پیشوا
شهرستان پیشوا یکی از شهرستانهای استان تهران است. شهرستان پیشوا تا سال 1389 بخشی از شهرستان ورامین بود که در آن سال به شهرستان پیشوا ارتقا یافت. طبق سرشماری سال ۱۳۹۵، جمعیت شهرستان پیشوا 86 هزار و 601 نفر گزارش شدهاست. این شهرستان با وسعت 210 کیلومترمربع در 45 کیلومتری جنوب شرقی استان تهران قرار دارد و از شمال و شرق به شهرستان پاکدشت و دامنه های دماوند، از جنوب شرق به شهرستان گرمسار و از جنوب و غرب به شهرستان ورامین محدود می شود. اقلیم شهرستان پیشوا گرم و نیمه خشک است.
مزیت های منطقه
مزيتسنجي و اولويتبندي كسبوكارهاي موجود در هر شهرستان برمبناي يک روش تحقيق انجام ميشود. در اين روش تحقيق، يک شناسنامه براي هر شهرستان و يک شناسنامه براي هر كسبوكار تدوين ميشود. اين شناسنامهها به عنوان ورودي به نرمافزار دادهشده و خروجي نرمافزار همپوشاني اين دو شناسنامه و تعيين مشاغل مزيتدار شهرستان است. اين اولويتبنديها توسط كارشناسان و افرادخبره هر شهرستان بازبيني و اصلاح ميشوند. يكي از منابع تحليل همين ليست مزيتسنجي اصلاحشدهاست. يكي ديگر از منابع تحليل، مصاحبه با كارشناسان و متخصصين حوزه اشتغال هر شهرستان است. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از اين افراد مصاحبه انجام ميشود. اين مصاحبهها پيادهسازي و ارزيابي ميگردد. در صورت وجود تناقض و ابهام بين اين 3 مصاحبه و ليست مزيتسنجي، مصاحبههاي تكميلي و حتي مصاحبه بيشتر هم صورت ميگيرد تا تيم تحليل به نتيجه نهايي مطلوب دستيابد. بنابراين خروجي هر شهرستان از تجميع مصاحبهها و ليست مزيتسنجي حاصل ميشود. در ادامه تحليل شهرستان پیشوا ارائهشدهاست.
تعیین کسبوکارهای مزیتدار شهرستان
همانطوريكه در قسمت مقدمه اشارهشده مبناي تحليل، مصاحبهها و ليست مزيتسنجي است. از بررسي اين دو منبع رستههاي رايج و اولويتدار شهرستان تعيين شدهاست. مبناي اين اولويتبندي، فراواني و ميزان اشاره افراد كارشناس به كسبوكارهاي رايج در هر شهرستان و اولويتي كه اين مشاغل در ليست مزيتسنجي دارند، است. در هر رسته كسبوكارهاي رايج به ترتيب اولويت مشخص شدهاست. در تحليل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلي كه هنوز در شهرستان راهاندازي نشده و پتانسيل ايجاد آنها در شهرستان وجوددارد، اشاره شدهاست. مزيتهاي شغلي به ترتيب اولويت در ادامه آورده شدهاست.
1.صنایع غذایی
2.باغداری
3.دامداری
4.صنایع دستی
5.صنایع تبدیلی و تکمیلی
6.زراعت
7.طیور
8.خدمات
9.صنعت
10.شیلات
· صنایع غذایی
راهاندازی کسب و کار فرآوری انواع محصولات کشاورزی مهمترین روش برای ایجاد اشتغال و عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی محسوب میشود که کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع را تا حد امکان ممکن میکند.
میزان تولید گوجه فرنگی و صیفی جات در این شهرستان به دلیل زراعت سالانه و عملکرد مطلوب آن بسیار زیاد است. در این راستا ایجاد واحدی برای تولید رب و پودر گوجه فرنگی و همچنین در اولویت های پایین تر تولید ترشی و شور بسیار مزیت دارد و با ایجاد بازار فروش مناسب در خارج از شهرستان میتوان به سود خوبی رسید.
صنعت تولید رب گوجه فرنگی دارای کاربردهای فروانی نظیر تولید چاشنی و بهبود دهنده رنگ و طعم انواع غذا، ماده اولیه سسها و کنسروها است و با توجه به این که کاشت گوجه فرنگی در این شهرستان به وفور انجام میشود، تولید رب از مزیتهای قابل سرمایهگذاری در این شهرستان است. پودر گوجه فرنگی نیز محصولی نوین و جدید از میوه گوجه فرنگی است. پودر گوجهفرنگي محصولي است كه زمان زیادی از توليد نميگذرد و در همین مدت هم توانسته جاي خود را در بازار مصرف باز كند. اين پودر به دليل داشتن وزن و حجم كمتر، باعث سهولت و صرفهجويي در حمل و نقل و بستهبندي شده و ماندگاري و عمر مفيد بيشتري دارد. مزيت ديگر اين پودر نداشتن مواد نگهدارنده در تركيبات آن است. پودر گوجه فرنگی در صنایع غذایی و دارویی نیز دارای کاربردهای متنوعی است. از جمله کاربردهای گسترده این محصول میتوان به کاربرد آن در مواد غذایی منجمد شده و نیمه آماده، سوپهای آماده و اسنکها (شامل پفک، چیپس و...) اشاره نمود. به طور کلی میتوان گفت از این محصول به عنوان چاشنی در تولید محصولات مختلف استفاده میشود.
با توجه به میزان تولید سبزی در شهرستان پیشوا، فرآوری این محصولات شامل پاک، خرد، سرخ و بسته بندی کردن می شود. این محصولات بازار مصرف خوبی در داخل شهرستان و استان دارند و می تواند جزو مشاغل با سوددهی مناسب تلقی گردد.
ترشی، شور و خیارشور، بیشتر بهعنوان یک چاشنی در کنار غذا مصرف می شود و به دلیل خاصیت اسیدی که دارد، باعث افزایش اشتها و میل به غذا خوردن در افراد میشود. این محصول یکی از فرآیندهای نگهداری طولانی مدت صیفی و سبزیجات است. در جوامع امروزی به دلیل افزایش مشغله افراد و شاغل بودن بسیاری از زنان، فرصت کافی برای تهیه آن در منزل و توسط خود افراد وجود ندارد و اکثر خانوادهها تمایل دارند ترشی و شور موردنیاز خود را بهصورت آماده تهیه نمایند. راهاندازی خط تولید خیار شور به دلیل سرمایه نسبتا کم در مقایسه با دیگر خطوط تولید و همچنین مواد اولیه تولید شده در داخل شهرستان، فرصت مناسبی را برای سرمایه گذاری در این زمینه فراهم کردهاست.
حجم بالای تولید بادمجان نیز زمینه را برای ایجاد واحد تولید کنسرو خوراک بادمجان در شهربستان پیشوا فراهم نموده است. در شرایط کنونی جامعه، بازار استفاده از غذاهای کنسرو شده بسیار پر رونق است و این قبیل غذاها به دلیل داشتن مزایایی همچون حفظ حالت طبيعي مواد غذايي، قيمت مناسب، نگهداري طولاني و آسان، در دسترس بودن، تنوع و صرفهجويي در زمان بسیار مورد توجه هستند و از مصرف بسیار بالایی برخوردارند. همچنین میتوان در زمینه تولید کنسرو ذرت نیز در شهرستان فعالیت کرد. البته این کسبوکار در اولویتهای پایینتر قرار میگیرد.
با توجه به میزان گندم تولیدی در شهرستان، احداث واحدی برای تولید آرد می تواند نیاز منطقه را تامین کند. با آسیاب کردن گندم، جوانه و سبوس یا همان پوسته از بخش آردی آن تفکیک میگردد. آرد با توجه به میزان سبوس جدا شده، به انواع مختلفی تقسیمبندی میگردد. از انواع آرد میتوان به آرد قنادی، آرد ستاره، آرد سبوس گرفته و آرد کامل اشاره نمود که از این میان آرد کامل به لحاظ میزان سبوس بالای آن، دارای ارزش غذایی قابل توجهی است. باتوجه به سرانه مصرف آرد در شهرستان، کسب و کار تولید آرد مزیت دارد.
از جمله فعالیتهایی که میتوان در شهرستان انجام داد و علاوه بر سوددهی، برای جوانان نیز بازار کار را فراهم نمود، تولید شیرینی، رشته آشی، نان صنعتی و نان فانتزی است. البته تولید شیرینی و رشته آشی به دلیل بازار مصرف بیشتر، مزیت بالاتری نسبت به سایر موارد نامبرده شده دارند. شیرینی از دیرباز مورد توجه افراد با ذائقههای مختلف بوده و در تمامی مراسمها و جشنها نیز کاربرد دارد. پخت شیرینی در ابعاد وسیع و کارگاهی و حتی در محیطی کوچک (در خانه) امکانپذیر است. شیرینی محصولی است که در انواع متفاوت و با طعمهای متنوعی تهیه میشود. به علاوه این که با تغییر در مواد تشکیل دهنده آن میتوان برای افراد رژیمی هم شیرینی تهیه کرده و این افراد را نیز به بازار هدف خود اضافه کرد. این کسب و کار را میتوان با تجهیزات کم و سرمایه پایینی شروع کرد و در زمان کوتاه با فروش محصول به سود بالایی رسید. پخت شیرینی یکی از مشاغل زود بازده است و یک فرصت شغلی مناسب مخصوصاً برای زنان خانهدار محسوب میشود. گروه ديگري از فرآوردههاي خميري حاصل از آرد گندم انواع رشتهها هستند. رشته فرآوردهاي است كه از مخلوط كردن آرد گندم، آب و نمك پس از طي مرحله عمل آوردن به وسيله ماشينهاي مخصوص تهيه و پس از خشك كردن به بازار عرضه ميشود. گروه ديگري از فرآورده هاي خميري حاصل از آرد گندم انواع رشته ها هستند. رشته فرآوردهاي است كه از مخلوط كردن آرد گندم، آب و نمك پس از طي مرحله عمل آوردن به وسيله ماشينهاي مخصوص، تهيه و پس از خشك كردن به بازار عرضه مي شود. رشته آش رشته اي است كه داراي رنگ سفيد متمايل به شيري مي باشد و از آرد ستاره که 21 درصد از سبوس خود را از دست داده است، تهيه مي شود.
امروزه شغل نانوایی یکی از مشاغل پایهای و پر رونق است که در طول سال همیشه درآمدزا میباشد. نان محصولی است که با توجه به سلیقه یا نوع غذای مصرفی خانواده ها، همواره بر سر سفرهها قرار دارد. نانها فقط به صورت نانهای ساده و معمول مانند لواش، سنگک و... نیستند بلکه نانهای فانتزی نیز تولید میشوند که مشتریان خاص خود را دارند. امروزه راهاندازی کسب و کار تولید نان فانتزی بازاری رو به رشد دارد. این کسب و کار با تولید نانهایی با اندازه و طعمهای متفاوت با استقبال مردم مواجه شده است.
تولید محصولات فرآوری شدهی انگور به صورت خانگی در شهرستان انجام می شود و معمولاً این تولیدات در شهرستان و استان بازار فروش دارند. انگور تولید شده در شهرستان زیاد است و با توجه به حجم تولیدات می توان واحدی برای تولید فرآوردههای مختلفی چون کشمش، شیره انگور، روغن هسته انگور، کنسانتره، آب انگور، سرکه، آبغوره، داروهای تقویتی و مواد آرایشی بهداشتی از انگور ایجاد کرد.
با توجه به میزان تولید انار و انجیر در شهرستان، احداث واحدی برای فراوری این محصولات مزیت خواهد داشت. فراوری انار شامل تهیه رب، سس، آب و شربت انار، مربا، مارمالاد، ژله انار، نوشابه، بستنی انار، ترشی، سرکه و لواشک انار است که با استقبال خوب و بازار مناسب همراه خواهد بود. در این شهرستان انجیر خوب و مرغوبی تولید میشود؛ اما چون ماندگاری میوه انجیر بسیار کم است و صنایع تبدیلی ندارد، سالانه بخشی از آن به ضایعات تبدیل میشود. با این وجود ایجاد صنایع فراوری آن سود خوبی را برای باغدار و سرمایه گذار خواهد داشت. بهرهگیری از خواص فراوان انجیر بیشتر از طریق مصرف انجیر خشک و پس از آن میوه تازه مرسوم است. مصرف انجیر خشک بهصورت مخلوط با دیگر میوههای خشکباری مرسوم است. اولین فراورده انجیر که تهیه و مصرف آن برای همه لازم است، نوشیدنی آب انجیر و شیره انجیر است. فرآوردههای دیگر قابل ذکر شامل شربت انجیر (متفاوت با آبانجیر)، مسقطی انجیر، مربای انجیر و مارمالاد آن، ترشی، کمپوت، سوپ و پوره انجیر هستند که هر کدام از این فرآوردهها روش تهیه خاص خود را دارند. علاوه بر موارد ذکر شده از انجیر میتوان در تهیه شیرینیجات مختلف مانند شکلات، بیسکوئیت، کیک و کلوچه استفاده کرد.
تولید دانه های روغنی نظیر کلزا در شهرستان به حدی است که احداث یک واحد روغن کشی برای کاهش هزینه های حمل این محصولات به مناطق دیگر، ضروری است.
تولید لبنیات در این شهرستان به صورت خانگی و سنتی انجام می شود. میزان شیر تولیدی در شهرستان پیشوا به حدی است، که ظرفیت ایجاد واحدهای نیمه صنعتی تولید لبنیات در سطح شهرستان وجود دارد. البته باید توجه داشت برای موفقیت در زمینه کسب و کار تولید لبنیات باید به افزایش توانایی در زمینه رقابت با نشانهای تجاری معروف نیز توجه کرد.
در شهرستان پیشوا صنعت تولید گوشت رونق مطلوبی داشته و در این راستا تولید فرآوردههای غذایی و پروتئینی نظیر سوسیس و کالباس، سودآور و پر منفعت است. طبق بررسیها این محصولات در داخل شهرستان و شهرستانهای اطراف بازار مصرف خوبی دارند و برای ورود به این حرفه باید بازار فروش مناسب، تأمین و توان رقابتی با کارخانههای صاحب برند در نظر گرفته شود.
· باغداری
باغداری یکی از مشاغل موجود در شهرستان پیشوا است که قابلیت توسعه دارد. افزایش باغداری، علاوهبر اشتغالزایی، به اقتصاد و فضای کسب و کار شهرستان رونق میبخشد. کشاورزی و ازجمله باغبانی در توسعه ملی و افزایش رفاه عمومی، فقرزدایی، تنوع بخشیدن و پایدار کردن الگوی توسعه شهری، توزیع درآمد و عدالت اجتماعی موثر است.
گلخانههای تولید صیفی جاتی نظیر خیار، گوجه، بادمجان و فلفل دلمهای در پیشوا وجود دارد که علاوه بر تامین نیاز استان تهران و استان های اطراف، به کشور های دیگر نیز محصول صادر می کنند؛ بنابراین افزایش فعالیت در زمینه احداث گلخانههای نامبرده پیشنهاد میشود.[3] گلخانه محیطی است که به راحتی می توان در داخل آن شرایط محیطی را تحت کنترل درآورد و به سمت رشد مطلوب گیاه سوق داد. گلخانهها که از نظر اندازه متغیرند گیاهان را از سرمای بیش از حد زمستان یا گرمای بیش از حد تابستان حفظ میکنند. کشاورزی در گلخانه ها نسبت به کشاورزی در فضای آزاد و در زمین های کشاورزی دارای دردسر و مشکلات کمتری است، به علاوه بازه ی زمانی برای به ثمر نشستن و برداشت محصولات نیز نسبت به کشاورزی سنتی، کوتاه تر است.
همچنین کاشت گوجه فرنگی، خیار، بادمجان و سبزیجات در فضای آزاد نیز در شهرستان پیشوا مزیت دارد اما اولویت آن نسبت به کاشت گلخانه ای پایین تر است. با اینکه شهرستان جزء مناطقی است که سطح آب آن متوسط است؛ اما برای این محصولات بازار فروش خوبی وجود دارد و همچنین کشاورزان به کاشت آن تمایل دارند؛ در نتیجه فعالیت بیشتر در این حوزه دارای مزیت است، البته بهتر است به دلیل مشکلات کم آبی در این شهرستان الگوهای آبیاری تغییر کند و آبیاری به صورت مکانیزه انجام شود.[4]
میوه های باغی در شهرستان پیشوا شامل انگور، انار و انجیر می شود. با توجه به کیفیت مطلوب و بازار فروش مناسب برای این محصولات، احداث باغات این میوه ها دارای مزیت است.
نیاز آبی بسیار کم و سازگاری با محیط و استقامت در برابر گرما و خشکسالی از ویژگیهای بارز گیاه انجیر محسوب میشود. ازآنجاکه باغهای انجیر معمولاً در دامنههای شیبدار احداث میگردند، احداث چنین باغهایی علاوه بر ایجاد اشتغال و پوشش گیاهی مناسبی برای منطقه و بیابانزدایی میتواند به حفظ کنترل سیلاب، جلوگیری از فرسایش خاک و استفاده بهینه از آب باران کمک کند.
انگور از مهمترین محصولات باغی در دنیا بوده که هم به لحاظ سطح زیر کشت و هم ارزش اقتصادی و تغذیهای، مورد توجه کشاورزان و کارآفرینان است. تنوع رنگ، طعم، ارزش غذایی، خواص دارویی انگور را به یک محصول منحصر بفرد تبدیل کرده است. پرورش این محصول علاوه بر اشتغالزایی در شهرستان، قابلیت صادرات و ارزآوری را نیز دارد و میتواند در توسعه صادرات غیرنفتی در بخش کشاورزی، سهم بسزایی داشته باشد.
نهال انار حداقل سه سال نیاز به رشد دارد و از سال چهارم به بعد شروع به باردهی می کند. درخت انار بیش از 40 سال عمر مفید دارد و با آب و هوای خاصی در ایران سازگاری دارد. علی رغم اینکه در تمام کشور قابل کشت است ولی در برخی از مناطق انار مرغوب تری به دست می آید. درخت انار در مقابل کم آبی مقاوم است اما میزان و نوع آب در کیفیت و کمیت میوه آن تاثیر مهمی دارد.ایران نخستین صادر کننده انار بوده و ارزش غذایی و خواص انار باعث شده اروپایی ها به آن علاقه نشان دهند. کاشت انار فعالیتی درآمدزا است که با ارزیابی نیاز بازار، به روز رسانی فرآیند بسته بندی و جابجایی و ... می توان درآمد آن را افزایش داد.
کاشت گل محمدی از جمله فعالیتهایی است که قابلیت خوبی برای گسترش آن در شهرستان وجود دارد. گل محمدی، گیاهی مقاوم به کم آبی، آفات و امراض است که علاوه بر خواص درمانی، دارای مزیتهای اقتصادی فراوانی مانند ارزش صادراتی، جذب گردشگر و اشتغالزایی است. غنچه خشک، مایع گلاب، روغن و اسانس، فرآوردههای برگرفته از گل محمدی است که علاوه بر عرضه در بازارهای داخلی، قابلیت صادرات به کلیه کشورها را دارا است. بنابراین کار کردن در این زمینه مزیت اقتصادی قابل توجهی دارد.
از جمله تولیداتی که در سال های اخیر در حوزه ی باغداری در شهرستان انجام شده است، تولید پسته می باشد. این محصول قابلیت تولید بیشتر را دارد و به دلیل بازار مصرف خوب، باغداران به انجام این فعالیت مشتاق هستند. اصولاً درخت پسته از ۷ تا ۹ سال پس از کاشت نهال و پیوند، شروع به تولید محصول مینماید. بهترین خاک برای کاشت درخت پسته، خاک لومی شنی است. کیفیت آب مصرفی برای آبیاری درخت پسته به گونهای است که در کاشت سایر محصولات کشاورزی با آن آب، غیر ممکن یا غیر اقتصادی است. شرایط مناسب آب و هوایی برای کاشت نهال پسته اقلیم گرم و خشک در تابستان (گرمای سوزان نباشد) و زمستان سرد و معتدل است، همچنین مقاومت و سازگاری زیادی در برابر کم آبی و شوری داشته باشد. محصول پسته به لحاظ اهمیتی که اندام های مختلف درختان پسته از نظر خوراکی و صنعتی دارد همواره حائز اهمیت بوده و انسان همواره از میوه، پوست، هسته، برگ، ساقه و حتی صمغ آن بهره گرفته است.
· دامداری
دامداری به عنوان یکی از حوزههای اقتصادی مهم و مرتبط با بخش کشاورزی، در سطح گستردهای در شهرستان پیشوا انجام میشود و در نتیجه انجام این حرفه، سود اقتصادی خوبی نیز نصیب مردم منطقه شده است. از آن جایی که حوزه دامداری با یکی از مهمترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و خصوصاً منابع پروتئینی مرتبط میباشد، توجه به آن امری ضروری است. فعالیت در این حوزه شغلی و افزایش بهره وری در آن، میتواند عاملی برای توسعه صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی در این شهرستان محسوب شود.
در شهرستان پیشوا آمار پرورش و نگهداری دامهای سنگین به دلیل عملکرد بالا و پربازده بودن، نسبت به دام سبک بیشتر است و این فعالیت در واحدهای صنعتی و نیمه صنعتی دنبال می شود. از جمله دامهای سنگین پرورش داده شده در این شهرستان میتوان به گاوهای بومی و هلشتاین اشاره کرد، که پرورش گاو بومی به دلیل تولید شیر و گوشت کمتر مزیت پایینتری نسبت به گاو هلشتاین دارد.
گاو هلشتاین که به نام هولشتاین هم شناخته می شود جزء سنگین وزن ترین گاوهای شیری در جهان هستند. این نژاد که از نظر تولید شیر بهترین نژاد در میان گاوهای شیری است حدودا ۷۲۴۰ لیتر شیر در سال تولید می کند. درصد چربی این شیر 65/3 درصد و درصد پروتئین آن ۳ درصد است.
پرواربندی گوساله نیز در راستای تامین گوشت، می تواند مزیت موفقی باشد. مزایای ورود به این عرصه دارای جنبه های مختلف است. از یک طرف، از پوست گاو گوشتی در چرمسازی استفاده میشود؛ از طرف دیگر از گوشت آن جهت استفاده در تغذیه انسان بهره برداری می شود. همچنین به لحاظ اقتصادی، در درآمد زایی انسان تاثیر گذار است. علاوه بر این موارد، برای جلوگیری از واردات گوشت گوساله از کشورهای دیگر تولید آن اهمیت دارد.
در این شهرستان پرورش دامهای سبک معمولاً به صورت سنتی انجام میشود. دامهای سبک پرورشی شهرستان از نژادهای بومی، زندی، شال، افشاری و بز بومی هستند، که پرورش گوسفندان بومی و زندی به دلیل بازار مصرف مناسبتر، نسبت به سایر موارد اولویت بالاتری دارد.
پرورش گوسفند نسبت به سایر حیوانات، بیشتر مورد توجه دامداران قرار گرفته؛ زیرا توان گوسفند برای تحمل اقلیم های متفاوت بیشتر است، جیره غذایی کمتر و در نتیجه هزینه کمتری نیاز دارد، تمامی فرآوردههای دامی مانند گوشت، شیر، ماست، کره، و حتی پشم و پوست دام پرکاربرد هستند و فروش این فرآورده ها در تمامی روزهای سال انجام میشود. گوسفندان زندی، یكی از بهترین گوسفندان پوستی –گوشتی، دارای دنبه و با وزن سبك بوده و پوست بره آن جهت تولید البسه پوستی استفاده میشود. محل اصلی پرورش گوسفند زندی در منطقه ورامین، قم، شهریار، شمیرانات، دماوند، ری، ساوه و آشتیان میباشد. از مزایای بسیار جالب این گوسفند عدم زرد شدن رنگ چربی پس از کشتار در معرض هوا میباشد که باعث افزایش بازارپسندی گوشت میشود. مقاومت در برابر سرما و گرما، کمغذایی و هوای برفی و بارانی در این گوسفند بسیار شایان توجه میباشد. مجموعه مزایای شمرده شده باعث آن گردیده که این گوسفندان در سیستم کوچرو موفقترین دام باشد.
گوسفند افشاری یکی از نژادهای بسیار مهم گوسفند داشتی است که بومی استان زنجان است. مدیریت پرورشی بهینه این نژاد می تواند سودآوری واحد گوسفندداری را افزایش دهد. دلایل زیادی باعث شده است که امروزه گوسفندان نژاد افشاری جزء پر فروش ترین گوسفندان باشند. این نژاد به آب و هوای سرد عادت داشته و دارای جثه ای بزرگی است. گوسفند افشاری جزء گوسفندان سنگین دنبه کشور محسوب میگردد. سرعت رشد بالا، تولید شیر خوب و پرچرب و بهترین گوشت قرمز (که باعثشده است که جزء گوسفندان دو منظوره گوشتی – شیری قرار بگیرد.)، بهبود کمی و کیفی پشم گوسفند، سازگاری و عادت پذیری با شرایط آب و هوایی مناطق سردسیر، قدرت راهپیمایی و کوه پیمایی خوب، توان چند قلو زایی، مقاومت در برابر امراض و انگلهای منطقه و بالا بودن ضریب تبدیل و داشتن بازده اقتصادی مطلوب از جمله مزایای پرورش گوسفند افشاری است.
گوسفندان نژاد شال دارای گوشت مرغوبی هستند و تولید شیر خوب و باکیفیتی دارند از این رو این نژاد را در دسته ی گوشتی و شیری تقسیم بندی میکنند. با توجه به خصوصیات ظاهری و فیزیولوژی نژاد شال، این گوسفند برای زیست در محیطهای معتدل و کوهستانی مناسب است و می توان نسبت به پرورش آن ها اقدام نمود.
بز بهعنوان یک حیوان اهلی نشخوارکننده جهت تولید شیر و گوشت در مناطق مختلف پرورش داده میشود. جثه کوچک، کم توقع بودن و مقاومت در برابر بیماریها و شرایط سخت محیطی، باعث شده تا بز بهعنوان حیوانی محبوب در بین دامداران تلقی شود. در نقاط مختلف از این حیوان علاوه بر تولید شیر و گوشت، جهت تولید پوست و الیاف مویی نیز استفاده میشود.
علاوه بر اینکه دامداری در این شهرستان به صورت سنتی قابلیت توسعه دارد؛ فعالیت در حوزه دامداری صنعتی برای پرواربندی بره و همچنین پرورش بزهای سانن، آلپاین و مورسیا دارای مزیت است که در اولویتهای بعدی قرار میگیرد.
بز سانن یک نژاد شیری پرتولید است که نسبت به بزهای بومی، تولید شیر بسیار بیشتری دارد و میتواند بخشی از نیاز کشور به شیر و پروتئین حیوانی را تأمین نماید. نرخ تبدیل مواد خوراکی به شیر در بزهای سانن بالاتر میباشد که این امر موجب افزایش بازدهی بز سانن از خوراک مصرف شده توسط آن میشود. کسب و کار پرورش بز سانن موجب اشتغالزایی و رغبت بیشتر جوانان به امر دامپروری میشود. هر کیلوگرم شیر بز با قیمت بیشتری نسبت به شیر گاو فروخته میشود و در نقاط مختلف کشور طرفداران خاص خود را دارد.
بز آلپاین به دلیل زندگی در شرایط کوهستانی، مقاوم، چالاک و با قدرت پیاده روی و کوهپیمایی مثال زدنی هستند و میتوانند از صخرههای شیبدار کوههای بلند بالا رفته و از مراتع آن استفاده کنند؛ به همین دلیل برخی فکر میکنند چون منشأ نژاد آلپاین از کوهستان های سرد منطقه آلپ است، نمی تواند در مناطق گرمسیر زندگی کند، اما مشاهدات میدانی نشان داده است که این نژاد علاوه بر شرایط آب و هوایی سرد، قابلیت مناسبی برای زنده ماندن در شرایط گرم و خشک را داشته و تقریباً با هر نوع شرایط آب و هوایی سازگار است ضمن اینکه این بز تولید شیر بسیار خوبی نیز دارد.
بز مورسیا اسپانیایی یکی از مشهورترین انوع نژاد بز در جهان است. این بزها دارای ویژگی های با ارزشی چون پرورش آسان، توان بالا برای زندگی در شرایط سخت محیطی و شیردهی بالا هستند. این خصوصیات موجب شده است که بزهای مورسیا از بهترین انوع نژاد بز برای پرورش در مناطق گرمسیر باشند.
· صنایع دستی
صنایع دستی می تواند هم حالت کارگاهی و هم حالت خانگی داشته باشد و همانند صنایع کوچک قابلیت استقرار در شهر و روستا را دارد و بدون نیاز به تکنولوژی پیشرفته، بیشتر متکی به متخصص های بومی و سنتی است و قسمت اعظم مواد اولیه مورد مصرف آن از داخل کشور قابل تهیه و تامین است. افزون بر این، صنایع دستی دارای ویژگیهای هنری و مصرفی به طور همزمان بوده و علاوه بر داشتن جنبه های مصرفی قوی، برخوردار از بینش، ذوق، اندیشه و فرهنگ تولیدکننده نیز هست و در مجموع می توان آن را یک هنر – صنعت نامید، چرا که هم ویژگیهای یک صنعت را داراست و هم ضمن برخورداری از خصوصیات هنری، هنر محض محسوب نمی شود و به پشتوانه کاراییهای مصرفیش و از آنجا که قابلیت تولید و تکرار دارد بیشتر جزو گروه هنرهای کاربردی قرار می گیرد.
در پیشوا به دلیل بازار فروش کافی برای محصولات صنایع دستی و تمایل بانوان این شهرستان به تولید این محصولات، فعالیت در حوزه ی صنایع دستی می تواند از جمله پرکاربردتری مشاغل باشد. از جمله صنایع دستی سودآور تولید شده در این شهرستان می توان به سفالگری، قالی بافی و حصیر بافی اشاره کرد. این تولیدات در واقع به دلیل بازار مصرفی که در شهرستان ها و استان های اطراف دارند، می توانند به میزان بیشتری تولید شوند و مزیت بالایی دارند. همچنین گلیم بافی و گبه بافی از دیگر فعالیت هایی است که در صورت ایجاد بازار فروش مناسب و برگزاری کلاس های آموزشی جای کار دارند.
· صنایع تبدیلی و تکمیلی
با وجود تنوع تولید محصولات کشاورزی، بررسیها نشان میدهد که سالانه مقداری از آن در مراحل کاشت، داشت و برداشت به ضایعات تبدیل میشوند. از سوی دیگر برداشت و یا تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در یک بازه زمانی مشخصی رخ میدهد؛ اما مصرف آنها در طی سال صورت میپذیرد. لذا صنایع تبدیلی میتواند زمان استفاده را افزایش دهد و از میزان ضایعات آن بکاهد. همچنین گسترش این صنایع موجب اشتغالزایی، ایجاد درآمد و جلوگیری از اتلاف و ضایع شدن محصولات میگردد.
میزان گوشت قرمز تولید شده در شهرستان زیاد بوده و علاوه بر تامین نیاز اهالی شهرستان، به صورت فلهای به سراسر استان ارسال میشود. در این بین رنگ و طعم گوشت ممکن است تغییر پیدا کند لذا نیاز به بستهبندی برای این محصولات حس میشود. از طرفی بستهبندی نیز باید طوری باشد که گوشت را در مقابل نفوذ طعم، بو، رنگ و سایر عوامل خارجی محافظت کرده و از خشک شدن و تبخیر سطحی جلوگیری کرده و بتواند خواص حسی و ظاهری و سایر ویژگیهای گوشت را حفظ و در برابر آلودگیهای میکروبی و سایر آلودگیها نگهداری کند.
تولید خوراک دام و طیور از جمله پیشنهادات شغلی است که با توجه به رونق دامداری و پرورش طیور در این شهرستان، جوابگو خواهد بود. با اجرای پروژههای صنعتی میتوان از ضایعات کشاورزی و... خوراک دام تولید کرد. این امر به نوبه خود غذای مورد نیاز دامهای پرورشی را تأمین میکند و شهرستان را به خودکفایی سوق میدهد، همچنین استفاده از مواد اولیه ارزانتر در تولید این محصول سبب خواهد شد تا قیمت تمام شده آن پایینتر و در نتیجه قیمت فروش آن نیز پایین باشد. تولید خوراک دام میتواند زمینه اشتغال خوبی را به طور مستقیم و غیر مستقیم برای افراد ایجاد کند.
میوه های تولیدی در شهرستان معمولا به صورت فله ای به فروش می رسند، در صورتی که می توان انها را سورت و درجه بندی کرد. در واقع هدف از سورتینگ میوه، دسته بندی و درجه بندی انواع میوه بر اساس سایز و کیفیت است؛ به طوری که بتوان محصول نهایی را به صورت یک دست و یک اندازه در بسته بندی های مختلف در بازار ارائه نمود و مشتری نهایی در طول زمان از یکنواختی خرید خود با برند مورد نظر مطمئن باشد. بسته بندی نهایی میوه و سبزی پس از عملیات سورتینگ به منظور جابجایی آسان و همچنین حفاظت از محصول نهایی سورتینگ شده صورت می گیرد.
با توجه به میزان محصولات زراعی تولیدی در شهرستان، احداث واحد بوجاری برای ارائهی محصولی تمیزتر و با کیفیتتر، دارای مزیت خواهد بود. بوجاری به معنی پاک کردن غلات است، در حین عمل بوجاری، دانه از ساقه و پوسته جدا میشود. همچنین اگر تخم حشرات و یا آفتی هم در غلات باشد تفکیک میشود.
تولید پودر خون پیشنهاد دیگری در حوزه صنایع تبدیلی است. پودر خون محصول فرعی حاصل از ذبح انواع دام میباشد و بعد از خشک کردن به عنوان منبع پروتئین و اسیدهای آمینه برای تغذیه و خوراک دام، طیور و آبزیان استفاده میشود. خون حاصل از کشتار دام در صورتی که بازیافت نشود برای طبیعت مشکل ساز خواهد شد. چرا که آلودگیها را سریعا به خود جذب کرده و سبب گسترش انواع بیماریها می شود. از طرفی به دلیل اینکه درصد نیتروژن بالایی دارد، اکوسیستم محل را تغییر میدهد، با توجه به ظرفیت بالای دامداری در این منطقه و وجود کشتارگاه صنعتی و بزرگ، فعالیت در این زمینه دارای مزیت خواهد بود.
احداث سردخانه از دیگر مزیتها و پتانسیلهای شهرستان موردنظر میباشد. از مهمترین مزایای استفاده از سردخانه میوه و سبزی می توان به جلوگیری از فساد محصول اشاره کرد. روند انواع فسادها از قبیل فساد فیزیکی، فساد شیمیایی یا تغییر رنگ محصول، فساد ناشی از وجود میکروارگانیسم ها و غیره با نگهداری در سردخانه ها به شدت کند شده و حفظ کیفیت محصول در زمان طولانی تر حاصل می گردد. از دیگر مزایای با اهمیت احداث سردخانه میوه، کنترل قیمت بازار است. ذخیره کردن میوه در سردخانه موجب می شود در ماه هایی که مصرف میوه بسیار است و فصل برداشت آن محصول خاص نیست، بازار با کمبود مواجه نشده و حباب قیمت ایجاد نگردد. در واقع با ساخت سردخانه میوه تعادلی در عرضه و تقاضا ایجاد می گردد و موجب خواهد شد از افزایش بی رویه قیمت که به ضرر مصرف کننده است و از کاهش بیش از حد آن که به ضرر باغداران است جلوگیری به عمل آید؛ بنابراین نقش سردخانه های میوه جات به عنوان حد واسط بازار و باغداران در این بین بسیار پر رنگ و حیاتی است.
لازم به ذکر است در صورت دقت نکردن به بازارفروش و ظرفیت شهرستان، مشاغلی که در این حوزه نام برده شد با مسئله اشباع روبه رو خواهند شد. بنابراین در نظر گرفتن نیاز و ظرفیت شهرستان و همچنین بازارفروش در شهرستان های اطراف در زمینه راه انداری این مشاغل مهم است.
· زراعت
فعالیتهای زراعی شهرستان به دلیل رونق و استقبال بالا از حوزه باغداری، دامداری و طیور به میزان کمتری انجام شده است. از جمله محصولات عمده تولید شده در پیشوا میتوان به گندم و جو اشاره کرد، که این محصولات در سیلوهای بزرگ اطراف شهرستان ذخیره می شوند و در استانهای اطراف نیز از این گندم و جو استفاده می شود. در میان محصولات کشاورزی، کاشت گندم نسبت به بقیه محصولات آسانتر است. گندم در بازه زمانی حدوداً هشت ماهه به ثمر نشسته و به مرحله سوددهی میرسد. کود شیمیایی و بذر نیز به شکل یارانهای در اختیار کشاورزان قرار می گیرد بنابراین گسترش تولید گندم از طریق افزایش سطح زیر کشت، ارزش افزوده زیادی را به دنبال دارد. جو از دیرباز در سبد تغذیه دام جایگاه ویژه داشته و به صورت دانه و علوفه سبز مورد استفاده قرار میگیرد. از جو برای تهیه نان و پخت سوپ استفاده می شود و در تهیه غذای کودک نیز کاربرد دارد. جوشانده جو داروي خوبي براي مبتلايان به تب و كم خوني و سوء هاضمه بوده و پایین آورنده کلسترول است. باتوجه به مزایای بیان شده کشت گندم و جو مزیت دارد.
در زمینه زراعت، کشت و پرورش گیاه اقتصادی و ارزشمند کلزا نیز مدنظر قرار گرفته است. طبق بررسیها کشت کلزا در چند سال اخیر در شهرستان انجام شده است و سال به سال به سطح زیرکشت این محصول افزوده میشود. کشت کلزا باعث از بین رفتن چرخه زندگی آفات، بیماری ها و علف های هرز گردیده و با کاهش جمعیت آنها موجب صرفه جویی در مصرف سموم و کاهش آلودگی های زیست محیطی می گردد. با توجه به آنکه زمان کشت کلزا در فصل پاییز است، نیاز گیاه به آب کم میباشد و با استفاده از نزولات جوی می توان به کشت آن اقدام نمود. کلزا با تولید مقادیر قابل توجهی علوفه می تواند در تغذیه دام های منطقه نقش موثری داشته باشد. همچنین برگردان بقای کلزا به خاک باعث افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود ساختمان خاک خواهد شد. کشت کلزا به عنوان یک دانه روغنی بسیار مهم در تولید محصولات حوزه صنایع غذایی و یا تولید انواع نهادههای خوراکی دام و طیور متداول است. روغن کلزا ازجمله مشتقات این گیاه است که امروزه به دلیل سالم بودن و داشتن کمترین کلسترول و اسیدهای چرب اشباع شده مورد استقبال قرارگرفته است. تحقیقات دانشمندان نشان میدهد که دانه کلزا 40-30 درصد روغن و کنجالهاش50-40 درصد پروتئین دارد.
کاشت کنجد به دلیل سازگاری محیطی، بازدهی بالا، مفید بودن برای خاک، نیاز به سرمایه اولیه کم و بازاریابی آسان، گزینه شغلی مناسبی است. کنجد از آن دسته گیاهانی محسوب می شود که با هر بار کشت و پرورش، محصول و بار قابل توجهی را به ارمغان می آورد. یکی دیگر از مزایای کاشت کنجد، صرفه جویی در منابع آب است. این گیاه قادر است تا با جذب رطوبت باقیمانده در خاک رشد کند. همین امر موجب سازگاری کنجد با آب و هوای گرم می شود. ریشه های کنجد در بهبود ساختمان خاک و افزایش نفوذ پذیری آن نقش موثری داشته و به عنوان یکی از گیاهان مناسب برای تناوبهای زراعی در نظر گرفته می شود. همچنین در بعضی از مناطق این گیاه به عنوان کود سبز کاشته می شود. کنجد در روغن کشی (کنجد و ارده)، نانوایی و آجیل فروشی ها، تهیه عطرها، به عنوان حلال در داروسازی و... مورد استفاده قرار میگیرد. صادرات ارزش افزوده و فرآوری های کنجد، می تواند هدف تولید انبوه کشاورزان باشد. از همین رو نگرانی ها برای بازاریابی این محصول نسبت به سایر محصولات کاهش پیدا می کند. عمده مشکل کنجدکاران عدم وجود ماشینآلات کاشت و برداشت دانه های روغنی است که درصورت تامین این ماشین آلات، تولید کمی وکیفی محصول درسطح منطقه میتواند از رشد قابل توجهی برخوردار شود.
همچنین در اولویتهای پایینتر کشت آفتابگردان مزیت دارد. آفتابگردان در دو نوع آجیلی و روغنی در شهرستان کاشته میشود. گل آفتابگردان گیاهی یک ساله است که پرورش آن در هر شرایطی امکانپذیر بوده و فرآورده های حاصل از آن دارای مزیت اقتصادی فراوانی میباشد. این گیاه، یکی از نباتات روغنی مهم جهان است که از نظر تولید روغن، بعد از سویا در مقام دوم قرار دارد. آفتاب گردان های آجیلی از بازار پسندی ویژه ای برخوردارند. علاوه بر این، فراورده های جانبی آفتاب گردان به خصوص کنجاله آن باعث توجه هر چه بیشتر به زراعت این گیاه با ارزش شده است.
از جمله گیاهان علوفه ای کشت شده در شهرستان می توان به یونجه اشاره کرد، که به دلیل استفاده ی گسترده در دامداری مزیت کشت دارد، البته آب مصرفی آن زیاد بوده و بهتر است از روش های آبیاری نوین استفاده کرد. در میان گیاهان علوفه ای، یونجه به خاطر ارزش غذایی بالا و عملکرد خوب آن از اهمیت خاصی برخوردار است همچنین به علت وجود باکتریهای ریزوبیوم در ریشه های خود قادر به تثبیت ازت هوا بوده و به این طریق باعث باروری خاک می شود از طرفی دیگر گیاهی چندساله است و تا چند سال می توان برداشت انجام داد؛ بنابراین توسعه این کشت توجیه اقتصادی داشته و امکان تامین بخشی از علوفه مورد نیاز دام، فراهم میشود که علاوه بر ایجاد اشتغال مولد و حصول درآمد مناسب برای زارعین، در استفاده بهینه از ظرفیت های پرورش دام نیز موثر خواهد بود و نیاز شهرستان برای وارد کردن نهاده های مورد نیاز دام از سایر مناطق را برطرف خواهد کرد.
ذرت که در دو نوع علوفهای و دانهای کشت میشود، با هر آب و هوایی سازگاری دارد، در برابر خشکی مقاوم است و میزان ثمردهی آن در هکتار بالا میباشد. دولت برای تشویق به کشت این گیاه، اقدام به خرید تضمینی ذرت از کشاورزان می کند. روغن ذرت، کنسرو بلال و دانه ذرت به مصارف انسانی می رسد و همچنین دانه ذرت در مرغداری ها و علوفه تر، خشک، سیلو شده و کنجاله دانه در دامداری ها استفاده می شود. کاکل ذرت نیز در داروسازی به کار می رود. از ساقه و برگ ذرت در صنایع کاغذ، مقوا سازی و تولید کاغذ دیواری استفاده می کنند. نشاسته ذرت در صنایع رنگرزی، دارو سازی و پلاستیک سازی کاربرد دارد. البته کشت ذرت علوفهای مزیت بالاتری دارد.
زعفران یکی از محصولات زراعی استراتژیک و قدیمی محسوب می شود که درآمدزایی مطلوبی را برای کشاورزان پیشوا به همراه دارد. مقاومت زعفران در برابر سرما زیاد است و به آب کمی نیاز دارد. زعفران به علت داشتن رنگ زیبا، عطر و طعم بسیار مطبوع، در صنایع غذایی کاربرد دارد. دمنوش زعفران آرام بخش بوده و استرس و نگرانی را برطرف می کند. کسب و کار کشت زعفران به علت خاصیت ضد سرطانی این گیاه اهمیت دو چندان پیدا می کند. مصرف زعفران در ایران بالا است و نه تنها می تواند نیاز منطقه زیرکشت را تامین کند بلکه درسراسر ایران نیز مشتری دارد.
باتوجه به اینکه از گیاهان دارویی خشک و فرآوری شده در شهرستان استفاده ی زیادی می شود، کشت گیاهان دارویی نظیر بابونه، رازیانه و نعنا جهت افزایش نرخ سوددهی مزیت دارد. امروزه افراد زیادی به استفاده از گیاهان دارویی متمایل شده اند. خواص بی نظیر این گیاهان و نداشتن عوارض جانبی ناشی از مصرف باعث شده تا افراد زیادی به گونههای مختلف از آن ها استفاده کنند. به همین جهت به کشت گیاهان دارویی می توان به چشم یک مزیت پر سود نگریست. از آن جا که این گیاهان برای کشت، مراقبت خاص و شرایط حساسی نیاز ندارند، می توان روی کشت آن ها سرمایه گذاری کرد.
در شهرستان پیشوا تاکنون کشت حبوباتی نظیر نخود و باقلا انجام نشده است، اما با توجه به اینکه زمین های منطقه برای این محصولات کشش و قابلیت دارد، کشت آنها دارای مزیت خواهد بود.
· طیور
پرورش طیور یکی از مشاغل نسبتاً سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار بوده و سود نسبتاً مناسبی برای تولیدکنندگان دارد.
در شهرستان پیشوا پرورش مرغ گوشتی و تخم گذار در واحد های صنعتی انجام می شود. از آنجایی که نیاز به گوشت سفید و تخم مرغ در داخل استان تهران و همچنین سراسر کشور زیاد است، فعالیت در زمینه ایجاد واحدهایی برای پرورش مرغ های تخم گذار و گوشتی دارای مزیت است. پرورش مرغ تخمگذار علاوه براینکه به تامین منابع غذایی طبیعی و رونق تولید کمک می کند نقش بهسزایی در امر اشتغالزایی، بهبود وضع اقتصادی و خودکفایی شهرستان در تولید محصول تخم مرغ ایفا میکند. گوشت مرغ به سبب مزیتهای فراوانی که دارد به عنوان منابع تامین پروتئین می تواند مطرح و نیاز عمومی منطقه و کشور را در این زمینه مرتفع نماید. ارزش غذایی بالای گوشت طیور، کم بودن افت پس از کشتار، سالم وبهداشتی بودن گوشت طیور، قابلیت هضم و جذب بالا، سرعت رشد سریع، صرفه جویی در جایگاه و زمین و برگشت سریع سرمایه از فواید پرورش مرغ گوشتی است.
پرورش شترمرغ و بوقلمون از جمله مواردی است که در شهرستان قابلیت انجام و توسعه دارد. شترمرغ در گروه پرندگان طبقه بندی شده و گوشت آن جزء گوشتهای قرمز محسوب میشود که نسبت به دیگر گوشتهای قرمز کم چربتر و سالمتر است به طوری که ۹۰ درصد آن قابلیت هضم داشته و بعد از گوشت ماهی در رتبه دوم قرار دارد. پوست این پرنده از بهترین نوع چرم بوده، مقاومتش3 برابر چرم گاو است، ظرافت خاصی دارد و در تولید کیف و کفش با قیمت بالا به کار می رود. علاوه بر آن، از پر و تخم شترمرغ، ناخن و قرنیه چشم آن برای مصارف صنعتی، دارویی، زینتی و نیز تولید نخ بخیه استفاده می شود. همچنین با استفاده از پوکه تخم این پرنده در زمینه صنایع دستی و خلق آثار هنری، می توان اشتغال زایی کرد. گوشت بوقلمون دارای خواص غذائي ويژه ای است، محدوديت مصرف خاصي نيز ندارد و مي تواند جايگزين مناسبی براي گوشت قرمز علی الخصوص در بيمارانی که مصرف گوشت قرمز برای آنها با محدوديت هایی همراه است، مطرح گردد. از ديگر امتيازات گوشت بوقلمون وجود هر دو نوع گوشت سفيد و قرمز در يک لاشه است. گوشت سفيد 65 درصد و گوشت قرمز 35 درصد وزن يک لاشه 8 کيلوئي را تشکيل مي دهد. تولید بوقلمون گوشتی به دلیل به صرفه بودن تولید، در دسترس بودن نهادههای مصرفی بوقلمون، نیاز بازار داخلی و نیز امکان انجام صادرات به کشورهای منطقه حائز اهمیت است.
طبق نظرکارشناسان شهرستان، پرورش اردک دارای مزیت خواهد بود. در رابطه با مزیت پرورش اردک باید گفت که تغذیهی اردکها شبیه مرغ است، با این تفاوت که گوشت آن گرم بوده و مانند مرغ واکسینه نمیشود، بنابراین گوشت آن مشکل هورمونی نداشته و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است.
· خدمات
شهرستان پیشوا از لحاظ گردشگری، دارای جاذبه ی بخصوصی نیست تا بتوان روی این مورد سرمایه گذاری کرد. اما در حوزهی مشاغل خدماتی جای فعالیت خوبی دارد و می تواند برای جوانان منطقه، اشتغالزایی کند. احداث واحدهایی نظیر ارائه خدمات ساختمانی، آرایشگری، تعمیرات موبایل، خدمات خودرو، رستوران کترینگ، فروشگاه زنجیره ای می تواند برای شهرستان سودده باشد و نیاز پیشوا به این قبیل فعالیت ها را رفع کند.
· صنعت
با اینکه در اطراف شهرستان معادن شن، ماسه و سیمان وجود دارد، ولی بهره وری خاصی از این محصولات نشده و احداث واحدی برای تولید مصالح ساختمانی نظیر بلوک، بتن، آجر نسوز، تیرچه و پودر مش( پودر مش بسیار ریز است و برای تولید سیمان مورد استفاده قرار می گیرد.) با توجه به ساخت و ساز های انبوه در شهرستان پیشوا و شهرستان های اطراف، مزیت خوبی خواهد داشت. همچنین در اولویت های پایین تر، احداث واحد های سنگبری مزیت دارد.
در شهرستان بسته به نیاز مردم، می توان در حوزه ی تولید کفش و پوشاک فعالیت کرد. این قبیل فعالیت ها به صورت کارگاهی قابل انجام است که به دلیل بازار مصرف مطلوب در داخل شهرستان و استان های اطراف، سود خوبی به دنبال دارد.
شهرستان پیشوا در چند سال اخیر از ورامین جدا شده است و شهرک صنعتی این شهرستان تازه تاسیس است، در نتیجه فعالیت در این حوزه محدود است و بیشتر واحد های فعال شهرستان در حوزه ی صنایع غذایی و تبدیلی نظیر بسته بندی روغن، تولید قند، رب گوجه فرنگی، کیک، کلوچه و بیسکوئیت، MDF و مبل می شود.
· شیلات
پرورش ماهی در شهرستان پیشوا انجام می شود اما به دلیل کمبود حوزههای آبی و عدم تمایل مردم شهرستان به فعالیت در حوزهی شیلات، این حرفه به صورت محدود در حال انجام است. از جمله ماهیان پرورش داده شده در این شهرستان میتوان به ماهیان زینتی اشاره کرد. شاید سالها قبل نگهداری و پرورش ماهیان زینتی، موضوع چندان شایعی نبود و تنها عدهی معدودی در خانههای خود، آكواريوم و ماهی زینتی نگهداری میکردند اما در سالهای اخیر، با توجه به رواج آپارتماننشینی و دور افتادن انسان از طبیعت، شرایط بهگونهای رقم خورده است که بازار ماهیان زینتی رونق گرفته و زمینهساز ایجاد مشاغل مختلف شده است. بهطوری که شاهد آن هستیم در بسیاری از شهرها، چندین مغازه به خرید و فروش این آبزیان مشغول هستند. در این کسب و کار میزان سودی که به دست میآید، نسبت به سرمایهای که در ابتدا گذاشته میشود، زیاد است. پرورش ماهیان زینتی نیاز به آب کمتری دارد و از آبهای شهری، میتوان برای تولید و پرورش استفاده کرد.
کشاورزی |
صنایع |
خدمات |
||||||||||
ردیف |
باغداری |
دامداری |
زراعت |
طیور |
شیلات |
صنایع غذایی |
صنایع دستی |
صنایع تبدیلی و تکمیلی |
صنعت |
خدمات |
||
1 |
احداث گلخانه ی صیفی جات (1) |
پرورش گاو هلشتاین (1) |
کشت گندم (1) |
پرورش مرغ گوشتی (1) |
پرورش ماهی زینتی (1) |
فرآوری گوجه فرنگی (1) |
سفالگری (1) |
بسته بندی گوشت قرمز (1) |
تولید مصالح ساختمانی (1) |
خدمات ساختمانی (1) |
||
2 |
احداث باغ انگور (1) |
پرورش گاو بومی (2) |
کشت جو (1) |
پرورش مرغ تخم گذار (1) |
فرآوری سبزی (1) |
قالی بافی (2) |
بسته بندی سبزیجات (1) |
احداث واحد سنگبری (2) |
آرایشگری (2) |
|||
3 |
احداث باغ انار (1) |
پرواربندی گوساله (2) |
کشت کلزا (2) |
پرورش بوقلمون (2) |
تولید ترشی و شور (2) |
حصیر بافی (3) |
تولید خوراک دام و طیور (2) |
تولید کفش (3) |
تعمیرات موبایل (3) |
|||
4 |
احداث باغ انجیر (1) |
پرورش گوسفند بومی (3) |
کشت کنجد (2) |
پرورش شترمرغ (2) |
تولید خیارشور (2) |
گلیم بافی (4) |
سورتینگ ودرجه بندی میوه (2) |
تولید پوشاک (3) |
خدمات خودرو (3) |
|||
5 |
کاشت صیفی جات (2) |
پرورش گوسفند زندی (3) |
کشت آفتابرگردان روغنی و آجیلی (3) |
پرورش اردک (3) |
تولید کنسرو خوراک بادمجان (2) |
گبه بافی (4) |
بوجاری (3) |
احداث رستوران کترینگ (4) |
||||
6 |
پرورش گل محمدی (3) |
پرورش گوسفند شال (4) |
کشت ذرت علوفه ای (3) |
تولید آرد (3) |
تولید پودر خون (3) |
احداث فروشگاه زنجیره ای (5) |
||||||
7 |
احداث باغ پسته (4) |
پرورش گوسفند افشاری (4) |
کشت یونجه (3) |
شیرینی پزی (3) |
احداث سردخانه (4) |
|||||||
8 |
پرورش بز بومی (4) |
کشت ذرت دانه ای (4) |
تولید رشته آشی (3) |
|||||||||
9 |
پرواربندی بره (5) |
کشت زعفران (4) |
تولیدنان صنعتی (4) |
|||||||||
10 |
پرورش بز سانن (5) |
کشت گیاهان دارویی (5) |
تولید نان فانتزی (4) |
|||||||||
11 |
پرورش بز الپاین (5) |
کشت حبوبات (6) |
فرآوری انگور (4) |
|||||||||
12 |
پرورش بز مورسیا (5) |
فراوری انجیر (5) |
||||||||||
13 |
فرآوری انار (5) |
|||||||||||
14 |
تولیدکنسروذرت (5) |
|||||||||||
15 |
روغن کشی (6) |
|||||||||||
16 |
تولید لبنیات (6) |
|||||||||||
17 |
تولید سوسیس و کالباس (6) |
در انتهای تحلیل یک لیست مزیتسنجی 50 تایی در جدول زیر ارائهشدهاست. این جدول مشاغل فوق را در کنارهم نشان میدهد.
مشاغل |
مزیت |
فرآوری سبزی |
1 |
پرورش گاو هلشتاین |
2 |
تولید رب و پودر گوجه فرنگی |
3 |
احداث گلخانه ی صیفی جات |
4 |
سفالگری |
5 |
احداث باغ انگور |
6 |
احداث باغ انار |
7 |
بسته بندی گوشت قرمز |
8 |
کشت گندم و جو |
9 |
احداث باغ انجیر |
10 |
خدمات ساختمانی |
11 |
تولید مصالح ساختمانی |
12 |
پرورش ماهی زینتی |
13 |
پرورش مرغ گوشتی |
14 |
پرورش مرغ تخم گذار |
15 |
درجه بندی میوه |
16 |
تولید خوراک دام و طیور |
17 |
قالی بافی |
18 |
پرورش گاو بومی |
19 |
پرورش بوقلمون |
20 |
کاشت صیفی جات |
21 |
تولید ترشی، شور و خیارشور |
22 |
پرواربندی گوساله |
23 |
پرورش شترمرغ |
24 |
کشت کلزا |
25 |
احداث آرایشگری |
26 |
احداث واحد سنگبری |
27 |
پرورش گوسفند بومی |
28 |
احداث واحد تولید کنسرو بادمجان |
29 |
تولید ارد |
30 |
شیرینی پزی |
31 |
تولید رشته آش |
32 |
کشت کنجد |
33 |
پرورش گل محمدی |
34 |
حصیر بافی |
35 |
پرورش گوسفند زندی |
36 |
بوجاری |
37 |
کشت آفتابگردان روغنی و آجیلی |
38 |
کشت ذرت |
39 |
پرورش اردک |
40 |
کشت یونجه |
41 |
نعمیرات موبایل |
42 |
خدمات خودرو |
43 |
تولد کفش |
44 |
تولید پوشاک |
45 |
تولید پودر خون |
46 |
تولید نان صنعتی |
47 |
تولید نان فانتزی |
48 |
پرورش گوسفند شال |
49 |
فراوری انگور |
50 |
*این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) تهیه و تدوین شده است.