شیراز
شهرستان شیراز مرکز استان فارس و از مهمترین شهرستانهای توریستی ایران به شمار می رود. این شهرستان به ترتیب به شهرستان های زیر محدود می شود:
-
از غرب به شهرستان کازرون
شهرستان شیراز در منطقه معتدله شمالی قرار دارد و آب و هوای آن ابری است؛ ولی به سبب ارتفاع زیاد از سطح دریا از نقاط هم عرض خود، مانند کازرون و گناوه بسیار خنک تر است و بارندگی های آن بیشتر در فصول پاییز، زمستان و اوایل بهار است. جمعیت این شهرستان طبق سرشماری سال 1395، معادل با 1.869.001 نفر میباشد.
مزیت های منطقه
تعیین کسب و کارهای مزیت دار شهرستان
کسب و کار های رایج و اولویتدار شیراز بر اساس مصاحبهها و لیست مزیتسنجی تعیین می شود. مبنای این اولویتبندی با توجه به لیست مزیتسنجی براساس فراوانی و میزان اشاره افراد کارشناس به کسبوکارهای رایج در این مشخص می شود.
1. صنایع غذایی
2. دامداری
3. خدمات
4. باغداری
5. طیور
6. صنایع تبدیلی و تکمیلی
7. صنایع دستی
8. صنعت
9. زراعت
10. شیلات
- صنایع غذایی
راه اندازی کسب و کاری در زمینه فرآوری محصولات کشاورزی مهمترین روش برای ایجاد اشتغال و عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی محسوب می شود. تاکنون در حوزه صنایع غذایی فعالیت های زیادی در سطح شهرستان انجام شده، اما همچنان ظرفیت برای افزایش فعالیت وجود دارد.
علیرغم اینکه انگور، انار و انجیر در این شهرستان به اندازه کافی تولید میشود؛ اما واحدهای تخصصی در زمینه پرورش این محصولات در شهرستان وجود ندارد لازم به ذکر است که فرآوری انار در حال حاضر به صورت خانگی و سنتی در حال تولید می باشد. با توجه به موقعیت شهرستان و گردشگرپذیر بودن منطقه، شروع پرورش تخصصی محصولات باغی نامبرده شده مزیت دارد.
انجیر
در این شهرستان انجیر خوب و مرغوبی تولید میشود؛ اما چون ماندگاری میوه انجیر بسیار کم است و صنایع تبدیلی ندارد، سالانه بخشی از آن به ضایعات تبدیل میشود. با این وجود ایجاد صنایع فرآوری آن سود خوبی را برای باغدار و سرمایه گذار خواهد داشت. بهرهگیری از خواص فراوان انجیر بیشتر از طریق مصرف انجیر خشک و پس از آن میوه تازه مرسوم است. میوه انجیر را بهصورت فرآوردههای مختلف نیز میتوان مصرف کرد. اولین فرآورده انجیر که تهیه و مصرف آن برای همه لازم است، نوشیدنی آب انجیر و شیره انجیر است. فرآوردههای دیگر قابل ذکر شامل شربت انجیر (متفاوت با آبانجیر)، مسقطی انجیر، مربای انجیر و مارمالاد آن، ترشی، کمپوت، سوپ و پوره انجیر هستند که هر کدام از این فرآوردهها روش تهیه خاص خود را دارند. علاوه بر موارد ذکر شده از انجیر میتوان در تهیه شیرینیجات مختلف مانند شکلات، بیسکوئیت، کیک و کلوچه استفاده کرد.
انگور
از انگور فرآورده های غذایی مختلفی مانند شیره، کشمش، مویز، سرکه، روغن هسته انگور، غوره و آبغوره به دست میآید که هر کدام ارزش غذایی و بازار مصرف خاص خود را دارند. روغن هسته انگور از جمله روغنهای گیاهی برشمرده میشود که با بالابردن کلسترول خوب بدن و پایین آوردن کلسترول بد به پاکیزگی رگهای خونی و شستوشوی آنها کمک کرده و از بیماریهای قلبی- عروقی، سکته قلبی و مغزی جلوگیری می کند.
از این روغن برای خام خواری، سرخ کردن، در تهیه انواع سالادها، غذاها و همچنین تهیه شیرینی و گریل مورد استفاده قرار میگیرد. از طرفی در این روغن، اسیدهای چرب امگا ۳، ۶ و ۹ بالاتری نسبت به سایر روغنهای گیاهی وجود دارد که مصرف متعادل آن میتواند به ارتقای سطح سلامت کمک کند. با توجه به واردات روغن، استفاده از ضایعات و هستههای میوههای فرآوریشده مانند انگور در تولید روغن، میتواند در کاهش وابستگی کشور موثر باشد و مورد حمایت دولت هم قرار بگیرد. روغنکشی از این دانه علاوه بر بحث خوراکی در بسیاری از موارد صنعتی مانند صنایع نساجی، تولید کاغذ، داروسازی، لاستیک سازی و ... هم پرکاربرد است. با توجه به این که تعداد رقبای موجود نیز در تولید این محصول کم است، سرمایه گذاری در این حوزه می تواند صرفه اقتصادی بسیاری داشته باشد.
انار
فرآوری انار شامل تهیه رب انار، سس انار، آب انار، شربت انار، مربا، مارمالاد، ژله انار، نوشابه، بستنی انار، ترشی، سرکه و لواشک انار است که با استقبال خوب، بازار مناسب و ارزآوری همراه خواهد بود. فرآورده های حاصل از انار تنها به محصولاتی که بیان شد محدود نمی شوند، بلکه فرآورده ی بسیار با ارزش دیگری نیز به نام روغن هسته انار می توان تولید کرد که خواص درمانی فوق العاده ای نیز برای بدن دارد. متاسفانه بسیاری از مردم از خواص شگفت انگیز روغن هسته انار بی اطلاع هستند و با تبلیغات صحیح باید بازار فروش این محصول را گسترده تر کرد. البته روغن هسته انار در خارج از کشور نیز بازار فروش خوبی دارد و می توان روی صادرات آن کار کرد و سود اقتصادی بالایی را به دست آورد.
علاوه بر هسته انار، پوست آن نیز قابل فرآوری است و می توان پودر شده آن را مورد استفاده قرار دارد.
از آنجایی که پودر پوست انار خواص زیادی دارد و مردم کشورهای جهان از آن استفاده می کنند کشورهایی که دارای انار مرغوب هستند پوست آن را با دستگاه های خشک کن، خشک می کنند و به کشورهایی صادر می کنند که این محصول را تقاضا کرده اند و مردم آن کشورها از این طریق می توانند از پودر پوست انار مرغوب استفاده کنند. قیمت پودر پوست انار در بازار جهانی مشخص می شود و به دلیل ارزش بالای این محصول از قیمت بالایی برخوردار است. پودر پوست انار علاوه بر اینکه در ساخت لوازم آرایشی و بهداشتی کابرد دارد، در درمان گلودرد، تقویت سیستم گوارشی، تقویت لثه و... موثر است.
تولید سبزیجات
با توجه به میزان سبزیجات تولیدی در شهرستان، راهاندازی کسبوکار فرآوری سبزی جات شامل پاک کردن، خشک کردن، سرخ کردن و بسته بندی دارای مزیت است. این حرفه را میتوان در سطح خانگی و یا به صورت گستردهتر در سطح کارگاهی انجام داد.
باغداری
شهرستان شیراز یکی از شهرستان هایی است که باغداری در آن عملکرد خوبی داشته و محصولات با کیفیتی در این حوزه تولید میشوند؛ بنابراین راه اندازی کسب و کارهایی مانند تولید آبمیوه، میوه خشک، چیپس میوه و سایر فرآورده های میوه مانند کمپوت، لواشک، کنسانتره، مربا و ... سودآوری خوبی به دنبال دارد. در ضمن با توجه به اینکه برداشت سالانه سیب در این منطقه زیاد است، صرف نظر از مقدار تازه خوری آن، میتوان صنایع فرآوری آن شامل تولید شهد، پوره، سرکه و کمپوت آن را ایجاد کرد تا علاوه بر جلوگیری از هدر رفت مقدار مازاد، سود خوبی هم نصیب سرمایه گذار شود.
خشک کردن میوه جات
خشک کردن میوهجات، یکی از روشهای جلوگیری از فساد میکروبی آنها است. در این روش، در اثر کاهش میزان رطوبت، امکان فساد میکروبی بسیار کم شده و سرعت دیگر واکنشهای مضر نیز، به مقدار قابل توجهی کاهش مییابد. خشک کردن، ضمن اینکه روی محصول اثر حفاظتی دارد، وزن و حجم آن را نیز به میزان چشمگیری کاهش میدهد، در نتیجه از هزینههای حمل و نقل و ذخیرهسازی نیز میکاهد. با توجه به اینکه بخشی از بازار میوه خشک ایران، سهم محصولات وارداتی است، با تولید مشابه داخلی این میوهها (از نظر نوع و کیفیت)، میتوان مانع واردات و خروج میلیونها دلار ارز از کشور شد. همچنین نیاز بیش از حد برخی از کشورها به این گونه محصولات (به دلیل شرایط ویژه اقلیمی آنها، هزینه بالای حمل و نقل سبزیجات و میوههای تازه و محدود بودن زمان نگهداری آنها)، فرصت مناسبی برای رونق تولید و صادرات چیپس میوه فراهم آورده است.
کاشت صیفی جات
با توجه به اینکه کاشت صیفی جات در این شهرستان به صورت گسترده انجام میشود، مزیت هایی مانند تولید رب، پودر گوجه، خیار شور و ترشی جات، برنامه های خوبی برای سرمایه گذاری و درآمدزایی هستند که در حال حاضر به صورت سنتی انجام میشوند.
تولید پودر گوجه فرنگی
پودر گوجهفرنگی محصولی است که زمان زیادی از تولید آن در کشور نمی گذرد و در همین مدت هم توانسته جای خود را در بازار باز کند. این پودر به دلیل داشتن وزن و حجم کمتر نسبت به سایر فرآورده های گوجهفرنگی، باعث سهولت و صرفهجویی در حملونقل، بستهبندی شده، ماندگاری و عمر مفید بیشتری دارد. از طرفی برخی آنتی اکسیدانهای موجود در گوجهفرنگی طی فرآیند تولید رب از بین می رود اما این مواد در پودر گوجه حفظ شده و از بین نمی روند. مزیت دیگر این پودر نداشتن مواد نگهدارنده در ترکیبات آن نسبت به رب است. از جمله مصارف گسترده این محصول میتوان به کاربرد آن در مواد غذایی منجمد شده و نیمه آماده، سوپهای آماده، اسنکها (شامل پفک، چیپس،...) و... اشاره نمود. به طور کلی می توان گفت از این محصول به عنوان چاشنی در تولید محصولات مختلف استفاده میشود.
تولید ترشی و شور
ترشی و شور، بیشتر بهعنوان یک چاشنی در کنار غذا مصرف می شود و به دلیل خاصیت اسیدی که دارد، باعث افزایش اشتها و میل به غذا خوردن در افراد میشود. این محصول یکی از فرآیندهای نگهداری طولانی مدت صیفی و سبزیجات محصوب می شود. در جوامع امروزی به دلیل افزایش مشغله افراد و شاغل بودن بسیاری از زنان، فرصت کافی برای تهیه آن در منزل و توسط خود افراد وجود ندارد و اکثر خانوادهها تمایل دارند ترشی و شور موردنیاز خود را بهصورت آماده تهیه نمایند. بنابراین راه اندازی کسب وکار تهیه ترشی و شور میتواند راهی برای پاسخ به این نیاز افراد جامعه و کسب درآمد باشد. همچنین یکی از محصولاتی که از گردو می توان تولید کرد، ترشی گردو است. این ترشی خوشمزه علاوه بر خواص بی نظیر در کاهش سطح کلسترول نیز مفید است.
تولید آجیل و خشکبار
آجیل و خشکبار از موارد مصرفی خانوارها است که سالها مورد استفاده عموم قرار گرفته و گاهی حتی در بازار جهانی و صادرات جایگاه خاصی دارند. با توجه به اینکه در این شهرستان کاشت گردو، بادام و پسته وجود دارد، سرمایه گذاری در این زمینه موفق خواهد بود؛ زیرا این محصولات نه تنها صادرات دارند، بلکه در بازار های داخلی نیز تقاضا و ارزش افزوده آنها زیاد است.
تولید زیتون
با توجه به اینکه تولید زیتون در این شهرستان به اندازه احداث واحدی برای فرآوری است؛ سرمایه گذاری در این زمینه پتانسیل های رشد و توسعه را دارد؛ زیرا در حال حاضر چنین واحدی وجود ندارد. فرآوری میوه زیتون به صورت تلخی زدایی، تولید روغن زیتون، تهیه کنسرو زیتون و زیتون پرورده است.
تولید محصولات مشتقی از گوشتی
تولید محصولات مشتقی از گوشتهای فرآوری شده، در هر زمانی سوددهی دارد و از شغلهای آزاد پردرآمد محسوب میشود. در بین فرآورده های عمل آوری شده از گوشت، سوسیس و کالباس به دلیل آماده سازی سریع و همچنین طعم و مزه مطلوب، مصرف بیشتری دارد. سوسیس و کالباس حاوی پروتئین های حیوانی کافی، چربی، کربوهیدرات و ویتامین است و می توان آنها را از جمله غذاهای آماده در سفره خانواده ها نام برد. برای حفظ این جایگاه و افزایش تقاضای این محصولات، علاوه بر انتخاب روش های مناسب تولید و فرآوری، باید به نوع و شکل بسته بندی آنها نیز توجه نمود. باتوجه به رونق دامداری در این شهرستان، راهاندازی این کسبوکار مزیت دارد.
کشت گیاهان دارویی
با توجه به اینکه کشت برخی از گیاهان دارویی در این شهرستان رونق گرفته، فرآوری گیاهان دارویی از جمله پیشنهادات سودده این حوزه قلمداد میشود. فرآوری گیاهان دارویی، علاوه بر ارزش افزوده، نیاز به سرمایهگذاری زیادی نداشته و می تواند نقش مهمی در کارآفرینی داشته باشد. یکی از فرآوریهای گیاهان دارویی تولید عرقیات است. تولید عرقیات دارای تکنولوژی و دانش فنی پیچیده ای نمی باشد و با توجه به ظرفیت تولید گیاهان دارویی در شهرستان شیراز و نیز سهولت صادرات این محصولات به شهرها و کشورهای دیگر، می توان با سرمایهای اندک به این کسب و کار مشغول شد. خشک کردن و بستهبندی نیز از دیگر فرآوریهای گیاهان دارویی است که میتوان با فعالیت در آنها به سود رسید.
فرآوری پسته و روغن گردو
فرآوری پسته و همچنین تولید روغن گردو از جمله مشاغلی هستند که در صورت افزایش سطح زیر کشت، توجیه اقتصادی خواهند داشت.
ایجاد واحدهای پسته پاک کنی، شور کردن پسته و تولید خلال پسته، از جمله مشاغل پیشنهادی در زمینه فرآوری پسته است. کره پسته، حلوای پسته و روغن پسته نیز از فرآورده های حاصل از پسته است که در بین مردم کشور ما رایج نشده است ولی با تبلیغات صحیح می توان بازار فروش خوبی را در خصوص این محصولات داشت.
روغن گردو یکی از گرانترین روغنهای طبیعی موجود در بازار است. این روغن بهراحتی دردسترس است و در تمام جهان شناختهشده میباشد، ولی بسیاری از مردم هنوز از این روغن همهکاره که خواص فراوانی دارد بهره نمیبرند، زیرا از خواص روغن گردو آگاهی ندارند، اما با آگاهی دادن به مردم می توان بازار فروش این روغن را گسترده تر کرد. روغن گردو خواص فراوانی دارد که کمک به سلامت قلب و عروق، کمک به کنترل قند خون و دیابت، جلوگیری از ریزش مو، بهبود عملکرد مغز و کاهش خطر ابتلا به سرطان از این دست هستند.
تولید نان
در این قسمت میتوان به مزیت هایی مانند تولید نان، رشته آشی و شیرینی اشاره کرد که در صورت تقاضا و وجود بازار مصرف، ظرفیت های توسعه را خواهند داشت. گروه دیگری از فرآورده های خمیری حاصل از آرد گندم انواع رشته ها هستند. رشته فرآوردهای است که از مخلوط کردن آرد گندم، آب و نمک پس از طی مرحله عمل آوردن به وسیله ماشینهای مخصوص، تهیه و پس از خشک کردن به بازار عرضه می شود. رشته آش رشته ای است که دارای رنگ سفید متمایل به شیری می باشد و از آرد ستاره که 21 درصد از سبوس خود را از دست داده است، تهیه می شود.
پخت شیرینی
پخت شیرینی در ابعاد وسیع و کارگاهی و حتی در محیطی کوچک (در خانه) امکان پذیر است. شیرینی محصولی است که در انواع متفاوت و با طعم های متنوعی تهیه می شود. به علاوه این که با تغییر در مواد تشکیل دهنده آن می توان برای افراد رژیمی هم شیرینی تهیه کرده و این افراد را نیز به بازار هدف خود اضافه کرد.این کسب و کار را می توان با تجهیزات کم و سرمایه پایینی شروع کرد و در زمان کوتاه با فروش محصول به سود بالایی رسید. پخت شیرینی یکی از مشاغل زودبازده بوده و یک فرصت شغلی مناسب مخصوصا برای زنان خانه دار محسوب می شود.یافتن بازار فروش محصول یکی از ضروریات این حرفه بوده که با تبلیغات مناسب مخصوصا در فضای مجازی می توان به آن دست یافت . توجه به این نکته ضروری است که یکی از لازمه های موفقیت در این شغل گذراندن دوره های آموزشی مرتبط با پخت شیرینی است.
- دامداری
دامداری در شهرستان شیراز به صورت های سنتی، صنعتی و نیمه صنعتی انجام میشود. مردم این شهرستان در زمینه دام سبک بیشتر گوسفند نژاد کردی و بومی را پرورش میدهند. البته پرورش بز بومی نیز به صورت محدود در برخی از نقاط شهرستان وجود دارد. در زمینه دام سنگین نیز بیشتر گوساله پرواری، گاو هلشتاین و سمینتال را پرورش میدهند. پرورش تمام موارد فوق با اقلیم شهرستان سازگار است و ظرفیت های توسعه را دارد. البته مردم بیشتر از دام سبک استقبال میکنند؛ لذا پرورش دام سبک در اولویت بهتری قرار میگیرد.
پرورش گوسفند
توان گوسفند برای تحمل اقلیم های متفاوت بالا است، جیره غذایی کمتر و در نتیجه هزینه کمتری نیاز دارد، تمامی فرآورده های دامی مانند گوشت، شیر، ماست، کره، و حتی پشم و پوست دام پرکاربرد هستند و فروش این فرآورده ها در تمامی روزهای سال انجام میشود. با توجه به فروش گوشت و سایر اجزای گوسفند و دستیابی به سود بالا، فعالیت در این زمینه مزیت دارد. در بین گوسفندان ایرانی نژاد کردی به عنوان گوسفندان نژاد گوشتی محسوب می شود.
پرورش بز
به طورکلی بز بهعنوان یک حیوان اهلی نشخوارکننده جهت تولید شیر و گوشت در مناطق مختلف پرورش داده میشود. جثه کوچک، کم توقع بودن و مقاومت در برابر بیماریها و شرایط سخت محیطی، باعث شده تا بز بهعنوان حیوانی محبوب در بین دامداران تلقی شود. در نقاط مختلف از این حیوان علاوه بر تولید شیر و گوشت، جهت تولید پوست و الیاف مویی نیز استفاده میشود.
پرورش گاو هلشتاین و سمینتال
همانطوریکه بیان شد در زمینه دام سنگین پرورش گاو هلشتاین و سمینتال (به میزان کمتر) در شهرستان انجام میشود. گاو هلشتاین که به نام هولشتاین هم شناخته می شود جزء سنگین وزن ترین گاوهای شیری در جهان است. این نژاد که از نظر تولید شیر بهترین نژاد در میان گاوهای شیری است حدودا ۷۲۴۰ لیتر شیر در سال تولید می کند. درصد چربی این شیر 65/3 درصد و درصد پروتئین آن ۳ درصد است. گاو سمینتال جزء بهترین گاو های شیری و گوشتی جهان است. افزایش وزن روزانه فوقالعاده و گوساله دهی با فاصله 365 روز، مقاومت بالا نسبت به بیماریهای عفونی و متابولیکی، عمر مفید بالا، مدیریت آسان این نژاد و همچنین سازگاری بسیار خوب و قابل توجه با محیط پرورش همان چیزی است که یک دامدار برای بقاء و پیشرفت به آن نیاز دارد.
یکی دیگر از مزایای پرورش گاو سمینتال، به صرفه بودن در شرایط اقتصادی فعلی است زیرا این گاو با دادن کمترین علوفه و کنسانتره، بیشترین میزان شیر و گوشت را میدهد. در کنار پرورش گاو شیری میتوان در زمینه پرواربندی گوساله با هدف تولید گوشت نیز فعالیت کرد. مزایای ورود به عرصهی پرورش گوساله دارای جنبه های مختلف است. از یک طرف، از پوست گاو گوشتی در چرمسازی استفاده میشود؛ از طرف دیگر از گوشت آن جهت استفاده در تغذیه انسان بهره برداری می شود. علاوه بر این موارد، برای جلوگیری از واردات گوشت گوساله از کشورهای دیگر تولید آن اهمیت دارد.
زنبورداری
زنبورداری نیز از جمله مشاغلی است که در شهرستان انجام میشود و به سبب اقلیم مناسب و عملکرد بالا، پتانسیل های سرمایه گذاری و سوددهی را دارد. پرورش زنبور اگر همراه با رعایت اصول علمی صورت پذیرد، می تواند پیشهای سودآور باشد. زندگی این حشرات به سبک کلنی باعث شده تا پرورش دهندگان زنبور از اشتغالی پایدار بهره مند شوند چرا که میزان بالای زاد و ولد زنبورها باعث سودآوری بیشتر برای پرورش دهندگان خواهد شد. بر خلاف افکار غالب عمومی که تصور می کنند مهمترین فایده زنبورعسل، تولیدعسل و سایر محصولات و فرآورده های مرتبط با شهد و عسل است، در واقع بالغ بر 90 درصد فواید زنبورعسل مربوط فعالیت گرده افشانی است. عدم فعالیت زنبورها و دیگر حشراتی که گرده افشانی را انجام می دهند باعث عدم باروری و نابودی تدریجی گیاهان و درختانی که برای گرده افشانی به این آنها وابسته اند می شود.
افراد با تجربه معمولا در کنار پرورش زنبور عسل به کشاورزی و تولید محصولات زراعی می پردازند و با یک تیر دو نشان می زنند، زیرا با ادغام این 2 فعالیت علاوه بر تامین مواد غذایی برای زنبورها به دلیل کیفیت در گرده افشانی، به کشت و زراعتی با کیفیت و محصولی بی نظیر نیز دست خواهند یافت.
- خدمات
تنوع در حوزه مشاغل خدماتی بسیار زیاد است و حرفه های زیادی را در برمی گیرد که میزان سودآوری حرفه ها با توجه به نیاز و ظرفیت منطقه با یکدیگر تفاوت هایی دارد. برای مثال گردشگری از فعالیت هایی است که با سودآوری بسیاری همراه است و در شهرستان شیراز نیز ظرفیت های بسیارخوبی برای سرمایه گذاری در زمینه گردشگری وجود دارد. شهرستان شیراز یکی از مناطق توریستی است که خیلی از مردم به دلیل زیبایی آن تمایل دارند به آن سفر کنند. همچنین به لحاظ فرهنگ و تمدن، آب و هوا و جاذبه های طبیعی سر آمد شهرستان ها است.
مردم بسیار مهماننواز، مهربان، جاذبههای فراوان تاریخی و طبیعی، غذاهای لذیذ محلی و صد البته فالوده شیرازی همه و همه باعث می شود مردم انگیزه بسیاری برای سفر به این شهرستان داشته باشند. در زیر به جاذبه های طبیعی، تاریخی و مذهبی این شهرستان اشاره می کنیم که میزان بازدید زیادی داشته و پتانسیل های سرمایه گذاری در زمینه گردشگری و راهاندازی مشاغلی مانند احداث رستوران بومی، اقامتگاه بومگردی و هتل و اقامتگاه را دارند:
- حافظیه
- سعدیه
- آرامگاه کوروش کبیر
- آرامگاه شاه شجاع
- آرامگاه خواجوی کرمانی
- باغ ارم
- خانه زینت الملوک
- باغ عفیف آباد
- باغ نارنجستان قوام
- باغ دلگشا
- باغ جهان نما
- بارگاه شاهچراغ
- مسجد جامع عتیق
- مسجد نصیرالملک
- بارگاه
- پاسارگاد
- تخت جمشید
- دروازه قرآن شیراز
- گهواره دید
- عمارت دیوانخانه شیراز
- ارگ کریم خانی
- حمام و بازار وکیل
- نقش رستم
- نقش رجب
- موزه هفت تنان (موزه سنگ)
- موزه پاریس (کلاه فرنگی)
- موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژِی
- چشمه شش پیر شیراز
- دریاچه مهارلو
- تنگ بستانک
- غار شاپور
- و ...
سوغاتی فروشی، خدمات استقبال از مسافر و کرایه اتومبیل از جمله مشاغلی هستند که به دلیل گردشگرپذیر بودن شهرستان شیراز قابل پیشنهاد میباشد.
احداث مجتمع تفریحی- سرگرمی و مجتمع خدماتی رفاهی نیز از دیگر مزیت های این حوزه است که پتانسیل بالایی برای سوددهی و سرمایه گذاری دارد. مجتمع تفریحی-سرگرمی به تاسیساتی گفته میشود که مجموعه ای از واحد های گردشگری ساخته شده است و هر کدام به صورت خود پذیرایی کار میکنند. فروشگاه ها، رستوران ها، اغذیه فروشی ها، تسهیلات ورزشی، فضای بازی و تفریحی، اقامتگاه ها، مراکز توریست گردانی و ... از جمله امکاناتی است که این مجتمع ها ارائه میدهند. همچنین در اکثر این تاسیسات، واحدهای ساخته شدهی دارای اتاق، مانند هتل، کلبه و ویلا عرضه میشود.
چند سالی است که احداث مجتمع های خدماتی رفاهی بین راهی در جاده های کشور به منظور ساماندهی خدمات بین راهی و افزایش رفاه رهگذران جاده ها مورد توجه قرار گرفته است. لیکن قابلیت های بالقوه بسیاری در این مجتمع ها نهفته است که می توان از آنها در جهت دست یابی به اهداف بزرگتری همچون توسعه و توازن منطقه ای بهره برد. از سوی دیگر در نظر گرفتن نقش های جدید برای این مجتمع ها، می تواند گام های مهمی در جهت توسعه پایدار مناطق تلقی گردد و باعث شود که ادامه فعالیت مجتمع های خدماتی – رفاهی بین راهی و گسترش دامنه فعالیت آنها از نظر اقتصادی توجیه پذیر باشد. در این زمینه تبعات مثبت احداث این مجتمع ها، به ویژه جنبه های گردشگری همراه با تاثیرات متقابل آنها بر مردم منطقه و رهگذران جاده ها تا حدی است که بعضا این الزام را ایجاب می کند که نهادهای اجرایی برای احداث این مجتمع ها و کمک به استقرار فعالیت آنها پیشقدم شوند.
- باغداری
باغداری یکی از حوزههای رایج در شهرستان شیراز است. تولید اشتغال توسط باغداری بسیار زیاد میباشد و به اقتصاد شهرستان و فضای کسب و کار رونق میبخشد. کشاورزی و ازجمله باغبانی در توسعه ملی و افزایش رفاه عمومی، فقرزدایی، تنوع بخشیدن و پایدار کردن الگوی توسعه شهری، توزیع درآمد و عدالت اجتماعی موثر است.
انگور و انجیر از جمله محصولات باغی این شهرستان هستند که به مقدار زیاد و با کیفیت بالایی تولید میشوند؛ بنابراین توسعه کاشت این محصولات که طرفداران زیادی دارند از جمله برنامه های راهبردی برای توسعه اقتصاد شهرستان است.
انجیر
نیاز آبی بسیار کم و سازگاری با محیط و استقامت در برابر گرما و خشکسالی از ویژگیهای بارز گیاه انجیر محسوب میشود. ازآنجا که باغهای انجیر معمولاً در دامنههای شیبدار احداث میگردند، احداث چنین باغهایی علاوه بر ایجاد اشتغال، پوشش گیاهی مناسب برای منطقه و بیابانزدایی میتواند به حفظ کنترل سیلاب، جلوگیری از فرسایش خاک و استفاده بهینه از آب باران کمک کند. همچنین انجیر به عنوان میوه ای با خواص بسیار زیاد علاوه بر تازه خوری، برای تولید میوه خشک نیز مورد استفاده قرار می گیرد و ارزش افزوده بالایی برای تولید کننده ایجاد می کند.
انگور
انگور از مهمترین محصولات باغی است که هم به لحاظ سطح زیر کشت و هم ارزش اقتصادی و تغذیهای، موردتوجه کشاورزان و کارآفرینان است. زیبایی، تنوع رنگ، طعم و مزه، ارزش غذایی، خواص دارویی و وجود فرآوردههای تبدیلی چون کشمش، شیره انگور، روغن هسته انگور، کنسانتره، آب انگور، سرکه، غوره و آبغوره، داروهای تقویتی و مواد آرایشی بهداشتی، همچنین توصیههای دینی و مذهبی، انگور را به یک میوه استثنایی و بینظیر تبدیل کرده است؛ بنابراین در بین مردم طرفداران زیادی دارد و بازار مصرف این محصول به صورت محصولات فرآوری شده و تازه خوری فراهم است. پرورش انگور علاوه بر اشتغالزایی، یکی از محصولات ارزآور کشور است و میتواند در توسعه صادرات غیرنفتی در بخش کشاورزی، سهم بسزایی داشته باشد.
گلخانه داری
گلخانه داری از جمله کسب و کار هایی است که در حال حاضر انجام میشود و با توجه به سازگاری با شرایط شهرستان، قابلیت توسعه و سرمایه گذاری را دارد. گلخانه های فعال در این شهرستان بیشتر صیفی جاتی مانند خیار، گوجه، گل، گیاه زینتی را پرورش میدهند. البته استقبال از گلخانه گل و گیاه زینتی کمتر است؛ لذا در اولویت های بعدی قرار میگیرد.
میوه های آجیلی
پسته، گردو و بادام از جمله میوه های آجیلی این شهرستان هستند که به مقدار قابل توجهی تولید شده و ظرفیت های توسعه و ارز آوری را دارند. بادام یکی از میوه های سردرختی خشک و از جمله محصولات ارگانیک محسوب می شود. از ویژگی های درخت بادام این است که نسبت به کم آبی مقاوم و نگهداری آن نیز نسبت به سایر درختان آسانتر است. این میوه ی با ارزش با قیمت بالایی در بازارفروش، عرضه می شود و توسعه باغات مربوط به آن با درآمدزایی بسیار خوبی روبه رو خواهد بود.
گردو، درختی چند ساله و مقاوم است که پس از رشد کامل، هر درخت تا 18 کیلوگرم تولید محصول خواهد داشت. محصول نهایی قیمت بالایی دارد که هم در داخل کشور طرفداران زیادی داشته و هم قابلیت بالای صادرات دارد. در صورت احداث باغ گردو، تا سال های سال نیاز به سرمایه گذاری و کشت دوباره وجود ندارد.
اصولا درخت پسته از ۷ تا ۹ سال پس از کاشت نهال و پیوند، شروع به دادن محصول مینماید. کسانی که قصد احداث باغ پسته را دارند برای داشتن سود اقتصادی باید کمی صبور باشند. بهترین خاک برای کاشت درخت پسته، خاک رسی یا شنی است. کیفیت آب مصرفی برای آبیاری درخت پسته به گونه ای است که در کاشت سایر محصولات کشاورزی با آن آب غیر ممکن یا غیر اقتصادی است. آگاهی از اقلیم و آب و هوای مناسب برای درخت پسته یک امر حیاتی قبل از احداث باغ است. شرایط مناسب آب و هوایی برای کاشت نهال پسته اقلیم گرم و خشک در تابستان (گرمای سوزان نباشد) و زمستان سرد و معتدل است. انتخاب پایه مناسب نکته دیگری است که لازم است درنظر گرفته شود.
احداث باغات انار و زیتون
از دیگر پیشنهادات خوب حوزه باغداری، میتوان به احداث باغات انار و زیتون اشاره کرد که در حال حاضر وجود داشته و محصول با کیفیتی را تولید میکنند.
نهال انار حداقل سه سال نیاز به رشد دارد و از سال چهارم به بعد شروع به باردهی می کند. درخت انار بیش از 40 سال عمر مفید داشته و در مقابل کم آبی مقاوم است؛ اما میزان و نوع آب در کیفیت و کمیت میوه آن تاثیر مهمی دارد. مصرف انار در سال های اخیر افزایش یافته است. خواص این میوه و ابعاد مختلف محصولی آن از دلایل افزایش مصرف است.
زیتون به موجب مقاومت به کمآبی، سازگاری با خاکهای فقیر و کم بازده و تولید محصول ارزشمند، از نظر اقتصادی حائز اهمیت میباشد و به محصول ثروتمند خاکهای فقیر مشهور است. زیتون به دلیل استقامت و طول عمر و سازش با محیطهای مختلف به دیگر درختان برتری دارد تا جایی که علاوه بر کشت در باغات و اراضی کشاورزی در توسعه فضای سبز شهری نیز از این درخت استفاده میشود.
شهرستان شیراز یکی از شهرستان های مستعد در تولید مرکباتی مانند پرتقال، نارنج و ... است؛ لذا توسعه باغات مرکبات همچنان جای کار داشته و میتوان در این زمینه فعالیت کرد. احداث نهالستان برای تولید نهال میوه نیز از دیگر مزیت های این شهرستان در حوزه باغداری است که قابلیت سرمایه گذاری را دارد. در حال حاضر تولید نهال در شهرستان انجام میشود و محصولات تولیدی عملکرد خوبی دارند.
با توجه به اینکه باغات برخی از میوه ها مانند سیب، آلبالو، خرمالو، گیلاس و زردآلو در این شهرستان وجود دارد، توسعه این موارد نیز از جمله گزینه های شغلی مناسب برای اشتغالزایی و سوددهی است؛ زیرا کیفیت خوبی دارند و با اقلیم شهرستان سازگار هستند.
- طیور
پرورش طیور یکی از مشاغل سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار است و سود سرشاری دارد.
پرورش بوقلمون
گوشت بوقلمون دارای خواص غذائی ویژه ای است، محدودیت مصرف خاصی نیز ندارد و می تواند جایگزین مناسبی برای گوشت قرمز علی الخصوص در بیمارانی که مصرف گوشت قرمز برای آنها با محدودیت هایی همراه است، مطرح گردد. از دیگر امتیازات گوشت بوقلمون وجود هر دو نوع گوشت سفید و قرمز در یک لاشه است. گوشت سفید 65 درصد و گوشت قرمز 35 درصد وزن یک لاشه 8 کیلوئی را تشکیل می دهد. تولید بوقلمون گوشتی به دلیل به صرفه بودن تولید، در دسترس بودن نهادههای مصرفی بوقلمون، نیاز بازار داخلی و نیز امکان انجام صادرات به کشورهای منطقه حائز اهمیت است.
پرورش شتر مرغ
شترمرغ در گروه پرندگان طبقه بندی شده و گوشت آن جزء گوشتهای قرمز محسوب میشود که نسبت به دیگر گوشتهای قرمز کم چربتر و سالمتر است به طوری که ۹۰ درصد آن قابلیت هضم داشته و بعد از گوشت ماهی در رتبه دوم قرار دارد. پوست این پرنده از بهترین نوع چرم بوده، مقاومتش3 برابر چرم گاو است، ظرافت خاصی دارد و در تولید کیف و کفش با قیمت بالا به کار می رود. علاوه بر آن، از پر و تخم شترمرغ، ناخن و قرنیه چشم آن برای مصارف صنعتی، دارویی، زینتی و نیز تولید نخ بخیه استفاده می شود. همچنین با استفاده از پوکه تخم این پرنده در زمینه صنایع دستی و خلق آثار هنری، می توان اشتغال زایی کرد.
پرورش بلدرچین
بلدرچین پرنده ای با جثه کوچک، در برابر بسیاری از بیماری ها مقاوم است. پرورش بلدرچین به دلیل هزینه های جاری پایین، اشباع نبودن بازار فروش، کوتاه بودن دوره پرورش(40 روز) و عدم پرورش انحصاری توسط شرکت های بزرگ دارای مزیت است. محصولات این پرنده شامل گوشت، تخم بلدرچین و کود است. گوشت و تخم این پرنده دارای ارزش غذایی و دارویی و همچنین سرشار از پروتئین است.
پرورش کبک
پرورش کبک نیز در صورت وجود بازار مصرف، از جمله فرصتهای مناسب سرمایه گذاری است؛ زیرا با اقلیم شهرستان سازگار است و در حال حاضر به صورت محدود پرورش داده میشود؛ اما قابلیت های لازم برای توسعه را دارد. محصولات کبک نسبت به دیگر طیور به دلیل طعم و کیفیت مناسب و قیمت بیشتر، مشتریان خاص خود را دارد. از جهت دیگر به دلیل مقاومت نسبتاً بالای این پرنده در مقابل بیماریها، تلفات آن نسبت به دیگر پرندگان کمتر است. با پرورش کبک بهصورت صنعتی میتوان بخشی از نیاز کشور در حوزه گوشت را تأمین کرد و از میزان واردات به داخل کشور کاست. همچنین میتوان به بازار جوجه و تخم کبک اشاره نمود که قابلیت تولید و عرضه را دارد.
پرورش ماکیان
یکی از صنایع مهم در زمینه پرورش ماکیان، صنعت پرورش مرغ مادر گوشتی و تخم گذار است که صنایع فرودستی و حتی پایین دستی را به شدت متاثر مینماید. صنایع مرغ مادر گوشتی و تخم گذار، با تامین تعداد مورد نیاز جوجه گوشتی و تخم گذار، سهم به سزایی در تامین پروتئین مورد نیاز جوامع بشری دارند. از آنجاییکه راندمان تولید مثل در این صنعت بسیار حائز اهمیت میباشد، هر عاملی که باعث کاهش درصد تخم گذاری و جوجه آوری شود، به شدت میتواند بر تولید جوجه یک روزه و لذا قیمت جوجه تاثیر گذار باشد، که پیامد آن افزایش قیمت محصول نهایی یعنی گوشت و تخم مرغ است.
پرورش مرغ تخمگذار علاوه براینکه به تامین منابع غذایی طبیعی و رونق تولید کمک می کند نقش بهسزایی در امر اشتغالزایی، بهبود وضع اقتصادی و خودکفایی در تولید محصول ارگانیک و طبیعی ایفا میکند. در صورتی که شخص بخواهد مشغول به پرورش مرغ تخمگذار به صورت محدود شود نیاز به تکنولوژی پرهزینهای ندارد و با بهره گیری از امکانات کم و موجود در روستا یا محل زندگی خود می تواند شرایط اجرای طرح را فراهم کند. پرورش مرغ تخمگذار صنعتی و با تمام تجهیزات مدرن میتواند در صورت پیدا کردن بازار مناسب، سالیانه حدود 20 تا 30 درصد سودآوری داشته باشد که رقم مناسبی است. همچنین پیدا کردن بازار فروش با حاشیه سود بالا از امور مهم درمورد این کسب و کار است که با تبلیغات مناسب مخصوصا در فضای مجازی امکان پذیر است.
لازم به ذکر است مرغ بومی نیز در برخی از نقاط شهرستان پرورش داده میشود که قابلیت توسعه دارد.
- صنایع دستی
صنایع دستی به آن گروه از صنایعی گفته می شود که مهارت، ذوق و بینش انسان در آن نقش اساسی دارد و یا اینکه تمام یا بخش اعظم مراحل ساخت فرآورده های آن با دست انجام گرفته و در چارچوب فرهنگ، بینش هر منطقه، با دیدگاه های قومی ساخته و پرداخته می شود. صنایع دستی بازتابی از تاریخ تمدن هر ملت و قومی است و می تواند انتشار مؤثری برای فرهنگ و سنن مناطق مختلف باشد.
قالی بافی
قالی بافی یکی از مشاغلی است که در حال حاضر در شهرستان انجام میشود و برخی از مردم در انجام آن مهارت دارند. این حرفه در صورت بازاریابی و تولید محصولات متنوع، قابلیت توسعه دارد. قالیبافی از مشاغل خانگی پردرآمدی است که تسهیلات خوبی به آن تعلق می گیرد. بسیاری از زنان خانه دار این هنر را یک فرصت شغلی مناسب می دانند چون در کنار کارهای روزمره می توانند به این کار بپردازند و درآمد خوبی کسب کنند. همچنین با تولید فرش با کیفیت می توان به صادرات در این زمینه فکر کرد. این کسب و کار را می توان در فضای کوچک و با سرمایه اولیه کم راه انداخت و با فروش محصول و افزایش مشتری، این کار را گسترش داد و زمینه اشتغال بسیاری از جوانان را فراهم کرد.
خاتم کاری و معرق کاری
خاتم کاری و معرق کاری نیز از جمله پیشنهادات مناسب حوزه صنایع دستی است که با توجه به گردشگری بودن شهرستان، گزینه های مناسبی برای سوددهی به شمار میروند.
تولید مصنوعات چرمی
تولید مصنوعات چرمی نیز به صورت کارگاهی در شهرستان در حال انجام است و از جمله گزینه های شغلی مناسب برای سرمایه گذاری میباشد.
گلیم بافی
گلیم بافی یکی از شاخه های قالیبافی است و در آن از طرح های مختلف محلی استفاده می شود. برخی از مردم شهرستان با مهارت گلیم بافی آشنا هستند و این کار را انجام میدهند. این مورد نیز در صورت تامین بازار، همچنان جای کار دارد.
- صنعت
مشاغل صنعتی از مهم ترین عوامل توسعه اقتصادی کشور است. اما در کشور ما آن گونه که باید به آن توجه نشده است و لازم است از پتانسیل های هر شهرستان در این حوزه برای پیشرفت اقتصادی کشور استفاده شود. در شهرستان شیراز، تعدادی واحد صنعتی در زمینه های مختلف وجود دارد اما پتانسیل های شهرستان نشان دهنده این موضوع است که همچنان برای ایجاد واحدهای صنعتی جدید ظرفیت وجود دارد.
-
در این شهرستان تعدادی معدن در زمینه تولید گچ، شن و ماسه، سنگ های زینتی و ... وجود دارد؛ اما متاسفانه این معادن فرآوری نمیشوند و مواد استخراج شده به صورت خام به فروش میرسند؛ بنابراین فرآوری معادن ازجمله ظرفیتهای مهم اقتصادی منطقه است که فعال سازی کامل آنها با در نظر داشتن اصول زیستمحیطی میتواند نقش مهمی درتوسعه درآمدهای اقتصادی شهرستان شیراز و همچنین سرعت یافتن روند تولید و اشتغال استان داشته باشد.
-
علیرغم اینکه تولیدی پوشاک در این شهرستان وجود دارد، برخی از اقلام مورد نیاز از تهران وارد میشود؛ لذا کار کردن در زمینه تولید پوشاک از جمله پیشنهادات مناسب برای دستیابی به اشتغال پایدار است.
-
مشاغلی مانند تولید قطعات خودرو، مواد شوینده و همچنین لوازم بهداشتی مانند مسواک، محصولات مراقبت از پوست و مو و ... نیز زیر ساخت های توسعه را دارد.
-
تولید مصالح ساختمانی نیز از جمله پیشنهاداتی است که به دلیل رونق ساخت و ساز در شهرستان، پتانسیل های سوددهی را دارد.
-
طبق برسی های انجام شده تولید لوازم خانگی، کولر و بخاری، فرصت مناسبی برای سرمایه گذاری به شمار میروند.
-
در این شهرستان یک شهرک صنعتی وجود دارد. همچنین کارخانه های تولید مبلمان، فرش، چینی، کولر، لاستیک، قطعات الکترونیکی و مخابراتی، لبنیات، سوسیس و کالباس، سیمان، دارو، تجهیزات پتروشیمی، پوشاک بیمارستانی، آرد و ... در داخل و خارج از شهرک صنعتی فعال هستند.
- زراعت
بخش زراعت در روند رشد و توسعه اقتصادی نقشهای متعددی بر عهده دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان تامین مواد خام و اولیه مورد نیاز صنایع بالادستی، تامین نهادههایی مانند نیروی کار، مصرف تولیدات سایر بخشهای صنعتی از قبیل کودها و سموم شیمیایی و ماشینآلات کشاورزی، ارزآوری برای کشور و تامین مالی سایر بخشهای زیربنایی را نام برد.
کشت کلزا
کشت کلزا باعث از بین رفتن چرخه زندگی آفات، بیماری ها و علف های هرز گردیده و با کاهش جمعیت آنها موجب صرفه جویی در مصرف سموم و کاهش آلودگی های زیست محیطی می گردد. با توجه به آنکه زمان کشت کلزا در فصل پاییز است، نیاز گیاه به آب کم میباشد و با استفاده از نزولات جوی می توان به کشت آن اقدام نمود. کلزا با تولید مقادیر قابل توجهی علوفه می تواند در تغذیه دام های منطقه نقش موثری داشته باشد. همچنین برگردان بقای کلزا به خاک باعث افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود ساختمان خاک خواهد شد. کشت کلزا به عنوان یک دانه روغنی بسیار مهم در تولید محصولات حوزه صنایع غذایی و یا تولید انواع نهادههای خوراکی دام و طیور متداول است. روغن کلزا ازجمله مشتقات این گیاه است که امروزه به دلیل سالم بودن و داشتن کمترین کلسترول و اسیدهای چرب اشباع شده مورد استقبال قرارگرفته است. تحقیقات دانشمندان نشان میدهد که دانه کلزا 40-30 درصد روغن و کنجالهاش50-40 درصد پروتئین دارد.
پرورش ذرت
ذرت با هر آب و هوایی سازگاری دارد، در برابر خشکی مقاوم است و میزان ثمردهی آن در هکتار بالا میباشد. دولت برای تشویق به کشت این گیاه، اقدام به خرید تضمینی ذرت از کشاورزان می کند. روغن ذرت، کنسرو بلال و دانه ذرت به مصارف انسانی می رسد و کاکل ذرت نیز در داروسازی به کار می رود. از ساقه و برگ ذرت در صنایع کاغذ، مقوا سازی و تولید کاغذ دیواری استفاده می کنند. نشاسته ذرت در صنایع رنگرزی، دارو سازی و پلاستیک سازی کاربرد دارد.
کشت زعفران
زعفران یکی از محصولات با ارزش حوزه زراعت است که کشت آن در برخی از نقاط شهرستان رونق گرفته و همچنان هم جای کار دارد. مقاومت زعفران در برابر سرما زیاد است و به آب کمی نیاز دارد. زعفران به علت داشتن رنگ زیبا، عطر و طعم بسیار مطبوع، در صنایع غذایی کاربرد دارد. دمنوش زعفران آرام بخش بوده و استرس و نگرانی را برطرف می کند. کسب و کار کشت زعفران به علت خاصیت ضد سرطانی این گیاه اهمیت دو چندان پیدا می کند. ایران اولین کشور تولیدکننده زعفران است که قریب به 90 درصد از زعفران جهان را تأمین می کند. مصرف زعفران در ایران بالا است و نه تنها می تواند نیاز منطقه زیرکشت را تامین کند بلکه درسراسر ایران نیز مشتری دارد.
کاشت گندم و جو
گندم و جو از جمله محصولات عمده و استراتژیک این شهرستان هستند که تاکنون عملکرد خوبی داشته اند و با توجه به سازگاری با شرایط شهرستان، پتانسیل های سرمایه گذاری را دارند. در میان محصولات کشاورزی، کاشت گندم نسبت به بقیه کم دردسرتر است. گندم در بازه زمانی حدودا هشت ماهه به ثمر نشسته و به مرحله سود دهی می رسد و در دو نوع بهاره و پاییزه کشت می شود که محصول دهی پاییزه آن بیشتر است. علاوه بر خود گندم، کاه آن نیز مشتری خاص خودش را دارد. بعد از برداشت محصول، زمین آن هم چراگاه گوسفندان میشود. همچنین مورد حمایت های دولت واقع شده و کود شیمیایی و بذر نیز به شکل یارانه ای در اختیار کشاورزان قرار می گیرد؛ بنابراین توسعه این کشت توجیه اقتصادی دارد. جو از دیرباز در سبد تغذیه دام جایگاه ویژه داشته و به صورت دانه و علوفه سبز مورد استفاده قرار میگیرد. از جو برای تهیه نان و پخت سوپ نیز استفاده می شود و در تهیه غذای کودک کاربرد دارد. جوشانده جو داروی خوبی برای مبتلایان به تب و کم خونی و سوء هاضمه بوده و پایین آورنده کلسترول است.
با توجه به اینکه کشت سیب زمینی در حال حاضر در این شهرستان وجود دارد، توسعه سطح زیر کشت آن در صورت مدیریت منابع آبی، سودآور خواهد بود.
کشاورزی |
صنایع |
خدمات |
|||||||||
ردیف |
دامداری |
باغداری |
طیور |
زراعت |
شیلات |
صنایع غذایی |
صنایع تبدیلی و تکمیلی |
صنایع دستی |
صنعت |
خدمات |
|
1 |
پرورش گوسفند بومی(1) |
احداث باغ انجیر(1) |
پرورش بوقلمون(1) |
کشت ذرت دانه ای(1) |
پرورش ماهی قزل آلا(1) |
فرآوری انار(1) |
سورت و بستهبندی میوه(1) |
قالی بافی(1) |
فرآوری معادن(1) |
احداث اقامتگاه بومگردی(1) |
|
2 |
پرورش گوسفند نژاد کردی(1) |
احداث باغ انگور(1) |
پرورش بلدرچین(1) |
کشت کلزا(1) |
پرورش ماهیان زینتی(1) |
فرآوری انجیر(1) |
بسته بندی غلات(1) |
معرق کاری(1) |
تولید پوشاک(1) |
احداث رستوران بومی(1) |
|
3 |
پرورش گاو هلشتاین(2) |
احداث گلخانه صیفی جات(1) |
پرورش شترمرغ(1) |
کشت زعفران(1) |
فرآوری انگور(1) |
بسته بندی حبوبات(1) |
خاتم کاری(1) |
تولید مواد شوینده(1) |
احداث هتل و اقامتگاه(1) |
||
4 |
پروار بندی گوساله(2) |
احداث باغ زیتون(2) |
پرورش مرغ گوشتی(2) |
کشت گندم(2) |
فرآوری سبزی جات(1) |
بسته بندی زعفران(2) |
تولید مصنوعات چرمی(2) |
تولید لوازم بهداشتی(1) |
کرایه اتومبیل(1) |
||
5 |
زنبورداری(2) |
احداث باغ پسته(2) |
پرورش مرغ تخم گذار(2) |
کشت جو(2) |
تولید رب(2) |
بست بندی پسته(2) |
گلیم بافی(2) |
تولید قطعات خودرو(1) |
احداث مجتمع تفریحی سرگرمی(1) |
||
6 |
پرورش گاو سمینتال(3) |
احداث باغ گردو(2) |
پرورش کبک(2) |
کشت حبوبات(2) |
تولید ترشی جات(2) |
بسته بندی خرما(3) |
تولید کاشی و سرامیک سنتی(2) |
تولید لوازم خانگی(2) |
ایجاد خدمات استقبال از مسافر(1) |
||
7 |
پرورش بز بومی(4) |
احداث باغ بادام(2) |
پرورش مرغ مادر(3) |
کشت گیاهان دارویی(3) |
تولید پودر گوجه(2) |
فرآوری پوست خشکبار(3) |
منبت کاری(3) |
تولید مصالح ساختمانی(2) |
احداث مجتمع خدماتی رفاهی(1) |
||
8 |
احداث باغ انار(2) |
پرورش مرغ بومی(3) |
کشت سیب زمینی(3) |
تولید خیارشور(2) |
فرآوری شترمرغ(3) |
گیوه بافی(3) |
تولید کولر(3) |
احداث مغازه سوغاتی فروشی(1) |
|||
9 |
احداث باغ مرکبات(3) |
تولید چیپس میوه(2) |
بوجاری کردن(3) |
منجوق دوزی(3) |
تولید بخاری(3) |
||||||
10 |
کاشت سبزی جات(3) |
تولید آبمیوه(2) |
تولید و بستهبندی کمپوست(3) |
گلدوزی(3) |
|||||||
11 |
کاشت صیفی جات(3) |
تولید سایر فرآورده های میوه(2) |
فرآوری پوست دام(3) |
||||||||
12 |
احداث گلخانه گل و گیاه زینتی(3) |
تولید میوه خشک(2) |
|||||||||
13 |
احداث باغ زردآلو(4) |
فرآوری سیب(2) |
|||||||||
14 |
احداث باغ آلبالو(4) |
تولید خشکبار(3) |
|||||||||
15 |
احداث باغ گیلاس(4) |
تولید سوسیس و کالباس(3) |
|||||||||
16 |
احداث باغ سیب(4) |
فرآوری زیتون(3) |
|||||||||
17 |
احداث باغ خرمالو(4) |
فرآوری گیاهان دارویی(3) |
|||||||||
18 |
احداث نهالستان میوه(4) |
فرآوری پسته(4) |
|||||||||
19 |
تولید روغن گردو(4) |
||||||||||
20 |
تهیه نان(5) |
||||||||||
21 |
تولید رشته آشی(5) |
||||||||||
22 |
شیرینی پزی(5) |
||||||||||
- شیلات
پرورش ماهی از جمله مشاغلی است که توسط برخی از مردم شهرستان انجام میشود. در این زمینه چند استخر پرورش ماهی قزل آلا و ماهیان زینتی نیز در شهرستان وجود دارد. کار کردن در این حوزه در صورت تامین منابع آبی مزیت داشته و سود خوبی را به دنبال دارد.
پرورش ماهیان سردآبی
ماهیان سردآبی در محدوده دمایی 18-12 درجه سانتیگراد بهترین رشد را دارند. ماهی قزل آلا یکی از معروف ترین گونه های ماهیان سردآبی است. قزل آلا یکی از منابع خوب آهن است، آهن در خونسازی و همچنین در حفظ مقاومت بدن در برابر میکروبها نقش مهمی به عهده دارد. علاوه بر آن، آهن موجود در قزل آلا، جذب آهن منابع گیاهی را هم افزایش می دهد؛ بنابراین نقش مهمی در پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن به عهده دارد. نتایج مطالعات نشان می دهند امگا ۳ ماهی قزل آلا می تواند فشار خون و ضربان قلب را در بیماران صرع تنظیم کرده و از تعداد تشنج های آن به طور قابل توجهی بکاهد؛ بنابراین این نوع ماهی با توجه به قیمت و طعم مناسب طرفداران زیادی در بین مردم دارد؛ لذا راه اندازی پرورش آن، علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار، سوددهی خوبی را خواهد داشت.
پرورش ماهیان زینتی
شاید سالها قبل نگهداری ماهیان زینتی، موضوع چندان شایعی نبود و تنها عدهی معدودی در خانههای خود، آکواریوم و ماهی زینتی نگهداری میکردند؛ اما در سالهای اخیر، با توجه به رواج آپارتماننشینی و دور افتادن انسان از طبیعت، شرایط بهگونهای رقم خورده است که بازار ماهیان زینتی رونق گرفته و زمینهساز ایجاد مشاغل مختلف شده است. بهطوریکه امروزه در بسیاری از شهرها، چندین مغازه به خرید و فروش این آبزیان مشغول هستند. پرورش ماهیان زینتی نیاز به آب کمی دارد و میتوان از آبهای شهری برای تولید آنها استفاده کرد.
در انتهای تحلیل یک لیست مزیتسنجی 50 تایی در جدول زیر ارائهشدهاست. این جدول مشاغل فوق را در کنارهم نشان میدهد.
مشاغل |
مزیت |
فرآوری انار |
1 |
فرآوری انگور |
2 |
فرآوری انجیر |
3 |
پرورش گوسفند بومی |
4 |
پرورش گوسفند نژاد کردی |
5 |
احداث اقامتگاه بومگردی |
6 |
احداث رستوران بومی |
7 |
احداث مغازه سوغاتی فروشی |
8 |
فرآوری سبزی جات |
9 |
احداث باغ انگور |
10 |
احداث باغ انجیر |
11 |
پرورش شترمرغ |
12 |
پرواربندی گوساله |
13 |
پرورش گاو هلشتاین |
14 |
سورت و بستهبندی میوه |
15 |
بسته بندی غلات |
16 |
قالی بافی |
17 |
فرآوری معادن |
18 |
تولید مواد شوینده |
19 |
کشت کلزا |
20 |
کشت ذرت دانه ای |
21 |
پرورش ماهی قزل الا |
22 |
زنبور داری |
23 |
احداث باغ انگور |
24 |
تولید چیپس میوه |
25 |
تولید ترشی جات |
26 |
تولید آبمیوه |
27 |
ایجاد خدمات استقبال از مسافر |
28 |
فرآوری سیب |
29 |
احداث هتل و اقامتگاه |
30 |
پرورش بوقلمون |
31 |
کشت زعفران |
32 |
بسته بندی حبوبات |
33 |
بسته بندی پسته |
34 |
پرورش گاو سمینتال |
35 |
پرورش بلدرچین |
36 |
بسته بندی زعفران |
37 |
تولید پودر گوجه |
38 |
احداث گلخانه صیفی جات |
39 |
احداث باغ زیتون |
40 |
تولید سایر فرآورده های میوه |
41 |
احداث باغ پسته |
42 |
کشت حبوبات |
43 |
معرق کاری |
44 |
تولید پوشاک |
45 |
تولید لوازم بهداشتی |
46 |
احداث باغ گردو |
47 |
کشت گندم |
48 |
تولید رب گوجه |
49 |
پرورش مرغ گوشتی |
50 |
*این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره) تهیه و تدوین شده است.