اساسا بلدرچین برتری بیشتری نسبت به سایر طیور دارد؛ به عنوان مثال مدت زمان بالغ شدن یک مرغ حدود 6 ماه است درصورتیکه یک بلدرچین را می توان پس از گذشت 40 تا 50 روز به پول تبدیل کرد اما سوال اصلی اینجاست که بین بلدرچین گوشتی و تخم گذار، کدام یک سودآوری بیشتری دارند؟
پاسخ این سوال به دو موضوع بازاریابی و هزینه اولیه گره خورده؛ یعنی کدام یک هزینه اولیه کمتری نیاز دارد و می توان بازاریابی بهتری برایش انجام داد اما نکته طلایی که در این رابطه باید به آن توجه کرد آن است که در صورت ورود به کسب و کار پرورش بلدرچین های تخم گذار، می توان به مدت نه ماه از تخم گذاری آنها بهره برد و پس از آن نیز برای گوشتی کردنشان اقدام کرد و این یعنی با یک تیر دو نشان زدن.
از ویژگیهای مثبت برای پرداختن به این کسب و کار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رشد سریع
- پایین بودن سن بلوغ جسمی و جنسی
- نرخ تخمگذاری بالای بلدرچینها
- سوددهی در زمان کم به دلیل کوتاه بودن دوره پرورش
- بالا بودن تراکم پرورش در واحد سطح به دلیل جثه کوچک
- مقاوم بودن در برابر بیماریها
- ارزان بودن جیره مصرفی
- بازگشت سرمایه در مدتی کوتاه
- معاف بودن از مالیات
بلدرچین پرنده کوچکی است و در زمان بلوغ حدود 250-200 گرم وزن دارد (بهصورت پرورشی) و طول عمر آن نیز حدود 3 الی 4 سال است که قابلیت پرواز دارد و در طبیعت در بین علفزارها زندگی میکند. در زبان فارسی بلدرچین به اسامی بدبده و سره نیز شناخته میشود. بدن بلدرچین ژاپنی دارای ترکیب رنگهای قهوهای، سفید، نخودی و زرد است. جنس ماده بلدرچین اندکی از جنس نر بزرگتر است.
در این دوره آموزشی، پرورش بلدرچین گوشتی و تخمگذار را بهطور همزمان مورد بررسی قرار داده است که شروع طرح با خرید 10000 قطعه جوجه یکروزه بلدرچین ژاپنی آغاز میشود. حدود 8000 قطعه از این جوجهها بهمنظور تولید گوشت در یک دوره 45 روزه و به روش بستر نگهداری میشوند که هزینه ثابت (ساختمان و تجهیزات) برای این کار حدود 152 میلیون تومان و هزینه جاری طرح نیز در حدود 68 میلیون تومان میباشد که برای خرید جوجه، خوراک و... مصرف میشود.
با احتساب تلفات در آخر دوره در حدود 87 میلیون تومان بابت فروش بلدرچین کشتار شده عاید تولیدکننده میشود که پس از کسر هزینههای تولید، در حدود 19 میلیون تومان سود خالص طی یک دوره پرورش به دست میآید. دوره بازگشت سرمایه برای پرورش بلدرچین گوشتی در این طرح حدود 20 ماه و نرخ سوددهی آن نیز در هر دوره 60 روزه (45 روز پرورش + 15 روز نظافت سالن در آخر دوره) 9 درصد خواهد بود. در یک سال حدود 5 دوره پرورش بلدرچین گوشتی را میتوان انجام داد.
برای پرورش 2000 قطعه بلدرچین تخمگذار به روش پرورش در قفس، سرمایه ثابت (ساختمان و تجهیزات) 78 میلیون تومانی مورد نیاز است و حدود 192 میلیون تومان نیز سرمایه جاری در سال برای خرید خوراک، جوجه، حمل و نقل تخمهای تولیدی به بازار، بهداشت و انرژی مورد نیاز است. فروش سالیانه در این طرح حدود 253 میلیون تومان است که شامل درآمد حاصل از فروش تخم و گوشت بلدرچینهای آخر دوره میباشد. پس از کم کردن هزینههای تولید، حدود 48 میلیون تومان سود خالص در سال به دست میآید. دوره بازگشت سرمایه در این طرح نیز حدود 20 ماه و نرخ سوددهی نیز حدود 52 درصد خواهد بود. قابل ذکر است که در عمل یک دوره پرورش بلدرچین تخمگذار در حدود 10 ماه به طول میانجامد که شامل دو ماه پرورش و 8 ماه تخمگذاری میباشد و در این طرح حدود 2 ماه نیز برای آمادهسازی مجدد سالن و... در نظر گرفته شده است. در پلن مالی برای تخمین دقیق نرخ سوددهی، محاسبات بهصورت سالیانه بیان شده است.
البته پرداختن به هر کسب و کاری علاوه بر ویژگیهای مثبت، مسائل و مشکلات خاصی نیز دارد که در این زمینه میتوان به مواردی چون: حساسیت به کمبود آب، حساسیت به سرما، دور بودن از بازارهای هدف، هزینه بالای ساخت ساختمان و تأسیسات پرورش، کمبود تعداد آبخوری و دانخوری، نبود فن تهویه، نبود تجهیزات سرمایشی و گرمایشی، استفاده از قفسهای غیراستاندارد، کمبود کشتارگاه و بستهبندی نامناسب، وجود واسطهگران در بازار و مشکلات ناشی از قیمت بالای محصول اشاره کرد که تولیدکنندگان موفق با در نظر گرفتن تمامی جوانب و آموزش، هدایت و پشتیبانی کارشناسان میدون، پس از رفع موانع به کار تولید میپردازند.
توجه: دوره آموزشی پرورش بلدرچین، دوره ای مجازی (غیر حضوری) و مبتنی بر متن بوده و صرفاً در حساب کاربری شخص در سایت نمایش داده می شود.