>

نظرآباد

 نظرآباد یکی از شهرستان‌های استان البرز است که از شمال شرق و شرق به شهرستان ساوجبلاغ، از جنوب به شهرستان اشتهارد و از غرب و شمال غرب به استان قزوین محدود می‌گردد. جمعیت این شهرستان طبق آخرین سرشماری در سال 1395، برابر با 152 هزار و 437 نفر برآورد شده است. شهرستان نظرآباد دارای آب و هوای نیمه گرم و خشک می‌باشد.

 

مزیت های منطقه

مزیت‌سنجی کسب‌ وکارهای موجود در هر شهرستان بر مبنای یک روش تحقیق انجام شده‌است. در این روش تحقیق، یک شناسنامه برای هر شهرستان و یک شناسنامه برای هر کسب ‌وکار تدوین می‌شود. این شناسنامه‌ها به عنوان ورودی به نرم‌افزار داده‌ شده و خروجی نرم‌افزار هم‌پوشانی این دو شناسنامه و تعیین مشاغل مزیت‌دار شهرستان می‌باشد. این اولویت‌بندی‌ها توسط کارشناسان و افراد خبره هر شهرستان بازبینی و اصلاح می‌گردند. لیست مزیت‌سنجی اصلاح ‌شده ‌و مصاحبه با کارشناسان و متخصصین حوزه اشتغال هر شهرستان منابع تحلیل را تشکیل می‌دهند. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از این افراد مصاحبه شده‌است. این مصاحبه‌ها پیاده‌سازی و ارزیابی می‌گردند و در صورت وجود تناقض و ابهام بین این 3 مصاحبه و لیست مزیت‌سنجی، مصاحبه‌های تکمیلی و حتی مصاحبه بیشتر هم صورت می‌گیرد تا تیم تحلیل به نتیجه مطلوب دست پیدا کنند. در ادامه تحلیل شهرستان نظرآباد ارائه ‌شده ‌است.

تعیین کسب‌وکارهای مزیت‌دار شهرستان

همان‌گونه که در قسمت قبل اشاره‌ شد مبنای تحلیل، مصاحبه‌ها و لیست مزیت‌سنجی است. مبنای این اولویت‌بندی‌ها، فراوانی و میزان اشاره کارشناسان به کسب ‌وکارهای رایج در هر شهرستان و اولویتی که این مشاغل در لیست مزیت‌سنجی دارند، می‌باشد. در زیر به ترتیب اولویت به تحلیل مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلی که هنوز در شهرستان راه‌اندازی نشده و پتانسیل راه‌ندازی آن‌ها در شهرستان وجود دارد، اشاره شده ‌است.

  1. زراعت

  2. صنایع غذایی

  3. صنایع تبدیلی و تکمیلی

  4. باغداری

  5. دامداری

  6. طیور

  7. صنعت

  8. صنایع دستی

  9. شیلات

  10. خدمات

  • زراعت

بخش زراعت در روند توسعه اقتصادی شهرستان نظرآباد نقش های زیادی بر عهده دارد که از جمله مهم ترین آن ها می توان تأمین مواد اولیه مورد نیاز صنایع بالادستی، مصرف تولیدات سایر بخش های صنعتی از قبیل کودها و سموم شیمیایی و ماشین آلات کشاورزی را نام برد. این شهرستان با داشتن منابع آبی مناسب و همچنین خاک حاصلخیز، منطقه ای مناسب جهت توسعه زراعت و افزایش سرمایه گذاری در این حوزه می‌باشد. در ادامه به برخی از مزیت‌‌های شغلی این رسته در شهرستان نظرآباد پرداخته خواهد شد. توجه نمایید مواردی که در زیر پیشنهاد داده می شود با در نظر گرفتن متراژ زمین کافی، قابل سرمایه گذاری می باشد. 

* پر تولیدترین محصول زراعی این شهرستان گندم و جو است. گندمی که در این شهرستان کشت می شود جز با کیفیت ترین گندم های کشور به شمار می آید که معمولاً به صورت تضمینی توسط دولت یا کارخانه های تولید آرد خریداری می شود؛ بنابراین گسترش تولید این محصول ارزش افزوده زیادی را به دنبال دارد. جو بعد از گندم بیشترین سطح زیر کشت را در این شهرستان دارد. اراضی وسیعی که به دلیل شوری و عمق کم خاک، کم بازده محسوب می‌شوند، برای تولید جو مناسب هستند. این محصول از دیرباز در تغذیه دام جایگاه ویژه داشته و به صورت دانه و علوفه سبز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

* ذرت علوفه ای و دانه ای ازدیگر محصولاتی هستند که به صورت عمده در این شهرستان تولید می شوند. این محصولات علاوه بر تامین نیاز شهرستان و استان، نیاز استان های تهران و قزوین را نیز رفع می کنند و قابلیت افزایش تولید دارند. کاشت ذرت در خاک هایی که دارای عمق کافی، نرم و قابل نفوذ باشند امکان پذیر است. همچنین لازم است تهویه در خاک به خوبی انجام شود و خاک از نظر آهک و هوموس غنی باشد. مناطقی که تابستان گرم و تابش نور خورشید کافی و پاییز خشک دارند، بهترین عملکرد را در زمینه تولید ذرت دانه‌ای و علوفه‌ای دارند.

* کشت و پرورش گیاهان اقتصادی و ارزشمند کلزا و کنجد نیز در این شهرستان مورد توجه قرار گرفته و درحال انجام است. طبق بررسی‌های انجام شده، سال به سال به سطح زیرکشت این محصولات گسترده‌تر می‌شود. کشت کلزا باعث از بین رفتن چرخه زندگی آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز و افزایش حاصلخیزی خاک می‌شود. این گیاه را به عنوان دانه روغنی در حوزه صنایع غذایی و تولید انواع نهاده‌های خوراکی دام و طیور مورد استفاده قرار می گیرد. 

* سازگاری محیطی، صرفه‌جویی در منابع آب، بازدهی بالا، باروری خاک، نیاز به سرمایه اولیه کم و بازاریابی آسان از جمله مزایای کاشت کنجد است. کنجد از جمله گیاهانی است که با هر بار کشت و پرورش، محصول قابل توجهی به دست می‌آید همچنین این گیاه به آب و هوای گرم سازگار می باشد. ریشه‌های کنجد در بهبود ساختمان خاک و افزایش نفوذپذیری آن موثر بوده و به عنوان یکی از گیاهان مناسب برای تناوب‌های زراعی در نظر گرفته می‌شود. 

* با توجه به تحقیقات انجام شده کشت گلرنگ و آفتابگردان روغنی در این شهرستان از توجیح اقصادی خوبی برخوردار است.

1- گلرنگ در اغلب مناطق کاشته می‌شود و از نظر مصارف روغن و ماده رنگی گل‌های آن مورد توجه قرار گرفته است. این گیاه معمولا در آب و هوای گرم و خشک رشد می‌کند و در صنعت داروسازی کاربرد دارد. همچنین گیاه گلرنگ در آینده محصول جایگزین زعفران محسوب خواهد شد و روغن حاصل از آن نسبت به سایر روغن‌های مایع ضرر کمتری دارد.

2- گل آفتابگردان گیاهی یک ساله است که رشد آن در هر شرایطی امکان‌پذیر است و فرآورده‌های حاصل از آن دارای مزیت اقتصادی فراوان هستند. این گیاه، از نباتات روغنی مهم جهان است که از لحاظ تولید روغن، بعد از سویا، رتبه دوم را دارد و بیش از 14 درصد کل روغن نباتی را تولید می‌کندبه همین منظور توجه به پرورش این گیاه می تواند سود قابل توجهی را دربرداشته باشد.  

* بررسی‌های صورت گرفته نشان می‌دهد کشت زعفران به صورت آزمایشی در این شهرستان انجام شده و موفقیت آمیز بوده است؛ در نتیجه امکان سرمایه‌گذاری در این حوزه وجود دارد. زعفران در مقابل سرما مقاومت بالایی داشته و به آب کمی نیاز دارد. این گیاه به علت داشتن ویژگی‌هایی همچون رنگ زیبا، عطر و طعم بسیار مطبوع در صنایع غذایی کاربرد بسیاری دارد.زعفران مصرف دارویی نیز دارد و این موضوع اهمیت کشت آن را بیشتر می‌کند. مصرف زعفران در شهرستان بالا است و محصول تولید شده، نه تنها می تواند نیاز منطقه زیرکشت را تامین کند، بلکه درسراسر ایران نیز مشتری دارد.

* در شهرستان نظرآباد گیاهان دارویی به صورت خودرو به میزان زیادی وجود دارند. با توجه موقیت فرآوری و خشک کردن گیاهان دارویی در این منطقه کشت گیاهانی همچون آویشن، گل گاوزبان، رازیانه و زیره سبز مزیت اقتصادی دارد. رازیانه بومی مناطق جنوب غربی آسیا و جنوب اروپا ( بخش مدیترانه‌ای) می‌باشد و خواصی همچون جوان کننده پوست، ضد بلغم و ... دارد.

1- آویشن یک گیاه دارویی همیشه سبز است که به سرعت در مناطق آفتابی که خاک آن به خوبی زهکشی شده باشد، رشد می کند و یک منبع عالی از فیبر، کلسیم، آهن، منگنز و... است.

2- گل گاوزبان یک گیاه علفی به طول 70 – 40 سانتی‌مترکه در مزارع و گاهی زمین‌های بایر می‌روید. منشأ اولیه این گیاه دمشق بوده است. تقریباً از تمامی اجزای گل‌گاوزبان اعم از گل ها، برگ ها و دانه های آن به عنوان دارو استفاده می شود. همچنین از دانه های این گیاه برای تهیه روغن استفاده می کنند. 

3- زیره سبز گیاهی علفی است که ارتفاع آن به 60 سانتیمتر می رسد و در ماه‌های اردیبهشت و خرداد می روید. این گیاه بومی مدیترانه‌ بوده و  در طول رویش به حرارت و نور کافی نیاز دارد و مقدار اسانس آن در مناطق گرم با نور فراوان بیشتر از مناطق دیگر است. این گیاه نسبت به کم آبی مقاوم است و می‌توان آن را به صورت دیم نیز کشت نمود.

4- شبدر و یونجه از جمله گیاهان علوفه‌ای هستند که در این شهرستان کشت می‌شوند و به دلیل استفاده گسترده در دامداری قابلیت افزایش تولید دارند. این گیاهان برای رشد به آب زیادی نیاز دارند؛ بنابراین بهتر است به منظور صرفه جویی در مصرف آب، از روش های آبیاری نوین استفاده گردد. شبدر از مهم‌ترین گیاهان علوفه‌ای در نواحی معتدل و مرطوب است. این گیاه از نظر علوفه‌ای و چراگاهی ارزش فراوانی داشته و در تأمین غذای دام‌ها نقش مهمی دارد. طبع شبدر گرم و خشک است. در میان گیاهان علوفه‌ای، یونجه ارزش غذایی بالا و عملکرد خوبی دارد، بنابراین از اهمیت اقتصادی خاصی برخوردار است. همچنین این گیاه قادر به تثبیت نیتروژن هوا بوده که این نیتروژن برای کشت بعدی قابل استفاده است و می‌توان حداقل تا سه سال برداشت محصول داشت. یونجه دارای انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی و پروتئین‌هاست و علاوه بر استفاده در حوزه دامداری، کاربردهای فراوانی دارد. 

* در شهرستان نظرآباد تاکنون کشت حبوبات صورت نگرفته‌است، اما با توجه به اینکه قابلیت کشت چنین محصولاتی در اراضی این منطقه وجود دارد، کشت حبوبات دارای مزیت خواهد بود. این محصولات را می‌توان در تناوب با گندم و جو قرار داد و بخشی از نیتروژن مورد نیاز خاک را تامین کرد و از کاه تولید شده نیز برای خوراک دام و طیور بهره برد.

  • صنایع غذایی

فرآوری محصولات کشاورزی از مهمترین روش‌های ایجاد اشتغال بوده و در توسعه پایدار امنیت غذایی عاملی مهم محسوب می‌شود که کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع موجود را به همراه دارد.

* در شهرستان نظرآباد سه کارخانه تولید آرد به نام های مانا، زر و تک دایر هستند و معمولاً آردهای تولید شده برای استفاده به سایر شهرستان‌ها نیز ارسال می‌شوند.

* از دیگر فعالیت‌هایی که در این شهرستان می‌توان انجام داد و ضمن ایجاد اشتغال زایی جوانان، به سوددهی مناسبی رسید، تولید شیرینی، رشته آش، کیک، کلوچه و بیسکویت، نان صنعتی و نان فانتزی است. البته تولید شیرینی و رشته آش به دلیل بازار مصرف گسترده‌تر، مزیت بالاتری نسبت به سایر موارد ذکر شده دارند.

1- شیرینی‌پزی در ابعاد وسیع و کارگاهی و حتی در محیط‌های کوچک قابلیت انجام دارد. این کسب و کار یکی از مشاغل زودبازده است که می‌توان آن را با تجهیزات کم و سرمایه پایین شروع کرد و  با فروش محصول به سود بالایی رسید.

2- رشته‌ها از دیگر فرآورده‌های خمیری حاصل از آرد گندم هستند که انواع مختلفی دارند. رشته از مخلوط کردن آرد گندم، آب و نمک پس از طی مرحله عمل آوردن به وسیله ماشین‏های مخصوص تهیه و پس از خشک کردن به بازار عرضه می‌گردد. 

3- کیک، کلوچه، بیسکویت و امثال آن از جمله محصولات خوراکی هستند که مزیت‌های خاصی دارند و می‌توان از این مزیت‌ها برای صادرات آن‌ها استفاده کرد؛ برای مثال در اکثر نقاط دنیا این محصولات مورد پسند واقع شده و از آن‌ها استفاده می‌شود. ماشین آلاتی که برای تولید این محصولات استفاده می‌شوند نیز ماشین آلات اتومات و مجهزی هستند که وزارت بهداشت  آن‌ها را تایید می‌کند.

4- در تولید نان به روش صنعتی، نان با استفاده از تکنولوژی روز دنیا، ماشین‌آلات مدرن، به صورت مکانیزه و بدون دخالت دست و در مقیاس بالا تولید می گردد. ارتقاء کیفیت نان، ارزش غذایی بیشتر، ضایعات کمتر، تنوع محصول و استفاده بهینه از انرژی از جمله مزایای تولید صنعتی نان است. نان محصولی است که همواره در سبد غذایی خانوارهای ایرانی قرار دارد؛ بنابراین شغل نانوایی یکی از مشاغل پررونقی است که در طول سال همیشه درآمدزا می‌باشد. نان‌ها انواع مختلفی دارند که نان‌ فانتزی یکی از آن‌هاست و مشتریان خاص خود را دارد. امروزه راه‌اندازی کسب و کار تولید نان فانتزی بازاری رو به رشد دارد. 

* علی‌رغم تولید پسته به مقدار زیاد، متأسفانه واحد فرآوری آن در شهرستان وجود ندارد. با توجه به وجود بازار فروش مناسب برای این محصولات در داخل استان و استان‌های همجوار، راه‌اندازی واحد فرآوری این محصول مزیت اقتصادی دارد. ایجاد واحدهای پسته پاک کنی، شور کردن پسته، تهیه پودر پسته، تولید خلال پسته و بسته بندی آن‌ها از جمله مشاغل پیشنهادی در زمینه فرآوری پسته می‌باشد. کره پسته، حلوای پسته و روغن پسته نیز از دیگر فرآورده های حاصل از پسته است که در بین مردم رایج نشده ولی با تبلیغات صحیح می توان بازار فروش خوبی را برای این محصولات ایجاد کرد. کره پسته از مغز برشته و آسیاب شده همراه با شکر یا شیرین کننده های طبیعی مثل عسل و شهد خرما به دست می آید. این کره کاربردهای مختلفی دارد؛ برای مثال می تواند به عنوان کرم بین دو بیسکویت و ویفر، مغز کیک و کلوچه، تزئین بستنی و… استفاده شود. حلوای پسته نیز از مخلوط کردن شربت قند، مغز پسته آسیاب شده و سایر افزودنی های مجاز و با ترکیبات مشخص به دست می‌آید. روغن پسته از طریق مغز پسته با انواع فشارهای مکانیکی تولید می شود. 

* تولید انواع لبنیات یکی از بخش‌های مهم در حوزه صنایع غذایی می‌باشد که در شهرستان به صورت صنعتی و در کارخانه های آمل کاله، پاژند، ایرانیان، آنا و شرکاء انجام می‌شود. رونق دامداری در این شهرستان و تولید حجم بالایی از شیر، بستر مناسبی برای توسعه این کسب و کار به صورت نیمه صنعتی و صنعتی فراهم کرده‌است. شیر و فرآورده‌های آن از مهمترین اجزای تشکیل دهنده جیره غذایی انسان هستند که ارزش غذایی بالایی دارند و همواره با استقبال بسیار خوبی مواجه هستند. لازم به ذکر است برای موفقیت در زمینه تولید لبنیات باید به بالا بردن توانایی رقابت با نشان‌های تجاری معروف نیز توجه کرد تا بتوان سود مناسبی بدست آورد.

* فعالیت در زمینه تولید قره قوروت و بستنی نیز با توجه به بازار مصرف خوب، توجیه اقتصادی دارد. بستنی در تمام فصول سال مخصوصا بهار و تابستان بازار فروش گسترده‌ای دارد. اگر این محصول به صورت بهداشتی و با رعایت اصول استاندارد تهیه و بسته بندی شود و به دست مصرف کننده برسد، علاوه بر ایفای نقش یک فرآیند تفننی، منبعی سرشار از مواد انرژی زا جهت سوخت و ساز بدن خواهد بود. قره‌قروت یا قارا (سیاه کشک) یکی از انواع لبنیات است که از دوغ یا ماست به دست می‌آید؛ این فراورده لبنی که مزه‌ای عمدتاً ترش در رنگ سیاه یا قهوه‌ای و بعضاً سفید یا زرد مورد استفاده قرار می گیرد.

* در شهرستان نظرآباد مقدار تولید گوجه فرنگی و صیفی جات به دلیل زراعت سالانه و عملکرد مطلوب آن بسیار زیاد است که معمولاً به صورت خانگی از آن رب گوجه فرنگی تولید می‌شود. در این راستا راه‌اندازی واحدی برای تولید رب و پودر گوجه فرنگی و همچنین در اولویت های پایین تر تولید ترشی و شور بسیار مزیت دارد و از طریق بازاریابی مناسب در خارج از شهرستان می‌توان به سوددهی خوبی رسید و درصد بیکاری را در این منطقه کاهش داد. صنعت تولید رب گوجه فرنگی از کاربردهای فراوانی همچون تولید چاشنی و بهبود دهنده رنگ و طعم انواع غذا، ماده اولیه سس‌ها و کنسروها برخوردار است. پودر گوجه‌فرنگی محصولی است که زمان زیادی از تولید آن نمی‌گذرد و در همین مدت هم توانسته جایگاه خوبی در بازار مصرف پیدا کند. پودر گوجه فرنگی در صنایع غذایی و دارویی کاربردهای مختلفی دارد. از جمله کاربردهای گسترده این محصول می‌توان به استفاده از آن در مواد غذایی منجمد شده و نیمه آماده، سوپ‌های آماده و اسنک‌ها (شامل پفک، چیپس و...) اشاره کرد. 

* ترشی و شور، معمولا به ‌عنوان یک چاشنی در کنار غذا مصرف می شوند و به دلیل خاصیت اسیدی که دارند، باعث افزایش اشتها و میل به غذا خوردن در افراد می‌گردند. این محصول یکی از فرآیندهای نگهداری طولانی‌ مدت صیفی‌ و سبزیجات  است. در جوامع امروزی به دلیل افزایش مشغله افراد و شاغل بودن بسیاری از زنان، فرصت کافی برای تهیه آن  توسط خود افراد وجود ندارد و اکثر خانواده‌ها  ترشی و شور مورد نیاز خود را به ‌صورت آماده تهیه می‌نمایند.

* با توجه به میوه های تولید شده در شهرستان، سرمایه‌گذاری در زمینه تولید میوه خشک و چیپس میوه در مقیاس خانگی یا به صورت نیمه صنعتی توجیه اقتصادی دارد. خشک کردن میوه‌جات، یکی از شیوه‌های جلوگیری از فساد میکروبی آن‌ها است. خشک کردن، علاوه بر اثرگذاری حفاظتی روی محصول، وزن و حجم آن را نیز به میزان چشمگیری کاهش داده و از هزینه‌های حمل و نقل و ذخیره‌سازی می‌کاهد. با توجه به این که بخشی از بازار میوه خشک را محصولات وارداتی تشکیل می‌دهند، با تولید مشابه داخلی این میوه‌ها (از نظر نوع و کیفیت)، می‌توان مانع واردات و خروج میلیون‌ها دلار ارز از کشور شد. همچنین نیاز بیش از حد برخی از کشورها به این گونه محصولات، فرصتی مناسب برای رونق تولید و صادرات چیپس میوه فراهم کرده است.

* تولید ذرت دانه ای در این شهرستان به میزانی است که می‌توان واحدی جهت تولید کنسرو راه‌اندازی کرد. در شرایط کنونی جامعه، بازار استفاده از غذاهای کنسرو شده بسیار گسترده است و این قبیل غذاها به دلیل داشتن مزایایی همچون حفظ حالت طبیعی مواد غذایی، قیمت مناسب، نگهداری طولانی و آسان، در دسترس بودن، تنوع و صرفه‌جویی در زمان بسیار مورد توجه هستند.

* با توجه به میزان تولید توت فرنگی در شهرستان نظرآباد، احداث واحدی جهت فرآوری آن مزیت دارد. محصولات تولیدی این واحد کنسانتره، آبمیوه، توت فرنگی منجمد شده و پوره توت فرنگی می باشد. پوره یک محصول میانی است که کاربردهای زیادی در تولید محصولات نهایی مانند آبمیوه، انواع مارمالاد  و ... دارد. توت فرنگی منجمد شده را نیز می‌توان در تولید انواع مربا، پوره و آبمیوه مورد استفاده قرار داد.

* در این شهرستان صنعت تولید گوشت رونق خوبی داشته و در این راستا تولید فرآورده‌های غذایی و پروتئینی نظیر سوسیس و کالباس، سودآوری مناسبی به دنبال خواهد داشت. طبق بررسی‌های صورت‌گرفته، این محصولات در داخل شهرستان و استان‌های اطراف از بازار مصرف خوبی برخوردارند اما بهتر است که بازار فروش مناسب و توان رقابتی با کارخانه‌های صاحب برند در این زمینه را نیز در نظر گرفت. از گوشت مرغ‌ نیز می‌توان فرآورده‌هایی  همچون ناگت و شنیسل تولید کرد. اگرچه این محصولات در شهرستان از بازار مصرف خوبی برخوردارند؛ اما به سرمایه زیاد و توان رقابتی بالا با سایر برندها نیاز دارند.

  • صنایع تبدیلی و تکمیلی

صنایع تبدیلی و تکمیلی یکی از پرسودترین ارتباطات بین صنعت با بخش‌های کشاورزی و دامداری است که ارزش افزوده و اشتغال زیادی برای هر منطقه‌ای ایجاد می‌کند. با توجه به این که در شهرستان نظرآباد سالانه حجم زیادی از انواع محصولات زراعی و باغی تولید می‌شود، فرآوری این محصولات می‌تواند زمینه اشتغال‌زایی و افزایش سطح درآمد مردم منطقه را ایجاد کند و در نهایت موجبات توسعه اقتصادی بیشتر را فراهم آورد.

* گوشت قرمز و سفید به میزان قابل توجهی در شهرستان تولید می شود و علاوه بر تامین نیاز مردم شهرستان و استان، به استان‌های همجوار نیز به صورت فله‌ای ارسال می‌شود که در این بین رنگ و طعم گوشت ممکن است تغییر پیدا ‌کند؛ لذا نیاز به بسته‌بندی برای این محصولات احساس می‌شود و سرمایه‌گذاری در این زمینه توجیه اقتصادی دارد. نوع بسته‌بندی باید به‌ صورتی باشد که گوشت را در مقابل نفوذ طعم، بو، رنگ و سایر عوامل خارجی محافظت و از خشک شدن و تبخیر سطحی آن جلوگیری کند. لازم‌ به ذکر است بسته بندی گوشت بلدرچین صرفه اقتصادی کمتری خواهد داشت؛ بنابراین در اولویت پایین تری قرار می گیرد.

* با توجه به رونق دامداری در این شهرستان و عدم فرآوری پوست و پشم دام، راه‌اندازی چنین واحدی مزیت داشته و ضمن درآمدزایی مناسب برای سرمایه‌گذار، سود خوبی را نیز نصیب دامدار می‌کند. از پوست گاو در صنعت چرم‌دوزی و از پشم و کرک گوسفند و بز در صنعت ریسندگی استفاده می‌شود.

* با توجه به فراوانی عسل تولیدشده در سطح استان و شهرستان، بسته‌بندی عسل از دیگر کسب‌وکارهای پیشنهادی در این حوزه است که به نوبه خود ارزش افزوده قابل ملاحظه‌ای را به همراه دارد. راه‌اندازی خط تولید و بسته‌بندی عسل یکی از بهترین روش‌هایی است که می‌توان به کمک آن یک منبع درآمد پایدار برای مردم شهرستان ایجاد کرد.عسل از جمله محصولاتی است که فاسد نمی‌شود و می‌توان آن را برای مدت زمان نسبتاً طولانی نگهداری کرد. این محصول را می توانید با سرمایه کم و حجم بالایی تولید کنید.

* تولید پسته در این شهرستان به میزانی صورت می‌گیرد که امکان راه‌اندازی واحد بسته بندی این محصول فراهم شده‌است. پسته به عنوان یکی از پرمصرف‌ترین تولیدهای استراتژیک کشاورزی کشور در انواع مختلفی برای صادرات استفاده می گردد. حجم صادرات پسته در ایران بالا می باشد به طوری که پس از صادرات نفت رتبه اول را دربرگرفته است. یکی از زمینه های صادراتی که ارزش افزوده بسیار بالایی را به همراه دارد و در شناساندن تولیدات این شهرستان به بازار های جهانی نیز موثر است، صادرات انواع پسته و فرآورده‌های آن به صورت بسته بندی شده با برندهای معتبر و در ابعاد کوچک است؛ به این صورت هم فروشنده از سود بالاتری بهره‌مند می‌گردد و هم ارز‌آوری بیشتری ایجاد خواهد شد. 

* در شهرستان نظرآباد با توجه به حجم تولید محصولات زراعی، راه‌اندازی واحد بوجاری محصولات مزیتی پرسود محسوب می‌گردد. در واقع بوجاری عملی است که طی آن دانه‌های انواع غلات شامل گندم، جو یا برنج از پوست و ساقه آن جدا شده و علف‌های هرز، تخم حشرات و انواع آفات حذف می‌گردد.

* در این شهرستان پرورش قارچ به قدری انجام می‌شود که می توان در زمینه بسته بندی آن سرمایه گذاری کرد و موجبات اشتغال زایی جوانان این منطقه را فراهم کرد. امروزه با افزایش جمعیت، رشد تکنولوژی و افزایش سطح استانداردهای زندگی، مصرف محصولات با محتوای بسته بندی های کوچک افزایش یافته است. بسته بندی باید تا حد امکان ساده و ارزان باشد، ضمن اینکه اهداف اولیه بسته بندی یعنی خاصیت حفاظتی و جذابیت را نیز داشته باشد. 

* در حوزه صنایع تبدیلی و تکمیلی، تولید خوراک دام و طیور از جمله پیشنهادات شغلی در این منطقه است که با توجه به رونق دامداری و پرورش طیور و عدم وجود چنین واحدی در شهرستان، می‌تواند زمینه اشتغال خوبی را به طور مستقیم و غیر مستقیم برای افراد ایجاد کند. با اجرای پروژه‌های صنعتی می‌توان از ضایعات کشاورزی و ... خوراک دام تولید کرد؛ این امرغذای مورد نیاز دام‌های پرورشی را تأمین می‌کند و شهرستان را به سوی خودکفایی سوق می‌دهد. ضمن اینکه استفاده از مواد اولیه ارزان‌تر در تولید این محصول باعث می‌شود که قیمت تمام شده آن کمتر شود و با قیمت پایین‌تری به فروش برسد. در نظر داشته باشید که چنین واحدی در شهرستان در حال حاضر وجود ندارد.

* احداث سردخانه از دیگر ظرفیت‌های شغلی شهرستان نظرآباد می‌باشد. در حال حاضر دو نوع سردخانه وجود دارد؛ نوع اول سردخانه‌های بالای صفر درجه و دیگری زیر صفر درجه است. سردخانه‌های بالای صفر درجه برای نگهداری میوه، سبزی، گل و خشکبار به کار برده می‌شوند و در سردخانه‌های زیر صفر درجه نیز مواد پروتئینی از جمله گوشت، مرغ، ماهی و خرما نگهداری می‌گردد. البته نکته‌ای که در این رابطه وجود دارد این است که احداث یک یا دو مورد از چنین واحدهایی می تواند نیاز شهرستان را رفع کند و احتمالا به وجود واحدهای بیشتر نیازی نباشد.

* راه‌اندازی کشتارگاه‌های صنعتی در این شهرستان با توجه به بالا بودن تعداد دامداری‌ها می‌تواند توجیه اقتصادی داشته باشد. کشتارگاه‌های صنعتی نقشی مهم در حفاظت از محیط زیست دارند، زیرا ضایعات حاصل از کشتار دام مانند خون و اجزای گوشتی غیر قابل مصرف در محل، به پودر گوشت تبدیل می‌شوند که علاوه بر قرار گرفتن مجدد در چرخه اقتصادی، از آلودگی محیط زیست نیز جلوگیری می‌شود. فاضلاب حاصل از کشتار در تصفیه خانه‌های مجهز تصفیه شده و پساب حاصل شده نیز به مصرف کشاورزی می‌رسد. در کشتارگاه‌های سنتی، کشتار دام در وضعیت کاملاً غیر بهداشتی انجام می‌شود و مصرف گوشت حاصل از این کشتارگاه‌ها به هیچ وجه توصیه نمی‌گردد.  

 لازم به ذکر است در صورت عدم درنظرگرفتن نیاز و ظرفیت شهرستان و همچنین بازارفروش در شهرستان‌های اطراف، کسب و کارهایی که در این حوزه نام برده شدند با مسئله اشباع رو به رو خواهند شد. 

  • باغداری

باغداری یکی از حوزه های بخش کشاورزی است که درشهرستان نظرآباد به دلیل وجود شرایط لازم و همچنین تمایل کشاورزان به این فعالیت، رواج دارد. با توسعه فعالیت های باغداری می توان به اقتصاد و فضای کسب و کار این شهرستان رونق بخشید.  

* گوجه فرنگی، خیار، بادمجان، کلم و کاهو از جمله محصولات باغی این شهرستان هستند که در فضای آزاد و باغات تولید می‌شوند. با اینکه شهرستان جزو مناطقی است که سطح آب آن متوسط است؛ اما برای این محصولات بازار فروش خوبی وجود دارد و همچنین کشاورزان به کاشت آن تمایل دارند؛ در نتیجه فعالیت بیشتر در این حوزه سودده خواهد بود. لازم به ذکر است به دلیل مشکلات کم آبی در این شهرستان، بهتر است الگوهای آبیاری تغییر کند و آبیاری به صورت مکانیزه صورت گیرد.

* گلخانه‌هایی در این شهرستان وجود دارند که در زمینه تولید صیفی جاتی مانند خیار، گوجه فرنگی، بادمجان و فلفل دلمه‌ای فعالیت می کنند و علاوه بر تامین نیاز استان، در استان های اطراف نیز بازار فروش مناسبی دارند؛ بنابراین سرمایه‌گذاری بیشتر در این زمینه پیشنهاد می‌شود. گلخانه های این منطقه، علاوه بر تولید صیفی جات، توت فرنگی و گل های زینتی نظیر کاکتوس و درختچه های آپارتمانی نیز پرورش می دهند. توت فرنگی و گل های گلخانه ای تولید شده در این شهرستان، به استان های دیگر ارسال می گردند.

* پسته از دیگر محصولات باغی است که در سال های اخیر در شهرستان نظرآباد تولید شده است. گسترش تولید پسته در این شهرستان امکان‌پذیر است و به دلیل بازار مصرف خوب این محصول، باغداران تمایل زیادی به انجام این فعالیت دارند. درخت پسته معمولا از ۷ تا ۹ سال پس از کاشت نهال و پیوند، شروع به تولید محصول می‌کند. بهترین خاک برای کاشت درخت پسته، خاک لومی شنی است. کیفیت آب مصرفی برای آبیاری درخت پسته نیز به گونه‌ای است که کاشت سایر محصولات کشاورزی با آن آب، غیر ممکن و یا غیر اقتصادی است. پسته با اقلیم آب و هوایی گرم و خشک (در تابستان) و سرد و معتدل (در زمستان) سازگار می‌باشد. این محصول مقاومت و سازگاری زیادی در برابر کم آبی و شوری آب و خاک دارد. اندام های مختلف درختان پسته از لحاظ خوراکی و صنعتی اهمیت دارند و انسان همواره از میوه، پوست، هسته، برگ، ساقه و حتی صمغ آن بهره گرفته است.

* پرورش قارچ در این شهرستان به صورت خانگی و کارگاهی انجام می‌شود. میزان مصرف قارچ در سال‌های اخیر در شهرستان با رشد خوبی همراه بوده که می‌توان با تبلیغ و معرفی این محصول، میزان مصرف را بالاتر برد. با توجه به اینکه این محصول غنی از پروتئین و ویتامین است، می‌تواند جایگزین مناسبی برای گوشت باشد. پرورش قارچ از جمله فعالیت‌هایی است که می‌توان با سرمایه اولیه کم و محیط کوچک آن را راه‌اندازی کرد. یک دوره کامل پرورش قارچ 60 روز طول می‌کشد که می‌توان آن را به 35 روز نیز کاهش داد؛ این موضوع خود به نوعی مزیت محسوب می‌شود.

* کاشت گل محمدی از جمله فعالیت‌هایی است که انجام آن در شهرستان سوددهی قابل توجهی دارد. این گیاه در مقابل کم آبی، آفات و بیماری ها مقاوم است و علاوه بر خواص درمانی، دارای مزیت‌های اقتصادی فراوانی مانند ارزش صادراتی، جذب گردشگر و اشتغال‌زایی است. غنچه خشک، مایع گلاب، روغن و اسانس از جمله فرآورده‌های حاصل از گل محمدی هستند که علاوه بر عرضه در بازارهای داخلی، قابلیت صادرات به تمام کشورها را دارند.

* هلو، آلو و شلیل از جمله میوه‌های هسته‌دار تولید شده در این شهرستان هستند. این محصولات علاوه بر تأمین نیاز شهرستان، نیازمناطق اطراف را نیز تأمین می کنند؛ بنابراین با توجه به شرایط اقلیمی شهرستان، توسعه این باغات دارای مزیت است. درختان میوه های هسته دار در هوای معتدل گرم بهتر از نقاط دیگر رشد می‌کنند و در نقاط سرد باید آن ها را رو به آفتاب کاشت. همچنین در زمین‌های قابل نفوذ و گرم، بهتر از زمین‌های رسی و مرطوب رشد کرده و محصول می‌دهند. 

* پرورش آلوئه ورا در شهرستان نظرآباد به هر دو صورت آزاد در مزارع و گلخانه ای قابلیت انجام دارد. شرایط اقلیمی و خاکی این شهرستان برای کاشت آلوئه‌ ورا بسیار مناسب است و در صورتی که فرآوری این محصول نیز در این منطقه صورت گیرد، پرورش آن بسیار سودده خواهد بود. گونه های مختلف آلوئه ورا در مقابل گرما، خشکی، بیماری‌ها، آفات و حتی شوری مقاوم هستند. بذر این گیاه در شرایط اقلیمی مناسب و در دمای 21درجه سانتی گراد سبز می شود؛ البته آلوئه ورا نسبت به سرما بسیار حساس است؛ به طوریکه در دمای زیر 10درجه سانتی گراد رشد آن متوقف می گردد.  همچنین رطوبت بالا، آب ایستایی و آبیاری زیاد به این گیاه آسیب می‌زند؛ بنابراین آبیاری گیاهان باید زمانی انجام شود که خاک آن ها کاملا خشک شده باشد. درصورتی که این گیاه در مناطق گرم و خشک کاشته شود، باید تحت آبیاری به موقع قرار بگیرد. آلوئه ورا را در هر نوع خاکی می توان کاشت ولی خاک های سبک که از زهکشی مناسبی برخوردار باشند برای کاشت این گیاه در اولویت هستند.

* طبق نظر کارشناسان اشتغال این شهرستان، احداث باغات انجیر، گلابی و بادام درختی نیز مزیت دارد.

1- گلابی انواع گوناگونی دارد و نگهداری آن کار چندان سختی نیست به همین دلیل خیلی از کشاورزان خانگی تمایل زیادی به کاشت و نگهداری این میوه دارند. گلابی نسبت به سیب در برابر سرما حساس تر است ولی می تواند دمایی تا حدود منفی 30 درجه سانتی گراد را نیز تحمل کند. درخت گلابی برای میوه‌دهی به یک دوره سرما نیاز دارد و گرمای زیاد هوا می تواند باعث بوجود آمدن بیماری آتشک شود. خاک شنی لومی برای رشد درخت گلابی مناسب‌تر است و زهکشی خاک نیز نقش زیادی در رشد این درخت خواهد داشت.

2- سازگاری با محیط، نیاز آبی بسیار کم و استقامت در برابر گرما و خشک‌سالی از ویژگی‌های بارز گیاه انجیر می‌باشند. با توجه به اینکه باغ‌های انجیر معمولاً در دامنه‌های شیب‌دار احداث می‌شوند، احداث چنین باغ‌هایی علاوه بر اشتغالزایی، پوشش گیاهی مناسب برای منطقه و بیابان‌زدایی می‌تواند به کنترل سیلاب، جلوگیری از فرسایش خاک و استفاده بهینه از آب باران کمک کند.

3- درخت بادام گیاهی مقاوم در برابر خشکی می باشد و در شرایط  بی‌آبی، میوه خوبی می‌دهد، همچنین از لحاظ شرایط کاشت در زمین‌های آهکی هم تا حد زیادی مقاومت دارد. با توجه به موارد گفته شده و ارزش افزوده مناسب حاصل از کاشت این محصول، ایجاد باغات بادام در شهرستان، سوددهی خوبی  به همراه خواهد داشت.

  • دامداری

دامداری به عنوان یک حوزه اقتصادی مهم و مرتبط با بخش کشاورزی، به صورت گسترده‌ای در شهرستان نظرآباد انجام می‌شود و با انجام این حرفه، سود اقتصادی خوبی نصیب مردم منطقه شده است. این حوزه شغلی با یکی از مهمترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و خصوصاً منابع پروتئینی ارتباط دارد و توجه به آن امری ضروری می‌باشد. توسعه دامداری در این شهرستان امکان‌پذیر بوده و می‌تواند عاملی برای توسعه صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی در این منطقه نیز محسوب شود.

* در شهرستان نظرآباد پرورش و نگهداری دام‌های سنگین به دلیل عملکرد بالا و پربازده بودن بیشتر از پرورش دام سبک انجام می‌شود و علاوه بر این که به صورت سنتی این فعالیت دنبال می‌شود، واحدهای صنعتی و نیمه صنعتی نیز فعال هستند. گاوهای بومی، سمینتال و هلشتاین از جمله دام‌های سنگین پرورش داده شده در این شهرستان هستند که پرورش گاو بومی به دلیل تولید شیر و گوشت به میزان کمتر، نسبت به دام های اصلاح شده، در اولویت پایین تری قرار می‌گیرد.

* گاو هلشتاین جزء سنگین وزن ترین گاوهای شیری در جهان است. این نژاد از نظر تولید شیر بهترین نژاد در میان گاوهای شیری است و حدود ۷۲۴۰ لیتر شیر در سال تولید می کند.

* گاو سمینتال نیز از بهترین گاوهای شیری و گوشتی جهان است. افزایش وزن روزانه فوق‌العاده و گوساله دهی با فاصله 365 روز، مقاومت بالا نسبت به بیماری‌ها، عمر مفید بالا، مدیریت آسان این نژاد و همچنین سازگاری قابل توجه با محیط پرورش از جمله مزایای پرورش این دام هستند.

* گاوهای بومی ایران به لحاظ تنوع و اختلاف ژنتیکی، ویژگی‌های خاص نژادی و مقاومت‌های طبیعی ایجاد شده در آن‌ها طی قرن‌ها زیست در شرایط سخت محیطی و آب و هوایی مختلف به عنوان یک منبع عظیم تولید شیر و گوشت می‌تواند نقش موثری در تامین مواد پروتئین حیوانی ایفا کند.

* پرورش بز از جمله فعالیت هایی است که برای شهرستان مزیت دارد و در اولویت‌های پایین‌تر قرار می‌گیرد. بزهای بومی و سانن از جمله بزهایی هستند که می توان به صورت نیمه صنعتی و صنعتی در این منطقه پرورش داد. بز یک حیوان نشخوار کننده است که به منظور تولید شیر و گوشت در مناطق مختلف دنیا قابل پرورش است. جثه کوچک، کم توقع بودن و مقاومت در برابر بیماری‌ها و شرایط سخت محیطی از جمله مزایای قابل توجه این دام می‌باشد. بز سانن از جمله نژادهای شیری پرتولید است که نسبت به بزهای بومی، شیر بسیار بیشتری تولید می کند. نرخ تبدیل مواد خوراکی به شیر در بزهای سانن بیشتر می‌باشد که این امر موجب افزایش بازدهی بز سانن از خوراک مصرف شده، می‌شود.

* پرورش شتر نیز در سال های اخیر در این شهرستان رو به گسترش بوده است و همچنان نیز قابلیت سرمایه‌گذاری در این زمینه وجود دارد. شترداری دارای فوائد زیادی برای پرورش دهندگان آن است و از پوست، گوشت، شیر، کرک، و کوهان شتر استفاده می شود. شتر سرمایه ای سرگردان در کویر می‌باشد چراکه این حیوان با کمترین هزینه ممکن برای نگهداری و با تغذیه از کم ارزشترین گیاهان (از لحاظ تغذیه ای) قابلیت پرورش دارد.

* زنبورداری در این شهرستان به صورت کوچرو درحال انجام است؛ به گونه‌ای که در فصل های بسیار گرم، کندوها به بخش های شمالی استان و کشور منتقل می‌شوند، از این رو تعداد افراد فعال در حوزه زنبورداری کم است، اما می توان با ایجاد اتحادیه ای برای زنبورداران، به این حرفه رونق بخشید. باردهی گل ها و میوه ها با گرده افشانی توسط زنبورعسل افزایش می یابد و این مسئله باعث شده ارزش اقتصادی پرورش زنبورعسل بسیار بیشتر از ارزش ریالی حاصل از تولید عسل باشد. طی فرآیند پرورش زنبورعسل، با ازدیاد کندوها می توان به فروش کندو نیز فکر کرد و به سود خوبی دست یافت. لازم به ذکر است محصول مزرعه پرورش زنبور عسل صرفاً کندو و عسل نمی‌باشد؛ بلکه موم، زهر و ژل آن نیز قابلیت عرضه و فروش دارد.

  • طیور

پرورش طیور به عنوان یکی از مشاغل نسبتاً سخت و پرکار، به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخورداراست و سود مناسبی نیز برای تولیدکنندگان دارد. در شهرستان نظرآباد پرورش مرغ گوشتی و تخم گذار در واحدهای صنعتی صورت می‌گیرد. از آنجایی که نیاز به گوشت سفید و تخم مرغ در داخل استان البرز و همچنین سراسر کشور زیاد است، فعالیت گسترده‌تر در حوزه ایجاد واحدهایی برای پرورش مرغ های تخم گذار و گوشتی توجیه اقتصادی دارد.

* پرورش مرغ تخمگذار علاوه بر اینکه به تامین منابع غذایی طبیعی و رونق تولید کمک می کند، نقش مهمی در امر اشتغالزایی، بهبود وضع اقتصادی و خودکفایی شهرستان در تولید تخم مرغ ایفا می‌کند. با توجه به میزان تولید تخم مرغ در کشور و ظرفیت های موجود جهت صادرات آن، ایجاد واحد مرغ تخمگذار می تواند سودآوری مناسبی داشته باشد.

* با افزایش روزافزون جمعیت فعالیت در زمینه تولید گوشت سفید و پرورش مرغ گوشتی در راستای تأمین نیازهای غذایی جامعه ضروری است. ارزش غذایی بالا، رشد سریع، صرفه جویی در هزینه های تولید و دوره بازگشت سریع سرمایه از مزایای پرورش مرغ گوشتی هستند. 

* پرورش شترمرغ، بلدرچین و بوقلمون از دیگر مواردی هستند که در شهرستان قابلیت انجام و توسعه دارند. البته در این بین وجود بازارفروش بهتر برای بوقلمون و بلدرچین باعث شده است که پرورش آن‌ها از مزیت بالاتری نسبت به پرورش شترمرغ برخوردار باشد.

1- توجه به پرورش و نگهداری بوقلمون طی چند سال اخیر موجب شده است که پرورش آن به مرز قابل قبولی برسد تا جایی که امروزه شاهد افزایش روز افزون مصرف گوشت و سایر فرآورده‌های آن هستیم. با توجه به اینکه گوشت بوقلمون دارای خواص غذایی ویژه‌ای می‌باشد و منع مصرف خاصی نیز ندارد می‌تواند به عنوان یک جایگزین مناسب برای گوشت قرمز، مخصوصا در بیمارانی که مصرف گوشت قرمز برای آنها محدودیت دارد، مطرح شود. از دیگر خصوصیات گوشت بوقلمون، وجود هر دو نوع گوشت سفید و قرمز در یک لاشه است. 

2- سرمایه‌گذاری در زمینه پرورش شترمرغ پرواری نیز قابلیت پیشرفت فراوانی دارد؛ زیرا منطقه چهار فصل بوده و شرایط طبیعی پرورش شترمرغ فراهم است. گوشت شترمرغ جزء گوشت‌های قرمز محسوب می‌شود که نسبت به دیگر گوشت‌های قرمز کم چرب‌تر و سالم‌تر است؛ به طوری که ۹۰ درصد آن قابلیت هضم داشته و بعد از گوشت ماهی در رتبه دوم قرار دارد.

3- بلدرچین جثه کوچکی دارد و در برابر بسیاری از بیماری‌ها مقاوم است. پرورش بلدرچین به دلیل مزیت های اقتصادی همچون  پایین بودن هزینه جاری، کوتاه بودن دوره پرورش (40 روز) و اشباع نبودن می تواند بسیار سودمند باشد.

  • صنعت

علی‌رغم اینکه شهرستان نظرآباد در حوزه های کشاورزی و دامداری وضعیت مناسبی دارد، اما با توجه به نزدیکی این شهرستان به استان های تهران، قزوین و زنجان و تامین مواد مصرفی مورد نیاز از این استانها، در حوزه صنعتی این شهرستان به میزان کمی می‌توان فعالیت داشت.

* تولیدی پوشاک از جمله کسب و کارهایی است که در این منطقه قابلیت سرمایه گذاری دارد. در شهرک صنعتی این شهرستان سه واحد تولید عمده پارچه وجود دارد؛ بنابراین از لحاظ تامین مواد اولیه مشکلی وجود ندارد. همچنین بازار مصرف پوشاک در این شهرستان، استان البرز و همچنین استانهای مجاور فراهم است؛ در نتیجه فعالیت در حوزه تولید پوشاک سودآوری قابل توجهی به دنبال خواهد داشت.

* تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی و نایلون در شهرستان نظرآباد از جمله فعالیت هایی است که سوددهی بالایی دارد. ظروف یک بار مصرف بیوپلیمری با پایه گیاهی، قدمت زیادی ندارند اما استفاده از آنها به سرعت در حال افزایش است. لازم به ذکر است ایجاد بازار فروش خارج از استان نقش مهمی در افزایش سودآوری دارد. نایلون گونه‌ای پلیمر ترکیبی و پلی‌آمید است که از عمومی‌ترین انواع پلاستیک در جهان محسوب می‌شود و کاربردهای بسیاری دارد؛ بنابراین از بازار فروش گسترده‌ای نیز برخوردار است. 

* در شهرستان نظرآباد واحدهایی دررابطه با تولید مبل فعال هستند و با توجه به اینکه استفاده از این مصنوعات چوبی در شهرستان و استان رونق خوبی دارد؛ توسعه سرمایه‌گذاری در این زمینه دارای مزیت خواهد بود.

 دو شهرک صنعتی در این شهرستان دایر است که با وجود مشکلات اقتصادی و تعطیلی تعداد زیادی از واحدهای صنعتی این شهرستان، 61 مورد کارگاه و کارخانه فعال وجود دارد که می توان به تولید کابل برق، قطعات خودرو، چیپس و پفک چی توز، پارچه فاستونی مقدم، پوتارا و پارمین جامه، واحدهای تولید لبنیات کاله آمل، شرکاء، پاژند، ایرانیان و آنا، مبل سازی، تولید داروها و شربت های گیاهی، محصولات آرایشی و بهداشتی، کابینت سازی و ... اشاره کرد.

  • صنایع دستی

صنایع دستی حاصل ذوق و هنر هنرمندان و صنعتگرانی است که با دستان پرتوانشان روح و جان فرهنگ و هنر به یادگار مانده از نیاکانشان را جاودانه می‌سازند. همچنین نماد فرهنگ، تاریخ باستان می باشد. چرم و منجوق دوزی از جمله صنایع دستی شهرستان نظرآباد است. نکته ای که در خصوص این صنایع وجود دارد این است که به دلیل عدم وجود بازار فروش کافی و قیمت پایین صنایع دستی، تمایل به تولید آنها کمتر شده است. از بین موارد نام برده شده فعالیت در زمینه قالیبافی و بافت تابلوفرش در صورتی که بازار فروش مناسب برای آنها یافت شود، دارای اولویت بالاتری خواهد بود. 

  • شیلات

پرورش ماهیان سردآبی و زینتی از جمله کسب وکارهای فعال در شهرستان نظرآباد هستند. البته این فعالیت در این منطقه تا به حال رواج چندانی نداشته است اما امکان گسترش سرمایه‌گذاری دراین حوزه شغلی وجود دارد.

* در سال‌های اخیر، با توجه به رواج آپارتمان‌نشینی و دور افتادن انسان از طبیعت، شرایط به‌گونه‌ای تغییر پیدا کرده است که بازار ماهیان زینتی رونق گرفته و زمینه‌ساز ایجاد اشتغال شده است. پرورش این نوع ماهیان به آب کمی نیاز دارد و می‌توان از آب‌های شهری نیز برای پرورش آنها استفاده کرد.

* ماهی قزل آلا یکی از معروف ترین گونه های ماهیان سردآبی است؛ این نوع ماهی در دمای 18-12 درجه سانتیگراد بهترین رشد را دارد. قزل آلا یکی از منابع خوب تامین آهن بدن است. راه اندازی واحد پرورش این ماهی، علاوه بر اشتغالزایی در شهرستان، سوددهی مناسبی را به همراه خواهد داشت.

  • خدمات

کسب و کار خیاطی در شهرستان نظرآباد از رونق خوبی برخوردار است و احداث تعداد بیشتری از واحدهای خیاطی برای این منطقه دارای مزیت خواهد بود؛ البته می‌توان این فعالیت را در سطح مشاغل خانگی نیز انجام داد و سوددهی مطلوبی داشت. 

این شهرستان قدمتی حدود نه هزار سال دارد. به طوری که منطقه باستان‌شناسی ازبکی در آن واقع شده است و نمونه اولین خشت دست ساز بشر که در سازمان ملل نگهداری می‌شود، توسط آقای خاتمی به نشانه گفتگوی تمدن‌ها از این محوطه باستانی به سازمان ملل هدیه شده است. با اینکه شهرستان نظرآباد در مسیر مواصلاتی مرکز به شمال کشور قرار دارد؛ اما از لحاظ ایجاد امکانات رفاهی و خدماتی بسیار ضعیف عمل شده است و احداث رستوران بومی، اقامتگاه بومگردی، مجتمع تفریحی-سرگرمی، فروشگاه زنجیره ای و بازارچه محلی می تواند فعالیت موثری در حوزه  خدمات شهرستان باشد و برای جوانان منطقه اشتغالزایی کند.

* مجتمع تفریحی- سرگرمی تأسیساتی است که به صورت مجموعه ای از واحدهای گردشگری ساخته شده و هر کدام به صورت خود پذیرایی کار می‌کنند. رستوران ها، فروشگاه ها، تسهیلات ورزشی، اغذیه فروشی ها، فضای بازی و تفریحی، اقامتگاه ها، مراکز توریست گردانی و ... از جمله امکاناتی هستند که این مجتمع ها ارائه می‌دهند.

1- اقامتگاه های بوم گردی فرصتی مناسب است تا مسافران ضمن گردشگری در هر منطقه و بازدید از جاذبه های توریستی، حس ایرانی زیستن به سبک سنتی را تجربه کنند. 

2- رستوران‌های بومی فضایی سنتی و متناسب با آداب ‌و ‌رسوم هر منطقه دارد که در آنها بیشتر به جای استفاده از امکانات مدرن از وسایل سنتی استفاده می‌شود و غذاهای محلی، ترشیجات خانگی و نوشیدنی‌هایی مانند چای و قهوه عرضه می‌گردد. رستوران‌ها از مهم‌ترین نمادهای فرهنگی برای هر کشوری هستند و می توانند در خانه های قدیمی موجود در هر منطقه اجرا شوند. بسیاری از توریست های غذایی برای امتحان کردن غذاهای مختلف به سفر می روند و این مسئله برای مناطق مختلف ایران قابل استفاده و بهره برداری است؛ بنابراین ایجاد رستوران بومی از کسب و کار های زود بازده است؛ زیرا هم تمایل مردم به سرو غذاهای محلی بیشتر شده و هم معاملات این کسب و کار به صورت نقدی صورت می‌گیرد.

3- راه‌اندازی فروشگاه‌های زنجیره‌ای می‌تواند پیشنهاد شغلی مناسبی برای این منطقه باشد. کثرت و تنوع اجناس، آزادی مشتری داخل فروشگاه، قدرت انتخاب بیشتر مشتریان، خرید بیشتر اجناس مورد نیاز از یک مرکز و از همه مهم‌تر تخفیف‌های مناسبی که به مشتریان ارائه می‌شود از جمله مزایای این فروشگاه‌ها هستند که بیشتر مردم را وادار به خرید از این مجموعه‌ها می‌کنند. معمولاً فروشگاه‌های زنجیره‌ای که در کشورهایی با نظام اقتصادی سالم و بدون تورم و با شیوه مدیریتی مدرن ایجاد می‌شوند موفق‌تر هستند، چرا که تورم می‌تواند تهدیدی جدی برای این قبیل فروشگاه‌ها باشد؛ بنابراین مقابله با این چالش، مدیریتی بسیار قوی می‌طلبد.  کشاورزی در همه جای جهان به عنوان یکی از عوامل اساسی توسعه معرفی می‌شود و برخی از کشورها جمعیت روستانشین خود را به عنوان مولدین کار و توسعه معرفی می کنند. این موضوع نشان دهنده این است که حضور این قشر در جامعه و ثمره فعالیت ایشان بسیار حائز اهمیت است. لازم به ذکر است که روستانشینان، باغ داران، مزرعه داران و علاقمندان به کشت و صنعت با مشکلات متعددی مواجه هستند که باید با یک تدبیر به موقع نسبت به رفع مشکل آن‌ها و حل یک معضل اجتماعی – اقتصادی به نام تورم و گرانفروشی محصولات کشاورزی و دامپروری از یک سو و عدم تمایل نسل جوان به کسوت پدران از سوی دیگر اقدام نمود. راه اندازی بازار محلی یکی از راهکارهای مناسب برای فروش مستقیم محصولات کشاورزی، باغی، دامپروری و صنایع دستی روستاییان است که در این شهرستان پیشنهاد می‌شود.

 

در انتهای تحلیل یک لیست مزیت‌سنجی 50 تایی در جدول زیر ارائه‌ شده ‌است. این جدول مشاغل فوق را در کنار هم نشان می‌دهد.

 

کشاورزی

صنایع

خدمات

ردیف

زراعت

باغداری

دامداری

طیور

شیلات

صنایع غذایی

صنایع تبدیلی و تکمیلی

صنعت

صنایع دستی

خدمات

 

1

کشت گندم

(1)

کاشت صیفی‌جات

(1)

پرورش گاو هلشتاین

(1)

پرورش مرغ گوشتی

(1)

پرورش ماهی قزل آلا

(1)

تولید شیرینی

(1)

بسته بندی گوشت قرمز

(1)

احداث واحد تولید پوشاک

(1)

قالیبافی

(1)

خیاطی

(1)

 

2

کشت جو

(1)

احداث گلخانه صیفی جات

(1)

پرورش گاو سمینتال

(1)

پرورش مرغ تخم گذار

(1)

پرورش ماهی زینتی

(2)

تولید رشته آش

(1)

بسته بندی مرغ

(1)

احداث واحد تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی

(2)

بافت تابلو فرش

(1)

احداث رستوران بومی

(2)

 

3

کشت ذرت علوفه ای و دانه ای

(1)

احداث گلخانه گل زینتی

(1)

پرورش گاو بومی

(2)

پرورش بلدرچین

(2)

 

تولید کیک، کلوچه و بیسکوئیت

(2)

بسته بندی گوشت بلدرچین

(2)

تولید نایلون

(3)

تولید زیور آلات رزینی

(2)

احداث اقامتگاه بومگردی

(3)

 

4

کشت کلزا

(2)

احداث گلخانه توت فرنگی

(1)

پرواربندی گوساله

(2)

پرورش بوقلمون

(2)

 

تولید نان صنعتی

(2)

فرآوری پشم و پوست دام

(2)

مبل سازی

(4)

کیف دوزی با چرم

(2)

احداث مجتمع تفریحی-سرگرمی

(4)

 

5

کشت کنجد

(2)

احداث باغ پسته

(2)

پرورش گوسفند کردی

(2)

پرورش شترمرغ

(3)

 

تولید نان فانتزی

(2)

بسته بندی عسل

(3)

 

شمع سازی(2)

احداث فروشگاه زنجیره ای

(5)

 

6

کشت آفتابگردان روغنی

(3)

پرورش قارچ

(2)

پرورش گوسفند قزل

(2)

   

فرآوری پسته

(3)

بسته بندی پسته و فراورده های پسته

(3)

 

منجوق دوزی (2)

احداث بازارچه محلی

(6)

 

7

کشت گلرنگ

(3)

کاشت گل محمدی

(3)

پرورش گوسفند افشاری

(3)

   

تولید لبنیات

(3)

واحد بوجاری

(4)

       

8

کشت زعفران

(4)

احداث باغ هلو

(3)

پرورش گوسفند فشندی

(3)

   

تولید قره قوروت

(4)

بسته بندی قارچ

(4)

       

9

کشت گیاهان دارویی

(4)

احداث باغ آلو

(3)

پرورش گوسفند بومی

(3)

   

تولید بستنی

(4)

تولید خوراک دام و طیور

(5)

       

10

کشت شبدر

(5)

احداث باغ شلیل

(3)

پرورش بز بومی

(3)

   

تولید رب و پودر گوجه فرنگی

(4)

احداث سردخانه

(6)

       

11

کشت یونجه

(5)

کاشت آلوئه ورا در فضای آزاد و گلخانه

(4)

پرورش بز سانن(3)

   

تولید ترشی و شور

(5)

احداث کشتارگاه دام

(6)

       

12

کشت حبوبات

(6)

احداث باغ انجیر

(5)

پرورش شتر

(4)

   

تولید میوه خشک و چیپس میوه

(5)

         

13

 

احداث باغ گلابی

(5)

زنبورداری

(4)

   

تولید کنسرو ذرت

(5)

         

14

 

احداث باغ بادام

(5)

پرورش گاو آیرشایر

(5)

   

فرآوری توت فرنگی

(6)

         

15

   

پرورش گاو هرفورد

(5)

   

تولید سوسیس و کالباس

(6)

         

16

   

پرورش گاو براون سوئیسی

(5)

               
                         

مشاغل

مزیت

کشت گندم و جو

1

تولید رشته آش

2

احداث گلخانه توت فرنگی

3

احداث گلخانه صیفی جات

4

کشت ذرت علوفه ای و دانه ای

5

پرورش گاو هلشتاین

6

پرورش مرغ گوشتی

7

احداث واحد تولید پوشاک

8

قالیبافی و بافت تابلو فرش

9

پرورش ماهی سردآبی

10

بسته بندی گوشت قرمز

11

بسته بندی مرغ

12

تولید شیرینی

13

احداث گلخانه گل زینتی

14

کاشت صیفی‌جات

15

پرورش گاو سمینتال

16

پرورش مرغ تخم گذار

17

کشت کلزا

18

پرورش گاو بومی

19

تولید کیک، کلوچه و بیسکوئیت

20

تولید نان صنعتی

21

کشت کنجد

22

بسته بندی گوشت بلدرچین

23

احداث باغ پسته

24

فرآوری پشم و پوست دام

25

تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی

26

تولید نان فانتزی

27

پرواربندی گوساله

28

پرورش قارچ

29

پرورش بوقلمون

30

پرورش بلدرچین

31

تولید زیورآلات رزینی

32

پرورش ماهی زینتی

33

احداث رستوران بومی

34

پرورش گوسفند کردی

35

پرورش گوسفند قزل

36

پرورش گوسفند افشاری

37

پرورش شترمرغ

38

کشت آفتابگردان روغنی

39

کشت گلرنگ

40

فرآوری پسته

41

بسته بندی عسل

42

بسته بندی پسته و فراورده های پسته

43

کاشت گل محمدی

44

احداث باغ هلو

45

تولید لبنیات

46

پرورش گوسفند فشندی

47

احداث باغ آلو

48

پرورش گوسفند بومی

49

کشت زعفران

50

*این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) تهیه و تدوین شده است. 


پست های مرتبط