پرورش بوقلمون از معدود کسب و کارهایی است که سراسر سود است. بوقلمون پرنده همزمان دو نوع گوشت قرمز و سفید دارد، پرهایش در صنایع تولید لحاف و تشک، برس های گردگیری و تولید چسب مایع مورد استفاده قرار می گیرید. همچنین دارای تخم و گوشتی با طبع گرم و سرشار از فسفر و آهن است. علاوه بر این ویژگی ها که رونق را به بازار فروش این پرنده هدیه کرده، مدت زمان بازگشت سرمایه نیز بسیار مطلوب بوده و یکی دیگر از جذابیت های این کسب و کار است.
نگاهی به آمار مصرف گوشت بوقلمون در سالهای گذشته، نشان میدهد که سرانه مصرف در کشور از 25 گرم به 350 گرم افزایش پیدا کرده است. دلایلی ازجمله ارزان بودن گوشت بوقلمون نسبت به گوشت گوسفند، پایین بودن کلسترول و قابلیت پرورش در سیستمهای پرورشی باز، نیمهباز و بسته، ازجمله مهمترین عوامل افزایش تولید و مصرف این محصول است. تولید این محصول در سه استان اصفهان، گیلان و خراسان رضوی، صاحب زنجیره تولید بوقلمون در کشور است. در سایر استانهای کشور، مانند؛ زنجان و آذربایجان شرقی نیز پرورش بوقلمون، صورت میگیرد. به جز مناطق بیابانی و خیلی گرم و یا دارای ارتفاع زیاد از سطح دریا، معمولاً مشکل آنچنانی برای پرورش طیور صنعتی، بهصورت متراکم وجود ندارد.
ضریب تبدیل غذایی (FCR) بوقلمون، پایین است، بنابراین به ازای مصرف مقدار کمتری، خوراک گوشت زیادی تولید میکند؛ این نسبت در سن 16 هفتگی بهطور متوسط حدود 2.8 است. یعنی به ازای مصرف 2.8 کیلوگرم خوراک، 1 کیلوگرم گوشت آماده کشتار، تولید میکند. در حال حاضر چند نژاد بوقلمون، با نامهای: برنز، اسلیت، سیاه، ناراگانست، بوربون قرمز و بوقلمونهای نژاد سفید، جهت تولید گوشت و جوجه یکروزه پرورش مییابند، که بوقلمونهای سفید رنگ و بوقلمونهای نژاد برنز، بیشترین فراوانی را در بین بوقلمونهای پرورشی در ایران دارند.
تجهیزاتی مورد استفاده برای پرورش، تفاوتی چندانی با تجهیزات سالنهای مرغ گوشتی ندارد، مواردی شامل؛ آبخوری، دانخوری، فنهای تهویه، تجهیزات سرمایشی و گرمایشی، مادر مصنوعی، تانکر آب و موتوربرق اضطراری و... است. با توجه به اینکه این پرندگان را میتوان در فضاهای آزاد و همراه با سایر دامها نیز پرورش داد و همچنین هزینه لازم برای فراهم ساختن سرپناه، تجهیزات و مدیریت آنها پایین است، پرورش آن در کشورهای درحال توسعه و نیز برای تولیدکنندگان خرد، انتخاب خوبی است. تغذیه خوب و مناسب، برای تولید پرسود و اقتصادی اهمیت دارد و جیرههای غذایی بوقلمونها، معمولاً شبیه به پرندگان دیگر است.
در طرح حاضر، 300 قطعه بوقلمون در طی یک دوره 4 ماهه نگهداری میشوند میزان گوشت تولیدی بوقلمون آماده کشتار در پایان دوره پرورش، با احتساب تلفات و وزن میانگین 10 کیلوگرم حدود 2850 کیلوگرم خواهد بود. در طی یک سال، دو دوره پرورش را میتوان انجام داد، یعنی در یک سال میتوان حدود 5700 کیلوگرم بوقلمون آماده کشتار، تولید کرد. ناگفته نماند وزن نهایی، به عواملی مانند نژاد، مدیریت پرورش، تغذیه و جوجه خریداریشده، بستگی دارد.
جمع کل سرمایهگذاری مورد نیاز برای طرح حاضر حدود 205 میلیون تومان است، که از این مقدار 31.6 میلیون برای خرید تجهیزات و 173 میلیون تومان سرمایه در گردش، برای خرید جوجه یکماهه و خوراک مصرف میشود. فروش در پایان دوره حدود 251 میلیون تومان خواهد بود که پس از کسر هزینههای تولید حدود 66.5 میلیون تومان سود خالص باقی میماند. درصد سود دهی این طرح حدود 32 درصد بوده و دوره بازگشت سرمایه نیز 3 سال خواهد بود.
همه مردم جامعه، مخاطبین و مصرفکنندگان گوشت بوقلمون هستند. گوشت بوقلمون به صورت مستقیم از مراکز پرورشدهنده بوقلمون، کشتارگاهها، سوپرمارکتها و فروشگاهها قابل تهیه است.
بوقلمون نیز مانند سایر طیور به بیماریهای پرندگان حساس است و در صورتی که بهداشت و ضدعفونی رعایت نشود، امکان بیمار شدن گله بالا میرود. هزینههای درمان بوقلمونهای بیمار، بسیار بالا است، بنابراین بهترین راهحل، پیشگیری از ورود عوامل بیماریزا به داخل مزرعه پرورشی است. به طور معمول واکسنهای نیوکاسل، وبای طیور، آنفولانزا و رینو تراکئیت بوقلمون (TRT)، برای بوقلمونها، از طرف دکتر دامپزشک تجویز میشود.
این دورهی آموزشی به تمامی جنبههای مورد نیاز برای پرورش بوقلمون گوشتی پرداخته است و بهدلیل ارتباط گستردهی میدون با کارآفرینان کشور، در تدوین آن از تخصص و نظرات پرورشدهندگان برتر این حوزه بهره گرفته شده است. مدرسهی میدون و کلینیک مشاوره نیز آمادهی برگزاری کلاسهای حضوری و ایجاد بستر برای ارتباط با مشاوران متخصص در این حوزه هستند.
توجه: دوره آموزشی پرورش بوقلمون گوشتی، دوره ای مجازی (غیر حضوری) و مبتنی بر متن بوده و صرفاً در حساب کاربری شخص در سایت نمایش داده می شود.