>

پردیس

پردیس یکی از شهرستان‌های استان تهران است. این شهرستان در آذرماه ۱۳۹۱ متشکل از دو بخش به نام‌های بخش بومهن و بخش جاجرود در تابعیت استان تهران ایجاد شد. این شهرستان از شرق با شهرستان دماوند، از غرب با شهرستان تهران، از شمال با شهرستان شمیرانات و از جنوب با شهرستان پاکدشت دارای مرز مشترک است. جمعیت این شهرستان طبق سرشماری سازمان آمار در سال 1395 معادل 269 هزار و 60 نفر گزارش شده است. مساحت شهرستان ۲۱۰۰۰ هکتار، ارتفاع آن ۱۷۰۰ تا ۲۱۰۰ متر از سطح دریا و اقلیم آن سرد و خشک و در موقعیت و شکل زمین کوهستانی در محدوده حفاظت‌شده جاجرود واقع است. متوسط بارندگی سالانه در شهرستان، ۲۰۰ میلی‌متر می باشد. 

مزیت های منطقه

تعیین کسب‌وکارهای مزیت‌دار شهرستان

مزیت‌های شغلی به ترتیب اولویت در ادامه آورده شده‌است.

  1. صنعت

  2. دامداری

  3. باغداری

  4. طیور

  5. زراعت

  6. صنایع دستی

  7. خدمات

  8. صنایع غذایی

  9. صنایع تبدیلی و تکمیلی

  10. شیلات

  • صنعت

مشاغل صنعتی از مهم ترین عوامل توسعه اقتصادی است. اما در کشور ما آن گونه که باید به آن توجه نشده است و لازم است از پتانسیل های هر شهرستان در این حوزه برای پیشرفت اقتصادی کشور استفاده شود. در شهرستان پردیس، تعدادی واحد صنعتی در زمینه های مختلف وجود دارد، اما پتانسیل های شهرستان نشان دهنده این موضوع است که همچنان برای ایجاد واحدهای صنعتی جدید ظرفیت وجود دارد.

از نظر تولید مصنوعات چوبی مانند مبلمان، سرویس خواب و کابینت سازی شهرستان پردیس بسیار عملکرد موفقی داشته و کارگاه های زیادی در این زمینه مشغول هستند و با توجه به فراهم بودن شرایط صادرات به شهرستان های دیگر می توان کارگاه های دیگری برای گسترش این حرفه احداث کرد.

از گذشته تا کنون چوب و کالاهای ساخته شده از آن، بخش عمده ای از نیازهای بشری را فراهم کرده اند. این ماده طبیعی دارای خصوصیاتی است که آن را از بسیاری از مواد دیگر مجزا میکند. به همین دلیل است که این صنعت تا به امروز پا بر جا بوده و مواد دیگر نتواسته اند جایگزین آن شوند. صنعت مبلمان نیز یکی از مهمترین صنایع وابسته به صنعت چوب بوده؛ که در بسیاری از کشورهای جهان و از جمله ایران دارای رونق بسیار خوبی است. در کشور خودمان امروزه دیگر مبل به عنوان یک وسیله لوکس شناخته نمی شود و در بسیاری از منازل می توان آن را مشاهده کرد؛ بنابراین گسترش استفاده از مبلمان در بین خانواده های ایرانی باعث شده است که این صنعت برای کسانی که می خواهند یک کسب و کار جدید را راه اندازی کنند یک فرصت بسیار عالی باشد.

کابینت از دیر باز در منازل وجود داشته و به شکل های مختلفی استفاده می‌شده است؛ اما با پیشرفت معماری داخلی منازل، شکل، طرح و جنس آنها تغییر کرده و به شکل های امروزی درامده است. کابینت در هر محلی که استفاده شود، تاثیر زیادی روی زیبایی و دکوراسیون محیط اطراف و شکل دهی فضا می‌گذارد؛ بنابراین کابینت می‌تواند در روحیه و افکار کسانی که در آن محیط هستند، تاثیر بگذارد. لذا کابینت سازی دارای ظرفیت های فراوری جهت کسب درآمد و به کارگیری نیرو های جوان و خلاق است؛ ولی تاکنون اقدامی در زمینه آن صورت نگرفته و یا دارای ابعاد کوچکی هستند؛ بنابراین ایجاد کارگاهی تقریبا بزرگ با امکانات به روز دنیا سوددهی قابل توجهی را به همراه خواهد داشت.

معادن موجود در شهرستان پردیس شامل معادن سیمان و ماسه، معادن آهک و سنگ سبز می شوند که می توان بروی فرآوری آنها سرمایه گذاری کرد.

تولید انواع مصالح ساختمانی از دیگر مشاغل پرسود در این حوزه است که با توجه به رونق ساخت و ساز، قابلیت سرمایه گذاری و پیشرفت دارد.

تولید قطعات خودرو از دیگر مشاغل پرطرفدار و سودآور در شهرستان است که قابلیت فعالیت بیشتر و احداث کارگاه های دیگر در این زمینه وجود دارد.

در نهایت از پیشنهاد های خوب و کارآمد در شهرستان می توان به تولید لوازم خانگی برقی و همچنین تولید سبد و کارتن میوه اشاره کرد که در صورت اشباع بازار داخل شهرستان قابلیت صادرات آنها به شهرستان های دیگر فراهم است.

در ضمن شهرستان پردیس دارای حدودا 5 شهرک صنعتی و یک پارک علم و فناوری است و واحدهای صنعتی فعال این شهرستان عبارتند از: تولید قطعات خودرو، تولید دارو، تولید مصنوعات چوبی، تزریق پلاستیک، تولید قطعات الکترونیک، تولید لوازم برقی مانند کارخانه امرسان و... .

  • دامداری

دامداری به عنوان یکی از حوزه های بخش کشاورزی، در سطح گسترده ای در کشور انجام می شود و در نتیجه ی انجام این حرفه، سود اقتصادی خوبی کسب شده است. از آن جایی که حوزه دامداری با یکی از مهم ترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و خصوصا منابع پروتئینی مرتبط می‌باشد، توجه به آن امری ضروری است. فعالیت در این حوزه شغلی و افزایش بهره وری در آن، می تواند از راهکارهای کاهش وابستگی به درآمد نفتی باشد و عاملی برای توسعه صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی کشور محسوب شود. دامداری در شهرستان پردیس اغلب بصورت سنتی صورت می گیرد و فقط یک واحد گاوداری صنعتی در روستای طاهرآباد فعال است.

دام های نگهداری شده در این شهرستان غالبا از نوع گاو بومی، گاو اصلاح نژاد شده، گاو هلشتاین، گوسفند بومی و افشاری و مغانی و بز به میزان خیلی کمتر و بومی هستند. بنابراین احداث واحدهای صنعتی و پرورش دام های یاد شده مزیت بالایی جهت سوددهی دارند. البته لازم به ذکر است طبق نظر کارشناسان پرورش دام های سبک از مزیت بالاتری نسبت به دام های سنگین برخوردار است.

توان گوسفند برای تحمل اقلیم های متفاوت بالا است، جیره غذایی کمتر و در نتیجه هزینه کمتری نیاز دارد، تمامی فرآورده های دامی مانند گوشت، شیر، ماست، کره، و حتی پشم و پوست دام پرکاربرد هستند و فروش این فرآورده ها در تمامی روزهای سال انجام می‌شود. با توجه به فروش گوشت و سایر اجزای گوسفند و دست‌یابی به سود بالا، فعالیت در این زمینه مزیت دارد.

گوسفند افشاری یکی از نژادهای بسیار مهم گوسفند داشتی است که بومی استان زنجان است. مدیریت پرورشی بهینه این نژاد می تواند سودآوری واحد گوسفندداری را افزایش دهد. دلایل زیادی باعث شده است که امروزه گوسفندان نژاد افشاری جزء پر فروش ترین گوسفندان باشند. این نژاد به آب و هوای سرد عادت داشته و دارای جثه ای بزرگی است. گوسفند افشاری جزء گوسفندان سنگین ‌دنبه کشور محسوب می‌گردد. سرعت رشد بالا، تولید شیر خوب و پرچرب و بهترین گوشت قرمز (که باعث‌شده است که جزء گوسفندان دو منظوره گوشتی–شیری قرار بگیرد)، بهبود کمی و کیفی پشم گوسفند، سازگاری و عادت پذیری با شرایط آب و هوایی مناطق سردسیر، قدرت راهپیمایی و کوه پیمایی خوب، توان چند قلو زایی، مقاومت در برابر امراض و انگل‌های منطقه و بالا بودن ضریب تبدیل و داشتن بازده اقتصادی مطلوب از جمله مزایای پرورش گوسفند افشاری است.

گوسفند مغانی یکی از نژادهای مهم گوسفندان بومی ایران در منطقه آذربایجان شرقی است. این گوسفند از نظر نژادی نسبتا خالص است. نژاد گوسفند مغانی گوشتی-شیری است و یکی از مهمترین نژادهای گوشتی کشور محسوب می‌شود که قابلیت خوبی برای تولید بره های سنگین وزن دارد. تولید گوشت در این نژاد هدف اصلی پرورش است، ولی میزان تولید پشم از گوسفند مغانی نیز می‌تواند به عنوان یک هدف ثانویه جهت کسب درآمد بیشتر مدنظر قرار گیرد. پشم به دست آمده از گوسفندان مغانی از دسته پشم‌های ضخیم بوده و بیشترین کاربرد آن در صنایع قالیبافی است.

به طورکلی بز به‌عنوان یک حیوان اهلی نشخوارکننده جهت تولید شیر و گوشت در مناطق مختلف پرورش داده می‌شود. جثه کوچک، کم توقع بودن و مقاومت در برابر بیماری‌ها و شرایط سخت محیطی، باعث شده تا بز به‌عنوان حیوانی محبوب در بین دامداران تلقی شود. در نقاط مختلف از این حیوان علاوه بر تولید شیر و گوشت، جهت تولید پوست و الیاف مویی نیز استفاده می‌شود.

امروزه با توجه به رشد جمعیت کشور و نیاز روز افزون جامعه به گوشت و مواد گوشتی و نقش مهم این محصولات در تامین پروتئین و غذای افراد جامعه، پرورش دام های پر بازده به منظور افزایش تولید و خودکفایی غذایی کشور، امری لازم و ضروری است. گاوهای بومی به لحاظ تنوع و اختلاف ژنتیکی، ویژگی های خاص نژادی و مقاومت های طبیعی ایجاد شده در آن ها طی قرن ها زیست در شرایط سخت محیطی و آب و هوایی مختلف به عنوان یک منبع عظیم تولید شیر و گوشت می تواند نقش موثر در تامین مواد پروتئین حیوانی و اقتصاد جامعه ایفا نماید. پوست گاو به عنوان یک محصول با ارزش دامی در صنعت چرم‌سازی استفاده می‌شود، حتی شاخ و سم و فضولات حیوان نیز ارزش اقتصادی داشته و به روش های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.

امروزه به منظور بهره برداری بهینه، از گاو های دورگ استفاده می‌شود. این دام‌ها، حاصل تلقیح نژاد اصلی و نژاد بومی هستند. گوساله ای که از طریق آمیخته گری متولد می شود هم برخی خصوصیات ارثی گاو نر اصیل و هم برخی خصوصیات ارثی گاو ماده بومی را دارا است. در نسل های بعدی به تدریج صفات منتقل شده از گاو های اصیل در گوساله ها ظاهر می شود و تولیدات شیر و گوشت اغلب آنها نیز به نحو قابل توجهی بیشتر می شود.

گاو هلشتاین که به نام هولشتاین هم شناخته می شود جزء سنگین وزن ترین گاوهای شیری در جهان است. این نژاد که از نظر تولید شیر بهترین نژاد در میان گاوهای شیری است حدودا ۷۲۴۰ لیتر شیر در سال تولید می کند. درصد چربی این شیر 65/3 درصد  و درصد پروتئین آن ۳ درصد است.

زنبورداری نیز در شهرستان پردیس در حال انجام است و قابلیت گسترش دارد. پرورش زنبور اگر همراه با رعایت اصول علمی صورت پذیرد، می تواند پیشه‌ای سودآور باشد. زندگی این حشرات به سبک کلنی باعث شده تا پرورش دهندگان زنبور از اشتغالی پایدار بهره مند شوند؛ چراکه میزان بالای زاد و ولد زنبورها باعث سودآوری بیشتر برای پرورش دهندگان خواهد شد. بر خلاف افکار غالب عمومی که تصور می کنند مهمترین فایده زنبورعسل، تولیدعسل و سایر محصولات و فراورده های مرتبط با شهد و عسل است، در واقع بالغ بر 90 درصد فواید زنبورعسل مربوط به فعالیت گرده افشانی است. عدم فعالیت زنبورها و دیگر حشراتی که گرده افشانی را انجام می دهند باعث عدم باروری و نابودی تدریجی گیاهان و درختانی که برای گرده افشانی به آنها وابسته اند می شود. افراد با تجربه معمولا در کنار پرورش زنبور عسل به کشاورزی و تولید محصولات زراعی می پردازند و با یک تیر دو نشان می زنند، زیرا با ادغام این 2 فعالیت علاوه بر تامین مواد غذایی برای زنبورها به دلیل کیفیت در گرده افشانی، به کشت و زراعتی با کیفیت و محصولی بی نظیر نیز دست خواهند یافت.

  • باغداری

باغداری یکی از حوزه‌های رایج در شهرستان پردیس است. تولید اشتغال توسط باغداری بسیار زیاد می‌باشد و به اقتصاد شهرستان و فضای کسب و کار رونق می‌بخشد. کشاورزی و ازجمله باغبانی در توسعه ملی و افزایش رفاه عمومی، فقرزدایی، تنوع بخشیدن و پایدار کردن الگوی توسعه شهری، توزیع درآمد و عدالت اجتماعی موثر است.

در یک نگاه کلی می توان گفت نقش کشاورزی و به خصوص باغداری در کاهش فقر بسیار چشمگیر بوده و در برقراری الگوی صحیح توسعه شهری مؤثر است و در صورت بی توجهی به این بخش، توسعه شهرنشینی، الگوی متمرکز و ناسالمی به خود می‌گیرد که پیدایش شهرهای بزرگ با هزینه زندگی بسیار بالا مثال بارز آن است.

گلخانه داری یکی از فعالیت های بارز این حوزه به شمار می رود. هردو نوع گلخانه صیفی جات و گل و گیاه زینتی در این شهرستان وجود دارند و راه های خوبی برای درآمدزایی محسوب می شوند.

گیاهان برای داشتن رشد مطلوب نیاز به شرایط خاصی از نظر شدت نور، دمای روزانه، دمای شبانه، میزان رطوبت نسبی هوا و رطوبت خاک دارند. برای تولید و پرورش تجاری گیاهان با کیفیت بالا و در تمام طول سال، باید شرایط محیطی مطلوب مهیا شده و عوامل خسارت زا نظیر آفات و بیماری ها، باد، طوفان های ویرانگر، سرما و یخبندان و... کنترل شوند. گلخانه محیطی است که به راحتی می توان در داخل آن شرایط محیطی را تحت کنترل دراورد و به سمت رشد مطلوب گیاه سوق داد. امروزه، با توجه به نیاز روزافزون بازار، از نظر تولید صیفی جات خارج از فصل، تولیدات گلخانه ای، به یکی از سود آورترین بخشهای کشاورزی تبدیل شده است؛ لذا ایجاد گلخانه صیفی جاتی مانند گوجه و خیار، ارزش افزوده زیادی را به دنبال دارد.

گلخانه‌ها که از نظر اندازه متغیرند گیاهان را از سرمای بیش از حد زمستان یا گرمای بیش از حد تابستان حفظ می‌کنند. کشاورزی در گلخانه ها نسبت به کشاورزی در فضای آزاد و در زمین های کشاورزی دارای دردسر و مشکلات کمتری است، به علاوه بازه ی زمانی برای به ثمر نشستن و برداشت محصولات نیز نسبت به کشاورزی سنتی، کوتاه تر است. اما با این وجود پرورش گلخانه ای محصولات نیز نیاز به مراقبت های خاص خود را دارد.

پرورش قارچ نیز در شهرستان به میزان کمی درحال انجام است و قابلیت گسترش و جلوگیری از واردات را دارد. میزان مصرف قارچ در سال های اخیر رشد خوبی داشته و سرانه مصرف بالا رفته است. مشتری داشتن این محصول از یک سو و غنی از پروتئین و ویتامین بودن آن از سوی دیگر، باعث شده که جایگزین مناسبی برای گوشت باشد. پرورش قارچ از شغل هایی است که می توان با سرمایه اولیه کم و محیط کوچک شروع کرد. یک دوره کامل پرورش قارچ 60 روز طول می کشد که قابلیت کاهش به 35 روز را دارد.

در نهایت باید گفت در شهرستان پردیس همانند اکثر شهرستان های استان تهران، بیشتر فعالیت های صنعتی و خدماتی انجام می شود و باغداری رواج آنچنانی ندارد ولی در صورت فراهم بودن شرایط مانند زمین و آب مورد نیاز، فعالیت در حوزه احداث باغات سیب، آلبالو، گیلاس، زردآلو و گردو بسیار سودده خواهد بود. البته امروز این فعالیت ها درحد خانگی و رفع نیاز خانوار صورت می گیرد.

سیب از میوه‌های مهمی است که می توان برای ماه‌ها انبار نمود؛ درحالیکه همچنان ارزش غذایی خود را حفظ می کند. توسعه باغات سیب در این شهرستان مزیت اقتصادی دارد. باید توجه داشت سیب معمولا آب نسبتا زیادی مصرف می کند که می توان با روش آبیاری قطره ای در شهرستان پردیس، در مصرف آب صرفه جویی کرد. البته مقدار آب مصرفی بر اساس کیفیت خاک منطقه و نوع پایه سیب و شرایط آب و هوایی متغیر است.

گردو، درختی چندساله و مقاوم است که پس از رشد کامل، هر درخت تا 18 کیلوگرم تولید محصول خواهد داشت. محصول نهایی قیمت بالایی دارد که هم در داخل کشور طرفداران زیادی داشته و هم قابلیت بالایی برای صادرات دارد. در صورت احداث باغ گردو، تا سال های سال نیاز به سرمایه گذاری و کشت دوباره وجود ندارد؛ زیرا درخت گردو دارای عمر طولانی است و تا ده ها سال قابلیت برداشت دارد. میوه گردو هم جزء معدود میوه هایی است که هیچ گونه نیازی به هزینه انبار در سردخانه ندارد و به دلیل ماندگاری طولانی، می تواند چند ماه و حتی چند سال مورد مصرف قرار گیرد. در ضمن چوب درخت گردو هم برای منبت کاری، خراطی و کنده کاری، ساخت مجسمه و اشیاء دکوری، ساخت آلات موسیقی و همچنین در دکوراسیون داخلی منزل و ساخت روکش های چوب بسیار پرکاربرد است. این چوب نیمه سنگین و نیمه سخت بوده و مقاومت مناسبی در برابر فشار، خمش، رطوبت و کشش دارد.

  • طیور

پرورش طیور یکی از مشاغل سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار است و سود سرشاری دارد. پرورش طیور در شهرستان پردیس در سطح کمی در حال انجام است و استقبال از این حوزه کمتر است. در حالیکه طبق نظر کارشناسان در درجه اول پرورش بوقلمون، بلدرچین، کبک، شترمرغ و در درجه دوم پرورش مرغ بومی و مرغ گوشتی دارای مزیت و پتانسیل سوددهی هستند که بعضا بصورت خانگی آزمایش شده اند و با شرایط آب و هوایی شهرستان نیز سازگاری دارند.

  • زراعت

بخش زراعت در روند رشد و توسعه اقتصادی نقش‎های متعددی بر عهده دارد که از جمله مهم‎ترین آن‎ها می‎توان تامین مواد خام و اولیه مورد نیاز صنایع بالادستی، تامین نهاده‎هایی مانند نیروی کار، مصرف تولیدات سایر بخش‏های صنعتی از قبیل کودها و سموم شیمیایی و ماشین‌آلات کشاورزی، ارزآوری برای کشور و تامین مالی سایر بخش‎های زیربنایی را نام برد.

کشت گیاهان دارویی در شهرستان پردیس جایگاه ویژه ای دارد. گیاهانی مانند آویشن، گل گاو زبان، نعنا فلفلی و... از خواص دارویی بالایی برخوردارند و در این شهرستان در حال کشت اند و توسعهی سطح زیر کشت آنها با توجه به کشش بازار توصیه می گردد.

آویشن یک گیاه همیشه سبز است که با گل های سفید، صورتی و بنفش شکوفه می کند. این گیاه، به راحتی پیوند می خورند و به سرعت در مناطق آفتابی شهرستان که خاک آن به خوبی زِهکِشی شده باشد رشد می کند. آویشن یک منبع عالی از فیبر، کلسیم، آهن، منگنز، و ویتامین های 6B ،A و C است.

کشت محصولاتی مانند گندم و جو نیز در شهرستان صورت می گیرد و قابلیت توسعه دارد. در میان محصولات کشاورزی، کاشت گندم نسبت به بقیه کم دردسرتر است.گندم در بازه زمانی حدودا هشت ماهه به ثمر نشسته و به مرحله سود دهی می رسد و در دو نوع بهاره و پاییزه کشت می شود که محصول دهی پاییزه آن بیشتر است. علاوه بر خود گندم، کاه آن نیز مشتری خاص خودش را دارد.  بعد از برداشت محصول، زمین آن هم چراگاه گوسفندان می‌شود. همچنین مورد حمایت های دولت واقع شده و کود شیمیایی و بذر نیز به شکل یارانه ای در اختیار کشاورزان قرار می گیرد؛ بنابراین توسعه این کشت توجیه اقتصادی دارد.

جو از دیرباز در سبد تغذیه دام جایگاه ویژه داشته و به صورت دانه و علوفه سبز مورد استفاده قرار می‌گیرد. از جو برای تهیه نان و پخت سوپ نیز استفاده می شود و در تهیه غذای کودک کاربرد دارد. جوشانده جو دارویی خوبی برای مبتلایان به تب و کم خونی و سوء هاضمه بوده و پایین آورنده کلسترول است.

کشت کلزا نیز در سطح کمی درحال انجام است و پتانسیل های سوددهی را دارا می باشد. کشت کلزا باعث از بین رفتن چرخه زندگی آفات، بیماری ها و علف های هرز گردیده و با کاهش جمعیت آنها موجب صرفه جویی در مصرف سموم و کاهش آلودگی های زیست محیطی می گردد. با توجه به آنکه زمان کشت کلزا در فصل پاییز است، نیاز گیاه به آب کم می‌باشد و با استفاده از نزولات جوی می توان به کشت آن اقدام نمود. کلزا با تولید مقادیر قابل توجهی علوفه می تواند در تغذیه دام های منطقه نیز نقش موثری داشته باشد. همچنین برگردان بقای کلزا به خاک باعث افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود ساختمان خاک خواهد شد. کشت کلزا به عنوان یک دانه روغنی بسیار مهم در تولید محصولات حوزه صنایع غذایی و یا تولید انواع نهاده‌های خوراکی دام و طیور متداول است. روغن کلزا ازجمله مشتقات این گیاه است که امروزه به دلیل سالم بودن و داشتن کمترین کلسترول و اسیدهای چرب اشباع ‌شده مورد استقبال قرارگرفته است. گیاه کلزا را می‌توان بین گندم و جو کاشت و مانع از رشد علف های هرز شد و درضمن با هرآب وهوایی سازگار است.

  • صنایع دستی

صنایع دستی به آن گروه از صنایعی گفته می شود که مهارت، ذوق و بینش انسان در آن نقش اساسی دارد و یا اینکه تمام یا بخش اعظم مراحل ساخت فراورده های آن با دست انجام گرفته و در چارچوب فرهنگ و بینش هر منطقه و با دیدگاه های قومی ساخته و پرداخته می شود. صنایع دستی بازتابی از تاریخ تمدن هر ملت و قومی است و می تواند انتشار مؤثری برای فرهنگ و سنن مناطق مختلف باشد.

قالی بافی یکی از اصلی ترین صنایع دستی شهرستان پردیس است که استقبال خوبی از آن صورت می گیرد و قابلیت سرمایه گذاری دارد. قالیبافی از مشاغل خانگی پردرآمدی است که تسهیلات خوبی به آن تعلق می گیرد. بسیاری از زنان خانه دار این هنر را یک فرصت شغلی مناسب می دانند؛ چون در کنار کارهای روزمره می توانند به این کار بپردازند و درآمد خوبی کسب کنند. از آن جایی که قالی انواع مختلفی دارد می توان با آموختن دانش آن، محصولات متنوع و متناسب با ذوق و سلیقه افراد تولید و به بازار عرضه کرد. همچنین با تولید فرش با کیفیت می توان به صادرات در این زمینه فکر کرد. این کسب و کار  را می توان در فضای کوچک و با سرمایه اولیه کم راه انداخت و با فروش محصول و افزایش مشتری، این کار را گسترش داد و زمینه اشتغال بسیاری از جوانان را فراهم کرد.

از دیگر صنایع دستی مهم این شهرستان می توان به منبت کاری، معرق کاری، گلیم بافی، گبه بافی، چرم دوزی و گلدوزی اشاره کرد که می توان در صورت فراهم بودن بازار فروش، اقدام به توسعه ی تولید آنها کرد.

  • خدمات

تنوع در حوزه مشاغل خدماتی بسیار زیاد است و حرفه های زیادی را در برمی گیرد که میزان سودآوری حرفه ها با توجه به نیاز و ظرفیت منطقه با یکدیگر تفاوت هایی دارد. برای مثال گردشگری از فعالیت هایی است که با سودآوری بسیاری همراه است و در شهرستان پردیس نیز ظرفیت های بسیارخوبی برای سرمایه گذاری در زمینه گردشگری وجود دارد.

رودخانه جاجرود، پل شاه عباسی، سد لتیان و آبشار کمرد از جاذبه های طبیعی و گردشگری این شهرستان محسوب می شوند و با توجه به عدم وجود هتل یا اقامتگاه بومگردی در شهرستان، احداث چنین واحد هایی دارای مزیت می باشد.

در حقیقت پیش از آن که یک گردشگر از شهری بازدید کند، بخشی از جستجوی آن‌‌‌‌‌‌ها در مورد این خواهد بود که چگونه نزدیک‌‌‌‌‌‌ترین هتل و اقامتگاه را در شهر پیدا کنند. حقیقت این است که اگر یک شهر توریستی فاقد هتل‌‌‌‌‌‌ها و اقامتگاه‌‌‌‌‌‌های استاندارد باشد، احتمالاً بازدیدکنندگان (گردشگران) کمتری جذب خواهد کرد. در نتیجه، به عنوان یک سرمایه‌‌‌‌‌‌گذار اگر به دنبال راه‌‌‌‌‌‌اندازی کسب و کار در حوزه سفر و گردشگری هستید، یکی از گزینه ها، سرمایه‌‌‌‌‌‌گذاری در بخش هتل و اقامتگاه است.

اقامتگاه بوم گردی فرصت مناسبی است تا مسافران ضمن گردشگری در هر منطقه و بازدید از جاذبه های توریستی، حس ایرانی زیستن به سبک سنتی را تجربه کنند. همچنین طبخ غذاهای محلی در برخی اقامتگاه ها، مصداق دیگری از مهمان نوازی مردم شهرستان است. با توجه به اینکه علاقه مردم به سمت بازدید و اقامت در این مناطق بیشتر شده‌است، گسترش این اماکن توجیه اقتصادی دارد.

شهرستان فاقد سینما و شهربازی مجهز است و در صورت احداث چنین واحدهایی، استقبال بالایی از آنها صورت خواهد گرفت.

ارائه خدماتی مانند مکانیکی، آرایشگری، فروش پوشاک، عرضه ی لوازم آرایشی و بهداشتی و... نیز جزء اولویت های این رسته قرار می گیرد.

مجتمع خدماتی رفاهی نیز می تواند از دیگر فعالیت های اشتغالزا و سودده در این شهرستان باشد. چند سالی است که احداث مجتمع های خدماتی رفاهی بین راهی در جاده های کشور به منظور ساماندهی خدمات بین راهی و افزایش رفاه رهگذران جاده ها مورد توجه قرار گرفته است. لیکن قابلیت های بالقوه بسیاری در این مجتمع ها نهفته است که می توان از آنها در جهت نیل به اهداف بزرگتری همچون توسعه و توازن منطقه ای بهره برد. از سوی دیگر در نظر گرفتن نقش های جدید برای این مجتمع ها، می تواند گام های مهمی در جهت توسعه پایدار مناطق تلقی گردد و باعث شود که ادامه فعالیت مجتمع های خدماتی–رفاهی بین راهی و گسترش دامنه فعالیت آنها از نظر اقتصادی توجیه پذیر باشد. در این زمینه تبعات مثبت احداث این مجتمع ها، به ویژه جنبه های گردشگری همراه با تاثیرات متقابل آنها بر مردم منطقه و رهگذران جاده ها تا حدی است که بعضا این الزام را ایجاب می کند که نهادهای اجرایی برای احداث این مجتمع ها و کمک به استقرار فعالیت آن‌ها پیش قدم شوند.

  • صنایع غذایی

راه‌اندازی کسب و کار فراوری محصولات کشاورزی مهم ترین روش برای ایجاد اشتغال پایدار و کاهش وابستگی به درآمد های نفتی و عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی محسوب می‌شود. ایجاد صنایع غذایی، علاوه بر اشتغالزایی، باعث ارتقای سطح درآمد ارزی می‌شود که کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع را تا حد امکان ممکن می‌کند.

فرآوری گیاهان دارویی با توجه به بازار فروش مناسب این فرآورده ها از مشاغل پرسود شهرستان به شمار می رود. فرآوری گیاهان دارویی، علاوه بر ارزش افزوده، نیاز به سرمایه‌گذاری زیادی نداشته و می تواند نقش مهمی در کارآفرینی داشته باشد. یکی از فرآوری‌های گیاهان دارویی تولید عرقیات است. تولید عرقیات دارای تکنولوژی و دانش فنی پیچیده ای نمی باشد و با توجه به ظرفیت تولید گیاهان دارویی در شهرستان پردیس و نیز سهولت صادرات این محصولات به شهرها و کشورهای دیگر، می توان با سرمایه‌ای اندک به این کسب و کار مشغول شد. خشک کردن و بسته‌بندی نیز از دیگر فرآوری‌های گیاهان دارویی است که می‌توان با فعالیت در آن‌ها به سود رسید.

باتوجه به جایگاه صیفی جات در شهرستان و مصرف بالای فرآورده های آن توسط مردم، احداث واحد هایی جهت فرآوری صیفی جات در راستای تحقق اهداف اقتصادی مفید خواهد بود. لازم به ذکر است که در حال حاضر این عمل مانند تولید ترشیجات به صورت خانگی در حال انجام است.

صنعت تولید رب گوجه فرنگی دارای کاربردهای فروانی از قبیل چاشنی و بهبود دهنده رنگ و طعم انواع غذا و ماده اولیه سس‌ها و کنسروها است. با توجه به اینکه کاشت گوجه فرنگی در این شهرستان وجود دارد، تولید رب از مزیت های قابل سرمایه گذاری است.

پودر گوجه‌فرنگی محصولی است ک زمان زیادی از تولید آن در کشور نمی گذرد و در همین مدت هم توانسته جای خود را در بازار باز کند. این پودر به دلیل داشتن وزن و حجم کمتر نسبت به سایر فراورده‌های گوجه‌فرنگی، باعث سهولت و صرفه‌جویی در حمل‌ونقل و بسته‌بندی شده و ماندگاری و عمر مفید بیشتری دارد. از طرفی برخی آنتی ‌اکسیدان‌های موجود در گوجه‌فرنگی طی فرایند تولید رب از بین می رود، اما این مواد در پودر گوجه حفظ شده و از بین نمی روند. مزیت دیگر این پودر نداشتن مواد نگهدارنده در ترکیبات آن نسبت به رب است؛ چرا که رب، ماندگاری کمتری دارد و برای جلوگیری از این حالت از مواد نگهدارنده بیشتری در ترکیب آن استفاده می‌ شود. پودر گوجه فرنگی در صنایع غذایی و دارویی دارای کاربردهای متنوعی است. از جمله کاربردهای گسترده این محصول می‌توان به کاربرد آن در مواد غذایی منجمد شده و نیمه آماده، سوپ‌های آماده، اسنک‌ها (همچون پفک و چیپس) و... اشاره نمود. به طور کلی می توان گفت از این محصول به عنوان چاشنی در تولید محصولات مختلف استفاده می‌شود.

در نهایت جهت فعالیت بیشتر در این حوزه می توان به فرآوری گندم و تولید رشته آشی و پلویی و یا شیرینی پزی اشاره کرد که درآمد نسبتا خوبی دارند و مواد اولیه ی آنها فراهم است. با توجه به ورود تکنولوژی‌های جدید و به همراه آن تغییر در فرهنگ تغذیه، غذاهای متنوعی در بین افراد رایج شده است و افراد نوع مواد مصرفی را با در نظر گرفتن دو فاکتور اساسی یعنی مطلوبیت فرهنگی و امکانات اقتصادی در برنامه غذایی خود گنجانده‌اند. در این میان یکی از انواع غذاهایی که با توجه به معیارهای مورد اشاره در خور توجه واقع شده است، انواع رشته آشی و پلویی می‌باشد که گذشته از ظاهر مطلوب و تطابق با تحولات فرهنگی، از جنبه اقتصادی نیز مقرون به صرفه است. ماده اصلی این رشته‌ها گندم است که خوراک اصلی و دائمی ما را تشکیل می‌دهد. 

  • صنایع تبدیلی و تکمیلی

با وجود تنوع تولید محصولات کشاورزی، بررسی‌ها نشان می‌دهد که سالانه مقداری از آن در مراحل کاشت، داشت و برداشت به ضایعات تبدیل می‌شوند. از سوی دیگر برداشت و یا تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در یک بازه زمانی مشخصی رخ می‌دهد؛ اما مصرف آن‌ها در طی سال صورت می‌پذیرد. لذا صنایع تبدیلی می‌تواند زمان استفاده را افزایش دهد و از میزان ضایعات آن بکاهد. همچنین گسترش این صنایع موجب اشتغال‌زایی، ایجاد درآمد و جلوگیری از اتلاف و ضایع شدن محصولات می‌گردد.

خوراک دام یکی از موارد وارداتی به شهرستان است که می توان بروی احداث واحدی جهت تولید آن سرمایه گذاری کرد و مانع از واردات آن شد. با اجرای پروژه های صنعتی که از ضایعات کشاورزی و… خوراک دام تولید شود، هم غذای مورد نیاز دام‌ها تأمین می شود و شهرستان را به خودکفایی سوق می دهد و هم استفاده از مواد اولیه ارزانتر در تولید این محصول سبب خواهد شد تا قیمت تمام شده آن پایین تر و در نتیجه قیمت فروش آن نیز پایین باشد. تولید خوراک دام می تواند زمینه اشتغال خوبی را به طور مستقیم و غیر مستقیم برای افراد ایجاد کند.

فرهنگ بسته بندی محصولات و تولیدات، برای ارائه و فروش در بازارهای مختلف، موردی است که در سال های اخیر، جایگاه ویژه ای را کسب کرده و به عاملی مهم در میزان فروش یک واحد تولیدی تبدیل شده است. هر قدر بسته بندی یک محصول، زیبا، مناسب، در برگیرنده مشخصات، معرف محصول و مطابق با جنبه ها و خصوصیات روانشناختی خریداران باشد، به همان اندازه، از بازار و فروش خوبی برخوردار خواهد بود. بسته بندی عبارت است از هنر و علم آماده سازی مواد غذایی برای انبار کردن و در نهایت فروش. بسته بندی باید تا حد امکان ساده و ارزان باشد، ضمن اینکه اهداف اولیه بسته بندی یعنی خاصیت حفاظتی و جذابیت را نیز دارا باشد. با توجه به موارد گفته شده، پتانسیل احداث واحدهایی جهت بسته بندی خشکبار، حبوبات، میوه خشک و... در شهرستان وجود دارد. البته امروزه این فعالیت ها بصورت خانگی در حال انجام هستند.

تولید کمپوست و ورمی کمپوست نیز از دیگر مشاغل پیشنهادی در این حوزه است که هم اکنون نیز در شهرستان درحال انجام می باشد. تولید و بسته بندی کمپوست (افزودن کود شیمیایی به کود حیوانی) هم از کسب و کار های خوبی است که قابلیت سرمایه گذاری را دارد؛ زیرا در این شهرستان کشاورزی و دامداری به حد مطلوبی انجام می‌شود؛ لذا مشکلی در خصوص تولید و بازار مصرف این مورد وجود ندارد. کود حيواني علاوه بر تأمين قسمتي از نياز غذایي محصول، ساختمان فیزیکی خاک را بهبود بخشیده تا ریشه محصول بهتر بتواند تنفس کند و فضای بهتری را برای رشد و گسترش ریشه در اختيار داشته باشد؛ بنابراین طرفداران زیادی مخصوصا در بین باغداران دارد.

فرآوری پوست دام و همچنین احداث واحدهای رنگرزی نیز می تواند هم در جهت رونق قالیبافی و تولید نخ و همچنین درآمدزایی به فعالان اقتصادی کمک کند.

شیلات

شیلات از حوزه های شغلی سوددهی است که ظرفیت بسیارخوبی در شهرستان برای آن وجود دارد و اگر از این ظرفیت های شیلاتی استفاده شود ارزآوری بسیار خوبی ایجاد خواهد شد.

پرورش ماهی در شهرستان پردیس فقط به پرورش ماهی های سردآبی از نوع قزل آلا محدود می شود که با توجه به مصرف عموم مردم و فراهم بودن بازار فروش آن، قابلیت سرمایه گذاری و گسترش آن فراهم است.

ماهیان سردآبی در محدوده دمایی 18-12 درجه سانتیگراد بهترین رشد را دارند. ماهی قزل آلا یکی از معروف ترین گونه های ماهیان سردآبی است. قزل آلا یکی از منابع خوب آهن است، آهن در خونسازی و همچنین در حفظ مقاومت بدن در برابر میکروبها نقش مهمی به عهده دارد. علاوه بر آن، آهن موجود در قزل آلا، جذب آهن منابع گیاهی را هم افزایش می دهد؛ بنابراین نقش مهمی در پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن به عهده دارد. نتایج مطالعات نشان می دهند امگا ۳ ماهی قزل آلا می تواند فشار خون و ضربان قلب را در بیماران صرع تنظیم کرده و از تعداد تشنج های آن به طور قابل توجهی بکاهد؛ بنابراین این نوع ماهی با توجه به قیمت و طعم مناسب طرفداران زیادی در بین مردم دارد؛ لذا راه اندازی پرورش آن، علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار، سوددهی خوبی را خواهد داشت.

 

کشاورزی

صنایع

خدمات

ردیف

دامداری

باغداری

طیور

زراعت

شیلات

صنعت

صنایع دستی

صنایع غذایی

صنایع تبدیلی و تکمیلی

خدمات

1

پرورش گوسفند بومی

احداث گلخانه صیفی جات

پرورش بوقلمون

کشت گیاهان دارویی مانند آویشن

پرورش ماهی قزل آلا

مبلمان سازی

قالیبافی

فرآوری گیاهان دارویی

تولید خوراک دام

احداث هتل

2

پرورش گوسفند افشاری

احداث گلخانه گل و گیاه زینتی

پرورش بلدرچین

کشت گندم

 

کابینت سازی

منبت کاری

تولید رب گوجه فرنگی

بسته بندی خشکبار

احداث اقامتگاه بومگردی

3

پرورش گوسفند مغانی

پرورش قارچ

پرورش کبک

کشت جو

 

فرآوری معادن

معرق کاری

تولید پودر گوجه فرنگی

بسته بندی حبوبات

احداث سینما

4

پرورش بز بومی

احداث باغ سیب

پرورش شترمرغ

کشت کلزا

 

تولید مصالح ساختمانی

گلیم بافی

تولید ترشیجات و شور

تولید کمپوست و ورمی کمپوست

احداث شهربازی

5

پرورش گاو بومی

احداث باغ گردو

پرورش مرغ بومی

   

تولید قطعات خودرو

گبه بافی

تولید رشته آشی و پلویی

فرآوری پوست دام

ارائه خدمات مکانیکی

6

پرورش گاو دو رگ

احداث باغ آلبالو

پرورش مرغ گوشتی

   

تولید لوازم خانگی برقی

چرم دوزی

شیرینی پزی

احداث واحد رنگرزی

ارائه خدمات ارایشگری

7

پرورش گاو هلشتاین

احداث باغ گیلاس

     

تولید سبد و کارتن میوه

گلدوزی

   

ارائه محصولات آرایشی و بهداشتی

8

زنبورداری

احداث باغ زردآلو

             

احداث مجتمع خدماتی رفاهی

در انتهای تحلیل یک لیست مزیت‌سنجی 50 تایی در جدول زیر ارائه‌شده‌است. این جدول مشاغل فوق را در کنارهم نشان می‌دهد.

مشاغل

مزیت

مبلمان سازی

1

پرورش گوسفند بومی

2

احداث گلخانه صیفی جات

3

پرورش بوقلمون

4

کشت گیاهان دارویی مانند آویشن

5

قالیبافی

6

احداث هتل

7

فرآوری گیاهان دارویی

8

تولید خوراک دام

9

کابینت سازی

10

پرورش گوسفند افشاری و مغانی

11

احداث گلخانه گل و گیاه زینتی

12

پرورش بلدرچین

13

کشت گندم

14

منبت کاری

15

احداث اقامتگاه بومگردی

16

تولید رب گوجه فرنگی

17

بسته بندی خشکبار

18

پرورش ماهی قزل آلا

19

فرآوری معادن

20

پرورش بز بومی

21

پرورش قارچ

22

پرورش کبک

23

کشت جو

24

احداث شهربازی

25

تولید پودر گوجه فرنگی

26

بسته بندی حبوبات

27

تولید مصالح ساختمانی

28

پرورش گاو بومی

29

احداث باغ سیب

30

پرورش شترمرغ

31

کشت کلزا

32

احداث سینما

33

تولید ترشیجات و شور

34

تولید کمپوست و ورمی کمپوست

35

تولید قطعات خودرو

36

پرورش گاو دورگ

37

احداث باغ گردو

38

پروش مرغ بومی

39

معرق کاری

40

تولید رشته آشی و پلویی

41

فرآوری پوست دام

42

تولید لوازم خانگی برقی

43

پرورش گاو هشتاین

44

احداث باغ زردآلو

45

پرورش مرغ گوشتی

46

گلیم بافی

47

احداث مجتمع خدماتی رفاهی

48

شیرینی پزی

49

زنبورداری

50

 

*این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) تهیه و تدوین شده است. 


پست های مرتبط