>

خمیر

خمیر، یکی از شهرستان‌های استان هرمزگان که در کرانه ساحلی خلیج فارس  می‌باشد. این شهرستان دارای دو بخش مرکزی و رویدر است که خمیر، بندر پل و رویدر از جمله شهرهای آن هستند. شهرستان مذکور از شرق به شهرستان بندرعباس، از غرب به شهرستان بندرلنگه، از شمال به استان فارس و از جنوب به خلیج فارس محدود می شود و دارای آب و هوای گرم و مرطوب است. جمعیت این شهرستان طبق سرشماری نفوس و مسکن سال 1395، 56 هزار و 148 نفر برآورد شده است.

مزیت های منطقه

مزیت‌سنجی و اولویت‌بندی مشاغل موجود در هر شهرستان بر مبنای یک روش تحقیق انجام می‌شود. اولویت‌بندی‌ها توسط کارشناسان خبره هر شهرستان بازبینی و اصلاح می‌شوند. لیست مزیت‌سنجی اصلاح ‌شده، مصاحبه با کارشناسان و متخصصین حوزه اشتغال هر شهرستان منابع تحلیل را تشکیل می‌دهند. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از این افراد مصاحبه انجام شده و این مصاحبه‌ها پیاده‌سازی و ارزیابی می‌گردند. در صورتی که بین این 3 مورد تناقض و ابهام وجود داشته باشد، مصاحبه‌های تکمیلی صورت می‌گیرد تا تیم تحلیل به نتیجه نهایی مطلوب دست ‌پیدا کنند. 

تعیین کسب ‌وکارهای مزیت‌دار شهرستان

 از بررسی منابع تحلیل که در قسمت قبل به آن‌ها اشاره شد، رسته‌های رایج و اولویت‌دار شهرستان تعیین گردیده‌اند. مبنای اولویت‌بندی انجام‌شده، فراوانی و میزان اشاره افراد کارشناس به مشاغل رایج در هر شهرستان و اولویتی که این مشاغل در لیست مزیت‌سنجی دارند، است. در هر رسته فعالیت‌های رایج به ترتیب اولویت مشخص شده ‌اند. در تحلیل به کسب و کارهای موجود، کسب و کارهایی که قابلیت توسعه دارند و کسب و کارهایی که هنوز در شهرستان راه‌اندازی نشده‌اند ولی پتانسیل ایجاد آن‌ها وجود دارد، اشاره شده ‌است. مزیت‌های شغلی به ترتیب اولویت در ادامه ذکر شده‌‌اند.

  1. باغداری

  2. صنعت

  3. شیلات

  4. دامداری

  5. صنایع غذایی

  6. صنایع تبدیلی و تکمیلی

  7. صنایع دستی

  8. طیور

  9. خدمات

  10. زراعت

  • باغداری

کشاورزی در این شهرستان به دلیل وجود خاک حاصل خیز و همچنین تمایل کشاورزان از رونق بالایی برخوردار است؛ باغداری نیز به عنوان یکی از حوزه های رایج  بخش کشاورزی در شهرستان خمیر انجام می‌شود که با انجام فعالیت های مربوط به این حوزه، ضمن ایجاد اشتغال‌ می توان به اقتصاد این شهرستان و فضای کسب و کار رونق بخشید. 

* یکی از فعالیت‌های مربوط به حوزه باغداری که به صورت گسترده‌ای در شهرستان خمیر انجام شده‌است و قابلیت توسعه آن نیز وجود دارد، کاشت گوجه‌فرنگی می باشد. از جمله ارقام گوجه فرنگی تولید شده در این شهرستان می توان به رقم سان سید، زمان، کومودور و متین اشاره کرد. گوجه فرنگی تولید شده در این منطقه با داشتن مزایایی از قبیل کیفیت و بازارپسندی مناسب، علاوه بر تأمین نیاز کشور، به کشورهای خارجی نیز صادر می‌شود. عمده بازار داخلی این محصولات در شهرستان‌های تهران، مشهد، تبریز، رشت، اردبیل و ارومیه می باشد.

* خیار، بادمجان و فلفل دلمه ای از دیگر محصولات تولیدی این شهرستان می باشند. این محصولات از بازار فروش مناسبی برخوردارند و تمایل کشاورزان نیز نسبت به کشت آن ها زیاد است. توسعه تولید این محصولات سودآوری مناسبی را به همراه دارد.  

* هندوانه از محصولات جالیزی این شهرستان می باشد. حاصلخیزی خاک و اقلیم مناسب این منطقه باعث شده تا محصول با کیفیتی تولید شود و علاوه برتأمین نیاز شهرستان، به سایر مناطق مانند تهران، کرج، اصفهان، شیراز و اردبیل نیز ارسال گردد. طبق بررسی‌های انجام شده قابلیت‌های خوبی برای توسعه تولید هندوانه در شهرستان خمیر وجود دارد؛ این محصول در فصول مخصوص به خود از بازار فروش خوبی برخوردار بوده و سرمایه‌گذاری در زمینه تولید آن‌ با سوددهی مناسبی همراه است. البته باید توجه داشت که هندوانه آب زیادی مصرف می‌کند.

* خرما از دیگر محصولات باغی بندر خمیر است که به میزان کمی در این شهرستان تولید می‌شود. با توجه به ظرفیت این منطقه در زمینه احداث نخلستان، فعالیت در زمینه توسعه تولید این محصول مزیت اقتصادی دارد و پیشنهاد می‌شود. خرما با آب و هوای گرم و اقلیم جغرافیایی کویری سازگاری دارد. این میوه از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و به علت دارا بودن مواد قندی قابل توجه (حدود 70 درصد) علاوه بر مصرف غذایی، در صنعت نیز کاربردهای فراوان دارد. مصارف مختلف خرما در صنایع غذایی شامل موارد خوراکی مانند شیره، شهد و شکلات خرما می‌شود. ضایعات خرما در ترکیب خوراک دام و طیور، برگ آن در ساخت انواع ظروف بافتنی، حصیر و از تنه و چوب خرما در کارخانجات نئوپان‌سازی و کاغذسازی و همچنین پوشش ساختمان‌ها و پل‌ها استفاده می‌گردد.

* پرورش قارچ از جمله کسب و کارهایی که در این شهرستان قابلیت انجام دارد؛ البته در حال حاضر نیز این فعالیت به صورت محدودی انجام می‌شود.  لازم به ذکر است که سرمایه گذاری در این زمینه مستلزم ایجاد بازار فروش مناسب است تا بتواند با سودآوری مناسبی همراه باشد. پرورش قارچ علاوه بر اشتغال‌زایی، می‌تواند بخشی از نیازهای غذایی شهرستان را نیز تأمین کند. پرورش قارچ مزایایی همچون نیاز به سرمایه کم برای شروع، نیاز به فضای کم برای پرورش، زودبازده بودن و سازگار بودن با هر شرایط آب و هوایی دارد. 

در حال حاضر تعدادی گلخانه در زمینه پرورش صیفی‌جاتی مانند گوجه فرنگی، خیار و گوجه گیلاسی در شهرستان خمیر وجود دارد و این کسب و کار در حال گسترش می باشد. گسترش تولید تمام محصولات گلخانه ای ذکر شده در این منطقه، مزیت اقتصادی خواهد داشت. این محصولات بازارفروش گسترده‌ای دارند و در بسیاری از صنایع تبدیلی کاربرد دارند.

همچنین طبق لیست مزیت سنجی، این شهرستان تولیدات زیادی در زمینه مرکباتی نظیر پرتقال، لیموشیرین و لیموترش دارد. می‌توان نسبت به توسعه مرکبات با توجه به کیفیت و سازگاری این محصولات با شرایط آب و هوایی شهرستان اقدام کرد.

  • صنعت

فعالیت‌های صنعتی یکی از عوامل توسعه اقتصادی کشور محسوب می‌شوند. در شهرستان خمیر، تعدادی واحد صنعتی در زمینه های مختلف وجود دارد؛ اما پتانسیل های شهرستان نشان دهنده این موضوع است که همچنان برای راه‌اندازی واحدهای صنعتی جدید ظرفیت وجود دارد. در ادامه به برخی از کسب و کارهایی که امکان ایجاد و یا توسعه آن ها در این شهرستان وجود دارد پرداخته می شود.

* شهرستان خمیر معادن فراوانی از سنگ گچ و سیمان دارد؛ لذا سرمایه گذاری در زمینه استخراج و فعالیت در این حوزه می تواند با سودآوری قابل توجهی همراه باشد. همچنین سرمایه گذاری در زمینه تولید مصالح ساختمانی به دلیل کیفیت بالای گچ و سیمان در این شهرستان نیز بازدهی خوبی دارد و پیشنهاد می‌شود.

* محصولات کشاورزی زیادی در این منطقه تولید می شود؛ اما تولید کارتن و سبد جهت حمل و نقل این محصولات در شهرستان صورت نمی‌گیرد و از مناطق دیگر مانند استان فارس، واردات انجام می‌شود؛ بنابراین فعالیت در زمینه تولید کارتن سبب می‌گردد که واردات این موارد از استان‌های همجوار کاهش یابد و برای جوانان این منطقه نیز اشتغالزایی شود.

* در صورتی که فعالیت‌های گلخانه‌ای رونق پیدا کند، می توان در زمینه مشاغل وابسته مانند تولید پلاستیک، تولید انواع گلدان، وسایل گرمایشی و سرمایشی سرمایه گذاری و اشتغالزایی کرد. همچنین امکان سرمایه‌گذاری در حوزه تولید پاکت جهت بسته بندی سیمان نیز وجود دارد؛ درحال حاضر پاکت های مورد نیاز شهرستان، از مناطق دیگر مانند آبیک وارد می گردند.

* با توجه به رونق کشاورزی در شهرستان خمیر و نیاز به کود و سموم شیمیایی و همچنین ادوات کشاورزی، فعالیت در این زمینه از صرفه اقتصادی مناسبی برخوردار خواهد بود. در حال حاضر موارد مذکور، از استان های دیگر وارد این شهرستان می شوند؛ از این رو فعالیت در این زمینه سودآوری مناسبی خواهد داشت.

* تولیدی پوشاک از دیگر کسب و کارهایی است که در این شهرستان قابلیت انجام دارد. در این منطقه فقط پوشاک مدارس و لباس‌های محلی تولید می‌گردد و سایر پوشاک مورد نیاز از استان های اطراف مانند تهران و کشورهای دیگر نظیر چین و ترکیه تامین می‌شود. طبق نظر کارشناسان، احداث واحد تولیدی پوشاک همراه با بازاریابی مناسب، می تواند سوددهی قابل توجهی را به همراه داشته باشد. خرید لباس توسط بسیاری از افراد در مناسبت‌هایی همچون عید نوروز و شروع مدارس موجب می شود که بیش از پیش این صنعت رونق پیدا کند. قابل ذکر است که اکثر پوشاک این شهرستان از چین وارد می شود و قیمت ارزان تری دارد؛ از این رو بحث رقابت باید مدنظر قرار گیرد.

* تولید قطعات خودرو، پارچه و لوازم خانگی نیز درشهرستان خمیر می تواند درآمدزا باشد؛ چراکه چنین فعالیت‌هایی در شهرستان انجام نمی شود و این موارد از مناطق دیگر وارد می شوند. فعالیت در این حوزه علاوه بر اینکه نیاز مردم شهرستان را رفع می کند، می تواند بستر مناسبی برای اشتغال جوانان این منطقه فراهم کند.

* کارخانه‌های سیمان، گچ، تولید مصنوعات فلزی، لنج سازی، سنگ شکن، درب و پنجره سازی، بلوک زنی و قطعات بتنی از جمله کارخانه‌های فعال این شهرستان هستند.

  • شیلات

 صیادی از جمله کسب و کارهای رایج در شهرستان خمیر است. میش ماهی، ماهی حمور، شیر ماهی، سرخو، سنگ سر و هامور از جمله ماهی هایی صیدشده در این شهرستان هستند. علاوه بر صیادی از دریا، پرورش میگو نیز در این منطقه صورت می‌گیرد و قابلیت توسعه فعالیت در این زمینه وجود دارد. لازم است به این نکته توجه شود که گسترش فعالیت در حوزه شیلات مستلزم ایجاد بازار فروش مناسب در شهرستان و در خارج از استان می باشد.

* میگوها انواع مختلفی دارند که در آب شور و شیرین و در مناطق گرم و سرد زندگی می‌کنند. پرورش میگو در جهان به روش سنتی، سابقه‌ای طولانی دارد. در ایران بسیاری از افراد به پرورش صنعتی میگو پرداخته‌اند و رونق اقتصادی زیادی از تولید و صادرات این موجود کوچک و مقوی، حاصل شده‌است. میگو فواید فراوانی برای بدن دارد که حفظ سلامت پوست، مو و ناخن، جلوگیری از کم خونی، کاهش خطر افسردگی، جلوگیری از سرطان و تقویت استخوان ها از این قبیل می‌باشند.

  • دامداری

دامداری یکی از حوزه‌های بخش کشاورزی است که در شهرستان خمیر انجام می شود. پرداختن به این فعالیت با سود اقتصادی مناسبی برای شهرستان همراه بوده‌است. حوزه دامداری با یکی از مهم ترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و همچنین منابع پروتئینی ارتباط دارد؛ لذا همواره مورد توجه قرار گرفته است. فعالیت در این حوزه شغلی و افزایش بهره‌وری در آن، می تواند عاملی جهت توسعه صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی محسوب گردد. این شهرستان به لحاظ وضعیت منطقه‌ای برای پرورش دام توانسته است پتانسیل های بالقوه ای را برای خود ایجاد کند.

* طبق نظر کارشناسان، دامداری در این شهرستان اکثرا به صورت سنتی انجام می‌شود. گوسفند بومی و بز سانن از جمله دام های سبک پرورشی در این منطقه هستند. با توجه به بررسی‌های انجام شده، توسعه پرورش هر دو نوع دام ذکر شده مزیت دارد.

1- پرورش گوسفند در این شهرستان به علت سودآوری بالا و ریسک کم، با استقبال زیادی روبه‌رو شده‌ است. اشتغال‌زایی در مناطق مختلف، تولید گوشت مرغوب و پشم از مزایای اقتصادی این حرفه است. گوسفند در مقایسه با سایر دام ها به خوراک کمتری نیاز دارد و بیشتر غذای دریافتی خود را صرف رشد و نمو می‌کند. همچنین این دام در برابر بیماری‌ها و شرایط نامناسب رطوبتی و دمایی مقاومت خوبی دارد؛ از این رو میزان تلفات در این دام پایین است و ضرر اقتصادی کمی را از این جهت به دامدار وارد می‌کند.

2- پرورش بز سانن به عنوان یکی از نژادهای معروف بز شیری اروپا، در اکثر نقاط جهان گسترش یافته و افراد بسیاری به پرورش و نگهداری آَن مشغول شده‌اند. این بز به دلیل داشتن مزایایی همچون توانایی زیاد در زمینه تولید شیر، رشد سریع، چند قلوزایی، کیفیت ترکیبات شیر، رفتار آرام در پرورش و نگهداری آن مورد توجه قرار گرفته‌است.

* علاوه بر ظرفیت بالای شهرستان خمیر در حوزه پرورش دام سبک، پتانسیل لازم برای پرورش گاو بومی، گاو شیری صنعتی و پرواربندی گوساله نیز وجود دارد. گاوهای بومی به لحاظ تنوع ژنتیکی، ویژگی های خاص نژادی و مقاومت های طبیعی ایجاد شده در آن ها طی سال‌های طولانی زیست در شرایط سخت محیطی و آب و هوایی مختلف به عنوان یک منبع مهم تولید شیر و گوشت، نقش مؤثری در تأمین مواد پروتئین حیوانی دارند. پوست گاو نیز به عنوان یک محصول با ارزش دامی در صنعت چرم‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد، حتی شاخ، سم و فضولات این حیوان نیز ارزش اقتصادی داشته و به روش های مختلف استفاده می‌شود.

* از مزایای پرورش شتر می توان قابلیت سازگاری با شرایط سخت محیطی، تحمل گرما، کم‌آبی و استفاده از علوفه کم کیفیت و مقاومت نسبی در مقابل امراض و عوامل بیماری‌زا را نام برد. شتر قادر است در شرایط تغذیه دستی در مقایسه با دام های پر تولید هم وزن خود مانند گاو افزایش وزن بالایی داشته باشد و در مقایسه با گوسفند و بز، ماده خشک کمتری نسبت به وزن متابولیکی خود مصرف کند. شتر می‌تواند از انواع خاص گیاهان مرتعی به مقداری استفاده نماید که سایر دام‌ها قادر به استفاده از آن نیستند و با توجه به حداقل نیاز به تأسیسات، تجهیزات و امکانات پرورش و نگهداری به سرمایه‌گذاری سنگینی در مقایسه با سایر دام‌ها نیاز ندارد.

  • صنایع غذایی

فرآوری محصولات کشاورزی و دامی عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی محسوب می‌گردد و علاوه بر اشتغال‌زایی و کاهش هدررفت محصولات کشاورزی، ارتقای سطح درآمد مردم را نیز به همراه دارد.

* گوجه فرنگی از جمله محصولاتی است که به مقدار زیادی در شهرستان خمیر تولید می شود؛ از این رو امکان احداث واحد صنعتی جهت فرآوری آن در این شهرستان وجود دارد. رب گوجه فرنگی دارای کاربردهای بسیاری از قبیل چاشنی و بهبود دهنده رنگ و طعم انواع غذا و ماده اولیه سس‌ها و کنسروها می‌باشد.

* پودر گوجه‌فرنگی محصولی است که زمان زیادی از تولید آن نمی‌گذرد و در همین مدت هم جایگاه مناسبی در بازار مصرف به دست آورده‌است. وزن و حجم کمتر این پودر نسبت به سایر فراورده‌های گوجه‌فرنگی، موجب سهولت و صرفه‌جویی در حمل و نقل و بسته‌بندی شده است. مزیت دیگر این پودر نداشتن مواد نگهدارنده در ترکیبات آن نسبت به رب است؛ چون رب گوجه فرنگی، ماندگاری کمتری دارد و برای جلوگیری از این حالت از مواد نگهدارنده بیشتری در ترکیب آن استفاده می‌ شود. از طرفی برخی آنتی ‌اکسیدان‌های موجود در گوجه‌فرنگی طی فرایند تولید رب از بین می روند، اما این مواد در پودر گوجه فرنگی حفظ می‌شوند. پودر گوجه فرنگی در صنایع غذایی و دارویی کاربردهای مختلفی دارد که کاربرد آن در مواد غذایی منجمد شده و نیمه آماده، سوپ‌های آماده، اسنک‌ها (شامل پفک، چیپس و ...) از این قبیل هستند. 

* با توجه به تولید صیفی جات در این شهرستان، امکان سرمایه گذاری در زمینه تولید ترشیجات و خیارشور وجود دارد. این فعالیت در حال حاضر به صورت مشاغل خانگی انجام می شود و توسعه فعالیت در این زمینه با سودآوری مناسبی همراه است.

1- تولید ترشی و شور یکی از فرآیندهای نگهداری طولانی‌ مدت سبزی و صیفی‌جات است. امروزه به دلیل افزایش مشغله، فرصت کافی برای تهیه این محصولات در منزل و توسط خود افراد وجود ندارد؛ بنابراین اکثر خانواده‌ها تمایل دارند ترشی و شور مورد نیاز خود را به ‌صورت آماده تهیه کنند؛ لذا فعالیت در این زمینه پیشنهاد می‌شود.

2- راه‌اندازی خط تولید خیارشور در مقایسه با سایر خطوط تولید به سرمایه نسبتا کمی نیاز دارد، ضمن اینکه مواد اولیه تولید شده در داخل شهرستان، بستر مناسبی را برای سرمایه گذاری در این زمینه فراهم کرده ‌است. بهبود وضعیت گوارش، کمک به کنترل دیابت، حفظ سلامت کبد و حفظ سلامت معده از جمله خواص خیارشور هستند.

* احداث واحدی صنعتی جهت فرآوری هندوانه از دیگر پیشنهادات شغلی در این حوزه است که با توجه به مقدار هندوانه تولید شده در این شهرستان، قابلیت انجام دارد. منظور از فرآوری هندوانه  تولید محصولاتی نظیر کنسانتره هندوانه و آبمیوه، اسانس مربا، مارمالاد و پکتین هندوانه می‌باشد. البته این کسب و کار رواج چندانی در داخل کشور ندارد اما در صورت توجه بیشتر به آن، از رونق خوبی برخوردار خواهد شد. هندوانه ارزش غذایی بالایی دارد و استفاده از روشی برای نگهداری طولانی مدت آن، لازم به نظر می رسد. تولید کنسانتره یکی از روش هایی است که برای نگهداری طولانی مدت میوه‌ها کاربرد دارد و شرایط تهیه کنسانتره بر خصوصیات تغذیه ای محصول نهایی بسیار مؤثر است. فایده تولید کنسانتره در میوه ها این است که با حذف آب، از وزن ماده غذایی کاسته شده و حمل و نقل آن راحت تر و با هزینه کمتری صورت می گیرد. همچنین کنسانتره را به راحتی می‌توان در هنگام مصرف با اضافه نمودن حلال (معمولاً آب) به حالت اول برگرداند و استفاده کرد. کنسانتره میوه هندوانه نیز که برای تولید آبمیوه به کار می رود، به دلیل حجم کمتر آن، نسبت به خود آبمیوه شرایط نگهداری مناسب تری دارد.

1- پکتین از مهم ترین مواد اولیه تولید ژل است که در بسیاری از میوه ها، سبزی ها و ریشه های نشاسته ای یافت می شود. پکتین دارای قدرت جذب کنندگی بالایی است و به عنوان قوام دهنده درتهیه مربا مورد استفاده قرار می‌گیرد. مربای هندوانه که از لایه مابین پوست خارجی و داخل هندوانه تولید می‌گردد، همانند مربای کدو بوده و در بسته بندی شیشه ای در واحد مورد نظر تولید و بسته بندی می‌شود.

2- اسانس هندوانه نیز به صورت مایع و پودر تهیه می شود و در برابر حرارت بالا، مقاوم است. اسانس هندوانه در بسیاری از محصولات مانند نان، کیک، پفک، شیرینی، بیسکوییت، انواع نوشیدنی ها، آدامس، محصولات لبنی و ... به کار برده می‌شود.

3- تولید مارمالاد هندوانه از دیگر روش‌های نگهداری این میوه محسوب می‌شود؛ مارمالاد به مربای خمیری یا ژله‌ای شکلی گفته می‌شود که میوه‌ها به صورت رنده یا ریزشده هستند و تکه میوه در آن وجود ندارد.

  • صنایع تبدیلی و تکمیلی

 طبق بررسی‌های انجام‌شده سالانه مقدار زیادی از محصولات کشاورزی و دامی تولیدشده در شهرستان خمیر به ضایعات تبدیل می شوند. از طرف دیگر تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در یک بازه زمانی مشخص انجام می‌شود؛ ولی مصرف آن ها در طی سال صورت می پذیرد؛ از این رو راه‌اندازی و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در این شهرستان زمان استفاده از محصولات را افزایش می‌دهد و از میزان ضایعات آن ها می‌کاهد. همچنین گسترش این صنایع، اشتغال‌زایی و درآمدزایی برای افراد منطقه را به همراه دارد.

* احداث سردخانه در این شهرستان از جمله فعالیت‌هایی است که قابلیت انجام دارد؛ درحال حاضر چنین واحدی فعال نیست و نزدیک ترین سردخانه به این شهرستان، در بندرعباس می باشد؛ لذا فعالیت در این زمینه می تواند به عنوان مزیت محسوب شود. جلوگیری از فاسدشدن محصول از مهم‌ترین مزایای استفاده از سردخانه محصولات کشاورزی می باشد. روند انواع فسادها نظیر فساد فیزیکی، فساد شیمیایی یا تغییر رنگ محصول، فساد ناشی از وجود میکروارگانیسم ها و... با نگهداری در سردخانه ها به شدت کند شده و کیفیت محصول در زمان طولانی حفظ می‌شود. کنترل قیمت بازار از دیگر مزایای مهم احداث سردخانه محصولات کشاورزی است. ذخیره کردن محصولات در سردخانه، باعث می شود در ماه هایی که تقاضا برای مصرف محصولات بالا است اما فصل برداشت آن محصول خاص نیست، بازار با کمبود مواجه نشود و حباب قیمت ایجاد نگردد؛ با ساخت سردخانه محصولات کشاورزی، تعادلی در عرضه و تقاضا به وجود می‌آید و افزایش بی رویه قیمت که به ضرر مصرف کننده است و کاهش بیش از حد آن که به ضرر باغداران است اتفاق نمی‌افتد؛ از این رو سردخانه‌های محصولات کشاورزی به عنوان حد واسط بازار و کشاورزان نقشی پر رنگ و حیاتی دارند. همچنین احداث چنین واحدی سبب می شود که کشاورزان نسبت به افزایش فعالیت های کشاورزی تمایل پیدا کنند و زمینه برای اشتغال زایی جوانان فراهم شود.

* احداث واحد بسته بندی محصولات کشاورزی در صورت رونق کشاورزی در این شهرستان، دارای مزیت است و سودآوری مناسبی دارد. همچنین احداث واحد بسته بندی محصولات ماهی و میگو در این شهرستان درآمدزا خواهد بود؛ زیرا چنین واحدی درحال حاضر وجود ندارد.

* از دیگر کسب و کارهای پیشنهادی در شهرستان خمیر، واحد تولید خوراک دام است. طبق نظر کارشناسان، خوراک دام مورد نیاز این شهرستان از استان های اطراف مانند فارس و کرمان وارد می شود؛ بنابراین احداث چنین واحدی در این منطقه بازدهی مناسبی خواهد داشت.  با راه اندازی و اجرای پروژه های صنعتی در این شهرستان که در آن از ضایعات کشاورزی، خوراک دام با ارزش غذایی تولید گردد، غذای مورد نیاز دام‌ها تأمین می شود و همچنین استفاده از مواد اولیه ارزان‌تر نظیر کنجاله و کاه محصولات زراعی در تولید این محصولات موجب می‌شود که هزینه تمام شده آن پائین‌تر باشد و در نتیجه با قیمت کمتری به فروش برسد. تولید خوراک دام می تواند بستر خوبی را جهت اشتغال مستقیم و غیر مستقیم برای افراد این شهرستان ایجاد کند.

شایان ذکر است که در صورت در نظر نگرفتن بازار فروش و ظرفیت شهرستان، مشاغل مذکور در این حوزه، با مسئله اشباع رو به رو خواهد شد؛ بنابراین توجه به نیاز و ظرفیت شهرستان و همچنین بازارفروش در شهرستان های اطراف در زمینه راه اندازی این مشاغل امری ضروری است.

  • صنایع دستی

صنایع دستی ثمره ذوق و هنر هنرمندان و صنعتگرانی است که با دستان پرتوانشان روح و جان فرهنگ و هنر به یادگار مانده از نیاکان خود را جاودانه می‌سازند. در ادامه برخی از صنایع دستی این شهرستان مورد بررسی قرار می‌گیرند.

* یکی از مهم ترین صنایع دستی شهرستان خمیر، گلابتون دوزی است. این هنر در نقاط مختلف ایران به زردوزی، کم دوزی، گلدوزی و کمان دوزی معروف است. گلابتون دوزی نوعی رودوزی لباس می‌باشد که بر روی آن با استفاده از نخ گلابتون، طرح ها و نقش های زیبای سنتی می دوزند و برای تزیین دمپای شلوارهای زنانه، سر آستین، دور یقه، لبه پرده، پشتی، سجاده، تابلو و... استفاده می کنند. توسعه این حرفه در شهرستان از جمله کسب و کارهای پیشنهادی این حوزه محسوب می‌شود.

* دوزندگی لباس های محلی نیز از جمله صنایع دستی این شهرستان است و فعالیت بیشتر در این زمینه علاوه بر اشتغال زایی، سوددهی مناسبی را به همراه خواهد داشت. موضوع حائز اهمیت در لباس بانوان این شهرستان نوع پارچه و رنگ آن است که جنس پارچه هایی که برای پیراهن‌های زنانه انتخاب می‌شود به دلیل گرمای هوا معمولاً سبک و نازک است، همچنین در انتخاب رنگ لباس، عمدتا از رنگ های آبی، بنفش، صورتی و سبز استفاده می شود. پیراهن بلوچی، پیراهن کندوره، روسری محلی، چادر بندری، شلواربندری و نقاب از جمله لباس های محلی این شهرستان هستند.

* خوس دوزی از دیگرهنرهای دستی مردم این منطقه است و در صورت تأمین بازارفروش، توسعه آن درآمدزا خواهد بود. این هنر به کمک نوارهای نقره ای باریک و بر روی پارچه توری ریز بافت تجلی پیدا کرده و گاه ستاره هایی فلزی بر روی پارچه می نشانند و از آن برای تزئین مقنعه و چادر  استفاده  می‌گردد. معمولا پارچه مورد استفاده به رنگ های سیاه، سفید، سبز و زرشکی می‌باشد که هر دو روی پارچه شکل یکسان دارد.

* حصیربافی از دیگر صنایع دستی است که در این شهرستان مورد توجه قرار گرفته‌است. حصیر با استفاده از برگ خرما تولید شده و با استفاده از آن لوازم دیگری همچون سبد، گلدان و وسایل تزئینی دیگر نیز تهیه می شود. با توجه به تجربه مردم شهرستان در انجام این هنر و وجود مواد اولیه لازم، فعالیت گسترده‌تر در این زمینه در صورت بازاریابی صحیح، امکان‌پذیر است و جزو پیشنهادات شغلی این حوزه می‌باشد.

* همچنین حرفه هایی مانند ساخت جعبه های کادویی چوبی و عروسک سازی نیز از جمله صنایع دستی این شهرستان هستند که مزیت یکسانی دارند و در لیست مزیت سنجی اولویت های پایین تر را به خود اختصاص داده‌اند.

  • طیور

پرورش طیور یکی از مشاغل سخت و پرکار است که سودآوری قابل توجهی دارد. در ادامه به برخی از طیوری که در این شهرستان پرورش داده می شوند و پتانسیل توسعه پرورش آن‌ها نیز وجود دارد، پرداخته می شود. 

* مرغ از جمله طیور پرورش‌یافته در این شهرستان است. طبق نظر کارشناسان حوزه اشتغال شهرستان، مرغداری‌های موجود اکثراً به پرورش مرغ گوشتی می‌پردازند؛ اما پتانسیل‌های منطقه نشان‌ می‌دهد که علاوه بر تولید مرغ گوشتی می‌توان در زمینه گسترش پرورش مرغ تخم گذار نیز فعالیت کرد. البته طبق بررسی‌های صورت‌گرفته، پرورش مرغ تخم‌گذار مزیت کمتری نسبت به مرغ گوشتی دارد.

1- گوشت مرغ می‌تواند به عنوان منبعی برای تأمین پروتئین مطرح شود و نیاز عمومی شهرستان را در این زمینه رفع نماید. سرعت رشد سریع، کم بودن افت پس از کشتار، صرفه جویی در جایگاه و زمین و دوره بازگشت سرمایه سریع از مزایای پرورش مرغ گوشتی است. 

2- پرورش مرغ تخمگذار در شهرستان خمیر علاوه بر اینکه به تأمین منابع غذایی طبیعی و رونق تولید کمک می کند، می‌تواند نقش به‌سزایی در امر اشتغالزایی، بهبود وضع اقتصادی و خودکفایی در تولید تخم مرغ داشته باشد. در صورتی که فردی بخواهد کسب و کار پرورش مرغ تخم گذار بومی را در سطح محدود راه اندازی کند، به تکنولوژی پرهزینه‌ای نیاز ندارد و با استفاده از امکانات کم و موجود در محل زندگی خود می‌تواند طرح را اجرا کند. پرورش مرغ تخم‌گذار حتی به صورت صنعتی و با تمام تجهیزات مدرن در صورت بازاریابی صحیح می‌تواند سالانه 30تا40درصد سودآوری داشته باشد؛ بازاریابی صحیح با حاشیه سود بالا در مورد این کسب و کار حائزاهمیت است که با تبلیغات مناسب به ویژه در فضای مجازی امکان پذیر است.

  • خدمات

مشاغل خدماتی حرفه های زیادی را در برمی گیرد که میزان سودآوری آن‌ها با توجه به نیاز و ظرفیت منطقه با یکدیگر تفاوت دارد. برای مثال گردشگری از جمله فعالیت‌هایی است که با سودآوری بالایی همراه است و در شهرستان خمیر نیز ظرفیت های قابل توجهی برای سرمایه گذاری در این زمینه وجود دارد.

* از جمله آثار باستانی و جاذبه های طبیعی این شهرستان می توان به برج قلعه خمیر، پل لاتیدان، کاروانسرای کهورستان، کاروانسرای برکه سلطان، کاروانسرای برکه نو، دیوار سدار، جنگل‌های حرا و تالاب بین المللی خور خوران، آب درمانی بندر خمیر، چشمه آب گرم لشتغان، مسجد جامع، چشمه چاه احمد و کوه گوری اشاره نمود. طبق نظر کارشناسان حوزه اشتغال شهرستان، بندر خمیر بازدیدکنندگان داخلی و خارجی بسیاری دارد؛ لذا می توان در زمینه احداث اقامتگاه بومی و رستوران بومی سرمایه گذاری کرد.

* اقامتگاه بوم‌گردی فرصت مناسبی فراهم می‌کند تا مسافران علاوه بر گردشگری در هر منطقه و بازدید از جاذبه های توریستی، حس ایرانی زیستن به سبک سنتی را نیز تجربه کنند. با توجه به اینکه علاقه مردم به سمت بازدید و اقامت در این مناطق بیشتر شده‌ است؛ بنابراین گسترش اقامتگاه بوم‌گردی در این شهرستان‌ توجیه اقتصادی مناسبی را به دنبال دارد.

* رستوران‌های بومی، مکان‌هایی با فضای سنتی و متناسب با آداب ‌و ‌رسوم هر منطقه است که در آن‌ها بیشتر به ‌جای استفاده از میز و صندلی‌های مدرن از تخت یا سایر وسایل سنتی استفاده می‌شود. رستوران‌ بومی جزء مهم‌ترین نمادهای فرهنگی محسوب می‌گردد و قابلیت راه‌اندازی در خانه‌های قدیمی موجود در هر منطقه را نیز دارد. بسیاری از گردشگران و توریست های غذایی برای امتحان کردن غذاهای مختلف سفر می‌کنند و این مسئله برای مناطق مختلف قابل استفاده و بهره برداری است. ایجاد رستوران بومی از کسب و کارهای زود بازده است؛ چراکه هم تمایل مردم به سمت سرو غذاهای محلی بیشتر شده و هم معاملات این کسب و کار به صورت نقدی صورت می‌گیرد.

* احداث سینما و شهربازی در این شهرستان نیز از جمله مشاغل پیشنهادی این حوزه می‌باشد. راه‌اندازی این موارد در صورت استقبال مردم، درآمدزایی مناسبی را به دنبال دارد. جذب گردشگر برای شهرستان، درآمدزایی بسیار خوب برای سرمایه‌گذاران، ایجاد فرصت شغلی برای جوانان و ایجاد محیطی شاد و پرانرژی برای کودکان و بزرگسالان از جمله مزایای تأسیس شهربازی هستند.

با توجه به اینکه در شهرستان خمیر، صید ماهی و میگو در سطح گسترده ای انجام می شود؛ مطابق با لیست مزیت سنجی، سرمایه گذاری در حوزه فروش لوازم صیادی می تواند با سوددهی مناسبی همراه باشد.

  • زراعت

پیاز تنها محصول زراعی است که در این شهرستان کشت می‌شود و مزیتی برای کشت سایر محصولات زراعی، توسط کارشناسان اشتغال این شهرستان ذکر نشده است. طبق بررسی‌های انجام‌شده، قابلیت افزایش سطح زیر کشت محصول مذکور در این منطقه وجود دارد. از جمله ارقام پیاز کشت شده در این شهرستان می توان به سانسید و تاکی مپریماور اشاره کرد. با کشت و نگهداری از پیاز در سال اول، می‌توان در سال دوم از آن، بذرهای سالم گرفت؛ این گیاه هر دوسال یک بار بذر می‌دهد.

در ادامه تحلیل، مشاغل در 10 رسته، ذیل سه حوزه کشاورزی، صنعت و خدماتی دسته‌بندی شده‌ است. در هر یک از این رسته‌ها عناوین شغلی، بر اساس مزیت راه‌اندازی، از شماره 1تا 4 اولویت‌بندی شده‌اند (مزیت‌ها بر اساس اهمیت رسته‌ها و تعداد مشاغل پیشنهادی در هر رسته، شماره گذاری شده اند.).

 

کشاورزی

صنایع

خدمات

ردیف

باغداری

شیلات

دامداری

طیور

زراعت

صنعت

صنایع غذایی

صنایع تبدیلی و تکمیلی

صنایع دستی

خدمات

 

1

کاشت گوجه‌فرنگی (1)

صیادی (1)

پرورش گوسفند بومی

(1)

پرورش مرغ گوشتی (1)

کشت پیاز (1)

سرمایه گذاری در زمینه استخراج مواد معدنی (1)

تولید رب گوجه‌فرنگی (1)

احداث سردخانه (1)

گلابتون دوزی

(1)

احداث اقامتگاه بوم‌گردی (1)

 

2

کاشت صیفی جات (2)

پرورش میگو (2)

پرورش بز سانن

(1)

پرورش مرغ تخم‌گذار (2)

 

تولید مصالح ساختمانی (1)

تولید پودر گوجه‌فرنگی (1)

احداث واحد بسته بندی محصولات کشاورزی (2)

دوزندگی لباس های محلی

(1)

احداث رستوران بومی

(1)

 

3

کاشت هندوانه (2)

 

پرورش گاو بومی

(2)

   

تولید کارتن و سبد (2)

تولید ترشیجات (1)

احداث واحد بسته بندی ماهی و میگو (2)

خوس‌دوزی (2)

احداث سینما

(2)

 

4

احداث باغ خرما (2)

 

پرورش گاو شیری صنعتی (2)

   

تولید تجهیزات گلخانه ای (2)

تولید خیارشور (1)

احداث واحد تولید خوراک دام (3)

حصیربافی (2)

احداث شهربازی (2)

 

5

پرورش قارچ (3)

 

پرواربندی گوساله

(2)

   

تولید پاکت بسته بندی سیمان (2)

فرآوری هندوانه و تولید محصولاتی نظیر (کنسانتره هندوانه و آبمیوه، اسانس مربا، مارمالاد و پکتین هندوانه) (2)

 

ساخت جعبه های کادویی چوبی

(3)

راه اندازی فروشگاه لوازم صیادی (3)

 

6

احداث گلخانه صیفی‌جات (3)

 

پرورش شتر

(3)

   

تولید کود و سموم شیمیایی (3)

   

عروسک سازی

(3)

   

7

احداث باغ مرکبات (3)

       

تولید ادوات کشاورزی (3)

         

8

         

تولیدی پوشاک

(4)

         

9

         

تولید قطعات خودرو (4)

         

10

         

تولید داروی دام (4)

         

11

         

تولید پارچه (4)

         

12

         

تولید لوازم خانگی

(4)

         

راهنما: (1): مزیت‌هایی که در اولویت اول قرار دارند. (2): مزیت‌هایی که در اولویت دوم قرار دارند. (3): مزیت‌هایی که در اولویت سوم قرار دارند. (4): مزیت‌هایی که در اولویت چهارم قرار دارند. در انتهای تحلیل یک لیست مزیت‌سنجی 44 تایی در جدول زیر ارائه ‌شده‌ است. این جدول مشاغل فوق را در کنار هم نشان می‌دهد.

مشاغل

مزیت

کاشت گوجه فرنگی

1

کاشت صیفی‌جاتی نظیر (خیار، بادمجان و فلفل دلمه ای)

2

سرمایه گذاری در زمینه استخراج مواد معدنی

3

تولید مصالح ساختمانی

4

صیادی

5

پرورش گوسفند بومی

6

پرورش بز سانن

7

کاشت هندوانه

8

احداث باغ خرما

9

تولید رب گوجه‌فرنگی

10

تولید پودر گوجه‌فرنگی

11

پرورش قارچ

12

احداث گلخانه صیفی‌جاتی نظیر گوجه‌فرنگی، خیار و گوجه گیلاسی

13

احداث باغ مرکباتی نظیر (پرتقال، لیموترش و لیموشیرین)

14

احداث سردخانه

15

احداث واحد بسته بندی محصولات کشاورزی

16

احداث واحد بسته بندی ماهی و میگو

17

احداث واحد تولید خوراک دام

18

تولید کارتن و سبد

19

تولید تجهیزات گلخانه ای

20

تولید پاکت بسته بندی سیمان

21

پرورش میگو

22

پرورش گاو بومی

23

پرورش گاو شیری صنعتی

24

پرواربندی گوساله

25

تولید ترشیجات

26

تولید خیارشور

27

فرآوری هندوانه و تولید محصولاتی نظیر (کنسانتره هندوانه و آبمیوه، اسانس مربا، مارمالاد و پکتین هندوانه)

28

تولید کود و سموم شیمیایی

29

تولید ادوات کشاورزی

30

تولیدی پوشاک

31

تولید قطعات خودرو

32

گلابتون دوزی

33

دوزندگی لباس های محلی

34

خوس‌دوزی

35

پرورش مرغ گوشتی

36

پرورش شتر

37

پرورش مرغ تخم‌گذار

38

احداث اقامتگاه بومگردی

39

احداث رستوران بومی

40

احداث سینما

41

احداث شهربازی

42

راه اندازی فروشگاه لوازم صیادی

43

کشت پیاز

44

* این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) تهیه و تدوین شده است. 


پست های مرتبط