پیاز با نام علمی Allium cepa و از خانواده سوسنیها Liliacea است و با وجود اینکه دو یا چند ساله است، اما در سبزی کاری بهصورت محصول یک ساله کشت میشود. این گیاه متعلق به فصل خنک است و بهترین دما برای جوانه زدن بذر پیاز 18 درجه سانتیگراد و حداقل و حداکثر دما برای این مرحله از رشد به ترتیب 7 و 29 درجه سانتیگراد است.
این محصول از مهمترین سبزیهایی است که در سطح وسیعی در تمام دنیا کشت میگردد و بومی جنوب غربی آسیا و احتمالاً مربوط به ناحیهای بین فلسطین و هندوستان و یا منطقه شرق مدیترانه میباشد، البته بعضی نیز ایران را موطن اصلی پیاز میدانند. این محصول بهعنوان چاشنی و طعمدهنده در اکثر غذاها استفاده میشود و دارای مصارف پزشکی و دارویی متعددی نیز است.
این گیاه برای کشت و باردهی مناسب به 11 الی 25 دور آبیاری نیاز دارد و در هر نوع خاک از خاکهای شنی لومی تا خاکهای رسی سنگین و نیز در خاکهای هوموسی قابل کشت است. البته خاکهای رسی برای کشت پیاز مناسب نیستند. سطح زیر کشت در نظر گرفته شده برای طرح مورد نظر یک هکتار است که روش کاشت آن به صورت دستی و با اضافه کردن ماسه به خاک میباشد. میزان بذر مورد نیاز در این طرح 10 کیلوگرم و از رقم زرگان فلات خواهد بود. فاصله زمانی کاشت تا برداشت محصول پیاز در حدود 7 ماه به طول خواهد انجامید و عملکرد سالانه 70 تن در هکتار قابل پیشبینی است.
هزینهای از بابت خرید یا اجاره زمین محاسبه نشده بلکه ملک شخصی فرد، فرض گردیده که در این صورت سرمایه اولیه برای شروع این طرح حدود 42 میلیون تومان میباشد. از فروش پیاز در اخر دوره تولید در حدود 70 میلیون تومان درآمدزایی خواهد شد که حدود 30 میلیون تومان آن درآمد خالص (سود ویژه) میباشد؛ لذا نرخ سوددهی در انتهای دوره 70 درصد پیشبینی میگردد.
بیل، فرغون، دستکش و کلنگ، شنکش، سمپاش، گونی و... ابزارآلاتی است که بهطور مداوم مورد استفاده است. همچنین برای کاشت پیاز، متناسب با سطح زیر کشت، به کارگر فصلی و روزمزد در اموری مانند کاشت، وجین، برداشت و ... نیاز است. برای یک هکتار، همه امورات ذکر شده در زمان غیر از برداشت و وجین محصول، میتواند توسط 1 الی 2 نفر انجام شود و تنها در هنگام وجین و برداشت پیاز، از تعداد افراد بیشتری به طور میانگین 100 نفر روز کارگر مورد استفاده است.
با توجه به اینکه سرانه مصرف پیاز در کشور نسبت به سایر کشورها رقم بالایی است و همچنین نیاز بالای کشورهای همسایه ما به این محصول مانند کشورهای عربی و همچنین کشور روسیه که بزرگترین واردکننده این محصول در جهان میباشد، بنابراین تولید این محصول میتواند باعث افزایش سودآوری تولیدکنندگان فعال در این حوزه و افزایش ارزآوری به کشور شود.
از مسائل و مواردی که در کشت پیاز باید به آن توجه نمود، شامل: گرانی نیروی کار و مشکل تهیه سموم، آفتکشها، کودهای شیمیایی و استفاده متعدد آنها، حمایتهای ضعیف دولتی، مشکل تهیه رقم مناسب، مشکلات اخذ تسهیلات، نوسان شدید قیمت، وجود دلالان در بازار است.
دوره آموزشی حاضر به تمامی جنبه های مورد نیاز برای کاشت پیاز پرداخته است و به دلیل ارتباط گسترده میدون با کارآفرینان کشور، در تدوین آن از تخصص و نظرات تولیدکنندگان بزرگ در کشور بهره گرفته شده است. مدرسه میدون و کلینیک مشاوره نیز آماده ارائه کلاسهای حضوری و مشاوران متخصص در این حوزه هستند.
توجه: دوره آموزشی کاشت پیاز، دوره ای مجازی (غیر حضوری) و مبتنی بر متن بوده و صرفاً در حساب کاربری شخص در سایت نمایش داده می شود.