بندر لنگه
شهرستان بندر لنگه یکی از شهرستانهای 13 گانه استان هرمزگان است. این شهرستان از شمال با شهرستان بستک، از شمال شرق با شهرستان خمیر، از جنوب شرق، جنوب و جنوب غرب با خلیج فارس و از شمال غرب با شهرستان پارسیان همسایه است. آب و هوای شهرستان بندر لنگه همانند سایر مناطق ساحلی، شرجی و مرطوب و در تابستان گرم است. طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت شهرستان بندرلنگه برابر با ۱۵۹٬۳۵۸ نفر به ثبت رسیده است.
مزیت های منطقه
مزيتسنجی شغلی و اولويتبندی كسبوكارهای هر شهرستان برمبنای يک روش تحقيق انجام میشود. در اين روش تحقيق، يک شناسنامه برای هر شهرستان و يک شناسنامه برای هر كسبوكار تدوين میشود. اين شناسنامهها به عنوان ورودی به نرمافزار دادهشده و خروجی نرمافزار همپوشانی اين دو شناسنامه و تعيين مشاغل مزيتدار شهرستان است. اين اولويتبندیها توسط كارشناسان و افرادخبره هر شهرستان بازبينی و اصلاح شده اند. یكی از منابع تحليل همين ليست مزيتسنجی اصلاحشدهاست. از دیگر منابع تحليل، مصاحبه با كارشناسان و متخصصين حوزه اشتغال هر شهرستان است. اين مصاحبهها پيادهسازی و ارزيابی میگردد. در صورت وجود تناقض و ابهام بين اين 3 مصاحبه و ليست مزيتسنجی، مصاحبههای تكميلی و حتی مصاحبه بيشتر هم صورت میگيرد تا تيم تحليل به نتيجه نهايی مطلوب دستيابد. درنهایت خروجی هر شهرستان از تجميع مصاحبهها و ليست مزيتسنجی حاصل میشود. در ادامه تحليل شهرستان بندر لنگه آورده شدهاست.
تعیین کسبوکارهای مزیتدار شهرستان
همانطوريكه در قسمت مقدمه اشارهشده مبنای تحليل، مصاحبهها و ليست مزيتسنجی است. از بررسی اين دو منبع رستههای رايج و اولويتدار شهرستان تعيين گردیدهاست. مبنای اين اولويتبندی، فراوانی و ميزان اشاره افراد كارشناس به كسبوكارهای رايج در هر شهرستان و اولويتی كه اين مشاغل در ليست مزيتسنجی دارند، است. در هر رسته مشاغل رايج و پیشنهادی به ترتيب اولويت مشخص شدهاست. در تحليل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلی كه هنوز در شهرستان راهاندازی نشده و پتانسيل ايجاد آنها در شهرستان وجوددارد، اشاره شدهاست. مزيتهای شغلی به ترتيب اولويت آن در ادامه آورده شدهاست.
- شیلات
- صنایع غذایی
- صنایع تبدیلی و تکمیلی
- دامداری
- باغداری
- خدمات
- صنایع دستی
- طیور
- صنعت
- زراعت
- شیلات
استان هرمزگان و شهرستان بندرلنگه به عنوان یکی از مهم ترین قطب های تولید و توسعه مزارع پرورش میگو و ماهی در قفس در داخل کشور و کشورهای همسایه شناخته شده اند. پرورش میگو در هرمزگان از اوایل دهه ۷۰ آغاز شد وبعد از آن به خوبی توسعه یافت اما در دهه 80 با مشکلاتی مواجه شد. و درنهایت از سال ۹۴ تا به حال رشد خوبی پیدا کرده است. بخش زیادی از محصول میگو تولید شده به خارج از کشور صادر می شود و بخشی از آن نیز در بازارهای داخلی به فروش می رسند. رقم میگوهایی که در این شهرستان پرورش می یابند شامل ببری سیاه، موزی، سفید و سفید هندی پرورش داده می شوند. در این شهرستان حدودا 100 حوضچه ی پرورش میگو وجود دارد؛ اما با توجه به آمار بالای صادرات این محصول و همچنین امکان استفاده از خاک ساحلی که برای فعالیت های کشاورزی مزیتی ندارد، می توان همچنان حوضچه های پرورش میگو را در این سواحل توسعه داد و میزان صادرات را بالا برد.
به طور کلی می توان گفت صید و صیادی در شهرستان بندرلنگه شاید تنها منبع درآمد برای مردم محسوب شود. علاوه بر صیادی، پرورش ماهی در حوضچه ها و به روش پرورش در قفس، برای ماهی های سی بس و هامور انجام می شود. اندازه متوسط ماهی هامور ۴۵ سانتیمتر و حداکثر طول آن ۱۵۰ سانتیمتر است. در حالت طبیعی، این ماهی روی بسترهای سخت و مناطق سنگی و صخرهای مرجانی از عمق ۳ تا ۶۰ متر زیست کرده و از ماهیان کوچک و سختپوستان تغذیه مینماید. مصرف این ماهی در بخش های جنوبی کشور و کشور های حوزه ی خلیج فارس از سایر مناطق بیشتراست. لذا با توجه به سازگاری ماهی هامور با شرایط بندرلنگه و بازار مصرف بالای آن در مناطق جنوبی، پرورش آن پیشنهاد می گردد. ماهی سی بس آسیایی در دسته ی ماهیان مهم پرورشی در کشورهای آسیایی جنوب شرقی است. این ماهی از جمله پرطرفدارترین و گرانترین ماهیان در کشورهای استرالیا، تایلند، مالزی و تایوان است. ماهی سی بس در خلیج فارس و دریایی عمان بخصوص سواحل جنوب شرقی ایران نیز زیست دارد و دارای تقاضا در بازارهای داخلی و خارجی است. ماهی سنگسر از نظر شکل ظاهری کتابی شکل بوده، پوست نقره ای رنگ که گاهی به سرخی می زند و فلس های درشت و استخوان نسبتا زیادی دارد. این ماهی در اقیانوس اطلس، خیلج عدن، خلیج فارس و دریای عمان، اقیانوس هند و دریای عرب، سواحل استرالیا، دریای اندونزی، دریای زرد و اقیانوس آرام زیست دارد. در شهرستان بندرلنگه لارو میگو و بچه ماهی نیز پرورش داده می شود که به منظور تامین نیاز استان های اطراف نیز مورد استفاده قرار می گیرند؛ بنابراین، این کسب و کارها نیز امکان گسترش دارند. همچنین پرورش ماهی های دلقک نیز در شهرستان انجام می شود، این نوع ماهی جزو ماهیان زینتی است و بازار فروش مطلوبی در کشور های حاشیه ی خلیج فارس دارد، در نتیجه پرورش این ماهیان برای شهرستان مزیت خواهد داشت.
علاوه بر موارد یاد شده در حوزه ی شیلات، پرورش ماهی های خاویاری در این شهرستان نیز مزیت شغلی مناسبی است. عمده ی خاویار ایران به سایر کشورها صادر می شود که در سال های گذشته متاسفانه به دلیل برنامه ریزی نامناسب کاهش یافته است. بازدهی محصول مذکور پس از 3 سال با فروش گوشت ماهیان نر شروع شده که سود سرشاری را عاید تولید کننده می کند. پرورش ماهی های خاویاری جزو پر سود ترین ماهیان است، در واقع این ماهی ها در بخش های جنوبی در 14 ماه 6 کیلو گرم وزن می گیرند، این در حالی است که پرورش آنها در بخش های شمالی کشور از 30 ماه 6 کیلو گرم وزن گیری دارد.
· صنایع غذایی
راهاندازی کسب و کارهای حوزه ی صنایع غذایی و فراوری محصولات کشاورزی از جمله مهم ترین روش ها برای ایجاد اشتغال پایدار و کاهش وابستگی به درآمد های نفتی بوده و عاملی مهم در توسعه امنیت غذایی کشور است. ایجاد صنایع غذایی، در صورت صادرات به سایر کشورها، علاوه بر اشتغالزایی، باعث ارتقای سطح درآمد ارزی میشود که امکان کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع را تا حد زیادی فراهم میکند.
همانگونه که در قسمت قبل گفته شد، پرورش شیلات در شهرستان بندرلنگه با قابلیت خیلی خوبی در حال انجام است؛ در این شهرستان در زمینه تولید کنسرو ماهی واحدی دایر است؛ اما با توجه به اینکه این محصول در کشور های اطراف بازار مصرف داشته و تامین مواد اولیه نیز به راحتی قابلیت تامین دارد، بنابراین واحد های فرآوری ماهی و میگو برای تولید محصولاتی نظیر چیپس میگو، میگو سوخاری، فیله ماهی، ماهی دودی، ماهی شور و کنسرو ماهی در این شهرستان مزیت دارد، البته بسته به نیاز مردم و همچنین احداث واحدهایی با هزینه های کمتر، می توان گفت تولید میگو سوخاری، فیله ماهی و ماهی دودی مزیت بیشتر و بازار فروش بهتری نسبت به سایر محصولات تولیدی دارد.
فرآوری خرما با دو هدف عمده، شامل؛ تبدیل کردن خرما به یک محصول باارزش بیشتر و افزایش عمر و ماندگاری آن انجام میگردد. فراوری های خرما نظیر تولید شیره و شهد خرما، سرکه ی خرما، چیپس خرما، قند مایع خرما، قهوه خرما، شکلات، نان و لواشک خرمایی می شوند، البته در بندرلنگه باتوجه به حجم بالای خرمای تولیدی، احداث واحدی در جهت فرآوری آن توجیه پذیر است.
میزان تولید گوجه فرنگی، خیار و انواع صیفی جات در شهرستان بالا بوده و معمولا به صورت خانگی این محصولات فرآوری می شوند. در نتیجه ایجاد واحدی در جهت تولید رب و پودر گوجه فرنگی، خیار شور، ترشی و شور از جمله مزیت های شغلی مناسب این منطقه به شمار می روند، البته تولید رب گوجه فرنگی به دلیل مصرف بیشتر و بازار فروش مناسب، دارای مزیت بیشتری نسبت به دو مورد دیگر است. پودر گوجهفرنگی محصولی است كه زمان زیادی از توليد آن در كشور نمیگذرد. این محصول به دليل داشتن وزن و حجم كمتر نسبت به ساير فراوردههای گوجهفرنگی، باعث سهولت و صرفهجويی در حملونقل و بستهبندی شده و ماندگاری و عمر مفيد بيشتری دارد. از طرفی برخی آنتی اكسيدانهای موجود در گوجهفرنگی طی فرايند توليد رب از بين می رود، اما اين مواد در پودر گوجه حفظ شده و از بين نمیروند.
ترشی و شور بهعنوان یک چاشنی در کنار غذا مصرف می شود و به دلیل داشتن خاصیت اسیدی، باعث افزایش اشتها و میل به غذا خوردن در افراد میشود. این محصول یکی از فرآیندهایی است که به منظور نگهداری طولانی مدت صیفی و سبزیجات صورت می گیرد. در جوامع امروزی به دلیل افزایش مشغله افراد و شاغل بودن بسیاری از زنان، فرصت کافی برای تهیه آن در منزل و توسط خود افراد وجود ندارد. از طرفی اکثر خانوادهها نیز تمایل دارند ترشی و شور مورد نیاز خود را بهصورت آماده تهیه نمایند. راهاندازی خط تولید خیار شور به دلیل سرمایه نسبتا کم در مقایسه با دیگر خطوط تولید و همچنین مواد اولیه تولید شده در داخل شهرستان، فرصت مناسبی را برای سرمایه گذاری در این زمینه فراهم کردهاست
در شهرستان تولید کلوچه های سنتی خرمایی لذیذی انجام می شود. این محصولات در استان ها و کشورهای اطراف بازار فروش خوبی دارند و همین امر باعث می شود تا برای این تولیدات به صورت خانگی یا کارگاهی مزیت وجود داشته باشد. بنابراین در صورتی که کارگاه هایی در این زمینه راه اندازی شوند می توانند سود خوبی را عاید سرمایه گذار کنند.
از دیگر فعالیت های پیشنهادی در حوزه ی صنایع غذایی، تولید نان های صنعتی و فانتزی است. در تولید نان به روش صنعتی، نان با استفاده از تکنولوژی روز دنیا، ماشینآلات مدرن استفاده شده، به صورت تمام اتوماتیک و بدون دخالت دست در مقیاس بالا تولید می گردد. از مزایای تولید صنعتی نان، ارتقاء کیفیت نان، ضایعات کمتر، تنوع محصول و استفاده بهینه از انرژی است. امروزه شغل نانوایی و تولید نان فانتزی یکی از مشاغل پایهای و پر رونق است که در طول سال همیشه درآمدزا می باشد. نانهای مصرفی خانوار فقط به صورت نان های ساده و معمول مانند لواش، سنگک و... نیستند، بلکه نان های فانتزی نیز تولید می شوند که مشتریان خاص خود را دارند. امروزه کسب و کار تولید نان فانتزی بازاری با توجه به تغییر سبک زندگی روندی رو به رشد دارد.
پرورش شتر داشتی در سال های اخیر در شهرستان بندرلنگه رونق خوبی پیدا کرده است. از جمله محصولات تولیدی این دام که مزیت بالایی برای تولید دارد از این دام دارای مزیت است، شیر شتر است. شیر شتر جزو سالمترین شیرهای حیوانی محسوب می شود و به دلیل خواص زیاد شیر شتر برخی محققان به آن «طلای سفید بیابان» میگویند. این محصول در کشور های حاشیه ی خیج فارس بازار مصرف خوبی دارد و فرآوری آن در جهت تولید دیگر لبنیات نیز دارای مزیت است.
· صنایع تبدیلی و تکمیلی
ایجاد صنایع تبدیلی یکی از سودمندترین راه ارتباطات بین دو بخش صنعت و کشاورزی است. این صنایع از میزان بیکاریهای دایمی و فصلی در مناطق روستایی می کاهد. همچنین زمینه مناسبی را در جهت توسعه بخش کشاورزی را فراهم آورده و به افزایش تولیدات، بهره وری، ایجاد فرصت های شغلی، تامین نیازهای اساسی، پیوند با دیگر بخش های اقتصادی و کاهش نابرابری های منطقه ای منجر خواهد شد. لذا این گونه صنایع می تواند پیشنیاز استراتژی صنعتی شدن و تامین کننده امنیت غذایی در کشور باشدصنایع غذایی بیش از ۵۸ درصد صنایع تبدیلی و تکمیلی مربوط به بخش کشاورزی را تشکیل می دهد و با توجه به آثار مستقیم و غیرمستقیم این صنایع از نظر تولید و اشتغال که دربخش کشاورزی بر جای می گذارد و موجب رشد و شکوفایی، در سطح کلان اقتصاد می شود.
همانگونه که در بخش شیلات به تفصیل بیان شد، در شهرستان بندرلنگه، علاوه بر ماهی ها و میگو هایی که توسط صیادان صید می شوند، پرورش ماهی و میگو نیز انجام می شود. در واقع میزان تولید ماهی و میگو شرایط مناسبی را برای راه اندازی واحد بسته بندی آن در این منطقه فراهم نموده است. این فعالیت علاوه بر سوددهی به شهرستان، موجب حل شدن بخشی از معضل بیکاری نیز می گردد.
از دیگر محصولاتی که می توان از ماهی تولید نمود، تولیدپودر گوشت ماهی است. پودرگوشت ماهی به عنوان منبع پروتئین و اسیدهای آمینه در تغذیه دام، طیور و آبزیان دارای حساسیتهای بسیاری در ایران و جهان است. در حال حاضر این محصول در صنعت دامداری و مرغداری و پرورش شیلات مصرف دارد. گوشت ماهی و فضولات حاصل از آن پس از پودر و خشک شدن مورد استفاده قرار می گیرد.
تولید کمپوست از پوست و سر میگو نیز از دیگر مزیت های شغلی پیشنهادی برای این منطقه است. عملیات کمپوست سازی باعث کاهش وزن، کاهش محتوای رطوبتی کودهای اولیه مورد استفاده و کاهش فعالیتهای زیستی در آن میشود. کمپوست به راحتی قابل جابه جا کردن بوده و بدون بو است. قابلیت بسته بندی کردن، از هدرروی آن کاسته و قابلیت استفاده را در هر زمان را فراهم می آورد. در اثر تولید کمپوست مشکلات مربوط به دفع کودهای اضافی در مزارع، بوی بد و شیرابه آنها و در نهایت، آلوده سازی منابع آب زیرزمینی کاهش مییابد و می توان با ایجاد این واحد از ضایعات میگو محصولات مفیدی تهیه نمود.
با توجه به تولید مقادیر بالای خرما در این منطقه و عدم وجود صنایع مناسب جهت بسته بندی و عرضه ی آن به بازار به شکل رسمی، کسب و کار بسته بندی خرما در شهرستان می تواند ثمر بخش و مفید باشد.
همچنین می توان از ضایعات حاصل از خرما و چوب درخت نخل، برای فعالیت در حوزه ی تولید نئوپان استفاده کرد، ایجاد واحدی در جهت تولید نئوپان برای شهرستان دارای مزیت است. در واقع نئوپان در بیشتر صنایع چوبی استفاده می شود و از این حیث، بازار فروش تضمین شده ای دارد.
امروزه مصرف گوشت های قطعه بندی شدهای که در ظروف یکبار مصرف ارائه می شوند و حاوی برچسبهای نشان دهنده رعایت شرایط بهداشتی و نظارت دامپزشکی هستند، توصیه می شود. گوشت سالم و بهداشتی دارای رنگ، بو و شکل فیزیکی طبیعی، عاری از هر گونه فضولات و کاملاً تمیز و بدون آثار خون مردگی است. یکی از روشهای تازه ماندن گوشت، بستهبندی مناسب است. بسته بندی باید به گونهای باشد که گوشت را در مقابل نفوذ طعم، بو، رنگ و سایر عوامل خارجی محافظت کند. همچنین بسته بندی باید خواص حسی و ظاهری و سایر ویژگیهای گوشت را حفظ و آن را در برابر آلودگی های میکروبی و سایر آلودگی ها نگهداری کند.
در شهرستان بندرلنگه جهت نگهداری، ماهی و میگو سردخانه به میزان کافی وجود دارد؛ اما در حال حاضر برای نگهداری خرما های تولید شده سردخانه ای ساخته نشده و نیاز به وجود سردخانه های جدید حس می شود. روند انواع فسادها از قبیل فساد فیزیکی، فساد شیمیایی یا تغییر رنگ محصول، فساد ناشی از وجود میکروارگانیسم ها و غیره با نگهداری در سردخانه ها به شدت کند شده و حفظ کیفیت محصول در زمان طولانی تر حاصل می گردد. از دیگر مزایای با اهمیت احداث سردخانه، کنترل قیمت بازار است. ذخیره کردن محصول در سردخانه موجب می شود در ماه هایی که مصرف بسیار است و فصل برداشت آن محصول خاص نیست، بازار با کمبود مواجه نشده و حباب قیمت ایجاد نگردد.
· دامداری
دامداری ازدیگر مشاغل رایج در شهرستان بندر لنگه است و باتوجه به اینکه با یکی از مهم ترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی مرتبط است، که توجه به آن امری ضروری است. فعالیت در این حوزه شغلی و افزایش بهره وری در آن، می تواند از جمله راهکارهای توسعه اقتصادی محسوب شود. بسیاری از مردم این شهرستان در کنار سایر امور، به دامداری نیز مشغول هستند. دامداری در این شهرستان عمدتا به هردو شکل سنتی و صنعتی انجام می شود.
در سال های اخیر برای تامین گوشت مصرفی در شهرستان بندرلنگه پرواربندی گوساله انجام گشته و با توجه به اینکه این فعالیت بخشی از نیاز به گوشت قرمز در داخل شهرستان را رفع می کند، احداث واحد های پرواربندی گوساله مزیت اقتصادی دارد. مزایای ورود به عرصهی پرورش گوساله دارای جنبه های مختلف است. از یک طرف، از پوست گاو گوشتی در چرمسازی استفاده میشود؛ از طرف دیگر از گوشت آن جهت استفاده در تغذیه انسان بهره برداری می شود. همچنین به لحاظ اقتصادی، در درآمد زایی انسان تاثیر گذار است. علاوه بر این موارد، برای جلوگیری از واردات گوشت گوساله از کشورهای دیگر تولید آن اهمیت دارد. در کشور ما در حال حاضر پرورش گاو به دو صورت صنعتی و سنتی انجام می گیرد. در پرواربندی علمی و صنعتی از دامهای نر جوان نژادهای گوشتی استفاده میشود. استفاده از ظرفیت ژنتیکی دامهای گوشتی و کاهش کشتار دامهای شیری و مولد از دیگر محاسن پرواربندی با روشهای نوین است.
شهرستان بندر لنگه با داشتن مناطق کویری و نیمه کویری وسیع، آبوهوای گرم و مرطوب و گونههای خاص گیاهی از دیرباز یکی از نواحی مستعد زیست و پرورش شتر بوده است. این دام به مشخصات زیستی و صفات پرورشی و تولیدی مختص به خود، از انواع مناسب برای نگهداری و تولیدات محصولات دامی با بازده اقتصادی مطلوب در شرایط اقلیمی و جغرافیای استان است. قدرت زیستی در شرایط بیابانی، مقاومت بیشتر در مقابل اغلب بیماریهای عفونی و عوامل بیماریزا با توجه به نکات مذکور میتوان با نگهداری و پرورش شتر، در جهت اشتغالزایی و ارتقاء سطح اقتصادی و درآمدی مردم محروم شهرستان بندرلنگه و تأمین بخشی از پروتئین موردنیاز جامعه قدمهای اساسی برداشت، در نتیجه برای شتر داری با توجه به اینکه در استان های کرمان و یزد و همچنین کشورهای حاشیه ی خلیج فارس از گوشت این دام استقبال زیادی می کنند، قابلیت خوبی برای پرورش در شهرستان وجود دارد.
فعالیت در حوزه ی دام های سبک شامل گوسفند و بز بومی و در حوزه ی دام های سنگین شامل گاو بومی می شود و این دام ها قابلیت افزایش فعالیت دارند. پرورش گوسفند نسبت به سایر حیوانات، بیشتر مورد توجه دامداران قرار گرفته است؛ زیرا توان گوسفند برای تحمل اقلیم های متفاوت بیشتر است، جیره غذایی کمتر و در نتیجه هزینه کمتری نیاز دارد، تمامی فرآورده های دامی مانند گوشت، شیر، ماست، کره، و حتی پشم و پوست دام پرکاربرد هستند و فروش این فرآورده ها در تمامی روزهای سال انجام میشود. به طورکلی بز بهعنوان یک حیوان اهلی نشخوارکننده جهت تولید شیر و گوشت در مناطق مختلف دنیا پرورش داده میشود. جثه کوچک، کم توقع بودن و مقاومت در برابر بیماریها و شرایط سخت محیطی، باعث شده تا بز بهعنوان حیوانی محبوب در بین دامداران تلقی شود. در نقاط مختلف از این حیوان علاوه بر تولید شیر و گوشت، جهت تولید پوست و الیاف مویی نیز استفاده میشود. با توجه به رشد جمعیت کشور و نیاز روز افزون جامعه به گوشت و مواد گوشتی و نقش مهم این محصولات در تامین پروتئین و غذای افراد جامعه، پرورش دام های پر بازده به منظور افزایش تولید و خودکفایی غذایی کشور، امری لازم و ضروری است. گاوهای بومی به لحاظ تنوع و اختلاف ژنتیکی، ویژگی های خاص نژادی و مقاومت های طبیعی ایجاد شده در آن ها طی قرن ها زیست در شرایط سخت محیطی و آب و هوایی شهرستان به عنوان یک منبع عظیم تولید شیر و گوشت می تواند نقش موثر در تامین مواد پروتئین حیوانی و اقتصاد جامعه ایفا نماید.در اولویت های پایین تر، پرورش گاو هلشتاین در جهت تولید شیر بیشتر، مزیت دارد، البته این دام ها باید به صورت دورگ گیری با گاو های بومی، پرورش داده شوند، تا با شرایط اقلیمی شهرستان همخوانی داشته باشند.
طبق نظر کارشناسان اشتغال شهرستان، پرورش الاغ شیری و گاومیش دارای مزیت است. الاغ حیوانی است که تا سال ها برای بارکشی در مسیرهای سخت و کوهستانی مورد استفاده قرار می گرفت. امروزه با پیشرفت طب سنتی و آگاهی از فواید فراوان شیر الاغ، این حیوان نیز وارد حیطه دامپروری شده است. با توجه به قیمت بالای شیر این حیوان و نیز فراوری و صادرات شیر الاغ بصورت پنیر به کشور های اروپایی می توان به سود قابل توجهی دست یافت. همچنین این کسب و کار در مراحل مختلف تولید و نگهداری با مشکلات زیادی مواجه نیست و نیاز به تخصص و مهارت خاصی برای راه اندازی ندارد. ویژگیهای اقتصادی پرورش الاغ تنها به پنیر و پوست این حیوان ختم نمیشود، با توجه به خواص دارویی و صنعتی برخی فرآوردههای قابل استحصال از الاغ، پرورش این حیوان در کشورهای مختلف مانند چین و برخی کشورهای آفریقایی در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته و دیگر کشورها نیز در زمینه واردات و پرورش این حیوان اقداماتی را آغاز کردهاند.
گاومیش دامی است که نسبت به بیمارهای دام بسیار مقاوم است و شیر تولیدی آن از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است. گاومیش برخلاف گاو که هر علوفهای را نمیخورد و انتخابی عمل میکند، همه نوع علفی میخورد و حتی از بقایا و پسماندهای کشاورزی و جلبک های موجود در آب هم تغذیه میکند. یکی از مهمترین مزیتهای پرورش گاومیش بالا بودن درصد چربی موجود در شیر این دام است. در حالی که هر لیتر شیر گاو بطور میانگین 4 تا 5 درصد چربی دارد، چربی موجود در شیر گاومیش بین 8 تا 12 درصد است. پرورش گاو میش با توجه به نظر کارشناسان در شهرستان بندرلنگه موفقیت آمیز بوده و برای سرمایه گذاری قابل پیشنهاد است.
· باغداری
تولید اشتغال توسط بخش باغداری بسیار زیاد میباشد و می تواند به اقتصاد شهرستان و فضای کسب و کار رونق بخشد. کشاورزی و ازجمله باغبانی در توسعه ملی و افزایش رفاه عمومی، فقرزدایی، تنوع بخشیدن و پایدار کردن الگوی توسعه شهری، توزیع درآمد و عدالت اجتماعی موثر است. در شهرستان بندر لنگه به دلیل آب و هوای بسیار گرم و شرجی زیاد، تولید محصولات کشاورزی و فعالیت در حوزه ی زراعت و باغداری بسیار کم است که در ادامه به برخی از مهمترین آن ها که در شهرستان قابلیت گسترش دارند، اشاره می شود.
تولید صیفی جات و سبزیجات در فصل های پاییز و زمستان از جمله فعالیت هایی است که در این شهرستان و همچنین در استان هرمزگان انجام می شود. در این فصلها که در بیشتر نواحی کشور سرما زیاد است، تامین صیفی جات و سبزیجات کشور را کشاورزان مناطق جنوبی انجام می دهند. در شهرستان بندرلنگه صیفی جات تولید شده شامل خیار، گوجه فرنگی، بادمجان و فلفل سبز هستند که به صورت آزاد در مزارع کاشته می شوند و همچنین در چند سال اخیر گلخانه هایی برای تولید صیفی جات و سبزیجات در شهرستان ایجاد شده است. گلخانه محیطی است که به راحتی می توان در داخل آن شرایط محیطی را تحت کنترل دراورد و به سمت رشد مطلوب گیاه سوق داد. امروزه، با توجه به نياز روزافزون بازار، از نظر توليد صيفی جات خارج از فصل، تولیدات گلخانه ای، به يکی از سود آورترين بخشهای کشاورزی تبديل شده است؛ لذا ایجاد گلخانه برای تولید صیفی جات در شهرستان بندرلنگه دارای مزیت است.
در این شهرستان نخلستان هایی برای تولید خرماهای پیارم، هلیله، رنگو و خرمای شکر وجود دارد. خرما های تولید شده در شهرستان به کشور های اطراف ارسال می شوند و از این حیث برای شهرستان سودآوری می کنند. در چند سال اخیر به دلیل آفت هایی که به این درختان زده شده نخلستان ها تولیدات کمتری دارند و بیشتر درختان در حال خشک شدن هستند. در حالی که خرما از جمله محصولات باغی است که با آب و هوای گرم و اقلیم جغرافیایی کویری شهرستان سازگاری خوبی دارد. نخل خرما یکی از بهترین انواع درخت برای سرمایه گذاری است و هیچ چیز بیهوده ای ندارد، برگ آن خوراک گوسفند و برای هنرهای جارو بافی، سبد بافی وحصیر بافی کاربرد فراوان دارد و به دلیل فواید بی شماری که دارد، علی رغم افزایش قیمتی که داشته، بازار فروش خوب خود را در بین مردم کشور ما حفظ کرده است و احداث باغات خرما برای بندرلنگه دارای مزیت است.
در بخش های جنوبی کشور، تولید میوه های گرمسیری می تواند رواج داشته باشد، بدلیل اینکه میوه های گرمسیری در کشور های حوزه ی خلیج فارس بازار مصرف خوبی دارند، می توان با احداث باغات کنار، چیکو، گواوا، انبه، فیسالیس و تمرهندی در سوددهی برای شهرستان فعالیت کرد و علاوه بر فعالیت در حوزه ی شیلات، در سایر حوزه ها نیز اقداماتی انجام شود. از بین موارد نامبرشده تولید کنار، چیکو و گواوا به دلیل مصرف بیشتر، مزیت بالاتری نسبت به سایرین برای تولید دارند. چیکو درختی است همیشه سبز با قامتی برافراشته و پهن و انشعابات کم که ارتفاع آن بین ۵-۲۰ متر است. این درخت هم اکنون در سطح وسیعی از نوار ساحلی هند و سریلانکا و در ایران نیز در برخی منازل و باغهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان کشت میشود. سازگاری بسیار خوب این درخت با شرایط آب و هوایی و خاکهای جنوب کشور و از جمله شهرستان بندرلنگه و عملکرد مطلوب آن موجب شد تا توسعه سطح زیر کشت این محصول در برنامه سوم توسعه مد نظر قرار گیرد و هر سال افزایش یابد. گواوا از میوه های بومی مناطق گرمسیری نظیر آمریکا و برزیل است. میوه ی گوآوا در حالتی که رسیده باشد، بسیار خوشمزه و خوش طعماست. مزه میوه ترش و شیرین (ملس) و عطر مطبوعی دارد. از پوست میوه ی گوآوا جهت تهیه ی سالاد و دسر بهرهگیری مینمایند.
کُنار درختی گرمسیری و سازگار با شهرستان بندرلنگه است که به نام های عناب هندی، سیب چینی و رملیک هم شناخته می شود و میوه ای از تیره ی عنابیان است، حدود 40 گونه کنار وجود دارد که دو نوع کنار آفریقایی و کنار کازرونی یا ایرانی آن معروف تر هستند. لازم به ذکر است درخت کنار در عربی و گاهی در فارسی نیز سدر نامیده می شود که در ایران معمولا به برگ های کوبیده آن سدر می گویند؛ اما درخت کنار با درخت سدر متفاوت است. کشت و کار این درخت در شهرستان بندرلنگه با موفقیت همراه خواه8د بود.
انبه درختی است زيبا كه ارتفاع آن تا ۱۰ متر می رسد و محصولات باغبانی گرمسیری در شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب بندرلنگه رشد کرده و حداکثر تولید را خواهندداشت. مناطق جنوبی کشورمان باوجود داشتن شرایط مناسب بعضی از گونه های درخت انبه به خوبی رشد کرده و عملکرد بسیار بالایی دارد.
تمبر هندی میوه ای شیرین و خوشمزه است که دارای مقدار متنوعی از خواص آشپزی و سلامتی است. این میوه از درخت بوته ای حاصل می شود که دارای برگ ها و میوه های همیشه سبز است و دارای یک پوسته قهوه ای بلند و سخت در قسمت بیرونی است. درون این پوسته میوه قرار دارد که کاملاً چسبنده و شیرین است. شهرستان بندر لنگه برای کاشت این میوه نیز مناسب است.
فیسالیس تقریبا در تمام دنیا طرفدار دارد و به عنوان میوه ای خاص و پر خاصیت دیده می شود و در ایران و حتی بسیاری از کشور ها میوه ای جدید و لوکس است. به همین دلیل با قیمت بالایی در ایران بفروش می رسد. همچنین بسیاری از کشور ها، از جمله کشور های حوزه خلیج فارس خواستار واردات فیسالیس از ایران هستند و می توان محصولات تولیدی را صادر کرده و کمک شایانی به ارز آوری و پیشرفت اقتصادی کشور داشت. چون فیسالیس بعد از برداشت در فضای آزاد ماندگاری طولانی مدتی دارد از این جهت صادرات این محصول ریسک کمی دارد و می توان محصول سالمی را به مقصد رساند. شهرستان بندر لنگه موقعیت و شرایط مناسبی جهت کاشت فیسالیس دارد.
در شهرستان بندرلنگه تولید مرکبات نظیر لیموترش انجام می شود؛ اما به دلیل آفت زدگی و مشکلات کم آبی تولید محصول باغات مرکبات کاهش یافته، در صورتی که از روش های آبیاری نوین استفاده شود و به این باغات رسیدگی شود، احداث باغات مرکبات دارای مزیت خواهد بود.
· خدمات
بندرلنگه از زمان هخامنشیان تا کنون از مهمترین بندرهای ایران و حاشیه خلیج فارس بوده است. آبوهوای بندر لنگه گرم و مرطوب است. در این شهرستان جاذبه های طبیعی زیادی نظیر سایه خوش، عمارت فکری ، آبشار بدو، مسجد ملک ابن عباس و سواحل و نزدیکی به تنگه ی هرمز، باعث می شود تا این شهرستان در حوزه ی خدمات گردشگری حرفی برای گفتن داشته باشد، البته امکانات رفاهی، خدماتی و تفریحی در شهرستان کم است و احداث واحد هایی نظیر شهربازی، مجتمع تفریحی-سرگرمی، فضاسازی در سواحل نظیر دوش، رستوران بومی، فروشگاه زنجیره ای، مجتمع رفاهی-خدماتی، رستوران فست فود، استخر، بازارچه محلی و پارک آبی می تواند گردشگری این شهرستان را رونق بدهد و اشتغالزایی برای جوانان ایجاد کند. موارد نامبرده شده به ترتیب اولویت هستند.
شهربازی مجموعهی گستردهای از وسایل بازی و سرگرمی است که در مکانی روباز یا سرپوشیده، برای لذت بردن و تفریح مردم ساخته شده است. شهربازی کودکان هم معمولا به صورتی برنامهریزی میشود که افراد در هر ردهی سنی بتوانند از تجهیزات موجود در شهربازی استفاده کنند و از سرگرمیهای موجود لذت ببرند. در اکثر کشورهای پیشرفته، راهاندازی شهربازیها به عنوان یکی از مشاغل پرسود تلقی میشود و سرمایهگذاران توجه زیادی به این صنعت نشان میدهند و با توجه به ظرفیتی که برای این فعالیت در شهرستان بندرلنگه وجود دارد، احداث آن دارای مزیت است.
مجتمع تفریحی-سرگرمی به تاسیساتی گفته میشود که مجموعه ای از واحد های گردشگری ساخته شده و هر کدام به صورت خود پذیرایی کار میکنند. فروشگاه ها، رستوران ها، اغذیه فروشی ها، تسهیلات ورزشی، فضای بازی و تفریحی، اقامتگاه ها، مراکز توریست گردانی و... از جمله امکاناتی است که این مجتمع ها ارائه میدهند.
رستورانهای بومی، مکانهایی با فضای سنتی و متناسب با آداب و رسوم هر منطقه است که در آنها بیشتر بهجای استفاده از میز و صندلیهای مدرن از تخت یا سایر وسایل سنتی استفاده میشود و علاوه بر سرو غذاهای محلی، ترشیجات خانگی، نوشیدنیهایی مانند چای و قهوه نیز داده میشود. رستورانها جزء مهمترین نمادهای فرهنگی برای هر کشوری در جهان محسوب میشوند و می تواند در خانه های قدیمی موجود در هر منطقه اجرا شود. بسیاری از گردشگران و توریست های غذایی برای امتحان کردن غذاهای مختلف به سفر می روند و این مسئله برای مناطق مختلف ایران قابل استفاده و بهره برداری است؛ بنابراین ایجاد رستوران بومی نیز از کسب و کار های زود بازده است؛ زیرا هم تمایل مردم به سمت سرو غذا های محلی بیشتر شده و هم معاملات این کسب و کار به صورت نقدی انجام میشود.
همهروزه شاهد لوکس شدن مغازهها و ادغام مشاغل در هم هستیم، فروشگاههای بزرگ و لوکس و پر از اجناس مصرفی قطعاً چشم هر بینندهای را خیره میکند. مزایای عمومی استفاده از فروشگاههای زنجیرهای و تنوع اجناس، آزادی مشتری داخل فروشگاه، قدرت انتخاب بیشتر مشتریان، خرید بیشتر اجناس موردنیاز از یک مرکز و از همه مهمتر تخفیفهای مناسبی که به مشتریان ارائه میدهند. بیشتر مردم را وادار به خرید از این مجموعهها میکند. معمولاً فروشگاههای زنجیرهای که در کشورهایی با نظام اقتصادی سالم و بدون تورم و با شیوه مدیریتی مدرن ایجاد میشوند موفقتر عمل میکنند؛ زیرا تورم میتواند بهعنوان تهدید جدی برای این قبیل فروشگاهها باشد. برای مقابله با این چالش مدیریت بسیار قوی را میطلبد.
چند سالی است که احداث مجتمع های خدماتی رفاهی بین راهی در جاده های کشور به منظور ساماندهی خدماتی بین راهی و افزایش رفاه رهگذران جاده ها مورد توجه قرار گرفته است. لیکن قابلیت های بالقوه بسیاری در این مجتمع ها نهفته است که می توان از آنها در جهت نیل به اهداف بزرگتری همچون توسعه و توازن منطقه ای بهره برد. از سوی دیگر در نظر گرفتن نقش های جدید برای این مجتمع ها، ضمن آنکه می تواند گام های مهمی در جهت توسعه پایدار مناطق تلقی گردد و باعث آن می شود که ادامه فعالیت مجتمع های خدماتی–رفاهی بین راهی و گسترش دامنه فعالیت آنها از نظر اقتصادی توجیه پذیر باشد. در این زمینه تبعات مثبت احداث این مجتمع ها، به ویژه جنبه های گردشگری همراه با تاثیرات متقابل آنها بر مردم منطقه و رهگذران جاده ها تا حدی است که بعضا این الزام را ایجاب می کند که نهاد های اجرایی برای احداث این مجتمع ها و کمک به استقرار فعالیت آنها پیشقدم شوند؛ بنابراین ایجاد چنین مکانهایی قابلیت سرمایه گذاری را دارد.
امروزه در همه جای جهان كشاورزی به عنوان يكی از عوامل اصلی و اساسی توسعه معرفی شده و برخی كشور ها جمعيت روستانشين خود را به عنوان مولدين كار وتوسعه معرفی می نمايند. اين امر نشان دهنده اهميت فوق العاده حضور اين قشر در جامعه و ثمره فعاليت ايشان است.اين امر در حالی است كه روستانشينان، باغ داران، مزرعه داران و علاقمندان به كشت و صنعت با مشكلات متعددی مواجهند كه می توان با يك تدبير به موقع نسبت به رفع مشكل ايشان و حل يك معضل اجتماعی – اقتصادی بنام تورم و گرانفروشی محصولات کشاورزی و دامپروری از یک سو و عدم تمایل نسل جوان به کسوت پدران از سوی دیگر اقدام نمود. یکی ازاین راهکارها تاسیس بازار محلی برای فروش مستقیم محصولات کشاورزی، باغی، دامپروری و صنایع دستی روستاییان می باشد.
· صنایع دستی
صنایع دستی چکیده و ثمره ذوق و هنر هنرمندان و صنعتگرانی است که با دستان پرتوانشان روح و جان فرهنگ و هنر به یادگار مانده از نیاکان خویش را جاودانه میسازند. صنایع دستی نماد فرهنگ اصیل، تاریخ کهن و هنر بیمثال مردم این سرزمین اسطورهای است، گوهرِ پاکیزه و قیمتیِ مردمی که نه به وسیله صنعت بلکه به دستِ پرتوان صنعتگران، هنرمندان و بافندگان این دیار کهن تولید شده است.
فعالیت های صنایع دستی در شهرستان شامل حصیر بافی، خوسف بافی، زری بافی و دوخت های سنتی دیگر نظیر کمه زنی، گلابتون دوزی، سمیره بافی، برقعه دوزی، پولک دوزی، منجوق دوزی، تولید تابلو با صدف، گرگور بافی، سبد بافی می شود. از بین موارد گفته شده حصیربافی، گلابتون دوزی و تولید تابلو با صدف به ترتیبی که بیان شدند دارای مزیت تولید بیشتر نسبت به سایرین است؛ زیرا بازار فروش در داخل شهرستان، استان و کشور های اطراف زیاد است، البته فعالیت های صنایع دستی در شهرستان به دلیل استقبال جوانان و بانوان برای یادگیری و اجرای کلاس های آموزشی صنایع دستی، رونق خوبی دارد و با توان بالا انجام می شود.
· طیور
پرورش طیور یکی از مشاغل سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار است و سود سرشاری دارد. عمده پرورش طیور در این شهرستان به مرغ های گوشتی اختصاص دارد و با توجه به نیاز شهرستان به استفاده از گوشت سفید ، فعالیت در حوزه ی پرورش مرغ گوشتی دارای مزیت است.
با افزایش روزافزون جمعیت در راستای تامین نیازهای مردم، ایجاب میکند در زمینه تولید گوشت سفید و پرورش مرغ گوشتی فعالیت کرد. ارزش غذایی بالای گوشت طیور، کم بودن افت پس از کشتار، سالم وبهداشتی بودن گوشت طیور، قابلیت هضم و جذب بالا، سرعت رشد سریع، صرفه جویی در جایگاه و زمین و برگشت سریع سرمایه از فواید پرورش مرغ گوشتی است. بدیهی است گوشت مرغ به سبب مزیتهای فراوانی که دارد به عنوان منابع تامین پروتئین می تواند در کشور مطرح و نیاز عمومی را در این زمینه مرتفع نماید. نسبت ضایعات در گوشت مرغ در مقایسه با سایر دام ها کمتر است، به طوری که در گوشت گوسفند ضایعات حدود 50 % و در مرغ حدود 25 % است. ضریب تبدیل جیره غذائی به گوشت در مرغ نسبت به سایر دام ها بالا بوده به طوری که در مرغ های اصلاح شده این ضریب 2 تا 2/2 و در گوساله و گاو بین 6 تا 9 % متغیر است. با توجه به دلایل فوق ایجاد واحد پرورش مرغ گوشتی در شهرستان مزیت دارد و تنها باید بازاریابی کرد تا بتوان محصول را با قیمت مناسب به فروش رساند.
همچنین میتوان برای تامین نیاز شهرستان از پرورش مرغ های بومی نیز استفاده کرد. این فعالیت را می توان به صورت خانگی یا در واحد های نیمه صنعتی کوچک نیز انجام داد. یکی از دلایل استقبال از پرورش مرغ بومی، سوددهی بسیارخوب پرورش مرغ بومی یا محلی است. مرغ بومی یا همان مرغ های محلی ایران، نوعی نژاد بسیار مقاوم به شمار می آیند که در مقابل بیماری ها، گرما و سرما تحمل بالایی دارند و این مزیت باعث می شود که ایجاد واحدهای تولیدی مرغ بومی برای تولید کنندگان سوددهی داشته باشد. یکی دیگر از مزیت های پرورش مرغ بومی این است که این کار نیاز به تجهیزات ندارد. هرچند اگر در پرورش مرغ بومی یا همان مرغ محلی از تجهیزات مدرن استفاده شود، سود بیشتری نصیب پرورش دهنده می شود. منظور از تجهیزات مواردی مانند آبخوری، دان خوری ، لانه تخم گذاری و... است.
از جمله طیوری که در شهرستان پرورش داده می شود، می توان به بلدرچین و شترمرغ اشاره کرد، این طیور به صورت خانگی و در مقیاس کم پرورش داده می شوند و بازار فروش خوب برای این ماکیان باعث می شود تا پرورش آنها دارای مزیت باشد. شترمرغ در گروه پرندگان طبقه بندی شده و گوشت آن جزء گوشتهای قرمز محسوب میشود که نسبت به دیگر گوشتهای قرمز کم چربتر و سالمتر است به طوری که ۹۰ درصد آن قابلیت هضم داشته و بعد از گوشت ماهی در رتبه دوم قرار دارد. بلدرچین پرنده ای با جثه کوچک، در برابر بسیاری از بیماری ها مقاوم است. پرورش بلدرچین به دلیل هزینه های جاری پایین، اشباع نبودن بازار فروش، کوتاه بودن دوره پرورش(40 روز) و عدم پرورش انحصاری توسط شرکت های بزرگ دارای مزیت است. محصولات این پرنده شامل گوشت، تخم بلدرچین و کود است.
طبق نظر کارشناسان اشتغال شهرستان، پرورش اردک و غاز دارای مزیت است. از مزایای پرورش غاز این است که گوشت آن برای تامین گوشت مصرفی انسان اهمیت ویژهای دارد. همچنین از تخم و جگر این پرنده برای تهیه غذاهای گران قیمت در بسیاری از کشورها استفاده میشود و جنبه صادراتی دارد. در رابطه با مزیت پرورش اردک باید گفت که تغذیهی اردکها شبیه مرغ است، با این تفاوت که گوشت آن گرم بوده و مانند مرغ واکسینه نمیشود، بنابراین گوشت آن مشکل هورمونی نداشته و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. همچنین نگهداری از اردک ها آسان است.
· صنعت
در شهرستان بندرلنگه یک شهرک صنعتی وجود دارد؛ اما به دلیل فعالیت گسترده در حوزه ی شیلات و سودآوری مناسب، فعالیت های صنعتی رونق زیادی ندارد و برای رونق چنین فعالیت هایی باید دانش و آگاهی جوانان شهرستان نسبت به فعالیت های حوزه ی صنعت، بهتر شود. در این شهرستان معادن گچ، آهک، آهن، شن و ماسه، مس و نمک وجود دارد و بجز استخراج و فراوری از معادن شن و ماسه، از سایر معادن استفاده ای نمی شود، در نتیجه فعالیت در حوزه ی استخراج از معادن نامبرده شده و فراوری انها بخصوص گچ و نمک به دلیل صرف هزینه هاهی کمتر برای استخراج و کاربرد بیشتر در زندگی روزمره مزیت بالاتری سبت به سایرین دارند.
از جمله فعالیت های پیشنهاد شده توسط کارشناسان و اداره ی صنعت، معدن و تجارت این شهرستان می توان به تولید دستمال کاغذی، لنج سازی و تولید مواد شوینده اشاره کرد. موارد نامبرده شده طبق اولویت بیان شده اند.
صنایع سلولزی و بهداشتی از مهمترین و اساسیترین صنایع هر کشوری محسوب میشود؛ چراکه مورد استفاده تمامی اقشار جامعه و تمامی مقاطع سنی قرار گرفته و نیز به طور مستقیم با سلامت افراد و در نتیجه بقای جامعه سر و کار دارد، یکی از تولیدات سلولزی دستمال کاغذی است. دستمال کاغذی به لحاظ یک بار مصرف بودن و در نتیجه رعایت بهداشت و همچنین به دلیل قیمت ارزان، طرفداران زیادی دارد. در این راستا کارخانه های زیادی برای تولید این محصول در سراسر کشور فعالیت دارند. ایجاد واحدی برای تولید دستمال کاغذی برای شهرستان مزیت دارد، البته باید شرایط تامین مواد اولیه در نظر گرفته شود.
اکثر کارگاه های لنج سازی سنتی چـوبی دارای ابزارهـای سـاده ماننـد اره هـای بـرش چـوب عمودی یا افقی و ابزار بالا بر و میخ و اتصالات هـستند و بـه سـادگی بـا یـک اسـتاد کـار و چنـد کارگر مشغول به کار می شوند .اساس کار این کارگاه ها بصورت سنتی و فاقد نقشه های طراحی مـی باشـند، ولـی تـاکنون بـا همین روشها نیاز کشور برآورده شده است، اما با پیشرفت تمام دنیـا و اینکـه بایـستی شـناورها از لحاظ استاندارد به استانداردهای جهانی نزدیک باشند بایستی بـا همکـاری سـازمان شـیلات–بنادر کشتیرانی و موسسات رده بندی به این مهم پرداخته شود. در کنار این کارگـاه هـا، کارگـاه های ساخت لنج فایبرگلاس موجود می باشد که همگی در حال ساخت شـناورهای بـا نقـشه هـای طراحی و از روی اصول می باشند و تمامی استانداردها رعایت می شود ولی این کارگـاه هـا نـسبت به کل کارگاه ها در اقلیت می باشند.
مواد شوینده مایعاتی هستند که برای پاک کنندگی و نظافت بکار می روند. مواد شوینده انواع مختلی از جمله مایع ظرفشویی, مایع دستشویی, جوهر نمک, سفید کننده ها و انواع شامپوها و... دارند. این فعالیت در شهرستان قابلیت انجام دارد، البته باید سرمایه گذاری کلان و بازار فروش مناسب ایجاد شود تا سوددهی خوبی در شهرستان به دست آید.
· زراعت
در شهرستان بندرلنگه تولیدات زراعی سهم کمتری را در حوزه ی فعالیت های کشاورزی به خود اختصاص می دهد. در گذشته تولید گندم، جو و تنباکو در شهرستان به صورت دیمی و آبی انجام می شد؛ ولی کیفیت این محصولات مناسب نبود و همین امر باعث شد تا این محصولات در شهرستان از حالت تولید انبوه خارج شده و اگر هم کشت شود برای مصارف شخصی است. در واقع در شهرستان به دلیل فعالیتی که در حوزه های شیلات و صیادی و صنایع دستی می شود، زراعت بسیار کم شده و رونقی ندارد. برای تولید این محصولات در شهرستان مزیت وجود ندارد.
در مراتع شهرستان بندرلنگه گیاهان دارویی به صورت خودرو وجود دارد و در سال های اخیر کشت گیاهان دارویی نظیر آویشن، آنغوزه و بابونه در شهرستان بندرلنگه در مزارع و به صورت آزاد انجام می شود. امروزه افراد زیادی به استفاده از گیاهان دارویی متمایل شده اند. خواص بی نظیر این گیاهان و نداشتن عوارض جانبی ناشی از مصرف باعث شده تا افراد زیادی به صورت های مختلف از آن ها استفاده کنند. به همین جهت به کشت گیاهان دارویی می توان به چشم یک مزیت پر سود نگریست. از آن جا که این گیاهان برای کشت به مراقبت خاص و شرایط حساسی نیاز ندارند، می توان روی کشت آن ها سرمایه گذاری کرد.
کشت حبوبات در شهرستان شامل نخود، لوبیای محلی و عدس می شود. این محصولات فیبربالایی دارند و در چند سال اخیر نیز به میزان بیشتری در غذاها مورد استفاده قرار می گیرند، همچنین می توان انها را در تناوب با گندم و جو قرار داد و بخشی از ازت مورد نیاز خاک را تامین کرد و از کاه تولید شده ی آنها برای خوراک دام و طیور بهره برد. تولید این محصولات می تواند نیاز مردم شهرستان را رفع کند و واردات حبوبات را برای این منطقه تا حدی کاهش دهد.
از جمله مواردی که در شهرستان به صورت آزمایشی کشت شده است می توان به سیر و پیاز اشاره کرد. این محصولات با توجه به اینکه در سبد غذایی مردم شهرستان جایگاه ویژه ای دارند، قابلیت افزایش کشت را دارا هستند. پياز محصولی است که به صورت یکساله كشت میشود. این گیاه متعلق به فصل خنک است و بهترین دما برای جوانه زدن بذر پیاز 18 درجه سانتیگراد و حداقل و حداکثر دما برای این مرحله از رشد به ترتیب 7 و 29 درجه سانتیگراد است. سیر گیاهی است که نیاز کمی به آبیاری دارد و در طول زمستان آب مورد نیاز آن از نزولات جوی تأمین می شود. همچنین نسبت به سایر محصولات آفت و بیماری کمتری دارد و از محصولاتی است که راحتتر و زمان طولانی تری انبار میشود.
طبق نظر کارشناسان اشتغال شهرستان بندرلنگه، فعالیت در حوزه ی کشت زعفران می تواند مناسب باشد. بسیاری از مردم فکر می کنند که کاشت زعفران فقط درخراسان انجام می شود، به همین دلیل اطلاعات کافی از کاشت طلای سرخ ندارند. مقاومت زعفران در برابر گرمای شهرستان زیاد بوده و به آب کمی نیاز دارد. زعفران به علت داشتن رنگ زیبا، عطر و طعم بسیار مطبوع، در صنایع غذایی کاربرد دارد. دمنوش زعفران آرام بخش بوده و استرس و نگرانی را برطرف می کند. کسب و کار کشت زعفران به علت خاصیت ضد سرطانی این گیاه اهمیت دو چندان پیدا می کند. ایران اولین کشور تولیدکننده زعفران بوده که قریب به 90 درصد از زعفران جهان را تأمین می کند. مصرف زعفران در ایران بالا است و نه تنها می تواند نیاز منطقه زیرکشت را تامین کند، بلکه درسراسر ایران نیز مشتری دارد.
در ادامه تحليل، مشاغل در 10 رسته، ذيل سه حوزه كشاورزی، صنعت و خدماتی دستهبندی شدهاست. در هريک از اين رستهها عناوين شغلی، بر اساس مزيت راهاندازی، از شماره 1 تا 6 اولويتبندي شدهاند(مزیتها براساس اهمیت رستهها و تعداد مشاغل پیشنهادی در هر رسته، شماره گذاری شده اند.).
کشاورزی |
صنایع |
خدمات |
||||||||||
ردیف |
شیلات |
دامداری |
باغداری |
طیور |
زراعت |
صنایع غذایی |
صنایع تبدیلی و تکمیلی |
صنایع دستی |
صنعت |
خدمات |
||
1 |
پرورش میگو (1) |
پرواربندی گوساله (1) |
کاشت صیفیجات و سبزیجات (1) |
پرورش مرغ گوشتی (1) |
کشت گیاهان دارویی (1) |
فرآوری میگو (1) |
بسته بندی ماهی (1) |
حصیر بافی (1) |
استخراج و فرآوری از معدن گچ (1) |
احداث شهربازی (1) |
||
2 |
پرورش ماهی سی بس (1) |
پرورش شتر (1) |
احداث گلخانه صیفی جات (1) |
پرورش مرغ بومی (1) |
کشت حبوبات (2) |
فرآوری ماهی (1) |
بسته بندی میگو (1) |
گلابتون دوزی (1) |
استخراج و فرآوری از معدن نمک (1) |
احداث مجتمع تفریحی-سرگرمی (1) |
||
3 |
پرورش هامور (1) |
پرورش گوسفند بومی (2) |
احداث باغ خرما (2) |
پرورش بلدرچین (2) |
کشت سیر (3) |
فرآوری خرما (2) |
تولید پودر گوشت ماهی (2) |
تولید تابلو با صدف (1) |
استخراج و فراوری سایر معادن نامبرده شده (2) |
فضاسازی در ساحل (1) |
||
4 |
پرورش لارو میگو (2) |
پرورش بز بومی (2) |
احداث باغ کنار (3) |
پرورش شتر مرغ (2) |
کشت پیاز (3) |
تولید رب و پودر گوجه فرنگی (2) |
تولید کمپوست میگو (3) |
سایر مشاغل حوزه صنایع دستی (2) |
تولید دستمال کاغذی (3) |
احداث رستوران بومی (2) |
||
5 |
پرورش بچه ماهی (2) |
پرورش گاو بومی (2) |
احداث باغ چیکو (3) |
پرورش اردک (3) |
کشت زعفران (4) |
تولید خیار شور (3) |
بسته بندی خرما (3) |
احداث واحد لنج سازی (4) |
احداث فروشگاه زنجیره ای (2) |
|||
6 |
پرورش ماهی زینتی (3) |
پرورش گاو هلشتاین دورگ (3) |
احداث باغ گواوا (3) |
پرورش غاز (3) |
تولید ترشی و شور (3) |
تولید نئوپان (3) |
تولید مواد شوینده (5) |
احداث مجتمع رفاهی-خدماتی (3) |
||||
7 |
پرورش ماهی خاویاری (4) |
پرورش الاغ شیری (4) |
احداث باغ فیسالیس (4) |
تولید کلوچه سنتی خرمایی (4) |
بسته بندی گوشت قرمز (4) |
احداث فست فودی (4) |
||||||
8 |
پرورش گاومیش (4) |
احداث باغ تمر هندی (4) |
تولید نان صنعتی (4) |
احداث سردخانه (5) |
احداث استخر (4) |
|||||||
9 |
احداث باغ انبه (4) |
تولید نان فانتزی (4) |
احداث بازارچه محلی (5) |
|||||||||
10 |
احداث باغ لیمو ترش (5) |
فراوری شیر شتر (5) |
احداث پارک آبی (6) |
راهنما: (1): مزیتهایی که در اولویت اول قرار دارند. (2): مزیتهایی که در اولویت دوم قرار دارند. (3): مزیتهایی که در اولویت سوم قرار دارند. (4): مزیتهایی که در اولویت چهارم قرار دارند. (5): مزیتهایی که در اولویت پنجم قرار دارند. (6): مزیتهایی که در اولویت ششم قرار دارند. در انتهای تحلیل یک لیست مزیتسنجی 50 تایی در جدول زیر ارائهشدهاست. این جدول مشاغل فوق را در کنارهم نشان میدهد.
مشاغل |
مزیت |
پرورش میگو |
1 |
بسته بندی میگو |
2 |
فراوری میگو |
3 |
کاشت صیفیجات و سبزیجات |
4 |
بسته بندی ماهی |
5 |
پرورش شتر |
6 |
پرواربندی گوساله |
7 |
فرآوری ماهی |
8 |
احداث شهربازی |
9 |
حصیر بافی |
10 |
احداث گلخانه صیفی جات |
11 |
احداث مجتمع تفریحی-سرگرمی |
12 |
فضاسازی در ساحل |
13 |
پرورش مرغ بومی |
14 |
استخراج و فراوری از معدن گچ |
15 |
تولید تابلو با صدف |
16 |
پرورش مرغ گوشتی |
17 |
گلابتون دوزی |
18 |
کشت گیاهان دارویی |
19 |
استخراج و فرآوری از معدن نمک |
20 |
پرورش ماهی سی بس |
21 |
پرورش ماهی هامور |
22 |
پرورش لارو میگو |
23 |
فراوری خرما |
24 |
احداث باغ خرما |
25 |
پرورش گوسفند بومی |
26 |
پرورش بچه ماهی |
27 |
تولید رب و پودر گوجه فرنگی |
28 |
تولید پودر گوشت ماهی |
29 |
پرورش بز بومی |
30 |
احداث فروشگاه زنجیره ای |
31 |
پرورش گاو بومی |
32 |
تولید سایرصنایع دستی |
33 |
پرورش شتر مرغ |
34 |
احداث رستوران بومی |
35 |
استخراج و فرآوری سایر معادن نامبرده شده |
36 |
پرورش بلدرچین |
37 |
کشت حبوبات |
38 |
پرورش ماهی زینتی |
39 |
تولید خیارشور، ترشی و شور |
40 |
بسته بندی خرما |
41 |
پرورش گاو هلشتاین دورگ |
42 |
احداث مجتمع خدماتی-رفاهی |
43 |
احداث باغ کنار |
44 |
تولید کمپوست حاصل از ضایعات میگو |
45 |
تولید نئوپان |
46 |
احداث باغ گواوا |
47 |
احداث باغ چیکو |
48 |
پرورش اردک |
49 |
کشت پیاز |
50 |
*این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره) تهیه و تدوین شده است.