تهران
تهران یکی از شهرستانها و مرکز استان تهران است که از شمال و غرب به شهرستان شمیرانات و استان البرز، از جنوب به شهرستانهای قدس، شهریار، اسلامشهر، ری و پاکدشت و از شرق به شهرستان پردیس محدود میشود.
شهرستان تهران در حد فاصل منطقه کوهستانی و دشت قرار دارد. سه عامل در اقلیم تهران نقش مؤثری دارد؛ رشتهکوه البرز، بادهای مرطوب غربی و وسعت استان. در شمال تهران، آب و هوا معتدل و کوهستانی و در نقاط کمارتفاع نیمهخشک است.
جمعیت شهرستان تهران طبق سرشماری سال ۱۳۹۵، 8 میلیون و737 هزار و 510 نفر گزارش شده است.
مزیت های منطقه
تعیین کسبوکارهای مزیتدار شهرستان
در هر رسته کسبوکارهای رایج به ترتیب اولویت مشخص شدهاست. در تحلیل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلی که هنوز در شهرستان راهاندازی نشده و پتانسیل ایجاد آنها در شهرستان وجود دارد، اشاره شدهاست. مزیتهای شغلی به ترتیب اولویت در ادامه آورده شدهاست:
- خدمات
تنوع در حوزه مشاغل خدماتی بسیار زیاد است و حرفه های زیادی را در برمی گیرد که میزان سودآوری حرفه ها با توجه به نیاز و ظرفیت منطقه با یکدیگر تفاوت هایی دارد. طبق بررسی های انجام شده و نظر به اینکه شهرستان تهران بزرگترین کلان شهر ایران است، مشاغل خدماتی از جمله مهم ترین و سودآور ترین کسب و کارها برای سرمایه گذاری به شمار میروند که پتانسیل های درآمدزایی را برای سرمایه گذاران دارد.
-
احداث شرکت خدماتی-نظافتی، ایجاد واحدی برای تاسیسات برق، توسعه حمل و نقل، راه اندازی خدمات کامپیوتری، ایجاد مغازه های لوازم یدکی، تعمیرات خودرو، خدمات مشاوره، بازاریابی و فروش، آرایشگری و خیاطی و مزون های لباس از جمله مواردی هستند که در حال حاضر به وفور در شهر تهران وجود داشته و ارزش افزوده خوبی داشته اند؛ لذا راه اندازی و توسعه آنها از جمله گزینه های سودآور برای علاقه مندان محسوب میشود. این گونه کسب و کارها به لحاظ بافت جمعیتی شهرستان تهران و همچنین نیاز بالای ساکنین پایتخت، ظرفیت های زیادی برای گسترش دارد.
-
احداث رستوران و واحد های تهیه غذا، راه اندازی کارواش (مخصوصا کارواش نانو)، تعمیرات تلفن همراه، فروشگاه زنجیرهای و راهاندازی استارتاپ نیز از جمله کسب و کارهای سوددهی هستد که برای دستیابی به اقتصاد پایدار میتوان از آنها استفاده کرد.
-
باتوجه به اینکه تهران پایتخت کشور است و مهاجرت افراد تحصیل کرده ای که جویای کار هستند، به آن زیاد میباشد، راه اندازی مشاغل تخصصی تر مانند خدمات چاپ، دفاتر مهندسی، خدمات IT و خدمات R&D گزینه های مناسبی برای اشتغالزایی هستند.
-
احداث واحد های آموزشی مانند: آموزشگاه زبان، کنکور، فنی حرفه ای مانند حسابداری و ... و همچنین مهدکودک و سالن ورزشی نیز از جمله مزیت های این شهرستان است که همچنان جای کار دارد.
-
در انتها نیز میتوان به راه اندازه مغازه های فروش پوشاک، کفش، لوازم خانگی، مواد غذایی مانند گوشت و میوه و ...، داروخانه و همچنین سوپرمارکت اشاره کرد.
- صنایع غذایی
راهاندازی کسب و کار فراوری محصولات کشاورزی مهم ترین روش برای ایجاد اشتغال و عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی محسوب میشود که کاهش هدر رفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع را تا حد امکان ممکن میکند. تاکنون در حوزه صنایع غذایی فعالیتهایی در سطح شهرستان انجام شده؛ اما همچنان ظرفیت برای افزایش فعالیت وجود دارد.
-
بر مبنای اینکه تولیدات دامی و کشاورزی در این شهرستان بسیار کم است و با فرض واردات مواد اولیه، راه اندازی کسب و کارهایی مانند تولید چیپس میوه، آبمیوه و سایر فراورده های میوه مانند لواشک، کمپوت، کنسانتره، ژله و... به صورت خانگی و یا در مقیاس های بزرگتر از جمله کسب و کارهای سودده این حوزه به شمار میروند و نقش بزرگی در توسعه اقتصاد و اشتغالزایی به دنبال خواهند داشت.
-
خشک کردن میوهجات، یکی از روشهای جلوگیری از فساد میکروبی آنها است. در این روش، در اثر کاهش میزان رطوبت، امکان فساد میکروبی بسیار کم شده و سرعت دیگر واکنشهای مضر نیز، به مقدار قابل توجهی کاهش مییابد. خشک کردن، ضمن اینکه روی محصول اثر حفاظتی دارد، وزن و حجم آن را نیز به میزان چشمگیری کاهش میدهد، در نتیجه از هزینههای حمل و نقل و ذخیرهسازی نیز میکاهد. با توجه به اینکه بخشی از بازار میوه خشک ایران، سهم محصولات وارداتی است، با تولید مشابه داخلی این میوهها (از نظر نوع و کیفیت)، میتوان مانع واردات و خروج میلیونها دلار ارز از کشور شد. همچنین نیاز بیش از حد برخی از کشورها به این گونه محصولات (به دلیل شرایط ویژه اقلیمی آنها، هزینه بالای حمل و نقل سبزیجات و میوههای تازه و محدود بودن زمان نگهداری آنها)، فرصت مناسبی برای رونق تولید و صادرات چیپس میوه فراهم آورده است.
-
صنعت تولید رب گوجه فرنگی دارای کاربردهای فراوانی از قبیل چاشنی و بهبود دهنده رنگ و طعم انواع غذا، ماده اولیه سسها و کنسروها است. پودر گوجهفرنگی محصولی است که زمان زیادی از تولید آن در کشور نمی گذرد و در همین مدت هم توانسته جای خود را در بازار باز کند. این پودر به دلیل داشتن وزن و حجم کمتر نسبت به سایر فراوردههای گوجهفرنگی، باعث سهولت و صرفهجویی
-
در حملونقل و بستهبندی شده و ماندگاری و عمر مفید بیشتری دارد. از طرفی برخی آنتی اکسیدانهای موجود در گوجهفرنگی طی فرایند تولید رب از بین می رود اما این مواد در پودر گوجه حفظ شده و از بین نمی روند. مزیت دیگر این پودر نداشتن مواد نگهدارنده در ترکیبات آن نسبت به رب است چرا که رب، ماندگاری کمتری دارد و برای جلوگیری از این حالت از مواد نگهدارنده بیشتری در ترکیب آن استفاده می شود. پودر گوجه فرنگی در صنایع غذایی و دارویی دارای کاربردهای متنوعی است. از جمله کاربردهای گسترده این محصول میتوان به کاربرد آن در مواد غذایی منجمد شده و نیمه آماده، سوپهای آماده، اسنکها (شامل پفک، چیپس،...) و... اشاره نمود. به طور کلی می توان گفت از این محصول به عنوان چاشنی در تولید محصولات مختلف استفاده میشود.
-
ترشی و شور، بیشتر بهعنوان یک چاشنی در کنار غذا مصرف می شود و به دلیل خاصیت اسیدی که دارد، باعث افزایش اشتها و میل به غذا خوردن در افراد میشود. این محصول یکی از فرآیندهای نگهداری طولانی مدت صیفی و سبزیجات است. در جوامع امروزی به دلیل افزایش مشغله افراد و شاغل بودن بسیاری از زنان، فرصت کافی برای تهیه آن در منزل و توسط خود افراد وجود ندارد و اکثر خانوادهها تمایل دارند ترشی و شور موردنیاز خود را بهصورت آماده تهیه نمایند. بنابراین راه اندازی کسب وکار تهیه ترشی و شور میتواند راهی برای پاسخ به این نیاز افراد جامعه و کسب درآمد باشد
-
پخت شیرینی در ابعاد وسیع و کارگاهی و حتی در محیطی کوچک (در خانه) امکان پذیر است. شیرینی محصولی است که در انواع متفاوت و با طعم های متنوعی تهیه می شود. به علاوه این که با تغییر در مواد تشکیل دهنده آن می توان برای افراد رژیمی هم شیرینی تهیه کرده و این افراد را نیز به بازار هدف خود اضافه کرد.این کسب و کار را می توان با تجهیزات کم و سرمایه پایینی شروع کرد و در زمان کوتاه با فروش محصول به سود بالایی رسید. پخت شیرینی یکی از مشاغل زودبازده بوده و یک فرصت شغلی مناسب مخصوصا برای زنان خانه دار محسوب می شود. یافتن بازار فروش محصول یکی از ضروریات این حرفه بوده که با تبلیغات مناسب مخصوصا در فضای مجازی می توان به آن دست یافت. توجه به این نکته ضروری است که یکی از لازمه های موفقیت در این شغل گذراندن دوره های آموزشی مرتبط با پخت شیرینی است.
-
امروزه شغل نانوایی یکی از مشاغل پایهای و پر رونق است که در طول سال همیشه درآمدزا می باشد. نان محصولی است که با توجه به سلیقه یا نوع غذای مصرفی خانواده ها، همواره بر سر سفره ها قرار دارد. نانها فقط به صورت نان های ساده و معمول مانند لواش، سنگک و … نیستند بلکه نان های فانتزی نیز تولید می شوند که مشتریان خاص خود را دارند. امروزه راه اندازی کسب و کار تولید نان فانتزی بازاری رو به رشد دارد. این کسب و کار با تولید نان هایی با اندازه و طعم های متفاوت با استقبال مردم مواجه شدهاست. باتوجه به شرایط شهرستان، فعالیت در این زمینه مزیت دارد.
-
در انتها نیز میتوان به راه اندازه واحد فراوری محصولات دامی مانند تهیه لبنیات به صورت صنعتی و سنتی، سوسیس و کالباس و همچنین ناگت مرغ اشاره کرد. شیر و فرآورده های آن از مهمترین اجزای تشکیل دهنده جیره غذایی انسان است که از لحاظ ارزش غذایی از کلسیم، فسفر، ویتامین های مورد نیاز و پروتئین، غنی میباشد و همیشه استقبال بسیار خوبی از این نوع محصولات می شود. البته باید توجه داشت برای موفقیت در این زمینه باید به بالابردن توانایی رقابت با نشانهای تجاری معروف نیز فکر کرد.
-
تولید محصولات مشتقی از گوشتهای فرآوری شده، در هر زمانی سوددهی دارد و از شغلهای آزاد پردرآمد محسوب میشود. در بین فراورده های عمل آوری شده از گوشت، سوسیس و کالباس به دلیل آماده سازی سریع و همچنین طعم و مزه مطلوب، مصرف بیشتری دارد. سوسیس و کالباس حاوی پروتئین های حیوانی کافی، چربی، کربوهیدرات و ویتامین است و می توان آنها را از جمله غذاهای آماده در سفره خانواده ها نام برد. برای حفظ این جایگاه و افزایش تقاضای این محصولات، علاوه بر انتخاب روش های مناسب تولید و فراوری، باید به نوع و شکل بسته بندی آنها نیز توجه نمود.
- صنایع تبدیلی و تکمیلی
با وجود تنوع تولید محصولات کشاورزی، بررسیها نشان میدهد که سالانه مقداری از آن در مراحل کاشت، داشت و برداشت به ضایعات تبدیل میشوند. از سوی دیگر برداشت و یا تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در یک بازه زمانی مشخصی رخ میدهد؛ اما مصرف آنها در طی سال صورت میپذیرد. لذا صنایع تبدیلی میتواند زمان استفاده را افزایش دهد و از میزان ضایعات آن بکاهد. همچنین گسترش این صنایع موجب اشتغالزایی، ایجاد درآمد و جلوگیری از اتلاف و ضایع شدن محصولات میگردد.
-
کسب و کارهای پیشنهاد شده در این حوزه، بسته بندی برخی از اقلام مانند خشکبار، غلات و حبوبات است که مقدمات صادرات انها را فراهم میکند و با توجه به صنعتی شدن جوامع و کمبود زمان لازم، بازار مصرف خوبی خواهد داشت. البته لازم به ذکر است که مواد اولیه این مشاغل در این شهرستان وجود ندارد و سرمایه گذار باید این محصولات اولیه را از سایر شهرستان های تهیه کند.
-
تولید زغال فشرده نیز از دیگر فعالیت های اقتصادی موفق خواهد بود. یکی از پرمصرف ترین سوخت های جهان، زغال است، ولی آلودگی هوا و آلودگی محیطی را به همراه دارد. زغال ها اگر در مجاورت اکسیژن آتش بگیرند دود فراوانی تولید می کنند ولی اگر اکسیژن از آن ها حذف شود بدون هیچ دودی می سوزند. زغال فشرده بهترین و مناسب ترین جایگزین برای زغال های طبیعی هستند چون هم توجیه اقتصادی دارند و هم برای طبیعت و سلامتی انسان ها مضر نیستند. زغال فشرده برعکس زغال های طبیعی از چوب درخت به وجود نمی آید و همین امر باعث می شود که درختان کمتری قطع شود. با توجه به این که کسب و کار تولید زغال فشرده یک کسب و کار جدید و نو است، راه برای کارآفرینان تازه کار به این حوزه باز است.
- صنعت
مشاغل صنعتی از مهم ترین عوامل توسعه اقتصادی کشور است. اما در کشور ما آن گونه که باید به آن توجه نشده است و لازم است از پتانسیل های هر شهرستان در این حوزه برای پیشرفت اقتصادی کشور استفاده شود. در شهرستان تهران، تعدادی واحد صنعتی در زمینه های مختلف وجود دارد اما پتانسیل های شهرستان نشان دهنده این موضوع است که همچنان برای ایجاد واحدهای صنعتی جدید ظرفیت وجود دارد.
-
شهرستان تهران یکی از مراکز اصلی تولید مصنوعات چوبی مانند مبلمان و ام دی اف است. تولیدات این صنعت که تاکنون بازار مصرف و عملکرد خوبی داشته اند، همچنان پتانسیل های توسعه و ارزآوری را دارد.
-
تولید تابلوهای ال ای دی و تخته وایت برد نیز از دیگر پیشنهادات این حوزه است که قابل سرمایهگذاری میباشد. پیشرفت علم و تکنولوژی باعث ابداع روشهای نوینی در ساخت و طراحی کالاهای مختلف شده است. انسان روزانه در تلاش است تا با ساخت وسایل و تجهیزات جدید، زندگی سالم و راحتی را برای خود به وجود آورد. ازاینرو بسیاری از کالا و تجهیزات، در طول تاریخ، به دلیل جایگزینی با انواع پیشرفته آنها، کنار گذاشته شدند. تولید وایت برد وابستگی زیاد به عواملی مانند نوع اقلیم نداشته و ازاینرو امکان راهاندازی مراکز تولید آن، در بسیاری از مناطق کشور وجود دارد. با راهاندازی یک کارگاه تولید وایت برد، زمینه لازم برای اشتغال افراد مهیا شده و محلی برای مصرف مواد اولیه تولید داخل، همچون شیشه و یونولیت فراهم میشود. تولید وایت برد در ابعاد و رنگهای مختلف با کاربردهای متفاوت در داخل کشور، نیاز کشور به این وسیله آموزشی را تأمین کرده و مانع واردات آن از کشورهای خارجی و درنتیجه جلوگیری از خروج ارز داخلی میشود. از طرفی توسعه صادرات انواع بردها به کشورهای مختلف جهان و مخصوصاً کشورهای همسایه، ضمن ارزآوری، باعث رونق اقتصاد و کاهش بیکاری در کشور خواهد شد.
- صنایع دستی
صنایع دستی به آن گروه از صنایعی گفته می شود که مهارت، ذوق و بینش انسان در آن نقش اساسی دارد و یا اینکه تمام یا بخش اعظم مراحل ساخت فراورده های آن با دست انجام گرفته و در چارچوب فرهنگ و بینش هر منطقه و با دیدگاه های قومی ساخته و پرداخته می شود. صنایع دستی بازتابی از تاریخ تمدن هر ملت و قومی است و می تواند انتشار مؤثری برای فرهنگ و سنن مناطق مختلف باشد.
-
قالی بافی یکی از مشاغلی است که در حال حاضر در برخی نقاط شهر تهران به صورت کارگاهی و یا خانگی انجام میشود و برخی از مردم در انجام آن مهارت دارند. این حرفه در صورت بازاریابی و تولید محصولات متنوع، قابلیت توسعه دارد. قالی بافی از مشاغل خانگی پردرآمدی است که تسهیلات خوبی به آن تعلق می گیرد. بسیاری از زنان خانه دار این هنر را یک فرصت شغلی مناسب می دانند چون در کنار کارهای روزمره می توانند به این کار بپردازند و درآمد خوبی کسب کنند. از آن جایی که قالی انواع مختلفی دارد می توان با آموختن دانش آن، محصولات متنوع و متناسب با ذوق و سلیقه افراد تولید و به بازار عرضه کرد. همچنین با تولید فرش با کیفیت می توان به صادرات در این زمینه فکر کرد. این کسب و کار را می توان در فضای کوچک و با سرمایه اولیه کم راه انداخت و با فروش محصول و افزایش مشتری، این کار را گسترش داد و زمینه اشتغال بسیاری از جوانان را فراهم کرد.
-
گلیم بافی یکی از شاخه های قالی بافی است و در آن از طرح های مختلف محلی استفاده می شود. برخی از مردم شهرستان با مهارت گلیم بافی آشنا هستند و این کار را انجام میدهند. این مورد نیز در صورت تامین بازار، همچنان جای کار دارد.
-
عروسک بافی و تراش سنگ فیروزه نیز از جمله پیشنهادات مناسب حوزه صنایع دستی است که با توجه به شرایط شهرستان، گزینه های مناسبی برای سوددهی به شمار میروند.
-
در ادامه نیز میتوان به مزیت هایی مانند قلاب دوزی، گلدوزی، شمع سازی، ساخت سرامیک های دست ساز و سفالگری اشاره کرد. این موارد که در حال حاضر نیز وجود دارد، در صورت بازاریابی و تبلیغات مناسب، سوددهی قابل توجهی خواهند داشت.
- شیلات
پرورش ماهی از جمله مشاغلی است که توسط برخی از مردم شهرستان تهران انجام میشود. در این زمینه چند واحد پرورش ماهیان زینتی وجود دارد. فعالیت در این حوزه به دلیل وجود منابع آبی مزیت داشته و سود خوبی را به دنبال دارد.
شاید سالها قبل نگهداری ماهیان زینتی، موضوع چندان شایعی نبود و تنها عدهی معدودی در خانههای خود، آکواریوم و ماهی زینتی نگهداری میکردند؛ اما در سالهای اخیر، با توجه به رواج آپارتماننشینی و دور افتادن انسان از طبیعت، شرایط بهگونهای رقم خورده است که بازار ماهیان زینتی رونق گرفته و زمینهساز ایجاد مشاغل مختلف شده است. بهطوریکه امروزه در بسیاری از شهرها، چندین مغازه به خرید و فروش این آبزیان مشغول هستند. پرورش ماهیان زینتی نیاز به آب کمی دارد و میتوان از آبهای شهری برای تولید آنها استفاده کرد.
- باغداری
شهرستان تهران یکی از شهرستان هایی است که فضای شهری گسترده ای دارد؛ لذا باغداری یکی از حوزه های کم رنگ این شهرستان است.
-
در حال حاضر تنها، باغات میوههایی مانند سیب، انجیر و گردو وجود دارند که به صورت شخصی کار میکنند و تولیدات گسترده برای فروش ندارند.
-
میزان مصرف قارچ در سال های اخیر رشد خوبی داشته و سرانه مصرف بالا رفته است. مشتری داشتن این محصول از یک سو و غنی از پروتئین و ویتامین بودن آن از سوی دیگر، باعث شده که جایگزین مناسبی برای گوشت باشد. پرورش قارچ از شغل هایی است که می توان با سرمایه اولیه کم و محیط کوچک شروع کرد. یک دوره کامل پرورش قارچ 60 روز طول می کشد که قابلیت کاهش به 35 روز را دارد.
- دامداری
دامداری در این شهرستان به صورت بسیار محدود انجام میشود و بیشتر فعالان این زمینه پرواربندی گوسفند را دنبال میکنند. با توجه به فضای شهری غالب بر شهرستان، این رسته تنها در صورت وجود فضای مناسب قابل انجام است.
- طیور
پرورش طیور یکی از مشاغل سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار است و سود سرشاری دارد. پرورش انواع طیور نیز مانند دامداری به صورت محدود دنبال میشود و در صورت وجود فضای مناسب برای پرورش، پتانسیل های سرمایه گذاری را دارد.
- زراعت
با توجه به اینکه در این شهرستان فضایی برای کشت محصولات این حوزه وجود ندارد، اقداماتی برای این حوزه صورت نگرفته است.
در انتهای تحلیل یک لیست مزیتسنجی 50 تایی در جدول زیر ارائهشدهاست. این جدول مشاغل فوق را در کنارهم نشان میدهد.
کشاورزی |
صنایع |
خدمات |
|||||
ردیف |
شیلات |
باغداری |
صنعت |
صنایع تبدیلی و تکمیلی |
صنایع غذایی |
صنایع دستی |
خدمات |
1 |
پرورش ماهیان زینتی |
احداث گلخانه صیفی جات |
تولید مصنوعات چوبی |
بسته بندی خشکبار |
تولید چیپس میوه |
قالی بافی |
احداث شرکت خدماتی نظافتی |
2 |
پرورش قارچ |
تولید لامپ ال ای دی |
بسته بندی غلات |
تولید آبمیوه |
گلیم بافی |
احداث واحد تاسیسات برق |
|
3 |
تولید تخته وایت برد |
بسته بندی حبوبات |
تولید سایر فراورده های میوه |
تراش سنگ فیروزه |
توسعه حمل و نقل |
||
4 |
تولید زغال فشرده |
فراوری گیاهان دارویی |
عروسک بافی |
خدمات کامپیوتری |
|||
5 |
فراوری سبزی جات |
سفالگری |
احداث مغازه لوازم یدکی |
||||
6 |
تولید رب |
گل دوزی |
تعمیرات خودرو |
||||
7 |
تولید ترشی جات |
قلاب دوزی |
خدمات مشاوره |
||||
8 |
تولید پودر گوجه |
شمع سازی |
بازار یابی و فروش |
||||
9 |
تولید نان صنعتی |
تولید سرامیک های دست ساز |
احداث مزون لباس |
||||
10 |
تولید نان فانتزی |
خیاطی |
|||||
11 |
شیرینی پزی |
آرایشگری |
|||||
12 |
سوسیس و کالباس |
احداث رستوران |
|||||
13 |
تولید ناگت مرغ |
احداث آشپزخانه تهیه غذا |
|||||
14 |
تولید لبنیات |
احداث کارواش نانو |
|||||
15 |
تعمیرات تلفن همراه |
||||||
16 |
احداث فروشگاه زنجیره ای |
||||||
17 |
راه اندازی استارتاپ |
||||||
18 |
خدمات IT |
||||||
19 |
خدمات R&D |
||||||
20 |
احداث اموزشگاه |
||||||
21 |
احداث مهد کودک |
||||||
22 |
احداث سالن ورزشی |
||||||
23 |
مغازه داری |
مشاغل |
مزیت |
احداث شرکت خدماتی نظافتی |
1 |
احداث واحد تاسیسات برق |
2 |
توسعه حمل و نقل |
3 |
خدمات کامپیوتری |
4 |
احداث مغازه لوازم یدکی |
5 |
تعمیرات خودرو |
6 |
خدمات مشاوره |
7 |
بازار یابی و فروش |
8 |
احداث مزون لباس |
9 |
خیاطی |
10 |
آرایشگری |
11 |
تولید چیپس میوه |
12 |
تولید آبمیوه |
13 |
تولید سایر فراورده های میوه |
14 |
بسته بندی حبوبات |
15 |
بسته بندی خشکبار |
16 |
تولید مصنوعات چوبی |
17 |
احداث رستوران |
18 |
احداث آشپزخانه تهیه غذا |
19 |
احداث کارواش نانو |
20 |
تعمیرات تلفن همراه |
21 |
احداث فروشگاه زنجیره ای |
22 |
راه اندازی استارتاپ |
23 |
بسته بندی غلات |
24 |
تولید ترشی جات |
25 |
تولید پودر گوجه |
26 |
تولید لامپ ال ای دی |
27 |
قالی بافی |
28 |
شیرینی پزی |
29 |
تولید نان صنعتی |
30 |
تولید نان فانتزی |
31 |
خدمات IT |
32 |
خدمات R&D |
33 |
احداث اموزشگاه |
34 |
احداث مهد کودک |
35 |
پرورش ماهیان زینتی |
36 |
گلیم بافی |
37 |
تراش سنگ فیروزه |
38 |
تولید رشته آشی |
39 |
فراوری سبزی جات |
40 |
تولید زغال فشرده |
41 |
احداث سالن ورزشی |
42 |
مغازه داری |
43 |
عروسک بافی |
44 |
تولید رب |
45 |
فراوری گیاهان دارویی |
46 |
احداث گلخانه صیفی جات |
47 |
تولید سوسیس و کالباس |
48 |
پرورش قارچ |
49 |
تولید تخته وایت برد |
50 |
*این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) تهیه و تدوین شده است.