مازندران

استان مازندران در شمال كشور جمهوري اسلامي ايران و با وسعتي معادل4 /23756 كيلومتر مربع حدود 1/46 درصد از مساحت كشور را در برداشته و هجدهمين استان از اين حيث در كشور محسوب مي گردد .آب و هوای این استان را با توجه به خصوصیات دما و بارش،می توان به دو نوع معتدل دريايی و مرطوب کوهستانی (معتدل و سرد) تقسیم کرد.امتداد كوه های البرز در جنوب، نزديكی به دريا و پوشش گياهی از دلايل اصلی تعديل آب و هوای اين منطقه است . 
از لحاظ طبيعی مازندران به سه قسمت اصلی كوهستانی در جنوب،ميان بند در وسط و جلگه ای در شمال تقسيم مي شود.شيب ناهمواري های آن از غرب به شرق به موازات دريای خزر است .  استان مازندران علیرغم وجود پتانسیل هاي بالاي اقتصادي داراي نرخ بیکاري 12/1 درصد است که در طی 5 سال اخیرافزایش یافته است. وضعیت و ساختار اقتصادي استان مازندران به ویژه در طی 10 سال گذشته داراي تحولات و تغییرات مشهودي بوده است که مهم ترین آنها در قالب رشد شدید خدمات و زیرساخت هاي مسافرپذیري (ویلاسازي، خدمات رفاهی و ...) نمایان شده است. به دلیل ارزش افزوده بالاتر خدمات مسافرپذیري نسبت به سایر فعالیتهاي اقتصادي همچون کشاورزي و تولید صنعتی در استان،جابجایی نیروي کار از سمت کشاورزي و صنعت به سمت خدمات گزارش شده است. در حال حاضر شرایط و ویژگی هاي آب و هوایی ساحلی و کوهپایه هاي جنگلی استان از یک سو و از سوي دیگر فاصله زمانی کوتاه مسیر جاده اي استان هاي پر جمعیتی همچون تهران و خراسان (و بخشی از زائران عبوري استان هاي غرب کشور به سمت مشهد مقدس) منجر به آن شده تا سرریز مسافران به مازندران افزایش یافته و بافت سنتی و کشاورزي استان به منطقه اي مسافرپذیر و ارائه کنندة خدمات به گردشگران تغییر شکل پیدا کند. اگرچه تغییر مسیر استان از فعالیت هاي با ارزش افزوده کمتري همچون کشاورزي و صنعتی به  سمت فعالیت هاي پذیرش گردشگران با ارزش افزوده بالاتر همراه بوده ام ااین تغییر ناگهانی با معضلاتی نیز همراه است. از نمونه هاي این معضلات می باشد.به طور اخص ورود افراد بومی بدون توجه به الزامات فنی در حوزة مسافرپذیري و ارائه خدمات ناقص در حوزة گردشگري و متعاقب آن رشد شدید تغییرات کاربري زمین هاي کشاورزي به سمت ویلاسازي و مجتمع هاي تفریحی و تخریب محیط زیست از جمله مشکلات و تهدید هاي پیش روي این استان بر شمرده می شود  . 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مزیت های منطقه

مزیت های استان مازندران با در نظرگرفتن شرایط و اوضاع اقلیمی و جغرافیایی در 3 بخش صنعت و معدن، کشاورزی و خدمات به شرح زیر می باشد:

  • صنعت و معدن:
  1.  مزیت نسبی در توسعه فعالیت های معدن مرتبط با سرب و روی، فسفات، ذغال سنگ .
  2.  مزیت نسبی درتولید کلوچه ومربا(تمشک ،بهارنارنج ،بالنگ وشقاقل) آب نارنج ورب نارنج و ترشیجات وکنسروزیتون شور باداشتن صنایع غذایی و وجود پتانسیل ایجاد صنایع تبدیلی متنوع محصولات کشاورزی وشیلات وآبزی پروری و بسته بندی خاویار و گوشت سفید.
  3. ایجاد واحدهای تبدیلی خانگی و روستایی که می تواند موجب کارآفرینی و افزایش ارزش افزوده محصولات و مواد خام شود که با توجه به جمعیت گردشگران، امکان ایجاد بازار محلی و از طرف دیگر امکان عرضه به بازار شهرستان های بزرگ را دارا می باشد.
  4.  مزیت نسبی در ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی دامپروری .
  • کشاورزی:
  1.  مزیت نسبی در تولید محصولات باغی نظیر پرتغال،نارنگی ،هلو ،کیوی،سیب،چای،نارنج.
    آب و هوای مناسب،خاک حاصلخیز امکان ایجاد باغات را فراهم ساخته که دارای بازار مناسب داخلی هستند.
  2.  مزیت نسبی در تولید شلتوک، شبدر، یونجه، ذرت علوفه ای وسایر نباتات علوفه ای، کلزا ، سویا.
    تولید محصولات مورد نیاز صنایع دیگر مانند علوفه دام ها می توان کمکی بزرگ در افزایش تولید و خودکفایی صنایع مربوطه شود.
  3.  مزیت نسبی در دامداری و دامپروری و پرورش دام سبک وسنگین (احداث دامداری های صنعتی تجاری).
    وجود آب، مراتع سر سبز و امکان کشت علوفه و ... امکان ایجاد و توسعه صنعت دامی را بیشتر از سایر استان ها فراهم ساخته است.
  4.  مزیت نسبی در پرورش شترمرغ ، بلدرچین، مرغابی و غاز.
    گوشت های این پرندگان طرفداران بسیاری در داخل دارد لذا با پرورش گونه های مربوطه که جزء مزیت های منحصر به فرد این استان اند می تواند سودآوری خوبی داشته باشد.
  5.  مزیت نسبی در پرورش زنبور عسل به ویژه درکوهپایه هاودامنه های کوه های البرز میانی.
    این کار احتیاج به سرمایه گذاری فقط در قسمت کندوداری و نگهداری زنبوران عسل دارد و باتوجه به نعمت خدادادی این منطقه،تولید عسل طبیعی امکان پذیر است.
  6.  مزیت نسبی در شیلات وصید وصیادی انواع ماهی در نوارساحلی و تولید ماهیان پرورشی وآبزی پروری (مهم ترین قطب های شیلاتی مطرح می باشد و خاویار آن از اهمیت و شهرت جهانی برخوردار است.)
  7.  مزیت نسبی چشمگیر درتولید گل وگیاهان گلخانه ای و درختچه های زینتی.
    امکان ایجاد گلخانه های پرورش گیاهان و درختچه ها جهت تامین نیازهای کشور در حوزه ی گل و گیاه ممکن است.
  8.  مزیت در تولید و صادرات قارچ صدفی.
    تولید قارچ نیازمند آب و هوای ویژه است که این استان باتوجه به رطوبت بالا شرایط لازم را دارا می باشد.
  9.  مزیت تولید ابریشم.
    تولید کرم ابریشم توسط واحد های کوچک خانگی امکان پذیر است و پیشنهادی برای بانوان خانه دار چه در محیط روستا و حتی شهری می باشد. 
  • خدمات:
  1.  وجود پتانسیل و مزیت نسبی در ارائه خدمات مرزی به لحاظ استقرار در کنار دریای خزر و برخورداری از مبادی ورودی و خروجی کالا و مسافر با کشورهای آسیای میانه و اروپا.
    ارائه خدمات رفاهی و اقامتی به بازرگانان و دیگر افراد صنایع وابسته به بازرگانی و حمل و نقل ، پیشنهادی جهت کسب سود می باشد.
  2.  مزیت نسبی در فعالیت های مرتبط با گردشگری با وجود جاذبه های طبیعی، تاریخی( با ظرفیت برد ملی و منطقه ای) و پتانسیل توسعه زیرساخت های گردشگری در استان.
    این استان مقصد بسیاری از گردشگران از کلان شهرها و استان های کشور است که می توان با استفاده از فرصت بازارهای محلی آن و ... به کسب سود پرداخت.

 

 

اولویت سرمایه گذاری صنعتی در بخش صنایع کوچک تبدیلی در استان 

1- قطعه بندی، بسته بندی و انجماد گوشت قرمز و مرغ

2- فرآوری و بسته بندی تخم مرغ

3 – فرآوری و درجه بندی و بسته بندی مرکبات

4- درجه بندی و بسته بندی فرآوری انواع سبزیجات ، میوه جات ، صیفی و محصولات گلخانه ای

5- فرآوری سبزیجات  از جمله پیاز ، سیب زمینی ...

6- سيلو و خشک كردن شلتوك

7- توليد محصولات جديد از برنج -  پاربویلینگ  ارقام پرمحصول

8- احداث سردخانه کنترل اتمسفریک C.A و زیر صفر

 9-انبار سرد نگهداری محصولات كشاورزی

10- درجه بندی و بسته بندی قارچ خوراكی

11-بسته بندی گلاب و عرقيات و اسانس گياهی     

12- در خصوص کود زیستی ( بیولوژیک ) استعلام و هماهنگی با دفتر امور صنایع کشاورزی ضروری می باشد.

13- در خصوص کود های آلی ( بجز ورمی کمپوست ) بر اساس نیاز استان و با در نظر گرفتن واحدهای در دست احداث و میزان مواد اولیه در استان جزء اولویت ها است.

14-طرح های صنایع تبدیلی در مناطق ویژه اقتصادی با تاکید بر صادرات ( در صورت فعال بودن منطقه آزاد تجاری-صنعتی ارس در منطقه)

15- طرح های صنایع تبدیلی در شهرستان هایی که بیش از 60% پیشرفت فیزیکی دارند.

16- توسعه و تکمیل زنجیره های تولید صنعت طیور با هماهنگی کارگروه زنجیره مذکور

 

آمارنامه کشاورزی

برآورد سطح، ميزان توليد و عملكرد در هكتار محصولات زراعی استان مازندران در سال زراعی 94-93                                                                                                           ميزان توليد((واحد : هكتار – تن – كيلوگرم))

نام محصول آبى ديم جمع
گندم 160,444 49,967 210,411
جو 6,739 35,133 41,872
شلتوک دانه متوسط مرغوب 4,766 0 4,766
ذرت دانه اى 3,113 0 3,113
نخود 8 0 8
لوبيا 1,483 88 1,571
عدس 156 99 255
پنبه 117 14 131
توتون و تنباكو 1,000 0 1,000
سويا 4,150 9,409 13,559
كنجد 350 32 382
آفتابگردان روغني 0 6 6
كلزا 1,950 2,818 4,768
نيشكر 0 576 576
سيب زمينى 13,732 9,233 22,965
پياز 7,373 1,312 8,685
گوجه فرنگى 22,445 1,084 23,529
خربزه 180 77 257
هندوانه 16,205 693 16,898
خيار 31,958 3,000 34,958
يونجه  9,902 3,565 13,467
شبدر 89,767 239,427 329,194
ذرت علوفه اى 44,144 22,549 66,693

 

ميزان توليد فرآوردههاي پروتئيني استان مازندران طي سالهاي مختلف

                                                                                                                                                            واحد : هزار تن


 

سال ميزان توليدگوشت قرمز ميزان توليدشير ميزان توليدگوشت مرغ ميزان توليدتخم مرغ ميزان توليدعسل
78 32,6 308 69 8 1,77
83 45,59 497,69 117,66 10,08 1,06
88 41,2 421,91 146,56 14,41 3,35
92 44,84 471 162,69 13 3,86

 


logo-samandehi