درخت سنجد، به عنوان یک محصول اقتصادی و مقرون به صرفه در تمامی مناطق ایران، به جز مناطقی که دارای خاکهای خیلی سنگین (رس بالا)، رطوبت هوای بیش از ۶۵ درصد و محیط سایه، میتواند رشد کند. این گیاه برای رشد به نور کامل آفتاب (حداقل ۶-۸ ساعت نور مستقیم آفتاب) نیاز دارد، اما می تواند در محیط های نیمه سایه هم رشد کند. همچنین زمینهایی با شیب زیاد که برای سایر امور کشاورزی مناسب نیستند، میتوان زیر کشت درخت سنجد باشند.
علاوه بر این، سنجد توانایی تحمل تابستانهای داغ تا 45 درجه سانتیگراد، بادهای شدید، شوری خاک، برودتهای زمستانه تا ۳۰- درجه سانتیگراد دارد. از ویژگیهای مهم دیگر کاشت درخت سنجد، مقاومت این درخت به کمآبی و نیاز کم آن به آب است، به صورتی که از سال پنجم به بعد به هر 40 روز یکبار نیاز آبی دارد. در نحوه آبیاری از انواع روشهای رایج آبیاری درختان استفاده میشود که در این طرح روش جوی و پشتهای مورد نظر است.
سایر تجهیزات مورد استفاده در کاشت، داشت و برداشت محصول درخت سنجد، ابزارآلات رایج در باغداری است و نیاز به ابزار خاصی و منحصری ندارد. همچنین یکی از بهترین درختانی که میتوان پیشنهاد داد تا در مناطق بادخیز کشت گردد، سنجد است و این گیاه دارای ساقهای به ارتفاع 2 تا 5 متر است و به علت شباهتش به درخت زیتون به آن، زیتون ایرانی و روسی هم گفته میشود.
از سال پنجم به بعد که دوره به بار نشستن درخت سنجد است، از هر درخت میتوان حدود دو کیلوگرم محصول دریافت کرد که در صورت رسیدگی خوب این میزان به 20 کیلوگرم از هر درخت قابلیت افزایش دارد. با توجه به تولید کم داخلی، این محصول دارای بازار صادراتی خوبی است، همچنین، خواص درمانی بالای سنجد در افزایش بازارپسندی آن در عطاریها، نقش دارد.
کل سرمایه لازم برای شروع این طرح حدود 51 میلیون تومان و حدود 44 میلیون تومان آن مربوط به هزینههای ثابت و بدون احتساب هزینه زمین، ساختمان، ادوات و هزینههای پیش از بهرهبرداری است و حدود 6 میلیون مربوط به هزینههای جاری طرح میباشد. زمین در نظر گرفتهشده حدود یک هکتار و تعداد 416 اصله درخت در نظر گرفته شده است، که پس از پایان دوره پنجساله، بهطور متوسط 1.5 تن سنجد در هکتار تولید میشود که با احتساب فروش کیلویی حداقل 25 هزار تومان، حدود 15 میلیون تومان درامد حاصل میشود و این میزان سال به سال افزایش یافته و در سال دهم حداقل میتوان 100 میلیون تومان درآمد فروش میوه درخت سنجد کسب کرد.
در زمینه کودهای مورد استفاده معمولاً از کودهای دامی و شیمیایی استفاده میشود، همچنین در زمینه استفاده از سموم، به علت محدود بودن خسارات و آفات و بیماریها بر درخت سنجد، حدود سه لیتر از انواع سموم نباتی در هر هکتار نیاز است. البته این درخت جزو معدود درختانی است که آفت و بیماری خاصی نمیتواند در باغات ایجاد خسارت و محدودیت کند.
مواردی مانند، مشکلات اخذ مجوز در صورت تغییر کاربری زمین و گرانی کارگر و کودهای شیمیایی، عدم توجه دولت، توجه ننمودن کشاورز به بررسیهای خاک و آب منطقه که برای رشد درخت سنجد مناسب نیست و عدم انتخاب ارقام مناسب،عدم مراقبت از درختان در برابر باد و... از مشکلات این کار محسوب میشود.
این دورهی آموزشی به عمدهی جنبههای کاشت درخت سنجد پرداخته و بهدلیل ارتباط گستردهی میدون با کارآفرینان کشور، در تدوین آن از تخصص و نظرات تولیدکنندگان برتر این حوزه بهره گرفته شده است. مدرسهی میدون و کلینیک مشاوره نیز آمادهی برگزاری کلاسهای حضوری و ایجاد بستر برای ارتباط با مشاوران متخصص در این حوزه هستند.
توجه: دوره آموزشی احداث باغ سنجد، دوره ای مجازی (غیر حضوری) و مبتنی بر متن بوده و صرفاً در حساب کاربری شخص در سایت نمایش داده می شود.