کشاورزی مدرن با تولید گلخانهای نشاء خیار
در کشاورزي مدرن، توليد نشاء یک شغل اشتغالزا و با درآمد مطرح است و با توجه به افزایش سطح زیر کشت، هزینههای تولید و محدودیت منابع آبی، توليد نشاء اهميت فراوانی دارد.
در کشاورزي مدرن، توليد نشاء یک شغل اشتغالزا و با درآمد مطرح است و با توجه به افزایش سطح زیر کشت، هزینههای تولید و محدودیت منابع آبی، توليد نشاء اهميت فراوانی دارد.
تولید نشاء گلخانهای، شیوهای با چندین دلیل سودمند!!!
در گذشته اغلب کشاورزی و کاشت گیاهان با صرف منابع آبی بسیار، خصوصاً آبهای گرانبهای زیرزمینی برای کشت مستقیم بذر و جوانهزنی گیاه مصرف میشد. اما امروزه در کشورهای توسعهیافته در راستای کاهش مصرف آب، کود، سموم و... کشت نشاء بجای کشت مستقیم بذر در زمین صورت میگیرد. این شیوه دارای مزایای متعددی ازجمله؛ مصرف بذر کمتر، زودرسی و ارزش اقتصادی بیشتر محصول، کنترل مناسب آفات و بيماریها، امکان انتخاب گياهان قوي و سالم جهت کاشت، عدم نياز به تنک کردن، افزایش دوره برداشت بهویژه در مناطق سردسیر، افزایش عملکرد محصول پاییزه، استفاده حداکثری از زمین کشاورزی، مدیریت مصرف آب به دلیل خاموش نگهداشتن چاه، حداقل توقف رشد در مرحله انتقال، کاهش هزینه بذر، کاهش نیروی انسانی و کارگری و کاهش هزینههای جاری ازجمله مزیتهای این شیوه تولید است. این عوامل باعث شده است تا در سالهای اخیر استفاده از نشاء برای تولید برخی از سبزیها بیشازپیش افزایش پیدا کند.
بذر بیکیفیت و صرف هزینههای اضافه کشاورز
هرچند برخی از توليدکنندگان در کشور ما ایران اقدام به توليد نشاء محصولات مختلف سبزي و صيفی مینمایند اما اغلب یا با این روش تولید آشنایی چندانی ندارند و یا تولیدشان فاقد کیفیت مطلوب است. به صورتی که نشاءها آبکی با ساقه و برگ ضعیف و داراي علائم کمبود عناصر غذایی و یا داراي آلودگی هستند و توليدات خود را بدون انجام مراقبتهاي ویژه وارد بازار مصرف میکنند، لذا در ادامه نارضایتیهایی نظير عدم گيرایی و استقرار نامناسب نشاءها در زمين اصلی، حساسيت به سرما و یخبندان را به همراه داشته و نياز به هزینههای مجدد خرید نشاء و نیز واکاري و... را در پی خواهد داشت. بنابراین رعایت روشهاي علمی و کاربردی توليد نشاء سالم و استاندارد که از طرف «کارشناسان» و «دورههای متنی» در سامانه «میدون» ارائه شده، گام مؤثری برای رفع مشکلات فوق محسوب میشود.
چند توصیه برای کشاورز موفق
طبق نظر کارشناسان میدون، آنچه کشاورز باید در مرحله انتقال بذر به زمین رعایت کند این است که بذر باید رشد رویشی خود را در گلخانه سپری کرد، سپس به زمین اصلی منتقل شود. درواقع مرحله 4-6 برگ حقیقی معمولاً بهترین مرحله برای انتقال نشاء به زمین اصلی میباشد. نکته مهمتر اینکه معمولاً قبل از کاشت نشاء باید برای سازگاری بیشتر گیاه و جلوگیری از تنشهای ناشی از تغییر محیط، بسته به شرایط آبوهوایی هر منطقه تقریباً به مدت دو هفته نشاءها را در هوای آزاد قرار داد تا به شرایط جدید عادت نمایند. بدین ترتیب که پوشش گلخانه را شبها کمی باز گذاشته و بهتدریج دفعات و مدتزمان باز کردن سرپوش را بیشتر نمود تا نشاءها کاملاً با هوای بیرون سازگار شوند. در مناطق سرد و معتدل، نشاء را میتوان از اوایل اردیبهشتماه به زمین اصلی منتقل کرد. در مناطق گرمسیر جنوب میتوان کار انتقال نشاء به زمین اصلی را از نیمه دوم شهریورماه که شرایط آبوهوایی مساعد میشود، آغاز کرد.
هزینه و درآمدها
برای راهاندازی این کسبوکار به صورتی که صرفه اقتصادی مناسب داشته باشد با حداقل سرمایه حدود 23 میلیون تومان بدون در نظر گرفتن هزینه خرید زمین و هزینه نیروی انسانی، میتوان شروع به فعالیت کرد که حدود 13 میلیون هزینه ثابت و 10 میلیون تومان هزینه جاری مدنظر است. آنچه در «دوره آموزشی» این کسبوکار در «سایت میدون» به آن اشاره شده فضایی به مساحت 40 مترمربع نیاز است که کنار حیاط، پشتبام یا هر جای مطلوب دیگری قابلیت اجرا دارد. با در نظر گرفتن امکانات ذکر شده و توصیههای «کارشناسان میدون» میتوان 42840 قطعه نشاء تولید نمود که 42 میلیون تومان از فروش این محصول به دست میآید که با نرخ سوددهی 131%، حدود 30 میلیون تومان سود قابل دستیابی است.
ریسکهای پیش رو در اجرای طرح
با بررسی نظرات «کارشناسان بخش کشاورزی میدون» وارد شدن به هر کسبوکاری مسائل، مشکلات و موانعی دارد که در زمینه کشت نشاء خیار مواردی مانند؛ مشکلات سازه گلخانه، تهیه بذر استاندارد و گواهیشده، آب کلر دار، مشکلات سیستم گرمایش، فروش فصلی، اخذ تسهیلات، وجود واسطهگران، واردات خیار از استانهای دیگر و... قابلبیان است که هر تولیدکننده موفقی با در نظر گرفتن راهحلهای مناسب که از سوی کارشناسان مربوطه ارائه میشود، میتواند محصولات باکیفیت خود را به بازار عرضه کند.
بذر خیار حساس به شوری
در تغذیه خیار لازم است به این نکته توجه شود که خیار نسبت به شوری بسیار حساس میباشد و اگر غلظت املاح زیاد باشد، در رشد آن اختلال ایجاد میشود. هرچقدر قدرت زمین در نگهداری آب کمتر باشد، حساسیت به نمک بیشتر خواهد بود، به همین دلیل است که زمینهای هوموسی با قدرت نگهداری آب بیشتر، محصول بهتری میدهند.
نظرات (0)