>

قرچک

شهرستان قرچک در ۲۰ کیلومتری جنوب شرق تهران واقع گردیده است. این شهرستان از شمال شرق و شرق به شهرستان پاکدشت، از جنوب شرق و جنوب به شهرستان ورامین و از شمال غرب و غرب به شهرستان ری محدود می‌شود. جمعیت شهرستان طبق سرشماری سال 95، 269138 نفر گزارش شده‌است. قرچک دارای آب و هوای خشک و نیمه بیابانی با تابستان هایی گرم و زمستان هایی نسبتا سرد بوده و بارندگی کم، گرمای زیاد و دوره خشکی طولانی از ویژگی های این منطقه می باشد.

مزیت های منطقه

مزيت‌سنجي و اولويت‌بندي كسب‌وكارهاي موجود در هر شهرستان برمبناي يک روش تحقيق انجام مي‌شود. در اين روش تحقيق، يک شناسنامه براي هر شهرستان و يک شناسنامه براي هر كسب‌وكار تدوين مي‌شود. اين شناسنامه‌ها به عنوان ورودي به نرم‌افزار داده‌شده و خروجي نرم‌افزار هم‌پوشاني اين دو شناسنامه و تعيين مشاغل مزيت‌دار شهرستان است. اين اولويت‌بندي‌ها توسط كارشناسان و افرادخبره هر شهرستان بازبيني و اصلاح مي‌شوند. يكي از منابع تحليل همين ليست مزيت‌سنجي اصلاح‌شده‌است. يكي ديگر از منابع تحليل، مصاحبه با كارشناسان و متخصصين حوزه اشتغال هر شهرستان است. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از اين افراد مصاحبه انجام مي‌شود. اين مصاحبه‌ها پياده‌سازي و ارزيابي مي‌گردد. در صورت وجود تناقض و ابهام بين اين 3 مصاحبه و ليست مزيت‌سنجي، مصاحبه‌هاي تكميلي و حتي مصاحبه بيشتر هم صورت مي‌گيرد تا تيم تحليل به نتيجه نهايي مطلوب دست‌يابد. بنابراين خروجي هر شهرستان از تجميع مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجي حاصل مي‌شود. در ادامه تحليل شهرستان قرچک ارائه‌شده‌است.

 

تعیین کسب‌وکارهای مزیت‌دار شهرستان

همانطوريكه در قسمت مقدمه اشاره‌شده مبناي تحليل، مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجي است. از بررسي اين دو منبع رسته‌هاي رايج و اولويت‌دار شهرستان تعيين شده‌است. مبناي اين اولويت‌بندي، فراواني و ميزان اشاره افراد كارشناس به كسب‌وكارهاي رايج در هر شهرستان و اولويتي كه اين مشاغل در ليست مزيت‌سنجي دارند، است. در هر رسته كسب‌وكارهاي رايج به ترتيب اولويت مشخص شده‌است. در تحليل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلي كه هنوز در شهرستان راه‌اندازي نشده و پتانسيل ايجاد آن‌ها در شهرستان وجوددارد، اشاره شده‌است. مزيت‌هاي شغلي به ترتيب اولويت در ادامه آورده شده‌است.

 

1.زراعت
2.صنایع غذایی
3.صنایع تبدیلی و تکمیلی
4.باغداری
5.دامداری
6.صنایع دستی
7.طیور
8.خدمات
9.صنعت
10.شیلات

 

· زراعت

شهرستان قرچک با داشتن منابع آبی مناسب و همچنین خاک حاصلخیز می‌تواند منطقه‌ای مناسب جهت توسعه کشت محصولات زراعی باشد. لازم به ذکر است که تمام موارد پیشنهاد داده شده در این حوزه به شرط وجود زمین کافی، قابلیت سرمایه گذاری را دارند. تولیدات زراعی شهرستان قرچک در مجموع توان بالاتری از تولیدات باغی دارد. عمده ترین محصول زراعی این شهرستان گندم و جو است و به دلیل بازار مصرف خوب برای این محصولات، همچنان مزیت افزایش تولید برای آن‌ها وجود دارد.[1] در میان محصولات کشاورزی، کاشت گندم نسبت به بقیه کم دردسرتر است.گندم در بازه زمانی حدودا هشت ماهه به ثمر نشسته و به مرحله سود دهی می رسد. خرید تضمینی گندم همه ساله توسط دولت انجام می گیرد. البته خود کشاورز هم می تواند گندم را بفروشد و درآمد خوبی کسب کند. کود شیمیایی و بذر نیز به شکل یارانه‌ای در اختیار کشاورزان قرار می گیرد؛ بنابراین گسترش تولید گندم ارزش افزوده زیادی را به دنبال دارد. جو از دیرباز در سبد تغذیه دام جایگاه ویژه داشته و به صورت دانه و علوفه سبز مورد استفاده قرار می‌گیرد. از جو برای تهیه نان و پخت سوپ استفاده می شود و در تهیه غذای کودک نیز کاربرد دارد. جوشانده جو داروي خوبي براي مبتلايان به تب و كم خوني و سوء هاضمه بوده و پایین آورنده کلسترول است.

ازدیگر محصولات زراعی که به صورت عمده در شهرستان تولید می شود، ذرت دانه ای و علوفه ای است که قابلیت توسعه دارد. کاشت ذرت در خاک هایی که دارای عمق کافی، نرم و قابل نفوذ باشند امکان پذیر است، همچنین لازم است تهویه در خاک به خوبی انجام شود، خاک از نظر آهک و هوموس غنی و حرارت کافی داشته باشد. زمین های خیلی سبک و خیلی سنگین برای کاشت ذرت مناسب نیستند. ذرت بر خلاف گندم و جو احتیاج به گرما و حرارت زیاد خورشید دارد. مناطقی که تابستان گرم و تابش نور خورشید کافی و پاییز خشک دارند بهترین عملکرد را از نقطه نظر تولید دانه دارند.

کشت حبوبات نظیر نخود در شهرستان قرچک به صورت محدود انجام می شود و با توجه به اینکه زمین های منطقه برای محصولات زراعی کشش و قابلیت دارند، کشت حبوبات دارای مزیت خواهد بود. این محصولات فیبر بالایی دارند و در چند سال اخیر نیز به میزان بیشتری در غذاها مورد استفاده قرار گرفته‌اند. همچنین می‌توان این محصولات را در تناوب با گندم و جو قرار داد و بخشی از نیتروژن مورد نیاز خاک را تامین کرد و از کاه تولید شده نیز برای خوراک دام و طیور بهره برد. لذا با توجه به نکات ذکر شده کشت و زراعت این محصولات برای شهرستان مزیت دو چندان دارد.

کشت زعفران به صورت آزمایشی در شهرستان انجام شده است و موفقیت آمیز بوده در نتیجه برای کشت این محصول در شهرستان قرچک پتانسیل وجود دارد. نیاز آبی کم و تامین نیاز آبی آن با نزولات جوی، تداخل نداشتن نیاز آبی با سایر محصولات کشاورزی مرسوم در منطقه، اشتغال‌زایی مستقیم و غیرمستقیم (در زمان برداشت) و اقتصادی بودن آن از جمله مواردی است که می‌توان این محصول را جایگزین دیگر محصول‌های کشاوری پرآب‌بر کرد.

امروزه افراد زیادی به استفاده از گیاهان دارویی متمایل شده اند. خواص بی نظیر این گیاهان و نداشتن عوارض جانبی ناشی از مصرف باعث شده تا افراد زیادی به گونه‌های مختلف از آن ها استفاده کنند. به همین جهت به کشت گیاهان دارویی می توان به چشم یک مزیت پر سود نگریست. از آن جا که این گیاهان برای کشت، مراقبت خاص و شرایط حساسی نیاز ندارند، می توان روی کشت آن ها سرمایه گذاری کرد. طبق بررسی‌های صورت گرفته کشت گیاهان دارویی نظیر گل گاوزبان، رازیانه و بابونه در شهرستان مزیت دارد.

باتوجه به میزان واردات دانه‌های روغنی، فعالیت در زمینه کشت این محصولات در مناطق مستعد مانند شهرستان قرچک قابل سرمایه‌گذاری است. کلزا از جمله دانه‌های روغنی است که در شهرستان کشت می‌شود و قابلیت توسعه دارد. کشت کلزا باعث از بین رفتن چرخه زندگی آفات، بیماری ها و علف های هرز گردیده و با کاهش جمعیت آنها موجب صرفه جویی در مصرف سموم و کاهش آلودگی های زیست محیطی می گردد. با توجه به آنکه زمان کشت کلزا در فصل پاییز است، نیاز گیاه به آب کم می‌باشد و با استفاده از نزولات جوی می توان به کشت آن اقدام نمود. کلزا با تولید مقادیر قابل توجهی علوفه می تواند در تغذیه دام های منطقه نقش موثری داشته باشد. همچنین برگردان بقای کلزا به خاک باعث افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود ساختمان خاک خواهد شد. کشت کلزا به عنوان یک دانه روغنی بسیار مهم در تولید محصولات حوزه صنایع غذایی و یا تولید انواع نهاده‌های خوراکی دام و طیور متداول است. روغن کلزا ازجمله مشتقات این گیاه است که امروزه به دلیل سالم بودن و داشتن کمترین کلسترول و اسیدهای چرب اشباع ‌شده مورد استقبال قرارگرفته است. تحقیقات دانشمندان نشان می‌دهد که دانه کلزا 40-30 درصد روغن و کنجاله‌اش50-40 درصد پروتئین دارد.

 

· صنایع غذایی

راه‌اندازی کسب و کار فرآوری محصولات کشاورزی مهمترین روش برای ایجاد اشتغال و عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی محسوب می‌شود که کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع را تا حد امکان ممکن می‌کند. میزان تولید گوجه فرنگی و صیفی جات در این شهرستان به دلیل زراعت سالانه و عملکرد مطلوب آن بسیار زیاد است به همین دلیل ایجاد واحدی برای تولید رب و پودر گوجه فرنگی و همچنین در اولویت های پایین تر تولید ترشی و شور و خیارشور بسیار مزیت دارد که با ایجاد بازار فروش مناسب در خارج از شهرستان می‌توان به سود خوبی رسید. صنعت تولید رب گوجه فرنگی دارای کاربردهای فروانی نظیر تولید چاشنی و بهبود دهنده رنگ و طعم انواع غذا، ماده اولیه سس‌ها و کنسروها است. پودر گوجه فرنگی محصولی نوین و جدید از میوه گوجه فرنگی است. پودر گوجه‌فرنگي محصولي است كه زمان زیادی از توليد نمي‌گذرد و در همین مدت هم توانسته جاي خود را در بازار مصرف باز كند. اين پودر به دليل داشتن وزن و حجم كمتر، باعث سهولت و صرفه‌جويي در حمل‌ و نقل و بسته‌بندي شده و ماندگاري و عمر مفيد بيشتري دارد. مزيت ديگر اين پودر نداشتن مواد نگهدارنده در تركيبات آن است. پودر گوجه فرنگی در صنایع غذایی و دارویی نیز دارای کاربردهای متنوعی است. از جمله کاربردهای گسترده این محصول می‌توان به کاربرد آن در مواد غذایی منجمد شده و نیمه آماده، سوپ‌های آماده و اسنک‌ها (شامل پفک، چیپس و...) اشاره نمود. به طور کلی می‌توان گفت از این محصول به عنوان چاشنی در تولید محصولات مختلف استفاده می‌شود.

با توجه به میزان تولید سبزی در این شهرستان واحدی برای فرآوری این محصولات نظیر پاک، خرد، سرخ کردن و بسته بندی آنها به دلیل بازار مصرف خوب در داخل شهرستان و استان می تواند مزیت داشته باشد.

ترشی و شور، بیشتر به‌عنوان یک چاشنی در کنار غذا مصرف می شود و به دلیل خاصیت اسیدی که دارد، باعث افزایش اشتها و میل به غذا خوردن در افراد می‌شود. این محصول یکی از فرآیندهای نگهداری طولانی‌ مدت صیفی‌ و سبزیجات  است. در جوامع امروزی به دلیل افزایش مشغله افراد و شاغل بودن بسیاری از زنان، فرصت کافی برای تهیه آن در منزل و توسط خود افراد وجود ندارد و اکثر خانواده‌ها تمایل دارند ترشی و شور موردنیاز خود را به‌صورت آماده تهیه نمایند.

میزان تولید بادمجان و ذرت دانه ای در شهرستان به حدی است، که بتوان واحدی برای تولید کنسرو خوراک بادمجان و ذرت احداث کرد. در شرایط کنونی جامعه، بازار استفاده از غذاهای کنسرو شده بسیار پر رونق است و این قبیل غذاها به دلیل داشتن مزایایی همچون حفظ حالت طبيعي مواد غذايي، قيمت مناسب، نگهداري طولاني و آسان، در دسترس بودن، تنوع و صرفه‌جويي در زمان بسیار مورد توجه هستند و از مصرف بسیار بالایی برخوردارند[2].

با توجه به میزان تولید گندم در شهرستان، احداث واحدی برای تولید آرد می تواند نیاز منطقه را تامین کند. از جمله فعالیت‌هایی که برای شهرستان می‌توان انجام داد و علاوه بر سوددهی، برای جوانان نیز بازار کار فراهم کرد، تولید شیرینی، رشته آش، نان صنعتی و نان فانتزی است. البته تولید نان صنعتی و فانتزی به دلیل بازار مصرف بیشتر، مزیت بالاتری نسبت به سایر موارد نامبرده شده دارند.

امروزه شغل نانوایی یکی از مشاغل پایه‌ای و پر رونق است که در طول سال همیشه درآمدزا می‌باشد. نان محصولی است که با توجه به سلیقه یا نوع غذای مصرفی خانواده ها، همواره بر سر سفره‌ها قرار دارد. نان‌ها فقط به صورت نان‌های ساده و معمول مانند لواش، سنگک و... نیستند بلکه نان‌های فانتزی نیز تولید می‌شوند که مشتریان خاص خود را دارند. امروزه راه‌اندازی کسب و کار تولید نان فانتزی بازاری رو به رشد دارد. این کسب و کار با تولید نان‌هایی با اندازه و طعم‌های متفاوت با استقبال مردم مواجه شده ‌است.

شیرینی از دیرباز مورد توجه افراد با ذائقه‌های مختلف بوده و در تمامی مراسم‌ها و جشن‌ها نیز کاربرد دارد. پخت شیرینی در ابعاد وسیع و کارگاهی و حتی در محیطی کوچک (در خانه) امکان‌پذیر است. شیرینی محصولی است که در انواع متفاوت و با طعم‌های متنوعی تهیه می‌شود. به علاوه این که با تغییر در مواد تشکیل دهنده آن می‌توان برای افراد رژیمی هم شیرینی تهیه کرده و این افراد را نیز به بازار هدف خود اضافه کرد. این کسب و کار را می‌توان با تجهیزات کم و سرمایه پایینی شروع کرد و در زمان کوتاه با فروش محصول به سود بالایی رسید. پخت شیرینی یکی از مشاغل زود بازده است و یک فرصت شغلی مناسب مخصوصاً برای زنان خانه‌دار محسوب می‌شود.

گروه ديگري از فرآورده‌هاي خميري حاصل از آرد گندم انواع رشته‌ها هستند. رشته فرآورده‌اي است كه از مخلوط كردن آرد گندم، آب و نمك پس از طي مرحله عمل آوردن به وسيله ماشين‏هاي مخصوص تهيه و پس از خشك كردن به بازار عرضه مي‌شود. رشته آش رشته‌اي است كه داراي رنگ سفيد متمايل به شيري مي باشد و از آرد ستاره که 21 درصد از سبوس خود را از دست داده است.

با توجه به میزان تولید انجیر در شهرستان، احداث واحدی برای فراوری این محصول مزیت دارد. در این شهرستان انجیر خوب و مرغوبی تولید می‌شود؛ اما چون ماندگاری میوه انجیر بسیار کم است و صنایع تبدیلی ندارد، سالانه بخشی از آن به ضایعات تبدیل می‌شود. با این وجود ایجاد صنایع فراوری آن سود خوبی را برای باغدار و سرمایه گذار خواهد داشت. بهره‌گیری از خواص فراوان انجیر بیشتر از طریق مصرف انجیر خشک و پس از آن میوه تازه مرسوم است. مصرف انجیر خشک به‌صورت مخلوط با دیگر میوه‌های خشکباری مرسوم است. اولین فراورده انجیر که تهیه و مصرف آن برای همه لازم است، نوشیدنی آب انجیر و شیره انجیر است. فرآورده‌های دیگر قابل ذکر شامل شربت انجیر (متفاوت با آب‌انجیر)، مسقطی انجیر، مربای انجیر و مارمالاد آن، ترشی، کمپوت، سوپ و پوره انجیر هستند که هر کدام از این فرآورده‌ها روش تهیه خاص خود را دارند. علاوه بر موارد ذکر شده از انجیر می‌توان در تهیه شیرینی‌جات مختلف مانند شکلات، بیسکوئیت، کیک و کلوچه استفاده کرد.

با توجه به میوه های تولید شده در شهرستان، تهیه چیپس میوه و میوه خشک از جمله فعالیت هایی که در مقیاس خانگی یا به صورت نیمه صنعتی مزیت دارد. خشک کردن میوه‌جات، یکی از روش‌هاي جلوگیري از فساد میکروبی آن‌ها است. در این روش، در اثر کاهش میزان رطوبت، امکان فساد میکروبی بسیار کم شده و سرعت دیگر واکنش‌هاي مضر نیز، به مقدار قابل توجهی کاهش می‌یابد. خشک کردن، ضمن این که روي محصول اثر حفاظتی دارد، وزن و حجم آن را نیز به میزان چشمگیری کاهش می‌دهد، در نتیجه از هزینه‌های حمل و نقل و ذخیره‌سازي نیز می‌کاهد. با توجه به این که بخشی از بازار میوه خشک، سهم محصولات وارداتی است، با تولید مشابه داخلی این میوه‌ها (از نظر نوع و کیفیت)، می‌توان مانع واردات و خروج میلیون‌ها دلار ارز از کشور شد. همچنین نیاز بیش از حد برخی از کشورها به این گونه محصولات (به دلیل شرایط ویژه اقلیمی آن‌ها، هزینه بالای حمل و نقل سبزیجات و میوه‌های تازه و محدود بودن زمان نگهداری آن‌ها)، فرصت مناسبی برای رونق تولید و صادرات چیپس میوه فراهم آورده است.

تولید لبنیات در این شهرستان به صورت خانگی و سنتی انجام می شود و یک واحد تولید لبنیات به صورت نیمه صنعتی نیز در شهرستان دایر است. تولید روزانه‌ی شیر در شهرستان قرچک به حدی است، که ظرفیت ایجاد واحد های نیمه صنعتی تولید لبنیات در شهرستان وجود دارد و با توجه به نیاز مردم شهرستان، فعالیت بیشتر در این حوزه مزیت دارد. البته باید توجه داشت برای موفقیت در زمینه کسب و کار تولید لبنیات باید به افزایش توانایی در زمینه رقابت با نشان‌های تجاری معروف نیز توجه کرد.[3] در اولویت های پایین تر، تولید قره قوروت و بستنی نیز با توجه به بازار مصرف خوب، برای شهرستان مزیت خواهند داشت.

در شهرستان قرچک صنعت تولید گوشت رونق مطلوبی داشته و در این راستا تولید فرآورده‌هایی غذایی و پروتئینی نظیر سوسیس و کالباس، سودآور و پر منفعت است. طبق بررسی‌های انجام شده این محصولات در داخل شهرستان و استان‌های اطراف بازار مصرف خوبی دارند اما بهتر است که بازار فروش مناسب و توان رقابتی با کارخانه‌های صاحب برند را در این زمینه در نظر گرفته شود. به صورت کلی تولید محصولات مشتقی از گوشت‌های فرآوری شده، در هر زمانی سوددهی دارد و از شغل‌های آزاد پردرآمد محسوب می‌شود. در بین فراورده های عمل آوری شده از گوشت، سوسیس و کالباس به دلیل آماده سازی سریع و همچنین طعم و مزه مطلوب، مصرف بیشتری دارد. سوسیس و کالباس حاوی پروتئین های حیوانی کافی، چربی، کربوهیدرات و ویتامین است و می توان آن‌ها را از جمله غذاهای آماده در سفره خانواده ها نام برد. برای حفظ این جایگاه و افزایش تقاضای این محصولات، علاوه بر انتخاب روش های مناسب تولید و فراوری، باید به نوع و شکل بسته بندی آنها نیز توجه نمود.

 

· صنایع تبدیلی و تکمیلی

با وجود تنوع تولید محصولات کشاورزی، بررسی‌ها نشان می‌دهد که سالانه مقداری از آن در مراحل کاشت، داشت و برداشت به ضایعات تبدیل می‌شوند. از سوی دیگر برداشت و یا تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در یک بازه زمانی مشخصی رخ می‌دهد؛ اما مصرف آن‌ها در طی سال صورت می‌پذیرد. لذا صنایع تبدیلی می‌تواند زمان استفاده را افزایش دهد و از میزان ضایعات آن بکاهد. همچنین گسترش این صنایع موجب اشتغال‌زایی، ایجاد درآمد و جلوگیری از اتلاف و ضایع شدن محصولات می‌گردد.

یکی از روش‌های تازه ماندن گوشت، بسته‌بندی مناسب است. بسته بندی باید به گونه‌ای باشد که گوشت را در مقابل نفوذ طعم، بو، رنگ و سایر عوامل خارجی محافظت کرده و از خشک شدن و تبخیر سطحی جلوگیری کند. همچنین بسته بندی باید خواص حسی و ظاهری و سایر ویژگی‌های گوشت را حفظ و گوشت را در برابر آلودگی های میکروبی و سایر آلودگی ها نگهداری کند. باتوجه به میزان تولید گوشت قرمز در شهرستان، فعالیت در این زمینه مزیت دارد.

با افزایش جمعیت، رشد تکنولوژی و افزایش سطح استانداردهای زندگی در جوامع امروزی، مصرف محصولات با محتوای بسته بندی های کوچک افزایش یافته است. جامعه مصرفی نیازمند محصولاتی با اندازه‌ها و بسته بندی های متفاوت بوده و اهمیت صنعت بسته بندی به تدریج برای بنگاه ها و برنامه ریزان اقتصادی در حال آشکار شدن است. بسته بندی باید تا حد امکان ساده و ارزان باشد، ضمن اینکه اهداف اولیه بسته بندی یعنی خاصیت حفاظتی و جذابیت را نیز دارا باشد. در نتیجه پرداختن به این موضوع دارای توجیه مناسب اقتصادی بوده و با اجرای این طرح ، می توان بستر مناسبی را برای اشتغال نیروهای ماهر و نیمه ماهر فراهم آورد.

در حوزه صنایع تبدیلی و تکمیلی، تولید خوراک دام و طیور از جمله پیشنهادات شغلی در شهرستان است که با توجه به رونق دامداری و پرورش طیور در شهرستان قرچک، جوابگو خواهد بود.

میوه های تولیدی در شهرستان معمولا به صورت فله ای به فروش می رسند، در صورتی که می توان انها را سورت و بسته بندی کرد. در واقع هدف از سورتینگ میوه، دسته بندی و درجه بندی انواع میوه بر اساس سایز و کیفیت است؛ به طوری که بتوان محصول نهایی را به صورت یک دست و یک اندازه در بسته بندی های مختلف در بازار ارائه نمود و مشتری نهایی در طول زمان از یکنواختی خرید خود با برند مورد نظر مطمئن باشد. بسته بندی نهایی میوه و سبزی پس از عملیات سورتینگ به منظور جابجایی آسان و همچنین حفاظت از محصول نهایی سورتینگ شده صورت می گیرد.

با توجه به میزان غلات و حبوبات تولیدی در شهرستان، احداث واحد بوجاری برای ارائه‌ی محصولی تمیزتر و با کیفیت‌تر، دارای مزیت خواهد بود. بوجاری به معنی پاک کردن غلات است، در حین عمل بوجاری، دانه از ساقه و پوسته جدا می‌شود. همچنین اگر تخم حشرات و یا آفتی هم در غلات باشد تفکیک می‌شود.

تولید پودر خون پیشنهاد دیگر در حوزه صنایع تبدیلی است. پودر خون محصول فرعی حاصل از ذبح انواع دام می‌باشد و بعد از خشک کردن به عنوان منبع پروتئین و اسیدهای آمینه برای تغذیه و خوراک دام، طیور و آبزیان استفاده می‌شود. خون حاصل از کشتار دام در صورتی که بازیافت نشود برای طبیعت مشکل ساز خواهد شد. چرا که آلودگی‌ها را سریعا به خود جذب کرده و سبب گسترش انواع بیماری‌ها می شود. از طرفی به دلیل این‌که درصد نیتروژن بالایی دارد، اکوسیستم محل را تغییر می‌دهد.

احداث سردخانه از دیگر مزیت‌ها و پتانسیل‌های شهرستان می‌باشد. از مهمترین مزایای استفاده از سردخانه میوه و سبزی می توان به جلوگیری از فساد محصول اشاره کرد. روند انواع فسادها از قبیل فساد فیزیکی، فساد شیمیایی یا تغییر رنگ محصول، فساد ناشی از وجود میکروارگانیسم ها و غیره با نگهداری در سردخانه ها به شدت کند شده و حفظ کیفیت محصول در زمان طولانی تر حاصل می گردد. از دیگر مزایای با اهمیت احداث سردخانه میوه، کنترل قیمت بازار است. ذخیره کردن میوه در سردخانه موجب می شود در ماه هایی که مصرف میوه بسیار است و فصل برداشت آن محصول خاص نیست، بازار با کمبود مواجه نشده و حباب قیمت ایجاد نگردد. در واقع با ساخت سردخانه میوه تعادلی در عرضه و تقاضا ایجاد می گردد و موجب خواهد شد از افزایش بی رویه قیمت که به ضرر مصرف کننده است و از کاهش بیش از حد آن که به ضرر باغداران است جلوگیری به عمل آید؛ بنابراین نقش سردخانه های میوه جات به عنوان حد واسط بازار و باغداران در این بین بسیار پر رنگ و حیاتی است.

لازم به ذکر است در صورت دقت نکردن به بازارفروش و ظرفیت شهرستان، مشاغلی که در این حوزه نام برده شد با مسئله اشباع روبه رو خواهند شد. بنابراین در نظر گرفتن نیاز و ظرفیت شهرستان و همچنین بازارفروش در شهرستان های اطراف در زمینه راه انداری این مشاغل مهم است.

 

· باغداری

باغداری یکی از مشاغل موجود در شهرستان قرچک است که قابلیت توسعه دارد. افزایش باغداری، علاوه‌بر اشتغالزایی، به اقتصاد و فضای کسب و کار شهرستان رونق می‌بخشد. کشاورزی و ازجمله باغبانی در توسعه ملی و افزایش رفاه عمومی، فقرزدایی، تنوع بخشیدن و پایدار کردن الگوی توسعه شهری، توزیع درآمد و عدالت اجتماعی موثر است.

از جمله تولیدات این شهرستان می توان به گوجه فرنگی، خیار، بادمجان و سبزی در فضای آزاد اشاره کرد. با اینکه شهرستان جزء مناطقی است که سطح آب آن متوسط است؛ اما برای این محصولات بازار فروش خوبی وجود دارد و همچنین کشاورزان به کاشت آن تمایل دارند؛ در نتیجه فعالیت بیشتر در این زمینه دارای مزیت است، البته بهتر است به دلیل مشکلات کم آبی در این شهرستان الگوهای آبیاری تغییر کند و آبیاری به صورت مکانیزه انجام شود.[4]

گلخانه‌های تولید صیفی جاتی نظیر خیار، گوجه، بادمجان و فلفل دلمه‌ای در قرچک وجود دارد که علاوه برتامین نیاز شهرستان قرچک در شهرستان های اطراف نیز بازار فروش مناسبی دارند؛ بنابراین افزایش فعالیت در زمینه احداث گلخانه‌های بیشتر پیشنهاد می‌شود. گلخانه های قرچک علاوه بر تولید صیفی جات، گل های زینتی نظیر کاکتوس و درختچه های آپارتمانی نیز پرورش می دهند و با توجه به بازار فروش محصولات تولید شده برای این فعالیت مزیت وجود دارد.[5]

با اینکه فعالیت‌های حوزه‌ی باغداری نسبت به زراعت در قرچک کمتر است، اما باتوجه به کیفیت مطلوب محصولات تولیدی و داشتن بازار فروش خوب، احداث باغات بیشتر بعضی محصولات باغی مزیت دارد. انجیر و خرمالو از جمله این محصولات هستند. نیاز آبی بسیار کم، سازگاری با محیط و استقامت در برابر گرما و خشک‌سالی از ویژگی‌های بارز گیاه انجیر محسوب می‌شود. ازآنجاکه باغ‌های انجیر معمولاً در دامنه‌های شیب‌دار احداث می‌گردند، احداث چنین باغ‌هایی علاوه بر ایجاد اشتغال، پوشش گیاهی مناسب برای منطقه و بیابان‌زدایی می‌تواند به حفظ کنترل سیلاب، جلوگیری از فرسایش خاک و استفاده بهینه از آب باران کمک کند. همچنین انجیر به عنوان میوه ای با خواص بسیار زیاد علاوه بر تازه خوری، برای تولید میوه خشک نیز مورد استفاده قرار می گیرد و ارزش افزوده بالایی برای تولید کننده ایجاد می کند.

میوه های هسته دار تولید شده دراین شهرستان شامل هلو و زردآلو می شود، این محصولات می تواند نیاز شهرستان قرچک و شهرستان های اطراف را تامین کند و با توجه به شرایط اقلیمی شهرستان، احداث باغات این میوه ها دارای مزیت است.

پسته از جمله محصولاتی است که در چند سال اخیر در شهرستان کاشته می‌شود و به سبب داشتن بازار فروش مطلوب قابلیت توسعه دارد. اصولاً درخت پسته از ۷ تا ۹ سال پس از کاشت نهال و پیوند، شروع به تولید محصول می‌نماید. بهترین خاک برای کاشت درخت پسته، خاک لومی شنی است. کیفیت آب مصرفی برای آبیاری درخت پسته به گونه‌ای است که در کاشت سایر محصولات کشاورزی با آن آب، غیر ممکن یا غیر اقتصادی است. شرایط مناسب آب و هوایی برای کاشت نهال پسته اقلیم گرم و خشک در تابستان (گرمای سوزان نباشد) و زمستان سرد و معتدل است، همچنین مقاومت و سازگاری زیادی در برابر کم آبی و شوری داشته باشد. محصول پسته به لحاظ اهمیتی که اندام های مختلف درختان پسته از نظر خوراکی و صنعتی دارد همواره حائز اهمیت بوده و انسان همواره از میوه، پوست، هسته، برگ، ساقه و حتی صمغ آن بهره گرفته است.

 

· دامداری

دامداری به عنوان یکی از حوزه‌های اقتصادی مهم و مرتبط با بخش کشاورزی، در سطح گسترده‌ای در شهرستان قرچک انجام می‌شود و در نتیجه انجام این حرفه، سود اقتصادی خوبی نیز نصیب مردم منطقه شده است. از آن جایی که حوزه دامداری با یکی از مهمترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و خصوصاً منابع پروتئینی مرتبط می‌باشد، توجه به آن امری ضروری است. فعالیت در این حوزه شغلی و افزایش بهره وری در آن، می‌تواند عاملی برای توسعه صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی در این شهرستان محسوب شود.

در شهرستان قرچک پرورش و نگهداری دام‌های سنگین به دلیل عملکرد بالا و پربازده بودن از دام سبک بیشتر است و این فعالیت در واحدهای صنعتی و نیمه صنعتی دنبال می شود. از جمله دام‌های سنگین پرورش داده شده در این شهرستان می‌توان به گاوهای بومی و هلشتاین اشاره کرد، که پرورش گاو بومی به دلیل تولید شیر و گوشت کمتر از دام های اصلاح شده، مزیت پایین‌تری نسبت به پرورش گاو هلشتاین دارد.[6] گاو هلشتاین که به نام هولشتاین هم شناخته می شود جزء سنگین وزن ترین گاوهای شیری در جهان هستند. این نژاد که از نظر تولید شیر بهترین نژاد در میان گاوهای شیری است حدودا ۷۲۴۰ لیتر شیر در سال تولید می کند. درصد چربی این شیر 65/3 درصد  و درصد پروتئین آن ۳ درصد است.

در شهرستان قرچک واحدهای پرواربندی گوساله وجود دارد و با توجه به نیاز مردم به گوشت قابل افزایش هستند. مزایای ورود به عرصه‌ی پرواربندی گوساله دارای جنبه های مختلف است. از یک طرف، از پوست گاو گوشتی در چرم‌سازی استفاده می‌شود؛ از طرف دیگر از گوشت آن جهت استفاده در تغذیه انسان بهره برداری می شود. همچنین به لحاظ اقتصادی، در درآمد زایی انسان تاثیر گذار است. علاوه بر این موارد، برای جلوگیری از واردات گوشت گوساله از کشورهای دیگر تولید آن اهمیت دارد.

در این شهرستان پرورش دام‌های سبک معمولاً به صورت سنتی انجام می‌شود. دام‌های سبک پرورشی شهرستان شامل  گوسفند بومی و بز بومی هستند، که پرورش هر دو گونه برای شهرستان به یک اندازه دارای مزیت است. توان گوسفند برای تحمل اقلیم های متفاوت بیشتر است، جیره غذایی کمتر و در نتیجه هزینه کمتری نیاز دارد، تمامی فرآورده های دامی مانند گوشت، شیر، ماست، کره، و حتی پشم و پوست دام پرکاربرد هستند و فروش این فرآورده ها در تمامی روزهای سال انجام می‌شود.

بز به‌عنوان یک حیوان اهلی نشخوارکننده جهت تولید شیر و گوشت در مناطق مختلف پرورش داده می‌شود. جثه کوچک، کم توقع بودن و مقاومت در برابر بیماری‌ها و شرایط سخت محیطی، باعث شده تا بز به‌عنوان حیوانی محبوب در بین دامداران تلقی شود. در نقاط مختلف از این حیوان علاوه بر تولید شیر و گوشت، جهت تولید پوست و الیاف مویی نیز استفاده می‌شود.

علاوه بر اینکه دامداری در این شهرستان به صورت سنتی قابلیت توسعه دارد، فعالیت در حوزه دامداری صنعتی برای پرواربندی بره و همچنین پرورش بزهای سانن، آلپاین و مورسیا در اولویت های پایین‌تر، برای شهرستان مزیت دارد. بز سانن یک نژاد شیری پرتولید است که نسبت به بزهای بومی، تولید شیر بسیار بیشتری دارد و می‌تواند بخشی از نیاز کشور به شیر و پروتئین حیوانی را تأمین نماید. نرخ تبدیل مواد خوراکی به شیر در بزهای سانن بالاتر می‌باشد که این امر موجب افزایش بازدهی بز سانن از خوراک مصرف شده توسط آن می‌شود. کسب و کار پرورش بز سانن موجب اشتغال‌زایی و رغبت بیشتر جوانان به امر دام‌پروری می‌شود. هر کیلوگرم شیر بز با قیمت بیشتری نسبت به شیر گاو فروخته می‌شود و در نقاط مختلف کشور طرفداران خاص خود را دارد.

بز آلپاین به دلیل زندگی در شرایط کوهستانی، مقاوم، چالاک و با قدرت پیاده روی و کوهپیمایی مثال زدنی هستند و می‌توانند از صخره‌های شیب‌دار کوه‌های بلند بالا رفته و از مراتع آن استفاده کنند؛ به همین دلیل برخی فکر می‌کنند چون منشأ نژاد آلپاین از کوهستان های سرد منطقه آلپ است، نمی تواند در مناطق گرمسیر زندگی کند، اما مشاهدات میدانی نشان داده است که این نژاد علاوه بر شرایط آب و هوایی سرد، قابلیت مناسبی برای زنده ماندن در شرایط گرم و خشک را داشته و تقریباً با هر نوع شرایط آب و هوایی سازگار است ضمن اینکه این بز تولید شیر بسیار خوبی نیز دارد.

بز مورسیا اسپانیایی یکی از مشهورترین انوع نژاد بز در جهان است. این بزها دارای ویژگی های با ارزشی چون پرورش آسان، توان بالا برای زندگی در شرایط سخت محیطی و شیردهی بالا هستند؛ این خصوصیات موجب شده است که بزهای مورسیا از بهترین انوع نژاد بز برای پرورش در مناطق گرمسیر باشند.

 

· صنایع دستی

صنایع دستی می تواند هم حالت کارگاهی و هم حالت خانگی داشته باشد و همانند صنایع کوچک قابلیت استقرار در شهر و روستا را دارد و بدون نیاز به تکنولوژی پیشرفته، بیشتر متکی به متخصص های بومی و سنتی است و قسمت اعظم مواد اولیه مورد مصرف آن از داخل کشور قابل تهیه و تامین است. افزون بر این، صنایع دستی دارای ویژگی‌های هنری و مصرفی به طور همزمان بوده و علاوه بر داشتن جنبه های مصرفی قوی، برخوردار از بینش، ذوق، اندیشه و فرهنگ تولیدکننده نیز هست و در مجموع می توان آن را یک هنر – صنعت نامید، چرا که هم ویژگی‌های یک صنعت را داراست و هم ضمن برخورداری از خصوصیات هنری، هنر محض محسوب نمی شود و به پشتوانه کارایی‌های مصرفیش و از آنجا که قابلیت تولید و تکرار دارد بیشتر جزو گروه هنرهای کاربردی قرار می گیرد. در قرچک به دلیل بازار فروش کافی برای محصولات صنایع دستی و تمایل بانوان این شهرستان به تولید این محصولات، فعالیت در حوزه ی صنایع دستی می تواند از جمله پرکاربرد ترین فعالیت ها باشد. از جمله صنایع دستی سودآور تولید شده در این شهرستان می توان به گلیم بافی و قالی بافی اشاره کرد. این صنایع دستی به دلیل بازار مصرفی که در شهرستان ها و استان های اطراف دارند، می توانند به میزان بیشتری تولید شوند و مزیت بالایی دارند. همچنین سفالگری و حصیر بافی از جمله فعالیت هایی است که در صورت بازاریابی مناسب و برگزاری کلاس های آموزشی جای کار دارند.[7]

 

· طیور

پرورش طیور یکی از مشاغل نسبتاً سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار بوده و سود نسبتاً مناسبی برای تولیدکنندگان دارد. در شهرستان قرچک پرورش مرغ گوشتی و تخم گذار در واحد های صنعتی انجام می شود. از آنجایی که نیاز به گوشت سفید و تخم مرغ در داخل استان تهران و همچنین سراسر کشور زیاد است، فعالیت در زمینه ایجاد واحدهایی برای پرورش مرغ های تخم گذار و گوشتی دارای مزیت است. گوشت مرغ به سبب مزیت‌های فراوانی که دارد به عنوان منابع تامین پروتئین می تواند مطرح و نیاز عمومی منطقه و کشور را در این زمینه مرتفع نماید. ارزش غذایی بالای گوشت طیور، کم بودن افت پس از کشتار، سالم وبهداشتی بودن گوشت طیور، قابلیت هضم و جذب بالا، سرعت رشد سریع، صرفه جویی در جایگاه و زمین و برگشت سریع سرمایه از فواید پرورش مرغ گوشتی است.

پرورش مرغ تخمگذار علاوه براینکه به تامین منابع غذایی طبیعی و رونق تولید کمک می کند نقش به‌سزایی در امر اشتغالزایی، بهبود وضع اقتصادی و خودکفایی در تولید محصول ارگانیک و طبیعی ایفا می‌کند. در صورتی که شخص بخواهد مشغول به پرورش مرغ تخم‌گذار به صورت محدود شود نیاز به تکنولوژی پرهزینه‌ای ندارد و با بهره گیری از امکانات کم و موجود در روستا یا محل زندگی خود می تواند شرایط اجرای طرح را فراهم کند. پرورش مرغ تخم‌گذار حتی به صورت صنعتی و با تمام تجهیزات مدرن می‌تواند در صورت پیدا کردن بازار مناسب، سالیانه حدود 20 تا 30 درصد سودآوری داشته باشد که رقم مناسبی است. همچنین پیدا کردن بازار فروش با حاشیه سود بالا از امور مهم درمورد این کسب و کار است که با تبلیغات مناسب مخصوصا در فضای مجازی امکان پذیر است.

پرورش شترمرغ و بلدرچین از جمله مواردی است که در شهرستان قابلیت انجام و رونق دارد[8]. شترمرغ در گروه پرندگان طبقه بندی شده و گوشت آن جزء گوشت‌های قرمز محسوب می‌شود که نسبت به دیگر گوشت‌های قرمز کم چرب‌تر و سالم‌تر است به طوری که ۹۰ درصد آن قابلیت هضم داشته و بعد از گوشت ماهی در رتبه دوم قرار دارد. پوست این پرنده از بهترین نوع چرم بوده، مقاومتش3 برابر چرم گاو است، ظرافت خاصی دارد و در تولید کیف و کفش با قیمت بالا به کار می رود. علاوه بر آن، از پر و تخم شترمرغ، ناخن و قرنیه چشم آن برای مصارف صنعتی، دارویی، زینتی و نیز تولید نخ بخیه استفاده می شود. همچنین با استفاده از پوکه تخم این پرنده در زمینه صنایع دستی و خلق آثار هنری، می توان اشتغال زایی کرد. بلدرچین پرنده‌ای با جثه کوچک بوده که در برابر بسیاری از بیماری‌ها مقاوم است.

بلدرچین پرنده ای با جثه کوچک، در برابر بسیاری از بیماری ها مقاوم است. پرورش بلدرچین به دلیل هزینه های جاری پایین، اشباع نبودن بازار فروش، کوتاه بودن دوره پرورش(40 روز) و عدم پرورش انحصاری توسط شرکت های بزرگ دارای مزیت است. محصولات این پرنده شامل گوشت، تخم بلدرچین و کود است. گوشت و تخم این پرنده دارای ارزش غذایی و دارویی و همچنین سرشار از پروتئین است.

 

· خدمات

شهرستان قرچک از لحاظ گردشگری، دارای جاذبه ی بخصوصی نیست تا بتوان روی این مورد سرمایه گذاری کرد ولی در حوزه ی برخی دیگر از مشاغل خدماتی جای کار دارد. احداث واحدهایی نظیر خدمات ساختمانی، آرایشگری، خیاطی، خدمات خودرو، رستوران کترینگ، فروشگاه زنجیره ای و بازارچه محلی می تواند برای شهرستان سودده باشد.

کترینگ به معنی تهیه و عرضه انواع غذا و نوشیدنی برای مکان های خاص است. بدین معنا که غذا و نوشیدنی ها در محلی مشخص تهیه و سپس برای مکان‌های مختلفی سرو می‌شوند. از انواع کترینگ‌های غذا می‌توان به کترینگ هواپیمایی، کترینگ بیمارستانی، کترینگ قطار، کترینگ هتل، کترینگ رستورانی و حتی کترینگ غذای رژیمی اشاره کرد. هر کدام از کترینگ ها، با توجه به نیاز کاربران، شرایط خاص خودشان را دارند؛ بدین معنا که با توجه به مکان مورد نظر برای سرو غذا و نوشیدنی، مواد اولیه، دورچین و نوع نوشیدنی ها انتخاب می شوند.

 

· صنعت

مشاغل صنعتی از مهم ترین عوامل توسعه اقتصادی کشور است. اما در کشور ما آن گونه که باید به آن توجه نشده است و لازم است از پتانسیل های هر شهرستان در این حوزه برای پیشرفت اقتصادی کشور استفاده شود. در شهرستان قرچک، تعدادی واحد صنعتی در زمینه های مختلف وجود دارد اما پتانسیل های شهرستان نشان دهنده این موضوع است که همچنان برای ایجاد واحدهای صنعتی جدید ظرفیت وجود دارد.

با اینکه در اطراف شهرستان معادن شن، ماسه و سیمان وجود دارد، ولی بهره وری خاصی از این معادن نشده و احداث واحدی برای تولید مصالح ساختمانی نظیر بلوک، بتن، آجر نسوز، تیرچه و پودر مش( پودر مش بسیار ریز است و برای تولید سیمان مورد استفاده قرار می گیرد.) با توجه به ساخت و ساز های انبوه در شهرستان قرچک و شهرستان های اطراف، مزیت خوبی خواهد داشت. همچنین در اولویت های پایین تر، احداث واحد های سنگبری نیز مزیت دارد.

شهرستان قرچک در چند سال اخیر از ورامین جدا شده است و شهرک صنعتی این شهرستان تازه تاسیس است، در نتیجه فعالیت در این حوزه محدود است و واحد های فعال در این شهرستان شامل تولید پارچه های نخی، رومبلی، سیم مهین نور، MDF و مبل می شوند.[9]

 

· شیلات

شیلات از حوزه‌های شغلی سوددهی است که ظرفیت بسیار خوبی برای آن وجود دارد که اگر از این ظرفیت‌های شیلاتی استفاده شود سودآوری بسیار خوبی ایجاد خواهد شد. پرورش ماهی در شهرستان قرچک انجام می شود اما به دلیل کمبود منابع آبی و عدم تمایل مردم شهرستان به فعالیت در حوزه ی شیلات این فعالیت به صورت محدود انجام می شود.[10] از جمله ماهیان پرورش داده شده در این شهرستان می‌توان به ماهیان زینتی اشاره کرد، که با توجه به بازار فروش خوب برای این ماهیان، می توان این فعالیت را گسترش داد. شاید سال‌ها قبل نگهداری و پرورش ماهیان زینتی، موضوع چندان شایعی نبود و تنها عده‌ی معدودی در خانه‌های خود، آكواريوم  و ماهی زینتی نگهداری می‌کردند اما در سال‌های اخیر، با توجه به رواج آپارتمان‌نشینی و دور افتادن انسان از طبیعت، شرایط به‌گونه‌ای رقم خورده است که بازار ماهیان زینتی رونق گرفته و زمینه‌ساز ایجاد مشاغل مختلف شده است. به‌طوری‌ که شاهد آن هستیم در بسیاری از شهرها، چندین مغازه به خرید و فروش این آبزیان مشغول هستند. در این کسب و کار میزان سودی که به دست می‌آید، نسبت به سرمایه‌ای که در ابتدا گذاشته می‌شود، زیاد است. پرورش ماهیان زینتی نیاز به آب کم‌تری دارد و از آب‌های شهری، می‌توان برای تولید و پرورش استفاده کرد.

 

 

کشاورزی

صنایع

خدمات

ردیف

زراعت

باغداری

دامداری

طیور

شیلات

صنایع غذایی

صنایع تبدیلی و تکمیلی

صنایع دستی

صنعت

خدمات

1

کشت گندم

(1)

کاشت سبزیجات

(1)

پرورش گاو هلشتاین

(1)

پرورش مرغ تخم گذار

(1)

پرورش ماهی زینتی

(1)

فرآوری گوجه فرنگی

(1)

بسته بندی گوشت قرمز

(1)

گلیم بافی

(1)

تولید مصالح ساختمانی

(1)

خدمات ساختمانی

(1)

2

کشت جو

(1)

کاشت صیفی جات

(1)

پرورش گاو بومی

(1)

پرورش مرغ گوشتی

(1)

فرآوری سبزیجات

(1)

تولید خوراک دام و طیور

(2)

قالی بافی

(2)

احداث واحد سنگبری

(2)

آرایشگری

(2)

3

کشت ذرت

(2)

احداث گلخانه ی صیفی‌جات

(1)

پرواربندی گوساله

(2)

پرورش شترمرغ

(2)

تولید ترشی و شور

(2)

سورت و بسته بندی میوه

(2)

سفالگری

(3)

خیاطی

(3)

4

کشت حبوبات

(2)

احداث گلخانه ی گل زینتی

(2)

پرورش گوسفند بومی

(3)

پرورش بلدرچین

(2)

تولید خیار شور

(2)

احداث واحد بوجاری

(3)

حصیربافی

(4)

خدمات خودرو

(4)

5

کشت زعفران

(3)

احداث باغ انجیر

(2)

پرورش بز بومی

(3)

کنسرو خوراک بادمجان

(3)

تولید پودرخون

(3)

رستوران کترینگ

(5)

6

کشت گیاهان دارویی

(3)

احداث باغ خرمالو

(2)

پرواربندی بره

(4)

کنسرو ذرت

(3)

احداث سردخانه

(4)

فروشگاه زنجیره ای

(6)

7

کشت کلزا

(4)

احداث باغ زردآلو

(3)

پرورش بز سانن

(4)

تولید آرد

(3)

بازارچه محلی

(6)

8

احداث باغ هلو

(3)

پرورش بز آلپاین

(4)

تولید نان صنعتی

(3)

9

احداث باغ پسته

(4)

پرورش بز مورسیا

(4)

تولید نان فانتزی

(3)

10

شیرینی پزی

(4)

11

تولید رشته آش

(4)

12

فراوری انجیر

(4)

13

تولید میوه خشک و چیپس میوه

(4)

14

تولید لبنیات

(4)

15

تولید بستنی

(5)

16

تولید قره قوروت

(5)

17

تولید سوسیس و کالباس

(6)

مشاغل

مزیت

کشت گندم و جو

1

بسته بندی گوشت قرمز

2

کاشت صیفی جات و سبزیجات

3

پرورش گاو هلشتاین

4

فرآوری گوجه فرنگی

5

بسته بندی سبزیجات

6

احداث گلخانه ی صیفی جات

7

گلیم بافی

8

خدمات ساختمانی

9

پرورش مرغ گوشتی

10

قالی بافی

11

مطاربافی

12

پرورش مرغ تخم گذار

13

تولید مصالح ساختمانی

14

پرورش ماهی زینتی

15

تولید ترشی، شور و خیارشور

16

درجه بندی میوه

17

کشت ذرت

18

تولید خوراک دام و طیور

19

پرورش گاو بومی

20

کشت حبوبات

21

احداث باغ انجیر

22

پرواربندی گوساله

23

احداث باغ خرمالو

24

سفالگری

25

آرایشگری

26

پرورش شترمرغ

27

احداث واحد سنگبری

28

حصیربافی

29

پرورش بلدرچین

30

پرورش بز بومی

31

تولید آرد

32

احداث باغ زردآلو

33

کشت زعفران

34

تولید نان صنعتی

35

کشت گیاهان دارویی

36

واحد تولید کنسرو خوراک بادمجان

37

واحد تولید کنسرو ذرت

38

احداث باغ هلو

39

پرورش گوسفند بومی

40

احداث واحد خیاطی

41

احداث واحد جوراب بافی

42

تولید نان فانتزی

43

کشت کلزا

44

شیرینی پزی

45

فرآوری انجیر

46

احداث واحد بوجاری

47

تولید رشته آش

48

احداث باغ پسته

49

تولید لبنیات

50

*این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) تهیه و تدوین شده است.