محمودآباد
شهرستان محمودآباد یکی از شهرستان های استان مازندران است و مرکز آن شهر محمودآباد می باشد. این شهرستان از شمال به دریای مازندران، از شرق به شهرستان فریدونکنار، از غرب به شهرستان نور و از جنوب به شهرستان آمل ختم میشود. جمعیت این شهرستان طبق سرشماری سال 1395، برابر با 98 هزار و 407 نفر برآورد شده است.
مزیت های منطقه
مزيتسنجي و اولويتبندي كسب وكارهاي موجود در هر شهرستان بر مبناي يک روش تحقيق انجام ميشود. در اين روش تحقيق، يک شناسنامه براي هر شهرستان و يک شناسنامه براي هر كسب وكار تدوين ميشود. اين شناسنامهها به عنوان ورودي به نرمافزار داده شده و خروجي نرمافزار همپوشاني اين دو شناسنامه و تعيين مشاغل مزيتدار شهرستان است. اين اولويتبنديها توسط كارشناسان و افراد خبره هر شهرستان بازبيني و اصلاح ميشوند. يكي از منابع تحليل همين ليست مزيتسنجي اصلاح شده است. يكي ديگر از منابع تحليل، مصاحبه با كارشناسان و متخصصين حوزه اشتغال هر شهرستان است. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از اين افراد مصاحبه انجام ميشود. اين مصاحبهها پيادهسازي و ارزيابي ميگردد. در صورت وجود تناقض و ابهام بين اين 3 مصاحبه و ليست مزيتسنجي، مصاحبههاي تكميلي و حتي مصاحبه بيشتر هم صورت ميگيرد تا تيم تحليل به نتيجه نهايي مطلوب دست يابد. بنابراين خروجي هر شهرستان از تجميع مصاحبهها و ليست مزيتسنجي حاصل ميشود. در ادامه تحليل شهرستان محمودآباد ارائه شده است.
تعیین کسبوکارهای مزیتدار شهرستان
همانطوريكه در قسمت قبل اشاره شد مبناي تحليل، مصاحبهها و ليست مزيتسنجي است. از بررسي اين دو منبع رستههاي رايج و اولويتدار شهرستان تعيين شده است. مبناي اين اولويتبندي، فراواني و ميزان اشاره افراد كارشناس به كسب وكارهاي رايج در هر شهرستان و اولويتي كه اين مشاغل در ليست مزيتسنجي دارند، است. در هر رسته كسب وكارهاي رايج به ترتيب اولويت مشخص شده است. در تحليل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلي كه هنوز در شهرستان راهاندازي نشده و پتانسيل ايجاد آنها در شهرستان وجود دارد، اشاره شده است. مزيتهاي شغلي به ترتيب اولويت در ادامه آورده شده است.
- خدمات
- زراعت
- باغداری
- دامداری
- صنایع غذایی
- طیور
- صنایع دستی
- شیلات
- صنایع تبدیلی و تکمیلی
- صنعت
· خدمات
تنوع در حوزه مشاغل خدماتی بسیار زیاد است و حرفه های زیادی را در برمی گیرد که میزان سودآوری حرفه ها با توجه به نیاز و ظرفیت منطقه با یکدیگر تفاوت هایی دارد. برای مثال گردشگری از فعالیت هایی است که با سودآوری بسیاری همراه است و در شهرستان محمودآباد نیز ظرفیت های بسیار خوبی برای سرمایه گذاری در زمینه گردشگری وجود دارد.
شهرستان محمودآباد یکی از زیباترین نواحی شمال ایران و استان مازندران است که در آن ساحل دریا به باریکترین پهنای خود میرسد که از نظر توسعه توریسم ساحلی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. همچنین سقانفارهای عبدالله آباد و گلیرد، تپه های باستانی سرخرود، امامزاده قاسم، ساحل سرخ رود، تالاب سرخ رود، آببندان سرخ رود، جنگل روستای اهلم، جنگل بونده، پارک جنگلی طاهباز، پارک جنگلی تشبندان، روستای لاویج و ... از جمله جاذبه های دیدنی این شهرستان هستند که سالانه بازدیدکنندگان زیادی دارند؛ بنابراین می توان گفت این شهرستان پتانسیل سرمایه گذاری در زمینه گردشگری و جذب توریسم مانند احداث رستوران بومی، اقامتگاه بومگردی، هتل و اقامتگاه، خدمات کرایه اتومبیل، ایجاد خدمات استقبال از مسافر، اجاره ویلا، مغازه سوغاتی فروشی و احداث متجمع تفریحی – سرگرمی را دارد.
رستورانهای بومی، مکانهایی با فضای سنتی و متناسب با آداب و رسوم هر منطقه هستند که در آنها بیشتر به جای استفاده از میز و صندلیهای مدرن از تخت یا سایر وسایل سنتی استفاده و علاوه بر سرو غذاهای محلی، ترشیجات خانگی، نوشیدنیهایی مانند چای و قهوه نیز عرضه میشود. رستوران بومی جزء مهمترین نمادهای فرهنگی محسوب میشود و می تواند در خانه های قدیمی موجود در هر منطقه اجرا شود. بسیاری از گردشگران و توریست های غذایی برای امتحان کردن غذاهای مختلف به سفر می روند و این مسئله برای مناطق مختلف قابل استفاده و بهره برداری است؛ بنابراین ایجاد رستوران بومی نیز از کسب و کارهای زود بازده است؛ زیرا هم تمایل مردم به سمت سرو غذاهای محلی بیشتر شده و هم معاملات این کسب و کار به صورت نقدی انجام میشود.
اقامتگاه بوم گردی فرصت مناسبی است تا مسافران ضمن گردشگری در هر منطقه و بازدید از جاذبه های توریستی، حس ایرانی زیستن به سبک سنتی را تجربه کنند. همچنین طبخ غذاهای محلی در برخی اقامتگاه ها، مصداق دیگری از مهمان نوازی ایرانی است. با توجه به اینکه علاقه مردم به سمت بازدید و اقامت در این مناطق بیشتر شده است، گسترش این اماکن توجیه اقتصادی دارد.
احداث مجتمع تفریحی- سرگرمی نیز از دیگر مزیت های این حوزه است که پتانسیل بالایی برای سوددهی و سرمایه گذاری دارد. مجتمع تفریحی- سرگرمی به تاسیساتی گفته میشود که به صورت مجموعه ای از واحدهای گردشگری ساخته شده است و هر کدام به صورت خود پذیرایی کار میکنند. فروشگاه ها، رستوران ها، اغذیه فروشی ها، تسهیلات ورزشی، فضای بازی و تفریحی، اقامتگاه ها، مراکز توریست گردانی و ... از جمله امکاناتی است که این مجتمع ها ارائه میدهند. همچنین در اکثر این تاسیسات، واحدهای ساخته شدهی دارای اتاق، مانند هتل، کلبه و ویلا عرضه میشود.
یکی دیگر از کسب و کارهای آسانی که با سفر و گردشگری مرتبط است و کارآفرینانی که به دنبال شروع یک حرفه در این صنعت هستند بایستی به آن توجه کنند، خدمات استقبال است. این کسب و کار شامل استقبال از گردشگر هنگام ورود به یک شهر توریستی و سپس ارائه اطلاعات و البته بستههایی حاوی کوپن و نمونهکار از کسب وکارهای محلی و سایر فرصتهای موجود در این شهر است. این مورد یکی از آن کسب و کارهایی است که کارآفرینان با اندکی سرمایه یا حتی بدون سرمایه اولیه میتوانند شروع کنند. خدمات استقبال یکی از راهکارهایی است که اگر به آن توجه شود، می تواند سوددهی مناسبی را در این زمینه به همراه داشته باشد.
این شهرستان دارای شهربازی و سینما با امکانات ضعیف است؛ بنابراین احداث این موارد در صورت استقبال مردم ارزش افزوده زیادی به همراه خواهد داشت[1].
· زراعت
بخش زراعت در روند رشد و توسعه اقتصادی شهرستان محمودآباد نقشهای متعددی بر عهده دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان تامین مواد خام و اولیه مورد نیاز صنایع بالادستی، تامین نهادههایی مانند نیروی کار، مصرف تولیدات سایر بخشهای صنعتی از قبیل کودها و سموم شیمیایی و ماشینآلات کشاورزی را نام برد.
برنج از جمله محصولات زراعی با ارزش این شهرستان است که کشت آن در حال حاضر به صورت عمده وجود داشته و محصول با کیفیتی در این حوزه تولید میشود. با توجه به اینکه این محصول یکی از مهم ترین غلات و اقلام غذایی مورد نیاز خانوارها است و محصول این منطقه طرفداران زیادی دارد، توسعه سطح زیر کشت آن پتانسیل های سوددهی و ارزآوری را دارد. آب مورد نیاز برای کشت برنج از سایر غلات بیشتر است و همچنین رطوبت کافی از عوامل مورد نیاز برای عملکرد بهتر این محصول می باشد. البته برای کشت این محصول باید بازار فروش و قیمت، مناسب باشد تا کشاورزان متضرر نشوند و رونق تولیدات داخلی را زمینه ساز شود.
اقلیم این شهرستان یکی از مناسبترین اقلیمها برای پرورش گیاهان دارویی است. امروزه افراد زیادی به استفاده از گیاهان دارویی متمایل شده اند. خواص بی نظیر این گیاهان و نداشتن عوارض جانبی ناشی از مصرف باعث شده است که افراد زیادی به گونههای مختلف از آن ها استفاده کنند. به همین جهت به کشت گیاهان دارویی می توان به چشم یک مزیت پر سود نگریست. از آن جا که این گیاهان برای کشت، به مراقبت خاص و شرایط حساسی نیاز ندارند، می توان روی کشت آن ها سرمایه گذاری کرد.
· باغداری
باغداری یکی از حوزههای رایج بخش کشاورزی در شهرستان محمود آباد است. تولید اشتغال توسط باغداری بسیار زیاد میباشد و به اقتصاد شهرستان و فضای کسب و کار رونق میبخشد. کشاورزی و از جمله باغبانی در توسعه ملی و افزایش رفاه عمومی، فقرزدایی، تنوع بخشیدن و پایدار کردن الگوی توسعه شهری، توزیع درآمد و عدالت اجتماعی موثر است.
گلخانه داری از جمله کسب و کارهایی است که در حال حاضر در شهرستان انجام میشود و با توجه به سازگاری با شرایط شهرستان، قابلیت توسعه و سرمایه گذاری را دارد. گلخانه های فعال در این شهرستان بیشتر گل و گیاه زینتی را پرورش میدهند و تاکنون عملکرد بسیار خوبی داشته اند.
گياهان براي داشتن رشد مطلوب نياز به شرايط خاصي از نظر شدت نور، دماي روزانه، دمايشبانه، ميزان رطوبت نسبي هوا و رطوبت خاک دارند. براي توليد و پرورش تجاري گياهان با کيفيت بالا و در تمام طول سال بايد شرايط محيطي مطلوب مهیا شده و عوامل خسارت زا نظير آفات و بیماری ها، باد، طوفان هاي ويرانگر، سرما، يخبندان و ... کنترل شوند. گلخانه محیطی است که به راحتی می توان در داخل آن شرایط محیطی را تحت کنترل درآورد و به سمت رشد مطلوب گیاه سوق داد. گلخانهها از نظر اندازه متغیرند و گیاهان را از سرمای بیش از حد زمستان یا گرمای بیش از حد تابستان حفظ میکنند.
مقدار تولید مرکباتی مانند پرتقال، نارنج، نارنگی و ... در این شهرستان زیاد است و باغداران این شهرستان از این طریق درآمدزایی میکنند. با توجه به مرغوبیت و کیفیت بالای این محصولات و بازار خوبی که برای آنها وجود دارد؛ سرمایه گذاری در زمینه توسعه این باغات از جمله چشم اندازهای شهرستان برای دست یابی به اشتغال پایدار است.
پرورش قارچ نیز از جمله کسب و کارهایی است که در حال حاضر توسط برخی از افراد شهرستان انجام میشود و پتانسیل های لازم برای توسعه و اشتغالزایی را دارد. بازار فروش مناسب این محصول از یک سو و غنی از پروتئین و ویتامین بودن آن از سوی دیگر، باعث شده است که جایگزین مناسبی برای گوشت باشد. در برخی از شهرها و روستاها به دلیل عدم آشنایی با فواید قارچ، میزان مصرف این محصول پایین است که می توان با تبلیغ و معرفی این محصول، میزان مصرف را افزاش داد. همچنین پرورش قارچ از جمله مشاغلی است که می توان با سرمایه اولیه کم و محیط کوچک راه اندازی کرد. یک دوره کامل پرورش قارچ 60 روز طول می کشد که قابلیت کاهش به 35 روز را نیز دارد.
· دامداری
دامداری به عنوان یکی از حوزههای بخش کشاورزی، در شهرستان محمودآباد انجام میشود. با توجه به این که دامداری در این شهرستان با یکی از مهمترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و خصوصاً منابع پروتئینی مرتبط میباشد، توجه به آن امری ضروری است. فعالیت در این حوزه شغلی و افزایش بهرهوری در آن ضمن ایجاد اشتغال زایی، میتواند عاملی برای توسعه صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی شهرستان محسوب شود. دامداری در این شهرستان بیشتر به صورت سنتی انجام میشود. علاوه بر این، دامداری صنعتی و نیمه صنعتی نیز در این شهرستان وجود دارد. مردم این شهرستان در زمینه دام سنگین بیشتر گاو هلشتاین و گاو سمینتال را پرورش میدهند و در زمینه دام سبک نیز بیشتر پرواربندی گوسفند انجام میشود. پرورش تمام موارد فوق با اقلیم شهرستان سازگار است و ظرفیت های توسعه را دارند. لازم به ذکر است که مردم این شهرستان بیشتر از دام سنگین استقبال میکنند؛ لذا پرورش دام سنگین در اولویت بالاتری قرار میگیرد.
گاو سمینتال جزء بهترین گاوهای شیری و گوشتی جهان است. افزایش وزن روزانه فوقالعاده و گوساله دهی با فاصله 365 روز، مقاومت بالا نسبت به بیماریهای عفونی و متابولیکی، عمر مفید بالا، مدیریت آسان این نژاد و همچنین سازگاری بسیار خوب و قابل توجه با محیط پرورش مواردی هستند که یک دامدار برای بقاء و پیشرفت به آن نیاز دارد. یکی دیگر از مزایای پرورش گاو سمینتال، به صرفه بودن در شرایط اقتصادی فعلی است؛ زیرا این گاو با دادن کمترین علوفه و کنسانتره، بیشترین میزان شیر و گوشت را تولید می کند.
گاو هلشتاین که به نام هولشتاین نیز شناخته می شود جزء سنگین وزن ترین گاوهای شیری در جهان است. این نژاد که از نظر تولید شیر بهترین نژاد در میان گاوهای شیری است، حدوداً ۷۲۴۰ لیتر شیر در سال تولید می کند. این شیر دارای 3.65 درصد چربی و ۳ درصد پروتئین است.
در سالهای اخیر پرواربندی گوسفند به دلیل سودآوری بالا و ریسک کم، طرفداران بسیاری پیدا کرده و با اقبال عمومی مواجه شده است. از مزیتهای اقتصادی این کسب و کار می توان به اشتغال زایی در مناطق مختلف، تولید گوشت مرغوب و پشم اشاره نمود. گوسفند در مقايسه با ساير حيوانات به جيره نگهدارى کمترى احتياج دارد و بيشتر غذاى دريافتى را صرف رشد و نمو مىکند. همچنین نسبت به سایر دامها مثل بز و طیور، مقاومت خوبی نسبت به بیماریها و شرایط نامناسب رطوبتی و دمایی دارد؛ بنابراین میزان تلفات در این دام بسیار پایینتر بوده و ضرر اقتصادی کمی را از این جهت به دامدار وارد میکند. پرواربندی گوسفند نیاز به تجهیزات ارزان قیمتی داشته و به دلیل ریسک کم و دوره بازگشت سرمایه سریع، از جذابیت مالی مطلوبی برخوردار است. طرح پرواربندی گوسفند از نظر اقتصادی ظرفیت بالایی داشته و به دلیل نیاز مداوم بازار به گوشت گوسفند و میزان تولید کم آن در داخل کشور، تقاضا برای گوشت گوسفند پا برجا بوده و هر میزان تولید به راحتی به فروش خواهد رسید. از این رو بحث رقابت در این حوزه چندان مطرح نبوده و جزء دغدغههای پرورشدهندگان نیست. با توجه به مزیت های مطرح شده طرح پرواربندی گوسفند در این شهرستان مزیت دارد.
زنبورداری نیز از جمله مشاغلی است که در این شهرستان انجام میشود و به سبب اقلیم مناسب و عملکرد بالا، پتانسیل های سرمایه گذاری و سوددهی را دارد. پرورش زنبور اگر همراه با رعایت اصول علمی صورت پذیرد، می تواند پیشهای سودآور باشد. زندگی این حشرات به سبک کلنی باعث شده است که پرورش دهندگان زنبور از اشتغالی پایدار بهره مند شوند؛ زیرا میزان بالای زاد و ولد زنبورها باعث سودآوری بیشتر برای پرورش دهندگان خواهد شد. بر خلاف افکار غالب عمومی که تصور می کنند مهمترین فایده زنبورعسل، تولیدعسل و سایر محصولات و فراورده های مرتبط با شهد و عسل است، در واقع بالغ بر 90 درصد فواید زنبورعسل مربوط فعالیت گرده افشانی است. عدم فعالیت زنبورها و دیگر حشراتی که گرده افشانی را انجام می دهند باعث عدم باروری و نابودی تدریجی گیاهان و درختانی می شود که برای گرده افشانی به آنها وابسته هستند. افراد با تجربه معمولاً در کنار پرورش زنبورعسل به کشاورزی و تولید محصولات زراعی می پردازند و به اصطلاح با یک تیر دو نشان می زنند، زیرا با ادغام این دو فعالیت علاوه بر تامین مواد غذایی برای زنبورها به دلیل کیفیت در گرده افشانی، به کشت و زراعتی با کیفیت و محصولی بی نظیر نیز دست خواهند یافت.
· صنایع غذایی
راهاندازی کسب و کار فرآوری محصولات کشاورزی مهم ترین روش برای ایجاد اشتغال و عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی شهرستان محمودآباد محسوب میشود که کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع را تا حد امکان ممکن میکند. در این شهرستان در حوزه صنایع غذایی فعالیتهایی انجام شده است؛ اما همچنان ظرفیت برای افزایش فعالیت در این زمینه وجود دارد.
با وجود اینکه مرکبات به مقدار زیادی در این شهرستان تولید می شوند اما فرآوری آن ها در شهرستان انجام نمی شود؛ بنابراین می توان در زمینه فرآوری مرکبات سرمایه گذاری کرد و محصولاتی نظیر روغن پوست پرتقال، آب میوه، کنسانتره، عصاره و ... تولید نمود.
تولید محصولات مشتقی از گوشتهای فرآوری شده، در هر زمانی سوددهی دارد و از شغلهای آزاد پردرآمد محسوب میشود. در بین فرآورده های گوشتی، سوسیس و کالباس به دلیل آماده سازی سریع و همچنین طعم و مزه مطلوب، مصرف بیشتری دارند. سوسیس و کالباس حاوی پروتئین های حیوانی کافی، چربی، کربوهیدرات و ویتامین هستند و می توان آنها را از جمله غذاهای آماده در سفره خانواده ها نام برد. برای حفظ این جایگاه و افزایش تقاضای این محصولات، علاوه بر انتخاب روش های مناسب تولید و فرآوری، باید به نوع و شکل بسته بندی آنها نیز توجه نمود. با توجه به رونق دامداری در این شهرستان، راهاندازی این کسب وکار مزیت دارد.
با مقایسه سرانه مصرف آبزیان در سبد غذایی جامعه ایرانی و فاصله بسیار زیاد بین ارقام و اعداد سرانه مصرف جهانی بایستی علل عدم مصرف آن در جامعه را بررسی و به رفع آن پرداخت؛ زیرا قرار گرفتن آبزیان در سبد غذایی مردم نقش مهمی در سلامت جامعه ایفا می نماید. مصرف گوشت سفید در مقایسه با گوشت قرمز از سلامت بالاتری برخوردار است و بر طبق آخرین یافته های محققین علوم تغذیه و پزشکی مصرف صحیح آبزیان از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری می کند؛ بنابراین تنها راه افزایش مصرف سرانه آبزیان در کشور علاوه بر برگزاری برنامه های آموزشی، تولید غذاهای دریایی آماده مصرف نظیر انواع فیش برگر و ناگت، میگو برگر و ... و ترویج مصرف آن ها بین گروه های مختلف مصرف کننده است؛ لذا ایجاد چنین صنایعی ضمن وجود مواد اولیه آنها در شهرستان محمودآباد، توجیه اقتصادی دارد.
· طیور
پرورش طیور یکی از مشاغل سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار است و سود سرشاری دارد. در شهرستان محمودآباد چند مرغداری صنعتی وجود دارد که در زمینه پرورش مرغ گوشتی و مرغ مادر فعالیت میکنند. پرورش این موارد که با شرایط شهرستان سازگار هستند، تاکنون عملکرد خوبی داشته و پتانسیل های سرمایه گذاری را دارد.
گوشت مرغ به سبب مزیتهای فراوانی که دارد به عنوان منابع تامین پروتئین می تواند مطرح و نیاز عمومی منطقه را در این زمینه مرتفع نماید. ارزش غذایی بالای گوشت طیور، کم بودن افت پس از کشتار، سالم و بهداشتی بودن گوشت طیور، قابلیت هضم و جذب بالا، رشد سریع، صرفه جویی در جایگاه و زمین و دوره بازگشت سرمایه سریع از فواید پرورش مرغ گوشتی هستند.
یکی از صنایع مهم در زمینه پرورش ماکیان، صنعت پرورش مرغ مادر گوشتی و تخم گذار است که صنایع فرودستی و حتی پایین دستی را به شدت متأثر مینماید. صنایع مرغ مادر گوشتی و تخم گذار، با تامین تعداد مورد نیاز جوجه گوشتی و تخم گذار، سهم به سزایی در تامین پروتئین مورد نیاز جوامع بشری دارند. از آنجایی که راندمان تولید مثل در این صنعت بسیار حائز اهمیت میباشد، هر عاملی که باعث کاهش درصد تخم گذاری و جوجه آوری شود، به شدت میتواند بر تولید جوجه یک روزه و لذا قیمت جوجه تاثیر گذار باشد، که پیامد آن افزایش قیمت محصول نهایی یعنی گوشت و تخم مرغ است.
لازم به ذکر است که مرغ بومی نیز در برخی از نقاط شهرستان پرورش داده میشود و قابلیت توسعه دارد؛ لذا در اولویت های پایین تر قرار میگیرد. مرغهای بومی، نوعی نژاد بسیار مقاوم به شمار می آیند که در مقابل بیماری ها، گرما و سرما تحمل بالایی دارند و این مزیت باعث می شود که ایجاد واحدهای تولیدی مرغ بومی برای تولید کنندگان سوددهی داشته باشد. یکی دیگر از مزیت های پرورش مرغ بومی این است که این کار نیاز به تجهیزات ندارد. هر چند اگر در پرورش مرغ بومی یا همان مرغ محلی از تجهیزات مدرن استفاده شود، سود بیشتری نصیب پرورش دهنده خواهد شد. منظور از تجهیزات مواردی مانند آبخوری، دان خوری، لانه تخم گذاری و ... است.
پرورش اردک و بلدرچین نیز از جمله مشاغلی هستند که در حال حاضر به صورت سنتی انجام میشوند؛ اما با توجه به سازگاری با اقلیم منطقه قابلیت توسعه و اجرا در سطح وسیع تر را دارند. با توجه به نیاز روزافزون جامعه به مواد پروتئینی و افزایش روند مصرف تولیدات دامی و به خصوص طیور، پرورش اردک مورد توجه قرار گرفته است. اردک در شالیزار هم رشد می کند، وجود آنها به گونه ای باعث شخم زدن زمین می شود و فضولات آن ها نیز نوعی کود برای محصول است. از دیگر مزایای مهم پرورش اردک در شالیزار، مبارزه بیولوژیک با کرم ساقهخوار برنج و کرم برگخوار حلزون و سایر آفات است. همچنین اردک از لحاظ جایگاه پرتوقع نیست و نگهداری آن به راحتی در چراگاه ها میسر است و اغلب اردکها در آب بندانها همراه با ماهیها نگهداری میشوند. هزینه غذایی اردک نسبت به مرغ کمتر است و درصدی از نیاز غذایی روزانه خود را از راه چریدن و محیط آزاد دریافت میکند. جوجه اردکها تقریبا از تمام گیاهان موجود در مزرعه به استثنای شالی تغذیه میکنند. گوشت اردک گرم بوده و مانند مرغ واکسینه نمیشود؛ بنابراین گوشت آن مشکل هورمونی نداشته و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است.
بلدرچین پرنده ای با جثه کوچک است و در برابر بسیاری از بیماری ها مقاوم می باشد. پرورش بلدرچین به دلیل هزینه های جاری پایین، اشباع نبودن بازار فروش، کوتاه بودن دوره پرورش (40 روز) و عدم پرورش انحصاری توسط شرکت های بزرگ دارای مزیت است. محصولات این پرنده شامل گوشت، تخم بلدرچین و کود است. گوشت و تخم این پرنده دارای ارزش غذایی و دارویی و همچنین سرشار از پروتئین است.
· صنایع دستی
صنايع دستي به آن گروه از صنايعي گفته مي شود كه مهارت، ذوق و بينش انسان در آن نقش اساسي دارد و يا اينكه تمام يا بخش اعظم مراحل ساخت فرآورده هاي آن با دست انجام گرفته و در چارچوب فرهنگ و بينش هر منطقه و با ديدگاه هاي قومي ساخته و پرداخته مي شود. صنايع دستي بازتابي از تاريخ تمدن هر ملت و قومي است و مي تواند انتشار مؤثري براي فرهنگ و سنن مناطق مختلف باشد.
گليم بافي يكي از شاخه هاي قاليبافي است و در آن از طرح هاي مختلف محلي استفاده مي شود. برخی از مردم شهرستان با مهارت گلیم بافی آشنا هستند و این کار را انجام میدهند. این مورد نیز در صورت تامین بازار، همچنان جای کار دارد. گلیم، زیر انداز و پوششی است که از ابریشم، موی بز، پشم گوسفند و یا دیگر چهار پایان اهلی بافته می شود. از گلیم به شکل سنتی اش، معمولا برای پوشاندن زمین، دیوار و یا رو اندازی برای حیوانات باربر استفاده می شود. ولی امروزه این محصولات به عنوان یک پوشش مدرن برای خانه های شهری نیز استفاده می شوند.
در ادامه میتوان به مزیت های حصیر بافی اشاره کرد که در حال حاضر توسط برخی از مردم شهرستان انجام می شود. حصیر از برگ درخت خرما تهیه می شود و با استفاده از آن لوازمی مانند سبد، گلدان و وسایل تزئینی می توان تهیه کرد. با توجه به تجربه مردم شهرستان در انجام این کار و وجود مواد اولیه لازم در این شهرستان، فعالیت گسترده تر در این زمینه در صورت بازاریابی صحیح، قابلیت داشته و جزو پیشنهادهای شغلی است.
راه اندازی کسب و کارهایی مانند شمع سازی، ساخت تراریوم، زیورآلات رزینی و عروسک نمدی نیز از جمله موارد پیشنهادی برای اشتغالزایی زنان به شمار میروند که در صورت تامین بازار مصرف به وسیله تبلیغات و بازاریابی، سوددهی بالایی را به همراه خواهند داشت.
دوخت عروسک نمدی از جمله مشاغل خانگی است که هم اکنون در شهرستان انجام شده و با سرمایه اولیه کم قابل راه اندازی است. با اقبال مردم (مخصوصا مردم شهرهای بزرگ) به دست سازها و کارهای هنری، راه اندازی این کسب و کار، می تواند سود خوبی را به ارمغان بیاورد. برای شروع، نیاز به محیط بزرگی نبوده و می توان داخل خانه مشغول تهیه عروسک نمدی شد. با افزایش تولید و بالارفتن سفارشات می توان، کار را توسعه داده و به احداث یک مکان بزرگ تر فکر کرد. این امر زمینه اشتغال بسیاری از افراد (مخصوصا زنان خانه دار) را فراهم می کند. بنابراین می توان این حرفه را یک فرصت شغلی مناسب دانست. دوخت عروسک، به دانش خاصی نیاز ندارد و با آموختن این مهارت می توان محصولات متنوعی تولید و به بازار عرضه کرد. بازار مصرف محصولات تولیدی، مغازه ها و نمایشگاه ها می باشند. با توجه با گسترش فضای مجازی، با تبلیغ در این شبکه ها می توان محصولات بیشتری را معرفی کرده و به فروش رساند.
بسیاری از کسب وکارهای پررونق و با سرمایه اولیه اندک، ترکیبی از هنر، خلاقیت و دانش زنانی است که در بلندمدت خانوادههای بسیاری را تحت حمایت مادی خود قرار دادهاند. بسیاری از این کسب وکارها در کنج خانه و با کمترین میزان هزینه برای خانوادهها درآمدزایی میکند. تهیه زیورآلات رزینی از این دست مشاغل است. در این کسب وکار مجموعهای از زیورآلات اعم از دستبند، گردنبند که بیشتر به حالت رو مانتویی شناخته میشوند، پابند، سنجاقسینه، آویز ساعت و کیف و … ساخته میشود. تولید زیورآلات رزینی بیشتر از هر چیزی هنر و خلاقیت میطلبد و چون از جمله کسب و کارهای جدید است، می تواند درآمدزایی خوبی برای شخص داشته باشد.
کسب و کار شمع سازی از مشاغل خانگی پر درآمدی است که امروزه به علت خواص دارویی، خواص زینتی و زیبایی، بازار مصرف بالا و پررونقی دارد. این کسب و کار از ریسک پایینی برخوردار است و چون مواد اولیه آن به راحتی تامین می شود، بازار مصرف خوبی دارد (مواد اولیه شمع سازی، پارافین میباشد که ایران منابع سرشاری از پارافین را داراست). شمعسازی در مقیاس کوچک قابل انجام است و خطرهایی مثل بیماری و یا آب و هوای اقلیمی، کار و سرمایه را تهدید نمی کند. به همین خاطر می تواند از بهترین گزینه ها برای راه اندازی کسب و کار باشد و با بازاریابی مناسب سود خوبی را عاید شخص کند. در صورت تامین بازار میتوان این شغل را در مقیاسهای بزرگتر نیز راهاندازی کرد.
تولید و پرورش گل و گیاه همیشه یکی از پر درآمد ترین مشاغل بوده است. امروزه نیز با توجه به آپارتمانی شدن منازل، تمایل به پرورش گیاهان داخل آپارتمان رو به افزایش است. تولید تراریوم چون به سرمایه و صرف وقت زیادی نیاز ندارد، می تواند به عنوان شغل دوم، بسیار قابل تأمل باشد و با صرف هفته ای یک روز زمان، سوددهی خوبی را به همراه داشته باشد. با ایجاد خلاقیت، ابتکار و هنر در کارها سود را می توان تا دو برابر هم افزایش داد.
· شیلات
شیلات از حوزه های شغلی سوددهی است که ظرفیت بسیار خوبی در کشور ما برای آن وجود دارد که اگر از این ظرفیت های شیلاتی استفاده شود ارزآوری بسیار خوبی برای کشور ایجاد خواهد شد. با توجه به اینکه در این شهرستان چند استخر پرورش ماهی کپور و قزل آلا وجود دارد، فعالیت در این حوزه نیز در صورت تامین بازار مصرف، علاوه بر اشتغالزایی، سوددهی خوبی را به همراه خواهد داشت. البته صیادی نیز از جمله کسب و کارهای رایج در این شهرستان است که بیشتر مردم به آن مشغول بوده و در صورت تامین بازار مصرف، همچنان جای کار دارد.
ماهیان گرمابی در محدوده دمایی 27-20 درجه سانتیگراد بهترین رشد را دارند. بزرگترین خانواده ماهيان آب شيرين، کپورماهیان هستند. این ماهی در مقایسه با سایر گونههای پرورشی در آبهای گرم و معتدل، ارزشمندترین ماهی از لحاظ اقتصادی است و نیز ارزشهای تغذیهای فراوانی دارد؛ از این رو آموزش توسعه پرورش این ماهی میتواند در راستای تأمین غذای جمعیت شهرستان و نیز افزایش سطح معیشتی مردم مؤثر باشد.
ماهیان سردآبی در محدوده دمایی 18-12 درجه سانتیگراد بهترین رشد را دارند. ماهی قزل آلا یکی از معروف ترین گونه های ماهیان سردآبی است. قزل آلا یکی از منابع خوب آهن است، آهن در خونسازی و همچنین در حفظ مقاومت بدن در برابر میکروبها نقش مهمی به عهده دارد. علاوه بر آن، آهن موجود در قزل آلا، جذب آهن منابع گیاهی را هم افزایش می دهد؛ بنابراین نقش مهمی در پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن به عهده دارد. نتایج مطالعات نشان می دهند امگا ۳ ماهی قزل آلا می تواند فشار خون و ضربان قلب را در بیماران صرع تنظیم کرده و از تعداد تشنج های آن به طور قابل توجهی بکاهد؛ بنابراین این نوع ماهی با توجه به قیمت و طعم مناسب طرفداران زیادی در بین مردم دارد؛ لذا راه اندازی پرورش آن، علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار، سوددهی خوبی را به همراه خواهد داشت.
· صنایع تبدیلی و تکمیلی
با وجود تنوع تولید محصولات کشاورزی، بررسیها نشان میدهد که سالانه مقداری از آن در مراحل کاشت، داشت و برداشت به ضایعات تبدیل میشوند. از سوی دیگر برداشت و یا تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در یک بازه زمانی مشخصی رخ میدهد؛ اما مصرف آنها در طی سال صورت میپذیرد. لذا ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی میتواند زمان استفاده از محصولات را افزایش دهد و از میزان ضایعات آن بکاهد. همچنین گسترش این صنایع موجب اشتغالزایی، ایجاد درآمد و جلوگیری از اتلاف و ضایع شدن محصولات میگردد. با توجه به اینکه مرکبات از جمله محصولات باارزش شهرستان هستند، ایجاد صنایعی برای بسته بندی آنها از جمله کسب و کارهای پرسود قملداد میشود.
در سال های اخیر با افزایش آگاهی مردم نسبت به مواد غذایی و توجه بیشتر آنها به سلامت و نقش مواد غذایی مفید، مصرف گوشت ماهی جایگاه ویژهای پیدا کرده است. با توجه به فسادپذیری بالای ماهی و لزوم وجود آن در سبد غذایی انسان، استفاده از روش های بسته بندی مناسب برای حفظ این جایگاه بسیار ضروری است؛ لذا بسته بندی ماهیان پرورشی صرفه اقتصادی دارد.
فرآوری پوست و پشم دام از جمله مشاغل پیشنهادی است که به دلیل رونق دامداری در شهرستان قابل سرمایهگذاری میباشد. فرآوری پوست دام شامل استفاده از پوست گاو در صنعت چرم دوزی و همچنین استفاده از پشم و کرک گوسفند و بز در صنعت ریسندگی است که ضمن ایجاد درآمد مناسب برای سرمایهگذار، سود خوبی هم نصیب دامدار میکند.
لازم به ذکر است که در صورت دقت نکردن به بازارفروش و ظرفیت شهرستان، تمام مشاغلی که در این حوزه ذکر شدند با مسئله اشباع رو به رو خواهند شد؛ بنابراین در نظر گرفتن نیاز و ظرفیت شهرستان و همچنین بازارفروش در شهرستان های اطراف در زمینه راه اندازی این مشاغل مهم است.
· صنعت
مشاغل صنعتی از مهم ترین عوامل توسعه اقتصادی کشور است اما در کشور ما آن گونه که باید به آن توجه نشده است و لازم است از پتانسیل های هر شهرستان در این حوزه برای پیشرفت اقتصادی کشور استفاده شود. تولید مصالح ساختمانی نیز از جمله پیشنهاداتی است که به دلیل رونق ساخت و ساز در شهرستان، پتانسیل های سوددهی را دارد.
در این شهرستان یک شهرک صنعتی وجود دارد. همچنین کارخانه های تولید پوشاک، ظروف یکبار مصرف، بلوک، پیچ و مهره، یونولیت، کاغذ، مصالح ساختمانی و ... در داخل و خارج از شهرک صنعتی فعال هستند.
در ادامه تحليل، مشاغل در 9 رسته، ذيل سه حوزه كشاورزي، صنعت و خدماتي دستهبندي شده است. در هر يک از اين رستهها عناوين شغلي، بر اساس مزيت راهاندازي، از شماره 1 تا 3 اولويتبندي شدهاند (مزیتها بر اساس اهمیت رستهها و تعداد مشاغل پیشنهادی در هر رسته، شماره گذاری شده اند.).
کشاورزی |
صنایع |
خدمات |
|||||||||
ردیف |
زراعت |
باغداری |
دامداری |
طیور |
شیلات |
صنایع غذایی |
صنایع دستی |
صنایع تبدیلی و تکمیلی |
صنعت |
خدمات |
|
1 |
کشت برنج(1) |
احداث باغ مرکبات(1) |
پرورش گاو سمینتال(1) |
پرورش مرغ گوشتی(1) |
صیادی(1) |
فرآوری ماهی(1) |
گلیم بافی(1) |
بسته بندی ماهی(1) |
تولید مصالح ساختمانی(1) |
احداث رستوران بومی(1) |
|
2 |
کشت گیاهان دارویی(2) |
احداث گلخانه گل و گیاه زینتی(1) |
پرورش گاو هلشتاین(1) |
پرورش مرغ مادر(1) |
پرورش ماهی قزل الا(1) |
فرآوری مرکبات(1) |
حصیر بافی(1) |
بسته بندی مرکبات(1) |
احداث اقامتگاه بومگردی(1) |
||
3 |
پرورش قارچ(2) |
پرواربندی گوسفند(2) |
پرورش اردک(2) |
پرورش ماهی کپور(1) |
تولید سوسیس و کالباس(1) |
شمع سازی(2) |
فرآوری پوست و پشم دام(2) |
احداث مجتمع تفریحی -سرگرمی(1) |
|||
4 |
زنبورداری(2) |
پرورش بلدرچین(2) |
ساخت تراریوم(2) |
راه اندازی مغازه سوغاتی فروشی(1) |
|||||||
5 |
پرورش مرغ بومی(3) |
ساخت عروسک نمدی(2) |
ایجاد خدمات استقبال از مسافر(1) |
||||||||
6 |
ساخت زیورآلات رزینی(2) |
کرایه اتومبیل(1) |
|||||||||
7 |
اجاره ویلا(1) |
||||||||||
8 |
احداث هتل و اقامتگاه(1) |
||||||||||
9 |
احداث شهربازی(2) |
||||||||||
10 |
احداث سینما(2) |
راهنما: (1): مزیتهایی که در اولویت اول قرار دارند. (2): مزیتهایی که در اولویت دوم قرار دارند. (3): مزیتهایی که در اولویت سوم قرار دارند. در انتهای تحلیل یک لیست مزیتسنجی 39 تایی در جدول زیر ارائه شده است. این جدول مشاغل فوق را در کنار هم نشان میدهد.
مشاغل |
مزیت |
احداث رستوران بومی |
1 |
احداث اقامتگاه بومگردی |
2 |
کشت برنج |
3 |
احداث باغ مرکبات |
4 |
احداث گلخانه گل و گیاه زینتی |
5 |
راه اندازی مغازه سوغاتی فروشی |
6 |
پرورش گاو سمینتال |
7 |
پرورش گاو هلشتاین |
8 |
فرآوری ماهی |
9 |
فرآوری مرکبات |
10 |
تولید سوسیس و کالباس |
11 |
پرورش مرغ گوشتی |
12 |
احداث هتل و اقامتگاه |
13 |
پرورش مرغ مادر |
14 |
گلیم بافی |
15 |
صیادی |
16 |
بسته بندی ماهی |
17 |
بسته بندی مرکبات |
18 |
تولید مصالح ساختمانی |
19 |
کرایه اتومبیل |
20 |
اجاره ویلا |
21 |
پرورش قارچ |
22 |
پرورش اردک |
23 |
پرواربندی گوسفند |
24 |
پرورش ماهی قزل آلا |
25 |
زنبورداری |
26 |
پرورش ماهی کپور |
27 |
ایجاد خدمات استقبال از مسافر |
28 |
پرورش بلدرچین |
29 |
احداث هتل و اقامتگاه |
30 |
حصیربافی |
31 |
کشت گیاهان دارویی |
32 |
شمع سازی |
33 |
فرآوری پوست دام |
34 |
ساخت تراریوم |
35 |
احداث سینما |
36 |
احداث شهربازی |
37 |
پرورش مرغ بومی |
38 |
ساخت عروسک نمدی |
39 |
ساخت زیورآلات رزینی |
40 |
*این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره) تهیه و تدوین شده است.