رامسر
شهرستان رامسر غربیترین شهرستان از استان مازندران است که از شمال به دریای خزر، از غرب به استان گیلان، از جنوب به استان قزوین و از شرق به شهرستان تنکابن محدود میشود. بنا به سرشماری مرکز آمار ایران،جمعیت این شهرستان در سرشماری سال 1395 ،74179 نفر بوده است. آب و هوای این منطقه جلگهای معتدل، مرطوب و کوهستانی سرد و نیمه مرطوب است و اقتصاد آن برپایه کشاورزی، دامداری و صنعت گردشگری استوار شده است.
مزیت های منطقه
مزيتسنجي و اولويتبندي كسبوكارهاي موجود در هر شهرستان برمبناي يک روش تحقيق انجام ميشود. در اين روش تحقيق، يک شناسنامه براي هر شهرستان و يک شناسنامه براي هر كسبوكار تدوين ميشود. اين شناسنامهها به عنوان ورودي به نرمافزار دادهشده و خروجي نرمافزار همپوشاني اين دو شناسنامه و تعيين مشاغل مزيتدار شهرستان است. اين اولويتبنديها توسط كارشناسان و افرادخبره هر شهرستان بازبيني و اصلاح ميشوند. يكي از منابع تحليل همين ليست مزيتسنجي اصلاحشدهاست. يكي ديگر از منابع تحليل، مصاحبه با كارشناسان و متخصصين حوزه اشتغال هر شهرستان است. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از اين افراد مصاحبه انجام ميشود. اين مصاحبهها پيادهسازي و ارزيابي ميگردد. در صورت وجود تناقض و ابهام بين اين 3 مصاحبه و ليست مزيتسنجي، مصاحبههاي تكميلي و حتي مصاحبه بيشتر هم صورت ميگيرد تا تيم تحليل به نتيجه نهايي مطلوب دستيابد. بنابراين خروجي هر شهرستان از تجميع مصاحبهها و ليست مزيتسنجي حاصل ميشود. در ادامه تحليل شهرستان رامسر ارائهشدهاست.
تعیین کسبوکارهای مزیتدار شهرستان
همانطوريكه در قسمت مقدمه اشارهشده مبناي تحليل، مصاحبهها و ليست مزيتسنجي است. از بررسي اين دو منبع رستههاي رايج و اولويتدار شهرستان تعيين شدهاست. مبناي اين اولويتبندي، فراواني و ميزان اشاره افراد كارشناس به كسبوكارهاي رايج در هر شهرستان و اولويتي كه اين مشاغل در ليست مزيتسنجي دارند، است. در هر رسته كسبوكارهاي رايج به ترتيب اولويت مشخص شدهاست. در تحليل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلي كه هنوز در شهرستان راهاندازي نشده و پتانسيل ايجاد آنها در شهرستان وجوددارد، اشاره شدهاست. مزيتهاي شغلي به ترتيب اولويت در ادامه آورده شدهاست.
1. خدمات
2. باغداری
3. صنایع دستی
4. زراعت
5. دامداری
6. شیلات
7. صنعت
8. طیور
9. صنایع غذایی
10. صنایع تبدیلی و تکمیلی
·خدمات
گردشگری در جهان کنونی به یکی از عناصر عمده در جهت ساختار اقتصادی جهان تبدیل شده که در کنار افزایش اوقات فراغت افراد و بهبود صنعت حمل و نقل، تقاضا برای آن افزایش یافته است. امروزه گردشگری علاوه بر تأثیرات اقتصادی و اشتغال که محرک هر کشوری محسوب میشود، تأثیرات اجتماعی و فرهنگی بسیاری نیز دارد که همه شهرها و مکانهای گردشگری ایران و جهان در معرض این تأثیرات و تحولات قرار داشته و دارند.
با توجه به اینکه صنعت گردشگری در ایران از ظرفیتهای بالایی برخوردار است و به جهت اینکه یکی از امنترین کشورهای منطقه از لحاظ امنیت برای گردشگران خارجی است، مورد توجه قرار دارد.گفتنی است عوامل مختلفی شرط موفقیت هر شهر در توسعه گردشگری هستند که از جمله آنها وجود زیرساختهای شهری، فرهنگ، تجارت و همچنین مدیریت شهری است. رامسر یکی از مکانهای گردشگری کشور است که آوازه بسیار زیادی نیز دارد، این شهرستان به دلیل نزدیکی بسیار زیاد کوه و دریا به یکدیگر از جاذبههای فوقالعاده گردشگری برخوردار است که در تمام فصول سال میتواند پذیرای گردشگران داخلی و خارجی باشد. وجود تلهکابین که تنها تلهکابین در خاورمیانه است که ارتفاعات جنگل و ساحل را به یکدیگر پیوند داده، وجود مناطق ییلاقی چون روستای جواهرده که دارای طبیعتی بکر و چشمنواز است که در نزدیکی آن بوستان جنگلی صفارود در دل دره و در مجاورت رود صفارود میتواند اوقات خوشی را برای گردشگران رقم بزنند، منطقه ییلاقی گرسماسر با قدمت بالغ بر ۱۰ قرن در بین گردشگران از محبوبیت و شهرت برخوردار است و همچنین قلعه مارکو، دهکده ساحلی، جنگل دالیخانی، کاخ مرمر و موزه رامسر و بسیاری از مکانهای دیگر شهرستان رامسر وجود دارد. در فصول مختلف، توریستها و گردشگران داخلی و خارجی زیادی به رامسر سفر میکنند، این میزان طبق آخرین آمار بیش از ۵ تا ۶ میلیون گردشگر بوده است وبیش از ۵۰۰ هزار نفر گردشگران خارجی هستند.[1]
بدیهی است که حجم بالای گردشگری در این مناطق نیازمند ارائه انواع خدمات است. هرچند در طی این سال ها اقدامات زیادی در این زمینه انجام شده است اما با توجه به استقبال مسافران همچنان ظرفیت برای اجرای طرح هایی در این راستا وجود دارد. گردشگری روستایی و عشایری یا بومگردی یكی از اركان توسعه گردشگری پایدار است كه با حضور یافتن و زیستن گردشگران با یك فرهنگ خاص، تجربه كردن این فرهنگ از نزدیك و احترام به مردمان این زیست بوم محقق می شود. راه های ایمن ، استاندارد و نیز نصب تابلوهای معرفی جاذبه های گردشگری و اقامتگاههای بوم گردی زمینه را برای معرفی روستاهای این منطقه مهیا می كند و در نتیجه حضور چشمگیر مسافران و گردشگران منجر به رونق اقتصاد گردشگری این منطقه می شود. اغلب مسافران ورودی شهرستان مشتاق دیدن روستاها هستند و دوست دارند شب ها نیز در اقامتگاههای بوم گردی بمانند و از آب و هوای دلپذیر و مناظر دیدنی این منطقه لذت ببرند منتهی مسیرهای تردد آن ها باید اساسی ایمن شود. در این صورت است که اجرای اقامتگاه های بومگردی متناسب با فرهنگ و آداب منطقه موفق عمل می کند و قابلیت اجرا دارد.
راه اندازی رستوران با الگوی بومی نیز در جهت افزایش امکانات اقامتی و رفاهی در شهرستان رامسر می تواند مفید واقع شود.
با توجه به رونق ساخت و ساز در این منطقه کارشناسان پیشنهاد ایجاد واحد های فروش و توزیع مصالح ساختمانی را نیز داده اند که می توانند با موفقیت مواجه شوند.
·باغداری
باغداری یکی از حوزههای رایج در شهرستان رامسر است. تولید اشتغال توسط باغداری بسیار زیاد میباشد و به اقتصاد شهرستان و فضای کسب و کار رونق میبخشد. کشاورزی و ازجمله باغبانی در توسعه ملی و افزایش رفاه عمومی، فقرزدایی، تنوع بخشیدن و پایدار کردن الگوی توسعه شهری، توزیع درآمد و عدالت اجتماعی موثر است.
کیوه یکی از محصولات باغی تولیدی در شهرستان است. امروزه كيوي كالايي كاملاً اقتصادي تلقي ميشود و در مقايسه با ساير محصولات كشاورزي كه در شرايط آب و هوايي مشابه كيوي در كشور كشت ميشوند (نظير برنج و مركبات) بازدهي اقتصادي بالايي دارد .اين ميوه در ايران نسبت به ساير كشور ها از طعم خوبي برخوردار بوده و به لحاظ استفاده كم از سموم شيميايي (كشت ارگانيك) و همچنين از نظر زمان برداشت محصول در صورت رعايت استاندارد هاي بستهبندي و افزايش توان حمل و نقل كشور ميتواند جايگاه خود را در بازارهاي جهاني مستحكم نمايد. میوه کیوی و پوست آن دارای خواص بی شماری ( بسیار مفید برای پوست و مو ، لاغری ، یبوست و دیابت) است. قرار دادن کندو های زنبور جهت گرده افشانی بهتر گل های کیوی، افزایش محصول تولید شده را به همراه خواهد داشت. همچنین این محصول را می توان بصورت فراوری شده میوه خشک نیز به بازار عرضه کرد.کاشت کیوی در شهرستان رامسر انجام پذیرفته است. با توجه به سازگاری آب و هوا با این محصول می توان شاهد تولید محصول مرغوبی بود. به همین جهت گسترش آن پیشنهاد داده می شود.
فرصتهای اقتصادی از دست رفته در روستاهای مازندران و شهرستان رامسر با سرمایه گذاری زودبازده در قالب احداث باغهای خرمالو در اراضی شیبدار، زندگی را دوباره به روستاهای کوهستانی ودشت کم آب برگردانده است. درخت خرمالو در فصل بهار به آب کمتری نیاز دارد و در فصل تابستان با گرم شدن هوا نیاز به آب بیشتری دارد. گیاه خرمالو آفتاب دوست است و در مناطق محصور و در مناطقی که دارای آب و هوای خنک و معتدل با آفتاب کافی است، رشد و عملکرد مطلوبی دارد. قیمت مناسب این محصول در بازار و خواص فراوان آن، بازارخوبی را برای رونق کاشت درخت خرمالو فراهم نموده است. به همین دلیل کاشت این در خت به علاقه مندان به حوزه باغداری پیشنهاد داده می شود.
درخت فندق از گونه های کم توقع و مقاوم در برابر عوامل نامساعد محیطی می باشد. مناطق با شرایط اقلیمی معتدل و کوهستانی برای توسعه این محصول مناسب هستند. ضمناً وجود رطوبت کافی در رشد و پرورش این محصول امری ضروری است. سالانه در ایران بیش از 30 هزار تن فندق تولید می شود. میزان تولید فندق در حال حاضر 30 درصد کمتر از نیاز بازار جهانی است. مشتریان فندق بازارهای خشکبار و آجیل فروشان هستند. از این محصول همچنین در صنعت شکلات و بستنی استفاده می شود. از میوه فندق روغن هم به دست می آید که علاوه بر مصرف خوراکی در صنایع عطرسازی و نقاشی نیز کاربرد دارد. علاوه بر آفات و بیماری هایی که درختان فندق را تهدید می کند، اختلاف قیمت بین فندق خریداری شده از کشاورز و قیمتی که در مغازه ها به فروش می رسد، دغدغه تمام باغ داران می باشد، که با تبلیغ و بازاریابی مناسب می توان این اختلاف قیمت را از بین برد. کاشت فندق در شهرستان رامسر انجام شده و باتوجه به بازدهی مناسبی که داشته است برای گسترش پتانسیل خوبی دارد.
تولید نشاء گیاهان زراعی در محیط گلخانه، کسبوکار پرسود و اشتغالزایی است که موجب کاهش مصرف آب و نهادهها و همچنین کاهش هزینههای بالای تولید خواهد شد. با شرایط امروز ایران، تغییر کشت از فضای باز به گلخانه ضروری بوده و با توجه به گسترش گلخانهها نیاز به بذر و نشاء مرغوب نیز بالاتر میرود. با توجه به افزایش هزینههای تولید ازجمله افزایش قیمت بذر و محدودیت نهادههای تولید، استفاده از نشاء بهجای کشت مستقیم بذر، ضروری به نظر میرسد.کاشت نشاء با توجه به دلایل زیر از مزیت و جذابیتهای اقتصادی بیشتر در مقایسه با کاشت بذر برخوردار است. این دلایل عبارتاند از: افزایش دوره برداشت بهویژه در مناطق سردسیر، تراکم مناسب بوته، افزایش عملکرد محصول پاییزه، کاهش مصرف آب تا 40 %، حداقل توقف رشد در مرحله انتقال، کاهش هزینه بذر، کاهش هزینههای جاری، یکنواختی رشد، محافظت محصول در برابر تگرگ و سرمازدگی و مبارزه مؤثر با بیماری، آفات و علفهای هرز. این مزایا باعث شده است که در سالهای اخیر استفاده از نشاء برای تولید برخی از سبزیها افزایش پیدا کند. همچنین از جذابیتهای مالی کشت گلخانهای نشاء، میتوان به افزایش تعداد برداشتها در سال، افزایش برداشت محصول نسبت به سطح زیر کشت، تعیین زمان بهرهبرداری محصول و کاهش تعداد کارگران اشاره کرد.
زغال اخته برای رشد مناسب نیاز به رطوبت دارد که مه باعث بالارفتن رطوبت نسبی هوا و رشد مناسب درختچه آن می شود. زغال اخته گیاهی آبدوست است و در کنار جریان های دائمی آب مانند رودخانه ها و چشمه ها بهتر رشد می کند.در واقع می توان گفت مهم ترین فاکتور در پرورش درختچه زغال اخته کم آبی است و موجب ایجاد تنش، ریزشدن میوه ها و زردشدن برگ های این درخت می شود. این میوه تحمل متوسطی نسبت به خشکی دارد و همچنین در رابطه با کیفیت آب باید گفت که به شوری آب حساس است. درخت زغال اخته، به دلیل شرایط اقلیمی مناسب در بعضی از مناطق کشور، به صورت طبیعی رشد می کند و در آن هیچ محصول شیمیایی دخیل نمی باشد؛ به همین دلیل برای صادرات و سودآوری مورد توجه قرارمی گیرد. این محصول برای کشت در شهرستان رامسر بسیار مناسب بوده و سازگاری خوبی با شرایط جوی آن دارد.
درخت پالونیا به دلیل تحمل بالا نسبت به گرما، خشکی وعدم حساسیت به انواع خاک، کسب و کار کاشت درخت پالونیا را تبدیل به یک فرصت سودآور در تجارت جهانی کرده است. درخت پالونیا علاوه بر صنعت چوب ، به علت زیبایی، سریع الرشد بودن و جذب آلاینده های هوا در جنگل کاری سریع و توسعه فضای سبز شهر مناسب است. رشد درخت پالونیا بسیار سریع است و در طی سه هفته از شروع کاشت به اندازه یک وجب رشد می کند. این درخت در سن 5 سالگی به بلوغ رسیده و چوب آن قابل بهره برداری و استفاده است. نرمی و فرم پذیری چوپ درخت پالونیا ،گزینه مناسبی در صنایع مبلمان سازی است. از چوپ درخت پالونیا علاوه بر تولید مبلمان در درب و پنجره، ساخت آلات موسیقی، روکش سازی، تخته های چند لایه، خمیرکاغذ، ساخت جعبه و کانتینرهای چوبی استفاده می شود.گرده زایی و شهدزایی بالای شکوفه های درخت پالونیا ،تغذیه ی مناسب برای زنبورعسل و مواد معدنی موجود در برگ بزرگ این درخت تقویت کننده ی خاک (خاک برگ و کود سبز) و تغذیه دام می باشد. همچینین در مصارف دارویی تأثیرات مثبتی بر روی کبد، کلیه و کیسه صفرا دارد. درخت پالونیا با شرایط اقلیمی و خاکی گوناگون سازگار است و می توان این درخت را به منظور زراعت چوب در شهرستان رامسر کشت نمود.
گونه های مختلف آلوئه ورا گیاهانی مقاوم به گرما، خشکی، بیماریها، آفات و حتی شوری هستند. علت مقاومت زیاد آن ها ساختار مرفولوژیکی این گیاه است و بذر آن ها نیز در شرایط اقلیمی مناسب و در دمای 21درجه سانتی گراد سبز می شوند. البته این گیاهان به سرما بسیار حساس هستند به طوریکه در دردمای زیر 10درجه سانتی گراد رشد آن ها متوقف می شود. آلوئه ورا به رطوبت بالا، آب ایستایی و آبیاری زیاد حساس است. از این رو آبیاری گیاهان باید زمانی انجام شود که خاک آن ها کاملا خشک شود. چنانچه این گیاه در مناطق گرم و خشک کاشته شود باید تحت آبیاری به موقع قرار بگیرد. آلوئه ورا را در هر نوع خاکی می توان کاشت ولی خاک های سبک که از زهکشی مناسبی برخوردار باشند برای کاشت این گیاه توصیه می شود. بازار و جایگاه آلوئه ورا در کشور جدید بوده و آن چنان که باید جایگاه خود را پیدا نکرده است اما این گیاه از اندک گیاهان دارویی است که علاوه بر مصرف دارویی در حوزه های آرایشی (مایع، ژل، کرم، لوسیون) و تغذیه ای (عصاره و نوشیدنی) نیز کاربرد دارد.
·صنایع دستی
در شهر رامسر و روستاهای اطراف آن صنایع دستی و خانگی رواج دارد و شاید بتوان علت آن را در طبیعت بسیار غنی منطقه جستجو کرد که مواد اولیه لازم برای تولیدات صنایع دستی را فراهم می کند . بافت چادر شب (لاوند) و نمد مالی و ساخت برخی وسائل تزئینی دیگر با چوب ضمن اینکه به اقتصاد خانواده ها به ویژه خانواده های روستایی کمک شایانی می کند چه بسا تنها راه درآمد برخی خانواده ها را نیز تشکیل می دهد . از طرف دیگر وجود این صنایع در ایجاد جاذبه های توریستی نیز نقش مهمی بر عهده دارد به گونه ای که هر خانواده ای که برای سیر و سیاحت و گردش به این سرزمین مسافرت می کند حتما برخی از این صنایع دستی را برای خود و آشنایان به رسم یادبود و ارمغان سفر، همراه خواهد برد . محصولات این صنایع با دوام، در عین حال ارزان قیمت و زیبا بوده و متناسب با سلیقه هر فرد و بویژه بانوی ایرانی است. لازم به ذکر است با کاوشهای انجام شده در منطقه جواهرده و اشکورات کاسه ها و سفالهای کشف شده از زیر خاک همگی حکایت از قدمت صنایع دستی در این منطقه را می کنند.
بافت چادر شب به دلیل زحمت فراوان و گرانی مواد اولیه و آمدن پارچه های رنگارنگ و ارزان و رفاه طلبی زنان، علی رغم کوشش زنان روستایی و آن هم تعداد بسیار اندک، این هنر محلی اندک اندک روبه فراموشی می رود در صورتی که پتانسیل بالایی برای احیای آن وجود دارد؛ هنری که ریشه در فرهنگ و آداب و رسوم این سرزمین داشته و هنوز هم به هنگام حمل جهیزیه عروس خانمها زینت بخش جهیزیه شان است.
کسب و کار شمع سازی از مشاغل خانگی پر درآمدی است که امروزه به علت خواص دارویی، خواص زینتی و زیبایی، بازار مصرفی بالا و پررونقی دارد. این کسب و کار از ریسک پایینی برخوردار است و چون مواد اولیه آن به راحتی تامین می شود، بازار مصرفی خوبی دارد (مواد اولیه شمع سازی، پارافین میباشد که ایران منابع سرشاری از پارافین را داراست). شمعسازی در مقیاس کوچک قابل انجام است و خطرهایی مثل بیماری و یا آب و هوای اقلیمی، کار و سرمایه را تهدید نمی کند. به همین خاطر می تواند از بهترین گزینه ها برای راه اندازی کسب و کار باشد و با بازاریابی مناسب سود خوبی را عاید شخص کند. در صورت تامین بازار میتوان این شغل را در مقیاسهای بزرگتر نیز راهاندازی کرد.
تولید و پرورش گل و گیاه همیشه یکی از پر درآمد ترین مشاغل بوده است، امروزه نیز با توجه به آپارتمانی شدن منازل، تمایل به پرورش گیاهان داخل آپارتمان رو به افزایش است و تولید تراریوم چون نیاز به سرمایه و صرف وقت زیادی ندارد، می تواند به عنوان شغل دوم بسیار قابل تامل باشد و با صرف هفته ای یک روز زمان، به سوددهی قابل توجهی رسید. با صرف یک تا دو روز در هفته و فروش کارهای ساخته شده می توان ماهانه به سودی خوبی دست یافت، که با ایجاد خلاقیت و ابتکار و هنر در کارها این سود را می توان تا دوبرابر هم افزایش داد.
با گسترش توریسم در شهرستان رامسر به خصوص در دهه اخیر صنایع دستی این شهر نیز تحرک خاصی به خود گرفته است. ساخت وسائل تزئینی با چوب از جمله هنرهایی می باشد که در این دهه بیش از همه مورد توجه قرار گرفته است. ساخت انواع گلدانهای چوبی ، جای قاشق و چنگال ، آویز ، آباژور و نمونه های دیگر که در این شهر تولید می شود نیز در این مجموعه جا دارند. حتی به تازگی کارگاههای سبدبافی و مرواربافی نیز بنا به تقاضای توریست ها در سطح شهر دایر شده است که در صورت بازاریابی مناسب، پیشنهاد میشود.
از جمله صنایع دستی دیگری که ریشه در سنت و فرهنگ این مردم دارد نمدبافی می باشد . این صنعت نیز همانند چادرشب، باقیمانده سنت گذشته این سرزمین است. نمدها که صددرصد از پشم ساخته میشوند، به شکل بیضی، گرد و مستطیل بنا به سلیقه مشتری و یا استادکار ساخته می شوند. نمدهای قدیمی به علت مشت و مال زیاد از دوام بیشتری برخوردار بودند در حالی که نمدهای امروزی را با در نظر گرفتن مسائل مادی ، هزینه نیروی کار و وقت درست می کنند. نمدبافی نیز از جمله مشاغل پیشنهادی است که به شرط تأمین بازار قابل سرمایهگذاری است.
·زراعت
بخش زراعت در روند رشد و توسعه اقتصادی نقشهای متعددی بر عهده دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان تامین مواد خام و اولیه مورد نیاز صنایع بالادستی، تامین نهادههایی مانند نیروی کار، مصرف تولیدات سایر بخشهای صنعتی از قبیل کودها و سموم شیمیایی و ماشینآلات کشاورزی، ارزآوری برای کشور و تامین مالی سایر بخشهای زیربنایی را نام برد.
به منظور حفظ منابع پایه مانند خاک، جلوگیری از فرسایش خاک، توسعه کشاورزی پایدار، افزایش درآمد خانوار روستایی، فراهم کردن بستری مناسب برای مهاجرت معکوس از شهر به روستا، توسعه کشت گیاهان دارویی دارای ارزش افزوده بالایی است. آویشن، گل گاوزبان، بابونه، زعفران، به لیمو، رزماری، بادرنجبویه، اسطوخودوس، مریم گلی، بومادران، گل محمدی، نعناع فلفلی، گزنه، کاسنی و گل همیشه بهار از جمله گیاهان دارویی است که در این شهرستان به زیر کشت میرود. تقاضای مصرف گیاهان دارویی به علت روی گردانی از داروهای شیمیایی و یا حتی استفاده برخی از این محصولات در تولیدات کارخانههای بزرگ دارویی همواره رو به افزایش است. گیاهان دارویی گونهها و مصارف مختلفی دارند. از این گیاهان نه تنها برای درمان بیماریها بلکه در صنایع کنسروسازی، نوشابه سازی، عطر سازی و غذایی نیز استفاده میشود. گسترش سطح زیر کشت گیاهان دارویی باتوجه به مزایای زیادی که دارند در شهرستان توصیه می گردد.
طبق بررسی های صورت گرفته، گسترش کشت کلزا در شهرستان رامسر مزیت بالایی دارد. کشت کلزا باعث از بین رفتن چرخه زندگی آفات، بیماری ها و علف های هرز گردیده و با کاهش جمعیت آنها موجب صرفه جویی در مصرف سموم و کاهش آلودگی های زیست محیطی می گردد. با توجه به آنکه زمان کشت کلزا در فصل پاییز است، نیاز گیاه به آب کم میباشد و با استفاده از نزولات جوی می توان به کشت آن اقدام نمود. کلزا با تولید مقادیر قابل توجهی علوفه می تواند در تغذیه دام های منطقه نقش موثری داشته باشد. همچنین برگردان بقای کلزا به خاک باعث افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود ساختمان خاک خواهد شد. کشت کلزا به عنوان یک دانه روغنی بسیار مهم در تولید محصولات حوزه صنایع غذایی و یا تولید انواع نهادههای خوراکی دام و طیور متداول است. روغن کلزا ازجمله مشتقات این گیاه است که امروزه به دلیل سالم بودن و داشتن کمترین کلسترول و اسیدهای چرب اشباع شده مورد استقبال قرارگرفته است. تحقیقات دانشمندان نشان میدهد که دانه کلزا 40-30 درصد روغن و کنجالهاش50-40 درصد پروتئین دارد.
بادام زمینی به دلیل خواص دارویی و مزه دلچسب آن همیشه پرتقاضا است.. مهم ترین مورد برای رشد بادام زمینی نور خورشید است . اگر نور به طور کامل تامین شود میتوان محصول مرغوبی را تولید کرد. بادام زمینی در آب وهوای مرطوب به بهترین صورت ممکن رشد می کند. بادام زمینی به صورت خام و فرآوری نشده فروش خوبی دارد و بازدهی قابل توجهی از خود نشان میدهد ولی سود فراروده هایی مثل کره و روغن بادام زمینی سود بسیار چشم گیری از خود نشان میدهد. بازار فراورده های بادام زمینی در داخل پرتقاضا است ولی کشورهای خاورمیانه مشتری دست به نقد این فرآوردهها هستند. در حال حاضر شهرستان آستانه اشرفیه طلایه دار تولید این محصول در ایران است ولی با آگاهی کامل و سرمایه گذاری در این طرح در شهرستان رامسر نیز قابلیت توسعه وجود دارد.
گل نسترن مقاومت خوبی به شرایط آب و هوایی کشور و کمبود آب داشته و در بسیاری از زمینهای نامرغوب کشور که کاشت های دیگر در آنها بهسختی صورت میگیرد، قابل کشت است. ازاینرو با توجه به کمبود آب در نقاط مختلف کشور، میتوان با کاشت گل نسترن درآمد مناسبی را از زمینهای کم بازده به دست آورد. وجود شرایط آب و هوایی و خاکی خاص در کشور، باعث میشود گل نسترن تولید شده، از کیفیت بالایی برخوردار بوده و گلاب و اسانس بسیار ارزشمندی از آن به دست آید که با صادرات آن به کشورهای دیگر، بهویژه کشورهای اروپایی، میتوان ارز آوری خوبی را به داخل کشور داشت. اجرای طرح کشت گل نسترن در شهرستان رامسر نیز پیشنهاد می شود. درصورت موفقیت آمیز بودن طرح می توان نسبت به گسترش آن اقدام کرد.
کرفس محصولی است که از بدو تولید با کارآفرینی و درآمد زایی همراه است چرا که در پروسه تولید نشاء، کشت و کار، میدان تره بار تا رسیدن به دست مشتری همه و همه درگیر با نیروی کار، نهاده ها و مواد اولیه است که در این مقطع که کشور در تنگناهای تحریم هست می تواند هم برای تولید کننده و هم مملکت مفید باشد. معمولا کرفس را به صورت دو کشته می کارند، بدان معنا که کرفس کشت اول یا بهاره هست و یک محصول ثانویه مثل انواع صیفی جات بعنوان کشت ثانویه یا تابستانه مورد استفاده قرار می گیرد که معمولا کشت اول برای هزینه ها و اجاره گلخانه محاسبه می شود و کشت دوم بعنوان سود محاسبه می شود. البته با خرید نشاء و انتقال مستقیم به زمین کشاورزی در هوای آزاد نیز می توان این محصول را تولید کرد. ولی باید دقت داشت که کرفس مناطق با اقلیم سرد را می پسندد و می توان این محصول را در ییلاقات رامسر کشت نمود.
کاشت کنجد به دلیل سازگاری محیطی، بازدهی بالا، مفید بودن برای خاک، نیاز به سرمایه اولیه کم و بازاریابی آسان، گزینه شغلی مناسبی است. کنجد از آن دسته گیاهانی محسوب می شود که با هر بار کشت و پرورش، محصول و بار قابل توجهی را به ارمغان می آورد. یکی دیگر از مزایای کاشت کنجد، صرفه جویی در منابع آب است. این گیاه قادر است تا با جذب رطوبت باقیمانده در خاک رشد کند. همین امر موجب سازگاری کنجد با آب و هوای گرم می شود. ریشه های کنجد در بهبود ساختمان خاک و افزایش نفوذ پذیری آن نقش موثری داشته و به عنوان یکی از گیاهان مناسب برای تناوبهای زراعی در نظر گرفته می شود. همچنین در بعضی از مناطق این گیاه به عنوان کود سبز کاشته می شود. کنجد در روغن کشی (کنجد و ارده)، نانوایی و آجیل فروشی ها، تهیه عطرها، به عنوان حلال در داروسازی و... مورد استفاده قرار میگیرد. صادرات ارزش افزوده و فرآوری های کنجد، می تواند هدف تولید انبوه کشاورزان باشد. از همین رو نگرانی ها برای بازاریابی این محصول نسبت به سایر محصولات کاهش پیدا می کند.کشت کنجد نیز به دلیل قیمت مناسبی که امروزه در بازار دارد پیشنهاد می شود.
·دامداری
دامداری به عنوان یکی از حوزه های بخش کشاورزی، در سطح گسترده ای در کشور انجام می شود و در نتیجه ی انجام این حرفه، سود اقتصادی خوبی کسب شده است. از آن جایی که حوزه دامداری با یکی از مهم ترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و خصوصا منابع پروتئینی مرتبط میباشد، توجه به آن امری ضروری است. فعالیت در این حوزه شغلی و افزایش بهره وری در آن، می تواند از راهکارهای کاهش وابستگی به درآمد نفتی باشد و عاملی برای توسعه صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی کشور محسوب شود.
درحال حاضر پرورش دام های سبک و سنگین از نژادهای بومی در شهرستان رامسر به صورت سنتی و درحد محدود صنعتی نیز انجام می گردد که ظرفیت بالایی برای گسترش آن ها وجود دارد. البته برای پرورش دام های سبک به دلیل شرایط اقلیمی پتانسیل بالاتری وجود دارد که می توان از آن در جهت ایجاد اشتغال و تولید گوشت و شیر استفاده نمود.
در سالهای اخیر پرواربندی گوسفند به دلیل سودآوری بالا و ریسک کم، طرفداران بسیاری پیدا کرده و با اقبال عمومی مواجه شده است. از مزیتهای اقتصادی این کسب و کار می توان به اشتغال زایی در مناطق مختلف، تولید گوشت مرغوب و پشم اشاره نمود. گوسفند در مقايسه با ساير حيوانات به جيره نگهدارى کمترى احتياج دارد و بيشتر غذاى دريافتى را صرف رشد و نمو مىکند همچنین نسبت به سایر دامها مثل بز و طیور، مقاومت خوبی به بیماریها و شرایط نامناسب رطوبتی و دمایی دارد. بنابراین میزان تلفات در این دام بسیار پایینتر بوده و ضرر اقتصادی کمی را از این جهت به دامدار وارد میکند. پرواربندی گوسفند نیاز به تجهیزات ارزان قیمتی داشته و به دلیل ریسک کم و بازگشت سریع سرمایه در کوتاه مدت، از جذابیت مالی مطلوبی برخوردار است. طرح پرواربندی گوسفند از نظر اقتصادی ظرفیت بالایی داشته و به دلیل نیاز مداوم بازار به گوشت گوسفند و میزان تولید کم آن در داخل کشور، تقاضا برای گوشت گوسفند پا برجا بوده و هر میزان تولید به راحتی به فروش خواهد رسید. از این رو بحث رقابت در این حوزه چندان مطرح نبوده و جزء دغدغههای پرورشدهندگان نیست. با توجه به مزیت های مطرح شده طرح پروار بندی گوسفند مزیت دارد.
امروزه با توجه به رشد جمعیت کشور و نیاز روز افزون جامعه به گوشت و مواد گوشتی و نقش مهم این محصولات در تامین پروتئین و غذای افراد جامعه، پرورش دام های پر بازده به منظور افزایش تولید و خودکفایی غذایی کشور، امری لازم و ضروری است. گاوهای بومی ایران به لحاظ تنوع و اختلاف ژنتیکی، ویژگی های خاص نژادی و مقاومت های طبیعی ایجاد شده در آن ها طی قرن ها زیست در شرایط سخت محیطی و آب و هوایی مختلف به عنوان یک منبع عظیم تولید شیر و گوشت می تواند نقش موثر در تامین مواد پروتئین حیوانی و اقتصاد جامعه ایفا نماید. در ضمن به عنوان مثال طبق آماری که اخیرا تهیه و ارائه شده است حدود 95.5% شیر مصرفی و حدود 50% گوشت مصرفی انسان در سطح جهان از گاو به دست می آید. پوست گاو نیز به عنوان یک محصول با ارزش دامی امروزه به میزان 10 تا 20 درصد مصارف چرم سازی را تامین می کند، حتی شاخ و سم و فضولات حیوان نیز ارزش اقتصادی داشته و به روش های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. این طرح می تواند برای علاقه مندان در شهرستان رامسر ایجاد اشتغال کند.
مسلما اتکا به درآمدهای نفتی همیشگی نیست و یکی از راهکارهای توسعه اقتصادی کشور، توجه به صادرات غیر نفتی است. پرورش زنبور عسل از این نوع بوده که می تواند سود خوبی به همراه داشته باشد. باردهی گل ها و میوه ها با گرده افشانی توسط زنبور عسل افزایش می یابد. این مسئله باعث شده ارزش اقتصادی پرورش زنبور عسل بسیار بیشتر از ارزش ریالی حاصل از تولید عسل باشد. در طی فرآیند پرورش و نگهداری زنبورعسل، با ازدیاد کندوها می توان به فروش کندو نیز فکر کرد و به سود خوبی دست یافت. در مناطق گرمسیری از هر کندو یک بچه کندو گرفته می شود. در ضمن محصول مزرعه پرورش زنبور عسل صرفاً کندو و عسل نیست؛ موم، زهر و ژل آن نیز قابل فروش است. افراد با تجربه معمولا در کنار پرورش زنبور عسل به کشاورزی و تولید محصولات زراعی می پردازند و با یک تیر 2 نشان می زنند. زیرا با ادغام این دو فعالیت علاوه بر تامین مواد غذایی برای زنبورها به دلیل کیفیت در گرده افشانی، به کشت و زراعتی با کیفیت و محصولی بی نظیر نیز دست خواهند یافت و دارای مزایای فراوانی است.
·شیلات
شیلات از حوزه های شغلی سوددهی است که ظرفیت بسیارخوبی در کشور ما برای آن وجود دارد که اگر از این ظرفیت های شیلاتی استفاده شود ارزآوری بسیار خوبی برای کشور ایجاد خواهد شد.
به دلیل وجود محدودیتهای فراوان در بهرهبرداری از منابع آبی، امروزه پرورش ماهی در قفس و جایگزینی آن با فعالیتهای صیادی در بیشتر مناطق موردتوجه قرارگرفته است. عواملی از قبیل افزایش مصرف آبزیان در بین عامه مردم، کاهش ذخایر طبیعی برخی از گونهها، کمبود و محدودیت منابع و کاهش درآمد و ارزش اقتصادي تولید در استخرهاي خاکی، موجب شده است تا پرورشدهندگان به سمت تولید ماهی با استفاده از قفس سوق پیدا کنند. در شهرستان رامسر به خاطر برخورداری از ساحل دریا اجرای این طرح امکان پذیر است و در این زمینه می توان سرمایه گذاری نمود. نوع ماهی پرورشی در این طرح بسته به شرایط و بودجه در دسترس می تواند سردآبی و یا گرمابی باشد.
در صورتی که منابع آبی تأمین شود و یا از استخرهای دومنظوره کشاورزی استفاده گردد، می توان در زمینه پرورش ماهیان قزل آلا و کپور نیز در شهرستان رامسر فعالیت نمود.
ماهیان سردآبی در محدوده دمایی 18-12 درجه سانتیگراد بهترین رشد را دارند. ماهی قزل آلا یکی از معروف ترین گونه های ماهیان سردآبی است. قزل آلا یکی از منابع خوب آهن است، آهن در خونسازی و همچنین در حفظ مقاومت بدن در برابر میکروبها نقش مهمی به عهده دارد. علاوه بر آن، آهن موجود در قزل آلا، جذب آهن منابع گیاهی را هم افزایش می دهد؛ بنابراین نقش مهمی در پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن به عهده دارد. نتایج مطالعات نشان می دهند امگا ۳ ماهی قزل آلا می تواند فشار خون و ضربان قلب را در بیماران صرع تنظیم کرده و از تعداد تشنج های آن به طور قابل توجهی بکاهد؛ بنابراین این نوع ماهی با توجه به قیمت و طعم مناسب طرفداران زیادی در بین مردم دارد؛ لذا راه اندازی پرورش آن، علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار، سوددهی خوبی را خواهد داشت.
ماهیان گرمابی در محدوده دمایی 27-20 درجه سانتیگراد بهترین رشد را دارند. بزرگترین خانواده ماهيان آب شيرين، کپورماهیان هستند. این ماهی در مقایسه با سایر گونههای پرورشی در آبهای گرم و معتدل، ارزشمندترین ماهی ازلحاظ اقتصادی است و نیز ارزشهای تغذیهای فراوانی دارد. ازاینرو آموزش توسعه پرورش این ماهی میتواند در راستای تأمین غذای جمعیت کشور و نیز افزایش سطح معیشتی مردم مؤثر باشد.
شاید سالها قبل نگهداری ماهیان زینتی، موضوع چندان شایعی نبود و تنها عدهی معدودی در خانههای خود، آكواريوم و ماهی زینتی نگهداری میکردند؛ اما در سالهای اخیر، با توجه به رواج آپارتماننشینی و دور افتادن انسان از طبیعت، شرایط بهگونهای رقم خورده است که بازار ماهیان زینتی در کشور رونق گرفته و زمینهساز ایجاد مشاغل مختلف شده است. بهطوریکه امروزه شاهد آن هستیم در بسیاری از شهرها، چندین مغازه به خرید و فروش این آبزیان مشغول هستند. از آنجایي كه كشور ما، از لحاظ اقليم و موقعيت جغرافيايي در خاورميانه، داراي موقعيت بسيار مناسبی است، امكان توليد و صادرات به کشورهای دیگر فراهم است. میزان سودی که به دست میآید، نسبت به سرمایهای که در ابتدا گذاشته میشود، زیاد است. پرورش ماهیان زینتی نیاز به آب کمتری دارد و از آبهای شهری، میتوان برای تولید آنها استفاده کرد.
·صنعت
ﺳﺒﺪ ﻣﯿﻮه ﯾﮑﯽ از ﭘﺮﻓﺮوش ﺗﺮﯾﻦ ﻣﺤﺼﻮﻟﺎﺗﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﮐﺸﺎورزي و ﺑﺎﻏﺪاري ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻓﺮاوان ﻗﺮار دارد و ﺗﻮﻟﯿﺪي ﺟﻌﺒﻪ ﻫﺎي ﭼﻮﺑﯽ ﯾﮑﯽ ﭘﺲ از دﯾﮕﺮي ﺟﺎي ﺧﻮد را ﺑﻪ ﺧﻄﻮط ﺗﻮﻟﯿﺪ ﺳﺒﺪ ﭘﻠﺎﺳﺘﯿﮑﯽ میﺪﻫﻨﺪ. ﺧﻄﻮط ﺗﻮﻟﯿﺪ ﺳﺒﺪﻫﺎي ﭘﻠﺎﺳﺘﯿﮑﯽ ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻪ ﺷﺮاﯾﻂ ﻣﻨﻄﻘﻪ اي و ﺳﻠﯿﻘﻪ ﺻﺎﺣﺒﺎن آنها در کیفیتهای ﮔﻮﻧﺎﮔﻮﻧﯽ ﻣﺸﻐﻮل ﺑﻪ ﮐﺎر ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﺑﺴﯿﺎر ﻫﻢ ﺳﻮدآور ﺑﻮده اﻧﺪ و از این رو ﺧﻂ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﺳﺒﺪ ﻣﯿﻮه ﺑﻪ ﯾﮑﯽ از ﭘﺮﻃﺮﻓﺪارﺗﺮﯾﻦ ﺗﻮﻟﯿﺪي ﻫﺎ ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﺳﺒﺪﻫﺎي ﻣﯿﻮه ﭘﻠﺎﺳﺘﯿﮑﯽ ﻣﺤﺼﻮﻟﺎت ﯾﮑﺒﺎر ﻣﺼﺮف ﻫﺴﺘﻨﺪ و اﻧﺘﻘﺎل ﺳﺒﺪﻫﺎ از ﺗﻮﻟﯿﺪي ﺗﺎ ﻣﺤﻞ ﺑﺎغ ﯾﺎ ﻣﺰرﻋﻪ ﻓﺮاﯾﻨﺪي ﻣﺪام و ﭘﯿﻮﺳﺘﻪ اﺳﺖ. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺣﺠﻢ زﯾﺎد ﺳﺒﺪ ﻣﯿﻮه، ﺣﻤﻞ و ﻧﻘﻞ آﻧﻬﺎ ﺑﺴﯿﺎر ﭘﺮﻫﺰﯾﻨﻪ اﺳﺖ، ﺑﻨﺎﺑﺮاﯾﻦ ﺷﺎﻧﺲ ﺑﺴﯿﺎر ﺧﻮﺑﯽ ﺑﺮاي ﺻﻨﻌﺘﮕﺮان ﻣﺤﻠﯽ اﺳﺖ ﺗﺎ ﺑﺎ ﮐﻮﺗﺎه ﮐﺮدن ﻣﺴﺎﻓﺖ ﻣﯿﺎن ﮐﺎرﮔﺎه ﺳﺒﺪﺳﺎزي ﺗﺎ ﻣﺤﻞ ﺑﺎرﮔﯿﺮي ﻣﯿﻮه، ﮔﻮي ﺳﺒﻘﺖ را از ﺗﻮﻟﯿﺪﮐﻨﻨﺪﮔﺎن در ﺷﻬﺮﻫﺎ و ﻣﺮاﮐﺰ ﺻﻨﻌﺘﯽ ﺑﺮﺑﺎﯾﻨﺪ و ﺑﺎ اراﺋﻪ ﻗﯿﻤﺖ ﻣﻨﺎﺳﺒﺘﺮ در اﯾﻦ ﺟﺪال ﺑﺮﻧﺪه ﻣﯿﺪان ﺑﺎﺷﻨﺪ. با وجود چند واحد سبد سازی در شهرستان رامسر، هنوز ظرفیت برای ایجاد واحدی در این زمینه وجود دارد و علاقه مندان می توانند نسبت به ایجاد آن اقدام نمایند.
ایده ایجاد واحد صنعتی بازیافت زباله در شهر توریستی رامسر میسر است و میتواند هزینههای حملونقل، جابهجایی و دفن و امحای زباله را کاهش دهد. به علاوه اینکه صنعت بازیافت سودآور است و میتواند چالش نبود محل دفن زباله که بین سازمانهای محیطزیست، شهرداری و شرکت شهرکهای صنعتی به وجود میآید را از بین ببرد. پیشنیاز تحقق این ایده در تمامی شهرکهای صنعتی فرهنگسازی برای تفکیک زباله است تا صنعت بازیافت بیش از پیش رشد کند. امروزه نگرشها به زباله به عنوان مادهای دورریختنی نیست بلکه به عنوان طلای کثیفی است که به مدیریت نیاز دارد و مدیریت پسماند یا مدیریت زباله شناخته میشود. در این شهرستان نیز حجمی از زباله وجود دارد که نیاز است مدیریت، جانمایی و امحا شود و چه بسا نیاز باشد بر اثر فرآیند تبدیل، بازیافت شود. صنعتی که چندان در کشور ما قوی نیست. این در حالی است که کشورهای دیگر از صنعت بازیافت زباله درآمد زیادی دارند. پس می توان با ایجاد واحدی در این زمینه به سود خوبی دست پیدا کرد. به همین خاطر ایجاد آن مزیت دارد.
تولید تیرچه بلوک ساختمانی به روش مکانیزه نیز بخاطر رونق ساخت و ساز در مناطق خوش آب و هوای شهرستان رامسر مزیت دارد.
کارگاه ها و کارخانه هایی که در بخش صنعت در شهرستان رامسر فعال هستند عبارتند از:کارخانه ها سبد سازی، کارخانه فولاد آهن و پروفیل، واحد تولید یونولیت، تولید تیرچه و بلوک سازی، تولید سوسیس و کالباس،کنسانتره و تولید و بسته بندی سالاد سبزیجات.
·طیور
پرورش طیور یکی از مشاغل سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار بوده و سود سرشاری دارد. در طي چند دهه گذشته توجه به بوقلمون و محصولات آن موجب شده تا پرورش آن به صورت صنعتي در ايران و جهان آغاز و طي چند سال اخير نيز به مرز قابل قبولی برسد تا جائيکه امروزه شاهد افزايش روز افزون مصرف گوشت و ساير فرآورده هاي آن در سراسر جهان هستيم. از آنجا که گوشت بوقلمون دارای خواص غذائي ويژه ای بوده و محدوديت مصرف خاصي نيز ندارد؛ مي تواند به عنوان جايگزين مناسبی براي گوشت قرمز علی الخصوص در بيمارانی که مصرف گوشت قرمز برای آنها با محدوديت هایی همراه است، مطرح گردد. از ديگر امتيازات گوشت بوقلمون وجود هر دو نوع گوشت سفيد و قرمز در يک لاشه است. گوشت سفيد 65 درصد و گوشت قرمز 35 درصد وزن يک لاشه 8 کيلوئي را تشکيل مي دهد. تولید بوقلمون گوشتی به دلیل به صرفه بودن تولید، در دسترس بودن نهادههای مصرفی بوقلمون، نیاز بازار داخلی و نیز امکان انجام صادرات به کشورهای منطقه حائز اهمیت است. بوقلمون تقریبا به آب وهواهای مختلف ایران سازگار است ولی دمای مناسب برای هر مرحله از پرورش متفاوت میباشد. در شروع دوره باید هوای محیط گرم باشد و به تدریج رو به خنک شدن ببرد. انتظار می رود این طرح در شهرستان رامسر نیز با موفقیت مواجه شود. به همین خاطر اجرای آن پیشنهاد داده می شود.
غاز و اردک از دیگر طیوری هستند که در سطح شهرستان پرورش داده میشوند و قابلیت برای توسعه پرورش آنها وجود دارد.
در ایران و مخصوصا در مناطق شمالی تعداد زیادی اردک به صورت سنتی نگهداری میشود و با توجه به نیاز روزافزون جامعه به مواد پروتئینی و افزایش روند مصرف تولیدات دامی و به خصوص طیور، پرورش اردک مورد توجه قرار گرفته است. اردک در شالیزار هم رشد می کند، وجود آنها به گونه ای باعث شخم زدن زمین می شود و فضولات آن ها نیز نوعی کود برای محصول است. از دیگر مزایای مهم پرورش اردک در شالیزار، مبارزه بیولوژیک با کرم ساقهخوار برنج و کرم برگخوار حلزون و سایر آفات است. همچنین اردک از لحاظ جایگاه پرتوقع نیست و نگهداری آن به راحتی در چراگاه ها میسر است و اغلب اردکها در آب بندانها همراه با ماهیها نگهداری میشوند. هزینه غذایی اردک نسبت به مرغ کمتر است و درصدی از نیاز غذایی روزانه خود را از راه چریدن و محیط آزاد دریافت میکند. جوجه اردکها تقریبا از تمام گیاهان موجود در مزرعه به استثنای شالی تغذیه میکنند. گوشت اردک گرم بوده و مانند مرغ واکسینه نمیشود، بنابراین گوشت آن مشکل هورمونی نداشته و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است.
از مزایای پرورش غاز این است که گوشت آن برای تامین گوشت مصرفی انسان اهمیت ویژهای دارد. همچنین از تخم وجگر این پرنده برای تهیه غذاهای گران قیمت در بسیاری از کشورها استفاده میشود و جنبه صادراتی دارد. غاز نیز میتواند برای خوراک ماهیها و همچنین کود زمینهای زراعی استفاده شود.از آن جایی که شهرستان رامسر نیز شریط مناسبی را برای پرورش غاز دارد، با سرمایه گذاری در این رابطه می توان از ظرفیت های موجود استفاده کرد.
·صنایع غذایی
راهاندازی کسب و کار فراوری محصولات کشاورزی مهم ترین روش برای ایجاد اشتغال پایدار و کاهش وابستگی به درآمد های نفتی و عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی کشور است. ایجاد صنایع غذایی، علاوه بر اشتغالزایی، باعث ارتقای سطح درآمد ارزی میشود که کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع را تا حد امکان ممکن میکند.
شیرینی از دیرباز مورد توجه ایرانیان با ذائقه های مختلف بوده و در تمامی مراسم ها و جشن ها کاربرد داشته است. پخت شیرینی در ابعاد وسیع و کارگاهی و حتی در محیطی کوچک (در خانه) امکان پذیر است. شیرینی محصولی است که در انواع متفاوت و با طعم های متنوعی تهیه می شود. به علاوه این که با تغییر در مواد تشکیل دهنده آن می توان برای افراد رژیمی هم شیرینی تهیه کرده و این افراد را نیز به بازار هدف خود اضافه کرد. این کسب و کار را می توان با تجهیزات کم و سرمایه پایینی شروع کرد و در زمان کوتاه با فروش محصول به سود بالایی رسید. پخت شیرینی یکی از مشاغل زودبازده است و یک فرصت شغلی مناسب مخصوصا برای زنان خانه دار محسوب می شود. یافتن بازار فروش محصول یکی از ضروریات این حرفه میباشد که با تبلیغات مناسب مخصوصا در فضای مجازی می توان به آن دست یافت . توجه به این نکته ضروری است که یکی از لازمه های موفقیت در این شغل گذراندن دوره های آموزشی مرتبط با پخت شیرینی است. تهیه و تولید شیرینی های خانگی خوشمزه و با کیفیت می تواند گردشگران زیادی را در رامسر به سمت خود جذب کند. علاوه بر آن با گسترش این کسب و کار می توان برای افراد دیگری نیز در این رابطه ایجاد اشتغال کرد.
ترشی و شور، بیشتر بهعنوان یک چاشنی در کنار غذا مصرف می شود و به دلیل خاصیت اسیدی که دارد، باعث افزایش اشتها شده و میل به غذا خوردن را در افراد افزایش می دهد. این محصول یکی از فرآیندهای نگهداری طولانی مدت صیفی و سبزیها است، به صورتی که خوراکی موردنظر را درون محلول آب نمک و یا سرکه قرار میدهند و در این فرآیند، میتوان مواد خوردنی فاسدشدنی را تا چند ماه سالم نگه داشت. در جوامع امروزی به دلیل افزایش مشغله افراد و شاغل بودن بسیاری از زنان، فرصت کافی برای تهیه آن در منزل و توسط خود افراد وجود ندارد و اکثر خانواده ها تمایل دارند ترشی و شور موردنیاز خود را بهصورت آماده تهیه نمایند. بنابراین راه اندازی کسب وکار تهیه ترشی و شور در منزل می تواند راهی برای پاسخ به این نیاز افراد جامعه باشد. البته برای تهیه ترشی، می توان کارخانه های بزرگ، سوله و کارگاه های متوسط و یا کوچک و حتی منزل را با در نظر گرفتن شرایط بهداشتی، به این کار اختصاص داد.
همانند تهیه ترشی و شور، تهیه مرباجات میوه های محلی شهرستان رامسر دیگر مزیتی است که علاقه مندان می توانند به آن روی آورند. از آن جا که بسیاری از توریست ها و گردشگران، دوست دارند تا غذاها و خوراکی های محلی مناطق مختلف دنیا را امتحان کنند تولید و عرضه ترشیجات و مربا می تواند به این نیاز پاسخ دهد.
تهیه چیپس میوه به دلیل فراوانی تولید میوههای باغی در شهرستان زمینه اشتغال خوبی را چه در مقیاس کارگاهی و چه کارخانه ای برای علاقه مندان فراهم میکند. خشک کردن میوهجات، یکی از روشهاي جلوگیري از فساد میکروبی آنها است. در این روش، در اثر کاهش میزان رطوبت، امکان فساد میکروبی بسیار کم شده و سرعت دیگر واکنشهاي مضر نیز، به مقدار قابل توجهی کاهش مییابد. خشک کردن، ضمن اینکه روي محصول اثر حفاظتی دارد، وزن و حجم آن را نیز به میزان چشمگیری کاهش میدهد، در نتیجه از هزینههای حمل و نقل و ذخیرهسازي نیز میکاهد. با توجه به اینکه بخشی از بازار میوه خشک ایران، سهم محصولات وارداتی است، با تولید مشابه داخلی این میوهها (از نظر نوع و کیفیت)، میتوان مانع واردات و خروج میلیونها دلار ارز از کشور شد. همچنین نیاز بیش از حد برخی از کشورها به این گونه محصولات (به دلیل شرایط ویژه اقلیمی آنها، هزینه بالای حمل و نقل سبزیجات و میوههای تازه و محدود بودن زمان نگهداری آنها)، فرصت مناسبی برای رونق تولید و صادرات چیپس میوه فراهم آورده است. تهیه چیپس میوه از میوههای تازه، در صورت فروش کلیه محصولات تولید شده، توجیه اقتصادی بسیار مناسبی دارد و قابلیت اجرا در شهرستان رامسر دارد. عرضه در بسته بندی های شکیل و مناسب نیز بازار را برای فروش این محصولات فراهم می کند.
فرآوری گياهان دارويي، علاوه بر ارزش افزوده، نياز به سرمايهگذاري زيادي نداشته و ميتواند نقش مهمي در کارآفرینی داشته باشد. یکی از فرآوریهای گیاهان دارویی تولید عرقیات است. تولید عرقیات دارای تکنولوژی و دانش فنی پیچیده ای نمی باشد و با توجه به ظرفیت بالای تولید گیاهان دارویی در کشور و مخصوصا شهرستان رامسر و نیز سهولت صادرات این محصولات به کشورهای دیگر، می توان با سرمایهای اندک به این کسب و کار مشغول شد. خشک کردن و بستهبندی نیز از دیگر فرآوریهای گیاهان دارویی است که میتوان با فعالیت در آنها به سود رسید.
·صنایع تبدیلی و تکمیلی
با وجود تنوع تولید محصولات کشاورزی، بررسیها نشان میدهد که سالانه مقداری از آن در مراحل کاشت، داشت و برداشت به ضایعات تبدیل میشوند. از سوی دیگر برداشت و یا تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در یک بازه زمانی مشخصی رخ میدهد؛ اما مصرف آنها در طی سال صورت میپذیرد. لذا صنایع تبدیلی میتواند زمان استفاده را افزایش دهد و از میزان ضایعات آن بکاهد. همچنین گسترش این صنایع موجب اشتغالزایی، ایجاد درآمد و جلوگیری از اتلاف و ضایع شدن محصولات میگردد.
هدف از سورتینگ میوه، دسته بندی و درجه بندی انواع میوه بر اساس سایز و کیفیت است؛ به طوری که بتوان محصول نهایی را به صورت یک دست و یک اندازه در بسته بندی های مختلف در بازار ارائه نمود و مشتری نهایی در طول زمان از یکنواختی خرید خود با برند مورد نظر مطمئن باشد. بسته بندی نهایی میوه و سبزی پس از عملیات سورتینگ به منظور جابجایی آسان و همچنین حفاظت از محصول نهایی سورتینگ شده صورت می گیرد. از ویژگی های بسته بندی مناسب میوه، میتوان به عدم استفاده از مواد مضر و شیمیایی در ساختار بسته بندی، سهولت فریز کردن و نگهداری در سردخانه، قابلیت حمل و نقل مناسب، پاسخگویی به نیازهای نهایی بازار به طوری که در وزن ها و بسته های مختلف، همه سلیقه ها را در بر بگیرد، استحکام فیزیکی مناسب بسته بندی به خصوص در صورت سورتینگ صادراتی میوه و سبزیجات ، پالت سازی و جایگذاری صحیح کارتن ها درون پالت است. همچنین بسته بندی باید به گونه ای باشد که درون بسته و محصول سورتینگ شده کاملا مشخص باشد. در شهرستان رامسر با توجه به تولیدات باغی می توان میوه ها را به صورت مناسب و خلاقانه بسته بندی کرد و برای فروش در معرض دید توریست ها و گردشگران داخلی و خارجی قرار داد.
در ادامه تحليل، مشاغل در 10 رسته، ذيل سه حوزه كشاورزي، صنعت و خدماتي دستهبندي شدهاست. در هريک از اين رستهها عناوين شغلي، بر اساس مزيت راهاندازي، از شماره 1 تا 3 اولويتبندي شدهاند(مزیتها براساس اهمیت رستهها و تعداد مشاغل پیشنهادی در هر رسته، شماره گذاری شده اند.).
خدمات |
صنایع |
کشاورزی |
||||||||
خدمات |
صنایع تبدیلی و تکمیلی |
صنایع غذایی |
صنعت |
صنایع دستی |
طیور |
شیلات |
دامداری |
زراعت |
باغداری |
ردیف |
احداث اقامتگاه بومگردی (1) |
سورت و بسته بندی میوه (1) |
شیرینی پزی (1) |
سبد سازی (1) |
چادر شب بافی (1) |
پرورش بوقلمون (1) |
پرورش ماهی در قفس (1) |
پرورار بندی گوسفند (1) |
کشت گیاهان دارویی (1) |
احداث باغ کیوی (1) |
1 |
راه اندازی رستوران بومی (1) |
تهیه شور و ترشی (2) |
بازیافت زباله (2) |
شمع سازی (2) |
پرورش اردک (1) |
پرورش ماهی سردابی (2) |
پرورش گاو شیری (1) |
کشت کلزا (1) |
احداث باغ خرمالو (1) |
2 |
|
فروش مصالح ساختمانی (2) |
تهیه چیپس میوه (2) |
تولید تیرچه و بلوک مکانیزه (3) |
تولید تراریوم (باغ شیشه ای) (2) |
پرورش غاز (2) |
پرورش ماهی گرمابی (2) |
پرورش زنبور عسل (2) |
کشت گل نسترن (2) |
احداث باغ فندق (1) |
3 |
|
فرآوری گیاهان دارویی (2) |
سبد بافی و مروار بافی (2) |
پرورش ماهیان زینتی (2) |
کشت کرفس (2) |
تولید نشاء (2) |
4 |
|||||
تولید وسایل چوبی (2) |
کشت بادام زمینی (2) |
احداث باغ زغال اخته (2) |
5 |
|||||||
نمدبافی (3) |
کشت کنجد (3) |
کشت درخت پالونیا (3) |
6 |
|||||||
کاشت آلوئه ورا (3) |
7 |
راهنما: (1): مزیتهایی که در اولویت اول قرار دارند. (2): مزیتهایی که در اولویت دوم قرار دارند. (3): مزیتهایی که در اولویت سوم قرار دارند. در انتهای تحلیل یک لیست مزیتسنجی 41 تایی در جدول زیر ارائهشدهاست. این جدول مشاغل فوق را در کنارهم نشان میدهد.
شغل |
اولویت |
احداث اقامتگاه بومگردی |
1 |
راه اندازی رستوران با الگوی بومی |
2 |
احداث باغ کیوی |
3 |
کشت گیاهان دارویی |
4 |
کشت کلزا |
5 |
احداث باغ خرمالو |
6 |
احداث باغ فندق |
7 |
چادر شب |
8 |
شمع سازی |
9 |
کشت گل نسترن |
10 |
تولید نشا، |
11 |
ساخت تراریوم (باغ شیشه ای) |
12 |
پروار بندی گوسفند |
13 |
احداث باغ زغال اخته |
14 |
پرورش ماهیان زینتی |
15 |
کشت کرفس |
16 |
پرورش ماهی در قفس |
17 |
پرورش ماهی سردآبی |
18 |
سبد سازی |
19 |
ایجاد واحد بازیافت زباله |
20 |
کشت بادام زمینی |
21 |
احداث گلخانه آلوئه ورا |
22 |
پرورش ماهی گرمابی |
23 |
پرورش زنبور عسل |
24 |
پرورش گاو شیری |
25 |
پرورش ماهیان زینتی |
26 |
کاشت درخت پالونیا |
27 |
شیرینی پزی |
28 |
سبد بافی و مروار بافی |
29 |
پرورش بوقلمون |
30 |
کشت کنجد |
31 |
تهیه ترشی و شور |
32 |
پرورش اردک |
33 |
تولید وسایل چوبی |
34 |
تهیه چیپس میوه |
35 |
فرآوری گیاهان دارویی |
36 |
پرورش غاز |
37 |
فروش مصالح ساختمانی |
38 |
سورت و بسته بندی میوه |
39 |
تولید تیرچه و بلوک مکانیزه |
40 |
نمدبافی |
41 |
* این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) تهیه و تدوین شده است.