>

سنقر

شهرستان سنقر یکی از شهرستان‌های استان کرمانشاه، در شمال شرقی این استان قرار گرفته‌است. این شهرستان از شمال و غرب با استان کردستان، از غرب با استان همدان و از جنوب با شهرستان صحنه هم‌مرز است.

شهرستان سنقر به لحاظ قرار گرفتن در رشته کوه‌های زاگرس دارای آب و هوای ییلاقی و کوهستانی است، به همین دلیل دارای جمعیت فصلی بوده که در بهار و تابستان افزایش پیدا می‌کند. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت آن ۴۴٬۲۵۶ نفر (۱۳٬۹۹۶ خانوار) بوده‌است.

مزیت های منطقه

مزيت‌سنجي و اولويت‌بندي كسب‌وكارهاي موجود در هر شهرستان برمبناي يک روش تحقيق انجام مي‌شود. در اين روش تحقيق، يک شناسنامه براي هر شهرستان و يک شناسنامه براي هر كسب‌وكار تدوين مي‌شود. اين شناسنامه‌ها به عنوان ورودي به نرم‌افزار داده‌شده و خروجي نرم‌افزار هم‌پوشاني اين دو شناسنامه و تعيين مشاغل مزيت‌دار شهرستان است. اين اولويت‌بندي‌ها توسط كارشناسان و افرادخبره هر شهرستان بازبيني و اصلاح مي‌شوند. يكي از منابع تحليل همين ليست مزيت‌سنجي اصلاح‌شده‌است. يكي ديگر از منابع تحليل، مصاحبه با كارشناسان و متخصصين حوزه اشتغال هر شهرستان است. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از اين افراد مصاحبه انجام مي‌شود. اين مصاحبه‌ها پياده‌سازي و ارزيابي مي‌گردد. در صورت وجود تناقض و ابهام بين اين 3 مصاحبه و ليست مزيت‌سنجي، مصاحبه‌هاي تكميلي و حتي مصاحبه بيشتر هم صورت مي‌گيرد تا تيم تحليل به نتيجه نهايي مطلوب دست‌يابد. بنابراين خروجي هر شهرستان از تجميع مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجي حاصل مي‌شود. در ادامه تحليل شهرستان سنقر ارائه‌شده‌است.

 

تعیین کسب‌وکارهای مزیت‌دار شهرستان

همانطوريكه در قسمت مقدمه اشاره‌شده مبناي تحليل، مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجي است. از بررسي اين دو منبع رسته‌هاي رايج و اولويت‌دار شهرستان تعيين شده‌است. مبناي اين اولويت‌بندي، فراواني و ميزان اشاره افراد كارشناس به كسب‌وكارهاي رايج در هر شهرستان و اولويتي كه اين مشاغل در ليست مزيت‌سنجي دارند، است. در هر رسته كسب‌وكارهاي رايج به ترتيب اولويت مشخص شده‌است. در تحليل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلي كه هنوز در شهرستان راه‌اندازي نشده و پتانسيل ايجاد آن‌ها در شهرستان وجوددارد، اشاره شده‌است. مزيت‌هاي شغلي به ترتيب اولويت در ادامه آورده شده‌است.

1. دامداری
2. زراعت
3. باغداری
4. صنایع غذایی
5. شیلات
6. خدمات
7. طیور
8. صنایع تبدیلی و تکمیلی
9. صنعت
10. صنایع دستی

 

· دامداری

دامداری به عنوان یکی از حوزه های بخش کشاورزی، در سطح گسترده ای در کشور انجام می شود و در نتیجه ی انجام این حرفه، سود اقتصادی خوبی کسب شده است. از آن جایی که حوزه دامداری با یکی از مهم ترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و خصوصا منابع پروتئینی مرتبط می‌باشد، توجه به آن امری ضروری است. فعالیت در این حوزه شغلی و افزایش بهره وری در آن، می تواند از راهکارهای کاهش وابستگی به درآمد نفتی باشد و عاملی برای توسعه صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی کشور محسوب شود.

شهرستان سنقر به لحاظ داشتن شرایط مساعد آب و هوایی و فراهم بودن علوفه و مراتع ظرفیت مناسبی برای پرورش دام دارد. درحال حاضر بیشتر دام هایی که در این شهرستان پرورش می یابند، از نوع سبک و بیشتر هم به روش سنتی هستند. در واقع فعالیت واحدهای صنعتی با تعداد راس بالای دام، علی رغم ظرفیت بالای منطقه در این حوزه، بسیار کم و محدود است و می طلبد تا در این زمینه فعالیت و سرمایه گذاری بیشتری صورت گیرد. البته در زمینه دامداری سنگین سنتی هم فعالیت هایی انجام می شود که موجب تولید بخشی از نیاز شهرستان به شیر و گوشت شده اما همچنان ظرفیت های خالی دامداری در این منطقه وجود دارد.

در شهرستان سنقر دام‌های سبک با  نژاد مهربان، افشاری،کردی، قزل، سنجابی و ترکی پرورش داده می‌شود[1] که می‌توان نسبت به افزایش پرورش این دام‌ها اقدام کرد. گوسفند نژاد مهربان یکی از نژادهای گوسفند بومی ایران است. این گوسفند گوشتی است، همچنین می تواند شیردهی خوبی داشته باشد. گوسفند نژاد مهربان، بومی بخش وسیعی از استان همدان و قسمت‌های هم‌مرز بین استان‌های زنجان و کردستان ‌است. گوسفند نژاد مهربان با شاخصه های منحصر به فرد نظیر کم توقع بودن نسبت به غذا، تحمل در برابر کم آبی و گرسنگی، مقاومت در برابر امراض و آفات منطقه، راهپیمایی های طولانی در کوه و دشت، ضریب تبدیل غذایی بالا، سازگاری با شرایط آب و هوایی سرد و سخت زمستان، تولید 56 لیتر شیر در یک دوره 110 روزه که دارای 9/7 درصد چربی است از جمله گزینه های پیشنهادی برای پرورش می‌باشد. گوسفند افشاری یکی از نژادهای بسیار مهم گوسفند داشتی است که بومی استان زنجان است. مدیریت پرورشی بهینه این نژاد می تواند سودآوری واحد گوسفندداری را افزایش دهد. دلایل زیادی باعث شده است که امروزه گوسفندان نژاد افشاری جزء پر فروش ترین گوسفندان باشند. این نژاد به آب و هوای سرد عادت داشته و دارای جثه ای بزرگی است. گوسفند افشاری جزء گوسفندان سنگین ‌دنبه کشور محسوب می‌گردد. سرعت رشد بالا، تولید شیر خوب و پرچرب و بهترین گوشت قرمز (که باعث‌شده است که جزء گوسفندان دو منظوره گوشتی – شیری قرار بگیرد.)، بهبود  کمی و کیفی پشم گوسفند، سازگاری و عادت پذیری با شرایط آب و هوایی مناطق سردسیر، قدرت راهپیمایی و کوه پیمایی خوب، توان چند قلو زایی، مقاومت در برابر امراض و انگلهای منطقه و بالا بودن ضریب تبدیل و داشتن بازده اقتصادی مطلوب از جمله مزایای پرورش گوسفند افشاری است. در بین گوسفندان ایرانی، نژاد کردی به‌عنوان گوسفند نژاد گوشتی محسوب می شود که  به دو دسته تیپ دشت و کوهستانی معروف است. محل اصلی زادگاه این دسته از گوسفندان، کردستان است. در کل گوسفندان کردی دارای جثه ای متوسط با دست و پای کشیده و قوی می باشند و به دلیل اینکه در کردستان پرورش می یابند به‌عنوان گوسفندان مناسب آب و هوای کوهستانی شناخته می شوند و قابلیت پرورش در شهرستان سنقر را نیز دارند. گوسفندان از نوع سنجابی را از نژاد های پشمی و گوشتی می دانند که هم سود دهی بالایی از نظر تولید پشم با کیفیت دارند و هم گوشت این دسته گوسفندان بسیار مرغوب است. گوسفندان سنجابی دارای بدن و جثه ی بزرگ و پر گوشت می‌باشند و از این لحاظ است که این نژاد را در دسته های گوسفندان گوشتی قرار می دهند. سهم تولید گوشت هر گوسفند سنجابی بعد از ذبح بسیار زیاد است به گونه ای که سود زیادی را برای دامداران فراهم می کند. پشم های این نوع از گوسفندان که قسمت های تنه ی گوسفندان را پوشانده است، بسیار بلند و ضخیم و از کیفیت خوبی برخوردار است. از آن جا که پشم های این گوسفندان اغلب سفید بوده، قدرت رنگ پذیری خوبی هم دارد و از الیاف مرغوبی است. از پشم آن در تولید البسه و نیز فرش های دست بافت استفاده می کنند. گوسفندان سنجابی عمومآ در مناطق کوهستانی پرورش می‌یابند.  از جمله ویژگی‌های گوسفند نژاد قزل می‌توان به داشتن دنبه کوچک، قابلیت راهپیمایی طولانی در مناطق کوهستانی، گوشت مرغوب با کیفیت، راندمان توليد گوشت، شير و زاد ولد اشاره کرد. این گوسفند به جیره نگهداری کمتری احتیاج داشته و بیشتر غذایی را که دریافت می کند صرف تولید و رشد و نمو خود می کند.

طبق بررسی‌های انجام شده، شرایط شهرستان برای پرورش بز گوشتی و بزسانن فراهم است. به طورکلی بز به‌عنوان یک حیوان اهلی نشخوارکننده جهت تولید شیر و گوشت در مناطق مختلف پرورش داده می‌شود. جثه کوچک، کم توقع بودن و مقاومت در برابر بیماری‌ها و شرایط سخت محیطی، باعث شده تا بز به‌عنوان حیوانی محبوب در بین دامداران تلقی شود. در نقاط مختلف از این حیوان علاوه بر تولید شیر و گوشت، جهت تولید پوست و الیاف مویی نیز استفاده می‌شود. پرورش بز با هدف تامین گوشت در این منطقه دارای مزیت است. بز سانن یک نژاد شیری پرتولید است که نسبت به بزهای بومی، تولید شیر بسیار بیشتری دارد و می‌تواند بخشی از نیاز کشور به شیر و پروتئین حیوانی را تأمین نماید. نرخ تبدیل مواد خوراکی به شیر در بزهای سانن بالاتر می‌باشد که این امر موجب افزایش بازدهی بز سانن از خوراک مصرف شده توسط آن می‌شود. کسب و کار پرورش بز سانن موجب اشتغال‌زایی و رغبت بیشتر جوانان به امر دام‌پروری می‌شود. هر کیلوگرم شیر بز با قیمت بیشتری نسبت به شیر گاو فروخته می‌شود و در نقاط مختلف کشور طرفداران خاص خود را دارد. این دام توانایی پرورش در شهرستان سنقر را نیز دارد.

امروزه با توجه به رشد جمعیت کشور و نیاز روز افزون جامعه به گوشت و مواد گوشتی و نقش مهم این محصولات در تامین پروتئین و غذای افراد جامعه، پرورش دام های پر بازده به منظور افزایش تولید و خودکفایی غذایی کشور، امری لازم و ضروری است. گاوهای بومی ایران به لحاظ تنوع و اختلاف ژنتیکی، ویژگی های خاص نژادی و مقاومت های طبیعی ایجاد شده در آن ها طی قرن ها زیست در شرایط سخت محیطی و آب و هوایی مختلف به عنوان یک منبع عظیم تولید شیر و گوشت می تواند نقش موثر در تامین مواد پروتئین حیوانی و اقتصاد جامعه ایفا نماید. در ضمن به عنوان مثال طبق آماری که اخیرا تهیه و ارائه شده است حدود 95.5% شیر مصرفی و حدود 50% گوشت مصرفی انسان در سطح جهان از گاو به دست می آید. پوست گاو نیز به عنوان یک محصول با ارزش دامی امروزه به میزان 10 تا 20 درصد مصارف چرم سازی را تامین می کند، حتی شاخ و سم و فضولات حیوان نیز ارزش اقتصادی داشته و به روش های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. در زمینه پرورش دام سنگین، پرورش گاو سمینتال و هولشتاین نیز در حال انجام است که افزایش فعالیت در این شغل نیز مزیت دارد. گاو سمینتال جزء بهترین گاو های شیری و گوشتی جهان است. افزایش وزن روزانه فوق‌العاده و گوساله دهی با فاصله 365 روز، مقاومت بالا نسبت به بیماریهای عفونی و متابولیکی، عمر مفید بالا، مدیریت آسان این نژاد و همچنین سازگاری بسیار خوب و قابل توجه با محیط پرورش همان چیزی است که یک دامدار برای بقاء و پیشرفت به آن نیاز دارد. یکی دیگر از مزایای پرورش گاو سمینتال، به صرفه بودن در شرایط اقتصادی فعلی است زیرا این گاو با دادن کمترین علوفه و کنسانتره، بیشترین میزان شیر و گوشت را به ما می‌دهد. گاو هلشتاین که به نام هولشتاین هم شناخته می شود جزء سنگین وزن ترین گاوهای شیری در جهان است. این نژاد که از نظر تولید شیر بهترین نژاد در میان گاوهای شیری است حدودا ۷۲۴۰ لیتر شیر در سال تولید می کند. درصد چربی این شیر 65/3 درصد  و درصد پروتئین آن ۳ درصد است.

پرورش زنبور اگر همراه با رعایت اصول علمی صورت پذیرد، می تواند پیشه‌ای سودآور باشد. عسل از خواص درمانی بی شماری برخوردار می باشد و همواره در تمام اعصار مورد توجه مردم و اطبا بوده است. زندگی این حشرات به سبک کلنی باعث شده تا پرورش دهندگان زنبور از اشتغالی پایدار بهره مند شوند چراکه میزان بالای زاد و ولد زنبورها باعث سودآوری بیشتر برای پرورش دهندگان خواهد شد. بر خلاف افکار غالب عمومی که تصور می کنند مهمترین فایده زنبورعسل، تولیدعسل  و سایر محصولات و فراورده های مرتبط با شهد و عسل است، در واقع بالغ بر 90 درصد فواید زنبورعسل مربوط به فعالیت گرده افشانی است. عدم فعالیت زنبورها و دیگر حشراتی که گرده افشانی را انجام می دهند باعث عدم باروری و نابودی تدریجی گیاهان و درختانی که برای گرده افشانی به این آنها وابسته اند می شود. افراد با تجربه معمولا در کنار پرورش زنبور عسل به کشاورزی و تولید محصولات زراعی می پردازند و با یک تیر 2 نشان می زنند.زیرا با ادغام این 2 فعالیت علاوه بر تامین مواد غذایی برای زنبورها به دلیل کیفیت در گرده افشانی، به کشت و زراعتی با کیفیت و محصولی بی نظیر نیز دست خواهند یافت. در حال حاضر پرورش زنبورعسل به میزان کم در شهرستان انجام می‌شود که افزایش فعالیت در این زمینه قابلیت سرمایه‌گذاری دارد.

الاغ حیوانی است که تا سال ها برای بارکشی در مسیرهای سخت و کوهستانی مورد استفاده قرار می گرفت. امروزه با پیشرفت طب سنتی و آگاهی از فواید فراوان شیر الاغ، این حیوان نیز وارد حیطه دامپروری شده است. با توجه به قیمت بالای شیر این حیوان و نیز فراوری و صادرات شیر الاغ بصورت پنیر به کشور های اروپایی می توان به سود قابل توجهی دست یافت. همچنین این کسب و کار در مراحل مختلف تولید و نگهداری با مشکلات زیادی مواجه نیست و نیاز به تخصص و مهارت خاصی برای راه اندازی ندارد. ویژگی‌های اقتصادی پرورش الاغ تنها به پنیر و پوست این حیوان ختم نمی‌شود، با توجه به خواص دارویی و صنعتی برخی فرآورده‌های قابل استحصال از الاغ، پرورش این حیوان در کشورهای مختلف مانند چین و برخی کشورهای آفریقایی در سال‌های اخیر مورد توجه قرار گرفته و دیگر کشورها نیز در زمینه واردات و پرورش این حیوان اقداماتی را آغاز کرده‌اند. فضولات الاغ که با نام «عنبرنسارا» شناخته می‌شود، خواص درمانی دارد و در طب سنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این شغل برای محرومیت زدایی و ایجاد کسب وکار در مناطقی که فرصت های شغلی چندانی ندارد بسیار مناسب است و باتوجه به سود قابل توجهی که دارد، در این شهرستان نیز پیشنهاد می شود.

 

· زراعت

بخش زراعت در روند رشد و توسعه اقتصادی کشورهای مختلف نقش‎های متعددی بر عهده دارد که از جمله مهم‎ترین آن‎ها می‎توان تامین مواد خام و اولیه مورد نیاز صنایع بالادستی، تامین نهاده‎هایی مانند نیروی کار، مصرف تولیدات سایر بخش‏های صنعتی از قبیل کودها و سموم شیمیایی و ماشین‌آلات کشاورزی، ارزآوری برای کشور و تامین مالی سایر بخش‎های زیربنایی را نام برد.

زعفران گران ترین محصول کشاورزی جهان و مهم ترین محصول صادراتی کشاورزی ایران است. به غیر از مصرف زیاد داخلی، همه ساله مقدار قابل توجّهی ارز با صادرات زعفران وارد کشور می شود. از سویی با توجه به قیمت بالای‌ این گیاه ارزشمند و امکان ارزآوری‌ بسیار زیاد آن برای اقتصاد کشور و از دیگر سو به دلیل تولید قریب به 90 درصد زعفران جهان در ایران، این طلای سرخ در زمینه درآمدزایی و اشتغال آفرینی از اهمیت به سزایی برخوردار است. زعفران گیاه مناسبی برای مناطق کم آب است. زعفران به علت داشتن رنگ زیبا، عطر و طعم بسیار مطبوع، در صنایع غذایی کاربرد زیادی دارد. دمنوش زعفران آرام بخش بوده و استرس و نگرانی را برطرف می کند.کسب و کار کشت زعفران به علت خاصیت ضد سرطانی این گیاه اهمیت دو چندان پیدا می کند. کشت این گیاه زراعی در شهرستان سنقر مزیت زیادی دارد و با توجه به محاسنی که برشمرده شد قابل توسعه است.

شهرستان سنقر به دلیل شرایط آب و هوایی و اقلیم های متفاوت، ذخایری غنی از گیاهان دارویی دارد که می‌تواند منبع درآمدی مطمئن و پایدار باشد. تقاضای مصرف گیاهان دارویی به علت روی گردانی از داروهای شیمیایی و یا حتی استفاده برخی از این محصولات در تولیدات کارخانه‌های بزرگ دارویی همواره رو به افزایش است. گیاهان دارویی گونه‌ها و مصارف مختلفی دارند. از این گیاهان نه تنها برای درمان بیماری‌ها بلکه در صنایع کنسروسازی، نوشابه سازی، ‌عطر سازی و غذایی نیز استفاده می‌شود. بنابراین می توان در شهرستان نسبت به کاشت این گیاهان اقدام نمود. از جمله این گیاهان می توان به بادرنجبویه، به لیمو، آلوئه ورا، آویشن، اسطوخودوس، بابونه، بومادران، مریم گلی، نعناع و گل گاوزبان، زیره سبز و گل نسترن اشاره نمود.

زیره سبز با کمترین نیاز آبی یکی از مهمترین انواع گیاه دارویی کشور است که به سبب اهمیت، خواص دارویی و درمانی و نقش آن در ارزآوری به عنوان طلای سبز شناخته شده است. با کشت این گیاه در مناطقی که با محدودیت آب مواجه هستند، می‌توان به منظور افزایش بهره وری آب و توسعه پایدار بخش کشاورزی گام مؤثری برداشت. زیره گیاهی است که در برابر آفات مقاوم بوده و نیاز اندک به آب، دوره رشد کوتاه، خواص دارویی و درمانی و ایجاد تعادل زمانی فعالیت کشاورزان و ماشین‌آلات کشاورزی از مهمترین عوامل رغبت کشاورزان به کشت این محصول است.

گل نسترن مقاومت خوبی به شرایط آب و هوایی شهرستان سنقر و کمبود آب داشته و در بسیاری از زمین‌های نامرغوب که کاشت های دیگر در آن‌ها به‌سختی صورت می‌گیرد، قابل کشت است؛ ازاین‌رو با توجه به کمبود آب در شهرستان سنقر، می‌توان با کاشت گل نسترن درآمد مناسبی را از زمین‌های کم بازده به دست آورد. وجود شرایط آب و هوایی و خاکی خاص، باعث می‌شود گل نسترن تولید شده، از کیفیت بالایی برخوردار بوده و گلاب و اسانس بسیار ارزشمندی از آن به دست می‌آید.

شهرستان سنقر در زمینه تولید تخمه آفتابگردان از جمله قطب های مهم در کشور است به طوری‌که محصول تولیدی این منطقه، تبدیل به برند شده است.[2] آفتابگردان تولیدی در این شهرستان از نوع آجیلی (سفید ابلق پوست نازک) است که با توجه به اقلیم سرد و معتدل شهرستان و تفاوت دمایی زیاد بین شب و روز، عملا ذخیره‌سازی مواد مؤثر و معطر در دانه آفتابگردان تولیدی در این شهرستان بیش از سایر مناطق کشت شده آن است که این امر سبب می‌شود تا طعم، مزه و بوی محصول تولیدی شهرستان سنقر از کیفیت خیلی خوبی برخوردار باشد. معروفیت تخمه سنقری سبب شده تا در بسیاری از مناطق، آفتابگردان آجیلی را به نام تخمه سنقری به مشتریان عرضه کنند. با توجه به مرغوبیت آفتابگردان آجیلی تولیدی در این شهرستان و داشتن طرفداران زیاد در کشور و حتی خارج از کشور، همه ساله بخش زیادی از اراضی این شهرستان زیر کشت آفتابگردان آجیلی می‌رود و قابلیت گسترش در این زمینه وجود دارد.

کرفس محصولی است که در مناطق با اقلیم سرد، عملکرد بهتری دارد. باتوجه به شرایط شهرستان کشت این محصول مزیت دارد.این گیاه از بدو تولید با کارآفرینی و درآمد زایی همراه است چرا که در پروسه تولید نشاء، کشت و کار، میدان تره بار تا رسیدن به دست مشتری همه و همه درگیر با نیروی کار، نهاده ها و مواد اولیه است.

کشت کلزا باعث از بین رفتن چرخه زندگی آفات، بیماری ها و علف های هرز گردیده و با کاهش جمعیت آنها موجب صرفه جویی در مصرف سموم و کاهش آلودگی های زیست محیطی می گردد. با توجه به آنکه زمان کشت کلزا در فصل پاییز است، نیاز گیاه به آب کم می‌باشد و با استفاده از نزولات جوی می توان به کشت آن اقدام نمود. کلزا با تولید مقادیر قابل توجهی علوفه می تواند در تغذیه دام های منطقه نقش موثری داشته باشد. همچنین برگردان بقای کلزا به خاک باعث افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود ساختمان خاک خواهد شد. کشت کلزا به عنوان یک دانه روغنی بسیار مهم در تولید محصولات حوزه صنایع غذایی و یا تولید انواع نهاده‌های خوراکی دام و طیور در بسیاری از کشورهای دنیا متداول است. روغن کلزا ازجمله مشتقات این گیاه است که امروزه به دلیل سالم بودن و با داشتن کمترین کلسترول و اسیدهای چرب اشباع ‌شده مورد استقبال و استفاده ملل‌های مختلف قرارگرفته است. تحقیقات دانشمندان نشان می‌دهد که دانه کلزا 40-30 درصد روغن و کنجاله‌اش50-40 درصد پروتئین دارد. طبق بررسی‌های انجام‌شده افزایش سطح زیر کشت این دانه روغنی مزیت دارد.

حبوبات نقش مهمی در تامین نیاز بشر داشته و مکمل غذایی طبیعی و خوبی برای غلات محسوب می‌شوند. راه اندازی کسب و کار از طریق کشت حبوبات علاوه بر مرتفع نمودن نیازهای معیشتی، می تواند به رفع نیازهای جامعه هم کمک شایانی کند. نخود و عدس از جمله حبوباتی هستند که قابلیت تولید در سنقر را دارند. عدس از خوراکی های مقوی دارای پروتئین محسوب می شود که خوشبختانه کاشت و نگهداری از آن نیز برای کشاورزان و باغبانان آسان است. این محصول از جمله حبوباتی است که کاشت و برداشت آن نسبت به سایر حبوبات ساده تر بوده و در هر آب و هوایی با دو روش دیمی و آبی قابل کشت است. این گیاه با هوای سرد هم سازگاری دارد و در فصل پاییز میزان ثمردهی آن بیشتر از بهار است. این گیاه به حاصلخیزی خاک کمک کرده و همچنین به عنوان کود سبز برای تقویت خاک استفاده می شود. این کشت در شهرستان سنقر انجام شده و باتوجه به مزایای فراوان کشت آن قابلیت توسعه دارد.

کشت یونجه و اسپرس با توجه به اهمیتی که در رابطه با تولید علوفه مورد نیاز شهرستان وجود دارد، دارای مزیت است. اسپرس گیاهی علوفه ای از تیره لگوم ها است که قدمت کشت چند صد ساله در ایران دارد. اسپرس به علوفه کوهستان معروف است. این گیاه در نقاطی که کشت یونجه و شبدر موفقیت چندانی ندارد عملکرد مطلوبی را از خود نشان می‌دهد.ترکیب ارزش غذایی اسپرس همانند یونجه است  ولی از نظر پروتئین قابل هضم و واحد نشاسته، کمی پایین تر از یونجه قرار دارد. اسپرس گیاهی خوش خوراک برای گاوها و گوسفند ها است و دام آن را با اشتها تغذیه می کند. این محصول را می توان به منظور استفاده به عنوان خوراک دام در شهرستان سنقر تولید نمود. در میان گیاهان علوفه ای، یونجه به خاطر ارزش غذایی بالا و عملکرد خوب از اهمیت خاصی برخوردار است. همچنین به علت وجود باکتریهای ریزوبیوم در ریشه های خود قادر به تثبیت ازت هوا بوده که این ازت برای کشت بعدی قابل استفاده است و می توان حداقل تا ۳ سال محصول برداشت نمود. گیاه یونجه را به دلیل دارا بودن انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی و پروتئین‌ها سلطان گیاهان می‌نامند. یونجه، گیاهی است غریب که امروزه در اذهان عمومی تنها به درد علوفه دام می‌خورد، درحالی‌که می‌توان استفاده‌های فراوانی از این گیاه پرفایده داشت. یونجه در درمان ضعف عمومی، ضعف بنیه، کم‌خونی و اعصاب مفید است و مغز و ستون فقرات را قوت می ‌بخشد. این گیاه خوراکی با خواص تغذیه‌ای فوق‌العاده، منبع غنی از ویتامین‌ها و همچنین املاح معدنی نظیر کلسیم، اسیدفولیک، منیزیم و پتاسیم به حساب می‌آید.

سیب زمینی یکی دیگر از محصولات زراعی است که قابلیت تولید در شهرستان را دارد. البته کشت این محصول تنها در زمانی توصیه می گردد که منابع آبی، بسیار فراوان باشند و شهرستان در زمینه تامین منابع آبی دچار بحران نگردد.

گندم محصولی است که سهم عمده ای از مزارع شهرستان سنقر را به خود اختصاص داده‌است. کشت گندم به خاطر نقش اساسی که در سبد غذایی خانوار داشته و با اکثر آب و هواها سازگاری دارد، همواره مورد توجه کشاورزان قرار گرفته است. به همین سبب گسترش کشت این محصول باارزش در شهرستان سنقر نیز پیشنهاد می گردد.

 

· باغداری

کشور ایران در بیشتر محصولات باغی دارای مزیت نسبی است و بخش عمده‌ای از صادرات غیرنفتی را محصولات باغی تشکیل می‌دهد. از سوی دیگر تولید اشتغال توسط باغداری زیاد است و به اقتصاد کشور و فضای کسب و کار رونق می‌بخشد. کشاورزی و ازجمله باغبانی در توسعه ملی و افزایش رفاه عمومی، فقرزدایی، تنوع بخشیدن و پایدار کردن الگوی توسعه شهری، توزیع درآمد و عدالت اجتماعی موثر است.

شهرستان سنقر از لحاظ آب و هوا یکی از مناطق مساعد برای تولید برخی از محصولات باغی است. از گذشته تاکنون اکثر باغات این شهرستان انگور، سیب و گردو بوده اما با توجه به وجود سرمای بهاره، بهترین گزینه برای کاشت، درختان دانه داری از قبیل سیب، گلابی و به است و احداث باغاتی در این زمینه پتانسیل فوق العاده ای در شهرستان دارند. البته این محصولات هم مزیت دارند اما به خاطر شرایطی که بیان شد، نسبت به درختان دانه دار اولویت پایین تری را به خود اختصاص داده اند. مشکل عمده باغات شهرستان سوء تغذیه است که برطرف کردن این امر نیاز به ترویج همه جانبه و فرهنگ سازی دارد و اکثر ریزش میوه و گل  به همین دلیل می باشد. اولین قدم برای بهینه سازی عملکرد باغات شهرستان تقویت مدیریت صحیح باغداری در باغداران شهرستان است تا بتوانند به هدف مورد نظر که همان برداشت مناسب و اقتصادی است دست یابند[3].

گياهان براي داشتن رشد مطلوب نياز به شرايط خاصي از نظر شدت نور، دماي روزانه، دماي‌شبانه، ميزان رطوبت نسبي هوا و رطوبت خاک دارند. براي توليد و پرورش تجاري گياهان با کيفيت بالا و در تمام طول سال بايد شرايط محيطي مطلوب مهیا شده و عوامل خسارت زا نظير آفات و بیماری ها، باد، طوفان هاي ويرانگر، سرما و يخبندان و ...کنترل شوند. گلخانه محیطی است که به راحتی می توان در داخل آن شرایط محیطی را تحت کنترل درآورد و به سمت رشد مطلوب گیاه سوق داد. گلخانه‌ها که از نظر اندازه متغیرند گیاهان را از سرمای بیش از حد زمستان یا گرمای بیش از حد تابستان حفظ می‌کنند. کشاورزی در گلخانه ها نسبت به کشاورزی در فضای آزاد و در زمین های کشاورزی دارای دردسر و مشکلات کمتری است، به علاوه بازه ی زمانی برای به ثمر نشستن و برداشت محصولات نیز نسبت به کشاورزی سنتی، کوتاه تر است. اما با این وجود پرورش گلخانه ای محصولات نیز نیاز به مراقبت های خاص خود را دارد. در ادامه توضیحاتی در رابطه با محصولات قابل کشت در گلخانه های شهرستان آورده شده است.

تولید نشاء گیاهان زراعی در محیط گلخانه، کسب‌وکار پرسود و اشتغال‌زایی است که موجب کاهش مصرف آب و نهاده‌ها و همچنین کاهش هزینه‌های بالای تولید خواهد شد. با شرایط امروز ایران، تغییر کشت از فضای باز به گلخانه ضروری بوده و با توجه به گسترش گلخانه‌ها نیاز به بذر و نشاء مرغوب نیز بالاتر می‌رود. با توجه به افزایش هزینه‌های تولید ازجمله افزایش قیمت بذر و محدودیت نهاده‌های تولید، استفاده از نشاء به‌جای کشت مستقیم بذر، ضروری به نظر می‌رسد.کاشت نشاء با توجه به دلایل زیر از مزیت‌ و جذابیت‌های اقتصادی بیشتر در مقایسه با کاشت بذر برخوردار است. این دلایل عبارت‌اند از: افزایش دوره برداشت به‌ویژه در مناطق سردسیر، تراکم مناسب بوته، افزایش عملکرد محصول پاییزه، کاهش مصرف آب تا 40 %، حداقل توقف رشد در مرحله انتقال، کاهش هزینه بذر، کاهش هزینه‌های جاری، یکنواختی رشد، محافظت محصول در برابر تگرگ و سرمازدگی و مبارزه مؤثر با بیماری، آفات و علف‌های هرز. این مزایا باعث شده است که در سال‌های اخیر استفاده از نشاء برای تولید برخی از سبزی‌ها افزایش پیدا کند. همچنین از جذابیت‌های مالی کشت گلخانه‌ای نشاء، می‌توان به افزایش تعداد برداشت‌ها در سال، افزایش برداشت محصول نسبت به سطح زیر کشت، تعیین زمان بهره‌برداری محصول و کاهش تعداد کارگران اشاره کرد.

پرورش سبزی خوردن در گلخانه یک فرصت شغلی مناسب است. از مزیت های پرورش سبزی در گلخانه این است که در هر فصلی می توان، سبزی برداشت کرد. میزان ثمردهی سبزی در گلخانه نسبت به فضای آزاد بیشتر است. با توجه به کاشت انواع سبزی و عدم استفاده از سموم شیمیایی می توان یک محصول با کیفیت برداشت نمود. مشتری اصلی محصول، میادین میوه و تره بار و میوه فروشی ها هستند و می توان در زمینه تولید این محصول در شهرستان اقدام نمود.

با وجود سابقه طولانی که کاشت خیار در هوای آزاد ( مزرعه) دارد، پرورش خیار گلخانه‌ای، به منظور تولید و عرضه طولانی‌تر خیار تازه، مورد توجه قرار گرفته است. این کسب و کار مزایای زیادی دارد و مورد اقبال عمومی قرار گرفته است. به همین جهت سرمایه گذاری در این کسب و کار می تواند سود سرشاری را برای سرمایه گذار به ارمغان آورد.

گوجه‌فرنگی یکی از سبزی‌های پرمصرف در جهان است، که گرچه ازنظر گیاه‌شناسی میوه محسوب می‌شود، اما به‌طور عمده به‌عنوان سبزی، فرآوری و مصرف می‌شود. با مدیریت بهینه گلخانه و ایجاد دمای مناسب و نور کافی، می‌توان حداقل دو بار در سال گوجه‌فرنگی برداشت کرد. از مزیت‌های اقتصادی کشت گلخانه‌ای، می‌توان بازدهی اقتصادی بالا با محدودیت منابع آبی، کنترل آفات، بیماری‌ها، تغذیه و... را نام برد. وقایع طبیعی همچون تگرگ، سیل، سرماهای زودرس و دیررس در داخل گلخانه به‌راحتی قابل‌کنترل هستند و در این زمینه ریسک کار نسبت به گوجه‌فرنگی زراعی بسیار پایین‌تر است. همچنین قیمت فروش گوجه‌فرنگی گلخانه‌ای به جهت خارج از فصل بودن آن معمولاً بالاتر از گوجه‌فرنگی زراعی است.

تولید فلفل دلمه ای رنگی باتوجه به سود بالا و تقاضای زیادی که امروزه پیدا کرده است نیز از دیگر ظرفیت های مناسب جهت سرمایه گذاری در بحث تولیدات گلخانه ای است. از این رو پیشنهاد ایجاد آن در شهرستان سنقر داده می شود.

شهرستان سنقر ظرفیت بالایی در زمینه احداث باغ انگور دارد و انگور تولیدی این منطقه دارای مرغوبیت بالایی است. انگور از مهم‌ترین محصولات باغی در دنیا است که هم به لحاظ سطح زیر کشت و هم ارزش اقتصادی و تغذیه‌ای، موردتوجه کشاورزان و کارآفرینان می‌باشد. زیبایی، تنوع رنگ، طعم و مزه، ارزش غذایی، خواص دارویی و وجود فرآورده‌‌های تبدیلی چون کشمش، شیره انگور، روغن هسته انگور، کنسانتره، آب انگور، سرکه، آبغوره، دارو‌های تقویتی و مواد آرایشی ‌بهداشتی، همچنین توصیه‌‌های دینی و مذهبی، انگور را به یک میوه استثنایی و بی‌نظیر تبدیل کرده است. پرورش این محصول علاوه بر اشتغال‌زایی، یکی از محصولات ارزآور کشور است و می‌تواند در توسعه صادرات غیرنفتی در بخش کشاورزی، سهم بسزایی داشته باشد. انواع ارقام انگور مناسب برای کشت در منطقه سنقر شامل کشمشی، عسگری، پیکانی، شاهرودی، یاقوتی، سیاه، شاهینی، حلقو، دم روباه و پرلیت است و می توان نسبت به احداث باغات انگور داربستی از ارقام فوق در این شهرستان اقدام نمود.[4]

درخت فندق از گونه های کم توقع و مقاوم در برابر عوامل نامساعد محیطی می باشد. مناطق با شرایط اقلیمی معتدل و کوهستانی برای توسعه این محصول مناسب هستند. ضمناً وجود رطوبت کافی در رشد و پرورش این محصول امری ضروری است. مشتریان فندق بازارهای خشکبار و آجیل فروشان هستند. از این محصول همچنین در صنعت شکلات و بستنی استفاده می شود. از میوه فندق، روغن هم به دست می آید که علاوه بر مصرف خوراکی در صنایع عطرسازی و نقاشی نیز کاربرد دارد. علاوه بر آفات و بیماری هایی که درختان فندق را تهدید می کند،‌ اختلاف قیمت بین فندق خریداری شده از کشاورز و قیمتی که در مغازه ها به فروش می رسد، دغدغه تمام باغ داران می باشد، که با تبلیغ و بازاریابی مناسب می توان این اختلاف قیمت را از بین برد و نسبت به احداث باغات فندق در شهرستان سنقر اقدام کرد.

گونه های مختلف آلوئه ورا گیاهانی مقاوم به گرما، خشکی، بیماری‌ها، آفات و حتی شوری هستند. علت مقاومت زیاد آن ها ساختار مرفولوژیکی این گیاه است و بذر آن ها نیز در شرایط اقلیمی مناسب و در دمای 21درجه سانتی گراد سبز می شوند. البته این گیاهان به سرمابسیار حساس هستند به طوریکه در دردمای زیر 10درجه سانتی گراد رشد آن ها متوقف می شود. آلوئه ورا به رطوبت بالا، آب ایستایی و آبیاری زیاد حساس است. از این رو آبیاری گیاهان باید زمانی انجام شود که خاک آن ها کاملا خشک شود. چنانچه این گیاه در مناطق گرم و خشک کاشته شود باید تحت آبیاری به موقع قرار بگیرد. آلوئه ورا را در هر نوع خاکی می توان کاشت ولی خاک های سبک که از زهکشی مناسبی برخوردار باشند برای کاشت این گیاه توصیه می شود. بازار و جایگاه آلوئه ورا در کشور جدید بوده و آن چنان که باید جایگاه خود را پیدا نکرده است اما این گیاه از اندک گیاهان دارویی است که علاوه بر مصرف دارویی در حوزه های آرایشی (مایع، ژل، کرم، لوسیون) و تغذیه ای (عصاره و نوشیدنی) نیز کاربرد دارد. اگرچه تولید این محصول در سطح بالایی در شهرستان سنقر انجام نشده است اما باتوجه به مزیت های بالای کاشت این محصول، می توان طرحی را در این زمینه کرد.

گل محمدی، گیاهی مقاوم به کم آبی، آفات و امراض است، که علاوه بر خواص درمانی، دارای مزیت‌های اقتصادی فراوانی مانند ارزش صادراتی، جذب گردشگر و اشتغال زایی است. غنچه خشک، مایع گلاب، روغن و اسانس، فرآورده‌های برگرفته از گل محمدی است که علاوه بر عرضه در بازارهای داخلی، قابلیت صادرات به کلیه کشورهای جهان را دارا است. کشور ما می‌تواند بالاترین مرجع تولید و بهترین تولیدکننده گل محمدی در دنیا باشد؛ بنابراین کارکردن در این زمینه مزیت دارد.

میزان مصرف قارچ در سال های اخیر رشد خوبی داشته و سرانه مصرف بالا رفته است. مشتری داشتن این محصول از یک سو و غنی از پروتئین و ویتامین بودن آن از سوی دیگر، باعث شده که جایگزین مناسبی برای گوشت باشد. در برخی از شهرها و روستاها به دلیل عدم آشنایی با فواید قارچ، میزان مصرف این محصول پایین است که می توان با تبلیغ و معرفی این محصول، میزان مصرف را بالاتر برد. همچنین پرورش قارچ از شغل هایی است که می توان با سرمایه اولیه کم و محیط کوچک شروع کرد. یک دوره کامل پرورش قارچ 60 روز طول می کشد که قابلیت کاهش به 35 روز را دارد. طبق بررسی‌های انجام‌شده افزایش فعالیت در این زمینه مزیت دارد.

سنجد در آب و هوای معتدل کشت می شود و در صنایع دارویی، غذایی، عطرسازی و چوب کاربرد دارد. البته درخت سنجد، درختی مقاوم در برابر سرمازدگی، کم آبی، آفت و بیماری هاست. بهترین روش مصرف این محصول به صورت تازه خوری و یا آسیاب کردن آن با هسته و سپس مخلوط کردن با شیر است که خاصیت دارویی آن افزایش می یابد. با توجه به سازگاری اقلیم شهرستان با کاشت این محصول و وجود مصارف متعددی که در رابطه با این محصول وجود دارد، احداث باغ های بیشتر در این زمینه پیشنهاد می شود.

 

· صنایع غذایی

راه‌اندازی کسب و کار فراوری محصولات کشاورزی مهم ترین روش برای ایجاد اشتغال پایدار و کاهش وابستگی به درآمد های نفتی و عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی کشور است. ایجاد صنایع غذایی، علاوه بر اشتغالزایی، باعث ارتقای سطح درآمد ارزی می‌شود که کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع را تا حد امکان ممکن می‌کند.

به طور کلی می‌توان گفت تولید لبنیات چه به صورت صنعتی و چه به صورت سنتی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است زیرا هم به سلامت افراد جامعه ارتباط پیدا می‌کند و هم از لحاظ سودآوری جایگاه مناسبی دارد. معمولا در صورتیکه فروش محصول خوب باشد سرمایه ثابت طی سال اول برگشت می یابد[5]. البته محل قرارگیری کارگاه و فروشگاه، کیفیت محصول و توانایی در امر فروش محصول تاثیر بسزایی در سود حاصله خواهد داشت. تولید فراوان شیر در منطقه زمینه را برای دسترسی آسان به مواد اولیه فراهم نموده و سبب می شود تا راه اندازی واحد تولید لبنیات توجیهی کاملا اقتصادی داشته باشد. البته باید توجه داشت برای موفقیت در زمینه تولید لبنیات باید به بالابردن توانایی در زمینه رقابت با نشان‌های تجاری معروف نیز فکر کرد.

همانطور که پیش از این هم گفته شد آفتابگردان آجیلی یکی از محصولات غالب کشت بهاره در شهرستان سنقر و کلیایی است که به نوعی برند شهرستان هم محسوب می‌شود[6]. به همین جهت فعالیت در زمینه فرآوری تخمه آفتابگردان سنقری می تواند علاوه بر ایجاد شغل ارزش افزوده ای را نیز عاید شخص کند. این فرآوری می تواند شامل بو دادن، طعم دار کردن، بسته بندی و... باشد.

چیپس سیب زمینی یکی از محصولاتی است که به واسطه طعم جذاب خود مخاطبین زیادی در میان تمام اقشار جامعه دارد و اکثر افراد به ویژه کودکان و نوجوانان مخاطب استفاده از این محصول هستند. از آنجا که سیب زمینی در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی مانند گندم و چغندر، در خاک‌های ضعیف و شرایط نامساعدتر آب و هوایی قابل کشت است و بیشترین ماده خشک را در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی دارد، توجه کشورهای صنعتی به سیب زمینی‌های پربازده و مصرف آن برای محصولات فرآوری شده، معطوف شده است. همچنین این محصول در سطح بالایی در شهرستان تولید می گردد.

همچنین امکان استفاده از تکنولوژي هاي به روز دنیا در کشورهاي تولیدکننده سیب زمینی، زمینه را برای  تولید محصولاتی با ارزش افزوده بالا فراهم می آورد. بنابراین چیپس به عنوان یک ماده غذایی لذیذ و پرطرفدار در بازار مصرف مواد غذایی کالایی رقابتی است. افرادی که قصد ورود به این حرفه را دارند باید به این نکته توجه کنند که حتماً محصولات تولیدی توانایی رقابت با نشان‌های تجاری موجود در بازار را داشته باشند.

سالانه میزان بالایی از گندم باکیفیت در منطقه سنقر تولید می شود که علاوه بر فرآوری در کارخانه آرد شهرستان قابلیت تولید محصولاتی نظیر کیک، کلوچه و ماکارونی نیز وجود دارد.

کیک، کلوچه، بیسکوئیت و امثال آن جزء محصولات خوراکی هستند که مزیت‌های خاصی در کشور ما دارند و ما می‌توانیم از این مزیت‌ها برای صادرات این محصولات استفاده کنیم. مثلا در کشور ما  ماشین آلاتی که برای تولید استفاده می شوند، ماشین آلات اتومات و مجهزی هستند که بهداشت هم آنها را تایید می‌کند. همچنین اکثر این محصولات بخاطر اینکه هزینه سوخت و فرآوری بسیار بالایی دارند و از طرفی، داخل کشور ما هزینه سوخت بسیار ارزان است و نیروی انسانی هزینه پایینی دارد، قیمت تمام شده نسبت به کشورهای دیگر که هزینه سوخت بالایی دارند، کمتر می شود. یکی دیگر از مزیت‌های این کالاها این است که در تمام دنیا مصرف می‌شوند یعنی اینکه اکثر دنیا این محصولات را می‌پسندند و از آن استفاده می‌کنند.

بی شک صنعت گوشت و فرآورده های گوشتی یکی از مهم ترین بخش های صنایع غذایی محسوب می شود. باتوجه به مصرف بالای این محصولات در کشور و فراوانی گوشت تولید شده در منطقه سنقر می توان نسبت به ایجاد واحد فرآوری گوشت اقدام نمود. تولید محصولات مشتقی از گوشت‌های فرآوری شده، در هر زمانی سوددهی دارد و از شغل‌های آزاد پردرآمد محسوب می‌شود. در بین فراورده های عمل آوری شده از گوشت، سوسیس و کالباس به دلیل آماده سازی سریع و همچنین طعم و مزه مطلوب، مصرف بیشتری دارد. برای حفظ این جایگاه و افزایش تقاضای این محصولات، علاوه بر انتخاب روش های مناسب تولید و فراوری، باید به نوع و شکل بسته بندی آنها نیز توجه نمود. همچنین درصورتی که بازارفروش مناسبی برای این محصولات در شهرستان وجود نداشته باشد، می توان برای ارسال به سایر نقاط شهرستان یا استان استفاده کرد.

فرآوری گياهان دارويي، علاوه بر ارزش افزوده، نياز به سرمايه‌گذاري زيادي نداشته و مي‌تواند نقش مهمي در کارآفرینی داشته باشد. یکی از فرآوری‌های گیاهان دارویی تولید عرقیات است. تولید عرقیات دارای تکنولوژی و دانش فنی پیچیده ای نمی باشد و با توجه به ظرفیت بالای تولید گیاهان دارویی در کشور و مخصوصا شهرستان سنقر و نیز سهولت صادرات این محصولات به کشورهای دیگر، می توان با سرمایه‌ای اندک به این کسب و کار مشغول شد. خشک کردن و بسته‌بندی نیز از دیگر فرآوری‌های گیاهان دارویی است که می‌توان با فعالیت در آن‌ها به سود رسید.

 

· شیلات

شیلات از حوزه های شغلی سوددهی است که ظرفیت بسیارخوبی در کشور ما برای آن وجود دارد که اگر از این ظرفیت های شیلاتی استفاده شود ارزآوری بسیار خوبی برای کشور ایجاد خواهد شد. دریاچه پشت سد جامیشان شهرستان سنقر ظرفیت های مناسبی برای پرورش شیلات دارد. در این زمینه می توان نسبت به پرورش ماهیان سردآبی و گرمابی و زینتی اقدام نمود که در ادامه توضیحاتی درمورد آن ها آورده شده است.

ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان مناسب‌ترین ماهی سرد آبی جهت پرورش است، به‌طوری‌که آسان‌تر به غذای دستی عادت کرده و نسبت به درجه حرارت و کیفیت آب، حساسیت کمتری دارد و بدین‌جهت در سراسر دنیا اساسی‌ترین ماهی آزاد مورد پرورش جهت تغذیه است. از این ماهی می‌توان جهت ماهی‌دار کردن آبگیرهای طبیعی استفاده نمود. به دلیل وجود تعداد زیادی مراکز تکثیر ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان در کشور به‌طور تقریبی در طول سال بچه ماهی موردنیاز مزارع پرورشی در اوزان مختلف مهیا می‌شود. از طرفی وجود کارخانه‌های متعدد تولید غذای ماهی قزل‌آلا باعث شده تا عمده‌ترین اقلام موردنیاز مزارع پرورشی به‌راحتی قابل تأمین باشد. ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان مانند سایر آزادماهیان دارای گوشتی لذیذ است که طرفداران زیادی دارد و طعم و مزه این ماهی حتی در بین کسانی که کمتر ماهی را به‌عنوان غذای اصلی خودمصرف می‌کنند، خوشایند است.

با توجه به هزینه های تولید و نرخ فروش ماهی در شرایط کنونی، پرورش ماهیان گرمابی کسب و کار سودآوری است که بخش اعظم صادرات آبزیان ایران را تشکیل می دهد. محدودیت ذخایر دریاها، کاهش صید و افزایش روزافزون جمعیت ایران باعث شده است تا کشور جهت تامین پروتئین سالم به پرورش ماهی در محیط های مصنوعی نظیر استخرهای ساختگی روی آورد. این عمل باعث کاهش هزینه در واردات، افزایش اشتغالزایی و سودآوری بالا می‌شود. ماهیان گرمابی یکی از مهمترین منابع تأمین پروتئین هستند که 85 درصد صادرات آبزیان کشور مربوط به ماهیان گرمابی و بیشترین میزان صادرات هم به کشورعراق صورت می گیرد[7]. مهمترین گونه ماهی گرمابی، ماهی کپور است. یکی از مهم‌ترین موضوعات در رابطه با پرورش ماهی گرمابی، انتخاب محیط مناسب جهت پرورش ماهی است. ماهی‌ها جزو آبزیانی هستند که می توان در استخرهای کوچک نیز به پرورش آن‌ها پرداخت؛ استخرهای بتنی یا استخر های جدید قابل حمل و نقل که بسیار، نسبت به استخر های بتنی به صرفه‌تر است. با رشد ماهی ها باید محیط پرورش آن ها را گسترش داد و درصورت فروش خوب می توان نسب به توسعه استخر اقدام نمود. پرورش این ماهیان درحد چشمگیری در شهرستان انجام نشده است اما می توان با فراهم نمودن شرایط در این زمینه کار کرد.

شاید سال‌ها قبل نگهداری ماهیان زینتی، موضوع چندان شایعی نبود و تنها عده‌ی معدودی در خانه‌های خود، آكواريوم و ماهی زینتی نگهداری می‌کردند؛ اما در سال‌های اخیر، با توجه به رواج آپارتمان‌نشینی و دور افتادن انسان از طبیعت، شرایط به‌گونه‌ای رقم خورده است که بازار ماهیان زینتی در کشور رونق گرفته و زمینه‌ساز ایجاد مشاغل مختلف شده است. به‌طوری‌که امروزه شاهد آن هستیم در بسیاری از شهرها، چندین مغازه به خرید و فروش این آبزیان مشغول هستند. از آنجایي كه كشور ما، از لحاظ اقليم و موقعيت جغرافيايي در خاورميانه، داراي موقعيت بسيار مناسبی است، امكان توليد و صادرات به کشورهای دیگر فراهم است. میزان سودی که به دست می‌آید، نسبت به سرمایه‌ای که در ابتدا گذاشته می‌شود، زیاد است. پرورش ماهیان زینتی نیاز به آب کم‌تری دارد و از آب‌های شهری، می‌توان برای تولید آنها استفاده کرد. مهمترین مزیت مالی تکثیر و پرورش ماهیان، نیاز کم به سرمایه‌ اولیه است. بنابراین این کسب و کار می تواند برای علاقه مندان توجیه اقتصادی بسیار خوبی داشته باشد.

 

· خدمات

شهرستان سنقر در 85 کیلومتری شمال شرقی کرمانشاه قرار دارد که از مناطق جالب توجه و زیبای این استان محسوب می شود. سنقر و کلیا در جلگه‌ای هموار و زیبا قرار دارد و اطرافش را رودخانه، سبزه‌زار، باغ‌ها، بیشه زارها و کوه‌ها فرا گرفته اند. شهرستان سنقر با دارا بودن آب و هوایی سردسیری و ییلاقی همواره مورد توجه گردشگران بسیاری است. چشمه‌های آب سرد زیادی در اطراف شهرستان سنقر وجود دارد که هر کدام از آنها در نوع خود بی‌نظیر است. یکی از این سراب ها، سراب گزنهله در روستای تازه آباد است. این سراب دیدنی در جنوب غربی سنقر است که آب آن از زیر کوه با فشار به‌صورت فواره ای بیرون می‌آید. آب سراب گزنهله در زمستان‌ها گرم و در تابستان‌ها سرد است و این جزو ویژگی‌های عجیب این دریاچه محسوب می‌شود. آب گوارای سراب، این قابلیت را دارد که آب روستاهای اطراف را تامین کند.  وجود جویبارهای روان و چشمه‌های جوشان آب در سنقر سبب رویش گونه‌های مختلف گیاهان و پدید آمدن مناظر طبیعی منحصر به فرد شده است. روستای زیبای ورمقان در شمال شهرستان سنقر قرار دارد. این روستا توسط کوه‌های مرتفع بَدر محصور شده است. در روستای ورمقان آبشار زیبایی به نام گینشاپسند وجود دارد که از زیباترین آبشارهای کرمانشاه می‌باشد. کوه‌های زیبای بدر که در نزدیکی این آبشار قرار دارند هر سال میزبان کوهنوردان زیادی از سراسر ایران هستند. همچنین در اطراف روستای ورمقان آبشار کوچک‌تری به نام شالان نیز وجود دارد. البته این موارد تنها چند نمونه از جاذبه های گردشگری شهرستان سنقر هستند که موجب جذب گردشگران زیادی از سراسر کشور شده اند. به منظور ارائه خدمات به این مسافران و گردشگران می توان در زمینه احداث اقامتگاه های بومگردی و رستوران های سنتی در شهرستان سنقر سرمایه گذاری نمود.

اقامتگاه بوم گردی فرصت مناسبی است تا مسافران ضمن گردشگری در هر منطقه و بازدید از جاذبه های توریستی، حس ایرانی زیستن به سبک سنتی را تجربه کنند. همچنین طبخ غذاهای محلی در برخی اقامتگاه ها، مصداق دیگری از مهمان نوازی ایرانی است. رستوران‌های بومی، مکان‌هایی با فضای سنتی و متناسب با آداب ‌و ‌رسوم هر منطقه است که در آنها بیشتر به‌جای استفاده از میز و صندلی‌های مدرن از تخت یا سایر وسایل سنتی استفاده می‌شود و علاوه بر سرو غذاهای محلی، ترشیجات خانگی، نوشیدنی‌هایی مانند چای و قهوه نیز داده می‌شود. رستوران‌ها جزء مهم‌ترین نمادهای فرهنگی برای هر کشوری در جهان محسوب می‌شوند و می تواند در خانه های قدیمی موجود در هر منطقه اجرا شود. بسیاری از گردشگران و توریست های غذایی برای امتحان کردن غذاهای مختلف به سفر می روند و این مسئله برای مناطق مختلف ایران قابل استفاده و بهره برداری است؛ بنابراین ایجاد رستوران بومی نیز از کسب و کار های زود بازده است؛ زیرا هم تمایل مردم به سمت سرو غذا های محلی بیشتر شده و هم معاملات این کسب و کار به صورت نقدی انجام می‌شود.

 

· طیور

پرورش طیور یکی از مشاغل سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار است و سود سرشاری دارد. در راستای تامین پروتئین‌های سفید در شهرستان سنقر می توان نسبت به پرورش طیور اقدام کرد. نکته قابل توجه در این زمینه آن است که طبق گفته کارشناسان در این منطقه برای احداث واحد مرغداری گوشتی ظرفیت به حالت اشباع رسیده است اما می توان در زمینه های دیگر نظیر پرورش بوقلمون، مرغ تخمگذار، قرقاول و کبک سرمایه گذاری نمود. پرورش مرغ تخمگذار علاوه براینکه به تامین منابع غذایی طبیعی و رونق تولید کمک می کند نقش به‌سزایی در امر اشتغالزایی، بهبود وضع اقتصادی و خودکفایی در تولید محصول ارگانیک و طبیعی ایفا می‌کند. در صورتی که شخص بخواهد مشغول به پرورش مرغ تخم‌گذار به صورت محدود شود نیاز به تکنولوژی پرهزینه‌ای ندارد و با بهره گیری از امکانات کم و موجود در روستا یا محل زندگی خود می تواند شرایط اجرای طرح را فراهم کند. پرورش مرغ تخم‌گذار حتی به صورت صنعتی و با تمام تجهیزات مدرن می‌تواند در صورت پیدا کردن بازار مناسب، سالیانه حدود 20 تا 30 درصد سودآوری داشته باشد که رقم مناسبی است. همچنین پیدا کردن بازار فروش با حاشیه سود بالا از امور مهم درمورد این کسب و کار است که با تبلیغات مناسب مخصوصا در فضای مجازی امکان پذیر است.

در طي چند دهه گذشته توجه به بوقلمون و محصولات آن موجب شده تا پرورش آن به صورت صنعتي در ايران و جهان آغاز و طي چند سال اخير نيز به مرز قابل قبولی برسد تا جائيکه امروزه شاهد افزايش روز افزون مصرف گوشت و ساير فرآورده هاي آن در سراسر جهان هستيم. از آنجا که گوشت بوقلمون دارای خواص غذائي ويژه ای بوده و محدوديت مصرف خاصي نيز ندارد؛ مي تواند به عنوان جايگزين مناسبی براي گوشت قرمز علی الخصوص در بيمارانی که مصرف گوشت قرمز برای آنها با محدوديت هایی همراه است، مطرح گردد. از ديگر امتيازات گوشت بوقلمون وجود هر دو نوع گوشت سفيد و قرمز در يک لاشه است. گوشت سفيد 65 درصد و گوشت قرمز 35 درصد وزن يک لاشه 8 کيلوئي را تشکيل مي دهد. تولید بوقلمون گوشتی به دلیل به صرفه بودن تولید، در دسترس بودن نهاده‌های مصرفی بوقلمون، نیاز بازار داخلی و نیز امکان انجام صادرات به کشورهای منطقه حائز اهمیت است. بوقلمون تقریبا به آب وهواهای مختلف ایران سازگار است ولی دمای مناسب برای هر مرحله از پرورش متفاوت می‌باشد. در شروع دوره باید هوای محیط گرم باشد و به تدریج رو به خنک شدن ببرد. پرورش این پرنده در قالب چند طرح کوچک و محدود در شهرستان سنقر انجام شده است و همچنان قابلیت توسعه در این زمینه به شرط بازاریابی مناسب وجود دارد.

قرقاول یکی از بهترین پرندگانی است که حتی نسبت به بقیه طیور در زمینه پرورش، از سودآوری بالایی برخوردار است؛ ولی به دلیل عدم اطلاع رسانی های کافی هنوز خیلی از پرورش دهندگان، آگاهی کافی نسبت به این نوع پرنده ندارند. قرقاول به دلیل ویژگی های ظاهری و جنبه زیبایی بال و پرها و خواص بسیار زیاد گوشت آن مانند: عدم وجود چربی، وجود مواد معدنی و گروه عظیمی از ویتامین ها، لذیذ بودن گوشت آن بعد از آهو، سریع الهضم بودن، نداشتن هیچ گونه عارضه مصرفی برای سیستم گوارش و همچنین خواص آن برای درمان فراموشی و کم خونی، بسیار مورد علاقه قرار گرفته است. این پرنده نیاز به مراقبت مداوم ندارد و نسبت به هر شرایط آب و هوایی مقاوم است. همچنین گوشت قرقاول به کشورهای دیگر (مخصوصاً کشورهای حوزه خلیج فارس) صادر می‌شود؛ بنابراین پرورش آن سوددهی بالایی خواهد داشت. طبق بررسی‌های انجام شده پرورش این پرنده نیز در سطح شهرستان مزیت دارد.

کبک پرنده‌ای است وحشی، که در کوهستان‌ها زندگی می‌کند. این پرنده از قدرت پرواز کمی برخوردار است و در دنیا گونه‌های متعددی از آن وجود دارد. محصولات کبک نسبت به دیگر طیور به دلیل طعم و کیفیت مناسب قیمتی بیشتر و مشتریان خاص خود را دارند و از جهت دیگر به دلیل مقاومت نسبتاً بالای این پرنده در مقابل بیماری‌ها، تلفات آن نسبت به دیگر پرندگان کمتر است. همچنین می‌توان به بازار جوجه و تخم کبک اشاره نمود که قابلیت تولید و عرضه بیشتر را دارد. همچنین با پرورش کبک به‌صورت صنعتی می‌توان بخشی از نیاز کشور در حوزه گوشت را تأمین کرد و از میزان واردات به داخل کشور کاست. پرورش کبک با اقلیم شهرستان سازگاری دارد و می‌توان نسبت به پرورش آن اقدام کرد.

 

· صنایع تبدیلی و تکمیلی

با وجود تنوع تولید محصولات کشاورزی، بررسی‌ها نشان می‌دهد که سالانه مقداری از آن در مراحل کاشت، داشت و برداشت به ضایعات تبدیل می‌شوند. از سوی دیگر برداشت و یا تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در یک بازه زمانی مشخصی رخ می‌دهد؛ اما مصرف آن‌ها در طی سال صورت می‌پذیرد. لذا صنایع تبدیلی می‌تواند زمان استفاده را افزایش دهد و از میزان ضایعات آن بکاهد. همچنین گسترش این صنایع موجب اشتغال‌زایی، ایجاد درآمد و جلوگیری از اتلاف و ضایع شدن محصولات می‌گردد.

ویژگی مهم عسل آن است که این ماده طبیعی به دلیل دارا نبودن آب، به شرط دوری از رطوبت، در مدت طولانی فاسد نمی‌شود. این ماده فقط در صورتی ارزش غذایی خود را از دست می‌دهد که بیش از ۶۰ درجه حرارت ببیند. البته برای حفظ قدرت ضد میکروبی عسل باید آن را در مکانی تاریک و یا در ظرف شیشه ای مات یا تیره خارج از یخچال نگه داشت. نگهداری عسل در ظروف فلزی برای مدت طولانی مناسب نیست. بدین منظور امروزه بسته بندی عسل به شکل های جذاب، خلاقانه و مناسب جهت نگهداری رو به افزایش است. بسته‌بندی های شکیل، باعث جذب بیشتر مشتری و همچنن تسهیل در حمل و نقل عسل می‌شود؛ لذا کار کردن در حوزه بسته بندی عسل تولیدی شهرستان علاوه بر سودآوری باعث ایجاد اشتغال پایدار می‌شود.

فرهنگ بسته بندی محصولات و تولیدات، برای ارائه و فروش در بازارهای مختلف، موردی است که در سال های اخیر، جایگاه ویژه ای را کسب کرده و به عاملی مهم در میزان فروش یک واحد تولیدی تبدیل شده است. هر قدر بسته بندی یک محصول، زیبا، مناسب، در برگیرنده مشخصات، معرف محصول و مطابق با جنبه‎ها و خصوصیات روانشناختی خریداران باشد، به همان اندازه، از بازار و فروش خوبی برخوردار خواهد بود. بسته بندی عبارت است از هنر و علم آماده سازی مواد غذایی برای انبار کردن و در نهایت فروش. بسته بندی باید تا حد امکان ساده و ارزان باشد، ضمن اینکه اهداف اولیه بسته بندی یعنی خاصیت حفاظتی و جذابیت را نیز دارا باشد. در نتیجه پرداختن به این موضوع دارای توجیه مناسب اقتصادی بوده و با اجرای این طرح ، می توان بستر مناسبی را برای اشتغال نیروهای ماهر و نیمه ماهر فراهم آورد. با عنایت به این موضوعات می توان طرحی را در زمینه بسته بندی حبوبات تولیدی منطقه سنقر راه اندازی نمود.

یکی از پرمصرف ترین سوخت های جهان، زغال است، ولی آلودگی هوا و آلودگی محیطی را به همراه دارد. زغال ها اگر در مجاورت اکسیژن آتش بگیرند دود فراوانی تولید می کنند ولی اگر اکسیژن از آن ها حذف شود بدون هیچ دودی می سوزند. زغال فشرده بهترین و مناسب ترین جایگزین برای زغال های طبیعی هستند چون هم توجیه اقتصادی دارند و هم برای طبیعت و سلامتی انسان ها مضر نیستند. زغال فشرده برعکس زغال های طبیعی از چوب درخت به وجود نمی آید و همین امر باعث می شود که درختان کمتری قطع شود. . با توجه به این که کسب و کار تولید زغال فشرده یک کسب و کار جدید و نو است، راه  برای کارآفرینان تازه کار به این حوزه باز است. باتوجه به سطح تولید گردو در شهرستان، ماده اولیه این کسب و کار (پوست گردو) در شهرستان وجود دارد و به همین خاطر از این جهت پتانسیل خوبی در شهرستان وجود دارد.

امروزه در اکثر صنایع، مساله بازیافت پسماندها مورد توجه خاصی قرار گرفته است. صنایع تبدیلی، دیگر مانند گذشته پسماندها را جزء ضایعات به حساب نمی‌آورند و سعی می‌کنند با فرآوری آنها، ارزش افزوده بیشتری برای صنایع خود ایجاد نمایند و همچنین به محیط زیست آسیب کمتری برسانند. یکی از پسماندهایی که اخیرا در کشور ما به شکل محدود مورد توجه قرار گرفته است، مساله پسماندهای حاصل از پوست کنی، فرآوری و بسته بندی خشکبار است. یکی از ساده‌ترین را‌ه‌های فرآوری پوست خشکبار، آسیاب کردن و تبدیل آنها به پودر است. با خرید یک دستگاه آسیاب مناسب جهت انجام این کار می توان پودر بدست آمده را به شکل ماده اولیه سایر صنایع از قبیل تولید خوارک دام وطیور، کاغذ، مقوا، MDF، نئوپان، فیبر، کف‌پوش و لمینیت و تولید کربن خالص به فروش رساند. بنابر مطالعات انجام شده قیمت پودر به دست آمده 3 تا 4 برابر قیمت پوست خشکبار است. در صورت نداشتن توان مالی جهت خرید دستگاه آسیاب می‌توان با کارگاه‌‌هایی که دارای این دستگاه‌ها هستند همکاری نموده تا با بستن قرارداد و دریافت مبلغی  این پوست‌ها را آسیاب کرده و پودری شبیه آرد سفید تحویل دهند. نوع دوم فرآوری که در آن نیاز به سرمایه بالاتر و جذب سرمایه گذار است تولید کربن فعال می باشد. کربن فعال ماده‌ای است که برای تصفیه استفاده می‌شود و از آن می‌توان در تصفیه خانه‌های بزرگ آب، صنایع پتروشیمی، نفت و گاز، صنایع غذایی و دارویی و همچنین پزشکی استفاده کرد. برای تولید هر کیلو کربن فعال به 12 کیلو پوست پسته نیاز است و هم اکنون چین بیشترین صادرات کربن فعال به کشورمان را دارد. متاسفانه در کشور ما بخش زیادی از پوست خشکبار به شکل خام و با قیمت بسیار پایین به دو کشور چین و ترکیه صادر می‌شود . در حالیکه با راه‌اندازی صنایع فرآوری مربوطه، می‌توان از این پتانسیل قدرتمند برای ایجاد کسب و کاری پرسود به عنوان تولید مواد اولیه برای صنایع مختلف بهره برد و از خروج ارز از کشور جلوگیری کرد. از فواید دیگر این صنعت این است که سلولزهای پوست خشکبار می‌تواند جایگزین مناسبی برای چوب درختان و کاهش نیاز به سلولز درختان در صنعت بوده و کمک شایانی به بهبود شرایط زیست‌محیطی و نابودی کمتر جنگلهای کشورمان نماید.

مراتع مهمترین بخش از منابع تجدید شوندۀ کشور است که به دلیل پایین بودن هزینه تأمین علوفه از آنها در مقایسه با هزینه تولید علوفه از طریق کشت آبی، فشار زیادی بر آن وارد می شود. با توجه به افزیش دامپروری و مرغداری‌ها و پایین بودن ظرفیت تولیدی مراتع، این فشار بیشتر و بیشتر می‌شود و برای جلوگیری از تخریب مراتع باید به فکر منابع غذایی غیر مرتعی آنها باشیم. با توجه به اینکه محصول تولیدی توسط دام های موجود کشور به مصرف می رسد و همچنین میزان دام هر روز رو به افزایش است لذا هر سال نسبت به سال گذشته مقدار بیشتری علوفه و خوراک دام مورد نیاز است. با اجرای پروژه های صنعتی که از ضایعات کشاورزی و… خوراک دام، طیور و آبزیان با ارزش غذایی تولید بشود، هم غذای مورد نیاز دام‌ها تأمین می شود و کشور را به خودکفایی سوق می دهد و هم استفاده از مواد اولیه ارزانتر در تولید این محصول سبب خواهد شد تا قیمت تمام شده آن پایین تر و در نتیجه قیمت فروش آن نیز پایین باشد. تولید خوراک دام و طیور می تواند زمینه اشتغال خوبی را به طور مستقیم و غیر مستقیم برای افراد ایجاد کند. باتوجه به رونق دامداری و طیور در شهرستان و نیاز آن‌ها به استفاده از خوراک صنعتی می توان در جهت احداث واحدی در زمینه تولید خوراک اقدام نمود.

در شهرستان سنقر نیز به واسطه نگهداری محصولاتی که مازاد آن ها به صورت تازه خوری به مصرف نمی رسند و ذخیره سازی برخی اقلام، احداث سردخانه صنعتی پیشنهاد می گردد. از مهمترین مزایای استفاده از سردخانه میوه و سبزی می توان به جلوگیری از فساد محصول اشاره کرد. روند انواع فسادها از قبیل فساد فیزیکی، فساد شیمیایی یا تغییر رنگ محصول، فساد ناشی از وجود میکروارگانیسم ها و غیره با نگهداری در سردخانه ها به شدت کند شده و حفظ کیفیت محصول در زمان طولانی تر حاصل می گردد. از دیگر مزایای با اهمیت احداث سردخانه میوه، کنترل قیمت بازار است. ذخیره کردن میوه در سردخانه موجب می شود در ماه هایی که مصرف میوه بسیار است و فصل برداشت آن محصول خاص نیست، بازار با کمبود مواجه نشده و حباب قیمت ایجاد نگردد. در واقع با ساخت سردخانه میوه تعادلی در عرضه و تقاضا ایجاد می گردد و موجب خواهد شد از افزایش بی رویه قیمت که به ضرر مصرف کننده است و از کاهش بیش از حد آن که به ضرر باغداران است جلوگیری به عمل آید؛ بنابراین نقش سردخانه های میوه جات به عنوان حد واسط بازار و باغداران در این بین بسیار پر رنگ و حیاتی است.

همچنین در شهرستان سنقر ظرفیت مناسبی برای احداث کشتارگاه طیور وجود دارد و باتوجه به فراوانی مرغداری‌های صنعتی اجرای چنین طرحی مزیت دارد.

کشتارگاه‌های صنعتی نقش مهمی در حفظ محیط زیست دارند؛ به دلیل اینکه ضایعات حاصل از کشتار دام نظیر خون و اجزای گوشتی غیر قابل مصرف در محل تبدیل ضایعات به پودرگوشت که خوراک دام است، تبدیل می شود که علاوه بر قرار گرفتن مجدد در چرخه اقتصادی از آلودگی محیط زیست نیز جلوگیری به عمل می آید. فاضلاب حاصل از کشتار در تصفیه خانه های مجهز تصفیه شده و پساب حاصله به مصرف کشاورزی می رسد. البته لازم به ذکر است که در کشتارگاه ها باید فضای مناسب برای کشتار دام سبک و سنگین به صورت همزمان وجود داشته باشد و همچنین باید آب مورد نیاز در زمان کشتار نیز تامین شده و تجهیزات و امکانات لازم برای رعایت مسائل بهداشتی و زیست محیطی فراهم شود. سطح بالای پرورش طیور در شهرستان زمینه مناسبی را برای این کسب و کار فراهم نموده است.

یکی از روش‌های تازه ماندن گوشت، بسته‌بندی مناسب است. بسته بندی باید به گونه‌ای باشد که گوشت را در مقابل نفوذ طعم، بو، رنگ و سایر عوامل خارجی محافظت کرده و از خشک شدن و تبخیر سطحی جلوگیری کند. همچنین بسته بندی باید خواص حسی و ظاهری و سایر ویژگی‌های گوشت را حفظ و همچنین گوشت را در برابر آلودگی های میکروبی و سایر آلودگی ها نگهداری کند. بنابراین با توجه به رونق دامداری و پرورش مرغ در این شهرستان، بسته بندی گوشت قرمز و گوشت مرغ هم صرفه اقتصادی خواهد داشت و هم امکان صادرات این محصولات را به سایر نقاط را راحت تر می‌کند.

لازم به ذکر است در صورت دقت نکردن به بازارفروش و ظرفیت شهرستان، تمام مشاغلی که در این حوزه نام برده شد با مسئله اشباع روبه رو خواهند شد. بنابراین در نظر گرفتن نیاز و ظرفیت شهرستان و همچنین بازارفروش در شهرستان های اطراف در زمینه راه انداری این مشاغل مهم است.

 

· صنعت

مشاغل صنعتی از عوامل مهم توسعه اقتصادی هر کشوری است. متاسفانه با اینکه ظرفیت های بسیار خوبی در کشور ما برای ایجاد مشاغل صنعتی وجود دارد، نقش این حوزه شغلی آن چنان که باید پررنگ نیست در صورتی که با اندکی ریسک پذیری می توان واحدهای سودآوری را در هرشهرستانی احداث کرد.

پوست سبز گردو با توجه به وجود مواد رنگي و ديگر اجزاي آن از ساليان گذشته مورد استفاده قرار مي‌گرفته است؛ ولي اطلاعات و آمارها نشان مي‌دهند كه در اين زمينه جاي كار بسياري وجود داشته و مي‌توان با ساماندهي و صنعتی كردن آن مواد بسيار با ارزشی از قبيل چندين رنگدانه طبیعی به دست‌آورد. لذا با توجه به اینکه تولیدات گردو در این منطقه زیاد است، ایجاد صنایع رنگرزی با استفاده از پوست گردو صرفه اقتصادی دارد.

واحدهایی که در زمینه صنعت در شهرستان سنقر فعالیت می کنند عبارتند از: کارخانه آرد گندمین باختر، شرکت بهار روب تهران، شرکت بستنی دوسیب لبن، واحدهای تولید خوراک دام، واحدهای سنگبری و شرکت روژان بافت.[8]

 

· صنایع دستی

تولید صنایع دستی از گذشته تا به امروز یکی از راه های مهم کسب درآمد در کشور ما بوده است که متاسفانه اخیرا به علل مختلفی، بازارفروش آن دچار مشکل شده است و می توان با استفاده از طرح های به روز و مشتری پسند، بازارفروش این صنایع را حداقل در داخل کشور تقویت کرد.

قالیبافی از مشاغل خانگی پردرآمدی است که تسهیلات خوبی به آن تعلق می گیرد. بسیاری از زنان خانه دار این هنر را یک فرصت شغلی مناسب می دانند چون در کنار کارهای روزمره می توانند به این کار بپردازند و درآمد خوبی کسب کنند. از آن جایی که قالی انواع مختلفی دارد می توان با آموختن دانش آن، محصولات متنوع و متناسب با ذوق و سلیقه افراد تولید و به بازار عرضه کرد. همچنین با تولید فرش با کیفیت می توان به صادرات در این زمینه فکر کرد. این کسب و کار  را می توان در فضای کوچک و با سرمایه اولیه کم راه انداخت و با فروش محصول و افزایش مشتری، این کار را گسترش داد و زمینه اشتغال بسیاری از جوانان را فراهم کرد. در حال حاضر این کسب و کار در کارگاه های کوچک خانگی و بزرگتر در شهرستان انجام می گردد و قابلیت توسعه دارد.

بسیاری از کسب‌وکارهای پررونق و با سرمایه اولیه اندک، ترکیبی از هنر، خلاقیت و دانش زنانی است که در بلندمدت خانواده‌های بسیاری را تحت حمایت مادی خود قرار داده‌اند. بسیاری از این کسب‌وکارها در کنج خانه و با کمترین میزان هزینه‌ برای خانواده‌ها درآمدزایی می‌کند. در این کسب‌وکار مجموعه‌ای از زیورآلات اعم از دست‌بند، گردن‌بند که بیشتر به حالت رو مانتویی شناخته می‌شوند، پابند، سنجاق‌سینه، آویز ساعت و کیف و … ساخته می‌شود. این محصولات بیشتر ترکیبی از هنر و خلاقیت است که در بلندمدت تبدیل به نشان تجاری می‌شود. تولید زیورآلات رزینی بیشتر از هر چیزی هنر و خلاقیت می‌طلبد و چون از جمله کسب و کارهای جدید است، می تواند درآمد زایی خوبی برای شخص داشته باشد.

کسب و کار شمع سازی از مشاغل خانگی پر درآمد است که امروزه به علت خواص دارویی، خواص زینتی و زیبایی، بازار مصرفی بالا و پررونقی دارد. مواد اولیه شمع سازی، پارافین می‌باشد که ایران منابع سرشاری از پارافین را داراست. این کسب و کار از ریسک پایینی برخوردار است چون مواد اولیه آن به راحتی تامین می شود، بازار مصرفی خوبی دارد، در مقیاس کوچک قابل انجام است و خطر هایی مثل بیماری و یا آب و هوای اقلیمی، کار و سرمایه را تهدید نمی کند. به همین خاطر می تواند از بهترین گزینه ها برای راه اندازی کسب و کار باشد و با بازاریابی مناسب سود خوبی را عاید شخص کند.

تولید و پرورش گل و گیاه همیشه یکی از پر درآمد ترین مشاغل بوده است، امروزه نیز با توجه به آپارتمانی شدن منازل، تمایل به پرورش گیاهان داخل آپارتمان رو به افزایش است و تولید تراریوم چون نیاز به سرمایه و صرف وقت زیادی ندارد، می تواند به عنوان شغل دوم بسیار قابل تامل باشد و با صرف هفته ای یک روز زمان، به سوددهی قابل توجهی رسید. با ایجاد خلاقیت و ابتکار و هنر در کارها سود را می توان تا دوبرابر هم افزایش داد.

 

کشاورزی

صنایع

خدمات

ردیف

دامداری

زراعت

باغداری

شیلات

طیور

صنایع غذایی

صنایع تبدیلی و تکمیلی

صنعت

صنایع دستی

خدمات

1

پرورش گوسفند مهربان

(1)

کشت زعفران

(۱)

احداث باغ سیب

(۱)

پرورش ماهیان قزل آلا

(۱)

پرورش بوقلمون

(۱)

تولید لبنیات

(۱)

بسته بندی عسل

(۱)

رنگرزی

(۱)

فرش بافی

(۱)

احداث اقامتگاه بومگردی

(۱)

2

پرورش گوسفند اقشاری

(۱)

کشت گیاهان دارویی

(۱)

احداث باغ به

(۱)

پرورش ماهی کپور

(۲)

پرورش مرغ تخمگذار

(۱)

فرآوری و بسته بندی تخمه آفتابگردان

(۱)

بسته بندی حبوبات

(۱)

تولید زیورآلات رزینی

(۲)

راه اندازی رستوران بومی

(۲)

3

پرورش گوسفند کردی

(۱)

کشت آفتابگردان

(۱)

احداث باغ گلابی

(۱)

پرورش ماهیان زینتی

(۳)

پرورش قرقاول

(۲)

تولید چیبس سیب زمینی

(۲)

تولید زغال فشرده

(2)

شمع سازی

(۲)

4

پرورش گوسفند قزل

(۱)

کشت گندم

(۱)

احداث باغ گردو

(۱)

پرورش کبک

(۳)

تولید کیک و کلوچه

(۲)

فرآوری پوست خشکبار

(۲)

تولید تراریوم

(۳)

5

پرورش گوسفند سنجابی

(۱)

کشت نخود

(۲)

احداث گلخانه نشا

(۱)

تولید ماکارونی

(۲)

تولید خوراک دام

(۲)

6

پرورش گوسفند ترکی

(۱)

کشت کرفس

(۲)

احداث گلخانه سبزیجات

(۲)

فرآوری گوشت

(۳)

احداث سردخانه صنعتی

(۲)

7

پرورش گاو بومی

(۱)

کشت گل نسترن

(۲)

احداث گلخانه خیار

(۲)

فرآوری گیاهان دارویی

(۴)

احداث کشتارگاه صنعتی طیور

(۳)

8

پرورش گاو سمینتال

(۱)

کشت زیره سبز

(۲)

احداث گلخانه گوجه

(۲)

بسته بندی گوشت

(۳)

9

پرورش گاو هولشتاین

(۱)

کشت کلزا

(۲)

احداث گلخانه فلفل دلمه

(۲)

10

پرواربندی گوساله

(۲)

کشت عدس

(۲)

احداث باغ انگور

(۲)

11

پرورش بز سانن

(۲)

کشت یونجه

(۳)

احداث باغ فندق

(۳)

12

پرورش بز گوشتی

(۲)

کشت اسپرس

(۳)

کاشت آلوئه‌ورا

(۳)

13

پرورش زنبور عسل

(۳)

کشت سیب زمینی

(۴)

کاشت گل محمدی

(۳)

14

پرورش الاغ شیری

(۴)

پرورش قارچ دکمه ای

(۳)

15

احداث باغ سنجد

(۴)

در انتهای تحلیل یک لیست مزیت‌سنجی 50 تایی در جدول زیر ارائه‌شده‌است. این جدول مشاغل فوق را در کنارهم نشان می‌دهد.

 

مشاغل

مزیت

پرورش گوسفند مهربان

1

پرورش گوسفند افشاری

2

کشت زعفران

3

پرورش گیاهان دارویی

4

احداث باغ سیب

5

پرورش گوسفند قزل

6

کشت آفتابگردان

7

تولید لبنیات

8

کشت گندم

9

پرورش گوسفند سنجابی

10

احداث باغ به

11

احداث باغ گلابی

12

پرورش گوسفند ترکی

13

فرآوری و بسته‌بندی تخمه آفتابگردان

14

پرورش گوسفند کردی

15

احداث اقامتگاه بومگردی

16

پرورش ماهی قزل آلا

17

احداث باغ گردو

18

بسته بندی عسل

19

پرورش بوقلمون

20

کشت نخود

21

تولید چیبس سیب زمینی

22

پرورش گاو بومی

23

احداث گلخانه تولید نشا

24

احداث گلخانه خیارسبز

25

پرورش مرغ تخمگذار

26

احداث گلخانه سبزیجات

27

راه اندازی رستوران سنتی

28

پرورش گاو سیمینتال

29

کشت زیره سبز

30

پرورش گاو هلشتاین

31

احداث باغ انگور داربستی

32

پرواربندی گوساله

33

پرورش ماهی کپور

34

احداث گلخانه فلفل دلمه ای

35

پرورش بز سانن

36

کشت گل نسترن

37

تولید ذغال فشرده

38

تولید خوراک دام

39

فرش بافی

40

کشت کلزا

41

پرورش زنبور عسل

42

کشت عدس

43

کاشت آلوئه‌ورا

44

احداث باغ فندق

45

شمع سازی

46

کاشت گل محمدی

47

احداث سردخانه صنعتی

48

تولید تراریوم

49

فرآوری پوست خشکبار

50

تولید زیورآلات رزینی

51

 

* این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) تهیه و تدوین شده است.