>

آوج

شهرستان آوج یکی از شهرستان‌های استان قزوین است که از شرق و جنوب شرق به شهرستان تاکستان و بوئین‌زهرا، از جنوب و جنوب غرب به استان مرکزی و همدان و از شمال و شمال غرب به استان زنجان محدود می‌شود. آوج در ۱۱۰ کیلومتری جاده قزوین به همدان و در منطقه‌ای کوهستانی واقع شده ‌است که این امر باعث گردیده تا دارای تابستان‌های بسیار خنک و زمستان‌های پر برفی باشد. بیشترین مقدار تغییرات بارندگی در کل منطقه آوج در شهریورماه و کمترین مقدار آن نیز در بهمن ماه، مشاهده می‌شود. از نظر رژیم فصلی بیشترین مقدار بارش فصلی در منطقه آوج به ترتیب فصل زمستان، بهار و پائیز و کمترین مقدار آن نیز در فصل تابستان است[1]. طبق سرشماری سال 95 جمعیت ساکن در این شهرستان 43798 نفر گزارش شده‌است.

 

مزیت های منطقه

مزيت‌سنجي و اولويت‌بندي كسب ‌و كارهاي موجود در هر شهرستان بر مبناي يک روش تحقيق انجام مي‌شود. در اين روش تحقيق، يک شناسنامه براي هر شهرستان و يک شناسنامه براي هر كسب‌ و كار تدوين مي‌شود. اين شناسنامه‌ها به عنوان ورودي به نرم‌افزار داده ‌شده و خروجي نرم‌افزار هم‌پوشاني اين دو شناسنامه و تعيين مشاغل مزيت‌دار شهرستان است. اين اولويت‌بندي‌ها توسط كارشناسان و افراد خبره هر شهرستان بازبيني و اصلاح مي‌شوند. يكي از منابع تحليل همين ليست مزيت‌سنجي اصلاح ‌شده‌ است. يكي ديگر از منابع تحليل، مصاحبه با كارشناسان و متخصصين حوزه اشتغال هر شهرستان است. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از اين افراد مصاحبه انجام مي‌شود. اين مصاحبه‌ها پياده‌سازي و ارزيابي مي‌گردد. در صورت وجود تناقض و ابهام بين اين 3 مصاحبه و ليست مزيت‌سنجي، مصاحبه‌هاي تكميلي و حتي مصاحبه بيشتر هم صورت مي‌گيرد تا تيم تحليل به نتيجه نهايي مطلوب دست‌ يابد؛ بنابراين خروجي هر شهرستان از تجميع مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجي حاصل مي‌شود. در ادامه تحليل شهرستان آوج ارائه ‌شده‌ است.

 

تعیین کسب‌وکارهای مزیت‌دار شهرستان

همان‌طوري‌كه در قسمت قبل اشاره‌ شد مبناي تحليل، مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجي است. از بررسي اين دو منبع رسته‌هاي رايج و اولويت‌دار شهرستان تعيين شده ‌است. مبناي اين اولويت‌بندي، فراواني و ميزان اشاره افراد كارشناس به كسب ‌و كارهاي رايج در هر شهرستان و اولويتي كه اين مشاغل در ليست مزيت‌سنجي دارند، است. در هر رسته كسب ‌و كارهاي رايج به ترتيب اولويت مشخص شده ‌است. در تحليل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلي كه هنوز در شهرستان راه‌اندازي نشده و پتانسيل ايجاد آن‌ها در شهرستان وجود دارد، اشاره شده ‌است. مزيت‌هاي شغلي به ترتيب اولويت در ادامه آورده شده ‌است.

 

باغداری
صنایع غذایی
زراعت
دامداری
صنایع تبدیلی و تکمیلی
طیور
صنایع دستی
شیلات
صنعت
خدمات

 

· باغداری

تنوع اقلیمی زمینه مساعدی را برای کشت انواع محصولات گرمسیری و سردسیری در نقاط مختلف استان و شهرستان آوج فراهم کرده است. دشت بسیار وسیع و حاصلخیز قزوین با 13 هزار کیلومتر مربع مساحت یکی از مراکز مهم کشاورزی در کشور محسوب می شود. در شهرستان آوج تولیدات باغی یکی از مهم ترین فعالیت ها محسوب می شود و باغات میوه نظیر انگور، گردو و بادام در اطراف این شهرستان به میزان زیادی وجود دارد و تولید این محصولات در آوج زبانزد است. افزایش فعالیت در حوزه باغداری این محصولات با توجه به مزیت هایی که در ادامه برای آنها ذکر می شود، قابلیت خوبی برای شهرستان خواهد داشت.

یکی از بهترین روش‌های سرمایه‌گذاری طولانی‌مدت و پربازده در زمینه کشاورزی و باغی احداث باغ گردو است. گردو درختی است که در شرایط آب و هوایی معتدل مدیترانه‌ای به‌خوبی رشد می‌کند. حداکثر سرمای قابل‌ تحمل این درخت 20- درجه سانتی‌گراد ‌است. خوشبختانه در اکثر نقاط کشور از جمله شهرستان آوج می‌توان اقدام به احداث باغ گردو کرد. اقلیمی که برای احداث باغ انتخاب می‌شود باید مناسب با شرایط آب و هوایی این محصول و نهال مربوط به آن باشد. معمولاً دره‌ها و سطوح شیب‌دار و همچنین مکان‌هایی که دارای سهمیه آب کم یا کم‌آبی هستند برای این کار مناسب نیست، در عوض کوه‌پایه‌های با شیب ملایم بسته به نوع خاک برای احداث باغ گردو مکان‌های مناسبی به شمار می‌روند. گردو درختی چندساله و مقاوم است که پس از رشد کامل هر درخت تا 18 کیلوگرم تولید محصول خواهد داشت. محصول نهایی درخت گردو قیمت بالایی دارد و هم در داخل کشور طرفداران زیادی دارد و هم قابلیت بالای صادرات دارد. در صورت احداث باغ گردو، تا سال های سال نیاز به سرمایه گذاری و کشت دوباره ندارید؛ زیرا درخت گردو یکی از درختان دارای عمر طولانی است و تا ده ها سال قابلیت برداشت دارد و هر ساله با افزایش رشد، میزان محصول تولیدی نیز افزایش می یابد؛ در نتیجه با شرایط اقلیمی و آب و هوایی منطقه می توان باغات گردو را گسترش داد.

درخت انگور از جمله گياهاني است که با سيستم ریشه‌زایی قوي می‌تواند به‌راحتی از مواد غذايي و رطوبت خاک استفاده کند. انگور می‌تواند در اغلب خاک‌ها رشد کرده و محصول بدهد اما خاک‌هاي عميق با زهکشي خوب براي رشد آن بسيار مناسب هستند. هم‌چنین pH مناسب براي کشت اين ميوه 5 تا 7 است. انگور آب ‌و هوای معتدل با تابستان‌های گرم، خشک و زمستان‌های معتدل را ترجيح می‌دهد. انگور با داشتن خواصی نظیر ویتامین‌های آ، ب، ث و همچنين عناصر منيزيم، کلسيم، آهن، فسفر، پتاسيم و آلبومین در طب درمان‌های طبيعي از رژیم‌های مختلف انگور استفاده می‌کنند. این ميوه داراي مواد تشکیل‌دهنده آنتی‌اکسیدان، ضد سرطان، ضد آتروژن و ضد عفونت است و براي درمان بیماری‌های يبوست، عوارض روماتيسم، کم‌خونی و حتی پيشگيري از سرطان نیز سودمند است. در نتیجه احداث باغات انگور برای این شهرستان دارای مزیت است و می توان این تولیدات را به مناطق دیگر ارسال کرد.

بادام یکی از گیاهان چوبی چند ساله خزان دار بوده که غالبا به صورت درخت و در گونه های وحشی به صورت درختچه دیده می شود. بادام درختی است که در شرایط آب و هوایی مدیترانه ای و در نواحی که دارای تابستان های گرم و خشک و زمستان ملایم باشند به خوبی رشد می کند، ولی معمولاً بادام را در مناطقی که دارای زمستان های سرد می باشد پرورش می دهند تا نیاز سرمایی آن رفع شود. درخت بادام از لحاظ خاک و مواد غذایی قانع بوده و در اغلب خاک ها کشت و پرورش داده می شود. اراضی سنگین و مرطوب به خصوص خاک های رسی برای کشت بادام مناسب نیستند، زیرا علاوه بر عدم تمایل ذاتی درخت بادام به خاک های مرطوب، محصول آن نیز به شدت کاهش می یابد. معمولا در اکثر مناطق کشور در خاک های ضعیف، سنگلاخی، آهکی و یا اراضی که نمی توان در آن محصول دیگری کشت نمود، به کشت بادام اختصاص داده می شود. اگر چه درخت بادام آهک دوست و از نظر خاک قانع می باشد ولی برای احداث باغ تجاری بایستی درختان در زمین مناسب کشت شوند. بادام منبعی غنی از ویتامین E، کلسیم، فسفر، آهن و منیزیم به شمار می‌رود. باغات بادام در شهرستان دایر هستند و احداث بیشتر این باغات به عنوان تولید خشکبار و همچنین روغن گیری برای شهرستان آوج دارای مزیت است.

در مزیت های پایین تر از احداث باغات بادام شیرین، احداث باغات بادام تلخ برای شهرستان آوج دارای مزیت است. شرایط احداث باغ بادام تلخ همانند باغ بادام شیرین است؛ اما کاربرد این بادام در صنایع آرایشی و پزشکی و همچنین داشتن 45 درصد روغن در این بادام باعث شده تا احداث باغات آن برای شهرستان مزیت ایجاد کند.

علاوه بر میوه هایی که نام برده شد، در شهرستان آوج باغاتی برای تولید میوه هایی نظیر آلو، سیب گلاب، سیب پاییزه، گیلاس، هلو، زردآلو و شلیل دایر است و بیشتر این میوه ها به مصرف داخل شهرستان می رسند و از بین موارد ذکر شده احداث باغات سیب گلاب و پاییزه و همچنین آلو برای شهرستان مزیت دارد و می توان فعالیت در این موارد را گسترش داد.[1]

طبق لیست مزیت سنجی احداث باغاتی برای تولید میوه هایی نظیر به، گلابی، توت سفید، آلبالو و همچنین نوعی هلو موسوم به شفتالو در شهرستان قابلیت دارد. علاوه بر باغاتی که در شهرستان آوج دایر هستند، تولید صیفی جات نظیر خیار، گوجه فرنگی، کدو و فلفل دلمه ای به صورت آزاد در مزارع این شهرستان بسیار زیاد و با کیفیت بالایی انجام می شود.[2]

در چند سال اخیر گلخانه هایی برای تولید صیفی جات در شهرستان دایر شده است و باعث شده تا بازدهی این محصولات افزایش پیدا کند و به نوعی سوددهی را افزایش دهد. در واقع گياهان براي داشتن رشد مطلوب نياز به شرايط خاصي از نظر شدت نور، دمای روزانه، دماي ‌شبانه، ميزان رطوبت نسبي هوا و رطوبت خاک دارند. براي توليد و پرورش تجاری گياهان با کيفيت بالا و در تمام طول سال، بايد شرايط محيطي مطلوب مهیا شده و عوامل خسارت زا نظير آفات و بیماری ها، باد، طوفان هاي ويرانگر، سرما و يخبندان و ... کنترل شوند. گلخانه محیطی است که به راحتی می توان در داخل آن شرایط محیطی را تحت کنترل دراورد و به سمت رشد مطلوب گیاه سوق داد. امروزه، با توجه به نياز روزافزون بازار، از نظر توليد صيفی جات خارج از فصل، تولیدات گلخانه ای، به يکي از سود آورترين بخشهای کشاورزي تبديل شده است؛ لذا ایجاد گلخانه صیفی جاتی مانند گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، کدو و خیار ارزش افزوده زیادی را به دنبال دارد. در نتیجه احداث گلخانه برای تولید صیفی جات برای شهرستان دارای مزیت است و باعث سوددهی خواهد شد.

یکی از محصولاتی که در حوزه صیفی جات در شهرستان تولید می شود و قابلیت تولید انبوه را نیز دارد، هویج است. هویج به عنوان یک محصول سبزی و صیفی در شادابی، نشاط و تامین برخی از ویتامینهای مورد نیاز جامعه نقش ارزنده ای دارد و مصرف آن به صورت تازه در انواع مختلف غذاها و استفاده در تهیه مربا، آب هویج، ترشیجات مختلف و در صنایع تبدیلی رو به افزایش است. هویج، مقدار کلسترول خون را کاهش می دهد، بینایی را تقویت می‌کند و همچنین بدن را از سرما محافظت می کند؛ بنابراین مصرف تازه و فراوری آن طرفداران زیادی داشته و بازار مصرف خوبی برای آن وجود دارد؛ لذا توسعه کاشت این مورد هم سودآور خواهد بود.

در گلخانه های شهرستان آوج تولید توت فرنگی به تازگی صورت می گیرد و از آنجایی که این محصول دارای بازار مصرف خوبی است و جزء محصولات پر بازده است، تولید بیشتر این محصول در شهرستان دارای مزیت است.

شهرستان آوج ظرفیت های بسیار خوبی برای احداث باغات پسته دارد و تولید این محصول در این منطقه توجیه اقتصادی دارد. درخت پسته در مناطق نیمه بیابانی رشد می کند و با زمین مرطوب سازگاری ندارد. این درخت در برابر سرمای شدید زمستان و گرمای زیاد تابستان مقاوم است. کیفیت آب مصرفی برای آبیاری درخت پسته به گونه ای است که در کاشت سایر محصولات کشاورزی با آن آب غیر ممکن یا غیر اقتصادی است. در شهرستان آوج احداث باغات پسته دارای مزیت است و می توان در این زمینه در آوج فعالیت کرد.

زیتون درختی است بسیار مقاوم و بی تفاوت به نوع خاکی که در آن کاشته می شود؛ اما رطوبت زیاد را تحمل نمی کند و در زمین های غنی و خوب آبیاری شده محصول فراوانی می دهد. توسعه کشت زیتون در نواحی سرد محدود می شود؛ زیرا بندرت دمای 12 درجه سانتیگراد را تحمل می کند و از طرفی آب و هوای خشک و بادهای شدید را بخوبی تحمل می کند. آب و هوای شهرستان آوج تقریبا به رودبار شبیه است و از این رو می توان در این منطقه باغات زیتون را احداث کرد و به سودآوری رسید.

گل محمدی، گیاهی مقاوم به کم آبی، آفات و امراض است که علاوه بر خواص درمانی، دارای مزیت‌های اقتصادی فراوانی مانند ارزش صادراتی، جذب گردشگر و اشتغال زایی است. غنچه خشک، مایع گلاب، روغن و اسانس، فرآورده‌های برگرفته از گل محمدی است که علاوه بر عرضه در بازارهای داخلی، قابلیت صادرات به کلیه کشورهای جهان را دارا هستند. کشور ما می‌تواند بالاترین مرجع تولید و بهترین تولیدکننده گل محمدی در دنیا باشد، چرا که این پتانسیل در کشور وجود دارد. در مورد بازار جهانی نیز، پرورش و کشت گل محمدی، بیش از 30 میلیارد یورو در دنیا گردش مالی دارد. از آنجایی که بحران کمبود آب در کشور در چند سال اخیر به حد هشدار خود رسیده، تغییر الگوی کشت در کلیه فعالیت های کشاورزی متناسب با شرایط منطقه جزء سیاست های دستگاه های ذی‌ربط قرار گرفته است. گل محمدی، مصرف آب کمتری نسبت به دیگر محصولات دارد؛ از این رو توجه به کشت این محصول ضمن افزایش راندمان آب و به دست آوردن ارزش افزوده محصول کشاورزی، حائز اهمیت است.

در شهرستان آوج تولید هندوانه، خربزه و طالبی نیز انجام می شود. این محصولات در آوج دارای کیفیت خوبی هستند؛ اما مسئله ای که در خصوص تولید آنها وجود دارد این است که این محصولات بسیار آب مصرف می کنند و همین امر باعث می شود که کشاورزان شهرستان آوج با اینکه از لحاظ منابع مشکلی ندارند؛ اما برای افزایش فعالیت در زمینه کشت این نوع محصولات باید از آبیاری های مکانیزه استفاده کنند.

در شهرستان آوج پرورش قارچ های صدفی و دکمه ای به تازگی انجام می شود و با توجه به اینکه بازار مصرف خوبی برای این محصول در داخل استان قزوین و استان های اطراف به وجود آمده است، پرورش این محصول برای شهرستان آوج دارای مزیت است. در واقع یک دوره کامل پرورش قارچ 60 روز به طول می انجامد که قابلیت کاهش به 35 روز را نیز دارد؛ بنابراین توسعه پرورش قارچ نیز از کسب و کارهای خوب این شهرستان است که در صورت بازاریابی، سوددهی خوبی خواهد داشت.

 

· صنایع غذایی

صنایع غذایی در ایجاد اشتغال و ارزش افزوده از ضریب تکاثر بالایی بر خوردارند که در افزایش درآمد، کاهش ضایعات، ارتقاء کیفیت محصولات تولیدی، تحریک افزایش تقاضا برای محصولات کشاورزی، حضور در بازارهای جهانی و رونق کسب و کار اثر گذارند. سهم اندک صنایع غذایی از تولید 90 میلیون تنی محصولات کشاورزی ایران و همچنین تعطیلی و یا فعالیت کمتر از ظرفیت برخی از واحدهای صنایع غذایی در کنار حجم بالای واردات محصولات غذایی گویای اهمیت موضوع سرمایه گذاری در این عرصه و رفع چالشهای آن است.

احداث کارخانه فراوری محصولات کشاورزی مهم ترین روش برای ایجاد اشتغال پایدار و عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی در شهرستان آوج است. ایجاد صنایع غذایی، علاوه بر ایجاد اشتغال، باعث ارتقای سطح درآمد ارزی و ارزش افزوده می‌شود و با کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع را ممکن می‌کند.

تولید انگور در شهرستان آوج زیاد است و تولید کشمش و شیره انگور بعد از فرش و پسته سومین محصول غیرنفتی و صادراتی کشور محسوب می شود. در شهرستان آوج انگورهای تولید شده علاوه بر اینکه به صورت خام به استان های اطراف ارسال می شود، محصولات فراوری شده آن نظیر کشمش، سرکه، آبغوره و شیره انگور نیز صادر می شود و ایجاد واحدی برای تولید این محصولات در شهرستان مزیت دارد.

فراوری بادام می‌تواند یکی از گزینه های شغلی مناسب برای اشتغالزایی و درآمدزایی باشد. مغز بادام برای فرآوری بیشتر، توزین شده و عملیاتی چون برش زدن، خرد کردن، بو دادن، نمک زدن و یا دودی کردن روی آن انجام می گیرد و در نهایت محصول نهایی درون شیشه، فویل، قوطی، کیسه یا جعبه بسته بندی شده و بارکد میخورد و به بازار عرضه می شود. همچنین تکه های کوچک مغز بادام نیز ممکن است آسیاب شده و به صورت آرد یا خمیر برای فرآورده های نانوایی استفاده شوند.

روغن گردو یکی از گران‌ترین روغن‌های طبیعی موجود در بازار است و روغن گردوی استخراج‌ شده از طریق تکنیک‌های پرس سرد، احتمالا گران‌تر هم باشد. این روغن به‌راحتی در دسترس و در تمام جهان شناخته‌ شده است، ولی بسیاری از مردم هنوز از این روغن که خواص فراوانی دارد بهره نمی‌برند، زیرا از خواص روغن گردو آگاهی ندارند، اما با آگاهی دادن به مردم می توان بازار فروش این روغن را گسترده تر کرد. یکی دیگر از محصولاتی که از گردو می توان تولید کرد، ترشی گردو است. این ترشی خوشمزه علاوه بر خواص بی نظیر در کاهش سطح کلسترول خون نیز مفید است. تولید روغن گردو از سایر فرآورده های آن دارای مزیت بیشتری است.

با توجه به باغات خوب میوه، فراوری این موارد شامل تولید میوه خشک، آبمیوه و سایر فراورده های میوه مانند مربا، لواشک، کمپوت و ... پتانسیل های لازم برای سرمایه گذاری و بازدهی را دارد. در بین موارد نام برده شده تولید کنستانتره، آبمیوه، مربا و کمپوت اولویت بالاتری دارد و می توان یک کارخانه با تمام خطوط تولید این محصولات ایجاد کرد.[3]

تهیه چیپس میوه به دلیل فراوانی تولید میوه های باغی در شهرستان نیز می تواند زمینه اشتغال خوبی را چه در مقیاس کارگاهی و چه کارخانه ای برای علاقه مندان فراهم کند. خشک کردن میوه‌جات، یکی از روش‌هاي جلوگیري از فساد میکروبی آن‌ها است. در این روش، در اثر کاهش میزان رطوبت، امکان فساد میکروبی بسیار کم شده و سرعت دیگر واکنش‌هاي مضر نیز، به مقدار قابل توجه‌ای کاهش می‌یابد. خشک کردن، ضمن اینکه روي محصول اثر حفاظتی دارد، وزن و حجم آن را نیز به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد، در نتیجه از هزینه‌های حمل و نقل و ذخیره‌سازي نیز می‌کاهد. با توجه به اینکه بخشی از بازار میوه خشک ایران، سهم محصولات وارداتی است، با تولید مشابه داخلی این میوه‌ها (از نظر نوع و کیفیت)، می‌توان مانع از واردات و خروج میلیون‌ها دلار ارز از کشور شد. همچنین نیاز بیش از حد برخی از کشورها به این گونه محصولات (به دلیل شرایط ویژه اقلیمی آن‌ها، هزینه بالای حمل و نقل سبزیجات و میوه‌های تازه و محدود بودن زمان نگه‌داری آن‌ها)، فرصت مناسبی برای رونق تولید و صادرات چیپس میوه فراهم آورده است. تهیه چیپس میوه از میوه‌های تازه، در صورت فروش کلیه محصولات تولید شده، توجیه اقتصادی بسیار مناسبی دارد. تولید چیپس میوه نسبت به سایر فعالیت ها در جهت تولید فرآورده های میوه جات اولویت کمتری دارد.

با وجود وفور تولید محصولات کشاورزی در کشور بررسی‌ها نشان می‌دهد که حدود ۳۰ درص از آن در مراحل کاشت، داشت و برداشت به ضایعات تبدیل می‌شوند. از سوی دیگر برداشت و یا تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در یک بازه زمانی مشخصی رخ می‌دهد؛ اما مصرف آن‌ها در طی سال صورت می‌پذیرد؛ لذا صنایع تبدیلی می‌تواند زمان استفاده از محصولات را افزایش دهد و از میزان ضایعات آن بکاهد. همچنین گسترش این صنایع موجب اشتغال‌زایی، ایجاد درآمد و جلوگیری از اتلاف و ضایع شدن محصولات می‌گردد. یکی از این صنایع، صنعت تولید رب گوجه فرنگی است که دارای کاربردهای فروانی از قبیل چاشنی و بهبود دهنده رنگ و طعم انواع غذا، ماده اولیه سس‌ها و کنسروها است و با توجه به اینکه کاشت این محصول در این شهرستان وجود دارد، تولید رب از مزیت هایی است که قابل سرمایه گذاری است.

پودر گوجه‌فرنگي محصولي است كه زمان زیادی از توليد آن در كشور نمي‌گذرد و در همین مدت هم توانسته جاي خود را در بازار باز كند، زیرا اين پودر به دليل داشتن وزن و حجم كمتر نسبت به ساير فراورده‌هاي گوجه‌فرنگي، باعث سهولت و صرفه‌جويي در حمل ‌و نقل و بسته‌بندي شده و ماندگاري و عمر مفيد بيشتري دارد. از طرفي برخی آنتي ‌اكسيدان‌های موجود در گوجه‌فرنگي طی فرايند توليد رب از بين مي‌ رود اما اين مواد در پودر گوجه حفظ شده و از بين نمي‌روند. مزيت ديگر اين پودر نداشتن مواد نگهدارنده در تركيبات آن نسبت به رب است چرا كه رب، ماندگاري كمتري دارد و براي جلوگيري از اين حالت از مواد نگهدارنده بيشتري در ترکیب آن استفاده می‌ شود. پودر گوجه فرنگی در صنایع غذایی و دارویی دارای کاربردهای متنوعی است. از جمله کاربردهای گسترده این محصول می‌توان به کاربرد آن در مواد غذایی منجمد شده و نیمه آماده، سوپ‌های آماده، اسنک‌ها (شامل پفک، چیپس،...) و... اشاره نمود. به طور کلی می توان گفت از این محصول به عنوان چاشنی در تولید محصولات مختلف استفاده می‌شود.

تولید خیارشور از خطوطی است که توجیه اقتصادی دارد. خط تولید خیار شور به دلیل سرمایه نسبتا کم در مقایسه با دیگر خطوط تولید از یک سو و مواد اولیه تولید شده در داخل شهرستان از سوی دیگر فرصتی مناسب در مورد سرمایه گذاری است.

کسب و کار تولید شیرینی را نیز می توان با تجهیزات کم و سرمایه پایین شروع کرد و در زمان کوتاه با فروش محصول به سود بالایی رسید. پخت شیرینی یکی از مشاغل زودبازده بوده و یک فرصت شغلی مناسب مخصوصا برای زنان خانه دار محسوب می شود. یافتن بازار فروش محصول یکی از ضروریات این حرفه بوده که با تبلیغات مناسب مخصوصا در فضای مجازی می توان به آن دست یافت. توجه به این نکته ضروری است که یکی از لازمه های موفقیت در این شغل گذراندن دوره های آموزشی مرتبط با پخت شیرینی است.

در تولید نان به روش صنعتی، نان با استفاده از تکنولوژی روز دنیا، ماشین ­آلات مدرن و به صورت مکانیزه (تمام اتوماتیک) و بدون دخالت دست و در مقیاس بالا تولید می گردد. از مزایای تولید صنعتی نان، ارتقاء کیفیت نان، ارزش غذایی بیشتر، ضایعات کمتر، تنوع محصول و بسته بندی و استفاده بهینه از انرژی است.

در شهرستان آوج تولید رشته آش به صورت خانگی انجام می شود و با توجه به اینکه گندم این شهرستان به سیلو و کارخانه آرد اطراف شهرستان ارسال می شود، می توان از این آرد در جهت تولید رشته آش استفاده کرد و با برند این شهرستان به فروش رساند و به سوددهی رسید.

عمده حبوبات تولید شده در شهرستان آوج لوبیا و نخود هستند که برای این محصولات احداث واحدهایی جهت تولید کنسرو لوبیا، تولید نخودچی و همچنین تولید لپه از نخود به ترتیب بیان شده دارای مزیت است.

نخود چی در واقع از خیساندن و جوشاندن نخودها در دیگ های بزرگ و در نهایت بو دادن و شور کردن آن ها به دست می آید.[4]

تولید لبنیات در شهرستان آوج به صورت سنتی و برای تامین نیاز شهرستان انجام می شود و با توجه به تولید شیر در این منطقه، تولید لبنیات چه به صورت نیمه صنعتی و چه به صورت سنتی از جایگاه ویژه ای برخوردار است؛ زیرا هم به سلامت افراد جامعه ارتباط پیدا می‌کند و هم از لحاظ سودآوری جایگاه مناسبی دارد. ضمن اینکه ایجاد اشتغال پایدار هم از مزیت های راه اندازی این کسب و کار است.

در بین فراورده های عمل آوری شده از گوشت، سوسیس و کالباس به دلیل آماده سازی سریع و همچنین طعم و مزه مطلوب، مصرف بیشتری دارند. برای حفظ این جایگاه و افزایش تقاضای این محصولات، علاوه بر انتخاب روش های مناسب تولید و فراوری، باید به نوع و شکل بسته بندی آنها نیز توجه نمود. سوسیس و کالباس از رایج ترین فراورده های گوشتی عمل آوری شده هستند که مورد توجه مردم قرار گرفته اند. سوسیس و کالباس حاوی پروتئین های حیوانی کافی، چربی، کربوهیدرات و ویتامین بوده و می توان آنها را از جمله غذاهای آماده در سفره خانواده ها نام برد؛ بنابراین ایجاد واحدی برای تولید سوسیس و کالباس با توجه به وجود مواد اولیه آنها در این شهرستان، سودآور خواهد بود.

 

· زراعت

استان قزوین و شهرستان آوج در حوزه فعالیت های کشاورزی در کشور حرفی برای گفتن دارند و بیشتر نیاز استان های همجوار نظیر البرز، تهران، زنجان و گیلان در خصوص محصولات زراعی نظیر گندم، جو، سیب زمینی و حبوبات را تامین می کنند.[5]

گندم و جو در این شهرستان به هر دو صورت دیم و آبی کشت می شود و این محصولات کیفیت بالایی دارند. بخشی از این محصولات در شهرستان آوج توسط دولت به صورت تضمینی خریداری می شود و بخشی نیز جهت تامین نیاز استان های اطراف به سیلوهای این استان‌ها ارسال می شود.

کاشت گندم نسبت به بقیه محصولات کم دردسرتر و کم آفت تر است. گندم در بازه زمانی حدودا هشت ماهه به ثمر نشسته و به مرحله سود دهی می رسد. همچنین برخی از اراضی این شهرستان به دلیل پایین بودن کیفیت خاک آن ها به کشت جو اختصاص یافته است؛ بنابراین با توجه به مقاومت جو به شوری و عمق کم خاک کشت این محصول در شهرستان آوج دارای مزیت تولید می باشد.

بیشترین حبوبات تولید شده در شهرستان آوج شامل نخود، لوبیا و عدس است که به صورت دیم نیز در شهرستان قابلیت کشت دارند. قرار دادن نخود، لوبیا و عدس در تناوب با کشت گندم به علت افزایش ازت خاک باعث حاصلخیزی خاک می‌شود و میزان تولید گندم را افزایش می دهد. همچنین بقایای این گیاهان باعث افزایش حاصلخیزی خاک می شود و برای گسترش سطح زیر کشت با توجه به فراهم بودن بستر مناسب، پیشنهاد مناسبی هستند.

یکی از محصولات مناسب جهت تغییر الگوی کشت و سازگاری با شرایط کم آبی، سیر است. سیر گیاهی است که نسبت به سایر محصولات آفت و بیماری کمتری دارد و بنابراین می توان آن را با مشکلات کمتری به صورت کاملا ارگانیک تولید کرد. کشت سیر در چند سال اخیر در شهرستان انجام شده و شرایط خوبی را نیز ایجاد کرده است و از این رو برای افزایش کشت این محصول در شهرستان مزیت وجود دارد.

سیب زمینی بعـد از گنـدم، برنـج و ذرت، بیشتریـن سـهم را در میـزان تولید محصولات غذایـي داراسـت و نقـش مهمـي در تغذیه و سـبد غذایي جمعیـت جهان دارد. در کشـورهاي در حال توسـعه، اهمیـت غذایـي سـیب زمیني به مراتـب بیشتـر اسـت و در ایـران نیـز بعـد از گنـدم، رتبـه دوم را بـه خـود اختصاص داده اسـت. بـرای تولید پایـدار محصول سـیب زمینی، آب مهم تریـن عامـل اسـت کـه بـا توجـه بـه مشـکل کم آبـی در کشـور، تـلاش در جهـت اسـتفاده بهینه از آبهاي اسـتحصالی و کاهش برداشـت از منابع آب زیرزمیني، اجتناب ناپذیر اسـت. با توجه به اینکه این محصول در استان های دیگر نیز کشت می شود و قیمت تمام شده برای فروش آن بین کشاورزان بسیار کم شده است، ایجاد بازار فروش برای این محصول می تواند باعث افزایش کشت آن شود.

برای کشت زعفران در هر منطقه ای نیاز به شرایطی مانند خاک شنی رسی، آب و هوای گرم و خشک و همچنین زمین هایی که قبلا در آن کشت زعفران انجام نشده باشد، است. با توجه به شرایط لازم ذکر شده کشت زعفران در این شهرستان به میزان کم انجام شده و کشت بیشتر این محصول به هر دو صورت آزاد و گلخانه ای برای شهرستان مزیت دارد.

کشت پیاز در چند سال اخیر در شهرستان انجام شده است. پياز به‌صورت محصول یک‌ساله كشت می‌شود. این گیاه متعلق به فصل خنک است و بهترین دما برای جوانه زدن بذر پیاز 18 درجه سانتی‌گراد و حداقل و حداکثر دما برای این مرحله از رشد به ترتیب 7 و 29 درجه سانتی‌گراد است. این محصول از مهم‌ترین محصولاتی است که در سطح وسیعی در تمام دنیا کشت می‌گردد و به‌عنوان چاشنی و طعم‌دهنده در اکثر غذاها استفاده می‌شود و دارای مصارف پزشکی و دارویی متعددی است؛ بنابراین بازار مصرف خوبی داشته و توسعه کشت آن توجیه اقتصادی دارد.

اصلاح الگوی کشت یکی از راهکارهای دولت برای مدیریت منابع آب و عبور از تنش‌های آبی است. چنان که کشاورزان بایستی کشت محصولات استراتژیک همچون دانه روغنی کلزا را جایگزین محصولات آب‌دوستی مانند سیب‌زمینی کنند. کلزا یکی از دانه‌های روغنی بسیار مهم است که در مناطق معتدل کشت می‌شود و کاشت این محصول کم آب‌بر و به‌صرفه می‌تواند نقش مهمی در تحقق اقتصاد مقاومتی و تضمین امنیت غذایی شهروندان داشته باشد. کشت این محصول با توجه به اینکه در دوره کشت آن که در بهار و پاییز است، شرایط آب و هوایی آوج مناسب است، برای شهرستان مزیت دارد. علاوه بر کشت کلزا، کشت آفتابگردان نیز به دلیل اینکه یکی از نباتات روغنی مهم جهان است و از نظر تولید روغن، بعد از سویا در مقام دوم قرار دارد و بیش از 14 درصد از کل روغن نباتی جهان را تولید می کند و با توجه به استقبال کشاورزان و شرایط اقلیمی مناسب در شهرستان دارای مزیت است. برای افزایش فعالیت در زمینه کشت دانه های روغنی می توان با شرکت های تولید کننده روغن نیز قرارداد بست تا از بابت بازار فروش و درآمدزایی نیز برای کشاورزان مشکلی ایجاد نشود.

کشت گلرنگ با توجه به اینکه خواص درمانی خوبی دارد و می توان در صنعت داروسازی نیز از آن استفاده کرد، در آینده محصول جایگزین زعفران به حساب می آید و از روغن های مایع دیگر ضرر کمتری دارد، برای تولید در شهرستان به صورت دیم قابلیت دارد.

در شهرستان آوج، گیاهان دارویی خودرو به میزان زیادی وجود دارند، که این گیاهان به صورت خانگی خشک و بسته بندی شده و مورد استفاده قرار می گیرند[6]. اقلیم این منطقه یکی از مناسب‌ترین اقلیم‌ها برای پرورش گیاهان دارویی است. با این که پرورش و فرآوری گیاهان دارویی در ایران فرآیندی شناخته شده است؛ اما آن چنان که باید و شاید از این ظرفیت استفاده نمی‌شود. گیاهان دارویی به اشکال مختلف قابلیت فرآوری و عرضه به بازار را دارند. بازار این گیاهان صرفا مختص بازارهای داخلی نبوده و در کل جهان برای تولیدات گیاهان دارویی ایران متقاضی وجود دارد. این تقاضا به علت روی گردانی از داروهای شیمیایی و یا حتی استفاده شدن برخی از این محصولات در تولیدات کارخانه‌های بزرگ دارویی همواره رو به افزایش است. گیاهان دارویی گونه‌ها و مصارف مختلفی دارند. از این گیاهان نه تنها برای درمان بیماری‌ها بلکه در صنایع کنسروسازی، نوشابه سازی، ‌عطر سازی و غذایی نیز استفاده می‌شود. گیاهان دارویی به طور معمول در طبیعت یافت می‌شوند که می‌توان با برداشت آن‌ها اقدام به فروش مستقیم و یا فرآوری آن‌ها نمود. در ضمن امروزه بسیاری از مردم گیاهان دارویی را به صورت هدفمند در مزارع پرورش می‌دهند. شهرستان آوج نیز یکی از شهرستان هایی است که کشت گیاهان دارویی در آن بسیار موفق عمل کرده است. با توجه به نکات ذکر شده، گسترش این گیاهان ضمن وجود صنایع فراوری آنها با سود خوبی همراه خواهد بود.

گیاه ذرت در برابر خشکی مقاوم بوده و میزان ثمردهی آن در هکتار بالا است. همه این عوامل باعث شده که این گیاه بعد از گندم و برنج سومین سطح زیر کشت را در بین محصولات به خود اختصاص دهد. ذرت در دو نوع علوفه ای و دانه ای کشت می شود. در ضمن دولت برای تشویق به کشت این گیاه، اقدام به خرید تضمینی ذرت از کشاورزان می کند. روغن ذرت، کنسرو بلال و دانه ذرت به مصارف انسانی می رسد و همچنین دانه ذرت در مرغداری ها و علوفه تر، خشک، سیلو شده و کنجاله دانه ذرت نیز در دامداری ها جهت تغذیه دام مورد استفاده قرار می گیرد. کاکل ذرت نیز در داروسازی به کار می رود و از ساقه و برگ ذرت نیز در صنایع کاغذ، مقواسازی و تولید کاغذ دیواری استفاده می شود. با توجه به موارد ذکر شده، توسعه سطح زیر کشت ذرت مقرون به صرفه خواهد بود. البته نکته ای که در خصوص کشت ذرت در شهرستان وجود دارد، این است که برای تولید به آب زیادی نیاز دارد و باید برای آبیاری از روش های مکانیزه و مدرن استفاده شود.[7]

کشت چغندر به میزان کم از دو نوع لبویی و قندی در بعضی از مناطق شهرستان انجام می شود. برای کشت چغندر قند با توجه به نیاز کشور به قند و شکر و هچنین وجود شرایط مناسب آب و زمین های کشاورزی در شهرستان مزیت خوبی در زمینه این تولیدات وجود دارد. البته نکته ای که در خصوص کشت چغندرقند در شهرستان وجود دارد، این است که برای تولید به آب زیادی نیاز دارد و باید برای آبیاری از روش های مکانیزه و مدرن استفاده شود.

علاوه بر اینکه یونجه به عنوان خوراک دام مصرف می شود، استفاده های دیگری نیز دارد. گیاه یونجه را به دلیل دارا بودن انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی و پروتئین‌ها سلطان گیاهان می‌نامند. یونجه، گیاهی است که امروزه در اذهان عمومی تنها به درد علوفه دام می‌خورد، درحالی‌که در گذشته استفاده‌های فراوان از این گیاه پرفایده می‌شده است. این گیاه که عمدتاً در آسیا کشت می‌شود از اولین گیاهان دارویی شناخته‌ شده برای بشر است. یونجه در درمان ضعف عمومی، ضعف بنیه، کم‌خونی و اعصاب مفید است و مغز و ستون فقرات را قوت می ‌بخشد. این گیاه خوراکی با خواص تغذیه‌ای فوق‌العاده، منبع غنی از ویتامین‌های B ،K ،E ،D ، A و همچنین املاح معدنی نظیر کلسیم، اسیدفولیک، منیزیم و پتاسیم به حساب می‌آید؛ بنابراین با انجام تبلیغات صحیح می توان بازار فروش گسترده تری در این زمینه داشت و علاوه بر کسب درآمد از فروش آن در داخل شهرستان، با ارسال آن به خارج از شهرستان نیز سود خوبی کسب کرد.

 

· دامداری

دامداری به عنوان یکی از حوزه‌های بخش کشاورزی، در سطح گسترده‌ای در شهرستان آوج انجام می شود و در نتیجه انجام این حرفه، سود اقتصادی خوبی را نیز نصیب مردم این منطقه کرده است. از آن جایی که حوزه دامداری با یکی از مهم ترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و خصوصا منابع پروتئینی مرتبط می‌باشد، توجه به آن امری ضروری است. فعالیت در این حوزه شغلی و افزایش بهره وری در آن، می تواند عاملی برای توسعه صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی در این شهرستان محسوب شود.

در شهرستان آوج پرورش دام و دامداری یکی از فعالیت های مهم به شمار می آید و همین امر باعث شده تا علاوه بر اینکه دامداری به صورت سنتی انجام بگیرد، واحد هایی برای فعالیت به صورت نیمه صنعتی و صنعتی نیز ایجاد شود.

پرورش دام سبک و سنگین در شهرستان آوج صورت می گیرد؛ ولی تعداد دام های سبک بیشتر است. دام های سبک شهرستان که شامل بز و گوسفند هستند بیشتر از نژادهای بومی اند و تنها نژاد اصلاح شده دام سبک که در این شهرستان به صورت صنعتی پرورش داده می شود، بز سانن است.

در شهرستان آوج مراتع غنی و باارزشی وجود دارد و به همین دلیل پرورش گوسفند به دلیل توان بالای گوسفند برای تحمل اقلیم های متفاوت، جیره غذایی کمتر و در نتیجه هزینه کمتر رونق بیشتری در این شهرستان دارد.

پرورش میش در شهرستان به دلیل اینکه سوددهی این دام در بره آوری است در شهرستان قابلیت خوبی دارد. اگر گوسفندی بره نیاورد سودی برای صاحبش ندارد؛ زیرا با فروش بره هاست که دامدار به سود می رسد و با توجه به شرایط خوبی که برای پرورش این دام در شهرستان وجود دارد، پرورش آن دارای مزیت است.

علاوه بر گوسفند و میش، پرورش بز سانن نیز به دلیل اینکه یک نژاد شیری پرتولید بوده و نسبت به بزهای بومی، تولید شیر بسیار بیشتری دارد و می‌تواند بخشی از نیاز کشور به شیر و پروتئین حیوانی را تأمین نماید، دارای مزیت پرورش است.

دام های سنگین شهرستان بیشتر اصلاح شده و دورگ هستند و جهت تولید گوشت و شیر پرورش داده می شوند.[8]

در راستای تامین گوشت، پرواربندی گوساله نیز می تواند مزیت موفقی باشد. مزایای ورود به عرصه پرورش گوساله دارای جنبه های مختلف است. از یک طرف، از پوست گاو گوشتی در چرم‌سازی استفاده می‌شود؛ از طرف دیگر از گوشت آن جهت استفاده در تغذیه انسان بهره برداری می شود. همچنین به لحاظ اقتصادی در درآمدزایی انسان تاثیر گذار است. علاوه بر این موارد، برای جلوگیری از واردات گوشت گوساله از کشورهای دیگر تولید آن اهمیت دارد. در کشور ما در حال حاضر پرورش گاو به دو صورت صنعتی و سنتی انجام می گیرد. قابل ذکر است که در راستای ترویج فرهنگ اقتصاد مقاومتی توجه به تولید در سطوح کوچک حائز اهمیت است. برای پرواربندی صحیح باید علاوه بر تولید گوشت، کیفیت محصول نهایی نیز مدنظر قرار بگیرد. در پرواربندی علمی و صنعتی از دام‌های نر جوان نژادهای گوشتی استفاده می‌شود. حدود نیمی از گوشت قرمز کشور توسط گاوهای پروار شده تأمین می‌شود؛ بنابراین این بخش از دامپروری و دامداری دارای ظرفیت زیادی برای توسعه و پیشرفت دارد. افزایش تولید گوشت قرمز باعث کاهش وابستگی کشور به واردات این محصول غذایی، ایجاد اشتغال و فعال شدن نیروهای بیکار در سطح شهر و روستاها می‌شود. استفاده از ظرفیت ژنتیکی دام‌های گوشتی و کاهش کشتار دام‌های شیری و مولد از دیگر محاسن پرواربندی با روش‌های نوین است. پرواربندی گوساله با روش‌های علمی و نوین سبب کاهش دوره پرواربندی، کاهش هزینه تولید گوشت و جلوگیری از تخریب مراتع می‌شود.

پرورش دام های اصلاح شده سمینتال و هلشتاین به دلایلی که در ادامه ذکر می شود، برای شهرستان آوج دارای مزیت است. گاو سمینتال جزء بهترین گاوهای شیری و گوشتی جهان است. افزایش وزن روزانه فوق العاده و گوساله دهی با فاصله 365 روز، مقاومت بالا نسبت به بیماریهای عفونی و متابولیکی، عمر مفید بالا، مدیریت آسان این نژاد و همچنین سازگاری بسیار خوب و قابل توجه با محیط پرورش همان چیزی است که یک دامدار برای بقاء و پیشرفت به آن نیاز دارد؛ بنابراین با توجه به اینکه در حال حاضر پرورش این نژاد در حال حاضر در این شهرستان انجام می‌َشود، گسترش پرورش آن صرفه اقتصادی خوبی را به دنبال دارد.

گاو هلشتاین که به نام هولشتاین نیز شناخته می شود جز سنگین وزن ترین گاوهای شیری در جهان است. این نژاد که از نظر تولید شیر بهترین نژاد در میان گاوهای شیری است حدودا ۷۲۴۰ لیتر شیر تولید می کند. درصد چربی این شیر ۳٫۶۵ درصد و درصد پروتئین آن نیز ۳ درصد است. این گاوها به طور روزانه تقریبا ۳۴ کیلوگرم شیر تولید می کنند. این گاوها برای تولید شیر بسیار مناسب و از این رو برای شهرستان دارای مزیت هستند.

در سال های گذشته در آوج زنبورداری به صورت سنتی انجام می گرفت. با توجه به پوشش گیاهی مطلوب و شرایط آب و هوایی مناسب، فعالیت در زمینه زنبورداری رونق گرفته است و به تازگی به صورت مکانیزه نیز انجام می شود. کوهستانی بودن و پوشش گیاهی بسیار خوب شهرستان شرایط مناسبی را برای زنبورداری مهیا کرده است. زنبورداری حرفه ای است که علی رغم نیاز کم به سرمایه اولیه، سودآوری بالایی دارد و در شهرستان آوج توانایی افزایش فعالیت را دارد.[9]

 

· صنایع تبدیلی و تکمیلی

با وجود تنوع تولید محصولات کشاورزی در شهرستان آوج، بررسی‌ها نشان می‌دهد که سالانه مقداری از این محصولات در مراحل کاشت، داشت و برداشت به ضایعات تبدیل می‌شوند. از سوی دیگر برداشت و یا تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در یک بازه زمانی مشخصی رخ می‌دهد؛ اما مصرف آن‌ها در طی سال صورت می‌پذیرد؛ لذا توسعه صنایع تبدیلی در شهرستان آوج می‌تواند زمان استفاده از محصولات را افزایش دهد و از میزان ضایعات آن بکاهد. همچنین گسترش این صنایع موجب اشتغال‌زایی، ایجاد درآمد و جلوگیری از اتلاف و ضایع شدن محصولات در این شهرستان خواهد شد.

میوه های تولید شده در شهرستان به صورت فله ای بفروش می رسند و با کیفیت ترین محصولات با سایر تولیدات که کیفیت پایین تری دارند به یک قیمت به فروش می رسند.[10] از این رو سورتینگ و درجه بندی میوه ها و سبزیجات تولید شده باعث می شود، تا محصولاتی که صادراتی هستند، یک دست باشند و کسب درآمد از این فعالیت به مراتب بیشتر شود.

بسته بندی عبارت است از هنر و علم آماده سازی مواد غذایی برای انبار کردن و در نهایت فروش. بسته بندی باید تا حد امکان ساده و ارزان باشد، ضمن اینکه اهداف اولیه بسته بندی یعنی خاصیت حفاظتی و جذابیت را نیز دارا باشد؛ در نتیجه پرداختن به این موضوع دارای توجیه مناسب اقتصادی بوده و با اجرای این طرح، می توان بستر مناسبی را برای اشتغال نیروهای ماهر و نیمه ماهر فراهم آورد. با توجه به میزان حبوبات و خشکبار تولید شده در این شهرستان، می توان واحدی برای بسته بندی این محصولات احداث کرد و سوددهی مناسبی برای شهرستان داشت.

یکی از صنایع تبدیلی پیشنهادی که کسب و کاری نوپا به حساب می آید فرآوری پوست خشکبار (مانند گردو، بادام و پسته) است. افرادی هستند که این پوست­ها و ضایعات را جمع کرده و صادر می­‌کنند، گاهی هم آن­ها را به تولید کنندگان کربن اکتیو، خوراک دام و کسانی که کارهای مربوط به حفاری انجام می­‌دهند می­فروشند. این شغل نه خیلی به تجهیزات و لوازم مدرن نیاز دارد و نه تحصیلات و آموزش خاصی را می­طلبد. تنها کاری که لازم است انجام شود این است که باید با کارخانه‌­های تولید خشکبار و مصرف کنندگان این نوع خوراکی­‌ها ارتباط برقرار کرد. به غیر از استفاده از پوست خشکبار در داخل کشور، بیشتر آن ها به کشورهای ترکیه و چین صادر می­شود. در آن­جا از این پوست­ها در تنور­های نانوایی، موتورخانه‌­های مکان­های عمومی نظیر هتل­ها و دانشگاه­ها و تولید کف پوش و لمینیت استفاده می­شود. برای اینکه بتوان پوست خشکبار را فرآوری کرد به یک کارگاه که در آن دستگاه آسیاب قرار می گیرد نیاز است. از این طریق پوست های جمع آوری شده را می توان آسیاب کرد و پودر تولید شده را به فروش رساند.

همچنین از پوست گردو می توان برای تولید زغال فشرده نیز استفاده کرد. زغال فشرده برعکس زغال های طبیعی از چوب درخت به وجود نمی آید و همین امر باعث می شود که درختان کمتری قطع بشود. زغال های طبیعی به دلیل ترکیبات طبیعی که دارند میزان قابل توجهی دود از خود تولید می کنند ولی زغال های فشرده به دلیل دارا بودن ترکیبات صنعتی دود کمتری تولید می کند. با توجه به این که کسب و کار تولید زغال فشرده یک کسب و کار جدید و نو است، راه برای کارآفرینان تازه کار به این حوزه باز است و می توان از آن سود خوبی به دست آورد.

در حال حاضر دو نوع سردخانه در کشور داریم. یکی سردخانه‌های بالای صفر درجه و دیگری زیر صفر درجه است. سردخانه‌های بالای صفر درجه برای نگهداری میوه، سبزی، گل و خشکبار به کار برده می‌شوند و در سردخانه‌های زیر صفر درجه نیز مواد پروتئینی از جمله گوشت مرغ، ماهی و خرما نگهداری می‌شود. در شهرستان آوج خشکبار و میوه های تولید شده بسیار زیاد است و احداث سردخانه بالای صفر درجه در شهرستان دارای مزیت است. البته نکته ای که در خصوص وجود دارد این است که احداث یک یا دو مورد از چنین واحدهایی می تواند نیاز شهرستان را رفع کند و به وجود واحدهای بیشتر نیازی نباشد.

شهرستان آوج دارای مراتع باارزشی است که به دلیل پایین بودن هزینه تأمین علوفه از آنها در مقایسه با هزینه تولید علوفه از طریق کشت آبی، فشار زیادی بر این مراتع وارد می شود. با توجه به افزیش دامپروری و مرغداری‌ها و پایین بودن ظرفیت تولیدی مراتع در شهرستان، این فشار بیشتر و بیشتر می‌شود و برای جلوگیری از تخریب مراتع باید به فکر منابع غذایی غیر مرتعی در شهرستان بود. با توجه به اینکه محصول تولیدی توسط دام های موجود در شهرستان به مصرف می رسد و همچنین میزان دام هر روز رو به افزایش است؛ لذا هر سال نسبت به سال قبل به مقدار بیشتری علوفه و خوراک دام نیاز است. با اجرای پروژه های صنعتی در شهرستان که از ضایعات کشاورزی و… خوراک دام، طیور و آبزیان با ارزش غذایی بالا تولید بشود، هم غذای مورد نیاز دام‌ها تأمین می شود و هم استفاده از مواد اولیه ارزانتر در تولید این محصول سبب خواهد شد تا قیمت تمام شده آن پایین تر و در نتیجه قیمت فروش آن نیز پایین باشد. تولید خوراک دام و طیور می تواند زمینه اشتغال خوبی را به طور مستقیم و غیر مستقیم برای افراد ایجاد کند.

میزان گوشت قرمز و مرغ تولید شده در شهرستان آوج زیاد است و علاوه بر تامین نیاز شهرستان و استان به استان های اطراف نیز ارسال می شود؛ ولی این گوشت تولید شده به صورت فله ای فرستاده می شود و در این بین رنگ و طعم آن تغییر می کند. [11]بسته بندی نیز باید طوری باشد که گوشت را در مقابل نفوذ طعم، بو، رنگ و سایر عوامل خارجی محافظت کرده و از خشک شدن و تبخیر سطحی آن جلوگیری کرده و بتواند خواص حسی و ظاهری و سایر ویژگی‌های گوشت را حفظ و همچنین گوشت را در برابر آلودگی های میکروبی و سایر آلودگی ها نگهداری کند؛ بنابراین با توجه به رونق دامدرای و پرورش مرغ در این شهرستان، بسته بندی گوشت قرمز و گوشت مرغ هم صرفه اقتصادی خواهد داشت و هم امکان صادرات این محصولات را به سایر نقاط راحت تر می‌کند.

عسل در شهرستان آوج به میزان زیادی تولید می شود اما بسته بندی آن به صورت سنتی انجام می گیرد؛ بنابراین راه اندازی خط تولید و بسته بندی عسل یکی از بهترین راهکارهایی است که می‌توان به کمک آن یک منبع درآمد پایدار برای فرد یا خانواده ایجاد کرد. خوشبختانه عسل یکی از موادی است که امکان فاسد شدن آن وجود ندارد و می‌توان آن را برای مدت زمان نسبتاً طولانی بسته بندی کرد. از طرف دیگر روند تولید این محصول پیچیدگی چندانی ندارد و فرد می‌تواند با سرمایه کم حجم بالایی از آن را تولید کند. وجود یک دستگاه بسته بندی عسل مناسب می تواند به فرد کمک زیادی کند. فراوانی عسل تولید شده در سطح استان و شهرستان امکان راه اندازی این کسب و کار را به افراد می دهد و می تواند سود خوبی عاید شخص کند.

کشتارگاه‌های صنعتی نقش مهمی در حفظ محیط زیست دارند، زیرا ضایعات حاصل از کشتار دام نظیر خون و اجزای گوشتی غیر قابل مصرف در محل تبدیل ضایعات به پودر گوشت تبدیل می شود که علاوه بر قرار گرفتن مجدد در چرخه اقتصادی از آلودگی محیط زیست نیز جلوگیری به عمل می آید و فاضلاب حاصل از کشتار نیز در تصفیه خانه های مجهز تصفیه شده و پساب حاصله به مصرف کشاورزی می رسد. در کشتارگاه های سنتی، عملیات کشتار دام در وضعیت کاملاً غیر بهداشتی صورت می گیرد و مصرف گوشت حاصل از این کشتارگاه‌ها به هیچ وجه توصیه نمی شود، همین طور کشتارهایی که خارج از حیطه نظارت سازمان دامپزشکی و در محل هایی خارج از کشتارگاه صورت می گیرد، می توانند عامل آلودگی و بیماری انسان شوند. راه اندازی این واحد به دلیل بالا بودن سطح تولیدات دام این شهرستان دارای مزیت است.

فراوری پوست دام شامل استفاده از پوست گاو در صنعت چرم دوزی و همچنین استفاده از پشم و کرک گوسفند و بز در صنعت ریسندگی، ضمن ایجاد درآمد مناسب برای سرمایه گذار، سود خوبی را نیز نصیب دامدار می‌کند؛ زیرا در حال حاضر پوست دام در شهرستان فراوری نمی‌شود و فعالیت در این زمینه دارای مزیت است.

 

· طیور

پرورش طیور یکی از مشاغل سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار بوده و سود بالایی دارد. در شهرستان آوج مرغداری های صنعتی و نیمه صنعتی به تعداد بسیار زیاد برای پرورش مرغ های گوشتی دایر هستند و تولید گوشت سفید در شهرستان به حدی است که علاوه بر تامین نیاز شهرستان، به استان های همجوار نیز ارسال می شود.[12] با توجه به اینکه در حال حاضر برای احداث مرغداری های صنعتی در شهرستان مجوزی داده نمی‌شود ولی توان پرورش این پرنده در شهرستان دارای مزیت است و می توان در حیطه پرورش مرغ های بومی گوشتی فعالیت کرد. از مزیت‌های اقتصادی پرورش مرغ گوشتی بومی می توان به بازار مطمئن‌تر گوشت مرغ، بازگشت سریع سرمایه و دسترسی نسبتاً آسان به مواد اولیه و خوراک اشاره کرد.

در شهرستان آوج یک واحد تولید مرغ تخم گذار دایر است و با توجه به اینکه پرورش مرغ تخمگذار علاوه بر اینکه به تامین منابع غذایی طبیعی و رونق تولید کمک می کند نقش به‌سزایی در امر اشتغالزایی ، بهبود وضع اقتصادی و خودکفایی در تولید محصول ارگانیک و طبیعی را ایفا می کند، در نتیجه ایجاد واحدهایی برای پرورش مرغ تخمگذار در شهرستان دارای مزیت است و می توان در این حیطه فعالیت کرد.

در شهرستان آوج پرورش سایر طیور به تازگی انجام می شود و بلدرچین، کبک و شتر مرغ از جمله طیوری هستند که به صورت سنتی و نیمه صنعتی در این شهرستان پرورش داده می شوند. در واقع برای پرورش این ماکیان در آوج قابلیت وجود دارد؛ ولی گوشت آنها در شهرستان استفاده نمی شود و از این رو بازار فروش برای آنها باید در خارج از شهرستان یافت شود. طبق لیست مزیت سنجی و بررسی های انجام شده پرورش بلدرچین و کبک با توجه به مزیت هایی که در ادامه عنوان می شود، نسبت به شترمرغ اولویت بالاتری دارند.

بلدرچین پرنده ای با جثه کوچک است که در برابر بسیاری از بیماری ها مقاوم می باشد. پرورش بلدرچین به دلیل هزینه های جاری پایین، اشباع نبودن بازار فروش، کوتاه بودن دوره پرورش (40 روز) و عدم پرورش انحصاری توسط شرکت های بزرگ در مقایسه با سایر طیور مزیت بیشتری دارد. محصولات این پرنده شامل گوشت، تخم بلدرچین و کود است. گوشت و تخم این پرنده دارای ارزش غذایی و دارویی و همچنین سرشار از پروتئین است.

کبک پرنده‌ای است وحشی، که در کوهستان‌ها زندگی می‌کند. این پرنده از قدرت پرواز کمی برخوردار بوده و در دنیا گونه‌های متعددی از آن وجود دارد. محصولات کبک نسبت به دیگر طیور به دلیل طعم و کیفیت مناسب قیمتی بیشتر و مشتریان خاص خود را دارند و از جهت دیگر به دلیل مقاومت نسبتاً بالای این پرنده در مقابل بیماری‌ها، تلفات آن نسبت به دیگر پرندگان کمتر است. همچنین می‌توان به بازار جوجه و تخم کبک اشاره نمود که قابلیت تولید و عرضه بیشتر را دارد و از نظر صادرات در برخی از استان ها در وضعیت مناسبی قرار دارد. همچنین با پرورش کبک به‌صورت صنعتی می‌توان بخشی از نیاز کشور در حوزه گوشت را تأمین کرد و از میزان وارداتآن به داخل کشور کاست.

طبق لیست مزیت سنجی پرورش بوقلمون در این شهرستان دارای مزیت است. گوشت بوقلمون دارای ویتامین های B1، B3،B6 ،B12 و سرشار از ویتامین A و اسید فولیک است. همچنین کلسترول آن نصف گوشت قرمز است و کلسترول بد خون را نیز کاهش می دهد. بوقلمون با جمجه ای ۴۰ گرمی سرعت رشد بالایی دارد به طوریکه در طول ۳ ماه به ۱۵ کیلوگرم می رسد و به سرعت رشد می کند. بوقلمون تنها حیوانی است که ۲ نوع گوشت دارد، سینه این پرنده (بوقلمون) دارای گوشت سفید و گوشت ران آن، قرمز است و به طور میانگین از هر بوقلمون ۶۵ درصد گوشت به دست می آید. نه تنها گوشت بوقلمون مورد استفاده قرار می گیرد، بلکه از پوست پاهای بوقلمون نیز به عنوان چرم خالص در تهیه کیف و کفش نیز استفاده می شود.

 

· صنایع دستی

کشور ایران دارای صنایع دستی متنوع و جذاب بی‌نظیری است که حاصل ذوق و خلاقیت ذهن و دستان توانای زنان و مردان هنرمند این خطه است و از جایگاه ویژه‌ای در میان مردم و به ویژه اقوام و عشایر برخوردار و پاسخگوی همه سلیقه‌ها است. در شهرستان آوج صنایع دستی بیشتر به عنوان مشاغل خانگی معرفی می شوند و بانوان این شهرستان در منازل خود مشغول به فعالیت در این حوزه ها هستند.

از جمله فعالیت های حوزه صنایع دستی در شهرستان آوج قالی بافی، شمع سازی، عروسک بافی، گلیم بافی و بافت تابلو فرش هستند. در این بین عروسک بافی، گلیم بافی و شمع سازی از مزیت بالاتری نسبت به سایرین برخودار است.[13]

امروزه هنر قلاب بافی و بافتنی به عنوان یک سرگرمی و حتی یک حرفه برای کسب درآمد، جایگاه ویژه‌ای کسب کرده است. با یادگیری اصول اولیه قلاب‌بافی و بافتنی و سپس انواع بافت‌ها و طرح‌ها و الگوهای گوناگون می‌توان به راحتی لباس‌های زیبا و منحصر به فرد، وسایل تزیینی، عروسک‌ها و خیلی چیزهای دیگر را با به کارگیری سلایق شخصی خود و با صرف کمترین هزینه در منزل بافت. قلاب بافی‌ها و بافتنی‌ها دارای تنوع بسیاری هستند که در سبک‌ها و طرح‌های گوناگون به هم بافته می‌شوند. تنوع کارهایی که می‌توان با قلاب بافی، بافتنی و ترکیبی از این دو هنر انجام داد فقط به انواع لباس‌ها محدود نمی‌شود. عروسک بافی یکی از تکنیک هایی است که در شهرستان آوج رونق خوبی دارد و با ایجاد بازار فروش مناسب برای این حرفه، می توان به صورت گسترده تری در این زمینه فعالیت کرد.

گليم بافي يكي از شاخه هاي قاليبافي است و در آن از طرح هاي مختلف محلي استفاده مي شود. برخی از مردم شهرستان با مهارت گلیم بافی آشنا هستند و این کار را انجام می‌دهند. این مورد نیز در صورت تامین بازار فروش، همچنان جای کار دارد.

کسب و کار شمع سازی از مشاغل خانگی پر درآمدی است که امروزه به علت خواص دارویی و خواص زینتی و زیبایی شمع بازار مصرفی بالا و پررونقی دارد. بازار مصرف شمع در ایران روزانه 5 میلیارد تومان است که حدود 734 تن می شود. برای تامین نیاز شمع کشور، از ده کشور شمع وارد می شود که عمده آن ها از چین تامین می شوند. ماده اولیه شمع سازی، پارافین است که ایران منابع سرشاری از پارافین را داراست. شمع کالایی است که در کل جهان از قدیم الایام به کار می رفته، می رود و خواهد رفت. اوایل از شمع برای روشنی استفاده می شد اما امروزه برای کارهایی تزئینی و حتی از خواص درمانی آن نیز استفاده می شود. کسب و کار شمع سازی، کسب و کاری است که در مقیاس کوچک هم بازدهی بالایی دارد و به همین دلیل به بخش مشاغل خانگی اضافه شده است. این کار به مجوز خاصی نیاز ندارد و می‌توان با گذراندن دوره های آموزشی این کسب و کار را شروع کرد. شمع هایی ایرانی اغلب به کشور های ترکمنستان و ارمنستان صادر می شوند. این کسب و کار از ریسک پایینی برخوردار است و خطرهایی مثل بیماری و یا آب و هوا، کار و سرمایه را تهدید نمی کند و به همین دلیل می تواند از بهترین گزینه ها برای راه اندازی کسب و کار باشد و با بازاریابی مناسب سود خوبی را عاید شخص کند.

در شهرستان آوج گیوه بافی و حصیربافی در گذشته انجام می شد و با توجه به اینکه این قبیل فعالیت ها نیاز به بازار فروش مناسب و آموزش دارند، می توان برای احیای آنها در شهرستان اقداماتی انجام داد.[14]

 

· شیلات

فعالیت در حوزه شیلات در شهرستان آوج در چند سال اخیر به صورت جدی انجام می شود. پرورش ماهیان سردابی در این شهرستان از جمله فعالیت هایی است که در ابتدا در حوزه شیلات این شهرستان انجام شد و در حال حاضر علاوه بر ماهی قزل آلا، ماهی کپور از نوع نقره ای و بیگ هد نیز پرورش داده می شوند. در حال حاضر ماهیان پرورش داده شده برای تامین نیاز شهرستان هستند و هنوز به میزانی نرسیده اند که بتوان آنها را به شهرستان ها یا استان های اطراف ارسال کرد.

افزایش فعالیت در حوزه شیلات در صورتی عملی است که بتوان از استخرهای دو منظوره در زمین های کشاورزی استفاده کرد، تا از آبی که برای پرورش ماهی استفاده می شود، بتوان برای آبیاری زمین ها نیز استفاده کرد و مزیتی که این طرح دارد این است که نیاز به استفاده از کود ازت در شهرستان بسیار کاهش پیدا می کند. با توجه به اینکه بخشی از پروتئین مصرفی از طریق مصرف ماهی تامین می شود، برای پرورش ماهیان نام برده شده در شهرستان آوج مزیت وجود دارد.

ماهی قزل آلا یکی از معروف ترین گونه های ماهیان سردآبی است. قزل آلا یکی از منابع خوب آهن است، بنابراین نقش مهمی در پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن بر عهده دارد. نتایج مطالعات نشان می دهند امگا ۳ وجود در ماهی قزل آلا می تواند فشار خون و ضربان قلب را در بیماران صرع تنظیم کرده و از تعداد تشنج های آن به طور قابل توجهی بکاهد؛ بنابراین این نوع ماهی طرفداران زیادی در بین مردم دارد؛ لذا راه اندازی پرورش آن، علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار، سوددهی خوبی را خواهد داشت.

با توجه به رشد جمعیت دنیا، تولید هر چه بیشتر پروتئین حیوانی روزبه‌روز از اهمیت بیشتری برخوردار می‌شود. پرورش آبزیان به دلایل زیادي به‌عنوان عمومی‌ترین و مؤثرترین راهکار جهت تولید پروتئین شناخته ‌شده است. از 242 گونه ماهيان آب شيرين پرورشي در جهان، كپورماهيان به‌عنوان گونه‌های غالب به‌خصوص در آسيا مطرح هستند. به‌طورکلی بزرگ‌ترین خانواده ماهيان آب شيرين، کپورماهیان هستند که دارای 200 جنس می باشند. تولید کپور ماهیان پرورشی در جهان، سالانه حدود ده میلیون تن، در سال است، که از این میزان 3 میلیون تن مربوط به ماهی کپور، معمولی است. این ماهی در مقایسه با سایر گونه‌های پرورشی در آب‌های گرم و معتدل، ارزشمندترین ماهی از لحاظ اقتصادی است و نیز ارزش‌های تغذیه‌ای فراوانی دارد؛ ازاین‌رو آموزش توسعه پرورش این ماهی می‌تواند در راستای تأمین غذای جمعیت کشور و نیز افزایش سطح معیشتی مردم مؤثر باشد.

 

· صنعت

آوج از سال 1390 به شهرستان تبدیل شده است و یک شهرک صنعتی در این شهرستان دایر است و واحدهای فعال این شهرک شامل کارخانه های تولید یونولیت، قفس طیور، سبدسازی، تولید لوله پلی اتیلن و کارخانه بسته بندی شن و ماسه استخراج شده هستند.

آوج به دلیل بافت کوهستانی که دارد، معادن زیادی نظیر سیلیکا، آهن، سیمان، شن و ماسه، سنگ زینتی، گچ، خاک کاشی، نمک و آهک دارد که بیشتر این معادن فقط استخراج می شوند و مواد معدنی انها به استان های اطراف برای فراوری ارسال می شوند.[15]

احداث واحدهایی جهت فرآوری محصولات معدنی نظیر ایجاد کارخانه تولید شیشه از سیلیکا، تولید کاشی و سرامیک، ایجاد واحدهای سنگبری برای سنگ های زینتی و تولید تیرچه و بلوک از جمله فعالیت هایی است که برای ایجاد کسب و کار در حوزه فعالیت های صنعتی و اشتغالزایی در این شهرستان می توان انجام داد.

از بین موارد نام برده شده ایجاد واحدهای سنگبری و تولید تیرچه و بلوک به دلیل کم بودن هزینه احداث دارای مزیت بیشتری هستند و می توان آنها را در اولویت بالاتری نسبت به واحدهای دیگر قرار داد.[16]

یک کارخانه ذوب آهن و تولید میلگرد و فولاد در شهرستان آوج دایر بود،که به دلیل هزینه های بالا جهت استخراج، تعطیل شد و احیای مجدد این واحد برای شهرستان مزیت زیادی از لحاظ سوددهی و ایجاد اشتغال خواهد داشت.[17]

 

· خدمات

آوج با آثار متنوعی از جمله برج های معروف دوگانه خرقان همراه با چشمه های آب گرم و آب سرد، آبشارها و مناظر بكر كوهستانی و با آب و هوای خنك و ییلاقی خود سرزمینی كم نظیر برای گردشگران به شمار می رود. آب و هوای ییلاقی و خنك آوج در روزهای گرم سال می تواند پای بسیاری از مسافران به ویژه مردم پایتخت را به دلیل نزدیكی به این دیار بكشاند.

شهرستان آوج به لحاظ امکانات رفاهی و اقامتی در سطح ضعیفی قرار دارد و ایجاد شهربازی، اکوکمپ، رستوران های بومی، مجتمع های رفاهی- خدماتی و اقامتگاه های بومگردی به ترتیبی که بیان شد، دارای اولویت است و ایجاد چنین فضاهایی برای توسعه گردشگری در شهرستان می تواند مثمر ثمر باشد.[18]

رستوران‌های بومی، مکان‌هایی با فضای سنتی و متناسب آداب ‌و ‌رسوم هر منطقه هستند که در آنها بیشتر به‌جای استفاده از میز و صندلی‌های مدرن از تخت یا سایر وسایل سنتی استفاده می‌شود و علاوه بر سرو غذاهای محلی، ترشیجات خانگی و نوشیدنی‌هایی مانند چای و قهوه نیز عرضه می‌شود. موقعیت شهرستان چالوس نیز با وجود تنوع آب و هوایی و جغرافیایی، در راه اندازی رستوران های سنتی و محلی همخوانی دارد. رستوران‌ها جزء مهم‌ترین نمادهای فرهنگی برای هر کشوری در جهان محسوب می‌شوند و می تواند در خانه های قدیمی موجود در هر منطقه اجرا شود. بسیاری از گردشگران و توریست های غذایی برای امتحان کردن غذاهای مختلف به سفر می روند و این مسئله برای مناطق مختلف ایران قابل استفاده و بهره برداری است؛ بنابراین ایجاد رستوران بومی نیز از کسب و کارهای زود بازده است؛ زیرا هم تمایل مردم به سمت سرو غذا های محلی بیشتر شده و هم معاملات این کسب و کار به صورت نقدی انجام می‌شود.

ایران کشوری است غنی از اقلیم های مختلف و برای کسانی است که می خواهند با فرهنگ و آداب و رسوم محلی هر منطقه آشنا شوند، اقامتگاه های بوم گردی فرصتی مناسبی است تا ضمن گردشگری در هر منطقه و بازدید از جاذبه های توریستی، حس ایرانی زیستن به سبک سنتی را تجربه کنند. همچنین طبخ غذاهای محلی در برخی اقامتگاه ها، مصداق دیگری از مهمان نوازی ایرانی است. به طور میانگین، استان های مرکزی و شمالی کشور ایران در بردارنده بیشترین تعداد اقامتگاه هستند و با توجه به اینکه علاقه به مردم به سمت بازدید و اقامت در این مناطق پیشرفته است، گسترش آنها توجیه اقتصادی دارد.

چند سالی است که احداث مجتمع های خدماتی رفاهی بین راهی در جاده های کشور به منظور ساماندهی خدمات بین راهی و افزایش رفاه رهگذران جاده ها مورد توجه قرار گرفته است. لیکن قابلیت های بالقوه بسیاری در این مجتمع ها نهفته است که می توان از آنها در جهت نیل به اهداف بزرگتری همچون توسعه منطقه ای و توازن منطقه ای بهره برد. از سوی دیگر در نظر گرفتن نقش های جدید برای این مجتمع ها، ضمن آنکه می تواند گام های مهمی در جهت توسعه پایدار مناطق تلقی گردد باعث آن می شود که ادامه فعالیت مجتمع های خدماتی – رفاهی بین راهی و گسترش دامنه فعالیت آنها از نظر اقتصادی توجیه پذیر باشد. در این زمینه تبعات مثبت احداث این مجتمع ها، به ویژه جنبه های گردشگری و نقش آنها در توسعه پایدار منطقه ای، همراه با تاثیرات متقابل آنها بر مردم منطقه و رهگذران جاده ها تا به حدی است که بعضا این الزام را ایجاب می کند که نهادهای اجرایی برای احداث این مجتمع ها و کمک به استقرار فعالیت آنها پیشقدم شوند؛ بنابراین ایجاد چنین مکانهایی قابلیت سرمایه گذاری را دارد.

اکوکمپ ها نوع ویژه ای از اقامتگاه های بومی و سنتی محسوب می شوند که علاوه بر بومی بودن و پیروی از قوانین طبیعت، در منطقه ای خاص و بکر با چشم اندازهایی فوق العاده قرار گرفته اند.

به طور خلاصه می توانیم بگوییم اکوکمپ ها به شکل های گوناگونی نظیر خانه های سنتی و بومی، خانه های گنبدی، کلبه های چوبی و ... ، چادرهای عشایری، خیمه یا اتاقک هایی ساده با تزئینات ویژه هستند. تزئینات و طراحی پیاده شده در انواع اکوکمپ ها با رعایت احترام به طبیعت و همچنین استفاده از فرهنگ و آداب و رسوم مردمان منطقه ای است که اکوکمپ در آن قرار دارد. علت اصلی رعایت آداب و رسوم های محلی علاوه بر جذب هرچه بیشتر توریست ها و مسافران، این است که بسیاری از اکوکمپ ها در مناطق مختلف توسط بومیان همان مناطق اداره می شود. از آنجایی که در اطراف شهرستان آوج کوه و دشت های فراوان و زیبایی وجود دارد، ایجاد اکوکمپ در شهرستان دارای مزیت است.

در انتهای تحلیل یک لیست مزیت‌سنجی 50 تایی در جدول زیر ارائه‌شده‌است. این جدول مشاغل فوق را در کنار هم نشان می‌دهد.

 

کشاورزی

صنایع

خدمات

ردیف

باغداری

زراعت

دامداری

طیور

شیلات

صنایع غذایی

صنایع تبدیلی و تکمیلی

صنایع دستی

صنعت

خدمات

1

احداث باغات گردو (1)

کشت گندم

(1)

پرورش گوسفند داشتی

(1)

پرورش مرغ گوشتی بومی

(1)

پرورش ماهی قزل آلا

(1)

فرآوری انگور

(1)

سورت و درجه بندی میوه ها

(1)

عروسک بافی

(1)

احداث واحد تولید تیرچه و بلوک

(1)

احداث شهربازی

(1)

2

احداث باغات انگور

(1)

کشت جو

(1)

پرورش میش

(1)

پرورش مرغ تخم گذار

(1)

پرورش کپور

(1)

فرآوری بادام

(1)

بسته بندی حبوبات

(1)

گلیم بافی

(1)

احداث واحد سنگبری

(1)

احداث اکوکمپ

(2)

3

احداث باغات بادام

(1)

کشت حبوبات

(1)

پرواربندی گوساله

(1)

پرورش بلدرچین

(2)

تولید کنستانتره از میوه های تولیدی

(1)

بسته بندی خشکبار

(1)

شمع سازی

(1)

احداث واحد تولید شیشه

(2)

احداث رستوران های بومی

(3)

4

احداث گلخانه تولید صیفی جات نظیر خیار، گوجه، فلفل

(1)

کشت سیر

(2)

پرورش بز سانن

(2)

پرورش کبک

(2)

تولید رب گوجه فرنگی

(1)

احداث سردخانه برای نگهداری میوه

(1)

قالی بافی

(2)

احداث واحد تولید کاشی و سرامیک

(2)

احداث مجتمع های خدماتی-رفاهی

(4)

5

احداث باغ بادام تلخ

(2)

کشت سیب زمینی

(2)

پرورش گاو سمینتال

(2)

پرورش شتر مرغ

(3)

فرآوری گردو

(2)

فرآوری پوست خشکبار

(2)

بافت تابلو فرش

(2)

احیای واحد ذوب آهن

(3)

ایجاد اقامتگاه بومگردی

(5)

6

احداث باغات سیب گلاب و پاییزه

(2)

کشت زعفران

(2)

پرورش گاو هلشتاین

(2)

پرورش بوقلمون

(4)

تولید کنسرو لوبیا

(2)

تولید خوراک دام و طیور

(2)

قلاب بافی

(2)

7

احداث باغات آلو

(2)

کشت پیاز

(3)

زنبورداری

(2)

تولید آبمیوه

(3)

بسته بندی گوشت قرمز

(2)

گیوه بافی

(3)

8

کاشت صیفی جاتی نظیر خیار و گوجه فرنگی به صورت آزاد

(2)

کشت کلزا

(3)

تولد مربا

(3)

بسته بندی گوشت مرغ

(3)

حصیربافی

(3)

9

احداث باغات زرد آلو

(3)

کشت آفتابگردان

(4)

شیرینی پزی

(3)

بسته بندی عسل

(3)

10

احداث باغات گیلاس

(3)

کشت گلرنگ

(4)

تولید پودر گوجه فرنگی

(4)

احداث کشتارگاه دام

(4)

11

احداث باغات هلو

(3)

کشت گیاهان دارویی

(4)

تولید خیار شور

(4)

فرآوری پوست دام

(4)

12

احداث باغات شلیل

(3)

کشت ذرت

(5)

تولید نان به صورت صنعتی

(4)

13

کاشت هویج

(3)

کشت چغندرقند

(6)

تولید نخودچی

(4)

14

کاشت توت فرنگی در گلخانه ها

(3)

کشت یونجه

(6)

تولید کمپوت

(5)

15

احداث باغات پسته

(3)

سایر فرآوری های میوه های باغی

(5)

16

احداث باغات شفتالو

(4)

تولید چیپس میوه

(5)

17

احداث باغات آلبالو

(4)

تولید لپه از نخود

(5)

18

احداث باغات توت سفید

(4)

تولید لبنیات

(6)

19

احداث باغات گلابی

(4)

تولید سوسیس و کالباس

(6)

20

احداث باغات به

(4)

21

احداث باغات زیتون

(4)

22

کاشت گل محمدی

(4)

23

کاشت میوه های جالیزی نظیرخربزه، هندوانه و طالبی

(5)

24

پرورش قارچ

(5)

مشاغل

مزیت

احداث باغات گردو

1

احداث باغات انگور

2

احداث باغات بادام

3

احداث گلخانه ی تولید صیفی جات

4

فراوری انگور

5

فرآوری بادام

6

تولید کنسانتره از میوه های باغی

7

تولید رب گوجه فرنگی

8

کشت گندم

9

کشت جو

10

کشت حبوبات

11

پرورش گوسفند گوشتی

12

پرورش میش

13

پرواربندی گوساله

14

سورت و درجه بندی میوه

15

بسته بندی حبوبات و خشکبار

16

سردخانه

17

پرورش مرغ گوشتی بومی

18

پرورش مرغ تخم گذار

19

عروسک بافی

20

شمع سازی

21

گلیم بافی

22

پرورش ماهی قزل آلا

23

پرورش ماهی کپور

24

تولید تیرچه و بلوک

25

احداث واحد های سنگبری

26

احداث شهربازی

27

احداث باغات بادام تلخ

28

احداث باغات سیب گلاب و پاییزه

29

کاشت گوجه فرنگی و خیار در مزارع به صورت آزاد

30

فرآوری گردو

31

تولید کنسرو لوبیا

32

کشت سیر

33

کشت سیب زمینی

34

کشت زعفران

35

پرورش بز سانن

36

پرورش گاو سمینتال

37

پرورش گاو هلشتاین

38

زنبورداری

39

فرآوری پوست خشکبار

40

تولید خوراک دام و طیور

41

بسته بندی گوشت قرمز

42

پرورش کبک

43

پرورش بلدرچین

44

تولید خوراک دام و طیور

45

قالی بافی

46

بافت تابلو فرش

47

قلاب بافی

48

تولید شیشه

49

تولید کاشی و سرامیک

50