>

داراب

شهرستان داراب در جنوب شرقی استان فارس قرار دارد. فاصله شهر داراب تا شیراز ۲۴۲ کیلومتر  است. داراب از شمال با شهرستان‌های نیریز و استهبان، از غرب و شمال غرب با شهرستان‌های فسا و زرین‌دشت، از جنوب با شهرستان لارستان و از غرب و شمال غرب با استان‌های کرمان و هرمزگان هم‌مرز است. وسعت شهرستان داراب حدود ۷٬۵۰۰ کیلومتر مربع و ارتفاع آن از سطح دریا ۱٬۱۸۰ متر است. جمعیت این شهرستان در سرشماری سال ۱۳۹۵مرکز آمار ایران برابر با ۲۰۱،۴۸۹ تن بوده‌ است و پنجمین شهرستان بزرگ استان است.

بیشتر مناطق شهرستان داراب از نظر آب و هوایی گرمسیری است که بارش در آن بیش‌تر به صورت باران است و در طول سال از ۳۵۰ میلی‌متر تجاوز نمی‌کند. در قسمتی از داراب که به کوهستان مشهور است آب و هوا به نسبت سرد و کوهستانی است و در زمستان در بیش‌تر مناطق کوهستان برف می‌بارد.

 

مزیت های منطقه

مزيت‌سنجي و اولويت‌بندي كسب‌وكارهاي موجود در هر شهرستان برمبناي يک روش تحقيق انجام مي‌شود. در اين روش تحقيق، يک شناسنامه براي هر شهرستان و يک شناسنامه براي هر كسب‌وكار تدوين مي‌شود. اين شناسنامه‌ها به عنوان ورودي به نرم‌افزار داده‌شده و خروجي نرم‌افزار هم‌پوشاني اين دو شناسنامه و تعيين مشاغل مزيت‌دار شهرستان است. اين اولويت‌بندي‌ها توسط كارشناسان و افرادخبره هر شهرستان بازبيني و اصلاح مي‌شوند. يكي از منابع تحليل همين ليست مزيت‌سنجي اصلاح‌شده‌است. يكي ديگر از منابع تحليل، مصاحبه با كارشناسان و متخصصين حوزه اشتغال هر شهرستان است. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از اين افراد مصاحبه انجام مي‌شود. اين مصاحبه‌ها پياده‌سازي و ارزيابي مي‌گردد. در صورت وجود تناقض و ابهام بين اين 3 مصاحبه و ليست مزيت‌سنجي، مصاحبه‌هاي تكميلي و حتي مصاحبه بيشتر هم صورت مي‌گيرد تا تيم تحليل به نتيجه نهايي مطلوب دست‌يابد. بنابراين خروجي هر شهرستان از تجميع مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجي حاصل مي‌شود. در ادامه تحليل شهرستان داراب ارائه‌شده‌است.

 

تعیین کسب ‌وکارهای مزیت‌دار شهرستان

همانطوريكه در قسمت مقدمه اشاره‌شده مبناي تحليل، مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجي است. از بررسي اين دو منبع رسته‌هاي رايج و اولويت‌دار شهرستان تعيين شده‌است. مبناي اين اولويت‌بندي، فراواني و ميزان اشاره افراد كارشناس به كسب‌وكارهاي رايج در هر شهرستان و اولويتي كه اين مشاغل در ليست مزيت‌سنجي دارند، است. در هر رسته كسب‌وكارهاي رايج به ترتيب اولويت مشخص شده‌است. در تحليل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلي كه هنوز در شهرستان راه‌اندازي نشده و پتانسيل ايجاد آن‌ها در شهرستان وجوددارد، اشاره شده‌است. مزيت‌هاي شغلي به ترتيب اولويت در ادامه آورده شده‌است.

 

1. دامداری
2. باغداری 
3. صنایع غذایی
4. زراعت
5. صنایع تبدیلی و تکمیلی
6. طیور
7. خدمات
8. شیلات
9. صنعت
10. صنایع دستی

 

· دامداری

دامداری به عنوان یکی از حوزه های بخش کشاورزی رونق خوبی در کشور دارد. حوزه دامداری با یکی از مهم ترین نیاز های انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و خصوصا منابع پروتئینی مرتبط است. دامداری در شهرستان داراب به صورن صنعتی و سنتی (اکثرا به صورت سنتی) انجام می شود. دام های پرورشی شهرستان شامل دام سبک مانند گوسفند و بز و دام های سنگین مانند گاو و شتر است. در نتیجه دامداری در شهرستان میزان مناسبی شیر و گوشت تولید می شود. ظرفیت بسیار خوبی برای گسترش پرورش هردونوع دام سنگین و سبک در این شهرستان وجود دارد اما بررسی ها نشان می دهد پرورش گوسفند در اولویت بالاتری قرار می گیرد.

گوسفند در مقايسه با ساير حيوانات به جيره نگهدارى کمترى احتياج دارد و بيشتر غذاى دريافتى را صرف رشد و نمو مى‌کند همچنین نسبت به سایر دام‌ها مثل بز و طیور، مقاومت خوبی به بیماری‌ها و شرایط نامناسب رطوبتی و دمایی دارد. بنابراین میزان تلفات در این دام بسیار پایین‌تر بوده و ضرر اقتصادی کمی را از این جهت به دامدار وارد می‌کند. در بین گوسفندهای پرورشی این شهرستان نژاد قره گل نیز وجود دارد که سرمایه گذاری در زمینه پرورش آن مقرون به صرفه است. گوسفند قره گل، دام بسیار مقاوم و پر تحرکی است. منطقه های پرورش این گوسفند، دشت خشک و گرمی است که مقدار بارندگی در آنجا کمتر از 250 میلی متر در سال باشد. این گوسفندان می توانند در تابستان در گرمای 45 درجه سانتی گراد در مراتع چرا کنند و در زمستان هم تا 30 درجه سانتی گراد زیر صفر سرما را تحمل کنند. گوسفندان قره گل می توانند در مراتع های فقیر که کم علوفه هستند، چرا کنند.  اخیرا بز مورسیا و بز سانن به شهرستان وارد شده اند و بازدهی خوبی داشته اند. بنابراین علاوه بر فعالیت در زمینه پرورش نژادهای بومی، می توان در زمینه پرورش این نوع دام ها نیز سرمایه گذاری کرد. در بین دامهای سبک برای این شهرستان پرورش بز گوشتی نیز از دیگر مزیت های شغلی است که در اولویت بعد از پرورش گاو قرار می گیرد.

پرورش گاو در این شهرستان بعد از پروش گوسفند مزیت دارد. اکثر گاو های پرورشی نیز دورگه شیری (ترکیب گاو هلشتاین و بومی) هستند. البته در بین دام های سنگین نژاد هلشتاین نیز پرورش می یابد. با توجه به سازگاری این دام ها با شرایط شهرستان و سوددهی بالا، می توان در خصوص توسعه پرورش آن ها اقدام کرد. گاو هلشتاین جز سنگین وزن ترین گاوهای شیری در جهان هستند. این نژاد که از نظر تولید شیر بهترین نژاد در میان گاوهای شیری است حدودا ۷۲۴۰ لیتر شیر تولید می کند. درصد چربی این شیر ۳٫۶۵ درصد  و درصد پروتئین آن ۳ درصد است. این دام ها برای تولید شیر بسیار مناسب هستند.

زنبورداری از دیگر حرفه هایی است که در این شهرستان انجام می شود. ظرفیت مناسبی برای توسعه زنبورداری در این شهرستان وجود دارد و با توجه به درآمدزایی بالای این حرفه، فعالیت در این زمینه پیشنهاد می شود. یکی از راهکارهای توسعه اقتصادی منطقه می تواند توجه به تولید محصولاتی مانند عسل باشد که هم در بازارهای داخلی تقاضا دارد و هم بازرگانان فعال در حوزه صادرات آن در کشور در دسترس هستند. پرورش زنبور عسل از این نوع بوده که می تواند سود خوبی به همراه داشته باشد.

همانطور که گفته شد شتر نیز در این شهرستان پرورش داده می شود. این دام در برخی از روستاهای با شرایط اقلیمی خشک پرورش داده می شود و تا حدودی نیز می توان در زمینه توسعه پرورش آن اقدام کرد. مزایای پرورش شتر نسبت به سایر دام ها درنواحی خشک شهرستان و قابلیت سازگاری با شرایط سخت محیطی مناطق خشک و نیمه خشک، تحمل گرما، کم آبی و کیفیت پایین  علوفه و مقاومت نسبی در مقابل امراض و عوامل بیماری زاست. شتر پتانسیل آن را دارد که در شرایط تغذیه دستی در مقایسه با دام های پر تولید هم وزن خود مثل گاو افزایش وزن بالایی را نشان دهد و در مقایسه با گوسفند و بز مقدار ماده خشک کمتری نسبت به وزن متابولیکی خود مصرف کند. همچنین شتر در مقایسه با سایر دام های اهلی علوفه را با قابلیت هضم بالا و بازده بیشتری نسبت به گاو و گوسفند استفاده می نماید و قادر است از انواع خاص گیاهان مرتعی (خشبی و خاردار و تیغ دار) به میزانی استفاده نماید که سایر دام ها قادر به استفاده از آن نیستند و حداقل نیاز به تاسیسات، تجهیزات و امکانات پرورش و نگهداری و در نتیجه کمترین نیاز به سرمایه گذاری سنگین را در مقایسه با سایر دام ها دارد.

پرورش زالو از دیگر فعالیت هایی است که در این شهرستان انجام می شود و در صورت بازاریابی قوی برای زالو های تولید شده می توان در زمینه توسعه آن سرمایه گذاری کرد. پرورش زالو برای افرادی در شهرستان مفید است که از لحاظ زمین و فضا منابع زیادی در اختیار ندارند و نیم توانند در مشاغل قبلی اشاره شده در این حوزه فعالیت داشته باشند. نکته مهم در مورد پرورش زالو یکی تامین مواد اولیه برای پرورش زالو مانند خون است و دیگری یافتن بازارهای فروش مناسب است. بازارهای فروش زالو نباید به خود شهرستان محدود شود و در سطح استان باید مورد بررسی قرار بگیرد.

 

· باغداری

محصولات باغی در بازارهای داخلی و خارجی جایگاه خوبی دارند به طوریکه در داخل کشور در حال حاضر محصولات باغی بخش قابل توجهی از صادرات غیرنفتی کشور را تشکیل می دهد. از سوی دیگر، ضریب تکاثری اشتغال در حوزه باغی زیاد بوده و در توسعه اقتصاد و رونق کسب و کار مؤثر است. در یک نگاه کلی می توان گفت نقش کشاورزی و به خصوص باغبانی در کاهش فقر بسیار چشمگیرتر از دیگر بخش‌ها بوده و در برقراری الگوی صحیح توسعه شهری مؤثر است و در صورت بی توجهی به این بخش، توسعه شهرنشینی، الگوی متمرکز و ناسالمی به خود می‌گیرد که پیدایش شهرهای بزرگ با هزینه زندگی بسیار بالا مثال بارز آن است.

باغداری در شهرستان داراب رونق بسیار خوبی دارد و می توان در صورت وجود زمین کافی در شهرستان در زمینه توسعه آن اقدام کرد. با توجه به اینکه شهرستان داراب دارای اقلیم های آب و هوایی متنوع از جمله اقلیم گرمسیری، سردسیری و معتدل است، محصولات متنوعی نیز در آن تولید می شود.

مرکبات از جمله محصولات باغی شهرستان هستند که به مقدار زیادی تولید می شوند. انواع مرکبات تولید شده در شهرستان شامل پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، لیمو ترش، نارنگی و دارابی است. برررسی های نشان می دهد پتانسیل بسیار خوبی برای توسعه و احداث باغات مرکبات وجود دارد. درختان مرکبات برای رشد و توليد محصول نیازمند يك دامنه گرمايی و يك دمای مناسب ويژه خود هستند. افزون بر اين، دما در زندگی درختان مرکبات اثرهای ويژه ديگری نيز دارد. از آن جمله، درختان بايد در طول زمستان به تعداد ساعت‌های معين، دمايی كمتر از 12 درجه سانتی‌گراد دريافت كنند تا از حالت استراحت بيرون آمده و آغاز به رشد كنند. اين امر ، يكی از مهم‌ترين عوامل محدود كننده مناطق كشت درختان مرکبات است‌ بدين معني كه اگر سرمای لازم تأمين نگردد در بيشتر موارد جوانه‌های گل در بهار نمی‌شكفند و محصولی به دست نخواهد آمد . بيشتر درختان مرکبات به بافت خاك حساسيت زيادی نشان می‌دهند و اگر خاك دارای ژرفا (عمق) و زهكشی كافی بوده و از PH  مناسبی نيز برخوردار باشد به خوبی در آن رشد كرده محصول كافی می‌دهند. البته لازم به ذكر است كه خاك‌های سبكتر بطور معمول از خاكهای سنگين‌تر، كم رطوبت‌تر بوده و به همين دليل در بهار زودتر گرم و در پاييز ديرتر سرد می‌شوند و چون از تهويه بهتری نيز برخوردارند، در صورت وجود آب و مواد غذايی كافی، درختان ميوه در آنها بيشتر رشد می‌نمايند .مرکبات از جمله محصولاتی هستند که علاوه برتازه خوری، استفاده های زیادی در صنایع غذایی مختلف دارند. بنابراین از بازارفروش خوبی برخوردار بوده و سرمایه گذاری در زمینه احداث باغات مرکبات صرفه اقتصادی خوبی دارد.

خرما از دیگر محصولات باغی است که در مناطق گرمسیر شهرستان به میزان زیادی تولید می شود. با توجه به سازگاری این محصول با شرایط اقلیمی شهرستان و مزایای فراوانی که تولید این محصول دارد، افزایش سطح کاشت خرما از جمله پیشنهادات شغلی در این حوزه است.

انجیر و انگور از دیگر محصولات باغی شهرستان هستند که میزان تولید قابل توجهی دارند. با توجه به سازگاری این میوه ها با شرایط اقلیمی شهرستان و مزایا و سودآوری کاشت این محصولات سرمایه گذاری در زمینه توسعه و احداث باغات انجیر و انگور در شهرستان مزیت اقتصادی دارد. ارقام مختلف انجیر در سطح وسیعی در نواحی خشک و گرم شهرستان قابل‌کشت و تولید است. نیاز آبی بسیار کم و سازگاری با محیط و استقامت در برابر گرما و خشک‌سالی از ویژگی‌های بارز این گیاه محسوب می‌شود. ازآنجاکه باغ‌های انجیر معمولاً در دامنه‌های شیب‌دار احداث می‌گردند، احداث چنین باغ‌هایی علاوه بر ایجاد اشتغال و پوشش گیاهی مناسبی برای منطقه و بیابان‌زدایی می‌تواند به حفظ کنترل سیلاب و جلوگیری از فرسایش خاک و استفاده بهینه از آب باران کمک کند. امروزه انگور یکی از مهمترین محصولات باغی به شمار می رود. ازآنجاکه درخت انگور درختي مقاوم است در بسيارى از شرايط قابل‌کشت است؛ اما هرچه شرايط و امکانات محلی که باغ در آن ایجاد می‌شود مناسب‌تر باشد هزینه‌های احداث و نگهداری باغ کم‌تر و تولید محصول اقتصادی‌تر خواهد بود. درخت انگور ازجمله گياهاني است که با سيستم ریشه‌زایی قوي می‌تواند به‌راحتی از مواد غذايي و رطوبت خاک استفاده کند. انگور می‌تواند در اغلب خاک‌ها رشد کرده و محصول بدهد اما خاک‌هاي عميق با زهکشي خوب براي رشد آن بسيار مناسب هستند.

شهرستان داراب در زمینه کاشت صیفی جاتی همچون گوجه، خیار، بادمجان و کدو نیز مستعد است و تولیدات مناسبی در این زمینه ها دارد. با توجه به بررسی های انجام شده می توان در رابطه با توسعه کاشت آن ها اقدام کرد. البته کاشت بادمجان و کدو در اولویت های بعدی مزیت های شغلی قرار می گیرد. کدو از جمله صیفی جاتی است که در فضای آزاد در این شهرستان کاشته می شود و می توان در رابطه با افزایش سطح کاشت آن فعالیت داشت. گوجه فرنگی یکی از سبزیجات مفید است که در مصرف روزانه خانوار ها مورد استفاده قرار می گیرد، همچین این محصول قابلیت فرآوری داشته و محصولاتی مانند رب، سس و گوجه خشک از آن تولید می شود. تولید این محصول با قیمت مناسب تر حجم فروش این محصول را بیشتر خواهد کرد. در فصولی که امکان کاشت گوجه در فضای باز وجود دارد هزینه های تولید آن نسبت به تولید در شرایط گلخانه پایین آمده و قیمت مناسب تری خواهد داشت. کاشت خیار نیز مانند گوجه در فصولی که امکان کاشت آن در فضای آزاد وجود دارد، هزینه های تولید پایین تری نسبت به کاشت گلخانه ای دارد. بنابراین در صورت فراهم بودن شرایط کاشت آن در فضای آزاد، تولید آن به این شیوه کاملا به صرفه است و توجیه اقتصادی دارد.

گردو و بادام از دیگر محصولات باغی شهرستان هستند که به میزان مناسبی تولید می شوند. تولید این محصولات سوددهی بالایی دارد و با توجه به مهیا بودن شرایط برای کاشت این دو محصول در شهرستان،  فعالیت در زمینه توسعه تولید آن ها از جمله پیشنهادات شغلی در این حوزه است. گردو، درختی چندساله و مقاوم است که پس از رشد کامل هر درخت تا 18 کیلوگرم تولید محصول خواهد داشت. در صورت احداث باغ گردو، تا سال های سال نیاز به سرمایه گذاری و کشت دوباره وجود ندارد؛ زیرا درخت گردو دارای عمر طولانی است و تا ده ها سال قابلیت برداشت دارد. میوه گردو هم جز معدود میوه هایی است که هیچ گونه نیازی به هزینه انبار داری در سردخانه ندارد و به دلیل ماندگاری طولانی، می تواند چند ماه و حتی چند سال مورد مصرف قرار گیرد. در ضمن چوب درخت گردو هم برای منبت کاری، خراطی و کنده کاری، ساخت مجسمه و اشیا دکوری، ساخت آلات موسیقی و همچنین در دکوراسیون داخلی منزل و ساخت روکش های چوب بسیار پرکاربرد است. این چوب نیمه سنگین و نیمه سخت بوده و مقاومت مناسبی در برابر فشار، خمش، رطوبت و کشش دارد. با توجه به موارد گفته شده، گسترش باغات گردو از مزیت هایی است که ارزش افزوده زیادی را به دنبال دارد. بادام نیز از جمله میوه های خشک بسیار با ارزش است که در مقابل کم ابی بسیار مقاوم است، به گونه ای که می توان آن را به صورت دیم نیز کاشت. بنابراین کاشت چنین درختانی در نقاطی از کشور مانند شهرستان داراب که با مشکل کم آبی مواجه است و پتانسیل تولید این محصول را نیز دارد، مزیت دارد.

انار از دیگر میوه های تولیدی در شهرستان داراب است که سطح کاشت وسیعی دارد و زمینه توسعه تولید آن فراهم است. شرایط اقلیمی شهرستان داراب مناسب تولید انار است. انار تولیدی شهرستان داراب علاوه بر مصرف داخلی به کشور‌های حوزه خلیج فارس و کره جنوبی نیز صادر می‌شود.[1] مصرف انار در سال های اخیر افزایش یافته است. خواص این میوه و ابعاد مختلف محصولی آن از دلایل افزایش مصرف است. از انار در تولید داروهای تقویتی و صنایع آرایشی و بهداشتی استفاده می شود. مصرف رب و آب انار نیز از گذشته رواج داشته و در سال های اخیر به اشکال متنوع و بهتری انجام می شود.نهال انار حداقل سه سال نیاز به رشد دارد و از سال چهارم به بعد شروع به باردهی می کند. درخت انار بیش از 40 سال عمر مفید دارد و در مقابل کم آبی مقاوم است اما میزان و نوع آب در کیفیت و کمیت میوه آن تاثیر مهمی دارد. کاشت انار فعالیتی درآمدزا است که با ارزیابی نیاز بازار، به روز رسانی فرآیند بسته بندی و جابجایی می توان درآمد آن را افزایش داد.

میوه های دیگری همچون شلیل و زردآلو نیز در این شهرستان به میزان مناسبی تولید می شوند و فعالیت در خصوص توسعه کاشت آن ها در شهرستان داراب صرفه اقتصادی دارد و پیشنهاد می شود. این دو محصول علاوه بر اینکه به عنوان تازه خوری بازارفروش خوبی دارند، در صنایع غذایی مختلفی نیز کاربرد دارند. بنابراین تولید در این زمینه سوداور است. درخت زرد آلو در آب و هوای گرم و معتدل به عمل می آید و در مناطق سرد و مرطوب از مرغوبیت آن کاسته می شود. در مناطق گرم و خشک به نور خورشید نیاز دارد و حرارت زیاد را به خوبی تحمل می کند. شلیل نیز از جمله محصولاتی است که مقاومت مناسبی نسبت به سرما دارد، به طوری که سرمای منفی 21 درجه می تواند برای آن مضر باشد. با این حال سرمای یکباره (هر چند کم هم باشد) می تواند باعث خشک شدن جوانه ها و شاخه های جوان شود. ریشه درخت شلیل در برابر کمبود تهویه خاک حساس است و غرقاب شدن خاک به آن آسیب وارد می کند. زهکشی کامل و سبکی خاک و عمق آن (1 تا یک و نیم متر) می تواند بر رشد این گیاه تاثیر بسزایی داشته باشد. با نظر بر اینکه شرایط کاشت این درخت در شهرستان داراب وجود دارد، می توان در زمینه احداث باغات جدید شلیل اقدام کرد. لازم به ذکر است احداث باغ شلیل در اولویت بندی در دسته سوم این رسته قرار می گیرد.

گل محمدی از دیگر محصولات تولید شده در شهرستان داراب است و عمدتا در مناطق کوهستانی داراب کاشته می شود. سرمایه گذاری در زمینه افزایش تولید این محصول باارزش و سودآور، از مزیت های شغلی این شهرستان است. گل محمدی، گیاهی مقاوم به کم آبی، آفات و امراض است، که علاوه بر خواص درمانی، دارای مزیت‌های اقتصادی فراوانی مانند ارزش صادراتی، جذب گردشگر و اشتغال زایی است. غنچه خشک، مایع گلاب، روغن و اسانس، فرآورده‌های برگرفته از گل محمدی است که علاوه بر عرضه در بازارهای داخلی، قابلیت صادرات به کلیه کشورهای جهان را دارا هستند.

احداث گلخانه از دیگر کسب و کارهای سودآور در شهرستان داراب است. در حال حاضر نیز تعدادی گلخانه در زمینه پرورش محصولاتی همچون خیار، گوجه، گل محمدی و گل و گیاه زینتی وجود دارد. امکان احداث گلخانه های جدید در زمینه تمام محصولات نام برده شده وجود دارد. همچنین می توان در زمینه تولید محصولاتی همچون  مرکبات، سبزیجات، توت فرنگی، اسفناج، فلفل دلمه ای و زعفران نیز فعالیت داشت. احداث این گلخانه ها و گلخانه های پرورش گل محمدی و گل های زینتی در اولویت چهارم رسته باغی قرار دارند.

قارچ از دیگر محصولاتی است که به صورت صنعتی و سنتی در شهرستان داراب پرورش می یابد و می توان در زمینه افزایش مقدار تولید آن اقدام کرد. تولید قارچ هم می‌تواند زمینه‌ ساز فعالیت اقتصادی و تولید شغل باشد هم برای سلامت و ذائقه مردم مناسب است و به صورت کلی مزایایی مانند نیاز به سرمایه کم، فضای کم، زودبازده بودن و امکان کشت در هر آب و هوایی را داراست. همچنین در این شهرستان بازار فروش مناسبی نیز برای آن وجود دارد.

هویج و کلم نیز در شهرستان داراب کاشته می شوند و فعالیت در زمینه افزایش سطح کاشت آن سوددهی خوبی خواهد داشت. زیرا این دو محصول با بازارفروش خوبی مواجه هستند و شرایط کاشت آن ها نیز سخت نیست. انواع سبزیجات مانند کرفس نیز در شهرستان داراب پیشینه کشت دارند. با در نظر گرفتن فواید این محصولات و طعم مطلوبی که دارند و تقاضا خوبی که در بازار فروش دارند قابلیت توسعه کشت و تولید مقدار بیشتری از سبزیجات برای شهرستان وجود دارد. همچنین در شهرستان داراب پتانسیل خوبی برای کاشت محصولات جالیزی مانند خربزه، هندوانه و طالبی وجود دارد. در حال حاضر نیز این محصولات در این شهرستان کاشته می شوند و می توان در زمینه افزایش سطح کاشت آن ها سرمایه گذاری کرد. البته با توجه به اینکه این محصولات آب زیادی مصرف می کنند بهتر است در میزان تولید آن ها زیاده روی نشود.

بنه درکوهستان های شهرستان داراب وجود دارد. درخت بنه با نام درخت پسته وحشی نیز شناخته می شود. میوه درخت بنه شبیه پسته ولی کوکچتر از آن است. استفاده های گوناگونی از این درخت می شود. این محصول برای مناطق کم آب مناسب است چرا که نیاز آبی کمی دارد. همچنین بنه ارزش تجاری بالایی دارد و از طریق بذر تکثیر می شود. از درخت بنه برای تهیه انواع سقز، حشره کش، سموم کشاورزی، خوشبو کننده، نرم کننده، ضدعفونی کننده و داروسازی استفاده می شود. بنابراین فعالیت در زمینه تولید این محصول از جمله پیشنهادات شغلی این شهرستان است.

خرمالو از جمله میوه هایی است که در این شهرستان کاشته می شود و استعداد خوبی برای توسعه تولید آن وجود دارد. خرمالو درختی است که بیشتر در مناطق گرمسیر کاشته می شود میوه این گیاه خوراکی  است و رنگ آنها از نارنجی و زرد روشن تا نارنجی و قرمز تیره متفاوت است. خرمالو دارای مقادیر قابل توجهی ویتامین‌های ب1، ب2، ب3، و cاست، در ضمن این میوه مواد معدنی ضروری برای بدن مانندکلسیم، گوگرد، آهن، فسفر و پتاسیم و مقداری نیز سلولز دارد.

کاشت آلوئه ورا از جمله کسب و کارهایی است که در صورت راه اندازی با سودآوری بالایی همراه است. بررسی نشان می دهد پتانسیل تولید این محصول در شهرستان داراب فراهم است. گونه های مختلف آلوئه ورا گیاهانی مقاوم به گرما، خشکی و حتی شوری هستند. علت مقاومت زیاد آن ها ساختار مرفولوژیکی این گیاه است و بذر آن ها نیز در شرایط اقلیمی مناسب و در دمای 21درجه سانتی گراد سبز می شوند. البته این گیاهان به سرمابسیار حساس هستند به طوریکه در دردمای زیر 10درجه سانتی گراد رشد آن ها متوقف می شود. آلوئه ورا به رطوبت بالا، آب ایستایی و آبیاری زیاد حساس است. از این رو آبیاری گیاهان باید زمانی انجام شود که خاک آن ها کاملا خشک شود. آلوئه ورا را در هر نوع خاکی می توان کاشت ولی خاک های سبک که از زهکشی مناسبی برخوردار باشند برای کاشت این گیاه توصیه می شود.

در شهرستان داراب باغاتی در خصوص تولید زیتون وجود دارد که بررسی ها نشان می دهد ظرفیت مناسبی برای توسعه این باغات موجود است. زیتون درختی است بسیار مقاوم و بی تفاوت به نوع خاکی که در آن کاشته می شود؛ اما رطوبت زیاد را تحمل نمی کند و در زمین های غنی و خوب آبیاری شده محصول فراوانی می دهد. توسعه آن در نواحی سرد محدود می شود؛ زیرا بندرت دمای 12 درجه سانتیگراد را تحمل می کند از طرفی آب و هوای خشک و بادهای شدید را بخوبی تحمل می کند. بنابراین با توجه به وجود اقلیم گرم و وجود مشکل کم آبی در شهرستان، توسعه باغات آن گزینه شغلی خوبی است.

در شهرستان داراب تولید نهال انجام می شود و با این حال بازهم وارداتی در این زمینه وجود دارد. فعالیت در زمینه ایجاد نهالستان و فروش این نهال ها به مردم، واردات را در این زمینه کاهش می دهد و با توجه به تولیدات باغی زیاد در شهرستان و نیاز مردم به نهال، درآمدزایی مناسبی دارد. در حوزه باغی و به عنوان آخرین الویت های این رسته می توان احداث باغ ازگیل را نیز پیشنهاد داد. ازگیل پتانسیل تولید در شهرستان وجود را دارد.

 

· صنایع غذایی

صنعت تولید غذا از نمونه فعالیت‌های توانمند به شمار می‌رود، عرصه‌ای که در صورت حمایت و برنامه‌ریزی می‌تواند به عاملی موثر در پیشبرد اقتصاد شهرستان و توسعه اشتغال کمک شایانی کند. در شهرستان داراب علی رغم ظرفیت های بسیار خوبی که در زمینه ایجاد صنایع غذایی مختلف وجود دارد، فعالیت زیادی در این حوزه صورت نگرفته است. برای مثال با توجه به میزان زیاد تولید مرکبات در این شهرستان، کارخانه ای جهت تولید فرآورده های حاصل از آن وجود ندارد. فقط کارخانه تولید آبلیمو در این شهرستان موجود است. در صورتی که فراورده های متنوعی را می توان از مرکبات تهیه کرد. تولید آبمیوه، چیپس میوه و کنسانتره از جمله فعالیت هایی است که برای انجام آن می توان سرمایه گذاری کرد.

آبمیوه یکی از بهترین جایگزین‌ها برای نوشابه‌های گازدار است. این نوشیدنی تهیه شده از انواع میوه، از نظر سلامتی ارزش غذایی بالایی دارد و بر این اساس میزان مصرف آن در بازارهای هدف رو به افزایش است. نکته ای که بر بازار فروش آبمیوه تاثیر دارد و باید به آن دقت شود نوع بسته بندی محصول است. بسته بندی شکیل تر در کنار کیفیت خوب محصول تاثیر بسیار خوبی در افزایش محبوبیت کالا خواهد داشت.

در رابطه با تولید کنسانتره باید گفت از آن جایی که در بین مرکبات، پرتقال تولید بسیار بیشتری دارد می توان در زمینه تولید کنسانتره آن اقدام کرد. برای تولید کنسانتره پرتقال مقدار مشخصی از آب موجود در آب پرتقال طی فرآیند تولید کنسانتره پرتقال از آن خارج می شود در نتیجه کنسانتره پرتقال نسبت به آبمیوه آن حجم بسیار کمتری دارد. بنابراین مقدار بیشتری پرتقال با هزینه کمتر و با سهولت بیتر قابل حمل می گردد. کنسانتره پرتقال قابل استفاده در شیرینی پزی، محصولات پختنی، آبمیوه، نکتار، مربا و مارمالاد، دسر ها و شکلات ها است.

خشک کردن میوه‌جات، یکی از روش‌هاي جلوگیري از فساد میکروبی آن‌ها است. در این روش، در اثر کاهش میزان رطوبت، امکان فساد میکروبی بسیار کم شده و سرعت دیگر واکنش‌هاي مضر نیز، به مقدار قابل توجه‌ای کاهش می‌یابد. خشک کردن، ضمن اینکه روي محصول اثر حفاظتی دارد، وزن و حجم آن را نیز به میزان چشم‌گیری کاهش می‌دهد، در نتیجه از هزینه‌های حمل و نقل و ذخیره‌سازي نیز می‌کاهد. با توجه به اینکه بخشی از بازار میوه خشک ایران، سهم محصولات وارداتی است، با تولید مشابه داخلی این میوه‌ها (از نظر نوع و کیفیت)، می‌توان مانع واردات و خروج میلیون‌ها دلار ارز از کشور شد. همچنین نیاز بیش از حد برخی از کشورها به این گونه محصولات (به دلیل شرایط ویژه اقلیمی آن‌ها، هزینه بالای حمل و نقل سبزیجات و میوه‌های تازه و محدود بودن زمان نگه‌داری آن‌ها)، فرصت مناسبی برای رونق تولید و صادرات چیپس میوه فراهم آورده است. تهیه چیپس میوه از میوه‌های تازه، در صورت فروش کلیه محصولات تولید شده، توجیه اقتصادی بسیار مناسبی دارد.

میزان انار تولید شده در شهرستان بستر را برای ایجاد صنایع غذایی مربوط به آن ایجاد کرده است. فراوری انار شامل تهیه رب انار، سس انار، آب انار، شربت انار، مربا، مارمالاد، ژله انار، نوشابه، بستنی انار ، ترشی، سرکه و لواشک انار است که با استقبال خوب و بازار مناسب و ارزآوری برای کشورهمراه خواهد بود. در شهرستان داراب ظرفیت های لازم برای این نوع فعالیت های وجود دارد و هزینه های تمام شده محصولات بخاطر در دسترس بودن مواد اولیه پایین خواهد بود.

خرما ازدیگر محصولات شهرستان است که مقدار تولید آن امکان راه اندازی واحدهای فرآوری آن را ایجاد کرده است. خرما میوه ای است با ارزش غذائی بالا که به علت دارا بودن مواد قندی قابل توجه (حدود 70%) علاوه بر مصرف غذایی، در صنعت نیز موارد استفاده فراوان دارد. مصارف مختلف خرما در صنعت شامل شیره خرما، شهد خرما (عسل خرما )، قند مایع، سرکه خرما، الکل، عصاره نوشابه، کلمپه خرما، حلوای خرما، شکلات صبحانه خرما، چیپس خرما، لواشک خرما، مارمالاد، مربا و از هسته آن روغن کربن اکتیو، لوریل الکل، قهوه هسته خرما، پماد هسته خرما و از ضایعات آن در ترکیب خوراک دام و طیور و از برگ خرما در ساخت انواع ظروف بافتنی، حصیر و از تنه و چوب خرما در کارخانجات نئوپان سازی و کاغذ سازی و همین طور پوشش ساختمانها و پلها استفاده می کنند.  بنابراین سرمایه گذاری در زمینه احداث واحد یا واحدهای فرآوری و بسته بندی خرما از جمله مزیت های شغلی این حوزه است. البته تمام فرآورده های خرما که نام برده شد ممکن است بازارفروش خوبی در داخل کشورمان نداشته باشد که در این صورت می توان روی صادرات آن به خارج از کشور کار کرد.

در زمینه فرآوری گندم در شهرستان در حال حاضر کارخانه آردی فعالیت می کند. اما آرد تنها فرآورده ای نیست که می توان از گندم تولید کرد بلکه می توان در زمینه ایجاد واحدهای تولید نان صنعتی، کیک،کلوچه و بیسکوییت و شیرینی پزی نیز اقدام کرد. البته باید توجه داشت که ممکن است گندم تولید شده در شهرستان برای تولید تمام فرآورده های نام برده شده کافی نباشد که در این صورت می توان به واردات گندم از سایر شهرستان ها پرداخت. فرآورده های حاصل از گندم می توانند در بازارهای محلی شهرستان عرضه شوند. کیک، کلوچه و بیسکویت را می توان به بازارهای خارج از استان نیز عرضه کرد. در این گونه مشاغل توصیه ما بر این است که ابتدا بازاریابی با دقت انجام گیرد و سپس با توجه به بازارهای هدف میزان تولید تعیین و عرضه صورت گیرد.

میزان تولید انجیر در شهرستان داراب به مقداری است که می توان در خصوص احداث واحد صنعتی فرآوری آن اقدام کرد. بهره‌گیری از خواص فراوان انجیر بیشتر از طریق مصرف انجیر خشک و پس از آن میوه تازه مرسوم است. این در حالی است که میوه انجیر را به‌صورت فرآورده‌های مختلف نیز می‌توان مصرف کرد. اولین فراورده انجیر که تهیه و مصرف آن برای همه لازم است، نوشیدنی آب انجیر و شیره انجیر است. فرآورده‌های دیگر قابل ذکر شامل شربت انجیر (متفاوت با آب‌انجیر)، مسقطی انجیر، مربای انجیر و مارمالاد آن، ترشی، کمپوت، سوپ و پوره انجیر هستند که هر کدام از این فرآورده‌ها روش تهیه خاص خود را دارند. علاوه بر موارد ذکر شده از انجیر می‌توان در تهیه شیرینی‌جات مختلف مانند شکلات، بیسکوئیت، کیک و کلوچه استفاده کرد. مصرف انجیر خشک همچنین به‌صورت مخلوط با دیگر میوه‌های خشکباری مرسوم است. به‌عنوان مثال تهیه و مصرف مخلوط پسته، بادام، گردو و انجیر خشک برای تقویت حافظه و قدرت تفکر بسیار مفید است.

انگور از دیگر محصولاتی است که مقدار تولید مناسبی دارد و می توان در زمینه فراوری آن فعالیت هایی داشت. در حال حاضر در کارخانه تولید ابلیمو در شهرستان، آبغوره نیز تولید می شود. اما علاوه برآن می توان در رابطه با تولید فرآورده های حاصل از انگور مانند شیره انگور، کشمش و مویز نیز فعالیت کرد. فراورده های حاصل از انگور با بازارفروش بسیار خوبی مواجه هستند و تولید آن ها سودآوری بالایی دارد.

در حال حاضر در شهرستان داراب کارخانه هایی در خصوص فرآوری گیاهان دارویی مانند تولید گلاب، عرقیجات، خشک کردن و  بسته بندی گیاهان دارویی وجود دارد. بررسی ها نشان می دهد که می توان بازهم در زمینه ایجاد واحدی در خصوص فرآوری گیاهان دارویی مانند گلاب گیری، تولید اسانس، خشک کردن و بسته بندی گیاهان دارویی و... سرمایه گذاری و کسب درآمد کرد. فرآوری گياهان دارويي، علاوه بر ارزش افزوده، نياز به سرمايه‌گذاري زيادي نداشته و مي‌تواند نقش مهمي در اشتغال زايي و کارآفرینی نیز داشته باشد. از مزیتهای اقتصادی این کسب و کار می توان این گونه اشاره کرد که محصولات حاصل از گیاهان دارویی دارای خواص ویژه ای هستند که کالای دیگری نمی تواند در شرایط معمول جایگزین آن شود و در طب سنتی نیز کاربرد فراوان دارند. بنابراین بازار فروش خوبی داشته و از سوددهی بالایی برخوردار است.

با توجه به اینکه میزان مناسبی ذرت دانه ای در این شهرستان تولید می شود می توان در رابطه با احداث واحد صنعتی فرآوری آن به منظور خشک کردن ذرت، تولید کنسرو ذرت، روغن و نشاسته ذرت اقدام کرد. مردم در درجه اول، از روغن ذرت برای آشپزی استفاده‌می‌کنند و این به خاطر طعم تقریبا خنثی و قیمت پایین این روغن درمقایسه با دیگر روغن‌های گیاهی است. به‌هرحال، برخی افراد، از روغن ذرت ارگانیک برای کاربردهای دارویی و موضعی نیز استفاده می کنند. نشاسته ذرت یکی از انواع نشاسته است که طی فرآیندی از دانه های ذرت به دست می آید و مانند نشاسته های دیگر معمولا برای غلظت غذاها و شیرینی ها کابرد دارد. نشاسته ذرت به دلیل شفاف بودن بعد از مخلوط شدن در مایعات و پخته شدن و غلظت بیشتر جایگزین مناسبی برای آرد در دستورات پخت و پز است. کنسرو ذرت نیز مصارف و کابردهای گوناگونی از جمله استفاده در سالادها، تهیه پیتزا و به صورت مستقیم دارد. به صورت کلی صنعت كنسرو سازي، يكي از اكتشافات بسيار مهم بشر است كه بواسطه آن امكان نگهداري مواد غذائي براي بلند مدت فراهم گرديده است .

با توجه به میزان تولید سیب زمینی در شهرستان و نبود واحد فراوری آن، سرمایه گذاری در زمینه احداث واحد تولید چیپس و خلال سیب زمینی صرفه اقتصادی داشته و پیشنهاد می شود. چیپس سیب زمینی و خلال سیب زمینی از خوراکی های پرطرفدار در بین مردم هستند. همچنین درحال حاضر در بازارهای داخلی چیپس کالایی رقابتی است و شرکت هاي تولید کننده سعی دارند با ارائه اشکال و طعم هاي جدید در بسته بندي هاي متنوع و تبلیغات فراوان، سهم بیشتري از بازار را به خود اختصاص دهند.

مقدار گردو و بادام تولیدی قابلیت احداث واحدهای صنعتی کوچک (واحد فراوری گردو) و متوسطی(واحد فرآوری بادام) را در زمینه فرآوری آن ها به منظور خشک کردن و بسته بندی و تهیه روغن از آن ها فراهم کرده است. در حال حاضر واحد صنعتی در خصوص چنین تولیداتی وجود ندارد. روغن گردو و بادام در بازارفروش قیمت بالایی را به خود اختصاص داده است و فواید بسیاری نیز دارد. با تبلیغات صحصح و عرضه ان ها با قیمت مناسب تر می توان تعداد مصرف کنندگان این محصولات را افزایش داد و درآمد بسیار خوبی کسب کرد.

پیاز نیز از دیگر محصولات زراعی شهرستان که با توجه به سطح کشت آن امکان راه اندازی واحد فرآوری آن به منظور تولید پیاز سرخ شده و پودر پیاز وجود دارد اما تا به حال اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است. پیاز تازه چه بصورت خام و چه بصورت سرخ شده و یا پخته از دیر باز در سبد غذایی کلیه خانواده های روستایی و شهری ایرانی به عنوان چاشنی، ماده کمکی پخت و طعم دهنده جایگاه ویژه ای داشته و دارد و این محصول ارزشمند تقریبا در تهیه تمام غذاها و پیش غذاها (در خانه ها، رستورانها، غذاخوریهای هتلها، بیمارستانها، دانشگاهها و پادگانها) به اشکال مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. اهمیت این محصول و کاربردهای فرآوان آن و مشکلات ناشی از نگهداری بلند مدت و همچنین برش و آماده سازی آن برای مصارف مختلف در حجم انبوه، باعث گردید تا روشهای مختلف آماده سازی و نگهداری طولانی مدت آن در قالب صنایع مختلف تبدیلی پیاز مورد توجه قرار گیرد. پودر پیاز نیز به عنوان ادویه و چاشنی غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.

در رابطه با فراوری محصولات دامی تولید شده در شهرستان باید گفت در حال حاضر یک واحد صنعتی تولید لبنیات در شهرستان وجود دارد و تعداد زیادی نیز کارگاه نیمه صنعتی تولید لبنیات موجود است. با توجه به میزان تولید شیر در شهرستان، به نظر می رسد ظرفیت بیشتری در خصوص تولید لبنیات وجود نداشته باشد. لازم به ذکر است در شهرستان داراب واحدی جهت تولید خیارشور و ترشیجات نیز وجود دارد.

 

· زراعت 

بخش زراعت در روند رشد و توسعه اقتصادی شهرستان می تواند نقش‎های مهمی از جمله  تامین مواد خام و اولیه مورد نیاز صنایع بالادستی ایفا کند. شهرستان داراب تولیدات متنوعی در زمینه محصولات زراعی دارد و بررسی ها حاکی از این است که استعداد خوبی نیز برای توسعه این تولیدات وجود دارد. گندم از تولیدات زراعی شهرستان داراب است که مقدار انبوهی دارد و گسترش سطح کشت آن نیز درآمدزایی خوبی دارد. در میان محصولات کشاورزی، کشت گندم نسبت به بقیه کم دردسرتر و کم آفت تر است.گندم در بازه زمانی حدودا هشت ماهه به ثمر نشسته و به مرحله سود دهی می رسد. خرید تضمینی گندم همه ساله توسط دولت انجام می گیرد. البته خود کشاورز هم می تواند گندم را بفروشد و درآمد خوبی کسب کند. در ضمن مورد حمایت دولت واقع شده و کود شیمیایی و بذر نیز به شکل یارانه ای در اختیار کشاورزان قرار می گیرد؛ بنابراین گسترش تولید گندم ارزش افزوده زیادی را به دنبال دارد.

پنبه از محصولات زراعی دیگری است که مقدار تولید زیادی دارد. شهرستان داراب یکی از مناطق مهم و قطب تولید پنبه در استان و کشور به شمار می رود که با توجه به قیمت مناسب و تضمین خرید آن سطح زیر کشت آن رو به افزایش بوده است. محصول پنبه شهرستان داراب به دلیل شرایط آب و هوایی منطقه به لحاظ نازکی و لطافت از مرغوب ترین نوع در ایران است. پنبه آب زیادی مصرف می کند و ممکن است اینگونه نتیجه گیری شود که کشت بیشتر پنبه مزیتی ندارد اما ارقام جدید به این شهرستان وارد شده است که برای رشد به آب کمتری نیاز دارند. درواقع استفاده از ارقام زودرس و میان‌رس پنبه در راستای اصلاح الگوی مصرف آب و اصلاح الگوی کشت ضرورت دارد زیرا استفاده از بذرهای ارقام جدید پنبه بیشترین تأثیر را بر کاهش میزان مصرف آب دارد.  الیاف پنبه یکی از مهم‌ترین الیاف طبیعی برای تهیه نخ و پارچه به شمار می‌رود و محصولات آن علاوه بر ویژگی‌هایی چون استحکام، دوام، رنگ‌پذیری، قابلیت شستشو، اتو پذیری، قابلیت جذب گرما و تبادل هوا، موجبات آرامش روحی و احساس مثبت را در انسان فراهم می‌آورد. بسته به شرایط آب و هوایی، در اکثر ارقام معمولاً 35 تا 45 روز بعد از سبز شدن پنبه، در هر شاخه به‌طور متوسط 5 تا 6 گل ظاهر می‌شوند. این گیاه گرمادوست است و رشد و نمو آن بستگی زیادی به دما دارد و هرگز نباید با یخبندان و سرمای شدید مواجه گردد. البته این گیاه به شوری مقاوم است و در اغلب خاک‌های زراعی می‌توان آن را کشت نمود، اما خاک‌های رسوبی و جلگه‌ای عمیق با مواد آلی کافی و زهکشی طبیعی مناسب‌تر هستند.

جو از دیگر غلاتی است که در این شهرستان تولید می شود و می توان در خصوص گسترش سطح کشت آن فعالیت کرد. کشت جو سازگاری خوبی با اقلیم شهرستان داراب دارد و این باعث شده که میزان تولید آن در این شهرستان نیز مناسب باشد. جو از دیر باز در سبد تغذیه دام جایگاه ویژه داشته و به صورت دانه و علوفه سبز مورد استفاده قرار می­ گیرد.

گیاهان دارویی از دیگر محصولات زراعی شهرستان داراب هستند که به صورت خودرو و کشت شده، وجود دارند. کتیرا، گل گاوزبان، آویشن، نعنا، کاسنی، گل بابونه و موسیر انواعی از گیاهان دارویی شهرستان هستند. سرمایه گذاری در زمینه گسترش کشت این گیاهان صرفه اقتصادی قابل توجهی دارد و فعالیت در این حوزه از گزینه های شغلی این شهرستان است که با توجه به شرایط اقلیمی آن قابلیت راه اندازی دارد. گیاهان دارویی به اشکال مختلف قابلیت فرآوری و عرضه به بازار را دارند. بازار این گیاهان صرفا مختص بازارهای داخلی نبوده و در کل جهان برای تولیدات گیاهان دارویی ایران متقاضی وجود دارد. این تقاضا به علت روی گردانی از داروهای شیمیایی و یا حتی استفاده شدن برخی از این محصولات در تولیدات کارخانه‌های بزرگ دارویی همواره رو به افزایش است. گیاهان دارویی گونه‌ها و مصارف مختلفی دارند. از این گیاهان نه تنها برای درمان بیماری‌ها بلکه در صنایع کنسروسازی، نوشابه سازی، ‌عطر سازی و غذایی نیز استفاده می‌شود. لازم به ذکر است این گیاهان برای کشت مراقبت خاص و شرایط حساسی نیاز ندارند.

ذرت از جمله محصولات زراعی شهرستان است که در دونوع علوفه ای و دانه ای کشت می شود. ذرت در برابرخشکی مقاوم بوده و میزان ثمردهی آن در هکتار بالا است. دولت برای تشویق به کشت این گیاه، اقدام به خرید تضمینی ذرت از کشاورزان می کند. روغن ذرت، کنسرو بلال و دانه ذرت به مصارف انسانی می رسد و همچنین دانه ذرت در مرغداری ها و علوفه تر، خشک، سیلو شده و کنجاله دانه در دامداری ها استفاده می شود. نشاسته ذرت در صنایع رنگرزی، دارو سازی و پلاستیک سازی کاربرد دارد. با توجه به موارد گفته شده، توسعه سطح زیر کشت ذرت مقرون به صرفه خواهد بود. در شهرستان دراب پتانسیل گسترش کشت هر دو نوع ذرت علوفه ای و دانه ای وجود دارد البته گسترش کشت ذرت علوفه ای در اولویت سوم این رسته قرار می گیرد.

یونجه از جمله علوفه های دامی است که در شهرستان داراب کشت می شود و زمینه برای گسترش کشت آن نیز فراهم است. در میان گیاهان علوفه ای، یونجه بخاطر ارزش غذایی بالا و عملکرد خوب آن از اهمیت خاصی برخوردار است.

سیب زمینی از دیگر محصولات زراعی شهرستان است که می توان با توسعه کشت آن درآمدزایی مناسبی داشت. سیب زمینی بعـد از گنـدم، برنـج و ذرت، بیشتریـن سـهم را در میـزان تولید محصولات غذایـي داراسـت و نقـش مهمـي در تغذیه و سـبد غذایي دارد. در کشـورهاي درحال توسـعه، اهمیـت غذایـي سـیب زمیني به مراتـب بیشتـر اسـت و در ایـران نیـز بعـد از گنـدم، رتبـه دوم را بـه خـود اختصاص داده اسـت. سیب زمینی بیشتر از هر نوعی از غلات، مواد مغذی مورد نیاز انسان را در زمان كمتر و با زمین كمتر و در شرایط آب و هوائی دشوار تر می تواند تامین كند.

دانه های روغنی مانند کلزا، کنجد و سویا نیز در این شهرستان کشت می شوند که با توجه به مستعد بودن شهرستان برای تولید این محصولات می توان در حوزه گسترش سطح کشت آن اقدام کرد. البته کشت سویا و کنجد در اولویت چهارم مزیت های شغلی این حوزه قرار می گیرد. روغن کلزا ازجمله مشتقات این گیاه است که امروزه به دلیل سالم بودن و با داشتن کمترین کلسترول و اسیدهای چرب اشباع ‌شده مورد استقبال و استفاده عموم مردم قرارگرفته است. با توجه به اینکه این محصول در منطقه کشت شده و بازدهی خوبی نیز داشته است، پیشنهاد توسعه کشت آن به علاقه مندان داده می شود. کشت و کار سویا کسب و کار پردرآمد است که می توان با سرمایه اولیه پایین راه انداخت و به سود خوبی دست یافت. برای شروع این کار تسهیلاتی همانند کلزا؛ سویا به صورت تضمینی توسط دولت خریداری می شود و بازار آن تضمینی است. کنجد از آن دسته گیاهانی محسوب می شود که با هر بار کشت و پرورش، محصول و بار قابل توجهی را به ارمغان می آورد. سازگاری کنجد با آب و هوای گرم بالا است و بخاطر این ویژگی مناسب برای نواحی گرم و خشک شهرستان است.

پیاز از دیگر محصولات زراعی شهرستان است که میزان تولید مناسبی دارد. این محصول از مهم‌ترین محصولاتی است که امکان کشت آن در شهرستان وجود دارد. پیاز به عنوان چاشنی و طعم‌دهنده در اکثر غذاها استفاده می‌شود و دارای مصارف پزشکی و دارویی متعددی است از این رو بازار مصرف خوبی داشته و توسعه تولید آن توجیه اقتصادی دارد.

با توجه به بروز مشکل کم آبی در برخی از مناطق کشور و همچنین شهرستان داراب، استقبال از کشت های کم آب بیشتر شده است. یکی از محصولاتی که نیاز آبی کمی دارد و درعین حال تولید آن سودآوری بسیاری دارد، زعفران است. زعفران به تازگی در شهرستان داراب کشت شده است و عملکرد خوبی داشته است. زعفران گیاهی دارای ارزش اقتصادی بالا است و کشت آن، پتانسیل ایجاد اشتغال بالایی را نیز دارد. زعفران به علت داشتن رنگ زیبا، عطر و طعم بسیار مطبوع، در صنایع غذایی کاربرد زیادی دارد. دمنوش زعفران آرام بخش بوده و استرس و نگرانی را برطرف می کند. کسب و کار کشت زعفران به علت خاصیت ضد سرطانی این گیاه اهمیت دو چندان پیدا می کند. کشور ما در تولید زعفران و صادرات آن جزء اولین کشورهاست و ظرفیت های صادراتی برای این محصول در داخل کشور بالا است. بنابراین سرمایه گذاری در زمینه توسعه کشت زعفران، از جمله پیشنهادات شغلی در این شهرستان است.

چغندرقند از دیگر محصولات زراعی است که در شهرستان داراب کشت می شود و تولید خوبی نیز در این زمینه صورت گرفته است. چغندرقند نسبت به شرایط مختلف محیطی دارای سازگاری نسبتا زیادی است. نسبت به سرما، گرما، شوری و خشکی تحمل خوبی دارد. با این حال برای رسیدن به حداکثر عملکرد، لازم است که برای آن همانند سایر گیاهان زراعی بهترین شرایط رشد را فراهم کرد. از نظر ارزش غذائی در ردیف محصولاتی از قبیل برنج، ذرت، گندم، سیب زمینی و حبوبات است. در حال حاضر امکان کشت کامل مکانیزه چغندرقند نیز فراهم شده است. این محصول در تناوب زراعی به خوبی جای می گیرد و عمیق بودن ریشه و پاک بودن مزارع آن از علفهای هرز اجازه می دهد که در تناوبهای مختلف جایگزین شود. چغندر خاک را در بهترین شرایط برای کشت غلاتی که بعداَ کشت می گردند نگه می دارد و عملکرد غلات را بهبود می بخشد.  محصولات فرعی چغندرقند با ارزش است. سربرگ چغندر و همچنین تفاله مخلوط با ملاس به دست آمده بعد از بهره برداری کارخانجات، غذای دام است. با توجه به مزایای کشت چغندرقند و وجود ظرفیت لازم برای تولید این محصول، سرمایه گذاری در این زمینه از جمله مزیت های شغلی این حوزه است که سوداوری مناسبی به همراه دارد.

در شهرستان داراب حبوباتی همچون نخود، عدس، لوبیا و باقلا به میزان اندک کشت می شود. با توجه به سازگاری این حبوبات با شرایط شهرستان می توان در زمینه توسعه کشت آن اقداماتی انجام داد. عدس نیز از جمله حبوباتی است که کشت و برداشت آن نسبت به سایر حبوبات ساده تر بوده و در هر آب و هوایی با دو روش دیمی و آبی قابل کشت است. این گیاه با هوای سرد هم سازگاری دارد و در فصل پاییز میزان ثمردهی آن بیشتر از بهار است. کشت حبوبات به حاصلخیزی خاک کمک کرده و همچنین به عنوان کود سبز برای تقویت خاک استفاده می شود.

نخود گیاهی است که به اقلیم خشک و سرد نیاز دارد و دارای دو تیپ زمستانه و تابستانه است. نخود بعلت دارا بودن اسید های آمینه مختلف، ویتامین ها و مواد معدنی، غذای بسیار خوبی است. لوبیا را می توان از جمله حبوبات محبوب با تقاضای زیاد در بازار نام برد. زمین برای کشت لوبیا باید به اندازه کافی عمق داشته باشد و خاک نیز دارای سطحی نرم و حاصلخیز باشد. تهیه زمین لوبیا با هدف از بین بردن علف های هرز، زیر خاک بردن بقایای گیاهی، نرم کردن و افزایش عمق خاک زراعی، زیر خاک بردن مواد تقویت کننده و حفظ رطوبت موجود در خاک است.از سایر حبوبات مناسب برای کشت و توسعه در شهرستان داراب می توان به باقلا هم اشاره کرد. باقلا محصول فصل خنک است و قادر است دمایی تا ۴- درجه سانتی گراد را تحمل کند، ولی بیش از این دما بوته آن خشک شده و از بین می‌رود. دمای لازم برای سبز شدن بذر باقلا ۳/۵ تا ۹ درجه سانتی گراد است؛ بنابراین در مناطق با آب و هوای کوهستانی شهرستان امکان کشت دارد.

آخرین محصول در رسته زراعت برای شهرستان داراب که نیاز به بررسی و تحلیل دارد، برنج است. برنج از محصولاتی است که به تازگی در حال کشت در شهرستان است. اما با توجه به نیاز آبی بسیار بالای این محصول و وجود مشکل کم آبی در شهرستان داراب، توسعه کشت آن پیشنهاد نمی شود.

 

· صنایع تبدیلی و تکمیلی

شهرستان داراب ظرفیت های بسیار خوبی برای احداث صنایع تبدیلی و تکمیلی دارد اما متاسفانه آن گونه که باید به فعالیت در این حوزه توجه نشده است. صنایع تبدیلی و تکمیلی پلی بین بخش کشاورزی و بخش صنعت است. فرآوری محصولات کشاورزی می تواند ارزش افزوده ای زیادی را برای محصولات کشاورزی تولیدی شهرستان داشته باشد و از طرفی دیگر توان رقباتی محصولات را در بازارهای هدف بالا برد. ایجاد واحدهای فعال در این حوزه نرخ اشتغال زایی قابل قبولی را برای شهرستان می تواند داشته باشد.

با توجه به اینکه تولیدات باغی در این شهرستان خصوصا مرکبات بسیار زیاد است، تعداد سردخانه های موجود در شهرستان تمام نیاز شهرستان را رفع نمی کنند. بنابراین سرمایه گذاری در این زمینه از جمله فعالیت هایی است که علاوه بر تامین نیاز شهرستان، درآمدزایی خوبی نیز دارد. سردخانه‌ها دارای قابلیت حفظ و نگهداری از محصولات کشاورزی بوده و این امر حاکی از اهمیت احداث سردخانه‌ها در ایجاد صرفه اقتصادی بیشتر برای تولیدکنندگان محصولات باغی است. درواقع سردخانه‌ها درکاهش ضایعات محصولات کشاورزی نقش کلیدی دارند. همچنین سردخانه به عنوان حلقه واسط تولید و بازار می‌ تواند درحفظ کیفیت محصول نقش اساسی ایفا کند.

با توجه به اینکه پنبه از تولیدات انبوه شهرستان است به جز کارخانه ای که صرفا فرآیند دانه گیری پنبه را انجام می دهد (دانه های پنبه را جدا می کند) کارخانه دیگری جهت فرآوری و بسته بندی آن وجود ندارد و در حال حاضر این محصول برای فرآوری به کارخانه های ریسندگی و بافندگی خارج از شهرستان فرستاده می شود. بنابراین سرمایه گذاری در زمینه احداث واحد فراوری و بسته بندی پنبه از جمله اقداماتی است که ارزش افزوده بسیار خوبی برای شهرستان ایجاد می کند.

در شهرستان داراب کارخانه تولید خوراک دام وجود دارد اما بررسی ها نشان می دهد ظرفیت های بیشتری در زمینه تولید خوراک دام وجود دارد. درواقع وجود محصولاتی مانند ذرت و سبوس در شهرستان به عنوان مواد اولیه مورد استفاده در تهیه خوراک دام، قابلیت راه اندازی واحد تولید این محصول را بیشتر کرده است. تقاضا برای خوراک دام نه تنها در بازار شهرستان و استان زیاد است، بلکه در اکثر شهرستان های کشور تقاضا برای آن زیاد است به طوریکه سالانه بخش قابل توجهی از نهاده های بخش دام کشور از طریق واردات برطرف می شود.

در رابطه با کشتار دام ها در شهرستان کشتارگاهی در شهرستان وجود دارد که متعلق به شهرداری است و کفاف نیاز شهرستان را نمی دهد. بنابراین می توان در این زمینه سرمایه گذاری کرد. در این شهرستان کشتارگاه برای مرغ وجود ندارد و لازم است اقداماتی در این زمینه صورت بگیرد. همچنین با توجه به وجود تعداد مناسب شترمرغ و نبود کشتارگاهی مخصوص آن، لازم است فعالیت هایی در این خصوص انجام شود تا بتوان فرآوری محصولات حاصل از شترمرغ را نیز داشت. کشتارگاه صنعتی به عنوان یک مجموعه کاملا اقتصادی مستقل اقدام به خرید طیور نموده و پس از ذبح و اعمال فرآیندهایی روی گوشت، اقدام به فروش محصولات خود می نماید. بالابردن ظرفیت تولید، تکمیل زنجیره تولید گوشت و رسیدن به خودکفایی، رعایت ضوابط بهداشتی و اشتغالزایی از طریق ایجاد این صنعت از جمله مزایای کشتارگاه های صنعتی است.

با توجه به میزان تولیدات کشاورزی شهرستان، بسته بندی و سورتینگ محصولات کشاورزی از جمله فعالیت هایی است که لازم است صورت بگیرد. البته در حال حاضر این فعالیت در شهرستان انجام می شود ولی جای کار در این زمینه بازهم وجود دارد. سورتینگ و بسته بندی از فرآیند هایی است که بر میزان صادارت تاثیر دارد. بسته بندی محصولات همچنان که ضریب ایمنی محصولات کشاورزی را بالا می برد مانع آلودگی ،کاهش ضایعات و افزایش پایداری محصولات می شود.

میزان عسل تولید شده در شهرستان در حد خوبی است با این حال واحد صنعتی در خصوص بسته بندی آن وجود ندارد و این کار به صورت سنتی انجام می شود. سرمایه گذاری در زمینه بسته بندی عسل به صورت صنعتی از جمله پیشنهادات شغلی این حوزه است.

احداث واحدصنعتی کوچک در زمینه فرآوری پوست به منظور تولید چرم از پوست گاو و تولید نخ از پوست گوسفند از مزیت های شغلی این شهرستان است که قابلیت اجرائی شدن را دارد. با توجه به وجود صنایع دستی قالی بافی و چرم دوزی بازارفروش نسبتا خوبی برای این تولیدات وجود خواهد داشت. بازار شهرستان های همجوار نیز برای عرضه دارای ظرفیت هستند.  

بسته بندی گوشت قرمز و سفید(مرغ) نیز از دیگر کسب و کارهایی است که می توان در شهرستان راه اندازی کرد. در حال حاضر چنین واحدهایی وجود ندارند. بسته‌بندی به عنوان یک ابزار کارآمد سالهاست که مورد توجه کارشناسان علم بازاریابی قرار گرفته است. استفاده از انواع مختلف بسته‌بندی ضمن اینکه قابلیت نگهداری بهتری را به کالا می‌بخشد در کسب سهم بالاتری از بازار برای کالای مورد نظر نیز مؤثر است. آلودگی و فساد مواد پروتئینی حیوانی و فراورده‌های دامی موجب افت قابل توجه ارزش غذایی و نهایتاً خروج مواد با ارزش غذایی ازچرخه مصرف می‌گردد. گوشت قرمز و گوشت سفید به عنوان یکی از اقلام عمده غذایی مردم به اشکال مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند و لذا رعایت بهداشت در تهیه و عرضه آن باعث افزایش سطح بهداشت عمومی جامعه می‌گردد.

لازم به ذکر است در صورت دقت نکردن به بازارفروش و ظرفیت شهرستان، مشاغلی که در این حوزه نام برده شد با مسئله اشباع روبه رو خواهند شد. بنابراین در نظر گرفتن نیاز و ظرفیت شهرستان و همچنین بازارفروش در شهرستان های اطراف در زمینه راه انداری این مشاغل مهم است.

 

· طیور

پرورش طیور یکی از مشاغل سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار بوده و سود بالایی دارد. در شهرستان داراب انواع زیادی از طیور پرورش می یابند که می توان در زمینه توسعه پرورش آن ها فعالیت های موثری داشت و علاوه بر درآمدزایی، به میزان زیادی اشتغال ایجاد کرد.

شترمرغ از جمله طیوری است که در این شهرستان پرورش می یابد و با شرایط شهرستان نیز به خوبی سازگار است. پتانسیل خوبی برای توسعه پرورش شترمرغ در این شهرستان وجود دارد. شترمرغ از مقاوم ترین طیور در برابر شرایط محیطی است.  پرورش این پرنده بی دردسر و مقرون به صرفه بوده و تقریباً تمام اجزای این پرنده مفید و قابل استفاده است. پوست این پرنده از بهترین نوع چرم بوده و مقاومتش سه برابر چرم گاو  است و ظرافت خاصی دارد و در تولید کیف و کفش با قیمت بالا به کار می رود. علاوه بر آن، از پر و تخم شترمرغ، ناخن و قرنیه چشم آن برای مصارف صنعتی، دارویی، زینتی و نیز تولید نخ بخیه استفاده می شود. همچنین با استفاده از پوکه تخم این پرنده در زمینه صنایع دستی و  خلق آثار هنری، می توان اشتغال زایی ایجاد کرد.

لازم به ذکر است برخی از واحدهای پرورش شترمرغ اقدام به خرید دستگاه جوجه کشی کرده اند و نیاز به واردات جوجه شترمرغ را تا حدودی کمتر شده است.

مرغداری های موجود در شهرستان به پرورش مرغ گوشتی و تخم گذار (اکثرا گوشتی) می پردازند و ظرفیت برای گسترش پرورش هر دونوع پرنده وجود دارد. البته پرورش مرغ تخم گذار دراولویت های بعدی قرار می گیرد. تعداد مرغداری های شهرستان زیاد نیست و سرمایه گذاری در زمینه احداث مرغداری های جدید صرفه اقتصادی خوبی خواهد داشت. از مهمترین مسائلی که سبب رشد چشمگیر صنعت پرورش مرغ گوشتی شده است، ارزش غذایی بالای گوشت طیور، کم بودن افت پس از کشتار، سالم وبهداشتی بودن گوشت طیور ، قابلیت هضم وجذب بالا ، سرعت رشد سریع، صرفه جویی در جایگاه و زمین و برگشت سریع سرمایه است.

لازم به ذکر است در این شهرستان مرغ های بومی نیز که اکثرا تخم گذار هستند، پرورش می یابند و می توان در این زمینه نیز فعالیت بیشتری کرد. یکی از دلایل توصیه پرورش مرغ بومی در شهرستان، سوددهی بسیارخوب پرورش مرغ بومی یا محلی است. مرغ بومی یا همان مرغ های محلی، نوعی نژاد بسیار مقاوم به شمار می آیند. آن ها در مقابل بیماری ها، گرما و سرما تحمل بالایی دارند و این مزیت باعث می شود که ایجاد واحدهای تولیدی مرغ بومی برای تولید کنندگان سوددهی داشته باشد. یکی دیگر از مزیت های پرورش مرغ بومی این است که این کار نیاز به تجهیزات ندارد. هرچند اگر در پرورش مرغ بومی یا همان مرغ محلی از تجهیزات مدرن استفاده شود، سود بیشتری نصیب پرورش دهنده می شود. منظور از تجهیزات مواردی مانند آبخوری، دان خوری ، لانه تخم گذاری و... است.

بلدرچین، بوقلمون و کبک از دیگر طیوری هستند که در این شهرستان پرورش داده می شوند و می توان در خصوص احداث واحدهای پرورش آن ها سرمایه گذاری و کسب درآمد کرد. پرورش هرکدام از این پرنده ها مزایای قابل توجهی دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم. بلدرچین پرنده ای با جثه کوچک است که در برابر بسیاری از بیماری ها مقاوم است. پرورش بلدرچین به دلیل هزینه های جاری پایین، اشباع نبودن بازار فروش، کوتاه بودن دوره پرورش(40 روز) و عدم پرورش انحصاری توسط شرکت های بزرگ در مقایسه با سایر طیور مزیت بیشتری دارد. محصولات این پرنده شامل گوشت، تخم بلدرچین و کود است. گوشت و تخم این پرنده دارای ارزش غذایی و دارویی و همچنین سرشار از پروتئین است.

بلدرچین وکبک نسبت به دیگر طیور به دلیل طعم و کیفیت مناسب قیمتی بیشتر و مشتریان خاص خود را دارند و از جهت دیگر به دلیل مقاومت نسبتاً بالای این پرنده در مقابل بیماری‌ها، تلفات آن نسبت به دیگر پرندگان کمتر است. جوجه و تخم این طیور نیز در بازار خرید و فروش می شود. پرورش این طیور بویژه برای کسانی که در شهرستان فضای کافی در اختیار ندارند توصیه می شود. در شهرستان امکان پرورش بوقلمون وجود دارد. گوشت بوقلمون داراي خواص غذائي ويژه اي است و محدوديت مصرف خاصي نيز ندارد. وجود دو نوع گوشت سفید و قرمز در لاشه بوقلمون باعث شده با گران شدن گوشت قرمز (گاو و گوسفند)، استقبال از آن نسبت به گذشته بیشتر شود.

پرورش مرغ تخمگذار علاوه براینکه به تامین منابع غذایی طبیعی و رونق تولید کمک می کند نقش به‌سزایی در امر اشتغالزایی، بهبود وضع اقتصادی و خودکفایی در تولید محصول ارگانیک و طبیعی را ایفا می‌کند. پرورش مرغ بومی تخم‌گذار به صورت محدود نیاز به تکنولوژی پرهزینه‌ای ندارد و با بهره گیری از امکانات کم و موجود در روستا یا محل زندگی می توان شرایط اجرای طرح را فراهم کرد. پرورش مرغ تخم‌گذار حتی به صورت صنعتی و با تمام تجهیزات مدرن می‌تواند در صورت پیدا کردن بازار مناسب، سالیانه حدود 20 تا 30 درصد برای سودآوری داشته باشد که رقم مناسبی است.همچنین پیدا کردن بازار فروش با حاشیه سود بالا از امور مهم درمورد این کسب و کار است که با تبلیغات مناسب مخصوصا در فضای مجازی امکان پذیر است؛ بنابراین توسعه این مورد سوددهی خوبی خواهد داشت.

 

· خدمات

مشاغل خدماتی یکی از منابع مهم کسب درآمد از گذشته بوده است. تنوع در حوزه مشاغل خدماتی بسیار زیاد است و حرفه های زیادی را در برمی گیرد که میزان سودآوری حرفه ها با توجه به نیاز و ظرفیت مناطق با یکدیگر تفاوت هایی دارد. برای مثال گردشگری از فعالیت هایی است که با سودآوری بسیاری همراه است و در شهرستان داراب  نیز ظرفیت های خوبی برای سرمایه گذاری در زمینه گردشگری وجود دارد. دره آکواریوم، تنگ لای زنگان، روستای تنگ کتویه، آبشارهای تنگه رغز، چشمه گلابی، آتشکده آذرخش و آتشکده آذرجو از جمله جاذبه های گردشگری شهرستان داراب هستند که گردشگران را جدب خود می کنند. در حال حاضر فعالیت هایی مانند احداث اقامتگاه بومگردی و هتل در حوزه گردشگری انجام شده است اما بررسی ها نشان می دهد بازهم می توان در این حوزه سرمایه گذاری و کسب درآمد کرد. احداث اقامتگاه بومگردی، اقامتگاه تفریحی، هتل و مهمانسرا و رستوران بومی از جمله پیشنهادات شغلی در حوزه خدمات است که تاثیر بسیار خوبی بر جذب تعداد بیشتر گردشگر به شهرستان دارد. احداث هتل و مهمانسرا در اولویت های بعدی مزیت های شغلی قرار می گیرد.

اقامتگاه های بومگردی و رستوران‌های با الگوی بومی مکان‌هایی با فضای سنتی و متناسب آداب ‌و ‌رسوم هر منطقه هستند که در آنها بیشتر به‌جای استفاده از میز و صندلی‌های مدرن از تخت یا سایر وسایل سنتی استفاده می‌شود. سرو غذاهای محلی، ترشیجات خانگی، نوشیدنی‌هایی مانند چای و قهوه نمونه خدماتی هستند که در این اماکن ارائه می شود. همچنین احداث شهربازی از دیگر پیشنهادات شغلی این شهرستان است که با توجه به جمعیت شهرستان با استقبال خوبی مواجه خواهد بود. در رسته مشاغل خدماتی می توان ایجاد نمایندگی های مصالح ساختمانی، قطعات خودرو و لوازم خانگی را برای شهرستان پیشنهاد داد.

 

· شیلات

در شهرستان داراب پرورش ماهی به میزان کم انجام می شود اما با توجه به ظرفیت های که در برخی از نواحی شهرستان وجود دارد می توان در خصوص توسعه آن اقدام کرد. ماهیان سردابی مانند قزل آلا و ماهیان گرمابی مانند کپور از جمله ماهیان پرورشی این شهرستان هستند. ظرفیت لازم برای پرورش هردو نوع ماهی به میزان بیشتر وجود دارد. اما با توجه به بازارفروش گسترده تری که برای ماهیان سردابی در بازارهای کشور وجود دارد، پرورش ماهیان سردابی مانند قزل الا در اولویت اول این حوزه قرار می گیرد. ماهیان سردابی در18-12 درجه سانتیگراد و ماهیان گرمابی در 27-20 درجه سانتیگراد بهترین رشد را دارند. ماهی قزل آلا یکی از معروف ترین گونه های ماهیان سردآبی است.  قزل آلا یکی از منابع خوب آهن است، آهن در خونسازی و همچنین در حفظ مقاومت بدن در برابر میکروبها نقش مهمی به عهده دارد. علاوه بر آن، آهن موجود در قزل آلا، جذب آهن منابع گیاهی را هم افزایش می دهد. بنابراین نقش مهمی در پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن به عهده دارد. نتایج مطالعات نشان می دهند امگا ۳ ماهی قزل آلا می تواند فشار خون و ضربان قلب را در بیماران صرع تنظیم کرده و از تعداد تشنج های آن به طور قابل توجهی بکاهد. بخاطر مزایایی که مصرف گوشت ماهی قزل برسلامت دارد این نوع ماهی طرفداران زیادی در بین مردم پیدا کرده است؛ لذا راه اندازی پرورش آن، علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار، سوددهی خوبی را خواهد داشت.

کپور ماهیان بزرگ‌ترین خانواده ماهيان آب شيرين است. تولید کپور ماهیان پرورشی در جهان، سالانه حدود ده میلیون تن، در سال است، که از این میزان 3 میلیون تن مربوط به ماهی کپور، معمولی است. این ماهی در مقایسه با سایر گونه‌های پرورشی در آب‌های گرم و معتدل، ارزشمندترین ماهی ازلحاظ اقتصادی است و نیز ارزش‌های تغذیه‌ای فراوانی دارد. ازاین‌رو آموزش توسعه پرورش این ماهی می‌تواند در راستای تأمین غذای و نیز افزایش سطح معیشتی مردم مؤثر باشد.

یکی از روش های پرورش ماهی در این شهرستان استفاده از استخرهای دومنظوره کشاورزی است. به این صورت که برخی افراد در باغ های خود استخرهایی دارند که در آن به پرورش ماهی می پردازند و بعد از صید ماهی ها، از آب استخر برای آبیاری زمین های کشاورزی استفاده می کنند. در این روش نه تنها در مصرف آب صرفه جویی می شود بلکه فضولات ماهی ها که در آب موجود است،  نقش کود را برای محصولات کشاورزی ایفا می کند. یکی از مکان های مناسب برای پرورش ماهی در این شهرستان، پرورش ماهی در کنار سد رودال است.

 

· صنعت

شهرستان داراب ظرفیت های مناسبی برای ایجاد واحدهای صنعتی دارد. برای مثال با توجه به تولید زیاد خرما در این شهرستان و نبود واحد تولید کارتن جهت بست بندی خرما می توان در این خصوص فعالیت های انجام داد. در حال حاضر کارتن از خارج از شهرستان وارد می شود.بنابراین تولید کارتن از جمله پیشنهادات شغلی این شهرستان است. تولید پوشاک نیز از پیشنهادات شغلی این شهرستان است که درآمدزایی خوبی خواهد داشت.

یکی دیگر از صنایعی که قابلیت راه اندازی در شهرستان داراب را دارد، واحد صنعتی تولید زغال فشرده است. موجود بودن مواد اولیه برای صنعت تولید زغال فشرده مهم است و سهم عمده ای در تعین هزینه تمام شده محصول دارد. زغال فشرده بهترین و مناسب ترین جایگزین برای زغال های طبیعی هستند چون توجیه اقتصادی دارند و برای طبیعت و سلامتی انسان ها مضر نیستند. از زغال های  فشرده به عنوان محصول جایگزین زغال های طبیعی یاد می‌شود. زغال فشرده برعکس زغال های طبیعی از چوب درخت به وجود نمی آید و همین امر باعث می شود که درختان کمتری قطع بشود. زغال های طبیعی به خاطر ترکیبات طبیعی که دارند میزان قابل توجهی دود از خود تولید می کنند ولی زغال های فشرده به دلیل دارا بودن ترکیبات صنعتی دود کمتری تولید می کند. با توجه به این که کسب و کار تولید زغال فشرده یک کسب و کار جدید و نو است، راه  برای کارآفرینان تازه کار به این حوزه باز است و می توان از آن سود خوبی به دست آورد.

صنایع فعال شهرستان داراب عبارتند از: واحد های تولید پودر سنگ، ایزوگام، سوله سازی، سبد میوه، کارتن میوه، نایلون، تیرچه و بلوک، آسفالت، روغن موتور، قطعات فلزی، سیمان، پلی اتیلن، موزاییک زنی، کوره اهک سازی، نصب پنل خورشیدی و کوره های آجرپزی.

 

· صنایع دستی

شهرستان داراب از صنایع دستی متنوعی برخوردار است که در صورت توسعه آن ها می توان درآمدزایی و اشتغالزایی مناسبی برای شهرستان بویژه برای زنان خانه دار و دختران جوان ایجاد کرد.

قالی بافی از جمله صنایع دستی شهرستان داراب است  به صورت بافت فرش و تابلو فرش انجام می شود. پتانسیل کافی برای توسعه این حرفه در شهرستان داراب وجود دارد اما باید توجه داشت که شرط موفقیت در این حرفه بازاریابی صحیح است. همچنین استفاده از طرح ها و نقشه های به روز یکی از عوامل موثر بر گسترده تر شدن بازارفروش این صنعت دستی است. بافندگی فرش نیاز به سرمایه کم دارد و یک شغل امن و پردرآمدی را در محیطی سالم ایجاد می کند. فرش های دستباف ایرانی با سابقه چندین هزار ساله از ارزش هنری، اقتصادی و تجاری والایی برخوردار است. قالی بافی یکی از مشاغل خانگی پردرآمدی است که تسهیلات خوبی به آن تعلق می گیرد. آمارها نشان می دهد فرش ایرانی از کیفیت خوبی برخوردار بوده و قابل رقابت با کشورهای دیگر می باشد. می توان با تولید فرش با کیفیت به صادرات در این زمینه فکر کرد.

گلیم بافی از دیگر صنایع دستی شهرستان است که در حال حاضر تقریبا به فراموشی سپرده شده است ولی ظرفیت خوبی برای احیای آن وجود دارد. گلیم یکی از قدیمی ترین دست بافت های بشر است که عمدتا توسط دختران و زنان اقوام مختلف ترک، لر، عرب و فارس بافته می شود. گليم بافي يكي از شاخه هاي قاليبافي است و در آن از طرح هاي مختلف محلي استفاده مي شود. هر چند در گذشته گلیم به عنوان یک زیرانداز شناخته و بافته می شد اما امروزه با توجه به زیبایی نقوش و کیفیت بافتی که دارد از آن در هنرهای تلفیقی همچون روکش های مبلمان ، دوخت کیف های چرمی، وسایل تزیینی و غیره استفاده های بسیاری می شود.

جاجیم بافی، نمدمالی، سبدبافی و حصیر بافی از دیگر حرفه هایی هستند که در حوزه صنایع دستی در این شهرستان انجام می شوند. سرمایه گذاری در زمینه توسعه این فعالیت ها نیز در صورت تامین بازارفروش سودآور بوده و پیشنهاد می شود. چرم دوزی، گلدوزی، کوزه گری و چادربافی صنایع دستی دیگری هستند که در این شهرستان انجام می شوند. قابلیت گسترش این فعالیت ها در شهرستان وجود دارد و پیشنهاد می شود.

سفالگری و منبت کاری از جمله فعالیت هایی هستند که در شهرستان داراب انجام نمی شوند اما آموزش های مربوط به آن ها در شهرستان داراب داده شده است و می توان کارگاه هایی در این زمینه راه اندازی کرد. معرق کاری، فیروزه کاری  و مس کاری نیز به دلیل نبود بازارفروش در این شهرستان انجام نمی شوند اما مردم به تولید این صنایع دستی علاقه مندند و در صورت بازاریابی مناسب می توان در این حوزه کار کرد.

 

کشاورزی

صنایع

خدمات

ردیف

زراعت

باغداری

دامداری

طیور

شیلات

صنایع تبدیلی و تکمیلی

صنایع دستی

صنایع غذایی

صنعت

خدمات

1

کشت گندم

(1)

احداث باغ مرکبات

(1)

پرورش گوسفند

(1)

پرورش شترمرغ

(1)

پرورش ماهی سردابی

(1)

احداث سردخانه

(1)

قالی بافی

(1)

فرآوری مرکبات

(1)

تولید کارتن

(1)

احداث اقامتگاه بومگردی

(1)

2

کشت پنبه

(1)

احداث باغ انار

(2)

پرورش گاو

(2)

پرورش مرغ گوشتی

(1)

پرورش ماهی گرمابی

(2)

احداث کارخانه تولید خوراک دام

(1)

گلیم بافی

(1)

فرآوری خرما

(1)

تولید پوشاک

(1)

احداث رستوران بومی

(1)

3

کشت جو

(2)

احداث باغ گردو

(2)

پرورش بز گوشتی

(3)

پرورش بوقلمون

(2)

احداث کشتارگاه دام

(1)

جاجیم بافی

(2)

فرآوری انار

(1)

تولید زغال فشرده

(2)

احداث اقامتگاه تفریحی

(1)

4

کشت گیاهان دارویی

(2)

احداث باغ بادام

(2)

زنبورداری

(3)

پرورش کبک

(2)

احداث کشتارگاه مرغ

(1)

چرم دوزی

(2)

فرآوری گندم

(1)

احداث هتل و مهمانسرا

(2)

5

کشت ذرت دانه ای

(2)

احداث نخلستان

(2)

پرروش شتر

(4)

پرورش بلدرچین

(2)

احداث کشتارگاه شترمرغ

(1)

سبدبافی

(2)

فرآوری گیاهان دارویی

(2)

احداث شهربازی

(2)

6

کشت سیب زمینی

(2)

احداث باغ انجیر

(2)

پرورش زالو

(5)

پرورش مرغ بومی

(2)

احداث واحد فرآوری پنبه

(1)

حصیر بافی

(2)

فرآوری انجیر

(2)

نمایندگی مصالح ساختمانی (3)

7

کشت یونجه

(2)

احداث باغ انگور

(2)

پرورش مرغ تخم گذار

(3)

بسته بندی عسل

(2)

نمدمالی

(2)

فرآوری ذرت

(2)

نمایندگی قطعات خودرو (3)

8

کشت ذرت علوفه ای

(3)

احداث باغ زردآلو

(2)

سورتینگ و بسته بندی محصولات کشاورزی

(2)

چادربافی

(3)

فرآوری انگور

(2)

فروشگاه لوازم خانگی (3)

9

کشت چغندرقند

(3)

کاشت گوجه

(2)

بسته بندی گوشت قرمز

(2)

کوزه گری

(3)

فرآوری گردو

(3)

10

کشت کلزا

(3)

کاشت خیار

(2)

بسته بندی گوشت سفید

(2)

گلدوزی

(2)

فرآوری بادام

(3)

11

کشت زعفران

(3)

کاشت کدو

(3)

فرآوری پوست دام

(2)

منبت کاری

(3)

فرآوری سیب زمینی

(3)

12

کشت پیاز

(3)

احداث باغ شلیل

(3)

سفالگری

(3)

فرآوری پیاز

(3)

13

کشت حبوبات

(4)

احداث گلخانه تولید گوجه

(3)

معرق کاری

(4)

14

کشت کنجد

(4)

احداث گلخانه تولید خیار

(3)

فیروزه کاری

(4)

15

کشت سویا

(4)

پرورش قارچ

(3)

مس کاری

(4)

16

کاشت هندوانه

(4)

17

کاشت خربزه

(4)

18

کاشت طالبی

(4)

19

احداث باغ خرمالو

(4)

کاشت آلوئه ورا

(4)

20

کاشت کلم

(4)

21

کاشت هویج

(4)

22

احداث گلخانه تولید مرکبات

(4)

23

احداث گلخانه تولید فلفل دلمه ای

(4)

24

احداث گلخانه تولید زعفران

(4)

25

احداث گلخانه تولید توت فرنگی

(4)

26

احداث گلخانه تولید اسفناج

(4)

27

احداث گلخانه پرورش گل محمدی

(4)

28

کاشت بنه

(4)

29

احداث باغ زیتون

(4)

30

احداث باغ ازگیل

(5)

31

احداث نهالستان (5)

در انتهای تحلیل یک لیست مزیت‌سنجی 51 تایی در جدول زیر ارائه‌شده‌است. این جدول مشاغل فوق را در کنارهم نشان می‌دهد.

مشاغل

مزیت

احداث باغ پرتقال

1

احداث باغ لیموترش

2

احداث باغ لیمو شیرین

3

پرورش گوسفند

4

پرورش گاو

5

احداث نخلستان

6

احداث باغ گردو

7

احداث باغ بادام

8

فرآوری مرکبات

9

فرآوری خرما

10

احداث باغ انجیر

11

احداث باغ انگور

12

زنبورداری

13

کشت گندم

14

کشت پنبه

15

کشت گیاهان دارویی

16

احداث باغ نارنگی

17

فراوری انار

18

فرآوری گندم

19

فرآوری گیاهان دارویی

20

فرآوری انجیر

21

فرآوری انگور

22

کشت ذرت دانه ای

23

زنبورداری

24

کشت جو

25

کشت یونجه

26

کاشت گوجه

27

کاشت خیار

28

فرآوری پنبه

29

احداث گلخانه تولید گوجه

30

احداث گلخانه تولید خیار

31

احداث سردخانه

32

تولید خوراک دام

33

احداث باغ زردآلو

34

فرآوری بادام

35

فرآوری گردو

36

کشت سیب زمینی

37

کشت ذرت علوفه ای

38

احداث کشتارگاه دام

39

بسته بندی عسل

40

پرورش شترمرغ

41

پرورش مرغ گوشتی

42

احداث اقامتگاه بومگردی

43

احداث رستوران بومی

44

پرورش بوقلمون

45

پرورش بلدرچین

46

پرورش ماهی سردابی

47

کارتن سازی

48

تولید پوشاک

49

گلیم بافی

50

پرورش ماهی گرمابی

51

*این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره) تهیه و تدوین شده است.