>

نقده

شهرستان نَقَدِه در قسمت جنوبی استان آذربایجان غربی ایران قرار دارد و مرکز آن شهر نقده است. این شهرستان در دشت سولدوز واقع شده و دشتی حاصل‌خیز است که از شمال به دریاچه ارومیه، از جنوب به شهرستان های پیرانشهر و مهاباد، از شرق به شهرستان میاندوآب و از غرب به شهرستان اشنویه محدود می‌شود.

این شهرستان جزو شهرستان های استراتژیک شمال غرب کشور محسوب می‌شود که ارزش بسیار زیادی در حفظ مرزهای کشورمان دارد.[1]جمعیت این شهرستان طبق سرشماری سال 95، 127671نفر است که 90911نفر در نقاط شهری و 36769نفر در نقاط روستایی ساکن هستند.[2] شهرستان نقده دارای اقلیم آب و هوایی سرد و اقلیم جغرافیایی کوهستانی است.[3]

 

مزیت های منطقه

مزيت‌سنجي و اولويت‌بندي كسب‌وكارهاي موجود در هر شهرستان برمبناي يک روش تحقيق انجام مي‌شود. در اين روش تحقيق، يک شناسنامه براي هر شهرستان و يک شناسنامه براي هر كسب‌وكار تدوين مي‌شود. اين شناسنامه‌ها به عنوان ورودي به نرم‌افزار داده‌شده و خروجي نرم‌افزار هم‌پوشاني اين دو شناسنامه و تعيين مشاغل مزيت‌دار شهرستان است. اين اولويت‌بندي‌ها توسط كارشناسان و افرادخبره هر شهرستان بازبيني و اصلاح مي‌شوند. يكي از منابع تحليل همين ليست مزيت‌سنجي اصلاح‌شده‌است. يكي ديگر از منابع تحليل، مصاحبه با كارشناسان و متخصصين حوزه اشتغال هر شهرستان است. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از اين افراد مصاحبه انجام مي‌شود. اين مصاحبه‌ها پياده‌سازي و ارزيابي مي‌گردد. در صورت وجود تناقض و ابهام بين اين 3 مصاحبه و ليست مزيت‌سنجي، مصاحبه‌هاي تكميلي و حتي مصاحبه بيشتر هم صورت مي‌گيرد تا تيم تحليل به نتيجه نهايي مطلوب دست‌يابد. بنابراين خروجي هر شهرستان از تجميع مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجي حاصل مي‌شود. در ادامه تحليل شهرستان نقده ارائه‌شده‌است.

 

تعیین کسب‌وکارهای مزیت‌دار شهرستان

همانطوريكه در قسمت مقدمه اشاره‌شده مبناي تحليل، مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجي است. از بررسي اين دو منبع رسته‌هاي رايج و اولويت‌دار شهرستان تعيين شده‌است. مبناي اين اولويت‌بندي، فراواني و ميزان اشاره افراد كارشناس به كسب‌وكارهاي رايج در هر شهرستان و اولويتي كه اين مشاغل در ليست مزيت‌سنجي دارند، است. در هر رسته كسب‌وكارهاي رايج به ترتيب اولويت مشخص شده‌است. در تحليل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلي كه هنوز در شهرستان راه‌اندازي نشده و پتانسيل ايجاد آن‌ها در شهرستان وجوددارد، اشاره شده‌است. مزيت‌هاي شغلي به ترتيب اولويت در ادامه آورده شده‌است.

 

1. باغدارری و زراعت
2. دامداری
3. صنایع غذایی
4. صنایع تبدیلی و تکمیلی
5. شیلات
6. طیور
7. صنعت
8. خدمات
9. صنایع دستی

 

· باغداری

کشور ایران در بیشتر محصولات باغی دارای مزیت نسبی است و بخش عمده‌ای از صادرات غیرنفتی ما را محصولات باغی تشکیل می‌دهد. از سوی دیگر، ضریب تکاثری اشتغال در باغ زیاد بوده و در اقتصاد کشور و در رونق کسب و کار مؤثر است. کشاورزی و ازجمله باغبانی در توسعه ملی و افزایش رفاه عمومی، فقرزدایی، تنوع بخشیدن و پایدار کردن الگوی توسعه شهری، توزیع درآمد و عدالت اجتماعی کمک می‌کند و مؤثر است.

باغداری از جمله حوزه های شغلی است که در شهرستان نقده، استقبال زیادی از آن شده است و این موضوع به همراه وجود ظرفیت بسیار خوب برای باغداری باعث شده تا این حرفه در سطح وسیعی انجام شود. عمده محصولات باغی شهرستان سیب و انگورهستند و سالانه چندین هزار تن سیب و انگور در شهرستان نقده تولید می شود. سازگاری بسیار این محصولات با شرایط شهرستان و بازارفروش مناسب باعث شده احداث باغ های بیشتر درخصوص تولید انگور و سیب مزیت بالایی داشته باشد. همچنین از این میوه فرآورده های ارزشمندی می توان تولید کرد که سودآوری را چندبرابر می کند.

آب و هوای شهرستان نقده با کاشت محصولاتی مانند زردآلو، هلو، شلیل و شفت آلو سازگاری دارد و احداث باغ برای کاشت این محصولات به خوبی جوابگوست. البته این محصولات تولید انبوهی ندارند و بررسی ها نیز نشان می دهد از مزیت کمتری نسبت به محصولاتی که در بالاتر به آن ها اشاره شده برخوردارند.

صیفی جاتی مانند گوجه، خیار و کدو در شهرستان کاشته می شوند. با وجودشرایط متناسب برای کاشت صیفی جات در شهرستان نقده و دائمی بودن بازار فروش برای این محصولات،افزایش کاشت آن ها برای ارسال به سایر شهرستان ها و یا برای تامین مواد اولیه مربوط به تولید فرآورده های حاصل از این محصولات پیشنهاد می شود. لازم به ذکر است کاشت کدو در اولویت های بعدی قرار می گیرد.

گیلاس از دیگر محصولات باغی شهرستان است که می توان در خصوص احداث باغ های دیگر برای تولید آن اقدام کرد. البته تولید تمام محصولات(زراعی و باغی) مشروط بر وجود زمین کافی است که ظاهرا این زمین ها موجود هستند.

در رابطه با وضعیت گلخانه ای شهرستان باید گفت تعدادی گلخانه تولید صیفی جات در شهرستان وجود دارد و35000هکتار گلخانه برای تولید صیفی جات در حال احداث است[1] و به نظر می رسد همچنان ظرفیت برای احداث گلخانه تولید صیفی جات (مانند خیار و گوجه) در شهرستان نقده وجود داشته باشد. گلخانه یکی از راه حل های مدرن برای مبارزه با سرما، گرما و کم آبی است و در بسیاری از مناطق که دارای آب و هوای سرد یا گرم هستند و یا با مشکل کم آبی روبه رو هستند، احداث گلخانه می تواند بهترین گزینه برای تولید بعضی از محصولات در این مناطق باشد. کشاورزی در گلخانه ها نسبت به کشاورزی در فضای آزاد و در زمین های کشاورزی دارای دردسر و مشکلات کمتری است، به علاوه بازه ی زمانی برای به ثمر نشستن و برداشت محصولات نیز نسبت به کشاورزی سنتی، کوتاه تر است.

کشت زعفران نیز در شهرستان نقده به صورت گلخانه ای انجام شده و به خوبی جواب داده است. بررسی ها نشان می دهد احداث واحدهای جدید گلخانه ای در زمینه تولید این محصول صرفه اقتصادی خوبی دارد.[2] بسیاری از مردم فکر می کنند که کاشت زعفران فقط درخراسان انجام می شود، به همین دلیل اطلاعات کافی از کاشت طلای سرخ ندارند. مقاومت زعفران در برابر سرما زیاد بوده و به آب کمی نیاز دارد. زعفران به علت داشتن رنگ زیبا، عطر و طعم بسیار مطبوع، در صنایع غذایی کاربرد دارد. دمنوش زعفران آرام بخش بوده و استرس و نگرانی را برطرف می کند. کسب و کار کشت زعفران به علت خاصیت ضد سرطانی این گیاه اهمیت دو چندان پیدا می کند. ایران اولین کشور تولیدکننده زعفران بوده که قریب به 90 درصد از زعفران جهان را تأمین می کند. مصرف زعفران در ایران بالا است و نه تنها می تواند نیاز منطقه زیرکشت را تامین کند بلکه درسراسر ایران نیز مشتری دارد.

در این شهرستان گردو نیز به ندرت کاشته می شود ولی قابلیت برای احداث باغ گردو به تعداد بیشتر وجود دارد.[3] گردو، درختی چندساله و مقاوم است که پس از رشد کامل، هر درخت تا 18 کیلوگرم تولید محصول خواهد داشت. محصول نهایی قیمت بالایی دارد که هم در داخل کشور طرفداران زیادی داشته و هم قابلیت بالای صادرات دارد. همچنین در صورت احداث باغ گردو، تا سال های سال نیاز به سرمایه گذاری و کشت دوباره وجود ندارد؛ زیرا درخت گردو دارای عمر طولانی است و تا ده ها سال قابلیت برداشت دارد. میوه گردو هم جزء معدود میوه هایی است که هیچ گونه نیازی به هزینه انبار در سردخانه ندارد و به دلیل ماندگاری طولانی، می تواند چند ماه و حتی چند سال مورد مصرف قرار گیرد.در ضمن چوب درخت گردو هم برای منبت کاری، خراطی و کنده کاری، ساخت مجسمه و اشیا دکوری، ساخت آلات موسیقی و همچنین در دکوراسیون داخلی منزل و ساخت روکش های چوب بسیار پرکاربرد است. این چوب نیمه سنگین و نیمه سخت بوده و مقاومت مناسبی در برابر فشار، خمش، رطوبت و کشش دارد. با توجه به موارد گفته شده، گسترش باغات گردو از مزیت هایی است که ارزش افزوده زیادی را به دنبال دارد.

 

· زراعت

بخش زراعت در روند رشد و توسعه اقتصادی کشورهای مختلف نقش‎های متعددی بر عهده دارد که از جمله مهم‎ترین آن‎ها می‎توان تامین مواد خام و اولیه مورد نیاز صنایع بالادستی، تامین نهاده‎هایی مانند نیروی کار، مصرف تولیدات سایر بخش‏های صنعتی از قبیل کودها و سموم شیمیایی و ماشین‌آلات کشاورزی، ارزآوری برای کشور و تامین مالی سایر بخش‎های زیربنایی را یاد کرد. شهرستان نقده محصولات متنوعی در حوزه زراعت تولید می کند. که می توان در رابطه با توسعه کشت این محصولات درآمدزایی و اشغتالزایی مناسبی برای اهالی شهرستان داشت.

 عمده محصولات زراعی شهرستان نقده، چغندرقند و گندم است. با توجه به وجود کارخانه قند در این شهرستان و مستعد بودن این منطقه در زمینه کشت چغندرقند، استقبال بسیار خوبی از کشت این محصول شده است. درواقع وجود این کارخانه و خرید محصولات کشاورزان باعث شده کشت این محصول سوددهی بسیار خوبی داشته باشد و افراد زیادی از این کار استقبال کنند. بررسی های انجام شده نشان می دهد بازهم برای کشت این محصول ظرفیت وجود دارد. لازم به ذکر است کشت چغندرقند آب زیادی مصرف می کند و در صورت بروز مشکل کم ابی در شهرستان باید در زمینه میزان تولید آن، کنترل و نظارت صورت بگیرد.

 گندم نیز سطح کشت وسیعی را در شهرستان به خود اختصاص داده است. در میان محصولات کشاورزی، کاشت گندم نسبت به بقیه کم دردسرتر است.گندم در بازه زمانی حدودا هشت ماهه به ثمر نشسته و به مرحله سود دهی می رسد. خرید تضمینی گندم همه ساله توسط دولت انجام می گیرد. البته خود کشاورز هم می تواند گندم را بفروشد و درآمد خوبی کسب کند. کود شیمیایی و بذر نیز به شکل یارانه‌ای در اختیار کشاورزان قرار می گیرد؛ بنابراین گسترش تولید گندم ارزش افزوده زیادی را به دنبال دارد

کلزا نیز از دانه های روغنی است که سطح کشت خوبی را خصوصا در سال 98 در سطح شهرستان به خود اختصاص داده است. گیاه کلزا را می‌توان بین گندم و جو کاشت و مانع از رشد علف های هرز شد. کنجاله آن برای خوراک دام استفاده می‌شود و درضمن با هرآب وهوایی سازگار است. روغن کلزا به دلیل ترکیب مناسب، با کیفیت ترین روغن خوراکی است. دربین دانه های روغنی، کلزا به عنوان سومین گیاه عمده روغنی جهان پس ازسویا و نخل روغنی شناخته می شود، که نقطه امیدی جهت تامین روغن خوراکی کشور، محسوب می‌شود. تحقیقات دانشمندان نشان می ­دهد که دانه کلزا 40-30 درصد روغن و کنجاله‌اش50-40 درصد پروتئین دارد. باتوجه به ظرفیتی که در شهرستان برای کشت کلزا وجود دارد و از لحاظ بازارفروش نیز مشکلی وجود ندارد،کشت گسترده تر آن پیشنهاد می شود.توسعه کشت کلزا از واردات بی رویه در این زمینه نیز جلوگیری می کند.

محصولات دیگری همچون جو، یونجه، ذرت علوفه ای، کدوی آجیلی، نخود و لوبیا (قرمز و چیتی) نیز در سطح خوبی کشت می شوند. کشت هر کدام از این محصولات به گونه ای دارای مزیت است. برای مثال جو، یونجه و ذرت علوفه ای باتوجه به میزان دامداری انجام شده(زیاد) مصرف خوراک دام قرار می گیرند و از این جهت بازار فروش خوبی در بین مردم شهرستان برای این محصولات وجود دارد. همچنین به دلیل وجود بوقلمون در شهرستان که بیشتر خوراک آن یونجه است نیز گسترش کشت یونجه به صرفه است.[4]

کدوی آجیلی نیز به منظور تولید تخمه کدو (که تخم کدو قیمت بالایی دارد)  مزیت دارد. نه تنها از تخمه این محصول استفاده خوراکی می شود، بلکه می توان آن را برای تولید روغن تخمه کدو نیز به کار برد. روغن تخمه کدو به ارتقای سلامت کلیه و قلب کمک می کند، دارای انواع ویتامین و اثر ضد التهابی همراه با لینولئیک و اسید اولئیک است.

 کشت حبوباتی مانند لوبیا و نخود نیز باتوجه به قیمت بالای حبوبات و بازار فروش داشتن در تمام ایام سال صرفه اقتصادی خوبی دارد. در بین حبوبات موجود در شهرستان، عدس وماش نیز کشت می شود که البته سطح کشت بسیار کمتری نسبت به نخود و لوبیا دارند. به نظر می رسد ظرفیت برای تولید عدس نسبت به نخود و لوبیا کمتر است و کشت آن مزیت پایین تری دارد. توسعه کشت ماش نیز در اولویت آخر مزیت های شغلی این حوزه قرار می گیرد.

 سیر  نیز به مقدار نه چندان زیادی در شهرستان نقده کشت می شود. سیر گیاهی است که نیاز کمی به آبیاری دارد، نسبت به سایر محصولات آفت و بیماری کمتری دارد و راحت تر و زمان طولانی تری انبار می شود و همچنین با دردسر کمتری می توان آن را به صورت کاملا ارگانیک تولید کرد.[5] با توجه به مزایایی که کشت سیر دارد افزایش تولید آن مقرون به صرفه است.

آفتابگردان نیز از جمله محصولاتی است که کشت آن در شهرستان امکان پذیر بوده و بازدهی خوبی دارد. لازم به ذکر است هر دو نوع آفتابگردان آجیلی و روغنی در این شهرستان کشت شده است و برای فعالیت در هردو زمینه مزیت وجود دارد.

سیب زمینی و پیاز نیز در شهرستان به مقدار کم کشت می شود ولی قابلیت خوبی برای افزایش تولید آن وجود دارد.

سیب زمینی از جمله محصولات مهمی است که جایگاه ویژه ای در سبد غذایی خانوارها دارد. این محصول برای رشد به آب زیادی نیاز دارد و در صورت بروز مشکل کم آبی در شهرستان، لازم است در کشت آن زیاده روی نشود.

پياز نیز محصولی است که به صورت یک‌ساله كشت می‌شود. این گیاه متعلق به فصل خنک است و بهترین دما برای جوانه زدن بذر پیاز 18 درجه سانتی‌گراد و حداقل و حداکثر دما برای این مرحله از رشد به ترتیب 7 و 29 درجه سانتی‌گراد است. این محصول از مهم‌ترین محصولاتی است که در سطح وسیعی در تمام دنیا کشت می‌گردد و به‌عنوان چاشنی و طعم‌دهنده در اکثر غذاها استفاده می‌شود و دارای مصارف پزشکی و دارویی متعددی است؛ بنابراین بازار مصرف خوبی داشته و توسعه آن توجیه اقتصادی دارد.

در شهرستان نقده برای کشت گیاهان دارویی نیز قابلیت وجود دارد. البته در حال حاضر نیز انواعی از این گیاهان در این شهرستان وجود دارند.[6] خواص بی نظیر این گیاهان و نداشتن عوارض جانبی ناشی از مصرف باعث شده تا افراد زیادی به گونه‌های مختلف از آن ها استفاده کنند. به همین جهت به کشت گیاهان دارویی می توان به چشم یک مزیت پر سود نگریست. از آن جا که این گیاهان برای کشت مراقبت خاص و شرایط حساسی نیاز ندارند، می توان روی کشت آن ها سرمایه گذاری کرد. نعناع، کاسنی و گل سرخ از جمله گیاهان دارویی این شهرستان هستند.[7]

زعفران از دیگر محصولات زراعی است که کشت آن در شهرستان به صورت گلخانه ای انجام شده است اما می توان در فضای آزاد نیز اقدام به کشت آن کرد. در رابطه با مزایای تولید زعفران در حوزه باغداری توضیح داده شد.

 

· دامداری

دامداری نیز از کسب و کارهایی است که تعداد زیادی از مردم شهرستان نقده(خصوصا مردم روستاها) را به خود مشغول کرده است که به صورت صنعتی و سنتی و با هدف تولید شیر و گوشت درحال انجام است. امروزه دامداری با توجه به بالاتر رفتن قیمت گوشت از کسب و کارهای سودده است و در شهرستان نقده هم ظرفیت خوبی برای این حرفه وجود دارد.

در این منطقه مردم هم به پرورش دام سبک و هم به پرورش  دام سنگین توجه دارند و در هردو زمینه فعالیت می کنند. البته به نظر می رسد تعداد دام های سبک شهرستان مقداری بیشتر باشد اما این موضوع دلیلی بر بالاتر بودن مزیت پرورش دام سبک نیست. پرورش دام سبک(گوسفند) و دام سنگین(گاو) در اولویتی یکسان قرار می گیرند

دام های سبک بیشتر محلی و از نژادهای قزل و کردی هستند البته دام های اصلاح نژادی مانند بز سانن در بین دام های سبک و نژاد سمینتال در بین دام های سنگین در شهرستان وجود دارد و گسترش پرورش این نوع دام ها نیز مزیت دارد. پرورش انوع نژاد گفته شده برای دام های سبک و سنگین مزایای قابل توجهی دارد که به آن ها می پردازیم.

گوسفند قزل یکی از نژادهای دنبه دار است. شكل دنبه كه یكی از وجوه تمایز خاص این نژاد است كاملا گرد و دارای دنبالچه مناسب به شكل گلابی بوده و از نیمرخ به صورت S دیده می‌شود و هرچه دنباله از حالت فوق خارج شده باشد به همان اندازه از مطلوبیت گوسفند كاسته می‌شود. این گوسفند تولید شیر و گوشت خوبی دارد.

گوسفند نژاد كردی بومی مناطق شمال خراسان بوده و از مقاوم‌ترین نژادها در برابر بیماری های دامی است كه به دلیل داشتن اندام و استخوان‌ بندی درشت برای پرواربندی مناسب و یكی از نژادهای گوشتی گوسفند كشور است كه می تواند تحولی در حوزه دام ایجاد كند.

بز سانن یک نژاد شیری پرتولید است که نسبت به بزهای بومی، تولید شیر بسیار بیشتری دارد و می‌تواند بخشی از نیاز کشور به شیر و پروتئین حیوانی را تأمین نماید. نرخ تبدیل مواد خوراکی به شیر در بزهای سانن بالاتر می‌باشد که این امر موجب افزایش بازدهی بز سانن از خوراک مصرف شده توسط آن می‌شود. کسب و کار پرورش بز سانن موجب اشتغال‌زایی و رغبت بیشتر جوانان به امر دام‌پروری می‌شود. هر کیلوگرم شیر بز با قیمت بیشتری نسبت به شیر گاو فروخته می‌شود و در نقاط مختلف کشور طرفداران خاص خود را دارد.

گاو سمینتال جزء بهترین گاو های شیری و گوشتی جهان است. افزایش وزن روزانه فوق‌العاده و گوساله دهی با فاصله 365 روز، مقاومت بالا نسبت به بیماریهای عفونی و متابولیکی، عمر مفید بالا، مدیریت آسان این نژاد و همچنین سازگاری بسیار خوب و قابل توجه با محیط پرورش همان چیزی است که یک دامدار برای بقاء و پیشرفت به آن نیاز دارد. یکی دیگر از مزایای پرورش گاو سمینتال، به صرفه بودن در شرایط اقتصادی فعلی است زیرا این گاو با دادن کمترین علوفه و کنسانتره، بیشترین میزان شیر و گوشت را به ما می‌دهد.

شهرستان نقده یکی از شهرستان هایی است که شرایط بسیار مناسبی برای پرورش زنبورعسل دارد. در حال حاضر در چند روستا و در داخل شهر به این حرفه مشغول هستند. زنبورداران این منطقه بر اساس شرایط آب و هوایی در برخی از فصل ها به مناطق کردستان و جنوب آذربایجان غربی کوچ می کنند تا عسل تولیدی با کیفیتی داشته باشند. وجود مراتع و تراکم گل ها در طبیعت این شهرستان به برداشت با کیفیت ترین نوع عسل از زنبورستان های آن منجر شده است.گسترش پرورش زنبورعسل در این شهرستان حتما جواب می دهد.

 

· صنایع غذایی

وجود صنایع غذایی در هر شهرستانی در کنار تولیدات بخش های مختلف آن شهرستان لازم است. از آن جهت که برای شهرستان ارزش افزوده ایجاد می کند، باعث افزایش درآمد تولیدکنندگان محصولات (خصوصا روستاییان) می شود و بهره وری بخش های مختلف را افزایش می دهد. البته نکته ای درخصوص احداث صنایع غذایی وجود دارد و آن نکته این است که بهتر است صنایع غذایی درصورت امکان در خودروستای تولید کننده و یا در نزدیکی آن احداث شوند تا دیگر دلالان نقشی نداشته باشند و سود اصلی نصیب خود فرد کشاورز یا دامدار و یا هرتولید کننده دیگری بشود.

شهرستان نقده با توجه به تولیدات دامی و کشاورزی قابل توجهی که دارد ظرفیت های بسیار خوبی را برای ایجاد صنایع غذایی داراست. یکی از این ظرفیت ها، قابلیت ایجاد صنایع غذایی مربوط به تولیدات باغی است. همانطور که قبل تر به آن پرداخته شد تولیدات باغی شهرستان خصوصا سیب و انگور زیاد است. اما تا به حال در زمینه فرآوری این محصولات اقدامی نشده است. میوه های موجود در شهرستان قابلیت احداث واحدهای صنعتی درزمینه ی تولید آبمیوه، چیپس میوه، میوه خشک،کنسانتره و لواشک را ایجاد کرده است. البته قابلیت تولید سایر فرآورده های حاصل از محصولات باغی مانند مربا، ترشیجات،کمپوت،شهد و سرکه سیب نیز وجود دارد که تولید این فرآورده ها در اولویت های بعدی قرار می گیرد.البته در حال حاضر یک کارگاه صنعتی تولید چیپس میوه دایر است اما این موضوع مانعی برای ایجاد واحد های صنعتی دیگر نیست.

یکی دیگر از محصولات تولیدی عمده شهرستان نقده گندم است که کارخانه آرد درزمینه فرآوری آن وجود دارد. اما آرد تنها فرآورده ی حاصل از گندم نیست. فرآوری های دیگری مانند تولید نان(صنعتی و سنتی) ،رشته آشی و پلویی،کلوچه و بیسکوییت و شیرینی پزی نیز قابلیت انجام دارند و دارای مزیت هستند.

همچنین یک واحد شیرینی پزی در شهرستان دایر است که تولیدات خوبی نیز دارد و قابلیت توسعه و احداث واحدهای جدید شیرینی پزی نیز وجود دارد.

تولید سایر فرآورده های حاصل از گندم مانند گندم برشته، نشاسته گندم، پفک گندمی،آرد سوخاری و نان بستنی نیز مزیت دارد ولی در اولویت های بعدی قرار می گیرد.

با توجه به کشت دانه های روغنی مانند کلزا و آفتابگردان به میزان خوب، می توان در صورت گسترش سطح کشت آن ها واحدی صنعتی در خصوص روغن کشی از آن ها احداث کرد.

همانطور که اشاره شد، یکی از تولیدات عمده باغی در شهرستان نقده انگور است. درواقع 90درصد باغات انگور استان آذربایجان غربی در سه شهرستان ارومیه،میاندوآب و نقده وجود دارد.[8] فرآورده های باارزشی می توان از انگور تولید کرد که متاسفانه آنچنان که باید به این موضوع در شهرستان نقده توجهی نشده است. این فرآورده ها شامل کشمش، شیره انگور، سرکه انگور و روغن هسته انگور است. استفاده از سه مورد اول در بین مردم رایج است اما استفاده از روغن هسته انگور ظاهرا در بین مردم رواج نداشته است. اما این موضوع دلیلی بر کم مزیت بودن این فرآورده ی مهم نیست. روغن هسته انگور فواید زیادی دارد که در صورت تبلیغات صحیح استفاده از ان دربین مردم بیشتر می شود و کمکی به سلامت جامعه خواهد شد. روغن هسته انگور در تنظیم قند خون و جلوگیری از سرطان و بیماری های قلبی موثر است. این روغن سرشار از فلاوانوئید، بتاکاروتن، ویتامین ث و ای است.[9] این موارد بخشی از خواص این روغن است. همچنین قیمت بالای این روغن نیز باعث سودآوری بیشتر می شود.

روزانه پانزده تا سی تن شیر به صورت خام به استان ها و شهرستان های اطراف فرستاده می شود.[10]با توجه به تولید مقدار قابل توجه شیر در این شهرستان، کارخانه ای در زمینه تولید لبنیات وجود دارد. اما به نظر می رسد شیرهای تولید شده در شهرستان امکان ایجاد یک واحد صنعتی دیگر را برای تولید انواع لبنیات مانند پنیر، ماست، دوغ و بستنی فراهم کرده است.

در بین فراورده های عمل آوری شده از گوشت، سوسیس و کالباس به دلیل آماده سازی سریع و همچنین طعم و مزه مطلوب، مصرف بیشتری دارد. برای حفظ این جایگاه و افزایش تقاضای این محصولات، علاوه بر انتخاب روش های مناسب تولید و فراوری، باید به نوع و شکل بسته بندی آنها نیز توجه نمود؛ بنابراین ایجاد واحدی برای تولید سوسیس و کالباس با توجه به وجود مواد اولیه آنها در این شهرستان، سودآور خواهد بود. درصورتی که این فرآورده در بین مردم شهرستان نقده بازار فروش کافی را نداشته باشد می توان روی صادرات آن نیز کار کرد.

تولید گوجه و خیار در این شهرستان،ایجاد واحدی صنعتی برای تولید رب گوجه فرنگی و خیارشور را دارای مزیت کرده است. رب گوجه فرنگی  دارای کاربردهای فروانی از قبیل چاشنی و بهبود دهنده رنگ و طعم انواع غذا، ماده اولیه سس‌ها و کنسروها است؛ بنابراین از بازارفروش خوبی برخوردار بوده و تولید آن سودآور است.

راه‌اندازی خط تولید خیار شور به دلیل سرمایه نسبتا کم در مقایسه با دیگر خطوط تولید و همچنین مواد اولیه تولید شده در داخل شهرستان، فرصت مناسبی را برای سرمایه گذاری در این زمینه فراهم کرده‌است. برخی از خواص خیار شور برای سلامتی عبارتند از: بهبود وضعیت گوارش، منبعی غنی از آنتی‌اکسیدان، کمک به کنترل دیابت، حفظ سلامت کبد و حفظ سلامت معده.

فرآوری گیاهان دارویی در حال حاضر به صورت مشاغل خانگی در حال انجام است. اما می توان در سطح کارگاهی اقدام به فرآوری این گیاهان کرد و عرقیجات گیاهی تولید کرد. البته خشک کردن این گیاهان و بسته بندی آن ها هم در کنار تولید عرقیجات مزیت دارد. فرآوری گياهان دارويي، علاوه بر ارزش افزوده، نياز به سرمايه‌گذاري زيادي نداشته و مي‌تواند نقش مهمي در اشتغال زايي و کارآفرینی نیز داشته باشد.

از تولیدات دامی شهرستان محصولاتی همچون ژلاتین و شیرخشک نیز می توان به دست آورد. البته این موارد در اولویت آخر مزیت های شغلی این شهرستان قرار می گیرند.

لازم به ذکر است که کارخانه ای برای تولید قند و شکر در شهرستان وجود دارد و چغندرقند کشت شده در شهرستان را فراوری می کند. به نظر می رسد برای احداث کارخانه قند دیگری ظرفیت وجود نداشته باشد.

 

· صنایع تبدیلی و تکمیلی

اهمیت وجود صنایع تبدیلی و تکمیلی نیز کمتر از صنایع غذایی نیست. وجود صنایع تبدیلی و تکمیلی از راه های توسعه بخش اقتصاد هر منطقه ای است. در شهرستان نقده برای توسعه این صنایع جای کار زیادی وجود دارد.

درحال حاضر صنعتی برای سورتینگ و بسته بندی دانه های روغنی تولید شده در شهرستان وجود ندارد. احداث واحد صنعتی برای این کار مقرون به صرفه است و پیشنهاد می شود.

همچنین با وجود این سطح از دامداری در شهرستان نقده، تنها یک کشتارگاه کوچک برای دام سنگین وجود دارد. احداث یک کشتارگاه صنعتی بزرگ برای دام سنگین و سبک در این شهرستان مزیت دارد. کشتارگاه‌های صنعتی نقش مهمی در حفظ محیط زیست دارند، زیرا ضایعات حاصل از کشتار دام نظیر خون و اجزای گوشتی غیر قابل مصرف در محل تبدیل ضایعات به پودرگوشت تبدیل می شود که علاوه بر قرار گرفتن مجدد در چرخه اقتصادی از آلودگی محیط زیست نیز جلوگیری به عمل می آید. فاضلاب حاصل از کشتار در تصفیه خانه های مجهز تصفیه شده و پساب حاصله به مصرف کشاورزی می رسد. در کشتارگاه های سنتی، عملیات کشتار دام در وضعیت کاملاً غیر بهداشتی صورت می گیرد و مصرف گوشت حاصل از این کشتارگاه‌ها به هیچ وجه توصیه نمی شود، همین طور کشتارهایی که خارج از حیطه نظارت سازمان دامپزشکی و در محل های خارج از کشتارگاه صورت می گیرد و می توانند عامل آلودگی و بیماری انسان باشند.

پرورش زنبورعسل باعث تولید میزان بالایی عسل می شود که درحال حاضر صنعتی برای بسته بندی آن در شهرستان وجود ندارد اما کارگاهی در این زمینه درحال احداث است.[11] با این وجود به نظر می رسد بازهم ظرفیت برای احداث واحد صنعتی دیگری موجود باشد. تهیه موم و کندوی زنبورعسل نیز از دیگر مشاغلی است که می توان در این زمینه انجام داد. راه اندازی این دو حرفه با صرفه اقتصادی خوبی همراه است. بسته بندی شکیل عسل به قیمت آن می افزاید و از فروش فله ای آن جلوگیری می کند. در شهرستان کندو تولید می‌شود اما بازهم جای کار در این زمینه وجود دارد.

مراتع مهمترین بخش از منابع تجدید شوندۀ کشور است که به دلیل پایین بودن هزینه تأمین علوفه از آنها در مقایسه با هزینه تولید علوفه از طریق کشت آبی، فشار زیادی بر آن وارد می شود. با توجه به افزیش دامپروری و مرغداری‌ها و پایین بودن ظرفیت تولیدی مراتع، این فشار بیشتر و بیشتر می‌شود و برای جلوگیری از تخریب مراتع باید به فکر منابع غذایی غیر مرتعی آنها باشیم. با توجه به اینکه محصول تولیدی توسط دام های موجود کشور به مصرف می رسد و همچنین میزان دام هر روز رو به افزایش است لذا هر سال نسبت به سال گذشته مقدار بیشتری علوفه و خوراک دام مورد نیاز است. با اجرای پروژه های صنعتی که از ضایعات کشاورزی و… خوراک دام، طیور و آبزیان با ارزش غذایی تولید بشود، هم غذای مورد نیاز دام‌ها تأمین می شود و کشور را به خودکفایی سوق می دهد و هم استفاده از مواد اولیه ارزانتر در تولید این محصول سبب خواهد شد تا قیمت تمام شده آن پایین تر و در نتیجه قیمت فروش آن نیز پایین باشد. تولید خوراک دام و طیور می تواند زمینه اشتغال خوبی را به طور مستقیم و غیر مستقیم برای افراد ایجاد کند. باتوجه به جمعیت دامی در شهرستان و نیاز این دام ها به استفاده از خوراک صنعتی، می توان در جهت احداث واحدی در زمینه تولید خوراک اقدام نمود.

معمولا در شهرستان های مختلف کشور که سطح وسیعی از دامداری را دارند از پوست دام های تولید شده هیچ استفاده ای نمی کنند و یا آن ها دور می اندازند و یا باقیمت بسیار ناچیز می فروشند. درصورتی که با فرآوری این پوست ها می توان سودآوری خوبی داشت. تولید چرم از پوست گاو و تولید نخ از پوست گوسفند از جمله فعالیت هایی است که می توان در این زمینه انجام داد.

تولید و بسته بندی کمپوست (افزودن کود شیمیایی به کود حیوانی) هم از کسب و کار های خوبی است که قابلیت سرمایه گذاری را دارد؛ زیرا در این شهرستان کشاورزی و دامداری به حد مطلوبی انجام می‌شود؛ لذا مشکلی در خصوص تولید و بازار مصرف این مورد وجود ندارد. كود حيواني علاوه بر تأمين قسمتي از نياز غذایي محصول، ساختمان فيزيكي خاك را بهبود بخشيده تا ريشه محصول بهتر بتواند تنفس كند و فضاي بهتري را برای رشد و گسترش ريشه در اختيار داشته باشد؛ بنابراین طرفداران زیادی مخصوصا در بین باغداران دارد.

بررسی ها نشان می دهد خاک شهرستان نقده برای تولید کود ورمی کمپوست مناسب است و درحال حاضر نیز یک واحد تولید این کود در شهرستان وجود دارد که می توان به تعداد آن افزود. کود ورمی کمپوست برای بسیاری از محصولات کشاورزی کاربرد دارد. در رابطه با تفاوت کود ورمی کمپوست با کمپوست باید گفت کمپوست صرفاً توسط ریزاندامگانی مثل باکتری‌ها و قارچ‌ها تولید می‌شود، این در حالی است که در تولید ورمی کمپوست کرم‌های خاکی هم وارد فرآیند تجزیه شده و محصول با کیفیت بالاتری را تولید می‌کنند.

مصرف گوشت های قطعه بندی شده‌ای که در ظرف های یکبار مصرف ارائه می شوند و حاوی برچسب‌هایی هستند که نشان دهنده رعایت شرایط بهداشتی و نظارت دامپزشکی است، توصیه می شود. گوشت سالم و بهداشتی دارای رنگ، بو و شکل فیزیکی طبیعی، عاری از هر گونه فضولات و کاملاً تمیز و بدون آثار خون مردگی است. یکی از روش‌های تازه ماندن گوشت، بسته‌بندی مناسب است. بسته بندی باید به گونه‌ای باشد که گوشت را در مقابل نفوذ طعم، بو، رنگ و سایر عوامل خارجی محافظت کرده و از خشک شدن و تبخیر سطحی جلوگیری کند. همچنین بسته بندی باید خواص حسی و ظاهری و سایر ویژگی‌های گوشت را حفظ و همچنین گوشت را در برابر آلودگی های میکروبی و سایر آلودگی ها نگهداری کند. با توجه به میزان مناسب تولید گوشت قرمز در این شهرستان، راه اندازی واحد بسته بندی گوشت نیز گزینه شغلی خوبی است که قابلیت انجام دارد و در صورتی که بازار فروش مناسبی در سطح شهرستان برای آن وجود نداشته باشد می توان آن را به خارج از شهرستان ارسال کرد.

لازم به ذکر است بسته بندی گوشت رمغ در شهرستان انجام می شود.[12]

حبوبات موجود در شهرستان به قدری است که بتوان واحد بسته بندی آن را ایجاد کرد و باتوجه به این که تا به حال به این کار پرداخته نشده و ظرفیت نیز برای آن وجود دارد، می توان در این زمینه سرمایه گذاری کرد. حبوبات بسته بندی شده ضمن اینکه حمل و نقل راحت تری دارند، از مشتری پسندی بهتری نیز برخوردارند.

در خصوص شیرهای تولیدی مرکز جمع آوری شیر وجود دارد ولی به نظر می رسد به یک واحد دیگر نیز نیاز باشد. . مراكز جمع آوری شیر مكان های ثابتی هستند كه از امكانات خنك كردن شیر برخوردار بوده، شیر تولیدی دامداران را جمع آوری نموده و پس از سرد كردن به واحدهای فراوری تحویل می دهند. با توجه به اهمیت شیر در تغذیه انسان ، ضرورت بهداشت در کلیه مراحل فرآوری و جمع آوری آن احساس می شود. طرح ایجاد مرکز جمع آوری شیر گامی در مسیر فرآوری بهداشتی این فرآورده است. اهدافی که ایجاد یک مرکز جمع آوری شیر درپی خواهد داشت عبارتند از : كنترل كيفي شير، شناسائي وكنترل بيماريهاي مشترك بين انسان ودام، جلوگيري از تقلبات شير، كمك به درآمد روستائيان از طريق خريد شير آنان و اشتغالزائي.

غلات تولید شده را می توان به صورت بسته بندی شده به فروش رساند. انجام این کار می تواند بر سود به دست آمده از فروش غلات تاثیر داشته باشد.

 بسته بندی ماهی نیز در صورت افزایش مقدار ماهی تولیدی، قابلیت انجام دارد. استفاده از گوشت ماهي و ساير آبزيان به عنوان يك منبع غذايي مهم و با ارزش مي‌تواند در تامين سلامت جامعه نقش بسزايي ايفا نمايد چرا كه چربي موجود در گوشت آبزيان داراي كلسترول غير مضر است. اما اين مواد غذايي بسيار حساس و سريع الفساد است كه حفظ كيفيت آن از مرحله تولید تا مصرف از اهميت بالايي برخوردار است، لذا صنعت مربوط به بسته بندی اين محصول مي‌تواند در ارتقاي كيفيت و در نتيجه ترغيب مصرف‌كنندگان به استفاده از اين فرآورده مهم مؤثر باشد.

در انتها لازم است به این نکته اشاره کنیم که احداث کشتارگاه دام و یا فرآوری پوست دام از مواردی هستند که به زودی اشباع می شوند و بسته به ظرفیت و نیاز شهرستان احداث یک یا دو واحد از آن ها کفایت می کند.

 

· شیلات

در شهرستان نقده پرورش ماهی گرمابی و سردابی انجام می شود و هردونوع ماهی با شرایط موجود در شهرستان سازگاری دارند. مقدار ماهی تولیدی  نیز مناسب است.  در حال حاضر در سد حسنلو ماهیان کپور، آزاد و سفید پرورش داده می شوند و در بعضی از حوضچه ها ماهی سردابی(قزل آلا) پرورش می یابد.[13] بیشتر ماهیان پرورشی، گرمابی هستند و به نظر می رسد پرورش ماهی گرمابی نسبت به ماهی سردابی مزیت بیشتری دارد. ماهی سفید نیز با اینکه پرورش آن مقداری سخت است اما قابلیت تولید در این شهرستان را دارد و پرورش آن به عنوان اولویت آخر مزیت های شغلی این حوزه پیشنهاد می شود.

ماهیان سردآبی در محدوده دمایی 18-12 درجه سانتیگراد بهترین رشد را دارند. ماهی قزل آلا یکی از معروف ترین گونه های ماهیان سردآبی است.  قزل آلا یکی از منابع خوب آهن است، آهن در خونسازی و همچنین در حفظ مقاومت بدن در برابر میکروبها نقش مهمی به عهده دارد. علاوه بر آن، آهن موجود در قزل آلا، جذب آهن منابع گیاهی را هم افزایش می دهد؛ بنابراین نقش مهمی در پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن به عهده دارد. نتایج مطالعات نشان می دهند امگا ۳ ماهی قزل آلا می تواند فشار خون و ضربان قلب را در بیماران صرع تنظیم کرده و از تعداد تشنج های آن به طور قابل توجهی بکاهد؛ بنابراین این نوع ماهی طرفداران زیادی در بین مردم دارد؛ لذا راه اندازی پرورش آن، علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار، سوددهی خوبی را خواهد داشت.

 

· طیور

شهرستان نقده از نظر پرورش طیور وضعیت خوبی دارد. مرغ گوشتی یکی از طیور پرورشی در شهرستان نقده است که بیشترین میزان تولید را در شهرستان دارد. در این شهرستان تعدادی مرغداری صنعتی وجود دارد که بیشتر آن ها مرغ گوشتی پرورش می دهند. البته تعداد کمی از این مرغداری ها نیز مرغ تخم گذار پرورش می دهند. به هرحال به نظر می رسد ظرفیت بیشتری برای پرورش مرغ گوشتی در این شهرستان وجود داشته باشد و با وجود کشتارگاه مرغ افزایش تعداد این مرغداری ها مقرون به صرفه خواهد بود. از مهمترین مسائلی که سبب رشد چشمگیر صنعت پرورش مرغ گوشتی شده است، ارزش غذایی بالای گوشت طیور، کم بودن افت پس از کشتار، سالم وبهداشتی بودن گوشت طیور ، قابلیت هضم وجذب بالا ، سرعت رشد سریع ، صرفه جویی در جایگاه و زمین و برگشت سریع سرمایه است. روند رو به افزایش جمعیت کشور ایجاب می کند که تولیدات متناسب با نیاز های غذایی بهبود و افزایش یابد ، که در این راستا نقش تولیدات گوشت سفید بر همگان روشن است .بدیهی است گوشت مرغ به سبب مزیتهای فراوانی که دارد به عنوان منابع تامین پروتئین می تواند در کشور مطرح و نیاز عمومی را در این زمینه مرتفع نماید.

با اینکه تعداد مرغداری هایی که مرغ تخمگذار را پرورش می دهند در شهرستان زیاد نیست اما به هرحال ظرفیت پرورش آن وجود دارد و ایجاد مرغداری های پرورش مرغ تخم گذار پیشنهاد می شود. پرورش مرغ تخمگذار علاوه براینکه به تامین منابع غذایی طبیعی و رونق تولید کمک می کند نقش به‌سزایی در امر اشتغالزایی ، بهبود وضع اقتصادی و خودکفایی در تولید محصول ارگانیک و طبیعی را ایفا می‌کند. در صورتی که شخص بخواهد مشغول به پرورش مرغ بومی تخم‌گذار به صورت محدود شوید نیاز به تکنولوژی پرهزینه‌ای ندارد و با بهره گیری از امکانات کم و موجود در روستا یا محل زندگی خود می تواند شرایط اجرای طرح را فراهم کند.پرورش مرغ تخم‌گذار حتی به صورت صنعتی و با تمام تجهیزات مدرن می‌تواند در صورت پیدا کردن بازار مناسب، سالیانه حدود 20 تا 30 درصد سودآوری داشته باشد که رقم مناسبی است. همچنین پیدا کردن بازار فروش با حاشیه سود بالا از امور مهم درمورد این کسب و کار است که با تبلیغات مناسب مخصوصا در فضای مجازی امکان پذیر است. لازم به ذکر است پرورش مرغ تخمگذار از اولویت پایین‌تری برخوردار است.

درحال حاضر پرورش بوقلمون نیز به صورت نیمه صنعتی انجام می شود و ظرفیت بسیار خوبی برای پرورش این پرنده در شهرستان وجود دارد. می توان برای احداث واحدهای صنعتی پرورش بوقلمون اقدام کرد. گوشت بوقلمون به دلیل اینکه ترکیبی از گوشت قرمز و سفید است مورد استفاده تعدادی از مردم است که این تعداد نسبت به گذشته افزایش یافته است. البته گران شدن گوشت قرمز انگیزه ی بیشتری برای استفاده از گوشت بوقلمون به مردم می دهد.

بلدرچین نیز به میزان زیاد و به صورت سنتی در این شهرستان پرورش می یابد. با ایجاد واحد های پرورش بلدرچین به صورت صنعتی می توان یکی از شغل های پردرآمد را داشت. یکی از مزایای مهم پرورش بلدرچین جثه کوچک این پرنده است که موجب شده برای نگهداری و پرورش آن نیازی به سالن‌های بزرگ نباشد.

در این شهرستان دو واحد پرورش شترمرغ نیز وجود دارد که البته تولید کمی دارد و تا اندازه ای می توان به افزایش این واحدها و گسترش تولید پرداخت.

غاز محلی نیز قابلیت پرورش در این منطقه را دارد[14]. از مزایای پرورش غاز نیز این است که گوشت آن برای تامین گوشت مصرفی انسان اهمیت ویژه‌ای دارد. همچنین از تخم این پرنده و جگر غاز برای تهیه غذا‌های گران قیمت در بسیاری از کشور‌ها استفاده شده و جنبه صادراتی دارد.

 

· صنعت

مشاغل صنعتی تا حدودی توجه مردم شهرستان نقده را به خود جلب کرده است و فعالیت هایی نیز در زمینه آن انجام شده است.اما بازهم به نظر می رسد ظرفیت های خوبی در شهرستان برای راه اندازی این مشاغل وجود داشته باشد.

در شهرستان نقده معادن سنگ مرمر و گرانیت وجود دارد. در حال حاضر سه یا چهار واحد سنگبری جهت تولید سنگ های ساختمانی[15] وجود دارد ولی سنگ های زینتی خام فروشی می شوند. ایجاد واحدهای فرآوری سنگ های زینتی سود بسیار خوبی خواهد داشت.

 احداث کارخانه تولید ظروف یکبار مصرف و ظروف پلاستیکی نیز پیشنهاد می شود.[16] به دلیل استفاده ای که مردم از این محصولات دارند بازار فروش خوبی برای چنین تولیداتی وجود دارد و به نظر می رسد ظرفیت نیز برای احداث این واحدها در شهرستان وجود داشته باشد.

با وجود چشمه ی آب معدنی در این شهرستان،احداث کارخانه تولید آب معدنی نیز مزیت دارد.[17]

در خصوص تولید ام دی اف و درب و پنجره نیز کارگاه هایی موجود است اما می توان به صورت گسترده تر در این زمینه کار کرد.

صنایع فعال شهرستان درحال حاضر عبارتند از: واحد های سنگبری، تولید سرم، قند،  پروفیل، زیپ، سردخانه های نگهداری محصولات کشاورزی، بسته بندی های مواد غذایی مانند  ادویه جات و حبوبات، انگور خشک کنی،تولید درب های ساختمانی،تولید بلوک و مصالح ساختمانی( تیرچه، بلوک و بتن آماده در شهرستان تولید می شود.) تولید سبد های بسته بندی میوه، کارگاه های تولید ام دی اف و تولید درب و پنجره،واحد تولید ادوات کشاورزی، شلنگ سازی قیطران وکارخانه تولید لبنیات.[18]

 

· خدمات

مشاغل خدماتی یکی از منابع مهم کسب درآمد از گذشته بوده است. تنوع در حوزه مشاغل خدماتی بسیار زیاد است و حرفه های زیادی را در برمی گیرد که میزان سودآوری حرفه ها با توجه به نیاز و ظرفیت منطقه با یکدیگر تفاوت هایی دارد. برای مثال گردشگری از فعالیت هایی است که با سودآوری بسیاری همراه است و در شهرستان نقده نیز ظرفیت های خوبی برای سرمایه گذاری در زمینه گردشگری وجود دارد. این شهرستان مکان های گردشگری زیادی دارد که کوه سلطان یعقوب،تالاب گروس ،تالاب درگه سنگی، تالاب یادگارلو،تالاب حسنلو،تپه حسنلو،تپه حاجی فیروز،پل میمند و تالاب سولدوز برخی از این جاذبه ها هستند.

می توان از این مکان های گردشگری حداکثر استفاده را برد. ایجاد اقامتگاه های بومگردی و رستوران های بومی از مواردی هستند که به استفاده حداکثری از ظرفیت های گردشگری شهرستان کمک می کنند. اقامتگاه های بومگردی فرصتی مناسبی هستند تا ضمن گردشگری در هر منطقه و بازدید از جاذبه های توریستی، حس ایرانی زیستن به سبک سنتی را تجربه کنند. همچنین طبخ غذاهای محلی در برخی اقامتگاه ها، مصداق دیگری از مهمان نوازی ایرانی است.

رستوران‌های با الگوی بومی نیز مکان‌هایی با فضای سنتی و متناسب با آداب ‌و ‌رسوم هر منطقه هستند که در آنها بیشتر به‌جای استفاده از میز و صندلی‌های مدرن از تخت یا سایر وسایل سنتی استفاده می‌شود و علاوه بر سرو غذاهای محلی،ترشیجات خانگی، نوشیدنی‌هایی مانند چای و قهوه نیز داده می‌شود.تمامی مناطق ایران با وجود تنوع آب هوایی و جغرافیایی ، در راه اندازی رستوران های سنتی و محلی همخوانی دارد.

خیاطی از جمله مشاغل خدماتی مردم شهرستان نقده است. تعداد کارگاه های خیاطی با توجه به این که این شهرستان نزدیک مرز است، زیاد است. یکی از انواع لباس های تولیدی، لباس های کردی ومحلی هستند.  امکان فعالیت در زمینه خیاطی بازهم وجود دارد.

ایجاد فروشگاه زنجیره ای نیز در شهرستان متقاضی زیادی دارد و مقرون به صرفه است. ایجاد این شغل بعد از خیاطی دارای مزیت است.

 

· صنایع دستی

کشور ایران دارای صنایع دستی متنوع و جذاب بی‌نظیری است که حاصل ذوق و خلاقیت ذهن و دستان توانای زنان و مردان هنرمند این خطه است و از جایگاه ویژه‌ای در میان مردم برخوردار و پاسخگوی همه سلیقه‌ها است. شهرستان نقده نیز صنایع دستی زیبا و متنوعی دارد که توسعه آن ها تاثیر بسزایی در درآمدزایی و اشتغالزایی اهالی شهرستان دارد. اما متاسفانه به این حوزه شغلی کم توجهی شده است و باید فعالیت های لازم در رابطه با گسترش این صنایع دستی صورت بگیرد.

قالی بافی از صنایع دستی است که تعدادی از مردم به صورت خانگی به آن می پردازند.امکان کار کردن بیشتر در این زمینه وجود دارد. بافندگی فرش با سرمایه کم و بدون نیاز به مدرک، یک شغل امن و پردرآمدی را در محیطی سالم برای تمام افراد بویژه دختران و زنان ایجاد می کند. آمارها نشان می دهد فرش ایرانی از کیفیت خوبی برخوردار بوده و قابل رقابت با کشورهای دیگر می باشد. می توان با تولید فرش با کیفیت به صادرات در این زمینه فکر کرد.

کاموا بافی(مانند بافت جوراب های کاموایی)، عروسک سازی، تابلوسازی، منبت کاری و معرق کاری از دیگر صنایع دستی این شهرستان هستند که برای توسعه ی آن ها قابلیت وجود دارد.

منبت کاری با چوب یکی از ظریف ترین صنایع دستی است که تلفیقی از هنر و حوصله هنرمندانی است که با مواد اولیه ی ارزان و ساده، محصولاتی با ارزش خلق می کنند.

معرق نیز هنر جایگزینی قسمتهای مختلف یک طرح با چوبهای رنگی  و تلفیق آنها با یکدیگر  برای آراستن سطح یک تابلو و یا دیگر زیر ساخت های چوبی است که در نتیجه انجام آن محصولات جذابی تولید می شود.

 

کشاورزی

صنایع

خدمات

ردیف

زراعت

باغداری

دامداری

طیور

شیلات

صنایع تبدیلی و تکمیلی

صنایع دستی

صنایع غذایی

صنعت

خدمات

1

کشت چغندرقند

(1)

احداث باغ سیب

(1)

پرورش گوسفند

(1)

پرورش مرغ گوشتی

(1)

پرورش ماهیان گرمابی

(1)

سورتینگ و بسته بندی دانه های روغنی

(1)

قالی بافی

(1)

تولید آبمیوه و کنسانتره

(1)

فرآوری سنگ های زینتی

(1)

احداث اقامتگاه بومگردی

(1)

2

کشت گندم

(1)

احداث باغ انگور

(1)

پرورش گاو

(1)

پرورش بوقلمون

(1)

پرورش ماهیان سردابی

(2)

احداث کشتارگاه دام

(1)

کاموا بافی

(2)

تولید چیپس میوه

(1)

تولید ظرف یکبارمصرف

(2)

احداث رستوران های بومی

(1)

3

کشت کلزا

(2)

احداث باغ زردآلو

(2)

پرورش زنبورعسل

(2)

پرورش مرغ تخم گذار

(2)

پرورش ماهی سفید

(3)

بسته بندی عسل

(1)

عروسک سازی

(2)

تولید میوه خشک

(1)

تولید ظروف پلاستیکی

(2)

خیاطی

(2)

4

کشت جو

(2)

احداث باغ شلیل

(2)

پرورش بز سانن

(3)

پرورش بلدرچین

(2)

تهیه موم و کندوی زنبورعسل

(1)

تابلوسازی

(2)

تولید لواشک

(1)

تولید آب معدنی

(2)

احداث فروشگاه زنجیره ای

(3)

5

کشت یونجه

(2)

احداث باغ هلو

(2)

پرورش گاو سمینتال

(3)

پرورش شترمرغ

(3)

احداث کارخانه تولید خوراک دام وطیور

(1)

منبت کاری

(2)

تهیه نان

(1)

احداث کارگاه تولید ام دی اف و درب و پنجره

(3)

6

کشت ذرت علوفه ای

(2)

احداث باغ شفت آلو

(2)

پرورش غاز محلی

(3)

فرآوری پوست دام

(2)

معرق کاری

(2)

شیرینی پزی

(1)

7

کشت کدوی آجیلی

(2)

کاشت گوجه

(3)

بسته بندی گوشت قرمز

(2)

تولید رشته آشی و پلویی

(1)

8

کشت لوبیا

(2)

کاشت خیار

(3)

تولید کمپوست و کود ورمی کمپوست

(2)

تولید کلوچه و بیسکوییت

(1)

9

کشت نخود

(2)

احداث باغ گیلاس

(3)

بسته بندی حبوبات

(2)

روغن کشی از دانه های روغنی

(1)

10

کشت عدس

(3)

احداث گلخانه تولید صیفی جات

(4)

احداث مرکز جمع آوری شیر

(3)

فرآوری انگور

(1)

11

کشت سیر

(3)

احداث گلخانه تولید زعفران

(4)

بسته بندی ماهی

(4)

تولید لبنیات

(1)

12

کشت آفتابگردان

(3)

احداث باغ گردو

(4)

13

کشت سیب زمینی

(3)

کاشت کدو

(4)

تولید سوسیس و کالباس

(2)

14

کشت پیاز

(3)

تولید رب گوجه فرنگی

(2)

15

کشت زعفران

(4)

تولید خیارشور

(2)

16

کشت گیاهان دارویی

(4)

فرآوری گیاهان دارویی

(2)

17

کشت ماش

(5)

تولید سایر فرآورده های حاصل از محصولات باغی

(3)

18

تولید سایرفرآورده های حاصل از گندم

(3)

19

تولید سایر فرآورده های حاصل از محصولات دامی

(3)

در انتهای تحلیل یک لیست مزیت‌سنجی 51 تایی در جدول زیر ارائه‌شده‌است. این جدول مشاغل فوق را در کنارهم نشان می‌دهد.

 

مشاغل

مزیت

کشت چغندرقند

1

احداث باغ سیب

2

احداث باغ انگور

3

کشت گندم

4

پرورش گاو

5

پرورش گوسفند

6

پرورش زنبورعسل

7

تولید آبمیوه و کنسانتره

8

تولید چیپس میوه،میوه خشک

9

تولید لبنیات

10

تولید لواشک

11

احداث باغ زردآلو

12

احداث باغ هلو

13

احداث باغ شلیل

14

احداث باغ شفت آلو

15

بسته بندی عسل

16

تهیه موم و کندوی زنبورعسل

17

کشت کلزا

18

کشت کدوی آجیلی

19

کشت یونجه

20

کشت جو

21

کشت ذرت علوفه ای

22

پرورش بز سانن

23

پرورش گاو سمینتال

24

تولید نان

25

شیرینی پزی

26

تولید رشته آشی و پلویی

27

روغن کشی از دانه های روغنی

28

تولید کلوچه و بسکوییت

29

احداث کشتارگاه دام

30

تولید خوراک دام و طیور

31

فرآوری انگور

32

تولید رب گوجه فرنگی

33

تولید خیارشور

34

پرورش ماهی گرمابی

35

پرورش ماهی سردابی

36

پرورش مرغ گوشتی

37

پرورش بوقلمون

38

سورتینگ و بسته بندی دانه های روغنی

39

تولید کمپوست و کود ورمی کمپوست

40

فرآوری سنگ های زینتی

41

احداث اقامتگاه بومگردی

42

احداث رستوران های بومی

43

پرورش مرغ تخم گذار

44

پرورش بلدرچین

45

فرآوری گیاهان دارویی

46

تولید سوسیس و کالباس

47

بسته بندی گوشت قرمز

48

بسته بندی حبوبات

49

تولید ظروف یکبار مصرف

50

قالی بافی

51

 

* این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) تهیه و تدوین شده است.