>

کنارک

شهرستان کنارک یکی از شهرستان‌های استان سیستان و بلوچستان است و مرکز آن، شهر کنارک می‌باشد. این شهرستان از شمال به شهرستان نیکشهر و قصرقند، از شرق به شهرستان چابهار، از جنوب به دریای عمان و از غرب به استان هرمزگان محدود می‌شود. آب و هوای کنارک گرم و مرطوب است. هوای آن در اوج گرمای تابستان به علت وزش بادهای موسمی «مونسون» معتدل می‌باشد. جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ برابر با 98212 نفر گزارش شده‌است. 

مزیت های منطقه

مزيت‌سنجي و اولويت‌بندي كسب‌وكارهاي موجود در هر شهرستان برمبناي يک روش تحقيق انجام مي‌شود. در اين روش تحقيق، يک شناسنامه براي هر شهرستان و يک شناسنامه براي هر كسب‌وكار تدوين مي‌شود. اين شناسنامه‌ها به عنوان ورودي به نرم‌افزار داده‌شده و خروجي نرم‌افزار هم‌پوشاني اين دو شناسنامه و تعيين مشاغل مزيت‌دار شهرستان است. اين اولويت‌بندي‌ها توسط كارشناسان و افرادخبره هر شهرستان بازبيني و اصلاح مي‌شوند. يكي از منابع تحليل همين ليست مزيت‌سنجي اصلاح‌شده‌است. يكي ديگر از منابع تحليل، مصاحبه با كارشناسان و متخصصين حوزه اشتغال هر شهرستان است. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از اين افراد مصاحبه انجام مي‌شود. اين مصاحبه‌ها پياده‌سازي و ارزيابي مي‌گردد. در صورت وجود تناقض و ابهام بين اين 3 مصاحبه و ليست مزيت‌سنجي، مصاحبه‌هاي تكميلي و حتي مصاحبه بيشتر هم صورت مي‌گيرد تا تيم تحليل به نتيجه نهايي مطلوب دست‌يابد. بنابراين خروجي هر شهرستان از تجميع مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجي حاصل مي‌شود. در ادامه تحليل شهرستان کنارک ارائه‌شده‌است.

 

تعیین کسب‌وکارهای مزیت‌دار شهرستان

همانطوريكه در قسمت مقدمه اشاره‌شده مبناي تحليل، مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجي است. از بررسي اين دو منبع رسته‌هاي رايج و اولويت‌دار شهرستان تعيين شده‌است. مبناي اين اولويت‌بندي، فراواني و ميزان اشاره افراد كارشناس به كسب‌وكارهاي رايج در هر شهرستان و اولويتي كه اين مشاغل در ليست مزيت‌سنجي دارند، است. در هر رسته كسب‌وكارهاي رايج به ترتيب اولويت مشخص شده‌است. در تحليل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلي كه هنوز در شهرستان راه‌اندازي نشده و پتانسيل ايجاد آن‌ها در شهرستان وجوددارد، اشاره شده‌است. مزيت‌هاي شغلي به ترتيب اولويت در ادامه آورده شده‌است.

 

صنایع غذایی
باغداری
صنایع تبدیلی  و تکمیلی
دامداری
شیلات
صنعت
خدمات
طیور
زراعت
صنایع دستی

 

· صنایع غذایی

راه‌اندازی کسب و کار فراوری محصولات کشاورزی مهم ترین روش برای ایجاد اشتغال و عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی کشور محسوب می‌شود که کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع را تا حد زیادی ممکن می‌کند.

همانطوریکه در ادامه بیان شده، انبه یکی از محصولات باغی تولیدی در شهرستان است. میزان انبه تولیدی در شهرستان به حدی است که احداث واحد فراوری آن مزیت دارد. محصولاتی نظیر ترشی انبه، چاشنی انبه، پودر و پوره انبه، کنسرو قطعات انبه، نوشیدنی و شکلات نواری انبه از جمله تولیدات حاصل از فراوری انبه است. البته ترشی انبه در حال حاضر به صورت خانگی انجام می‌شود. با تولید محصولات متنوع و بازاریابی مناسب، می‌توان به سود خوبی دست یافت. در صورت رونق فروش، می‌توان بر روی واردات انبه از سایر مناطق نیز کار کرد.

با توجه به اینکه صیادی و پرورش ماهی و میگو در شهرستان به میزان زیادی انجام می شود، احداث واحدهای فرآوری میگو و ماهی نظیر تولید کنسرو ماهی، میگو سوخاری و فیله ماهی دارای مزیت است. البته شرکت تن ماهی شباب در شهرستان دایر است؛ ولی با توجه به حجم این تولیدات و ماهیان صید شده، احداث واحدهای بیشتر قابل سرمایه‌گذاری است.

تولید گوجه فرنگی در شهرستان زیاد است و معمولا تهیه رب به صورت خانگی انجام می‌شود. با توجه به میزان گوجه‌ی تولیدی، ایجاد واحد تولید رب گوجه فرنگی دارای مزیت است. صنعت تولید رب گوجه فرنگی دارای کاربردهای فروانی از قبیل چاشنی و بهبود دهنده رنگ و طعم انواع غذا و ماده اولیه سس‌ها و کنسروها است. علاوه بر تولید رب، تهیه پودرگوجه فرنگی نیز از دیگر مشاغل مزیت‌دار شهرستان است. پودر گوجه‌فرنگي محصولي است كه زمان زیادی از توليد آن در كشور نمي‌گذرد و در همین مدت هم توانسته جاي خود را در بازار باز كند. اين پودر به دليل داشتن وزن و حجم كمتر نسبت به ساير فراورده‌هاي گوجه‌فرنگي، باعث سهولت و صرفه‌جويي در حمل‌ونقل و بسته‌بندي شده و ماندگاري و عمر مفيد بيشتري دارد. از طرفي برخی آنتي ‌اكسيدان‌های موجود در گوجه‌فرنگي طی فرايند توليد رب از بين مي‌ رود اما اين مواد در پودر گوجه حفظ شده و از بين نمي‌روند. مزيت ديگر اين پودر نداشتن مواد نگهدارنده در تركيبات آن نسبت به رب است چرا كه رب، ماندگاري كمتري دارد و براي جلوگيري از اين حالت از مواد نگهدارنده بيشتري در ترکیب آن استفاده می‌ شود. پودر گوجه فرنگی در صنایع غذایی و دارویی دارای کاربردهای متنوعی است. از جمله کاربردهای گسترده این محصول می‌توان به کاربرد آن در مواد غذایی منجمد شده و نیمه آماده، سوپ‌های آماده، اسنک‌ها (شامل پفک، چیپس،...) و... اشاره نمود. به طور کلی می توان گفت از این محصول به عنوان چاشنی در تولید محصولات مختلف استفاده می‌شود.

در شهرستان کنارک تولید ترشی، شور و خیارشور بیشتر به صورت خانگی انجام می‌شود، برای ایجاد واحدی در این خصوص با توجه به اینکه می توان مواد اولیه ی مورد نیاز را از داخل شهرستان تامین و بخشی از جوانان بیکار منطقه را مشغول به کار کرد، مزیت وجود دارد. ترشی و شور، بیشتر به‌عنوان یک چاشنی در کنار غذا مصرف می شود و به دلیل خاصیت اسیدی که دارد، باعث افزایش اشتها و میل به غذا خوردن در افراد می‌شود. این محصول یکی از فرآیندهای نگهداری طولانی‌ مدت صیفی‌ و سبزیجات است. در جوامع امروزی به دلیل افزایش مشغله افراد و شاغل بودن بسیاری از زنان، فرصت کافی برای تهیه آن در منزل و توسط خود افراد وجود ندارد و اکثر خانواده‌ها تمایل دارند ترشی و شور موردنیاز خود را به‌صورت آماده تهیه نمایند. بنابراین راه اندازی کسب‌ وکار تهیه ترشی و شور می‌تواند راهی برای پاسخ به این نیاز افراد جامعه و کسب درآمد باشد.

تولید هندوانه در شهرستان زیاد است و با توجه به اینکه قیمت هندوانه معمولا پایین می‌باشد، برای کشاورز صرفه‌ی اقتصادی ندارد، در صورتیکه احداث واحدی برای تولید محصولات فراوری شده ی آن نظیر آب و کنسانتره ی هندوانه، اسانس هندوانه، مربا، مارمالاد و پکتین هندوانه (فیبرهای موجود در داخل هندوانه که خشک شده و در خوراک دام و طیور مصرف می شود) باعث می شود تا سود خوبی نصیب سرمایه‌گذار و کشاورز شود.

به دلیل وجود مراتع در شهرستان کنارک، گیاهان دارویی خودرو بسیار زیاد است و با توجه به اینکه از عرقیات گیاهی و گیاهان دارویی خشک شده به میزان زیادی در داخل استان استفاده می شود، فرآوری گیاهان دارویی دارای مزیت خواهد بود[1]. فرآوری گياهان دارويي، علاوه بر ارزش افزوده، نياز به سرمايه‌گذاري زيادي نداشته و مي‌تواند نقش مهمي در کارآفرینی داشته باشد. یکی از فرآوری‌های گیاهان دارویی تولید عرقیات است. تولید عرقیات دارای تکنولوژی و دانش فنی پیچیده ای نمی باشد و با توجه به ظرفیت بالای تولید گیاهان دارویی در کنارک و همچنین سهولت صادرات این محصولات به مناطق دیگر، می توان با سرمایه‌ای اندک به این کسب و کار مشغول شد. خشک کردن و بسته‌بندی نیز از دیگر فرآوری‌های گیاهان دارویی است که می‌توان با فعالیت در آن‌ها به سود رسید.

تولید لیموترش در شهرستان بسیار زیاد است که معمولا به صورت تازه خوری مصرف می شوند. باتوجه به حجم لیموترش برداشت شده در شهرستان، احداث واحد تولید آبلیمو دارای مزیت است.

با توجه به میزان تولید شیر، احداث واحد تولید لبنیات سنتی در شهرستان قابل سرمایه‌گذاری است. در حال حاضر تولید لبنیات به صورت خانگی و برای تامین نیاز خانوارها انجام می شود. شیر و فرآورده هاي آن از مهمترین اجزاي تشکیل دهنده جیره غذایی انسان است که از لحاظ ارزش غذایی از کلسیم، فسفر، ویتامین هاي مورد نیاز و پروتئین، غنی می‌باشد و همیشه استقبال بسیار خوبی از این نوع محصولات می شود[2]. همچنین در اولویت های پایین تر، احداث واحد تولید بستنی دارای مزیت خواهد بود.

از جمله محصولاتی که می توان در شهرستان تولید کرد، کشک زرد است. کشک زرد به دلیل داشتن بازار مصرف خوب در استان‌ها و کشورهای اطراف و همچنین ماندگاری طولانی، قابلیت افزایش تولید را دارد و می تواند برای شهرستان کنارک سودآور باشد.

در شهرستان کنارک تولید گوشت قرمز به اندازه‌ای است که می‌توان در زمینه فراوری آن و تولید سوسیس و کالباس فعالیت کرد. تولید محصولات مشتقی از گوشت‌های فرآوری شده، در هر زمانی سوددهی دارد و از شغل‌های آزاد پردرآمد محسوب می‌شود. در بین فراورده های عمل آوری شده از گوشت، سوسیس و کالباس به دلیل آماده سازی سریع و همچنین طعم و مزه مطلوب، مصرف بیشتری دارد. برای حفظ این جایگاه و افزایش تقاضای این محصولات، علاوه بر انتخاب روش های مناسب تولید و فراوری، باید به نوع و شکل بسته بندی آنها نیز توجه نمود. البته برای دستیابی به سود بالاتر، علاوه بر ایجاد بازار مصرف در داخل استان، باید خارج از استان نیز بازار فروش مناسبی را ایجاد کرد.

 

· باغداری

در شهرستان کنارک فعالیت‌های کشاورزی و به خصوص تولیدات باغی به دلیل وجود زمین‌های مساعد و همچنین شرایط آبی خوب، به میزان زیادی انجام می شود[3]. مهم‌ترین تولیدات باغی در شهرستان موز و انبه است که به دلیل داشتن بازار فروش خوب در داخل و خارج کشور قابلیت توسعه دارند[4]. انبه از میوه های مناطق گرمسیری و خاستگاه آن در آسیا از دو کشور فیلیپین و هندوستان است. میزان بارندگي برای کاشت انبه اهمیت زیادی ندارد، بلکه شدت بارندگي و توزیع آن در طول سال از اهمیت خاصي برخوردار است. چرا که انبه مي تواند در مناطقي با بارندگي کمتر از 373 میليمتر مشروط بر اینکه بارندگي در زمان حداکثر نیاز گیاه یعني دوره رشد رخ دهد، باروری مناسب را داشته باشد. انبه در مناطقي که در فصل گلدهي بارندگي، زود به زود اتفاق مي‌افتد و یا رطوبت نسبي بالاتر از 33 درصد است، نمي تواند به خوبي میوه تولید کند؛ زیرا این شرایط موجب شیوع و گسترش آفات و بیماری هایي از قبیل سفیدک پودری و آنتراکنوز مي شود.

براي احداث باغ موز شرايط اقليم، منابع آب و خاك، ميزان سرمايه و امكانات بايد مورد بررسي قرار گيرد چرا كه موز به آب فراوان نياز دارد. موز گياه مناطق گرم ومربوط مي باشد و در مناطق با درجه حرارت 40-10 درجه سانتي گراد و ميانگين 27 درجه سانتي گراد خوب رشد مي كند و در دماهاي بالاتر از 40 و كمتر از 10 درجه سانتي گراد رشد آن متوقف مي‌گردد.

از جمله فعالیت‌های مزیت‌دار این شهرستان می‌توان به تولید گوجه فرنگی، بادمجان، لوبیاسبز، فلفل دلمه‌ای، هویج و خیار در فضای آزاد اشاره کرد. با اینکه شهرستان جزء مناطق با سطح آب متوسط محسوب می‌شود؛ اما برای این محصولات بازار فروش خوبی وجود دارد و کشاورزان به کاشت آن‌ها تمایل دارند. البته بهتر است به دلیل مشکلات کم آبی الگوهای آبیاری تغییر کند و آبیاری به صورت مکانیزه انجام شود[5].

یکی از مرکبات تولیدی در شهرستان لیموترش است که به سبب کیفیت و بازار فروش مناسب قابلیت توسعه دارد[6].

از جمله میوه‌های گرمسیری تولید شده در شهرستان می توان به کنار و پاپایا اشاره کرد. این محصولات به دلیل بازار مصرف خوبی که در داخل شهرستان، استان و یا کشورهای اطراف دارند، می توان باغات این میوه‌ها را گسترش داد. کُنار درختی گرمسیری از تیره‌ی عنابیان است. حدود 40 گونه کنار وجود دارد که دو نوع کنار آفریقایی و کنار کازرونی یا ایرانی آن معروف تر هستند. کنار فواید زیادی برای سلامتی دارد، درمان زخم ها، تقویت و افزایش رشد مو، سم زدایی خون و بدن، تقویت دستگاه گوارش و در مان شکستگی استخوان برخی از خواص میوه کُنار هستند. برگ‌های کنار را می‌توان خشک و پودر کرده و برای شست و شوی بدن، پوست صورت و مو استفاده کرد.

پاپایا میوه ای است که به تازگی وارد ایران شده و به دلیل قیمت بالای آن فقط در مکان‌های خاصی به فروش می رسد و بیشتر مردم از وجود این محصول اطلاعی ندارند. از آن جا که کشت و تولید این میوه ساده است و نیاز به تخصص خاصی نیز ندارد، می‌توان در این زمینه فعالیت کرد. محصول این گیاه را یک سال بعد از کشت می توان برداشت کرد. به دلیل اینکه این محصول در کشورهای پاکستان و هند نیز بازار فروش خوبی دارد و می‌تواند با ارزآوری بالایی همراه باشد، فعالیت در زمینه تولید این محصول دارای مزیت است[7].

از جمله فعالیت‌هایی که در چند سال اخیر در شهرستان انجام شده و نتیجه مطلوبی به همراه داشته، پرورش قارچ و آلوئه‌ورا ‌بوده است. میزان مصرف قارچ در سال های اخیر رشد خوبی داشته و سرانه مصرف بالا رفته است. مشتری داشتن این محصول از یک سو و غنی از پروتئین و ویتامین بودن آن از سوی دیگر، باعث شده که جایگزین مناسبی برای گوشت باشد. پرورش قارچ از شغل هایی است که می توان با سرمایه اولیه کم و محیط کوچک شروع کرد. یک دوره کامل پرورش قارچ 60 روز طول می کشد که قابلیت کاهش به 35 روز را دارد. گونه های مختلف آلوئه ورا گیاهانی مقاوم به گرما، خشکی، بیماری‌ها، آفات و حتی شوری هستند. علت مقاومت زیاد آن ها ساختار مرفولوژیکی این گیاه است و بذر آن ها نیز در شرایط اقلیمی مناسب و در دمای 21درجه سانتی گراد سبز می شوند. البته این گیاهان به سرما بسیار حساس هستند به طوریکه در دمای زیر 10درجه سانتی گراد رشد آن ها متوقف می شود. آلوئه ورا به رطوبت بالا، آب ایستایی و آبیاری زیاد حساس است. از این رو آبیاری گیاهان باید زمانی انجام شود که خاک آن ها کاملا خشک باشد. چنانچه این گیاه در مناطق گرم و خشک کاشته شود باید تحت آبیاری به موقع قرار بگیرد. آلوئه ورا را در هر نوع خاکی می توان کاشت ولی خاک های سبک که از زهکشی مناسبی برخوردار باشند برای کاشت این گیاه توصیه می شود. بازار و جایگاه آلوئه ورا در کشور جدید می‌باشد و آن چنان که باید جایگاه خود را پیدا نکرده اما این گیاه از اندک گیاهان دارویی است که علاوه بر مصرف دارویی در حوزه های آرایشی (مایع، ژل، کرم، لوسیون) و تغذیه ای (عصاره و نوشیدنی) نیز کاربرد دارد. با توجه به مزایای مطرح شده، افزایش تولید این محصولات پیشنهاد می‌شود[8].

فعالیت‌های حوزه ی باغداری برای تولید سایر میوه‌های گرمسیری در شهرستان به دلیل شرایط آبی و خاکی مطلوب همچنان مزیت دارد و می توان در زمینه تولید بادام هندی، چیکو، گواوا و نارگیل نیز فعالیت کرد[9].

بادام هندی یا کاشو درختی گرمسیری و همیشه‌سبز است که دانه‌ی بادام هندی و سیب بادام هندی را تولید می‌کند. این درخت می‌تواند تا ۱۴ متر رشد کند. مقاومت درختچه ی کاشو نسبت به کم آبی بیشتر از درخت انبه است، اما درمقابل سرما حساستر از انبه می باشد. این درخت در بدترین وکم عمق ترین خاک‌ها رویش دارد ومحصول می‌دهد ولی خاک‌های عمیق و لیمونی باعث افزایش باردهی و رشد بهتر درخت می‌گردد.

نارگیل میوه ای با پوست سخت و قهوه ای رنگ است که شامل قسمت‌های مختلفی مثل گوشت نارگیل یا همان میوه سفید و چرب که داخل پوسته قرار دارد، شیره نارگیل یا آب نارگیل که شیرین و مقوی است و روغن نارگیل که از میوه نارگیل گرفته می‌شود، می‌باشد.

چیکو نام یکی از میوه‌های گرمسیری با پوستی قهوه‌ای و مزه‌ای شیرین است. از صمغ درخت چیکو، بیشتر برای درست کردن سقِّز (آدامس) استفاده می‌شود.

گواوا درختچه‌ای همیشه سبز است که برگ‌های آن بدون کرک یا پوشیده از کرک و گل‌های آن خوشبو می‌باشد. پوست تنه گواوا سبز یا قهوه‌ای متمایل به قرمز است و دارای ریشه‌های سطحی می‌باشد که ریشه می‌تواند به گونه عمقی و پرپشت گسترش پیدا کند. گل‌های آن سفید و خوشبو هستند و در بهمن و اسفند به گل می‌نشیند. میوه گواوا چیزی همانند به زیتون یا انار کوچک به رنگ قرمز یا زرد، گوشتدار و شیرین است، دانه‌های آن مانند دانه‌های انگور در گوشت قرار دارد. میوه گواوا را به صورت خام یا پخته به شکل مربا و ژله می‌خورند.

 

· صنایع تبدیلی و تکمیلی

با وجود تنوع تولید محصولات کشاورزی، بررسی‌ها نشان می‌دهد که سالانه مقداری از آن در مراحل کاشت، داشت و برداشت به ضایعات تبدیل می‌شوند. از سوی دیگر برداشت و یا تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در یک بازه زمانی مشخصی رخ می‌دهد؛ اما مصرف آن‌ها در طی سال صورت می‌پذیرد. لذا صنایع تبدیلی می‌تواند زمان استفاده را افزایش دهد و از میزان ضایعات آن بکاهد. همچنین گسترش این صنایع موجب اشتغال‌زایی، ایجاد درآمد و جلوگیری از اتلاف و ضایع شدن محصولات می‌گردد.

با توجه به میزان زیاد تولید ماهی و میگو در شهرستان، بسته بندی این محصولات دارای مزیت است. یکی از روش‌های تازه ماندن گوشت، بسته‌بندی مناسب است. بسته بندی باید به گونه‌ای باشد که گوشت را در مقابل نفوذ طعم، بو، رنگ و سایر عوامل خارجی محافظت کرده و از خشک شدن و تبخیر سطحی جلوگیری کند. همچنین بسته بندی باید خواص حسی و ظاهری و سایر ویژگی‌های گوشت را حفظ و گوشت را در برابر آلودگی های میکروبی و سایر آلودگی ها نگهداری کند. همچنین در اولویت‌های پایین‌تر بسته‌بندی گوشت قرمز و گوشت شترمرغ پیشنهاد می‌شود.

پرورش شترمرغ در شهرستان زیاد است و فقط از گوشت این پرنده در مناطق مختلف استفاده می‌شود. شترمرغ از معدود پرنده‌هايي است كه علاوه بر گوشت مي‌توان از پوست، روغن، پر، قرنيه چشم، ناخن، پوسته تخم‌مرغ و در يك كلام از تمام اجزاي بدنش استفاده كرد. با توجه به مزایای مطرح شده احداث واحدهایی برای فرآوری شترمرغ دارای مزیت است.

پرورش شتر در شهرستان کنارک در حال افزایش است و با توجه به اینکه صنایع تبدیلی و تکمیلی این گونه‌ی جانوری سوددهی خوبی دارد، ایجاد واحدی برای فراوری پوست و پشم شتر و تولید محصولاتی نظیر روکش صندلی، زانوبند و همچنین استفاده در حوزه نمدمالی قابل سرمایه‌گذاری است.

پودرگوشت ماهی به عنوان منبع پروتئین و اسیدهای آمینه در تغذیه دام، طیور و آبزیان استفاده می‌شود. گوشت ماهی و فضولات حاصل از آن، پس از پودر و خشک شدن مورد استفاده قرار می گیرد. باتوجه به رونق پرورش ماهی در شهرستان و نیاز واحدهای مختلف به پودر گوشت ماهی، احداث چنین واحدی مزیت دارد.

میوه های تولیدی در شهرستان معمولا به صورت فله ای به فروش می رسند، در صورتیکه می توان انها را سورت و درجه بندی کرد. در واقع هدف از سورتینگ میوه، دسته بندی و درجه بندی انواع میوه بر اساس سایز و کیفیت است؛ به طوری که بتوان محصول نهایی را به صورت یک دست و یک اندازه در بسته بندی های مختلف در بازار ارائه نمود و مشتری نهایی در طول زمان از یکنواختی خرید خود با برند مورد نظر مطمئن باشد. بسته بندی نهایی میوه و سبزی پس از عملیات سورتینگ به منظور جابجایی آسان و همچنین حفاظت از محصول نهایی سورتینگ شده صورت می گیرد. از ویژگی های بسته بندی مناسب میوه، می‌توان به عدم استفاده از مواد مضر و شیمیایی در ساختار بسته بندی، سهولت فریز کردن و نگهداری در سردخانه، قابلیت حمل و نقل مناسب، پاسخگویی به نیازهای نهایی بازار به طوری که در وزن ها و بسته های مختلف، همه سلیقه ها را در بر بگیرد و احداث چنین واحدی برای شهرستان مزیت دارد.

باتوجه به جمعیت دامی موجود در شهرستان کنارک و نیاز این دام‌ها به استفاده از خوراک صنعتی، می توان در جهت احداث واحدی در زمینه تولید خوراک اقدام کرد.

احداث سردخانه برای نگه‌داری محصولات کشاورزی از دیگر مشاغل مزیت‌دار شهرستان است. از مهمترین مزایای استفاده از سردخانه میوه و سبزی می توان به جلوگیری از فساد محصول اشاره کرد. روند انواع فسادها از قبیل فساد فیزیکی، فساد شیمیایی یا تغییر رنگ محصول، فساد ناشی از وجود میکروارگانیسم ها و غیره با نگهداری در سردخانه ها به شدت کند شده و حفظ کیفیت محصول در زمان طولانی تر حاصل می گردد. از دیگر مزایای با اهمیت احداث سردخانه میوه، کنترل قیمت بازار است. ذخیره کردن میوه در سردخانه موجب می شود در ماه هایی که مصرف میوه بسیار است و فصل برداشت آن محصول خاص نیست، بازار با کمبود مواجه نشده و حباب قیمت ایجاد نگردد. در واقع با ساخت سردخانه میوه تعادلی در عرضه و تقاضا ایجاد می گردد و موجب خواهد شد از افزایش بی رویه قیمت که به ضرر مصرف کننده است و از کاهش بیش از حد آن که به ضرر باغداران است جلوگیری به عمل آید؛ بنابراین نقش سردخانه های میوه جات به عنوان حد واسط بازار و باغداران در این بین بسیار پر رنگ و حیاتی است.

با توجه به رونق پرورش طیور به خصوص مرغ در شهرستان و نبود کشتارگاه، احداث واحد کشتارگاه طیور پیشنهاد می‌شود. فرد سرمایه‌گذار با احداث کشتارگاه صنعتی و خرید طیور، سود اقتصادی خوبی کسب می‌کند. احداث کشتارگاه به لحاظ رعایت موارد بهداشتی، اشتغالزایی، کاهش آلودگی محیطی زیست، بالابردن ظرفیت تولید و... در هرمنطقه ای که تعداد طیور پرورشی زیادی دارد و ذبح آن ها به صورت سنتی انجام می شود، لازم است.

لازم به ذکر است در صورت دقت نکردن به بازارفروش و ظرفیت شهرستان، مشاغلی که در این حوزه نام برده شد با مسئله اشباع روبه رو خواهند شد. بنابراین در نظر گرفتن نیاز و ظرفیت شهرستان و همچنین بازارفروش در شهرستان های اطراف در زمینه راه انداری این مشاغل مهم است.

 

· دامداری

دامداری یکی از مشاغل موجود در شهرستان کنارک است. دامداری با یکی از مهم ترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و خصوصا منابع پروتئینی مرتبط می‌باشد، که توجه به آن امری ضروری است. فعالیت در این حوزه شغلی و افزایش بهره وری در آن، می تواند از راهکارهای کاهش وابستگی به درآمد نفتی و عاملی برای توسعه صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی محسوب شود.

اکثر دام‌های موجود در منطقه، از نوع سبک هستند که شامل گوسفند بلوچی و بز بومی می‌شوند. نژاد گوسفند بلوچی در سراسر کشور و خصوصاً بخش شرقی آن پراکنده است. این نژاد دارای صفت برجسته‌ای از جمله تولید پشم مرعوب است که مناسب برای قالی‌بافی می‌باشد. گوسفند بلوچی مقاومت بالایی در برابر تنش‌های گرمایی و کمبود مواد غذایی از خود نشان می‌دهد.

به طورکلی بز به‌عنوان یک حیوان اهلی نشخوارکننده جهت تولید شیر و گوشت در مناطق مختلف پرورش داده می‌شود. جثه کوچک، کم توقع بودن و مقاومت در برابر بیماری‌ها و شرایط سخت محیطی، باعث شده تا بز به‌عنوان حیوانی محبوب در بین دامداران تلقی شود. در نقاط مختلف از این حیوان علاوه بر تولید شیر و گوشت، جهت تولید پوست و الیاف مویی نیز استفاده می‌شود.

در زمینه دام سنگین در اولویت اول پرورش شتر و در اولویت‌های پایین‌تر پرورش گاو مزیت دارد. پرورش شتر در بخش های کویری این شهرستان انجام می شود. پرورش شتر نسبت به سایر دام ها مزیت‌هایی مانند قابلیت سازگاری با شرایط سخت محیطی مناطق خشک و نیمه خشک، تحمل گرما، کم آبی و کیفیت پایین علوفه و مقاومت نسبی در مقابل امراض و عوامل بیماری زا را داراست. همچنین شتر در مقایسه با سایر دام های اهلی علوفه را با قابلیت هضم بالا و بازده بیشتری استفاده می نماید و قادر است از انواع خاص گیاهان مرتعی (خشبی و خاردار و تیغ دار) به میزانی استفاده نماید که سایر دام ها قادر به استفاده از آن نیستند. از دیگر فواید پرورش شتر، حداقلِ نیاز به تاسیسات، تجهیزات و امکانات پرورش و نگهداری و در نتیجه کمترین نیاز به سرمایه گذاری سنگین را در مقایسه با سایر دام‌ها دارد. گوشت شتر منبع بسیار خوبی برای بسیاری از مواد غذایی مهم و مورد نیاز بدن می‌ باشد. این گوشت حاوی پروتئین‌ هایی با ارزش غذایی بالا و تعدادی از ویتامین ‌های مفید و مورد نیاز بدن نظیر ویتامین ‌های گروه B و برخی از عناصر معدنی مهم نظیر آهن ، فسفر و کلسیم است.

از جمله پتانسیل‌های این حوزه می‌توان به بهره‌مندی از دو نژاد گاو بومی سیستانی و دشتیاری اشاره کرد که به لحاظ خصوصیات گوشتی و شیری و سازگاری با شرایط آب و هوایی منطقه پرورش داده می شوند. در سال‌های اخیر نیز بعضی از دامداری های نیمه صنعتی عمل لقاح مصنوعی را برای اصلاح کردن نژاد های بومی با گاو هلشتاین انجام داده اند که منجر به تولید گوشت و شیر بیشتر شده است. البته دام های اصلاح نژاد شده به دلیل عدم شناخت دامدارها در اولویت‌های پایین‌تر قرار می‌گیرد[10].

پرورش زالو از دیگر مشاغل پیشنهادی در حوزه دامداری است. زالوها در آب‌‌های شیرین زندگی می‌‌کنند و به تکان‌‌های موجود در آب، لمس شدن، گرما، صدا و انواع مختلفی از مواد شیمیایی حساس هستند. ساختار بدن آن‌‌ها به‌‌صورت بند بند است و هر بند شامل ارگان داخلی خاصی مانند بخش مغزی، توده عصبی و اندام تولیدمثلی است. اندام مکنده برای خزیدن و تغذیه استفاده می‌‌شود. زالوها معمولاً بخش‌‌های گرم میزبان خود را گاز می‌‌گیرند و با انقباض‌‌های متناوبی که انجام می‌‌دهند، خون میزبان خود را می‌‌مکند. پروسه تغذیه آن‌ها معمولاً 40 دقیقه به طول می‌‌انجامد و در این مدت در حدود 5 تا 15 میلی‌‌لیتر خون از میزبان خود می‌مکند. از ویژگی‌های مثبت برای پرداختن به این کسب ‌و کار می‌توان به امکان اجرای طرح با تجهیزات ساده و کم‌هزینه و در محیط‌های کوچک، عدم نیاز به استخدام نیروی کار و امکان گسترش کسب و کار به دلیل ضریب تکثیر بالا در دوره‌های بعدی اشاره کرد.

 

· شیلات

شهرستان کنارک به عنوان یکی از مهم ترین مزارع پرورش میگو در استان سیستان و بلوچستان محسوب می شود. در شهرستان چابهار انواع میگو نظیر سفید و سفید هندی پرورش داده می شود. با توجه به فراهم بودن شرایط و صادرات محصولات تولیدی، افزایش پرورش میگو مزیت دارد. همچنین می‌توان از خاک ساحل که برای کشاورزی مزیت ندارد برای احداث حوضچه‌های پرورش این گونه استفاده کرد و میزان صادرات را افزایش داد[11].

پرورش ماهی در شهرستان کنارک به دلیل نزدیکی به چابهار و دریای عمان تاکنون انجام نشده[12]، اما با تکنیک‌های پرورش ماهی در قفس یا استفاده از استخرهای دو منظوره[13] می توان ماهیان گرمابی نظیر ماهی شیر، خاویاری، کپور و سی بس را پرورش داد.

 

· صنعت

شهرستان کنارک علاوه برفعالیتهای مبتنی بر دامداری و کشاورزی، در حوزه ی صنعت نیز اوضاع مساعدی دارد واز لحاظ فعالیت های صنعتی دومین شهرستان صنعتی محسوب می شود.

شهرستان کنارک به چابهار نزدیک است و به سبب رونق فعالیت های صیادی در شهرستان چابهار و کنارک، لنج‌سازی از جمله فعالیت‌های پرسود، در کنارک می‌باشد.

به دلیل رونق ساخت و ساز در شهرستان، احداث واحد تولید مصالح ساختمانی مزیت دارد. وجود مواد اولیه تولید این مصالح در شهرستان، مزیت راه‌اندازی این کسب‌وکار را بالا می‌برد.

با توجه به اینکه در شهرستان کنارک تابستان‌های گرم و آفتاب سوزان وجود دارد، احداث نیروگاه خورشیدی در شهرستان قابل سرمایه‌گذاری است.

طبق بررسی‌های انجام شده و به گفته کارشناسان، تولید ظروف یکبارمصرف و مواد شوینده در شهرستان دارای مزیت است.

تولید پوشاک از دیگر مشاغل پیشنهادی در شهرستان است. شرط موفقیت در این زمینه تولید محصولات با کیفیت و بازاریابی مناسب می‌باشد.

واحد های فعال این شهرستان شامل لنج سازی(بیشترین تعداد واحدهای فعال را شامل می شوند.)، تولیدتانکر آب، تولید قوطی و یخ سازی می شوند.[14]

 

· خدمات

تنوع در حوزه مشاغل خدماتی بسیار زیاد است و حرفه های زیادی را در برمی گیرد که میزان سودآوری حرفه ها با توجه به نیاز و ظرفیت منطقه با یکدیگر تفاوت هایی دارد. برای مثال گردشگری از فعالیت هایی است که با سودآوری بسیاری همراه است و در شهرستان کنارک نیز ظرفیت های بسیارخوبی برای سرمایه گذاری در این زمینه وجود دارد.

از جمله جاذبه های این شهرستان می توان به اسکله ماهیگیری کنارک، شبه جزیره ی گوردیم، گل فشان و خانه ی تاریخی آریا خان و... اشاره کرد. شهرستان کنارک از لحاظ امکانات رفاهی، خدماتی و اقامتی دچار ضعف است و همین امر باعث شده تا گردشگری رونق زیادی نداشته باشد. احداث مجتمع رفاهی-خدماتی، رستوران بومی، اقامتگاه بومگردی، شهربازی، بازارچه محلی و مجتمع تفریحی-سرگرمی می تواند علاوه بر رونق بخش خدمات و گردشگری، برای جوانان نیز اشتغال زایی کند[15].

چند سالی است که احداث مجتمع های خدماتی رفاهی بین راهی در جاده های کشور به منظور ساماندهی خدمات بین راهی و افزایش رفاه رهگذران جاده ها مورد توجه قرار گرفته است. لیکن قابلیت های بالقوه بسیاری در این مجتمع ها نهفته است که می توان از آنها در جهت نیل به اهداف بزرگتری همچون توسعه و توازن منطقه ای بهره برد. از سوی دیگر در نظر گرفتن نقش های جدید برای این مجتمع ها، می تواند گام های مهمی در جهت توسعه پایدار مناطق تلقی گردد و باعث شود که ادامه فعالیت مجتمع های خدماتی – رفاهی بین راهی و گسترش دامنه فعالیت آنها از نظر اقتصادی توجیه پذیر باشد. در این زمینه تبعات مثبت احداث این مجتمع ها، به ویژه جنبه های گردشگری همراه با تاثیرات متقابل آنها بر مردم منطقه و رهگذران جاده ها تا حدی است که بعضا این الزام را ایجاب می کند که نهادهای اجرایی برای احداث این مجتمع ها و کمک به استقرار فعالیت آن‌ها پیشقدم شوند.

اقامتگاه بوم گردی فرصت مناسبی است تا مسافران ضمن گردشگری در هر منطقه و بازدید از جاذبه های توریستی، حس ایرانی زیستن به سبک سنتی را تجربه کنند. همچنین طبخ غذاهای محلی در برخی اقامتگاه ها، مصداق دیگری از مهمان نوازی ایرانی است. با توجه به اینکه علاقه مردم به سمت بازدید و اقامت در این مناطق بیشتر شده‌است، گسترش این اماکن توجیه اقتصادی دارد.

رستوران‌های بومی، مکان‌هایی با فضای سنتی و متناسب با آداب ‌و ‌رسوم هر منطقه است که در آن‌ها بیشتر به‌جای استفاده از میز و صندلی‌های مدرن از تخت یا سایر وسایل سنتی استفاده و علاوه بر سرو غذاهای محلی، ترشیجات خانگی، نوشیدنی‌هایی مانند چای و قهوه نیز داده می‌شود. رستوران‌ بومی جزء مهم‌ترین نمادهای فرهنگی محسوب می‌شود و می تواند در خانه های قدیمی موجود در هر منطقه اجرا شود. بسیاری از گردشگران و توریست های غذایی برای امتحان کردن غذاهای مختلف به سفر می روند و این مسئله برای مناطق مختلف قابل استفاده و بهره برداری است؛ بنابراین ایجاد رستوران بومی نیز از کسب و کارهای زود بازده است؛ زیرا هم تمایل مردم به سمت سرو غذا های محلی بیشتر شده و هم معاملات این کسب و کار به صورت نقدی انجام می‌شود.

مجتمع تفریحی-سرگرمی به تاسیساتی گفته می‌شود که مجموعه ای از واحد های گردشگری ساخته شده است که هر کدام به صورت خود پذیرایی کار می‌کنند. فروشگاه ها، رستوران ها، اغذیه فروشی ها، تسهیلات ورزشی، فضای بازی و تفریحی، اقامتگاه ها، مراکز توریست گردانی و ... از جمله امکاناتی است که این مجتمع ها ارائه می‌دهند.

 

· طیور

پرورش طیور یکی از مشاغل سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار است و سود سرشاری دارد. عمده پرورش طیور در این شهرستان به مرغ های گوشتی اختصاص دارد و در زمینه ی سایر طیور به صورت محدود کار شده است. پرورش مرغ های گوشتی برای شهرستان در جهت تامین نیاز مردم مزیت خیلی خوبی دارد و می توان این فعالیت ها را به صورت گسترده تری انجام داد. گوشت مرغ به سبب مزیت‌های فراوانی که دارد به عنوان منابع تامین پروتئین می تواند مطرح و نیاز عمومی منطقه و کشور را در این زمینه مرتفع نماید. ارزش غذایی بالای گوشت طیور، کم بودن افت پس از کشتار، سالم وبهداشتی بودن گوشت طیور، قابلیت هضم و جذب بالا، سرعت رشد سریع، صرفه جویی در جایگاه و زمین و برگشت سریع سرمایه از فواید پرورش مرغ گوشتی است.

همچنین در اولویت‌های پایین تر، برای تامین نیاز شهرستان می‌توان در حوزه ی پرورش مرغ های بومی نیز  فعالیت کرد. یکی از دلایل استقبال از پرورش مرغ بومی، سوددهی بسیارخوب پرورش مرغ بومی یا محلی است. مرغ بومی یا همان مرغ های محلی ، نوعی نژاد بسیار مقاوم به شمار می آیند که در مقابل بیماری ها، گرما و سرما تحمل بالایی دارند و این مزیت باعث می شود که ایجاد واحدهای تولیدی مرغ بومی برای تولید کنندگان سوددهی داشته باشد. یکی دیگر از مزیت های پرورش مرغ بومی این است که این کار نیاز به تجهیزات ندارد. هرچند اگر در پرورش مرغ بومی از تجهیزات مدرن استفاده شود، سود بیشتری نصیب پرورش دهنده می شود. منظور از تجهیزات مواردی مانند آبخوری، دان خوری ، لانه تخم گذاری و... است.

پرورش شتر مرغ علاوه بر مقیاس کوچک و خانگی، در مقیاس صنعتی نیز انجام می شود و با توجه به اینکه بازار فروش مطلوبی برای این طیور در داخل شهرستان، استان سیستان و بلوچستان و کشور های اطراف وجود دارد، پروش آنها مزیت دارد. شترمرغ در گروه پرندگان طبقه بندی شده و گوشت آن جزء گوشت‌های قرمز محسوب می‌شود که نسبت به دیگر گوشت‌های قرمز کم چرب‌تر و سالم‌تر است به طوری که ۹۰ درصد آن قابلیت هضم داشته و بعد از گوشت ماهی در رتبه دوم قرار دارد. پوست این پرنده از بهترین نوع چرم بوده، مقاومتش3 برابر چرم گاو است، ظرافت خاصی دارد و در تولید کیف و کفش با قیمت بالا به کار می رود. علاوه بر آن، از پر و تخم شترمرغ، ناخن و قرنیه چشم آن برای مصارف صنعتی، دارویی، زینتی و نیز تولید نخ بخیه استفاده می شود. همچنین با استفاده از پوکه تخم این پرنده در زمینه صنایع دستی و خلق آثار هنری، می توان اشتغال زایی کرد.

پرورش بوقلمون و بلدرچین به صورت سنتی و نیمه صنعتی در شهرستان انجام می شود که قابلیت توسعه دارند. گوشت بوقلمون دارای خواص غذائي ويژه ای است، محدوديت مصرف خاصي نيز ندارد و مي تواند جايگزين مناسبی براي گوشت قرمز علی الخصوص در بيمارانی که مصرف گوشت قرمز برای آنها با محدوديت هایی همراه است، مطرح گردد. از ديگر امتيازات گوشت بوقلمون وجود هر دو نوع گوشت سفيد و قرمز در يک لاشه است. گوشت سفيد 65 درصد و گوشت قرمز 35 درصد وزن يک لاشه 8 کيلوئي را تشکيل مي دهد. تولید بوقلمون گوشتی به دلیل به صرفه بودن تولید، در دسترس بودن نهاده‌های مصرفی بوقلمون، نیاز بازار داخلی و نیز امکان انجام صادرات به کشورهای منطقه حائز اهمیت است.

بلدرچین پرنده ای با جثه کوچک، در برابر بسیاری از بیماری ها مقاوم است. پرورش بلدرچین به دلیل هزینه های جاری پایین، اشباع نبودن بازار فروش، کوتاه بودن دوره پرورش(40 روز) و عدم پرورش انحصاری توسط شرکت های بزرگ دارای مزیت است. محصولات این پرنده شامل گوشت، تخم بلدرچین و کود است. گوشت و تخم این پرنده دارای ارزش غذایی و دارویی و همچنین سرشار از پروتئین است.

طبق نظر کارشناسان پرورش کبک به دلیل بازار فروش مناسب دارای مزیت است[16]. محصولات کبک نسبت به دیگر طیور به دلیل طعم و کیفیت مناسب و قیمت بیشتر، مشتریان خاص خود را دارد. از جهت دیگر به دلیل مقاومت نسبتاً بالای این پرنده در مقابل بیماری‌ها، تلفات آن نسبت به دیگر پرندگان کمتر است. با پرورش کبک به‌صورت صنعتی می‌توان بخشی از نیاز کشور در حوزه گوشت را تأمین کرد و از میزان واردات به داخل کشور کاست. همچنین می‌توان به بازار جوجه و تخم کبک اشاره نمود که قابلیت تولید و عرضه را دارد.

 

· زراعت

به دلیل فعالیت های گسترده در حوزه‌ی باغداری و شیلات در شهرستان کنارک، محصولات زراعی به میزان کم و برای تأمین نیاز مردم شهرستان تولید می شود. از جمله اساسی ترین تولیدات زراعی می توان به گندم و جو اشاره کرد، که با توجه به مصرف زیاد این محصولات، افزایش تولید آنها دارای مزیت خواهد بود.[17]

در میان محصولات کشاورزی، کاشت گندم نسبت به بقیه کم دردسرتر و کم آفت تر است.گندم در بازه زمانی حدودا هشت ماهه به ثمر نشسته و به مرحله سود دهی می رسد. کود شیمیایی و بذر نیز به شکل یارانه‌ای در اختیار کشاورزان قرار می گیرد؛ بنابراین گسترش تولید گندم ارزش افزوده زیادی را به دنبال دارد. جو از دیرباز در سبد تغذیه دام جایگاه ویژه داشته و به صورت دانه و علوفه سبز مورد استفاده قرار می‌گیرد. از جو برای تهیه نان و پخت سوپ استفاده می شود و در تهیه غذای کودک نیز کاربرد دارد. جوشانده جو داروي خوبي براي مبتلايان به تب و كم خوني و سوء هاضمه بوده و پایین آورنده کلسترول است.

امروزه افراد زیادی به استفاده از گیاهان دارویی متمایل شده اند. خواص بی نظیر این گیاهان و نداشتن عوارض جانبی ناشی از مصرف باعث شده تا افراد زیادی به گونه‌های مختلف از آن ها استفاده کنند. به همین جهت به کشت گیاهان دارویی می توان به چشم یک مزیت پر سود نگریست. از آن جا که این گیاهان برای کشت، مراقبت خاص و شرایط حساسی نیاز ندارند، می توان روی کشت آن ها سرمایه گذاری کرد. گیاهان دارویی نظیر رازیانه و خارشتر در شهرستان تولید شده که به سبب کیفیت بالا و بازار فروش مناسب قابلیت توسعه دارند[18].

کشت زعفران به صورت آزمایشی در شهرستان انجام شده و جوابدهی مطلوبی داشته است و افزایش سطح زیر کشت آن مزیت دارد. مقاومت زعفران در برابر سرما زیاد است و به آب کمی نیاز دارد. زعفران به علت داشتن رنگ زیبا، عطر و طعم بسیار مطبوع، در صنایع غذایی کاربرد دارد. دمنوش زعفران آرام بخش بوده و استرس و نگرانی را برطرف می کند. کسب و کار کشت زعفران به علت خاصیت ضد سرطانی این گیاه اهمیت دو چندان پیدا می کند. مصرف زعفران در ایران بالا است و نه تنها می تواند نیاز منطقه زیرکشت را تامین کند بلکه درسراسر ایران نیز مشتری دارد.

کشت حبوبات در شهرستان کنارک شامل ماش، ماک، عدس و نخود می شود. افزایش سطح زیر کشت این محصولات قابل سرمایه‌گذاری است. همچنین می‌توان این محصولات را در تناوب با گندم و جو قرار داد و بخشی از نیتروژن مورد نیاز خاک را تامین کرد و از کاه تولید شده نیز برای خوراک دام و طیور بهره برد.

ذرت که در دو نوع علوفه‌ای و دانه‌ای در شهرستان کشت می‌شود، با هر آب و هوایی سازگاری دارد، در برابر خشکی مقاوم است و میزان ثمردهی آن در هکتار بالا می‌باشد. دولت برای تشویق به کشت این گیاه، اقدام به خرید تضمینی ذرت از کشاورزان می کند. روغن ذرت، کنسرو بلال و دانه ذرت به مصارف انسانی می رسد و همچنین دانه ذرت در مرغداری ها و علوفه تر، خشک، سیلو شده و کنجاله دانه در دامداری ها استفاده می شود.  کاکل ذرت نیز در داروسازی به کار می رود. از ساقه و برگ ذرت در صنایع کاغذ، مقوا سازی و تولید کاغذ دیواری استفاده می کنند. نشاسته ذرت در صنایع رنگرزی، دارو سازی و پلاستیک سازی کاربرد دارد. با توجه به مزایای مطرح شده، افزایش سطح زیر کشت ذرت مزیت دارد.

کشت یونجه از دیگر مشاغلی است که به سبب رونق دامداری در شهرستان، مزیت دارد. در میان گیاهان علوفه ای، یونجه به خاطر ارزش غذایی بالا و عملکرد خوب آن از اهمیت خاصی برخوردار است همچنین به علت وجود باکتریهای ریزوبیوم در ریشه های خود قادر به تثبیت ازت هوا بوده و به این طریق باعث باروری خاک می شود از طرفی دیگر گیاهی چندساله است و تا چند سال می توان برداشت انجام داد؛ بنابراین توسعه این کشت توجیه اقتصادی داشته و امکان تامین بخشی از علوفه مورد نیاز دام، فراهم می‌شود که علاوه بر ایجاد اشتغال مولد و حصول درآمد مناسب برای زارعین، در استفاده بهینه از ظرفیت های پرورش دام نیز موثر خواهد بود و نیاز شهرستان برای وارد کردن نهاده های مورد نیاز دام از سایر مناطق را برطرف خواهد کرد. لازم به ذکر است محصولاتی نظیر یونجه و ذرت علوفه‌ای به آب زیادی نیاز دارند و برای کاشت آن‌ها می‌توان از آبیاری مکانیزه استفاده نمود.

طبق نظر کارشناسان کشت حنا و چای ترش از جمله مشاغلی است که قابلیت توسعه دارند. بذر چای ترش از بذرهای درشتی است که اگر در شرایط مساعد کاشت و نگهداری شود به سرعت رشد می کند. این گیاه قابل کشت در زمین و در گلدان می‌باشد. بهترین فصل برای کاشت این گیاه از طریق بذر، اردیبهشت ماه است. چای ترش، گیاهی است که برای رشد، نیازمند آبیاری مناسب و رطوبت است به همین دلیل باید خاک آن همیشه مرطوب نگه داشته شود. با اینکه این گیاه به جز ماه های اول رشد، خیلی احتیاج به نور ندارد و هم در آفتاب و هم در سایه ی آفتاب رشد می کند اما دمای محیط حائز اهمیت است و باید به گونه ای باشد که گیاه بتواند رشد کند.دمای مناسب برای این گیاه 15 درجه ی سانتی گراد به بالا است و در دمای پایین تر از 4 درجه ی سانتی گراد از بین می رود. این گیاه قابلیت رشد در خاک باغچه و خاک معمولی را دارد اما خاک زهکشی شده و دارای مواد آلی به رشد سریع تر آن کمک می‌کند. چای ترش نیاز به موادی برای ضد عفونی کردن خاک ندارد. درختچه حنا شاخه‌های غالباً خاردار و پوشیده از پوست خاکستری مایل به سفید دارد که ارتفاع آن حداکثر به 7-6 متر می‌رسد و قسمت مورد استفاده این گیاه برگ آن است که به‌صورت پودر مورد استفاده قرار می‌گیرد. سازش بعضی از گیاهان این تیره با محیط زندگی طوری است که در مناطق گرم به‌صورت درختچه و در نواحی معتدله به‌صورت علفی می‌رویند. هدف از کاشت گیاه حنا، استفاده از برگ آن در رنگرزی و سایر مصارف دارویی می‌باشد. رنگ‌دانه‌های حنا در برگ آن وجود دارند؛ بنابراین برای به دست آوردن رنگ حنا، برگ‌های درخت حنا را خشک کرده و سپس آسیاب می‌کنند و مورد استفاده قرار می‌دهند.

 

· صنایع دستی

صنایع دستی شهرستان کنارک، شامل سوزن دوزی، حصیربافی و تولید تابلوهای صدفی می‌شود. این تولیدات در کشورهای اطراف نظیر پاکستان و افغاستان و کشورهای حاشیه ی خلیج فارس بازار فروش خوبی دارند و می توان با ارائه‌ی آموزش‌های لازم به جوانان این مشاغل را توسعه داد[19].

از جمله فعالیت های فراموش شده شهرستان می توان به فیروزه کاری، میناکاری و سفالگری اشاره کرد که در صورت تولید محصولات با کیفیت و تأمین بازار فروش مناسب، قابلیت احیا شدن دارند.

در انتهای تحلیل یک لیست مزیت‌سنجی 50 تایی در جدول زیر ارائه‌شده‌است. این جدول مشاغل فوق را در کنارهم نشان می‌دهد.

 

کشاورزی

صنایع

خدمات

ردیف

باغداری

زراعت

دامداری

طیور

شیلات

صنایع غذایی

صنایع تبدیلی و تکمیلی

صنعت

صنایع دستی

خدمات

1

احداث باغ خرما

(1)

کشت گندم

(1)

پرورش گوسفند بلوچی

(1)

پرورش مرغ گوشتی

(1)

پرورش ماهی کپور

(1)

فراوری انار

(1)

بسته بندی خرما

(1)

تولیدآجر شیل

(1)

سوزن دوزی

(1)

احداث اقامتگاه بومگردی

(1)

2

احداث گلخانه ی صیفی جات

(1)

کشت جو

(1)

پرورش بز بومی

(2)

پرورش مرغ بومی

(2)

فرآوری خرما

(1)

بسته بندی گوشت قرمز

(1)

تولید شن و ماسه

(3)

حصیر بافی

(2)

احداث رستوران بومی

(1)

3

کاشت خیار

(2)

کشت زعفران

(2)

پرورش گاو دورگ هلشتاین

(2)

پرورش مغ تخم گذار

(2)

فرآوری زردآلو

(1)

بسته بندی گوشت بلدرچین

(2)

تولید بلوک و بتن

(4)

منجوق دوزی

(3)

احداث بازارچه محلی

(1)

4

احداث باغ زرد آلو

(2)

کشت حبوبات

(2)

پرورش گاو بومی

(2)

پرورش شتر مرغ

(3)

تولید آرد

(2)

بسته بندی عسل

(2)

احداث واحد های سنگبری

(5)

احداث مجتمع رفاهی-خدماتی

(2)

5

احداث باغ انار

(2)

کشت کلزا

(3)

زنبورداری

(3)

پرورش بلدرچین

(3)

تولید کلوچه خرمایی سیستانی

(2)

احداث واحد بوجاری

(4)

احداث شهربازی

(3)

6

کاشت هندوانه

(3)

کشت گلرنگ

(3)

پرورش زالو

(4)

پرورش کبک

(4)

احداث واحد روغن‌کشی از دانه‌های روغنی

(3)

احداث واحد تولید نئوپان

تعمیرات موبایل

(4)

7

کاشت اکالیپتوس

(3)

کشت کنجد

(3)

پرواربندی گوساله

(5)

تولید ترشی و شور

(3)

احداث سردخانه

(5)

خدمات کامپیوتری

(5)

8

کاشت آلوئه ورا

(3)

کشت پیاز

(4)

پرورش شتر

(5)

تولید خیارشور

(3)

احداث کشتارگاه صنعتی دام

(5)

تعمیرات لوازم خانگی

(6)

9

احداث باغ کنار

(4)

کشت گیاهان دارویی

(5)

فرآوری هندوانه

(4)

10

احداث باغ انبه

(4)

تولید کشک زرد

(4)

11

احداث باغ بادام هندی

(5)

فرآوری گیاهان دارویی

(5)

12

احداث باغ پسته

(5)

توید لبنیات

(6)

13

احداث باغ بادام

(5)

مشاغل

مزیت

فرآوری انبه

1

تولید کنسرو ماهی

2

تولید میگو سوخاری

3

پرورش مرغ گوشتی

4

احداث باغ موز

5

بسته بندی گوشت ماهی

6

تولید صیفی جات در فضای آزاد

7

پرورش میگو

8

بسته بندی میگو

9

پرورش بز بومی

10

پرورش گوسفند بلوچی

11

احداث باغ انبه

12

کشت گندم و جو

13

احداث مجتمع رفاهی-خدماتی

14

تولید فیله ماهی

15

لنج سازی

16

کشت گیاهان دارویی

17

سوزن دوزی

18

تولید رب و پودر گوجه فرنگی

19

احداث باغ لیمو ترش

20

تولید ترشی و شور

21

احداث باغ کنار

22

احداث باغ پاپایا

23

تولیدخیار شور

24

پرورش شتر مرغ

25

پرورش شتر

26

پرورش ماهی شیر

27

پرورش مرغ بومی

28

احداث واحد تولید مصالح ساختمانی

29

احداث نیروگاه خورشیدی

30

حصیر بافی

31

احداث رستوران بومی

32

فرآوری هندوانه

33

کشت زعفران

34

پرورش قارچ

35

بسته بندی گوشت شتر مرغ

36

فرآوری گیاهان دارویی

37

تولید پودر گوشت ماهی

38

پرورش گاو سیستانی

39

تولید آب لیمو

40

پرورش ماهی خاویاری

41

پرورش آلوئه ورا

42

بسته بندی گوشت قرمز

43

احداث اقامتگاه بومگردی

44

پرورش گاو دشتیاری

45

پرورش بلدرچین

46

کشت حبوبات

47

پرورش بوقلمون

48

احداث باغ بادام هندی

49

کشت یونجه

50