ری
شهرستان ری، یکی از شهرستانهای استان تهران است که از شمال به شهرستانهای رباط کریم، بهارستان، اسلامشهر و تهران، از شرق به شهرستان پاکدشت، قرچک و ورامین، از جنوب به استان قم و از غرب به استان مرکزی محدود میشود. آب و هوای این شهرستان معتدل و خشک است. شهرستان ری دارای پنج بخش «فشافویه»، «کهریزک»، «مرکزی»، «خاوران» و «قلعهنو»و چهار شهر «ری»، «حسنآباد»، «باقرشهر» و «کهریزک» و نه دهستان است. سابقه و قدمت 6000 ساله شهرستان ری، وجود اماکن و عناصر با ارزش تاريخی و همچنين وجود حرم حضرت عبدالعظيم (ع) ويژگی های منحصربه فرد تاريخی، مذهبی و فرهنگی به اين منطقه بخشيده و آن را نسبت به ساير مناطق تهران مجزا و متفاوت ساخته است. بر اساس سرشماری نفوس مسکن سال 1395جمعیت شهرستان ری 349700 نفر گزارش شدهاست.
مزیت های منطقه
مزيتسنجي و اولويتبندي كسب وكارهاي موجود در هر شهرستان برمبناي يک روش تحقيق انجام ميشود. در اين روش تحقيق، يک شناسنامه براي هر شهرستان و يک شناسنامه براي هر كسب وكار تدوين ميشود. اين شناسنامهها به عنوان ورودي به نرمافزار دادهشده و خروجي نرمافزار همپوشاني اين دو شناسنامه و تعيين مشاغل مزيتدار شهرستان است. اين اولويتبنديها توسط كارشناسان و افرادخبره هر شهرستان بازبيني و اصلاح ميشوند. يكي از منابع تحليل همين ليست مزيتسنجي اصلاحشدهاست. يكي ديگر از منابع تحليل، مصاحبه با كارشناسان و متخصصين حوزه اشتغال هر شهرستان است. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از اين افراد مصاحبه انجام ميشود. اين مصاحبهها پيادهسازي و ارزيابي ميگردد. در صورت وجود تناقض و ابهام بين اين 3 مصاحبه و ليست مزيتسنجي، مصاحبههاي تكميلي و حتي مصاحبه بيشتر هم صورت ميگيرد تا تيم تحليل به نتيجه نهايي مطلوب دستيابد، بنابراين خروجي هر شهرستان از تجميع مصاحبهها و ليست مزيتسنجي حاصل ميشود. در ادامه تحليل شهرستان ری ارائه شده است.
تعیین کسبوکارهای مزیتدار شهرستان
همانطوريكه در قسمت مقدمه اشارهشده مبناي تحليل، مصاحبهها و ليست مزيتسنجي است. از بررسي اين دو منبع رستههاي رايج و اولويتدار شهرستان تعيين شدهاست. مبناي اين اولويتبندي، فراواني و ميزان اشاره افراد كارشناس به كسبوكارهاي رايج در هر شهرستان و اولويتي كه اين مشاغل در ليست مزيتسنجي دارند، است. در هر رسته كسبوكارهاي رايج به ترتيب اولويت مشخص شدهاست. در تحليل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلي كه هنوز در شهرستان راهاندازي نشده و پتانسيل ايجاد آنها در شهرستان وجوددارد، اشاره شدهاست. مزيتهاي شغلي به ترتيب اولويت در ادامه آورده شدهاست.
1.صنایع غذایی
2.باغداری
3.صنایع دستی
4.صنایع تبدیلی و تکمیلی
5.دامداری
6.طیور
7.خدمات
8.زراعت
9.صنعت
10.شیلات
·صنایع غذایی
راهاندازی کسب و کار فرآوری انواع محصولات کشاورزی مهمترین روش برای ایجاد اشتغال و عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی محسوب میشود که کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع را تا حد امکان ممکن میکند. آرد در شهرستان شهرستان ری به مقدار زیادی تولید می شود و دو کارخانهی تولید آرد در شهرستان نیز دایر است. معمولاً آردهای تولید شده برای استفاده در سایر شهرستانها نیز ارسال میشوند،[1] از جمله فعالیتهایی که برای شهرستان میتوان انجام داد و علاوه بر سوددهی، برای جوانان نیز بازار کار فراهم شود، تولید شیرینی، رشته آش، کیک، کلوچه و بیسکویت، نان صنعتی و نان فانتزی است. البته تولید شیرینی و رشته آش به دلیل بازار مصرف بیشتر، مزیت بالاتری نسبت به سایر موارد نامبرده شده دارند. شیرینی از دیرباز مورد توجه افراد با ذائقههای مختلف بوده و در تمامی مراسمها و جشنها نیز کاربرد دارد. پخت شیرینی در ابعاد وسیع و کارگاهی و حتی در محیطی کوچک (در خانه) امکانپذیر است. شیرینی محصولی است که در انواع متفاوت و با طعمهای متنوعی تهیه میشود. به علاوه این که با تغییر در مواد تشکیل دهنده آن میتوان برای افراد رژیمی هم شیرینی تهیه کرده و این افراد را نیز به بازار هدف خود اضافه کرد. این کسب و کار را میتوان با تجهیزات کم و سرمایه پایینی شروع کرد و در زمان کوتاه با فروش محصول به سود بالایی رسید. پخت شیرینی یکی از مشاغل زود بازده است و یک فرصت شغلی مناسب مخصوصاً برای زنان خانهدار محسوب میشود.
گروه ديگري از فرآوردههاي خميري حاصل از آرد گندم انواع رشتهها هستند. رشته فرآوردهاي است كه از مخلوط كردن آرد گندم، آب و نمك پس از طي مرحله عمل آوردن به وسيله ماشينهاي مخصوص تهيه و پس از خشك كردن به بازار عرضه ميشود. رشته آش رشتهاي است كه داراي رنگ سفيد متمايل به شيري مي باشد و از آرد ستاره که 21 درصد از سبوس خود را از دست داده تهيه ميشود. کیک، کلوچه، بیسکویت و امثال آن جزء محصولات خوراکی هستند که مزیتهای خاصی دارند و میتوانیم از این مزیتها برای صادرات این محصولات استفاده کنیم. برای مثال ماشین آلاتی که برای تولید استفاده میشوند، ماشین آلات اتومات و مجهزی هستند که وزارت بهداشت نیز آنها را تایید میکند. یکی دیگر از مزیتهای این کالاها این است که در تمام دنیا مصرف میشوند یعنی این که اکثر دنیا این محصولات را میپسندند و از آن استفاده میکنند.
در تولید نان به روش صنعتی، نان با استفاده از تکنولوژی روز دنیا، ماشینآلات مدرن، به صورت مکانیزه (تمام اتوماتیک) و بدون دخالت دست در مقیاس زیاد تولید می گردد. از مزایای تولید صنعتی نان، ارتقاء کیفیت نان، ارزش غذایی بیشتر، ضایعات کمتر، تنوع محصول و استفاده بهینه از انرژی است. امروزه شغل نانوایی یکی از مشاغل پایهای و پر رونق است که در طول سال همیشه درآمدزا میباشد. نان محصولی است که با توجه به سلیقه یا نوع غذای مصرفی خانواده ها، همواره بر سر سفرهها قرار دارد. نانها فقط به صورت نانهای ساده و معمول مانند لواش، سنگک و... نیستند بلکه نانهای فانتزی نیز تولید میشوند که مشتریان خاص خود را دارند. امروزه راهاندازی کسب و کار تولید نان فانتزی بازاری رو به رشد دارد. این کسب و کار با تولید نانهایی با اندازه و طعمهای متفاوت با استقبال مردم مواجه شده است.
فراوری انگور به صورت خانگی در شهرستان انجام می شود و معمولاً این تولیدات در شهرستان و استان بازار فروش دارند. انگور تولید شده در شهرستان زیاد است و با توجه به حجم تولیدات می توان واحدی برای تولید فرآوردههای تبدیلی مختلفی چون کشمش، شیره انگور، روغن هسته انگور، کنسانتره، آب انگور، سرکه، آبغوره، داروهای تقویتی و مواد آرایشی بهداشتی از انگور ایجاد کرد.
میزان تولید انجیر در شهرستان ری به حدی است که واحدی برای فرآوری انجیر قابلیت داشته باشد. در این شهرستان انجیر خوب و مرغوبی تولید میشود؛ اما چون ماندگاری میوه انجیر بسیار کم است و صنایع تبدیلی ندارد، سالانه بخشی از آن به ضایعات تبدیل میشود. با این وجود ایجاد صنایع فراوری آن سود خوبی را برای باغدار و سرمایه گذار خواهد داشت. بهرهگیری از خواص فراوان انجیر بیشتر از طریق مصرف انجیر خشک و پس از آن میوه تازه مرسوم است. مصرف انجیر خشک بهصورت مخلوط با دیگر میوههای خشکباری مرسوم است. اولین فرآورده انجیر که تهیه و مصرف آن برای همه لازم است، نوشیدنی آب انجیر و شیره انجیر است. فرآوردههای دیگر قابل ذکر شامل شربت انجیر (متفاوت با آبانجیر)، مسقطی انجیر، مربای انجیر و مارمالاد آن، ترشی، کمپوت، سوپ و پوره انجیر هستند که هر کدام از این فرآوردهها روش تهیه خاص خود را دارند. علاوه بر موارد ذکر شده از انجیر میتوان در تهیه شیرینیجات مختلف مانند شکلات، بیسکوئیت، کیک و کلوچه استفاده کرد.
با توجه به تولید صیفی جات در شهرستان احداث واحد هایی برای تولید ترشی، شور و خیار شور دارای مزیت خواهد بود، البته ممکن است این فعالیت ها به صورت فصلی انجام شود. ترشی و شور، بیشتر بهعنوان یک چاشنی در کنار غذا مصرف می شود و به دلیل خاصیت اسیدی که دارد، باعث افزایش اشتها و میل به غذا خوردن در افراد میشود. این محصول یکی از فرآیندهای نگهداری طولانی مدت صیفی و سبزیجات است. در جوامع امروزی به دلیل افزایش مشغله افراد و شاغل بودن بسیاری از زنان، فرصت کافی برای تهیه آن در منزل و توسط خود افراد وجود ندارد و اکثر خانوادهها تمایل دارند ترشی و شور موردنیاز خود را بهصورت آماده تهیه نمایند. راهاندازی خط تولید خیار شور به دلیل سرمایه نسبتاً کم در مقایسه با دیگر خطوط تولید و همچنین مواد اولیه تولید شده در داخل شهرستان، فرصت مناسبی را برای سرمایه گذاری در این زمینه فراهم کرده است.
در شهرری در سالهای اخیر کشت گیاهان دارویی روند رو به رشدی داشته است؛ در نتیجه فرآوری این محصولات دارای مزیت خواهد بود. فرآوری گياهان دارويي به عنوان کسب و کاری سلامت محور، علاوه بر ارزش افزوده، نياز به سرمايهگذاري زيادي نداشته و ميتواند نقش مهمي در کارآفرینی داشته باشد. یکی از انواع فرآوریهای گیاهان دارویی تولید عرقیات است. تولید عرقیات دارای تکنولوژی و دانش فنی پیچیدهای نمیباشد و با توجه به ظرفیت بالای تولید گیاهان دارویی در شهرستان ری و وفور گیاهان دارویی خودرو میتوان با سرمایهای اندک به این کسب و کار مشغول شد. خشک کردن و بستهبندی نیز از دیگر موردهای فرآوریهای گیاهان دارویی بوده که میتوان با فعالیت در آن به سود رسید.
در شهرستان ری تولید شیر زیاد است و علاوه بر اینکه نیاز این شهرستان را رفع می کند، برای استفاده در شهرستان های دیگر نیز ارسال می شود. تولید لبنیات در این شهرستان به صورت خانگی و سنتی انجام می شود، تولید روزانه ی شیر در شهرستان ری به حدی است، که ظرفیت ایجاد واحد های نیمه صنعتی و صنعتی تولید لبنیات در شهرستان وجود دارد و با توجه به نیاز مردم شهرستان، فعالیت بیشتر در این حوزه مزیت دارد. البته باید توجه داشت برای موفقیت در زمینه کسب و کار تولید لبنیات باید به افزایش توانایی در زمینه رقابت با نشانهای تجاری معروف نیز توجه کرد.[2]
در شهرستان ری صنعت تولید گوشت رونق مطلوبی داشته و در این راستا تولید فرآوردههایی غذایی و پروتئینی نظیر سوسیس و کالباس، سودآور و پر منفعت است. طبق بررسیها این محصولات در داخل شهرستان و استانهای اطراف بازار مصرف خوبی دارند اما بهتر است که بازار فروش مناسب و توان رقابتی با کارخانههای صاحب برند را در این زمینه در نظر گرفته شود.[3]
·باغداری
باغداری یکی از حوزه های رایج بخش کشاورزی در شهرستان ری است. در این شهرستان با انجام فعالیت های باغداری، ضمن ایجاد اشتغالزایی می توان به اقتصاد این شهرستان و فضای کسب و کار رونق بخشید. کشاورزی و از جمله باغبانی در این شهرستان، در افزایش رفاه عمومی، فقرزدایی، تنوع بخشیدن و پایدار کردن الگوی توسعه شهری، توزیع درآمد و عدالت اجتماعی می تواند مؤثر باشد.
از جمله تولیدات این شهرستان می توان به تولید گوجه فرنگی، خیار، بادمجان و سبزیجات در فضای آزاد و باغات اشاره کرد. با اینکه شهرستان جزو مناطقی است که سطح آب آن متوسط است، اما برای این محصولات بازار فروش خوبی وجود دارد و همچنین کشاورزان به کاشت آن تمایل دارند؛ در نتیجه فعالیت بیشتر در این حوزه دارای مزیت است، البته بهتر است به دلیل مشکلات کم آبی در این شهرستان الگوهای آبیاری تغییر کند و آبیاری به صورت مکانیزه انجام شود.[4]
گلخانههای تولید صیفی جات نظیر خیار، گوجه، بادمجان و فلفل دلمهای در شهرستان ری وجود دارد که علاوه برتأمین نیاز شهرستان، در استانهای اطراف نیز بازار فروش مناسبی دارند؛ بنابراین افزایش فعالیت در زمینه احداث گلخانههای بیشتر پیشنهاد میشود.[5] گلخانه محیطی است که به راحتی می توان در داخل آن شرایط محیطی را تحت کنترل درآورد و به سمت رشد مطلوب گیاه سوق داد. گلخانه گیاهان را از سرمای بیش از حد زمستان یا گرمای بیش از حد تابستان حفظ میکند. کشاورزی در گلخانه ها نسبت به کشاورزی در فضای آزاد و در زمین های کشاورزی دارای دردسر و مشکلات کمتری است، به علاوه بازه ی زمانی برای به ثمر نشستن و برداشت محصولات نیز نسبت به کشاورزی سنتی، کوتاه تر است.
تولید میوه ها باغی در شهرری شامل انگور و انجیرمی شود. با توجه به کیفیت مطلوب و بازار فروش مناسب برای این محصولات، احداث باغات این میوه ها دارای مزیت است. نیاز آبی بسیار کم و سازگاری با محیط و استقامت در برابر گرما و خشکسالی از ویژگیهای بارز گیاه انجیر محسوب میشود. ازآنجاکه باغهای انجیر معمولاً در دامنههای شیبدار احداث میگردند، احداث چنین باغهایی علاوه بر ایجاد اشتغال و پوشش گیاهی مناسبی برای منطقه و بیابانزدایی میتواند به حفظ کنترل سیلاب، جلوگیری از فرسایش خاک و استفاده بهینه از آب باران کمک کند. انگور از مهمترین محصولات باغی در دنیا بوده که هم به لحاظ سطح زیر کشت و هم ارزش اقتصادی و تغذیهای، مورد توجه کشاورزان و کارآفرینان است. تنوع رنگ، طعم، ارزش غذایی و خواص دارویی، انگور را به یک محصول منحصر بفرد تبدیل کرده است. پرورش این محصول علاوه بر اشتغالزایی در شهرستان، قابلیت صادرات و ارزآوری را نیز دارد و میتواند در توسعه صادرات غیرنفتی در بخش کشاورزی، سهم بسزایی داشته باشد.
پرورش قارچ در شهرستان به صورت خانگی و کارگاهی در حال انجام است. میزان مصرف قارچ در سالهای اخیر در شهرستان رشد خوبی داشته و سرانه مصرف نیز بالا رفته است که میتوان با تبلیغ و معرفی این محصول، میزان مصرف را بالاتر برد. مشتری داشتن این محصول از یک سو و غنی از پروتئین و ویتامین بودن آن از سوی دیگر، باعث شده که جایگزین مناسبی برای گوشت باشد. همچنین پرورش قارچ از جمله شغلهایی است که میتوان با سرمایه اولیه کم و محیط کوچک آن را شروع و راهاندازی کرد. یک دوره کامل پرورش قارچ 60 روز طول میکشد که قابلیت کاهش به 35 روز را دارد که خود به نوعی مزیت محسوب میشود.
کاشت گل محمدی از جمله فعالیتهایی است که در شهرستان قابلیت خوبی برای پرورش و گسترش کشت دارد. گل محمدی، گیاهی مقاوم به کم آبی، آفات و امراض است که علاوه بر خواص درمانی، دارای مزیتهای اقتصادی فراوانی مانند ارزش صادراتی، جذب گردشگر و اشتغالزایی است. غنچه خشک، مایع گلاب، روغن و اسانس، فرآوردههای برگرفته از گل محمدی است که علاوه بر عرضه در بازارهای داخلی، قابلیت صادرات به کلیه کشورها را دارا است؛ بنابراین کار کردن در این زمینه مزیت اقتصادی قابل توجهی دارد.
طبق نظر کارشناسان اشتغال شهرری، احداث باغات انار، پسته و بادام درختی دارای مزیت خواهد بود. اصولاً درخت پسته از ۷ تا ۹ سال پس از کاشت نهال و پیوند، شروع به تولید محصول مینماید. بهترین خاک برای کاشت درخت پسته، خاک لومی شنی است. کیفیت آب مصرفی برای آبیاری درخت پسته به گونهای است که در کاشت سایر محصولات کشاورزی با آن آب، غیر ممکن یا غیر اقتصادی است. شرایط مناسب آب و هوایی برای کاشت نهال پسته اقلیم گرم و خشک در تابستان (گرما سوزان نباشد) و زمستان سرد و معتدل است. محصول پسته به لحاظ اهمیتی که از نظر خوراکی و صنعتی دارد همواره حائز اهمیت بوده و انسان همواره از میوه، پوست، هسته، برگ، ساقه و حتی صمغ آن بهره گرفته است.
از درخت بادام بهعنوان یک درخت مقاوم در برابر خشکی یاد میشود و در شرایطی که بیآبی وجود دارد، درخت بادام میوه خوبی میدهد و همچنین ازلحاظ شرایط کاشت در زمینهای آهکی هم تا حد زیادی مقاومت دارد. با توجه به موارد گفته شده و ارزش افزوده خوبی که کاشت این محصول دارد، ایجاد باغات بادام، سوددهی خوبی را خواهد داشت. مصرف انار در سال های اخیر افزایش یافته است. خواص این میوه و ابعاد مختلف محصولی آن از دلایل افزایش مصرف است. نهال انار حداقل سه سال نیاز به رشد دارد و از سال چهارم به بعد شروع به باردهی می کند. درخت انار بیش از 40 سال عمر مفید دارد و با آب و هوای خاصی در ایران سازگاری دارد. درخت انار در مقابل کم آبی مقاوم است اما میزان و نوع آب در کیفیت و کمیت میوه آن تاثیر مهمی دارد. کاشت انار فعالیتی درآمدزا است که با ارزیابی نیاز بازار، به روز رسانی فرآیند بسته بندی و جابجایی و ... می توان درآمد آن را افزایش داد.
·صنایع دستی
صنایع دستی می تواند هم حالت کارگاهی و هم حالت خانگی داشته باشد و همانند صنایع کوچک قابلیت استقرار در شهر و روستا را دارد و بدون نیاز به تکنولوژی پیشرفته، بیشتر متکی به متخصص های بومی و سنتی است. قسمت اعظم مواد اولیه مورد مصرف صنایع دستی از داخل کشور قابل تهیه و تامین است. افزون بر این، صنایع دستی دارای ویژگیهای هنری و مصرفی به طور همزمان بوده و علاوه بر داشتن جنبه های مصرفی قوی، برخوردار از بینش، ذوق، اندیشه و فرهنگ تولیدکننده نیز هست و در مجموع می توان آن را یک هنر – صنعت نامید، چرا که هم ویژگیهای یک صنعت را داراست و هم ضمن برخورداری از خصوصیات هنری، هنر محض محسوب نمی شود و به پشتوانه کاراییهای مصرفیش و از آنجا که قابلیت تولید و تکرار دارد بیشتر جزو گروه هنرهای کاربردی قرار می گیرد.
در شهرستان ری به دلیل بازار فروش کافی برای محصولات صنایع دستی و تمایل بانوان این شهرستان به تولید این محصولات، فعالیت در حوزه ی صنایع دستی می تواند از جمله پرکاربرد ترین فعالیت ها باشد. از جمله صنایع دستی سودآور تولید شده در این شهرستان می توان به سفالگری، عروسک سازی، سنگ تراشی و گوهر تراشی اشاره کرد. این تولیدات در واقع به دلیل بازار مصرفی که در شهرستان ها و استان های اطراف دارند، می توانند به میزان بیشتری تولید شوند و مزیت بالایی دارند. موارد نامبرده شده به ترتیب اولویت بیان شده اند. همچنین تولید زیور آلات و شمع سازی از جمله فعالیت هایی است در صورت ایجاد بازار فروش مناسب و برگزاری کلاس های آموزشی جای کار دارند.[6]
·صنایع تبدیلی و تکمیلی
ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی یکی از پرسودترین ارتباطات بین صنعت با بخشهای کشاورزی و دامداری است که ارزش افزوده و اشتغال زیادی برای هر شهرستانی ایجاد میکند. با توجه به این که در شهرستان ری نیز سالانه حجم زیادی از انواع محصولات زراعی و باغی تولید میشود؛ بنابراین فرآوری این محصولات میتواند باعث ایجاد اشتغالزایی و افزایش سطح درآمد مردم منطقه شده و در نهایت موجبات توسعه اقتصادی بیشتر را فراهم آورد.
میزان گوشت قرمز و سفید (مرغ و بلدرچین) تولید شده در شهرستان زیاد بوده و علاوه بر تامین نیاز اهالی شهرستان، در سراسر استان نیز به صورت فلهای ارسال میشود[7] و در این بین رنگ و طعم گوشت ممکن است تغییر پیدا کند لذا نیاز به بستهبندی برای این محصولات حس میشود. از طرفی بستهبندی نیز باید طوری باشد که گوشت را در مقابل نفوذ طعم، بو، رنگ و سایر عوامل خارجی محافظت کرده و از خشک شدن و تبخیر سطحی جلوگیری کند. علاوه بر این، خواص حسی، ظاهری و سایر ویژگیهای گوشت باید حفظ و در برابر آلودگیهای میکروبی و سایر آلودگیها نگهداری شود. با توجه به رونق دامداری و پرورش طیور در این شهرستان، بستهبندی گوشت قرمز و مرغ دارای اولویت یکسان هستند و بسته بندی گوشت بلدرچین صرفه اقتصادی کمتری خواهد داشت.
با افزایش جمعیت، رشد تکنولوژی و افزایش سطح استانداردهای زندگی در جوامع امروزی، مصرف محصولات با محتوای بسته بندی های کوچک افزایش یافته است. جامعه مصرفی نیازمند محصولاتی با اندازهها و بسته بندی های متفاوت بوده و اهمیت صنعت بسته بندی به تدریج برای بنگاه ها و برنامه ریزان اقتصادی در حال آشکار شدن است. بسته بندی باید تا حد امکان ساده و ارزان باشد، ضمن اینکه اهداف اولیه بسته بندی یعنی خاصیت حفاظتی و جذابیت را نیز دارا باشد. در نتیجه پرداختن به این موضوع دارای توجیه مناسب اقتصادی بوده و با اجرای این طرح ، می توان بستر مناسبی را برای اشتغال نیروهای ماهر و نیمه ماهر فراهم آورد. در شهرستان ری تولید سبزیجات به حدی است، که واحدی برای بسته این محصول مزیت خوبی داشته باشد.
در حوزه صنایع تبدیلی و تکمیلی، تولید خوراک دام و طیور از جمله پیشنهادات شغلی در شهرستان است که با توجه به رونق دامداری و پرورش طیور در این شهرستان، جوابگو خواهد بود. لازم به ذکر است در حال حاضر چنین واحدی وجود ندارد. با اجرای پروژههای صنعتی میتوان از ضایعات کشاورزی و... خوراک دام تولید کرد. این امر به نوبه خود غذای مورد نیاز دامهای پرورشی را تأمین میکند و شهرستان را به خودکفایی سوق میدهد، همچنین استفاده از مواد اولیه ارزانتر در تولید این محصول سبب خواهد شد تا قیمت تمام شده آن پایینتر و در نتیجه قیمت فروش آن نیز پایین باشد. تولید خوراک دام میتواند زمینه اشتغال خوبی را به طور مستقیم و غیر مستقیم برای افراد ایجاد کند.
فرآوری پوست دام شامل استفاده از پوست گاو در صنعت چرمدوزی و همچنین استفاده از پشم و کرک گوسفند و بز در صنعت ریسندگی می شود که ضمن ایجاد درآمد مناسب برای سرمایه گذار، سود مناسبی را نیز نصیب دامدار میکند زیرا در حال حاضر پوست دام در این شهرستان فرآوری نمیشود.
تولید پودر خون پیشنهاد دیگری در حوزه صنایع تبدیلی است. پودر خون محصول فرعی حاصل از ذبح انواع دام میباشد و بعد از خشک کردن به عنوان منبع پروتئین و اسیدهای آمینه برای تغذیه و خوراک دام، طیور و آبزیان استفاده میشود. خون حاصل از کشتار دام در صورتی که بازیافت نشود برای طبیعت مشکل ساز خواهد شد. چرا که آلودگیها را سریعاً به خود جذب کرده و سبب گسترش انواع بیماریها می شود. از طرفی به دلیل اینکه درصد نیتروژن بالایی دارد، اکوسیستم محل را تغییر میدهد، با توجه به ظرفیت بالای دامداری در این منطقه و وجود کشتارگاه های صنعتی و بزرگ، فعالیت در این زمینه دارای مزیت خواهد بود.
احداث سردخانه از دیگر مزیتها و پتانسیلهای شهرستان مورد نظر میباشد. دو نوع سردخانه وجود دارد که یکی سردخانههای بالای صفر درجه و دیگری زیر صفر درجه است، سردخانههای بالای صفر درجه برای نگهداری میوه، سبزی، گل و خشکبار به کار برده میشوند و در سردخانههای زیر صفر درجه نیز مواد پروتئینی از جمله گوشت مرغ، ماهی و خرما نگهداری میشود. البته نکتهای که در این خصوص وجود دارد این است که احداث یک یا دو مورد از چنین واحدهایی می تواند نیاز شهرستان را رفع کند و به وجود واحدهای بیشتر نیازی نباشد.
لازم به ذکر است در صورت دقت نکردن به بازارفروش و ظرفیت شهرستان، مشاغلی که در این حوزه نام برده شد با مسئله اشباع روبه رو خواهند شد. بنابراین در نظر گرفتن نیاز و ظرفیت شهرستان و همچنین بازارفروش در شهرستان های اطراف در زمینه راه انداری این مشاغل مهم است.
·دامداری
دامداری به عنوان یکی از حوزههای اقتصادی مهم و مرتبط با بخش کشاورزی، در سطح گستردهای در شهرستان ری انجام میشود و در نتیجه انجام این حرفه، سود اقتصادی خوبی نیز نصیب مردم منطقه شده است. از آن جایی که حوزه دامداری با یکی از مهمترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و خصوصاً منابع پروتئینی مرتبط میباشد، توجه به آن امری ضروری است. فعالیت در این حوزه شغلی و افزایش بهره وری در آن، میتواند عاملی برای توسعه صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی در این شهرستان محسوب شود.
در شهرستان شهرستان ری پرورش و نگهداری دامهای سنگین به دلیل عملکرد بالا و پربازده بودن از دام سبک بیشتر است و این فعالیت در واحدهای صنعتی و نیمه صنعتی دنبال می شود. از جمله دامهای سنگین پرورش داده شده در این شهرستان میتوان به گاوهای بومی و هلشتاین اشاره کرد، که پرورش گاو بومی به دلیل تولید شیر و گوشت کمتر از دام های اصلاح شده مزیت پایینتری نسبت به گاو هلشتاین دارد.[8] گاوهای نژاد هلشتاین که به نام هولشتاین هم شناخته می شود جزء سنگین وزن ترین گاوهای شیری در جهان هستند. این نژاد که از نظر تولید شیر بهترین نژاد در میان گاوهای شیری است حدودا 9000 لیتر شیر در سال تولید می کند. درصد چربی این شیر 65/3 درصد و درصد پروتئین آن ۳ درصد است. امروزه با توجه به رشد جمعیت کشور و نیاز روز افزون جامعه به گوشت و مواد گوشتی و نقش مهم این محصولات در تامین پروتئین و غذای افراد جامعه، پرورش دامهای پر بازده به منظور افزایش تولید و خودکفایی غذایی، امری لازم و ضروری است. در این راستا گاوهای بومی ایران به لحاظ تنوع ، ویژگیهای خاص نژادی و سازگاری های طبیعی ایجاد شده در آنها طی قرنها زیست در شرایط سخت محیطی و آب و هوایی مختلف به عنوان یک منبع عظیم تولید شیر و گوشت میتواند نقش موثری در تامین مواد پروتئین حیوانی ایفا نماید. در ضمن به عنوان مثال طبق آماری که اخیرا تهیه و ارائه شده است حدود 95.5% شیر مصرفی و حدود 50% گوشت مصرفی انسان در سطح جهان از گاو به دست میآید.
در شهرستان ری واحدهای پرواربندی گوساله وجود دارد و با توجه به وجود تمایل به انجام این قبیل فعالیت های دامپروری در بین مردم شهرستان، احداث واحد های پرواربندی گوساله دارای مزیت خواهد بود. پرواربندی گوساله در راستای تامین گوشت، می تواند مزیت موفقی باشد. حدود نیمی از گوشت قرمز کشور توسط گاوهای پروار شده تأمین میشود؛ بنابراین این بخش از دامپروری و دامداری، ظرفیت زیادی برای توسعه و پیشرفت دارد.
در این شهرستان پرورش دامهای سبک معمولاً به صورت سنتی انجام میشود. دامهای سبک پرورشی شهرستان از نژادهای گوسفند بومی (نژاد زندی) و بز بومی هستند. پرورش دامهای سبک نامبرده شده دارای مزیت یکسان است و میتوان در این زمینهها به دلیل وجود مراتع کافی، فعالیت کرد. گوسفند نژاد زندی یكی از بهترین گوسفندان پوستی –گوشتی دارای دنبه و با وزن سبك بوده که پوست بره آن جهت تولید البسه پوستی استفاده میشود. محل اصلی پرورش گوسفند زندی در منطقه ورامین، قم، شهریار، شمیرانات، دماوند، ری، ساوه و آشتیان میباشد. از مزایای بسیار جالب این گوسفند عدم زرد شدن رنگ چربی پس از کشتار در معرض هوا میباشد که باعث افزایش بازارپسندی گوشت میشود. مقاومت در برابر سرما و گرما و ضریب تبدیل غذایی مناسب در این گوسفند بسیار شایان توجه میباشد. مجموعه مزایای شمرده شده باعث شده که این گوسفندان در سیستم کوچرو موفقترین دام باشد.
بز بهعنوان یک حیوان اهلی نشخوارکننده جهت تولید شیر و گوشت در مناطق مختلف دنیا پرورش داده میشود. جثه کوچک، کم توقع بودن و مقاومت در برابر بیماریها و شرایط سخت محیطی، باعث شده تا بز بهعنوان حیوانی محبوب در بین دامداران تلقی شود. در نقاط مختلف از این حیوان علاوه بر تولید شیر و گوشت، جهت تولید پوست و الیاف مویی نیز استفاده میشود.
علاوه بر دامداری سنتی، فعالیت در حوزه دامداری صنعتی برای پرواربندی بره و همچنین پرورش بزهای سانن، آلپاین و مورسیا در اولویت های پایین تر برای شهرستان مزیت دارد. بز سانن یک نژاد شیری پرتولید بوده که نسبت به بزهای بومی تولید شیر بسیار بیشتری دارد و میتواند بخشی از نیاز کشور به شیر و پروتئین حیوانی را تأمین نماید. نرخ تبدیل مواد خوراکی به شیر در بزهای سانن بیشتر بوده که این امر موجب افزایش بازدهی بز سانن از خوراک مصرف شده میشود. بز آلپاین به دلیل زندگی در شرایط کوهستانی، مقاوم، چالاک و با قدرت پیاده روی و کوهپیمایی مثال زدنی هستند و میتوانند از صخرههای شیبدار کوههای بلند بالا رفته و از مراتع آن استفاده کنند؛ به همین دلیل برخی فکر میکنند چون منشأ نژاد آلپاین از کوهستان های سرد منطقه آلپ است، نمی تواند در مناطق گرمسیر زندگی کند، اما مشاهدات میدانی نشان داده است که این نژاد علاوه بر شرایط آب و هوایی سرد، قابلیت مناسبی برای زنده ماندن در شرایط گرم و خشک را داشته و تقریباً با هر نوع شرایط آب و هوایی سازگار است ضمن اینکه این بز تولید شیر بسیار خوبی نیز دارد.
بز مورسیا یکی از مشهورترین انوع نژاد بز در جهان است. این بزها دارای ویژگی های با ارزشی چون پرورش آسان، توان بالا برای زندگی در شرایط سخت محیطی و شیردهی زیاد هستند این خصوصیات موجب شده است که بزهای مورسیا از بهترین انوع نژاد بز برای پرورش در مناطق گرمسیر باشند. این بزها به دلیل زندگی در مناطق گرمسیری و نیمه بیابانی گرم و خشک جنوب شرقی اسپانیا توان زیادی برای تحمل شرایط سخت محیطی پیدا کرده اند و تولید شیر قابل توجهی دارند.
·طیور
پرورش طیور یکی از مشاغل سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار است و سود سرشاری دارد. عمده پرورش طیور در این شهرستان به مرغ های گوشتی و تخم گذار اختصاص دارد؛ اما این قبیل فعالیت ها در شهرستان اشباع شده است و با توجه به نیاز شهرستان به استفاده از گوشت سفید و تخم مرغ، فعالیت در حوزه ی پرورش مرغ بومی دارای مزیت است.[9]یکی از دلایل استقبال از پرورش مرغ بومی، سوددهی بسیارخوب پرورش مرغ بومی یا محلی است. مرغ بومی یا همان مرغ های محلی ایران، نوعی نژاد بسیار مقاوم به شمار می آیند که در مقابل بیماری ها، گرما و سرما تحمل بالایی دارند و این مزیت باعث می شود که ایجاد واحدهای تولیدی مرغ بومی برای تولید کنندگان سوددهی داشته باشد. یکی دیگر از مزیت های پرورش مرغ بومی این است که این کار نیاز به تجهیزات مدرن ندارد. هرچند اگر در پرورش مرغ بومی یا همان مرغ محلی از تجهیزات مدرن استفاده شود، سود بیشتری نصیب پرورش دهنده می شود. منظور از تجهیزات مواردی مانند آبخوری، دان خوری ، لانه تخم گذاری و... است.
پرورش شترمرغ، بلدرچین و بوقلمون از جمله مواردی است که در شهرستان قابلیت انجام و رونق دارد. در این میان بازار فروش بهتر بوقلمون و بلدرچین، باعث شده تا مزیت بالاتری نسبت به شترمرغ برای پرورش داشته باشد.[10]
در طي چند سال گذشته توجه به پرورش و نگهداری بوقلمون موجب شده تا پرورش آن به مرز قابل قبولی برسد تا جایي که امروزه شاهد افزايش روز افزون مصرف گوشت و ساير فرآوردههاي آن هستيم. از آنجا که گوشت بوقلمون دارای خواص غذایي ويژهای بوده و محدوديت مصرف خاصي نيز ندارد ميتواند به عنوان جايگزين مناسبی براي گوشت قرمز علیالخصوص در بيمارانی که مصرف گوشت قرمز برای آنها با محدوديتهایی همراه است، مطرح گردد. از ديگر امتيازات گوشت بوقلمون وجود هر دو نوع گوشت سفيد و قرمز در يک لاشه است.
بلدرچین پرندهای با جثه کوچک بوده که در برابر بسیاری از بیماریها مقاوم است. پرورش بلدرچین گوشتی به دلیل هزینههای جاری پایین، اشباع نبودن بازار فروش، کوتاه بودن دوره پرورش (45 روز) و عدم پرورش انحصاری توسط شرکتهای بزرگ دارای مزیت است. کسب و کار در زمینه پرورش شترمرغ پرواری نیز قابلیت و استعداد پیشرفت فراوانی دارد زیرا منطقه چهار فصل بوده و شرایط طبیعی پرورش شترمرغ فراهم است.
شترمرغ در گروه پرندگان طبقه بندی شده و گوشت آن جزء گوشتهای قرمز محسوب میشود که نسبت به دیگر گوشتهای قرمز کم چربتر و سالمتر است به طوری که ۹۰ درصد آن قابلیت هضم داشته و بعد از گوشت ماهی در رتبه دوم قرار دارد.
طبق نظر کارشناسان اشتغال شهرستان، پرورش کبک و پرندگان زینتی از جمله فعالیت های سودده برای شهرستان محسوب خواهد شد. کبک پرندهای است وحشی، که در کوهستانها زندگی میکند. این پرنده از قدرت پرواز کمی برخوردار بوده و در دنیا گونههای متعددی از آن وجود دارد. همچنین با پرورش کبک بهصورت صنعتی میتوان بخشی از نیاز کشور در حوزه گوشت را تأمین کرد و از میزان واردات به داخل کشور کاست.
پرورش پرندگان زینتی به دلیل مزایایی از قبیل درآمدزایی مناسب، بازار عرضه و تقاضای خوب، کم دردسر بودن پرورش در مقایسه با سایر ماکیان و نیاز به سرمایه و تجهیزات پایین توانسته مقبولیت گستردهای را در بین افراد جامعه پیدا کند. این قبیل از کسبوکارها بهخوبی توانستهاند زمینهساز ظهور فرصتهای شغلی درآمدزا و زودبازده در کشور باشند.
·خدمات
از جمله فعالیت هایی که در شهرستان ری می تواند ایجاد شغل کند، فعالیت های خدماتی می باشد. احداث واحدهایی در جهت خدمات ساختمانی، جوشکاری، آهنگری و خیاطی می تواند سوددهی مطلوبی برای شهرستان به همراه داشته باشد و اشتغالزایی مناسب و پایداری در شهرستان ایجاد کند. موارد نامبرده شده به ترتیب اولویت بیان شده اند.[11]
شهرستان ری یکی از شهرهای باستانی و تاریخی ایران در استان تهران است که از جاذبههای تاریخی و طبیعی فراوانی برخوردار است. قدمت سکونت و سابقه تاریخی این شهر تاریخی به دوره قبل از اسلام و حدود ۳ هزار سال پیش بازمیگردد. آتشکدههای قدیمی، تپههای باستانی، قلعههای قدیمی، امامزادهها و دیگر مناطق دیدنی، شهرستان ری را به یکی از قطبهای گردشگری پایتخت تبدیل کرده است که پایتختنشینان بهراحتی میتوانند در سفری یکروزه، از تمام جاذبههای دیدنی این شهر تاریخی نظیر برج طغرل، آرامگاه ابن بابویه، آتشکده بهرام، آرامگاه بی بی سکینه و... بازدید کنند. احداث رستوران بومی، مجتمع رفاهی-خدماتی و اقامتگاه بومگردی می تواند به گردشگری شهرستان رونق بیشتری بدهد. رستورانهای بومی، مکانهایی با فضای سنتی و متناسب با آداب و رسوم هر منطقه هستند که در آنها بیشتر بهجای استفاده از میز و صندلیهای مدرن از تخت یا سایر وسایل سنتی استفاده میشود و علاوه بر سرو غذاهای محلی، ترشیجات خانگی، نوشیدنیهایی مانند چای و قهوه نیز ارائه میشود. رستورانها جزء مهمترین نمادهای فرهنگی برای هر کشوری در جهان محسوب میشوند و می تواند در خانه های قدیمی موجود در هر منطقه اجرا شوند. بسیاری از گردشگران و توریستهای غذایی برای امتحان کردن غذاهای مختلف به سفر می روند و این مسئله برای مناطق مختلف ایران قابل استفاده و بهره برداری است؛ بنابراین ایجاد رستوران بومی نیز از کسب و کار های زود بازده است؛ زیرا هم تمایل مردم به سمت سرو غذا های محلی بیشتر شده و هم معاملات این کسب و کار به صورت نقدی انجام میشود.
چند سالی است که احداث مجتمع های خدماتی رفاهی بین راهی در جاده های کشور به منظور ساماندهی خدمات بین راهی و افزایش رفاه رهگذران جاده ها مورد توجه قرار گرفته است، لیکن قابلیت های بالقوه بسیاری در این مجتمع ها نهفته است که می توان از آنها در جهت نیل به اهداف بزرگتری همچون توسعه و توازن منطقه ای بهره برد.
اقامتگاه های بوم گردی فرصت مناسبی است تا مسافران ضمن گردشگری در هر منطقه و بازدید از جاذبه های توریستی، حس ایرانی زیستن به سبک سنتی را تجربه کنند. همچنین طبخ غذاهای محلی در برخی اقامتگاه ها، مصداق دیگری از مهمان نوازی ایرانی است.
·زراعت
فعالیتهای زراعی شهرستان به دلیل رونق و استقبال خوب از حوزه باغداری، دامداری و طیور به میزان کمتری انجام شده است. از جمله محصولات عمده تولید شده در شهرستان ری میتوان به گندم و جو اشاره کرد، که این محصولات در سیلوهای بزرگ شهرستان ذخیره می شوند و در استانهای اطراف نیز از این گندم و جو استفاده می شود.[12] در میان محصولات کشاورزی، کاشت گندم نسبت به بقیه محصولات آسانتر است. گندم در بازه زمانی حدوداً هشت ماهه به ثمر نشسته و به مرحله سوددهی میرسد. کود شیمیایی و بذر نیز به شکل یارانهای در اختیار کشاورزان قرار می گیرد بنابراین گسترش تولید گندم از طریق افزایش سطح زیر کشت، ارزش افزوده زیادی را به دنبال دارد.
محصول جو بعد از گندم بیشترین سطح زیر کشت را به خود اختصاص داده است. اراضی وسیعی که به دلیل شوری و عمق کم خاک و شور بودن آب زراعی، کم بازده میباشند، میتواند برای تولید جو مناسب باشد. جو از دیرباز در تغذیه دام جایگاه ویژه داشته و به صورت دانه و علوفه سبز مورد استفاده قرار میگیرد.
در زمینه زراعت، کشت و پرورش گیاه اقتصادی و ارزشمند کلزا نیز مدنظر قرار گرفته است. طبق بررسیها کشت کلزا در چند سال اخیر در شهرستان انجام شده است و هر ساله به سطح زیرکشت این محصولات افزوده میشود. کشت کلزا باعث از بین رفتن چرخه زندگی آفات، بیماریها و علفهای هرز گردیده و با کاهش جمعیت آنها موجب صرفه جویی در مصرف سموم کشاورزی و کاهش آلودگیهای زیست محیطی میگردد. با توجه به آن که زمان کشت کلزا در فصل پاییز است، نیاز گیاه به آب کم بوده و با استفاده از نزولات جوی میتوان به کشت آن اقدام نمود. کلزا با تولید مقادیر قابل توجهی علوفه میتواند در تغذیه دامهای منطقه نقش موثری داشته باشد. همچنین برگردان بقای کلزا به خاک باعث افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود ساختمان خاک خواهد شد. کشت کلزا به عنوان یک دانه روغنی بسیار مهم در تولید محصولات حوزه صنایع غذایی و یا تولید انواع نهادههای خوراکی دام و طیور، در بسیاری از مناطق متداول است.
کاشت کنجد به دلیل سازگاری محیطی، بازدهی زیاد، نیاز به سرمایه اولیه کم و بازاریابی آسان، گزینه شغلی مناسبی است. همچنین در اولویت های پایین تر کشت آفتابگردان آجیلی و روغنی نیز دارای مزیت است. گل آفتابگردان گیاهی یک ساله است که پرورش آن در هر شرایطی ممکن است و فرآورده های حاصل از آن دارای مزیت اقتصادی فراوان است. آفتابگردان در دو نوع آجیلی و روغنی کاشته میشود. این گیاه، یکی از نباتات روغنی مهم جهان است که از نظر تولید روغن، بعد از سویا در مقام دوم قرار دارد و بیش از 14% کل روغن نباتی جهان را تولید می کند. آفتاب گردان های آجیلی از بازار پسندی ویژه ای برخوردارند. علاوه بر این، فرآورده های جانبی آفتاب گردان به خصوص کنجاله آن باعث توجه هر چه بیشتر به زراعت این گیاه با ارزش شده است.
از جمله گیاهان علوفه ای کشت شده در شهرستان می توان به ذرت علوفه ای و یونجه اشاره کرد، که این محصولات به دلیل استفاده ی گسترده در دامداری مزیت کشت دارند، البته آب مصرفی برای این محصولات زیاد است و بهتر است از روش های آبیاری نوین برای این محصولات استفاده کرد. در میان گیاهان علوفهای، یونجه به خاطر ارزش غذایی بالا و عملکرد خوب از اهمیت اقتصادی خاصی برخوردار است. همچنین به علت وجود باکتریهای ریزوبیوم در ریشه های خود قادر به تثبیت نیتروژن هوا بوده که این نیتروژن برای کشت بعدی قابل استفاده است و میتوان حداقل تا سه سال محصول برداشت نمود. گیاه یونجه را به دلیل دارا بودن انواع ویتامینها، مواد معدنی و پروتئینها سلطان گیاهان مینامند. یونجه گیاهی است که در اذهان عمومی تنها به درد علوفه دام میخورد، در حالی که میتوان استفادههای فراوانی از این گیاه پرفایده داشت.
گشت ذرت در خاک هایی که دارای عمق کافی، نرم و قابل نفوذ باشند امکان پذیر است، همچنین لازم است تهویه در خاک به خوبی انجام شود، خاک از نظر آهک و هوموس غنی و حرارت کافی داشته باشد. زمین های خیلی سبک و خیلی سنگین برای کاشت ذرت مناسب نیستند. ذرت بر خلاف گندم و جو احتیاج به گرما و حرارت زیاد خورشید دارد. مناطقی که تابستان گرم و تابش نور خورشید کافی و پاییز خشک دارند بهترین عملکرد را از نقطه نظر تولید دانه دارند.
زعفران یکی از محصولات زراعی استراتژیک محسوب می شود و این محصول یکی از مواردی است که درآمدزایی مطلوبی را برای کشاورزان شهرستان ری به همراه دارد. برای کشت زعفران در هر منطقه ای نیاز به شرایطی مانند خاک شنی-رسی، آب و هوای گرم و خشک و همچنین زمینهایی که قبلاً در آن کشت زعفران انجام نشده باشد، است. همچنین به غیر از مصرف زیاد داخلی این محصول، همه ساله مقدار قابل توجهی ارز با صادرات زعفران وارد کشور می شود. از سویی با توجه به قیمت بالای این گیاه ارزشمند و امکان ارزآوری بسیار زیاد آن برای اقتصاد کشور و از دیگر سو به دلیل تولید قریب به 90 درصد زعفران جهان در ایران، این طلای سرخ در زمینه درآمدزایی و اشتغال آفرینی از اهمیت به سزایی برخوردار است و افزایش کشت آن دارای مزیت است.
·صنعت
در شهرستان ری دو شهرک صنعتی بزرگ وجود دارد و بیشتر فعالیت های صنعتی در حوزه ی صنایع غذایی، تبدیلی و صنعت و خدمات در این شهرک ها انجام می شود، در نتیجه برای فعالیت های صنعتی ظرفیت زیادی وجود ندارد و در اکثر حوزه ها در شهرستان فعالیت صورت گرفته است.
با اینکه در اطراف شهرستان معادن شن، ماسه و سیمان وجود دارد، ولی بهره وری خاصی از این محصولات نشده و احداث واحدی برای تولید مصالح ساختمانی نظیر بلوک، بتن، آجر نسوز، تیرچه و پودر مش( پودر مش بسیار ریز است و برای تولید سیمان مورد استفاده قرار می گیرد.) با توجه به ساخت و ساز های انبوه در شهرستان ری و شهرستان های اطراف، مزیت خوبی خواهد داشت. همچنین در اولویت های پایین تر، احداث واحد های سنگبری نیز مزیت دارد.
در شهرستان بسته به نیاز مردم، می توان در حوزه ی تولید کفش و پوشاک فعالیت کرد. این قبیل فعالیت ها را به صورت کارگاهی نیز می توان انجام داد و به دلیل بازار مصرف مطلوب در داخل شهرستان و استان های اطراف، می توان به سوددهی خوبی رسید. واحد های فعال صنعتی در شهرستان شامل تولید گاز سی ان جی، بسته بندی خشکبار و حبوبات اعتماد، تولیدرنگ، شیرآلات، تولید لباس زنانه گالوس و ریسانی، تولید مبل و مصنوعات چوبی می شود.
·شیلات
شیلات از حوزههای شغلی سوددهی است که ظرفیت بسیار خوبی برای آن وجود دارد و اگر از این ظرفیتهای شیلاتی استفاده شود سودآوری بسیار خوبی ایجاد خواهد شد. پرورش ماهی در شهرستان ری انجام می شود اما به دلیل کمبود حوزههای آبی و عدم تمایل مردم شهرستان به فعالیت در حوزه ی شیلات این فعالیت به صورت محدود انجام می شود.[13] از جمله ماهیان پرورش داده شده در این شهرستان میتوان به کپور و ماهیان زینتی اشاره کرد. برای پرورش بیشتر این ماهیان میتوان از استخرهای دو منظوره استفاده کرد. از آب این استخرها برای آبیاری باغات و مزارع میتوان بهره گرفت و بخشی از نیاز خاک به نیتروژن را نیز تامین کرد. ماهیان گرمابی در محدوده دمایی 27-20 درجه سلسیوس بهترین رشد را دارند. بزرگترین خانواده ماهيان آب شيرين، کپور ماهیان هستند. این ماهی در مقایسه با سایر گونههای پرورشی در آبهای گرم و معتدل، ارزشمندترین ماهی از لحاظ اقتصادی است و نیز ارزشهای تغذیهای فراوانی دارد. از اینرو آموزش توسعه پرورش این ماهی میتواند در راستای تأمین غذای سالم و نیز افزایش سطح معیشتی و درآمدی مردم شهرستان مؤثر باشد.
شاید سالها قبل نگهداری و پرورش ماهیان زینتی، موضوع چندان شایعی نبود و تنها عدهی معدودی در خانههای خود، آكواريوم و ماهی زینتی نگهداری میکردند اما در سالهای اخیر، با توجه به رواج آپارتماننشینی و دور افتادن انسان از طبیعت، شرایط بهگونهای رقم خورده است که بازار ماهیان زینتی رونق گرفته و زمینهساز ایجاد مشاغل مختلف شده است. بهطوری که شاهد آن هستیم در بسیاری از شهرها، چندین مغازه به خرید و فروش این آبزیان مشغول هستند. در این کسب و کار میزان سودی که به دست میآید، نسبت به سرمایهای که در ابتدا گذاشته میشود، زیاد است. پرورش ماهیان زینتی نیاز به آب کمتری دارد و از آبهای شهری، میتوان برای تولید و پرورش استفاده کرد.
کشاورزی |
صنایع |
خدمات |
||||||||||
ردیف |
باغداری |
دامداری |
طیور |
زراعت |
شیلات |
صنایع غذایی |
صنایع دستی |
صنایع تبدیلی و تکمیلی |
صنعت |
خدمات |
||
1 |
کاشت صیفیجات و سبزیجات (1) |
پرورش گاو هلشتاین (1) |
پرورش مرغ بومی (1) |
کشت گندم (1) |
پرورش ماهی کپور (1) |
شیرینی پزی (1) |
سفالگری (1) |
بسته بندی گوشت قرمز (1) |
تولید مصالح ساختمانی (1) |
خدمات ساختمانی (1) |
||
2 |
احداث گلخانه صیفی جات (1) |
پرورش گاو بومی (2) |
پرورش بوقلمون (2) |
کشت جو (1) |
پرورش ماهی زینتی (2) |
تولید رشته آش (1) |
عروسک سازی (2) |
بسته بندی گوشت مرغ (1) |
احداث سنگبری (2) |
جوشکاری (2) |
||
3 |
احداث باغ انجیر (2) |
پرواربندی گوساله (2) |
پرورش بلدرچین (2) |
کشت کلزا (2) |
تولید کیک، کلوچه و بیسکوئیت (2) |
سنگ تراشی و گوهر تراشی (3) |
بسته بندی گوشت بلدرچین (2) |
تولید کفش (3) |
آهنگری (2) |
|||
4 |
احداث باغ انگور (2) |
پرورش گوسفند بومی (3) |
پرورش شترمرغ (3) |
کشت کنجد (2) |
تولید نان صنعتی (2) |
تولید زیورآلات دستی (4) |
بسته بندی سبزی (2) |
تولید پوشاک (3) |
خیاطی (3) |
|||
5 |
پرورش قارچ (3) |
پرواربندی بره (3) |
پرورش کبک (4) |
کشت آفتابگردان روغنی و آجیلی (2) |
تولید نان فانتزی (2) |
شمع سازی (5) |
تولید خوراک دام و طیور (3) |
احداث رستوران بومی (4) |
||||
6 |
کاشت گل محمدی (3) |
پرورش بز بومی (3) |
پرورش پرندگان زینتی (4) |
کشت یونجه (3) |
فرآوری انگور (3) |
فراوری پشم و پوست (3) |
احداث مجتمع رفاهی-خدماتی (5) |
|||||
7 |
احداث باغ انار (4) |
پرورش بز سانن (4) |
کشت ذرت علوفه ای (3) |
فرآوری انجیر (3) |
تولید پودر خون (4) |
احداث اقامتگاه بومگردی (6) |
||||||
8 |
احداث باغ بادام (4) |
پرورش بز آلپاین (4) |
کشت زعفران (4) |
تولید ترشی و شور (4) |
احداث سردخانه (5) |
|||||||
9 |
احداث باغ پسته (4) |
پرورش بز مورسیا (4) |
تولید خیارشور (4) |
|||||||||
10 |
فرآوری گیاهان دارویی (5) |
|||||||||||
11 |
تولید لبنیات (5) |
|||||||||||
12 |
تولید سوسیس و کالباس (6) |
|||||||||||
در انتهای تحلیل یک لیست مزیتسنجی 50 تایی در جدول زیر ارائهشدهاست. این جدول مشاغل فوق را در کنارهم نشان میدهد.
مشاغل |
مزیت |
کاشت صیفی جات و سبزیجات |
1 |
شیرینی پزی |
2 |
تولید رشته آشی |
3 |
احداث گلخانه ی صیفیجات |
4 |
پرورش گاو هلشتاین |
5 |
خدمات ساختمانی |
6 |
سفالگری |
7 |
بسته بندی گوشت قرمز |
8 |
بسته بندی گوشت مرغ |
9 |
پرورش مرغ بومی |
10 |
کشت گندم و جو |
11 |
تولید مصالح ساختمانی |
12 |
پرورش ماهی کپور |
13 |
تولید کیک، کلوچه و بیسکوئیت |
14 |
احداث باغ انجیر |
15 |
بسته بندی گوشت بلدرچین |
16 |
پرورش گاو بومی |
17 |
پرواربندی گوساله |
18 |
تولید نان صنعتی |
19 |
تولید نان فانتزی |
20 |
احداث باغ انگور |
21 |
عروسک سازی |
22 |
کشت کلزا |
23 |
پرورش بوقلمون |
24 |
پرورش بلدرچین |
25 |
احداث جوشکاری |
26 |
احداث آهنگری |
27 |
کشت آفتابگردان روغنی و آجیلی |
28 |
احداث واحد سنگبری |
29 |
پرورش ماهی زینتی |
30 |
بسته بندی سبزی |
31 |
فرآوری انگور |
32 |
پرورش قارچ |
33 |
کاشت گل محمدی |
34 |
پرورش گوسفند بومی |
35 |
پرورش گوسفند زندی |
36 |
پرورش شترمرغ |
37 |
کشت یونجه |
38 |
تولید کفش |
39 |
فرآوری انجیر |
40 |
سنگ تراشی و گوهر تراشی |
41 |
پرورش بز بومی |
42 |
تولید خوراک دام و طیور |
43 |
آهنگری |
44 |
فرآوری پشم و پوست دام |
45 |
کشت ذرت علوفه ای |
46 |
تولید پوشاک |
47 |
شمع سازی |
48 |
تولید ترشی، شور و خیارشور |
49 |
احداث باغ انار |
50 |
*این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) تهیه و تدوین شده است.