گراش
شهرستان گراش یکی از شهرستانهای استان فارس به مرکزیت شهر گراش است. جمعیت این شهرستان بر پایه سرشماری سال ۱۳۹۵ برابر با ۵۳٬۹۰۷ تن بوده است. شهرستان گراش از شمال با شهرستان لارستان و خنج، از شرق و جنوب با شهرستان لارستان، از غرب با شهرستان لامرد و لارستان از شمالغرب با شهرستان خنج همسایه است. آبوهوای شهرستان گراش گرم و خشک است.
مزیت های منطقه
مزيتسنجي و اولويتبندي كسب و كارهاي موجود در هر شهرستان بر مبناي يک روش تحقيق انجام ميشود. در اين روش تحقيق، يک شناسنامه براي هر شهرستان و يک شناسنامه براي هر كسب و كار تدوين ميشود. اين شناسنامهها به عنوان ورودي به نرمافزار دادهشده و خروجي نرمافزار همپوشاني اين دو شناسنامه و تعيين مشاغل مزيتدار شهرستان است. اين اولويتبنديها توسط كارشناسان و افراد خبره هر شهرستان بازبيني و اصلاح ميشوند. يكي از منابع تحليل همين ليست مزيتسنجي اصلاح شده است. يكي ديگر از منابع تحليل، مصاحبه با كارشناسان و متخصصين حوزه اشتغال هر شهرستان است. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از اين افراد مصاحبه انجام ميشود. اين مصاحبهها پيادهسازي و ارزيابي ميگردد. در صورت وجود تناقض و ابهام بين اين 3 مصاحبه و ليست مزيتسنجي، مصاحبههاي تكميلي و حتي مصاحبه بيشتر هم صورت ميگيرد تا تيم تحليل به نتيجه نهايي مطلوب دست يابد؛ بنابراين خروجي هر شهرستان از تجميع مصاحبهها و ليست مزيتسنجي حاصل ميشود. در ادامه تحليل شهرستان گراش ارائه شده است.
تعیین کسبوکارهای مزیتدار شهرستان
همانطوريكه در قسمت مقدمه اشاره شده مبناي تحليل، مصاحبهها و ليست مزيتسنجي است. از بررسي اين دو منبع رستههاي رايج و اولويتدار شهرستان تعيين شده است. مبناي اين اولويتبندي، فراواني و ميزان اشاره افراد كارشناس به كسبوكارهاي رايج در هر شهرستان و اولويتي كه اين مشاغل در ليست مزيتسنجي دارند، است. در هر رسته كسبوكارهاي رايج به ترتيب اولويت مشخص شده است. در تحليل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلي كه هنوز در شهرستان راهاندازي نشده و پتانسيل ايجاد آنها در شهرستان وجوددارد، اشاره شدهاست. مزيتهاي شغلي به ترتيب اولويت در ادامه آورده شده است.
1.باغداری
2.دامداری
3.زراعت
4.صنایع غذایی
5.طیور
6.صنعت
7.صنایع تبدیلی و تکمیلی
8.صنایع دستی
9.خدمات
10.شیلات
· باغداری
باغداری یکی از حوزههای موجود در شهرستان گراش است. افزایش باغداری، علاوه بر اشتغالزایی، به اقتصاد و فضای کسب و کار شهرستان رونق میبخشد. کشاورزی و از جمله باغبانی در توسعه ملی و افزایش رفاه عمومی، فقرزدایی، تنوع بخشیدن و پایدار کردن الگوی توسعه شهری، توزیع درآمد و عدالت اجتماعی موثر است.
خرما محصول باغی اصلی و مهم شهرستان گراش است که با شرایط اقلیمی شهرستان نیز سازگاری دارد. خرما از جمله محصولات باغی است که با آب و هوای گرم و اقلیم جغرافیایی کویری سازگاری بیشتری دارد. خرما میوه ای است با ارزش غذایی بالا که به علت دارا بودن مواد قندی قابل توجه (حدود 70 درصد) علاوه بر مصرف غذایی، در صنعت نیز موارد استفاده فراوان دارد. مصارف مختلف خرما در صنعت شامل موارد خوراکی مانند شیره، شهد، شکلات خرما و... می باشد. از ضایعات آن نیز در ترکیب خوراک دام و طیور، از برگ خرما در ساخت انواع ظروف بافتنی و حصیر و از تنه و چوب خرما در کارخانجات نئوپان سازی و کاغذ سازی و همین طور پوشش ساختمانها و پلها استفاده می کنند.
شهرستان گراش یکی از شهرستان های مستعد در تولید مرکباتی مانند پرتقال، نارنج و ... و همچنین توت فرنگی است؛ لذا توسعه باغات مرکبات و گلخانه های تولید توت فرنگی همچنان جای کار داشته و میتوان در این زمینه فعالیت کرد.[1]
گلخانهداری از جمله کسب و کارهایی است که در حال حاضر انجام میشود و قابل سرمایهگذاری است. گلخانه های فعال در این شهرستان بیشتر صیفی جاتی مانند خیار و گوجه و بادمجان را پرورش میدهند. گياهان براي داشتن رشد مطلوب نياز به شرايط خاصي از نظر شدت نور، دماي روزانه، دماي شبانه، ميزان رطوبت نسبي هوا و رطوبت خاک دارند. براي توليد و پرورش تجاري گياهان با کيفيت بالا و در تمام طول سال بايد شرايط محيطي مطلوب مهیا شده و عوامل خسارت زا نظير آفات و بیماری ها، باد، طوفان هاي ويرانگر، سرما و يخبندان و ...کنترل شوند. گلخانه محیطی است که به راحتی می توان در داخل آن شرایط محیطی را تحت کنترل درآورد و به سمت رشد مطلوب گیاه سوق داد. گلخانهها که از نظر اندازه متغیرند گیاهان را از سرمای بیش از حد زمستان یا گرمای بیش از حد تابستان حفظ میکنند. کشاورزی در گلخانه ها نسبت به کشاورزی در فضای آزاد و در زمین های کشاورزی دارای دردسر و مشکلات کمتری است، به علاوه بازه زمانی برای به ثمر نشستن و برداشت محصولات نیز نسبت به کشاورزی سنتی، کوتاه تر است، اما با این وجود پرورش گلخانه ای محصولات نیز نیاز به مراقبت های خاص خود دارد.
با توجه به اینکه کاشت محصولات جالیزی مانند خربزه و هندوانه به صورت دیمی و آبی در این شهرستان موفق بوده و با اقلیم و شرایط آب و هوایی منطقه سازگار است، توسعه و گسترش آنها از جمله کسب و کار های خوب در حوزه باغداری به شمار میرود که قابلیت سرمایه گذاری را دارد.
پرورش قارچ در شهرستان گراش انجام می شود و روز به روز هم در حال توسعه است و هنوز به حد اشباع نرسیده است. میزان مصرف قارچ در سال های اخیر رشد خوبی داشته و سرانه مصرف آن افزایش یافته است. مشتری داشتن این محصول از یک سو و غنی از پروتئین و ویتامین بودن آن از سوی دیگر، باعث شده که جایگزین مناسبی برای گوشت باشد. پرورش قارچ از شغل هایی است که می توان با سرمایه اولیه کم و محیط کوچک شروع کرد. یک دوره کامل پرورش قارچ 60 روز به طول می انجامد که قابلیت کاهش به 35 روز را دارد.
زیتون یکی دیگر از محصولات باغی این شهرستان به شمار می رود که می توان برای توسعه و صادرات این محصول برنامه ریزی و سرمایه گذاری کرد. زیتون به موجب مقاومت به کمآبی، سازگاری با خاکهای فقیر و کم بازده و تولید محصول ارزشمند، از نظر اقتصادی حائز اهمیت میباشد و به محصول ثروتمند خاکهای فقیر مشهور است. زیتون به دلیل استقامت و طول عمر و سازش با محیطهای مختلف به دیگر درختان برتری دارد تا جایی که علاوه بر کشت در باغات و اراضی کشاورزی در توسعه فضای سبز شهری نیز از این درخت استفاده میشود. زیتون علاوه بر خواص درمانی، دارای مزیتهای اقتصادی ارزشمندی از جمله تولید روغن، کنسرو زیتون، کمک به معیشت کشاورزان با زیر کشت بردن اراضی کم بازده فقیر و شور، اشتغالزایی (جذب قابلملاحظهای از جمعیت جویای کار) و جلوگیری از مهاجرت است.
احداث باغات انگور یاقوتی نیز در شهرستان از نظر اقتصادی دارای توجیه است و راه برای صادرات و گسترش آن باز است. انگور از مهمترین محصولات باغی است که هم به لحاظ سطح زیر کشت و هم ارزش اقتصادی و تغذیهای، مورد توجه کشاورزان و کارآفرینان است. زیبایی، تنوع رنگ، طعم و مزه، ارزش غذایی، خواص دارویی و وجود فرآوردههای تبدیلی چون کشمش، شیره انگور، روغن هسته انگور، کنسانتره، آب انگور، سرکه، آبغوره، داروهای تقویتی و مواد آرایشی بهداشتی، همچنین توصیههای دینی و مذهبی، انگور را به یک میوه استثنایی و بینظیر تبدیل کرده است؛ بنابراین در بین مردم طرفداران زیادی دارد و بازار مصرف این محصول به صورت محصولات فراوری شده و تازه خوری فراهم است. پرورش انگور علاوه بر اشتغالزایی، یکی از محصولات ارزآور کشور است و میتواند در توسعه صادرات غیرنفتی در بخش کشاورزی، سهم بسزایی داشته باشد.
احداث نهالستان برای تولید نهال میوه نیز از دیگر مزیت های این شهرستان در حوزه باغداری است که قابلیت سرمایه گذاری را دارد. در حال حاضر نهال های مصرفی شهرستان از راه واردات تامین می شود و احداث نهالستان می تواند استقلال شهرستان را در این زمینه فراهم کند.
گلخانه تولید نشا نیز یکی از موارد اشتغال در این حوزه است که هم با شرایط اقلیمی منطقه سازگاری دارد و هم باعث رونق زراعت در شهرستان می شود. هم اکنون نیز تولید نشا در شهرستان در حال انجام است و تاکنون عملکرد موفقی داشته است. تولید نشاء گیاهان زراعی در محیط گلخانه، کسبوکار پرسود و اشتغالزایی است که موجب کاهش مصرف آب و نهادهها و همچنین کاهش هزینههای بالای تولید خواهد شد. با شرایط امروز، تغییر کشت از فضای باز به گلخانه ضروری بوده و با توجه به گسترش گلخانهها نیاز به بذر و نشاء مرغوب نیز بالاتر میرود. با توجه به افزایش هزینههای تولید از جمله افزایش قیمت بذر و محدودیت نهادههای تولید، استفاده از نشاء بهجای کشت مستقیم بذر، ضروری به نظر میرسد. کاشت نشاء به دلایل زیر از مزیت و جذابیتهای اقتصادی بیشتر در مقایسه با کاشت بذر برخوردار است. این دلایل عبارتاند از: افزایش دوره برداشت بهویژه در مناطق سردسیر، تراکم مناسب بوته، افزایش عملکرد محصول پاییزه، کاهش مصرف آب تا 40 درصد، حداقل توقف رشد در مرحله انتقال، کاهش هزینه بذر، کاهش هزینههای جاری، یکنواختی رشد، محافظت محصول در برابر تگرگ و سرمازدگی و مبارزه مؤثر با بیماری، آفات و علفهای هرز.
· دامداری
دامداری به عنوان یکی از حوزه های بخش کشاورزی، در سطح گسترده ای در شهرستان گراش انجام می شود و در نتیجه انجام این حرفه، سود اقتصادی خوبی نیز کسب شده است. از آن جایی که حوزه دامداری با یکی از مهم ترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و خصوصا منابع پروتئینی مرتبط میباشد، توجه به آن امری ضروری است. فعالیت در این حوزه شغلی و افزایش بهره وری در آن، می تواند از راهکارهای کاهش وابستگی به درآمد نفتی باشد و عاملی برای توسعه صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی کشور محسوب شود.
دامداری یکی از مشاغل اصلی مردم در شهرستان گراش است. پرورش دام سبک در این شهرستان به روش سنتی و پرورش دام سنگین به روش صنعتی انجام می شود. دام های پرورش داده شده در این شهرستان اکثرا بومی هستند و نژادهای غیر بومی و اصلاح شده به میزان کمتری پرورش داده می شوند. با توجه به مصرف بالای گوشت قرمز در شهرستان، می توان برای احداث دامداری پتانسیل بالایی در نظر گرفت.
در سالهای اخیر پرواربندی گوسفند به دلیل سودآوری بالا و ریسک کم، طرفداران بسیاری پیدا کرده و با اقبال عمومی مواجه شده است. از مزیتهای اقتصادی این کسب و کار می توان به اشتغال زایی در مناطق مختلف، تولید گوشت مرغوب و پشم اشاره نمود. گوسفند در مقايسه با ساير حيوانات به جيره نگهدارى کمترى احتياج دارد و بيشتر غذاى دريافتى را صرف رشد و نمو مىکند. همچنین نسبت به سایر دامها مثل بز و طیور، مقاومت خوبی به بیماریها و شرایط نامناسب رطوبتی و دمایی دارد؛ بنابراین میزان تلفات در این دام بسیار پایینتر بوده و ضرر اقتصادی کمی را از این جهت به دامدار وارد میکند. پرواربندی گوسفند نیاز به تجهیزات ارزان قیمتی داشته و به دلیل ریسک کم و بازگشت سریع سرمایه در کوتاه مدت، از جذابیت مالی مطلوبی برخوردار است. طرح پرواربندی گوسفند از نظر اقتصادی ظرفیت بالایی داشته و به دلیل نیاز مداوم بازار به گوشت گوسفند و میزان تولید کم آن در داخل کشور، تقاضا برای گوشت گوسفند پا برجا بوده و هر میزان تولید به راحتی به فروش خواهد رسید؛ از این رو بحث رقابت در این حوزه چندان مطرح نبوده و جزء دغدغههای پرورشدهندگان نیست. با توجه به مزیت های مطرح شده طرح پرواربندی گوسفند در شهرستان گراش مزیت دارد.
توان گوسفند برای تحمل اقلیم های متفاوت بالا است، جیره غذایی کمتر و در نتیجه هزینه کمتری نیاز دارد، تمامی فرآورده های دامی مانند گوشت، شیر، ماست، کره، و حتی پشم و پوست دام پرکاربرد هستند و فروش این فرآورده ها در تمامی روزهای سال انجام میشود. با توجه به فروش گوشت و سایر اجزای گوسفند و دستیابی به سود بالا، فعالیت در این زمینه مزیت دارد.
به جز نژاد بومی، میتوان از نژادهای لری- بختیاری و قشقایی نام برد که قابلیت سرمایه گذاری و پرورش در شهرستان گراش را دارند. گوسفند لری- بختیاری گونه ای از نژادهای گوسفندان ایرانی است که در ایران زیست بوم دارند و پرورش داده می شوند. همان طور که از اسم این نوع نژاد پیداست، این گوسفندان در مناطق لرنشین ایران و به خصوص منطقهی چهار محال بختیاری پرورش داده می شوند و این استان به عنوان زیست بوم اصلی این گونه گوسفندان زنده محسوب می شود. به طور کلی گوسفند لری بختیاری را جزو دسته های گوسفندان گوشتی می نامند. تمایز گوسفند لری بختیاری نسبت به دیگر نژادهای گوسفندان ایرانی در این است که در پشت دست و پا، حتی جلوی پوزه، دور چشم ها و روی گوش های آن لکه هایی به رنگ قهوه ای تیره یا مشکی دیده می شود.
گوسفندان نژاد قشقایی از نژاد گوشتی در ایران هستند و در شرایط سخت هم زندگی می کنند. این دسته میتوانند در شرایط محیطی دشوار هم زندگی کنند و کیفیت گوشت بالایی دارند که میتوان به عنوان یکی از با کیفیت ترین گوشت های گوسفند در ایران برشمرد. همانطور که گقته شد این نژاد یکی از محبوب ترین نژادهای گوسفندان در ایران است؛ به همین دلیل هم اکثر دام هایی که در مناطق جنوبی ایران نگهداری می شوند از این دسته هستند و عمده گوشت قرمر مورد نیاز را تامین می کنند.
پرورش و نگهداری بز نیز در شهرستان گراش تنها به نژاد بومی محدود می شود. به طورکلی بز بهعنوان یک حیوان اهلی نشخوارکننده جهت تولید شیر و گوشت در مناطق مختلف پرورش داده میشود. جثه کوچک، کم توقع بودن و مقاومت در برابر بیماریها و شرایط سخت محیطی، باعث شده تا بز بهعنوان حیوانی محبوب در بین دامداران تلقی شود. در نقاط مختلف از این حیوان علاوه بر تولید شیر و گوشت، جهت تولید پوست و الیاف مویی نیز استفاده میشود.
گاوداری های شهرستان اکثرا در حال پرورش نژاد بومی هستند ولی تعدادی از نژاد های سرابی و هلشتاین نیز در این میان دیده شده است. امروزه با توجه به رشد جمعیت کشور و نیاز روز افزون جامعه به گوشت و مواد گوشتی و نقش مهم این محصولات در تامین پروتئین و غذای افراد جامعه، پرورش دام های پر بازده به منظور افزایش تولید و خودکفایی غذایی کشور، امری لازم و ضروری است. گاوهای بومی به لحاظ تنوع و اختلاف ژنتیکی، ویژگی های خاص نژادی و مقاومت های طبیعی ایجاد شده در آن ها طی قرن ها زیست در شرایط سخت محیطی و آب و هوایی مختلف به عنوان یک منبع عظیم تولید شیر و گوشت می تواند نقش موثر در تامین مواد پروتئین حیوانی و اقتصاد جامعه ایفا نماید. پوست گاو به عنوان یک محصول با ارزش دامی در صنعت چرمسازی استفاده میشود و حتی شاخ و سم و فضولات این حیوان نیز ارزش اقتصادی داشته و به روش های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
امروزه به منظور بهره برداری بهینه، از گاو های دورگ استفاده میشود. این دامها حاصل تلقیح نژاد اصلی و نژاد بومی هستند. گوساله ای که از طریق آمیخته گری متولد می شود هم برخی خصوصیات ارثی گاو نر اصیل را دارا می باشد و هم برخی خصوصیات ارثی گاو ماده بومی را دارد. در نسل های بعدی به تدریج صفات منتقل شده از گاوهای اصیل در گوساله ها ظاهر می شود و تولیدات شیر و گوشت اغلب آنها نیز به نحو قابل توجهی بیشتر می شود. در شهرستان گراش نیز پرورش گاو هلشتاین دورگ انجام میشود و با توجه به سازگاری که با اقلیم منطقه داشته، همچنان قابلیت توسعه و سرمایه گذاری را دارد.
گاو هلشتاین که به نام هولشتاین نیز شناخته می شود جزء سنگین وزن ترین گاوهای شیری در جهان است. این نژاد که از نظر تولید شیر بهترین نژاد در میان گاوهای شیری است حدودا ۷۲۴۰ لیتر شیر در سال تولید می کند. درصد چربی این شیر 65/3 درصد و درصد پروتئین آن ۳ درصد است.
شتر یکی از انواع دام سنگین است که در این شهرستان پرورش داده می شود و با توجه به سازگاری با شرایط آب و هوایی از پتانسیل بالایی برای سرمایه گذاری برخوردار است. پرورش شتر نسبت به سایر دام ها مزیتهایی مانند قابلیت سازگاری با شرایط سخت محیطی مناطق خشک و نیمه خشک، تحمل گرما، کم آبی و کیفیت پایین علوفه و مقاومت نسبی در مقابل امراض و عوامل بیماری زا دارد. همچنین شتر در مقایسه با سایر دام های اهلی علوفه را با قابلیت هضم بالا و بازده بیشتری استفاده می نماید و قادر است از انواع خاص گیاهان مرتعی (خشبی، خاردار و تیغ دار) به میزانی استفاده نماید که سایر دام ها قادر به استفاده از آن نیستند. از دیگر فواید پرورش شتر، حداقلِ نیاز به تاسیسات، تجهیزات و امکانات پرورش و نگهداری و در نتیجه کمترین نیاز به سرمایه گذاری سنگین را دارد. گوشت شتر منبع بسیار خوبی برای بسیاری از مواد غذایی مهم و مورد نیاز بدن می باشد. این گوشت حاوی پروتئین هایی با ارزش غذایی بالا و تعدادی از ویتامین های مفید و مورد نیاز بدن نظیر ویتامین های گروه B و برخی از عناصر معدنی مهم نظیر آهن، فسفر و کلسیم است. سازمان ملل متحد شیر شتر را جزو سالمترین شیر حیوانی جهان شمرده است و به دلیل خواص زیاد شیر شتر برخی محققان به آن طلای سفید بیابان میگویند. در تحقیقات جدید، خواص متعددی برای شیر شتر بهاثبات رسیده است. این تحقیقات بیانگر آن است که پادتنهای موجود در شیر شتر علاوه بر اینکه موجب ماندگاری طولانیتری نسبت به اغلب محصولات لبنی میشود، سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و باعث غلبه سیستم دفاعی بدن در برابر بیماریهایی نظیر سرطان، ایدز، آلزایمر، هپاتیت C میشود و از این نظر شیر شتر ساختار و خصوصیاتی بسیار شبیه شیر انسان دارد.
زنبورداری نیز در شهرستان گراش در سطح محدودی در حال انجام است ولی زمینه برای توسعه و گسترش آن فراهم است. پرورش زنبور عسل از جمله مشاغلی است که می تواند سود خوبی به همراه داشته باشد. باردهی گل ها و میوه ها با گرده افشانی توسط زنبور عسل افزایش می یابد. این مسئله باعث شده ارزش اقتصادی پرورش زنبور عسل بسیار بیشتر از ارزش ریالی حاصل از تولید عسل باشد. در طی فرآیند پرورش و نگهداری زنبورعسل، با ازدیاد کندوها می توان به فروش کندو نیز فکر کرد و به سود خوبی دست یافت. در مناطق گرمسیری از هر کندو یک بچه کندو گرفته می شود. در ضمن محصول مزرعه پرورش زنبور عسل صرفاً کندو و عسل نیست؛ بلکه موم، زهر و ژل آن نیز قابل فروش است.
لازم به ذکر است که در شهرستان یک واحد پرورش عقرب در حال فعالیت است که با توجه به خاصیت دارویی سم آن، سوددهی بالایی به همراه داشته است.
· زراعت
بخش زراعت در روند رشد و توسعه اقتصادی نقشهای متعددی بر عهده دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان تامین مواد خام و اولیه مورد نیاز صنایع بالادستی، تامین نهادههایی مانند نیروی کار، مصرف تولیدات سایر بخشهای صنعتی از قبیل کودها و سموم شیمیایی و ماشینآلات کشاورزی، ارزآوری برای کشور و تامین مالی سایر بخشهای زیربنایی را نام برد.
طبق بررسی های انجام شده، کشت برخی از دانه های روغنی مانند کلزا و کنجد به صورت پراکنده در برخی از نقاط شهرستان گراش وجود داشته و با توجه به اینکه با شرایط اقلیمی و اکولوژیکی شهرستان سازگار هستند، گزینه های مناسبی برای بهره وری بهتر از آب و خاک محسوب میشوند.
کشت کلزا باعث از بین رفتن چرخه زندگی آفات، بیماری ها و علف های هرز گردیده و با کاهش جمعیت آنها موجب صرفه جویی در مصرف سموم و کاهش آلودگی های زیست محیطی می گردد. با توجه به آنکه زمان کشت کلزا در فصل پاییز است، بنابراین نیاز گیاه به آب کم میباشد و با استفاده از نزولات جوی می توان به کشت آن اقدام نمود. کلزا با تولید مقادیر قابل توجهی علوفه می تواند در تغذیه دام های منطقه نقش موثری داشته باشد. همچنین برگرداندن بقایای کلزا به خاک باعث افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود ساختمان خاک خواهد شد. کشت کلزا به عنوان یک دانه روغنی بسیار مهم در تولید محصولات حوزه صنایع غذایی و یا تولید انواع نهادههای خوراکی دام و طیور متداول است. روغن کلزا از جمله مشتقات این گیاه است که امروزه به دلیل سالم بودن و داشتن کمترین کلسترول و اسیدهای چرب اشباع شده مورد استقبال قرارگرفته است. تحقیقات دانشمندان نشان میدهد که دانه کلزا 40-30 درصد روغن و کنجاله آن نیز 50-40 درصد پروتئین دارد.
کاشت کنجد به دلیل سازگاری محیطی، بازدهی بالا، مفید بودن برای خاک، نیاز به سرمایه اولیه کم و بازاریابی آسان، گزینه شغلی مناسبی است. کنجد از آن دسته از گیاهان محسوب می شود که با هر بار کشت و پرورش، محصول و بار قابل توجهی را به ارمغان می آورد. یکی دیگر از مزایای کاشت کنجد، صرفه جویی در منابع آب است. این گیاه قادر است تا با جذب رطوبت باقیمانده در خاک رشد کند. همین امر موجب سازگاری کنجد با آب و هوای گرم می شود. ریشه های کنجد در بهبود ساختمان خاک و افزایش نفوذپذیری آن نقش موثری داشته و به عنوان یکی از گیاهان مناسب برای تناوبهای زراعی در نظر گرفته می شود. همچنین در بعضی از مناطق این گیاه به عنوان کود سبز کاشته می شود. کنجد در روغن کشی (کنجد و ارده)، نانوایی و آجیل فروشی ها، تهیه عطرها، به عنوان حلال در داروسازی و... مورد استفاده قرار میگیرد. صادرات ارزش افزوده و فرآوری های کنجد، می تواند هدف تولید انبوه کشاورزان باشد؛ از همین رو نگرانی ها برای بازاریابی این محصول نسبت به سایر محصولات کاهش پیدا می کند. عمده مشکل کنجدکاران عدم وجود ماشینآلات کاشت و برداشت دانه های روغنی است که درصورت تامین این ماشین آلات، تولید کمی و کیفی محصول در سطح منطقه میتواند از رشد قابل توجهی برخوردار شود.
زعفران یکی از محصولات با ارزش حوزه زراعت است که کشت آن در برخی از نقاط شهرستان رونق گرفته و همچنان هم جای کار دارد. مقاومت زعفران در برابر سرما زیاد است و به آب کمی نیاز دارد. زعفران به علت داشتن رنگ زیبا، عطر و طعم بسیار مطبوع، در صنایع غذایی کاربرد دارد. دمنوش زعفران آرام بخش بوده و استرس و نگرانی را برطرف می کند. کسب و کار کشت زعفران به علت خاصیت ضد سرطانی این گیاه اهمیت دو چندان پیدا می کند. ایران اولین کشور تولیدکننده زعفران است که قریب به 90 درصد از زعفران جهان را تأمین می کند. مصرف زعفران در ایران بالا است و نه تنها می تواند نیاز منطقه زیرکشت را تامین کند بلکه درسراسر ایران نیز مشتری دارد.
گندم و جو از جمله محصولات عمده و استراتژیک این شهرستان هستند که تاکنون عملکرد خوبی داشته اند و با توجه به سازگاری با شرایط شهرستان، پتانسیل های سرمایه گذاری را دارند. در میان محصولات کشاورزی، کاشت گندم نسبت به بقیه آسان تر است. گندم در بازه زمانی حدودا هشت ماهه به ثمر نشسته و به مرحله سود دهی می رسد و در دو نوع بهاره و پاییزه کشت می شود که محصول دهی پاییزه آن بیشتر است. علاوه بر خود گندم، کاه آن نیز مشتری خاص خودش را دارد. بعد از برداشت محصول، زمین آن نیز چراگاه گوسفندان میشود. همچنین کشت گندم مورد حمایت های دولت واقع شده و کود شیمیایی و بذر نیز به شکل یارانه ای در اختیار کشاورزان قرار می گیرد؛ بنابراین توسعه این کشت توجیه اقتصادی دارد. جو نیز از دیرباز در سبد تغذیه دام جایگاه ویژه داشته و به صورت دانه و علوفه سبز مورد استفاده قرار میگیرد. از جو برای تهیه نان و پخت سوپ نیز استفاده می شود و در تهیه غذای کودک کاربرد دارد. جوشانده جو داروي خوبي براي مبتلايان به تب و كم خوني و سوء هاضمه بوده و پایین آورنده کلسترول خون است.
اقلیم شهرستان گراش یکی از مناسبترین اقلیمها برای پرورش گیاهان دارویی مانند گل آویشن، بابونه، چای ترش و ... است. امروزه افراد زیادی به استفاده از گیاهان دارویی متمایل شده اند. خواص بی نظیر این گیاهان و نداشتن عوارض جانبی ناشی از مصرف باعث شده تا افراد زیادی به مصرف گونههای مختلف از آن ها روی بیاورند؛ به همین جهت به کشت گیاهان دارویی می توان به چشم یک مزیت پر سود نگریست. از آن جا که این گیاهان برای کشت، به مراقبت خاصی نیاز ندارند، می توان روی کشت آن ها سرمایه گذاری کرد.
· صنایع غذایی
راهاندازی کسب و کار فراوری محصولات کشاورزی مهم ترین روش برای ایجاد اشتغال پایدار و کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی محسوب میشود. ایجاد صنایع غذایی، علاوه بر اشتغالزایی، باعث ارتقای سطح درآمد ارزی میشود که کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع را تا حد امکان ممکن میکند.
خرما مهمترین محصول باغی این شهرستان محسوب می شود؛ در نتیجه احداث واحدی برای فرآوری این محصول می تواند یکی از برنامه های راهبردی مهم جهت سودآوری در شهرستان باشد. فرآوری خرما با دو هدف عمده یعنی تبدیل کردن خرما به یک محصول با ارزش بیشتر و افزایش عمر ماندگاری آن انجام میشود. با فرآوری خرما میتوان با تنوع بخشیدن و افزایش عمر ماندگاری، باعث گسترش بازار مصرفی این محصول شده و طیف گستردهای از مصرفکنندگان را جذب کرد. ازجمله فرآوردههای خرما، میتوان به محصولاتی مانند شیره، سرکه، کارامل، قند مایع، عسل، خمیر خرما (برای تهیه شیرینی و بیسکوئیت و رولت خرما)، شهد، کرم، مخمرهای خوراکی، آرد هسته خرما، سس، کمپوت، لواشک، الکل، ترشی، بستنی و حلوای خرما، اشاره کرد. فرآوردههایی که از خرما تهیه میشوند، به دلیل اینکه در ساختار خود دارای ترکیبات افزودنی غیرطبیعی نیستند و ارزش غذایی بالایی دارند، مورد توجه مصرفکننده قرار میگیرند. از طرفی تولید فرآوردههای خرما، منطبق بر استانداردهای جهانی، زمینه را برای صادرات هر چه بیشتر این نوع محصولات فراهم میکند.
با توجه به اینکه کشت برخی از گیاهان دارویی در این شهرستان رونق گرفته، فراوری گیاهان دارویی از جمله پیشنهادات سودده این حوزه قلمداد میشود. فرآوری گياهان دارويي، علاوه بر ارزش افزوده، نياز به سرمايهگذاري زيادي نداشته و ميتواند نقش مهمي در کارآفرینی داشته باشد. یکی از فرآوریهای گیاهان دارویی تولید عرقیات است. تولید عرقیات دارای تکنولوژی و دانش فنی پیچیده ای نمی باشد و با توجه به ظرفیت تولید گیاهان دارویی در شهرستان گراش و نیز سهولت صادرات این محصولات به شهرها و کشورهای دیگر، می توان با سرمایهای اندک به این کسب و کار مشغول شد. خشک کردن و بستهبندی نیز از دیگر فرآوریهای گیاهان دارویی است که میتوان با فعالیت در آنها به سود رسید.
با توجه به اینکه تولید زیتون در این شهرستان به اندازه ای هست که بتوان واحدی برای فراوری آن احداث کرد؛ بنابراین سرمایه گذاری در این زمینه پتانسیل های رشد و توسعه را دارد؛ زیرا در حال حاضر چنین واحدی در شهرستان وجود ندارد.[2] فراوری میوه زیتون به صورت تلخی زدایی، تولید روغن زیتون، تهیه کنسرو زیتون و زیتون پرورده است.
شهرستان گراش یکی از شهرستان هایی است که باغات مرکبات در آن عملکرد خوبی داشته و محصولات با کیفیتی در این حوزه تولید میشوند؛ بنابراین راه اندازی کسب و کارهایی مانند تولید آبمیوه، میوه خشک، چیپس میوه و سایر فراورده های میوه مانند کمپوت، لواشک، کنسانتره، مربا و ... سودآوری خوبی به دنبال خواهد داشت.
کنسانتره میوه ها از یک فرایند مرتب و متوالی تولید تشکیل شده است و این فرآیند در نهایت به تغلیظ منتهی می شود که امکان جابجایی را تسهیل می کند. فایده تولید کنسانتره در میوه ها این است که با حذف آب، وزن ماده غذایی کاهش یافته و حمل و نقل آن راحت تر و با صرف هزینه کمتر صورت می گیرد. به علاوه کنسانتره را به راحتی در هنگام مصرف با اضافه نمودن حلال (معمولا آب) به حالت اول برگردانده و استفاده می کنند. کنسانتره میوه در تولید آبمیوه، پاستیل های میوه ای، بستنی میوه ای و شیرینی مغزدار به صورت مستقیم کاربرد دارد. در طی فرآیند تولید کنسانتره پرتقال مقدار مشخصی از آب موجود در پرتقال خارج می شود؛ بنابراین کنسانتره پرتقال نسبت به آبمیوه آن حجم بسیار کمتری دارد. با این کار مقدار بیشتری از پرتقال با هزینه کمتر و سهولت بیشتر، قابل حمل میگردد. کنسانتره لیمو نیز از حذف آب موجود در آب میوه لیمو تولید می شود و فرایند جداسازی آب در برجهای تبخیر تا اندازهای است که آب لیمو را تبدیل به یک مایع غلیظ در دمای اتاق میکند. این کنسانتره از آبمیوه تازه، ترشتر است، در نتیجه مقدار مصرف آن در محصولات غذایی بسیار کمتر از آب لیموی تازه است. کنسانتره پرتقال و لیموترش قابل استفاده در شیرینی پزی، محصولات پختنی، آبمیوه، نکتار، مربا و مارمالاد، دسرها و شکلات ها هستند.
کارخانه آرد نیز یکی از موقعیت های شغلی مناسب است که با توجه به کشت بالای گندم در شهرستان و عدم وجود چنین واحدی برای فرآوری[3]، می توان برای سرمایه گذاری در این زمینه اقدام کرد. با آسیاب کردن گندم، جوانه و سبوس یا همان پوسته از بخش آردی آن تفکیک میگردد. آرد با توجه به میزان سبوس جدا شده، به انواع مختلفی تقسیمبندی میگردد. از انواع آرد میتوان به آرد قنادی، آرد ستاره، آرد سبوس گرفته و آرد کامل اشاره نمود که از این میان آرد کامل به لحاظ میزان سبوس بالای آن، دارای ارزش غذایی قابل توجهی است. با توجه به سرانه مصرف آرد در شهرستان، کسب و کار تولید آرد مزیت دارد.
با توجه به میزان سبزیجات تولیدی در شهرستان، راهاندازی کسب و کار فراوری سبزی جات شامل پاک کردن، خشک کردن، سرخ کردن و بسته بندی آن دارای مزیت است. این حرفه را میتوان در سطح خانگی و یا به صورت گستردهتر در سطح کارگاهی انجام داد. لازم به ذکر است که در حال حاضر چنین واحدی در شهرستان فعال است و تاکنون عملکرد موفقی داشته است.
با توجه به اینکه کاشت صیفی جات در این شهرستان به صورت گسترده انجام میشود، مزیت هایی مانند تولید رب، پودر گوجه، خیار شور و ترشی جات، برنامه های خوبی برای سرمایه گذاری و درآمدزایی هستند که در حال حاضر به صورت سنتی انجام میشوند.
صنعت تولید رب گوجه فرنگی دارای کاربردهای فراوانی از قبیل چاشنی و بهبود دهنده رنگ و طعم انواع غذا، ماده اولیه سسها و کنسروها است. پودر گوجهفرنگي محصولي است كه زمان زیادی از توليد آن نميگذرد و در همین مدت هم توانسته جاي خود را در بازار باز كند. اين پودر به دليل داشتن وزن و حجم كمتر نسبت به ساير فراوردههاي گوجهفرنگي، باعث سهولت و صرفهجويي در حمل و نقل و بستهبندي شده و ماندگاري و عمر مفيد بيشتري دارد. از طرفي برخی آنتي اكسيدانهای موجود در گوجهفرنگي طی فرايند توليد رب از بين مي رود اما اين مواد در پودر گوجه حفظ شده و از بين نميروند. مزيت ديگر اين پودر نداشتن مواد نگهدارنده در تركيبات آن نسبت به رب است چرا كه رب، ماندگاري كمتري دارد و براي جلوگيري از اين حالت از مواد نگهدارنده بيشتري در ترکیب آن استفاده می شود. پودر گوجه فرنگی در صنایع غذایی و دارویی دارای کاربردهای متنوعی است. از جمله کاربردهای گسترده این محصول میتوان به کاربرد آن در مواد غذایی منجمد شده و نیمه آماده، سوپهای آماده، اسنکها (شامل پفک، چیپس،...) و... اشاره نمود. به طور کلی می توان گفت از این محصول به عنوان چاشنی در تولید محصولات مختلف استفاده میشود.
ترشی و شور، بیشتر بهعنوان یک چاشنی در کنار غذا مصرف می شود و به دلیل خاصیت اسیدی که دارد، باعث افزایش اشتها و میل به غذا خوردن در افراد میشود. این محصول یکی از فرآیندهای نگهداری طولانی مدت صیفی و سبزیجات است. در جوامع امروزی به دلیل افزایش مشغله افراد و شاغل بودن بسیاری از زنان، فرصت کافی برای تهیه آن در منزل و توسط خود افراد وجود ندارد و اکثر خانوادهها تمایل دارند ترشی و شور مورد نیاز خود را بهصورت آماده تهیه نمایند؛ بنابراین راه اندازی کسب و کار تهیه ترشی و شور میتواند راهی برای پاسخ به این نیاز افراد جامعه و کسب درآمد باشد.
با توجه به اینکه کشت کلزا و کنجد در این شهرستان مورد توجه قرار گرفته و استقبال خوبی از آنها میشود، روغن کشی از آنها از جمله کسب و کارهای پر بازدهی است که پتانسیل های ارزآوری را دارد؛ زیرا در حال حاضر واحدی برای فرآوری این محصولات در شهرستان وجود ندارد.
با توجه به رونق دامداری در شهرستان گراش، احداث کارخانه تولید لبنیات و همچنین سوسیس و کالباس، دارای مزیت می باشند. شیر و فرآورده هاي آن از مهمترین اجزاي تشکیل دهنده جیره غذایی انسان است که از لحاظ ارزش غذایی از کلسیم، فسفر، ویتامین هاي مورد نیاز و پروتئین، غنی میباشد و همیشه استقبال بسیار خوبی از این نوع محصولات می شود. البته باید توجه داشت که برای موفقیت در این زمینه باید به بالا بردن توانایی رقابت با نشانهای تجاری معروف نیز فکر کرد.
تولید محصولات مشتقی از گوشتهای فرآوری شده، در هر زمانی سوددهی دارد و از شغلهای آزاد پردرآمد محسوب میشود. در بین فراورده های عمل آوری شده از گوشت، سوسیس و کالباس به دلیل آماده سازی سریع و همچنین طعم و مزه مطلوب، مصرف بیشتری دارد. سوسیس و کالباس حاوی پروتئین های حیوانی کافی، چربی، کربوهیدرات و ویتامین است و می توان آنها را از جمله غذاهای آماده در سفره خانواده ها نام برد. برای حفظ این جایگاه و افزایش تقاضای این محصولات، علاوه بر انتخاب روش های مناسب تولید و فراوری، باید به نوع و شکل بسته بندی آنها نیز توجه نمود. با توجه به رونق دامداری در این شهرستان، راهاندازی این کسب و کار مزیت دارد.
· طیور
پرورش طیور یکی از مشاغل سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار است و سود سرشاری دارد. در شهرستان گراش چند مرغداری صنعتی وجود دارد که در زمینه پرورش مرغ گوشتی فعالیت میکنند. پرورش این پرنده که با شرایط شهرستان سازگار است، تاکنون عملکرد خوبی داشته و پتانسیل های سرمایه گذاری را دارد. پرورش مرغ تخمگذار نیز تاکنون در شهرستان صورت نگرفته است ولی با توجه به نیاز مردم به تخم مرغ، می توان مزیت بالایی برای این فعالیت در نظر گرفت.
پرورش مرغ تخمگذار علاوه بر اینکه به تامین منابع غذایی طبیعی و رونق تولید کمک می کند نقش بهسزایی در امر اشتغالزایی، بهبود وضع اقتصادی و خودکفایی در تولید محصول ارگانیک و طبیعی ایفا میکند. در صورتی که شخص بخواهد مشغول به پرورش مرغ تخمگذار به صورت محدود شود نیاز به تکنولوژی پرهزینهای ندارد و با بهره گیری از امکانات کم و موجود در روستا یا محل زندگی خود می تواند شرایط اجرای طرح را فراهم آورد. پرورش مرغ تخمگذار حتی به صورت صنعتی و با تمام تجهیزات مدرن میتواند در صورت پیدا کردن بازار مناسب، سالیانه حدود 20 تا 30 درصد سودآوری داشته باشد که رقم مناسبی است. همچنین پیدا کردن بازار فروش با حاشیه سود بالا از امور مهم در مورد این کسب و کار است که با تبلیغات مناسب مخصوصا در فضای مجازی امکان پذیر است.
گوشت مرغ به سبب مزیتهای فراوانی که دارد به عنوان منابع تامین پروتئین می تواند مطرح و نیاز عمومی منطقه و کشور را در این زمینه مرتفع نماید. ارزش غذایی بالای گوشت طیور، کم بودن افت پس از کشتار، سالم و بهداشتی بودن گوشت طیور، قابلیت هضم و جذب بالا، سرعت رشد سریع، صرفه جویی در جایگاه و زمین و برگشت سریع سرمایه از فواید پرورش مرغ گوشتی است.
شترمرغ نیز عضوی دیگر از گروه ماکیان است که پرورش آن در شهرستان پتانسیل بالایی برای سوددهی خواهد داشت. شترمرغ در گروه پرندگان طبقه بندی شده و گوشت آن جزء گوشتهای قرمز محسوب میشود که نسبت به دیگر گوشتهای قرمز کم چربتر و سالمتر است؛ به طوری که ۹۰ درصد آن قابلیت هضم داشته و بعد از گوشت ماهی در رتبه دوم قرار دارد. پوست این پرنده از بهترین نوع چرم بوده، مقاومتش3 برابر چرم گاو است، ظرافت خاصی دارد و در تولید کیف و کفش با قیمت بالا به کار می رود. علاوه بر آن، از پر و تخم شترمرغ، ناخن و قرنیه چشم آن برای مصارف صنعتی، دارویی، زینتی و نیز تولید نخ بخیه استفاده می شود. همچنین با استفاده از پوکه تخم این پرنده در زمینه صنایع دستی و خلق آثار هنری، می توان اشتغال زایی کرد.
پرورش بوقلمون، بلدرچین و کبک نیز به صورت پراکنده و خیلی محدود در شهرستان انجام شده است و با توجه به موفقیت های حاصل شده، می توان جهت سرمایه گذاری در خصوص پرورش این موارد به صورت صنعتی یا سنتی اقدام کرد.
گوشت بوقلمون دارای خواص غذایي ويژه ای است و محدوديت مصرف خاصي نيز ندارد و مي تواند جايگزين مناسبی براي گوشت قرمز علی الخصوص در بيمارانی که مصرف گوشت قرمز برای آنها با محدوديت هایی همراه است، مطرح گردد. از ديگر امتيازات گوشت بوقلمون وجود هر دو نوع گوشت سفيد و قرمز در يک لاشه است. گوشت سفيد 65 درصد و گوشت قرمز 35 درصد از وزن يک لاشه 8 کيلوگرمی را تشکيل مي دهد. تولید بوقلمون گوشتی به دلیل به صرفه بودن تولید، در دسترس بودن نهادههای مصرفی بوقلمون، نیاز بازار داخلی و نیز امکان انجام صادرات به کشورهای منطقه حائز اهمیت است.
بلدرچین پرنده ای با جثه کوچک است که در برابر بسیاری از بیماری ها مقاوم است. پرورش بلدرچین به دلیل هزینه های جاری پایین، اشباع نبودن بازار فروش، کوتاه بودن دوره پرورش (40 روز) و عدم پرورش انحصاری توسط شرکت های بزرگ دارای مزیت است. محصولات این پرنده شامل گوشت، تخم بلدرچین و کود است. گوشت و تخم این پرنده دارای ارزش غذایی و دارویی و همچنین سرشار از پروتئین است.
پرورش کبک نیز در صورت وجود بازار مصرف، از جمله فرصتهای مناسب سرمایه گذاری است؛ زیرا با اقلیم شهرستان سازگار است و در حال حاضر به صورت محدود پرورش داده میشود؛ اما قابلیت های لازم برای توسعه را دارد. محصولات کبک نسبت به دیگر طیور به دلیل طعم و کیفیت مناسب و قیمت بیشتر، مشتریان خاص خود را دارد. از جهت دیگر به دلیل مقاومت نسبتاً بالای این پرنده در مقابل بیماریها، تلفات آن نسبت به دیگر پرندگان کمتر است. با پرورش کبک بهصورت صنعتی میتوان بخشی از نیاز کشور در حوزه گوشت را تأمین کرد و از میزان واردات به داخل کشور کاست. همچنین میتوان به بازار جوجه و تخم کبک اشاره نمود که قابلیت تولید و عرضه را دارد.
· صنعت
مشاغل صنعتی از مهم ترین عوامل توسعه اقتصادی هر کشوری است که متاسفانه در کشور ما آن گونه که باید به آن توجه نشده است و لازم است از پتانسیل های هر شهرستان در این حوزه برای پیشرفت اقتصادی کشور استفاده شود. در شهرستان گراش، تعدادی واحد صنعتی در زمینه های مختلف وجود دارد اما پتانسیل های شهرستان نشان دهنده این موضوع است که همچنان برای ایجاد واحدهای صنعتی جدید ظرفیت وجود دارد.
احداث نیروگاه خورشیدی یکی از سودآورترین مشاغل این حوزه است که شهرستان پتانسیل بالایی برای انجام آن دارد. در نیروگاه خورشیدی با استفاده از پنلهای خورشیدی، انرژی خورشید را به الکتریسیته یا همان برق تبدیل میکنند. کاهش بارش در سالهای اخیر و کمبود آب پشت سدها برای تولید برق، افزایش جمعیت و ساخت و ساز و در دسترس بودن نور خورشید بدون پرداخت هزینهای، سبب شده دولت اجازه اجرا و حمایت از طرح احداث نیروگاه خورشیدی را در خانه ها، کارخانه ها و... بدهد.
معادن موجود در شهرستان شامل معدن سنگ نمک، سنگ گچ و سنگ آهک می شود که فرآوری آنها در شهرستان صورت نمی گیرد[4]؛ بنابراین احداث واحدهای فرآوری این معادن در شهرستان دارای مزیت است.
سبد و کارتن با توجه به اهمیت باغداری در شهرستان، از کالاهای مورد نیاز و اساسی در شهرستان هستند که با توجه به اینکه واحد فعالی در این زمینه در شهرستان وجود ندارد، ساخت چنین واحدی از نظر اقتصادی توجیه اقتصادی دارد.
احداث کارگاه تولید مصالح ساختمانی نیز با توجه به وجود مواد اولیه آن در شهرستان و گسترش ساخت و ساز، مزیت اقتصادی دارد.
کارخانه تولید قطعات خودرو و تولید مواد شوینده نیز از دیگر کسب و کارهای سودآور و دارای پتانسیل این حوزه هستند.[5] مواد شوینده در دنیای امروزی جز لاینفک از زندگی مردم شده اند و هر روز بر طیف این محصولات افزوده می شود. وجود انواع آلاینده ها و روش های بر طرف کردن این آلودگی ها در سطوح مختلف باعث شده تا اشکال متنوعی از مواد شوینده در بازار به وجود بیاید. هر چه جامعه و شهرها بزرگتر می شود و هر چه تنوع زندگی شهری بیشتر می شود لزوم تولید و ارائه متدهای ضروری تر و حرفه ای تر برای شستشو اهمیت زیادتری پیدا می کند. در قرن حاضر صنعت بهداشت جهانی شاید بیشترین تمرکز خود را بر روی شوینده ها و مواد بهداشتی گذاشته است، تولیداتی که با حضور خود در جهان انسان ها، جان بسیاری از مردم را نجات دادند و لزوم توسعه و بهبود این صنعت بسیار مشهود است. در ضمن شوینده ها و مواد بهداشتی و دارویی کمتر شامل تحریم ها و فشارهای اقتصادی هستند. سازمان جهانی بهداشت از شرکت ها و تولید کنندگان مواد بهداشتی و شوینده ها بسیار حمایت می کند و در تلاش است تا کمترین فشار بر این جوامع وارد شود.
طبق بررسی های انجام شده احداث کارخانه نوشابه سازی نیز فرصت مناسبی برای سرمایه گذاری به شمار میرود.[6]
شهرستان گراش یک شهرک صنعتی دارد که واحدهای فعال موجود در آن عبارتند از: کارخانه فرآوری خرما، فرآوری سبزیجات، تولید فنس، تولید پنجره دوجداره، تولید نایلون میوه و بسته بندی خشکبار.
· صنایع تبدیلی و تکمیلی
با وجود تنوع تولید محصولات کشاورزی، بررسیها نشان میدهد که سالانه مقداری از محصولات کشاورزی در مراحل برداشت و پس از برداشت به ضایعات تبدیل میشوند. از سوی دیگر برداشت و یا تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در یک بازه زمانی مشخص رخ میدهد؛ اما مصرف آنها در طی سال صورت میپذیرد. لذا صنایع تبدیلی میتواند زمان استفاده را افزایش دهد و از میزان ضایعات آن بکاهد. همچنین گسترش این صنایع موجب اشتغالزایی، ایجاد درآمد و جلوگیری از اتلاف و ضایع شدن محصولات میگردد.
احداث سردخانه با توجه به نبود آن در شهرستان و همچنین نیاز بالا به وجود چنین واحدی، از قابلیت سرمایه گذاری بالایی برخوردار است. از مهمترین مزایای استفاده از سردخانه میوه و سبزی می توان به جلوگیری از فساد محصول اشاره کرد. روند انواع فسادها از قبیل فساد فیزیکی، فساد شیمیایی یا تغییر رنگ محصول، فساد ناشی از وجود میکروارگانیسم ها و غیره با نگهداری در سردخانه ها به شدت کند شده و حفظ کیفیت محصول در زمان طولانی تر حاصل می گردد. از دیگر مزایای با اهمیت احداث سردخانه میوه، کنترل قیمت بازار است. ذخیره کردن میوه در سردخانه موجب می شود در ماه هایی که مصرف میوه بسیار است و فصل برداشت آن محصول خاص نیست، بازار با کمبود مواجه نشده و حباب قیمت ایجاد نگردد. در واقع با ساخت سردخانه میوه تعادلی در عرضه و تقاضا ایجاد می گردد و موجب خواهد شد از افزایش بی رویه قیمت که به ضرر مصرف کننده است و از کاهش بیش از حد آن که به ضرر باغداران است جلوگیری به عمل آید؛ بنابراین نقش سردخانه های میوه جات به عنوان حد واسط بازار و باغداران در این بین بسیار پر رنگ و حیاتی است.
فرهنگ بسته بندی محصولات و تولیدات، برای ارائه و فروش در بازارهای مختلف، موردی است که در سال های اخیر، جایگاه ویژه ای را کسب کرده و به عاملی مهم در میزان فروش یک واحد تولیدی تبدیل شده است. هر قدر بسته بندی یک محصول، زیبا، مناسب، در برگیرنده مشخصات، معرف محصول و مطابق با جنبهها و خصوصیات روانشناختی خریداران باشد، به همان اندازه، از بازار و فروش خوبی برخوردار خواهد بود. بسته بندی عبارت است از هنر و علم آماده سازی مواد غذایی برای انبار کردن و در نهایت فروش. بسته بندی باید تا حد امکان ساده و ارزان باشد، ضمن اینکه اهداف اولیه بسته بندی یعنی خاصیت حفاظتی و جذابیت را نیز دارا باشد. واحد سورت و بسته بندی میوه نیز با توجه به گسترش باغداری در شهرستان، پتانسیل بالایی جهت برنامه ریزی و سرمایه گذاری دارد. سورتینگ و بسته بندی از فرآیندهایی است که بر میزان صادارت تاثیر دارد. هدف از سورتینگ، دسته بندی و درجه بندی انواع محصول بر اساس سایز و کیفیت است؛ به طوری که بتوان محصول نهایی را به صورت یک دست و یک اندازه در بسته بندی های مختلف در بازار ارائه نمود و مشتری نهایی در طول زمان از یکنواختی خرید خود با برند مورد نظر مطمئن باشد. بسته بندی نهایی میوه و سبزی پس از عملیات سورتینگ به منظور جابجایی آسان و همچنین حفاظت از محصول نهایی سورتینگ شده صورت می گیرد. از ویژگی های بسته بندی مناسب میوه میتوان به عدم استفاده از مواد مضر و شیمیایی در ساختار بسته بندی، سهولت فریز کردن و نگهداری در سردخانه، قابلیت حمل و نقل مناسب، پاسخگویی به نیازهای نهایی بازار به طوری که در وزن ها و بسته های مختلف که همه سلیقه ها را در بر بگیرد، اشاره کرد.
بسته بندی عسل و زعفران نیز با توجه به گسترش سطح زیرکشت آنها در شهرستان، قابلیت سرمایه گذاری دارد. ویژگی مهم عسل آن است که این ماده طبیعی به دلیل نداشتن آب، به شرط دوری از رطوبت، در مدت طولانی فاسد نمیشود. این ماده فقط در صورتی ارزش غذایی خود را از دست میدهد که بیش از ۶۰ درجه سانتی گراد، حرارت ببیند. البته برای حفظ قدرت ضد میکروبی عسل باید آن را در مکانی تاریک و یا در ظرف شیشه ای مات یا تیره خارج از یخچال نگه داشت. نگهداری عسل در ظروف فلزی برای مدت طولانی مناسب نیست. بدین منظور امروزه بسته بندی عسل به شکل های جذاب، خلاقانه و مناسب جهت نگهداری رو به افزایش است. بستهبندی های شکیل، باعث جذب بیشتر مشتری و همچنن تسهیل در حمل و نقل عسل میشود؛ لذا کار کردن در حوزه بسته بندی عسل تولیدی شهرستان علاوه بر سودآوری باعث ایجاد اشتغال پایدار میشود.
زعفران در شمار گرانقیمتترین ادویههای جهان جای دارد. گیاهی که خواص مختلف درمانی داشته و تنها در تعداد معدودی از کشورهای جهان از جمله ایران به عمل میآید. ایران چه از نظر تولید و چه از نظر صادرات این ادویه خوش عطر و طعم و البته گران، مقام اول را دارا است؛ اما متأسفانه به دلیل ضعف در زمینه فرآوری، بازاریابی و ارائه محصول به شکل امروزی، زعفران ایران اغلب بهصورت فله به کشورهای دیگر فروخته شده و در آنجا بستهبندی میشود و به قیمتی بسیار بالاتر عرضه میگردد. با توجه به اینکه زمین های زیر کشت زعفران در این شهرستان زیاد است، راه اندازی صنعت بسته بندی زعفران صرفه اقتصادی خواهد داشت.
با توجه به جایگاه دام و دامداری در شهرستان، نیاز به وجود کارخانه خوراک دام و همچنین کشتارگاه دام و طیور حس می شود. کشتارگاههای صنعتی نقش مهمی در حفظ محیط زیست دارند؛ به دلیل اینکه ضایعات حاصل از کشتار دام نظیر خون و اجزای گوشتی غیر قابل مصرف، در محل تبدیل ضایعات به پودر گوشت که خوراک دام است، تبدیل می شود و علاوه بر قرار گرفتن مجدد در چرخه اقتصادی، از آلودگی محیط زیست نیز جلوگیری میکند. فاضلاب حاصل از کشتار در تصفیه خانه های مجهز تصفیه شده و پساب حاصله به مصرف کشاورزی می رسد. البته در کشتارگاه ها باید فضای مناسب برای کشتار دام سبک و سنگین به صورت همزمان وجود داشته باشد و همچنین باید آب مورد نیاز در زمان کشتار نیز تامین شده و تجهیزات و امکانات لازم برای رعایت مسائل بهداشتی و زیست محیطی فراهم شود.
با اجرای پروژه های صنعتی که از ضایعات کشاورزی و… خوراک دام تولید شود، هم غذای مورد نیاز دامها تأمین می شود و شهرستان را به خودکفایی سوق می دهد و هم استفاده از مواد اولیه ارزانتر در تولید این محصول سبب خواهد شد تا قیمت تمام شده آن پایین تر و در نتیجه قیمت فروش آن نیز پایین باشد. تولید خوراک دام می تواند زمینه اشتغال خوبی را به طور مستقیم و غیر مستقیم برای افراد ایجاد کند.
در نهایت نیز می توان از تولید MDF و نئوپان از ضایعات نخل به عنوان مشاغل سودده خاص این شهرستان یاد کرد.
لازم به ذکر است که در صورت دقت نکردن به بازار فروش و ظرفیت شهرستان، تمام مشاغلی که در این حوزه نام برده شد با مسئله اشباع روبه رو خواهند شد؛ بنابراین در نظر گرفتن نیاز و ظرفیت شهرستان و همچنین بازار فروش در شهرستان های اطراف در زمینه راه انداری این مشاغل مهم است.
· صنایع دستی
صنايع دستي به آن گروه از صنايعي گفته مي شود كه مهارت، ذوق و بينش انسان در آن نقش اساسي دارد و يا اينكه تمام يا بخش اعظم مراحل ساخت فراورده هاي آن با دست انجام گرفته و در چارچوب فرهنگ و بينش هر منطقه و با ديدگاه هاي قومي ساخته و پرداخته مي شود. صنايع دستي بازتابي از تاريخ تمدن هر ملت و قومي است و مي تواند انتشار مؤثري براي فرهنگ و سنن مناطق مختلف باشد.
سفالگری در گراش از قدیم مشهور بوده است. محصولات سفالی با کیفیت خوبی در گراش تولید و به سرتا سر مناطق جنوبی و بندرهای حاشیه خلیج فارس صادر می شود. این محصولات به حدی مشهور است که در بعضی از نقاط هر نوع خمره را «گراشی» مینامند و گراشی در دیگر مناطق به معنای سفال و کوزه و خمره است؛[7] بنابراین سرمایه گذاری در این حوزه در شهرستان موفقیت آمیز خواهد بود.
نی پیچی که در ساخت قلیان کاربرد دارد، زری دوزی یا دوخت لباس محلی، ساخت عروسک سنتی، قالیبافی و گلیم بافی نیز از دیگر صنایع دستی رایج در شهرستان گراش هستند که برای سرمایه گذاری دارای مزیت هستند.
· خدمات
تنوع در حوزه مشاغل خدماتی بسیار زیاد است و حرفه های زیادی را در برمی گیرد که میزان سودآوری حرفه ها با توجه به نیاز و ظرفیت منطقه با یکدیگر تفاوت هایی دارد. برای مثال گردشگری از فعالیت هایی است که با سودآوری بسیاری همراه است و در شهرستان گراش نیز ظرفیت های بسیار خوبی برای سرمایه گذاری در این زمینه وجود دارد. یکی از کسب و کارهای پربازده در زمینه خدمات، احداث رستوران بومی و اقامتگاه بومگردی میباشد.
شهرستان گراش مکان های دیدنی زیادی برای بازدید دارد. مثلا برکه کَل (بزرگترین آب انبار ایران)، قلعه همایوندژ، سد تنگآب، برکه حاج اسدالله، مجموعه تاریخی هفتبرکه، حسینیه سنگآوی، تپه باستانی گال و ... . با توجه به بازدید زیاد توریست های داخلی و خارجی از این مکان ها، زمینه برای احداث هتل، رستوران بومی و اقامتگاه بومگردی در این نواحی فراهم است.
در حقیقت پیش از آن که یک گردشگر از شهری بازدید کند، بخشی از جستجوی آن در مورد این خواهد بود که چگونه نزدیکترین هتل و اقامتگاه را در شهر پیدا کند. حقیقت این است که اگر یک شهر توریستی فاقد هتلها و اقامتگاههای استاندارد باشد، احتمالاً بازدیدکنندگان (گردشگران) کمتری جذب خواهد کرد.
رستورانهای بومی، مکانهایی با فضای سنتی و متناسب با آداب و رسوم هر منطقه است که در آنها بیشتر به جای استفاده از میز و صندلیهای مدرن از تخت یا سایر وسایل سنتی استفاده و علاوه بر سرو غذاهای محلی، ترشیجات خانگی نوشیدنیهایی مانند چای و قهوه نیز عرضه میشود. رستوران بومی جزء مهمترین نمادهای فرهنگی محسوب میشود و می تواند در خانه های قدیمی موجود در هر منطقه اجرا شود. بسیاری از گردشگران و توریست های غذایی برای امتحان کردن غذاهای مختلف به سفر می روند و این مسئله برای مناطق مختلف قابل استفاده و بهره برداری است؛ بنابراین ایجاد رستوران بومی نیز از کسب و کارهای زود بازده است؛ زیرا هم تمایل مردم به سمت سرو غذاهای محلی بیشتر شده و هم معاملات این کسب و کار به صورت نقدی انجام میشود.
اقامتگاه بوم گردی فرصت مناسبی است تا مسافران ضمن گردشگری در هر منطقه و بازدید از جاذبه های توریستی، حس ایرانی زیستن به سبک سنتی را تجربه کنند. همچنین طبخ غذاهای محلی در برخی اقامتگاه ها، مصداق دیگری از مهمان نوازی ایرانی است. با توجه به اینکه علاقه مردم به سمت بازدید و اقامت در این مناطق بیشتر شده است، گسترش این اماکن توجیه اقتصادی دارد.
مغازه سوغاتیفروشی نیز یکی دیگر از ایدههای کسب و کار در سفر و گردشگری است که در تمامی شهرهای توریستی بسیار سودآور است. بسیاری از بازدیدکنندگان ترجیح میدهند که صنایعدستی محلی، هدایای منحصر به فرد یا لباسهای محلی و چیزهای دیگر را به عنوان یادگاری از یک شهر توریستی بخرند؛ در نتیجه راهاندازی یک کسب و کار در حوزه سفر و گردشگری در یک شهر توریستی هستید، ایده خوبی به نظر میرسد.
کشاورزی |
صنایع |
خدمات |
|||||||||
ردیف |
باغداری |
دامداری |
زراعت |
طیور |
شیلات |
صنایع غذایی |
صنعت |
صنایع تبدیلی و تکمیلی |
صنایع دستی |
خدمات |
|
1 |
احداث نخلستان خرما (1) |
پرورش گوسفند بومی(1) |
کشت کلزا(1) |
پرورش مرغ تخمگذار(1) |
پرورش ماهی قزل آلا(1) |
فرآوری خرما(1) |
احداث نیروگاه خورشیدی(1) |
احداث سردخانه(1) |
سفالگری(1) |
احداث هتل(1) |
|
2 |
احداث باغات مرکبات (1) |
پرورش بز بومی(1) |
کشت کنجد(1) |
پرورش مرغ گوشتی(1) |
پرورش ماهی کپور(1) |
فرآوری گیاهان دارویی(1) |
فرآوری معادن(1) |
سورت و بسته بندی میوه(2) |
نی پیچی(2) |
احداث اقامتگاه بومگردی(1) |
|
3 |
کاشت توت فرنگی (2) |
پرورش گاو بومی(1) |
کشت زعفران(1) |
پرورش شترمرغ(2) |
پرورش ماهی تیلاپیا(1) |
فرآوری زیتون(2) |
تولید سبد و کارتن میوه(2) |
بسته بندی عسل(2) |
زر دوزی(2) |
احداث رستوران بومی(1) |
|
4 |
احداث گلخانه صیفی جات(2) |
پرورش گوسفند لری بختیاری(2) |
کشت گندم(2) |
پرورش بوقلمون(3) |
فرآوری میوه(2) |
تولید مصالح ساختمانی(2) |
بسته بندی زعفران(2) |
ساخت عروسک سنتی(2) |
احداث مغازه سوغاتی فروشی(3) |
||
5 |
کاشت محصولات جالیزی مانند هندوانه و طالبی(2) |
پرورش گوسفند قشقایی(2) |
کشت جو(2) |
پرورش بلدرچین(3) |
احداث کارخانه آرد(3) |
تولید قطعات خودرو(2) |
تولید خوراک دام(3) |
قالیبافی(3) |
|||
6 |
پرورش قارچ(3) |
پرورش گاو هلشتاین(2) |
کشت گیاهان دارویی مانند بابونه(2) |
پرورش کبک(3) |
فرآوری سبزیجات (3) |
تولید مواد شوینده(2) |
احداث کشتارگاه دام و طیور(3) |
گلیم بافی(3) |
|||
7 |
احداث باغ زیتون(3) |
پرورش گاو هلشتاین دورگ(2) |
تولید رب گوجه فرنگی(3) |
احداث کارخانه نوشابه سازی(3) |
احداث کارگاه تولید MDF و نئوپان از ضایعات نخل(3) |
||||||
8 |
احداث باغ انگور(3) |
پرورش گاو سرابی(2) |
تولید پودر گوجه فرنگی(3) |
||||||||
9 |
احداث نهالستان میوه(4) |
پرورش شتر(2) |
تولید ترشیجات و شور(3) |
||||||||
10 |
احداث گلخانه تولید نشا(4) |
زنبورداری(3) |
روغن گیری از دانه های روغنی مانند کلزا و کنجد(3) |
||||||||
11 |
پرورش عقرب(4) |
احداث واحد تولید لبنیات(4) |
|||||||||
12 |
تولید سوسیس و کالباس(4) |
· شیلات
شیلات از حوزه های شغلی سوددهی است که ظرفیت بسیار خوبی در کشور ما برای آن وجود دارد و اگر از این ظرفیت های شیلاتی استفاده شود ارزآوری بسیار خوبی برای کشور ایجاد خواهد شد.
در شهرستان گراش فعالیت خاصی در این حوزه صورت نگرفته است ولی تعدادی استخر برای این کار در شهرستان احداث شده است. با توجه به میزان بالای واردات ماهی به شهرستان می توان اقداماتی در خصوص راه اندازی این واحد ها انجام داد. پرورش انواع ماهی های قزل آلا، کپور و تیلاپیا دارای پتانسیل سرمایه گذاری در شهرستان هستند.[8]
ماهیان سردآبی در محدوده دمایی 18-12 درجه سانتیگراد بهترین رشد را دارند. ماهی قزل آلا یکی از معروف ترین گونه های ماهیان سردآبی است. قزل آلا یکی از منابع خوب آهن است؛ بنابراین نقش مهمی در پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن بر عهده دارد. نتایج مطالعات نشان می دهند امگا ۳ موجود در ماهی قزل آلا می تواند فشار خون و ضربان قلب را در بیماران صرع تنظیم کرده و از تعداد تشنج های آن به طور قابل توجهی بکاهد؛ بنابراین این نوع ماهی با توجه به قیمت و طعم مناسب طرفداران زیادی در بین مردم دارد؛ لذا راه اندازی پرورش آن، علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار، سوددهی خوبی را به همراه خواهد داشت.
از اهداف توسعه تکثیر و پرورش ماهی تیلاپیا، افزایش تولید داخلی، خودکفایی، توسعه پایدار و ایجاد اشتغال است. با توجه به ویژگیهای برتر ماهی تیلاپیا از جمله رژیم غذایی مناسب (که غالباً گیاهخوار، پودهخوار و پلانکتون خوار است)، سازگاری خیلی بالا با اکوسیستمهای مختلف و مقاومت بالا در برابر بیماریها، میتواند بهعنوان گونهای توجیهپذیر، برای ایجاد اشتغال محسوب شود. تراکمپذیری و دوره زمانی کم برای پرورش ماهی تیلاپیا از دیگر مزیتهای اقتصادی این گونه است. برای پرورش این ماهی باید استان های مربوطه مجوز داشته باشند. در حال حاضر بیشتر پرورش این ماهی برای کاهش واردات آن است که در صورت افزایش تولید و خودکفایی می توان روی صادرات آن نیز حساب کرد.
ماهیان گرمابی در محدوده دمایی 27-20 درجه سانتیگراد بهترین رشد را دارند. بزرگترین خانواده ماهيان آب شيرين، کپورماهیان هستند. این ماهی در مقایسه با سایر گونههای پرورشی در آبهای گرم و معتدل، ارزشمندترین ماهی از لحاظ اقتصادی است و نیز ارزشهای تغذیهای فراوانی دارد؛ ازاینرو آموزش توسعه پرورش این ماهی میتواند در راستای تأمین غذای جمعیت کشور و نیز افزایش سطح معیشتی مردم مؤثر باشد.
در این شهرستان برای مقابله با بحران کم آبی و مدیریت مصرف آب و اشتغال بهتر در این حوزه، می توان از استخرهای دومنظوره نیز جهت پرورش ماهی استفاده کرد. به این صورت که در استخر، ماهی پرورش می یابد و بعد از برداشت ماهی، آب استخر به سوی زمین های کشاورزی روانه می شود. با این کار هم در مصرف آب صرفه جویی می شود و هم فضولات ماهی به عنوان کود برای محصولات کشاورزی استفاده می شوند.
در انتهای تحلیل یک لیست مزیتسنجی 50 تایی در جدول زیر ارائه شده است. این جدول مشاغل فوق را در کنار هم نشان میدهد.
مشاغل |
مزیت |
احداث نخلستان خرما |
1 |
پرورش گوسفند بومی |
2 |
کشت کلزا |
3 |
فرآوری خرما |
4 |
پرورش مرغ تخمگذار |
5 |
احداث نیروگاه خورشیدی |
6 |
احداث سردخانه |
7 |
احداث باغات مرکبات |
8 |
پرورش بز بومی |
9 |
کشت کنجد |
10 |
فرآوری گیاهان دارویی |
11 |
پرورش مرغ گوشتی |
12 |
فرآوری معادن |
13 |
سورت و بسته بندی میوه |
14 |
سفالگری |
15 |
احداث هتل |
16 |
پرورش ماهی قزل آلا |
17 |
کاشت توت فرنگی |
18 |
پرورش گاو بومی |
19 |
کشت زعفران |
20 |
فرآوری زیتون |
21 |
پرورش شترمرغ |
22 |
تولید سبد و کارتن میوه |
23 |
بسته بندی عسل |
24 |
نی پیچی |
25 |
احداث اقامتگاه بومی |
26 |
پرورش ماهی کپور |
27 |
احداث گلخانه صیفی جات |
28 |
پرورش گوسفند لری بختیاری |
29 |
کشت گندم |
30 |
فرآوری میوه |
31 |
پرورش بوقلمون |
32 |
تولید مصالح ساختمانی |
33 |
بسته بندی زعفران |
34 |
کاشت محصولات جالیزی |
35 |
پرورش گوسفند قشقایی |
36 |
کشت گیاهان دارویی مانند بابونه |
37 |
احداث کارخانه آرد |
38 |
پرورش بلدرچین |
39 |
تولید قطعات خودرو |
40 |
تولید خوراک دام |
41 |
پرورش قارچ |
42 |
پرورش گاو هلشتاین و هلشتاین دورگ |
43 |
گلخانه تولید نشا |
44 |
فرآوری سبزیجات |
45 |
پرورش کبک |
46 |
تولید مواد شوینده |
47 |
زر دوزی |
48 |
احداث رستوران بومی |
49 |
پرورش ماهی تیلاپیا |
50 |
*این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره) تهیه و تدوین شده است.