>

دهگلان

شهرستان دهگلان یکی از شهرستان‌های استان کردستان به مرکزیت شهر دهگلان است. تمامی مردم شهرستان دهگلان کرد زبانند. بیش از ۹۸٪ مردم این شهرستان سنی مذهب هستند و در تابستان سال ۱۳۸۶ با تبدیل بخش ئیلاق قروه، به شهرستان دهگلان ارتقاء یافت. از لحاظ آب و هوایی و اقلیم نیز، شهرستان سرد و کوهستانی است. جمعیت شهرستان دهگلان طبق سرشماری سال 95، برابر 64015 نفر گزارش شده‌است. شهرستان دهگلان از شمال به شهرستان‌های بیجار و دیواندره، از شرق به بخش مرکزی شهرستان قروه، از جنوب به شهرستان‌های کامیاران و سنقر و از غرب به شهرستان سنندج محدود می‌شود.

 

مزیت های منطقه

مزيت‌سنجي و اولويت‌بندي كسب‌وكارهاي موجود در هر شهرستان برمبناي يک روش تحقيق انجام مي‌شود. در اين روش تحقيق، يک شناسنامه براي هر شهرستان و يک شناسنامه براي هر كسب‌وكار تدوين مي‌شود. اين شناسنامه‌ها به عنوان ورودي به نرم‌افزار داده‌شده و خروجي نرم‌افزار هم‌پوشاني اين دو شناسنامه و تعيين مشاغل مزيت‌دار شهرستان است. اين اولويت‌بندي‌ها توسط كارشناسان و افرادخبره هر شهرستان بازبيني و اصلاح مي‌شوند. يكي از منابع تحليل همين ليست مزيت‌سنجي اصلاح‌شده‌است. يكي ديگر از منابع تحليل، مصاحبه با كارشناسان و متخصصين حوزه اشتغال هر شهرستان است. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از اين افراد مصاحبه انجام مي‌شود. اين مصاحبه‌ها پياده‌سازي و ارزيابي مي‌گردد. در صورت وجود تناقض و ابهام بين اين 3 مصاحبه و ليست مزيت‌سنجي، مصاحبه‌هاي تكميلي و حتي مصاحبه بيشتر هم صورت مي‌گيرد تا تيم تحليل به نتيجه نهايي مطلوب دست‌يابد. بنابراين خروجي هر شهرستان از تجميع مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجي حاصل مي‌شود. در ادامه تحليل شهرستان دهگلان ارائه‌شده‌است.

 

تعیین کسب‌وکارهای مزیت‌دار شهرستان

همانطوريكه در قسمت مقدمه اشاره‌شده مبناي تحليل، مصاحبه‌ها و ليست مزيت‌سنجي است. از بررسي اين دو منبع رسته‌هاي رايج و اولويت‌دار شهرستان تعيين شده‌است. مبناي اين اولويت‌بندي، فراواني و ميزان اشاره افراد كارشناس به كسب‌وكارهاي رايج در هر شهرستان و اولويتي كه اين مشاغل در ليست مزيت‌سنجي دارند، است. در هر رسته كسب‌وكارهاي رايج به ترتيب اولويت مشخص شده‌است. در تحليل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلي كه هنوز در شهرستان راه‌اندازي نشده و پتانسيل ايجاد آن‌ها در شهرستان وجوددارد، اشاره شده‌است. مزيت‌هاي شغلي به ترتيب اولويت در ادامه آورده شده‌است.

1) زراعت

2) دامداری

3) صنایع تبدیلی و تکمیلی

4) شیلات

5) باغداری

6) صنایع غذایی

7) طیور

8) خدمات

9) صنایع دستی

10) صنعت

 

· زراعت

دهگلان از آب ‌و هوای معتدل در فصل تابستان برخوردار است و به دلیل تکامل خاک و نبود شوری در آن، زمین‌های کشاورزی این منطقه حاصلخیز است و بستری برای کاشت انواع محصولات باغی و زراعی فراهم ساخته است. به‌عبارتی دهگلان قطب کشاورزی استان در برخی محصولات است. از اراضی منطقه دهگلان حدود ۱۶۰ هزار هکتار به صورت دیم زیر کشت است و همچنین بیش از ۱۸ هزار هکتار از اراضی مناطق مختلف برای کشت محصولات آبی استفاده می شود. در دهگلان بیش از ۴ هزار هکتار زمین کشاورزی زیر کشت سیب‌زمینی است. به طور میانگین از هر هکتار ۲۷ تن سیب‌زمینی برداشت می‌شود.

این میزان تولید سیب‌زمینی در شهرستان دهگلان بیانگر توانایی و ظرفیت بالای کشاورزی در این منطقه است و نکته قابل توجه برای نگهداری(سردخانه و انبار مناسب) و حمل‌ونقل، فروش و حمایت از کشاورزان است که از سوی دولت باید صورت گیرد. لازم است که دولت با حمایت‌های لازم در زمینه تسهیلات بانکی، خرید تضمینی محصول، ایجاد بازار رقابتی و... زمینه ترغیب کشاورزان به کشت بیشتر را فراهم کند.

همچنین تنظیم بازار مصرف سیب‌زمینی در دهگلان به صورت فصلی رخ می‌دهد که گاهی منجر به افزایش و کاهش قیمت آن می‌گردد. این مشکل به سایر هزینه‌های کشاورزان که شامل مراحل مختلف کاشت تا برداشت، نگهداری و انبار و ثبات بازار فروش است، دامن می‌زند. اساسی‌ترین راه‌حل این مشکلات نیز حمایت همه‌جانبه دولت از کشاورزان است که می‌تواند علاوه بر رونق بازار دست واسطه‌ها را هم از بازار محصولات کشاورزی کوتاه کند. در مورد سایر محصولات کشاورزی نیز می‌توان همین برنامه را اجرا کرد.

کشت گندم در منطقه به دو صورت دیم و آبی اجرا می شود. از آن جا که گندم یک محصول استراتژیک و مهم محسوب می شود کشت آن در هر زمانی پیشنهاد می شود. فراهم بودن بازار فروش و وجود کارخانه آرد به منظور فرآوری آن از دیگر دلایلی است که زراعت این محصول را رونق می بخشد. به همین علت پیشنهاد کشت آن داده می شود.

نخود تولیدی منطقه کردستان در کشور تبدیل به برند شده و مرغوبیت بالایی دارد. با توجه به فرهنگ مصرف ایرانیان از حبوبات و بازار فروش مناسب، قابلیت توسعه ی کشت آن در صورت وجود زمین زراعی وجود دارد.گفتنی است که این محصول به صورت دیم نیز قابلیت کشت دارد و از آن جا که بهره وری آن در حالت دیم بیشتر است می توان آن را اجرایی نمود.

کشت دانه های روغنی نظیر کلزا و در درجه ی بعدی ذرت دانه‌ای و آفتابگردان، در مزارع شهرستان دهگلان انجام می‌شود. از آن جا که امروزه با حجم زیادی از واردات دانه های روغنی به کشور مواجه هستیم و مصرف روغن از جمله نیازهای زندگی روزمره است،گسترش کشت آن مزیت دارد. در حال حاضر کنجد و گلرنگ به میزان کمتری در شهرستان کشت می شود که با توجه به جوابدهی آن قابلیت گسترش وجود دارد. بدیهی است که با افزایش سطح تولیدات می توان در مورد ایجاد واحدی در زمینه فرآوری این دانه ها صحبت نمود.

از دیگر کشت‌های قابل پیشنهاد در شهرستان دهگلان، کشت زعفران است. به دلیل این‌که عمل‌آوری و میزان درآمد زعفران نسبت به سایر محصولات مناسب‌تر است، موجب علاقه‌مندی کشاورزان به کشت این گیاه شده‌است. از این رو با آموزش‌های لازم، ارائه تسهیلات کافی و در اختیار قرار دادن پیازچه مرغوب زعفران به کشاورزان می توان این کشت را رونق داد.

شرایط شهرستان برای کشت یونجه نیز مناسب بوده و در این زمینه فروش محصول به منظور تامین علوفه دام به استان های دیگر نیز صورت می گیرد. با توجه به قیمت مناسب این محصول و نیاز دامداری ها و مجتمع های دامداری، کشت آن مزیت دارد و می تواند سود خوبی را عاید کشاورز کند.

چغندرقند به میزان محدود تری در شهرستان کشت می شود ولی شرایط اقلیمی و آب کافی برای تولید آن در دهگلان وجود دارد. به همین جهت می توان آن را توسعه داد اما باید بازار آن را نیز در نظر گرفت و در صورت وجود واحدی برای فرآوری در استان، کشت آن را انجام داد. همچنین کشت عدس نیز به صورت دیم در برخی مناطق قابلیت اجرایی شدن دارد.

 

· دامداری

به صورت کلی استان کردستان ظرفیت های مناسبی برای دامداری دارد و متناسب با شرایط آب و هوایی می توان نژادهای متفاوتی را در این منطقه پرورش داد. از آن جا که دمای هوا در این استان پایین بوده و در فصل زمستان، تعداد روزهای سرد، بالاست، باید از دام‌هایی برای پرورش استفاده کرد که با این شرایط همخوانی داشته باشند.

در این زمینه اولویت با پرورش دام سبک به صورت داشتی و پروار بندی است. به همین منظور می توان گوسفند، بز گوشتی و بز اصلاح شده ی سانن را پرورش داد. مزیتی که طرح های دامداری دارند این است که زمان سود دهی آن ها حداکثر 6 ماه بوده و در بازار فعلی از لحاظ قیمت و فروش مشکلی ندارند.لازم به ذکر است که بیشتر تسهیلات اعطا شده در این شهرستان در زمینه دامداری است.

با توجه به پوشش گیاهی منطقه و وجود گیاهان گلدار، پرورش زنبور عسل قابلیت اجرایی شدن دارد. راه اندازی این طرح با سرمایه کم و تعداد کلونی محدود نیز امکان پذیر است.با این توصیفات پیش بینی می شود که عسل مرغوب و با کیفیتی تولید شود. همچنین این محصول می تواند به عنوان سوغات شهرستان نیز مطرح شود.

در زمینه دام سنگین نیز به صورت پرورش گاو شیری می توان کار کرد. با توجه به بررسی های انجام شده گاو هایی از نژاد سیمینتال و هلندی می توانند بازدهی خوبی در شهرستان داشته باشند.

 

· صنایع تبدیلی و تکمیلی

تولید حبوبات متنوع نظیر نخود، عدس و لوبیا در شهرستان دهگلان نیازمند صنایع بسته بندی است. از آن جایی که امروزه فرهنگ استفاده از حبوبات پاک شده و آماده ی طبخ در بین مردم جا افتاده است و فروشگاه های زیادی اقدام به عرضه آن نموده اند، بسته بندی حبوبات تولیدی شهرستان به عنوان یک مزیت موفق می تواند مطرح شود. از طرفی نزدیکی شهرستان دهگلان به مرکز استان و برند بودن حبوبات تولیدی منطقه ی کردستان می تواند بحث بازار فروش را رونق ببخشد.

رونق دامداری در شهرستان و پرورش دام های سبک و سنگین نیازمند احداث کشتارگاهی برای امر کشتار و بسته بندی گوشت دام های ذبح شده است. بنابراین احداث این واحد نیز از دیگر نیازهای شهرستان است. لازم به ذکر است با احداث یک یا دو واحد کشتارگاه، ظرفیت شهرستان اشباع می‌شود.

در کنار پرورش دام، می توان صنایع تبدیلی برای محصولات حاصل از آن ایجاد کرد. ایجاد چنین واحدی علاوه بر ایجاد شغل و استفاده از پتانسیل های شهرستان می تواند زمینه را برای صادرات تولیدات فراهم کند. به همین منظور احداث واحدی برای فرآوری پوست و پشم تولیدی استان و شهرستان در این منطقه می تواند مزیت داشته باشد. رونق دامداری در کل استان کردستان نیز از دیگر دلایلی است که ایجاد چنین واحدی را می طلبد.

 

شیلات

دریاچه پشت سد سنگ سیاه و سد سورال دهگلان با توجه به وضعیت منبع آبی و شرایط فیزیکی و شیمیایی آب برای پرورش ماهی بستر بسیار مناسبی دارند. در حال حاضر نیز طرح هایی با هدف پرورش ماهیان قزل آلا در شهرستان در حال انجام است. یکی از مهمترین عوامل برای پرورش ماهیان سردآبی، کیفیت و دمای آب است. با توجه به در دسترس بودن آب شیرین و باکیفیت و سود خوبی که پرورش شیلات دارند، می توان طرح هایی در این راستا راه اندازی کرد.

اجرای روش هایی چون پرورش ماهی در قفس با توجه به اینکه در استان کردستان تجربه انجام آن وجود دارد،  در سد های نامبرده پیشنهاد مناسبی است اما به شرطی که شخص آگاهی کاملی نسبت به آن داشته باشد. از طرفی هزینه های مربوط به ایجاد قفس بالا بوده و مراقبت ویژه ای نیاز دارد. به همین جهت باید با حساسیت بیشتری به آن پرداخت.

 

        باغداری

اگر چه باغداری نسبت به زراعت به میزان کمتری در شهرستان دهگلان انجام می شود اما شرایط برای اجرای آن مساعد است.

در حال حاضر باغات انگور سیاه زیادی در شهرستان دهگلان به صورت دیم و آبی وجود دارند. مساعد بودن شرایط جوی و خاک مناسب باعث شده تا محصول مرغوبی تولید شود. به همین جهت اگر کسی بخواهد در حوزه باغداری در این شهرستان کسب و کاری راه اندازی کند، احداث باغ انگور به دلیل سوددهی بالا مناسب است.در حال حاضر روستاهای باشماق نیاز و علی آباد مشیر در این زمینه سرآمد هستند.

در خصوص احداث باغ زردآلو و آلوچه نیز شهرستان دهگلان شرایط لازم را برخوردار است و در صورت تمایل می توان آن ها را کاشت.

احداث گلخانه با توجه به سود بالایی که برای گلخانه دار دارد، در نقاطی که از خاک و آب مناسب بهره مند است پیشنهاد می شود. با توجه به عرضه خارج از فصل محصولات گلخانه ای و کیفیت بالای این تولیدات، با سرمایه گذاری مناسب می توان در این زمینه کار کرد و با افزایش تولید، زمینه را برای صادرات به استان ها و یا کشورهای دیگر فراهم نمود. در این رابطه احداث گلخانه توت فرنگی و گوجه می تواند موفق باشد.

واحد های پرورش قارچ دکمه ای و قارچ صدفی که به تازگی در سطح شهرستان راه اندازی شده و بازار فروش خوبی دارد، قابلیت توسعه و گسترش دارند. همچنین فرهنگ مصرف این دو محصول در برنامه ی غذایی خانواده ها جا افتاده و پیش بینی می شود در درجه اول مردم منطقه استقبال خوبی از آن داشته باشند.

کاشت سیب و توت فرنگی که از محصولات استراتژیک منطقه کردستان محسوب می‌شوند، در برخی نقاط شهرستان انجام شده است و برای گسترش هیچ مانعی وجود ندارد.در صورتی که فرد بخواهد در این زمینه ها فعالیت کند می تواند محصول باکیفیتی تولید کند.

صیفی جاتی نظیر خیار، گوجه و هویج نیز در شهرستان دهگلان کشت می شود و اراضی زیادی در این منطقه زیر کشت آن هاست. با عنایت به این موضوع که این محصولات از جمله نیاز روزانه مردم هستند و با افزایش سطح تولید، امکان صادرات به کشور عراق وجود دارد، می توان آن ها را توسعه داد و حتی در زمینه صنایع تبدیلی و فرآوری آن ها نیز کار کرد. هویج، محصولی است که به آب زیادی نیاز دارد و در مناطقی که آب فراوانی داشته و دارای چاه هستند، قابلیت کشت دارند.

 

· صنایع غذایی

همانگونه که پیش از این هم بیان شد، در بخش زراعت سطح زیر کشت سیب زمینی در این شهرستان بالا بوده و بالطبع این شرایط باعث می شود تا ایجاد یک واحد فرآوری در این خصوص مزیت داشته باشد. اگر چه سیب زمینی محصولی است که به صورت دائمی در سبد مصرف خانواده ها قرار دارد اما طبعا بخشی از آن مناسب فروش نبوده و برای فرآوری مناسب است. در این رابطه می توان واحد تولید چیپس، آرد و پوره سیب زمینی احداث نمود.

سطح بالای تولید گندم با کیفیت و مرغوب در مزارع شهرستان می تواند زمینه ساز تولید محصولاتی از آن شود. تولید رشته ی آشی و پلویی و ماکارونی از جمله فرآورده های گندم است که مصرف آن رایج بوده و در صورت بالا بودن کیفیت و مرغوبیت می تواند بازار فروش خوبی داشته باشد. در این راستا ایجاد واحد تولید کیک و کلوچه هم می تواند موفق باشد.

از جمله محصولات باغی باکیفیتی که در این شهرستان تولید می شود، انگور مرغوب دهگلان است. ایجاد واحدی در زمینه فرآوری انگور از جمله تولید آبمیوه و کنسانتره به دلیل وفور مواد اولیه در استان می تواند موفق باشد. بخاطر کیفیت بالای انگور محصول تولیدی نیز می تواند از لحاظ طعم مشتری پسند باشد. البته به کارگیری دانش تخصصی و تمامی نکات موردنیاز در تولید هم در این زمینه بی تاثیر نیست و می تواند در فروش محصول تاثیرگذار باشد.

فرآوری توت فرنگی نیز با توجه به مزیت مطلق استان کردستان در تولید توت فرنگی می تواند موفق باشد. با تهیه ی محصولات متنوع (مانند مربا، شهد و...) و برند سازی برای آن می توان محصولات باکیفیتی برای ارائه به بازار فروش تولید کرد.

تولید انواع لبنیات سنتی باکیفیت از جمله ماست، پنیر، کشک و... در بسته بندی مناسب و ابعاد و اندازه های متفاوت نیز می تواند در این شهرستان طرح موفقی باشد. امروزه گرایش اکثر افراد به سمت استفاده از تولیدات محلی و سنتی بوده که حاوی مواد نگهدارنده نباشد. نزدیکی به شهرستان سنندج که مرکز استان است می تواند فروش را رونق بخشد.

باتوجه به کشت گسترده خیار در منطقه و عدم وجود کارگاه های مناسب، در مورد بسته بندی ترشیجات و خیارشور تولیدی، امکان موفقیت وجود دارد. لازم به ذکر است که اگر مجوز سازمان بهداشت برای محصولات تولیدی اخذ گردد برای مشتری اطمینان خاطر حاصل شده و میزان فروش افزایش می یابد.

تولید سوسیس و کالباس از دیگر طرح هایی است که به خاطر رونق دامداری در دهگلان پیشنهاد می شود.

 

· طیور

در حال حاضر در سطح شهرستان دهگلان مرغداری های زیادی در زمینه پرورش مرغ گوشتی و مرغ تخمگذار صنعتی فعالیت می کنند. اگر چه در این زمینه ظرفیت شهرستان به حد اشباع رسیده و دیگر نیازی در این رابطه حس نمی شود اما می توان در مورد ماکیان طرح هایی را راه اندازی کرد. هم اكنون چهار واحد پرورش شترمرغ با ظرفيت 141 مولد در سال در شهرستان هاي دهگلان و بيجار فعال هستند كه تا 200 قطعه نيز ظرفيت پرورش دارند. با توجه به نتیجه ی مطلوبی که پرورش این پرنده در دهگلان داشته است، ظرفیت برای گسترش وجود دارد و می توان در این راستا باز هم واحدهای پرورشی راه اندازی نمود.

پرورش کبک، بلدرچین و بوقلمون نیز در شهرستان می تواند مزیت موفقی باشد. این کار در حال حاضر در منازل روستایی بلدستی و کروندان و به تعداد قطعات محدود و کم در حال انجام است و مشکلی برای افزایش تعداد قطعات ندارند. به همین دلیل از جمله پیشنهادات در حوزه طیور است.

 

· خدمات

از جمله مشاغل خدماتی که در شهرستان دهگلان نیاز است و با توجه به بررسی های انجام شده قابلیت ایجاد دارند، تعمیرات مبلمان است. امروزه بیشتر افراد در منازل، دفاتر و ادارات از مبلمان برای نشستن استفاده می کنند.بدیهی است که پس از گذشت مدت زمانی، در اثر استفاده ی زیاد، این مبلمان فرسوده می شوند و نیاز به تعمیر دارند. به همین دلیل نیاز به تخصص در زمینه تعمیرات مبلمان احساس می شود.

یکی از مزیت‌های شهرستان، راه‌اندازی رستوران و فست فود است. اگر این واحدها با اصول، احداث شوند و غذای با کیفیتی ارائه کنند، مورد استقبال مردم قرار می‌گیرد.

بیشتر مردمان ساکن غرب کشور، از اقوام شریف کرد هستند که به لحاظ پوشش، مقید به استفاده از لباس های محلی منطقه خود هستند و در مراسمات رسمی خود نیز از این لباس ها استفاده می کنند. از طرفی استان کردستان هم مرز با کشور عراق بوده که بخشی از آن کشور نیز تشکیل شده از کرد زبانان است. همین دلایل کافی است تا ایجاد واحدی در زمینه تولید لباس های کردی در منطقه جوابگو باشد و با سرمایه گذاری در این قسمت بتوان موفق بود.

 

· صنایع دستی

گیوه یا کلاش بخشی از پوشش سنتی کردهاست که از هزاران سال قبل از سوی این مردم مورد استفاده قرار می‌گرفته و هنوز هم استفاده می‌شود. نخ، چرم و هنر دست زنان کرد، گیوه را می‌سازد. زنان این دیار از دوران کودکی گیوه‌بافی را از مادران خود یاد می‌گیرند و در بقیه عمر در بیشتر اوقات فراغت گیوه می‌بافند.

در حال حاضر صادرات این گیوه ها به کردستان عراق صورت می گیرد و سودآوری خوبی برای بافنده دارد. هر جفت گیوه در کشور به پول ملی معادل با 500-400 هزار تومان فروخته می شود.رونق این حرفه علاوه بر افزایش سطح صادرات می تواند موجب عدم فراموشی این هنر بی نظیر گردد. به همین جهت می توان در این زمینه اقداماتی انجام داد.

 

· صنعت

شهرستان دهگلان به لحاظ نزدیکی به شهرستان سنندج که مرکز استان است، صنایع کوچک و بزرگ زیادی را در خود جای داده است و به قولی، صنعتی ترین شهر استان به حساب می آید.

از جمله واحدهای فعال در شهرستان می توان به کارخانه تولید فوم، واحد تولید خیارشور، تولید پوشاک رولان، خوراک دام و طیور، برش سنگ، جک روغنی، تولید ظروف یکبار مصرف، تولید کاشی و سرامیک، کارخانه لبنیات لبن دوش، لبنیات بسرین، تولید کیک و کلوچه، تولید کابل برق، تولید لوله های پلی اتیلن، تولید UPVC و کارخانه لاستیک بارز اشاره نمود.

در ادامه تحليل، مشاغل در 9 رسته، ذيل سه حوزه كشاورزي، صنعت و خدماتي دسته‌بندي شده‌است. در هريک از اين رسته‌ها عناوين شغلي، بر اساس مزيت راه‌اندازي، از شماره 1 تا 3 اولويت‌بندي شده‌اند(مزیت‌ها براساس اهمیت رسته‌ها و تعداد مشاغل پیشنهادی در هر رسته، شماره گذاری شده اند.).

 

 

 

خدمات

صنایع

کشاورزی

خدمات

صنایع دستی

صنایع غذایی

صنایع تبدیلی و تکمیلی

طیور

باغداری

شیلات

دامداری

زراعت

ردیف

تعمیرات مبلمان

(1)

گیوه بافی

(1)

فرآوری سیب زمینی

(1)

بسته بندی حبوبات

(1)

پرورش شترمرغ

(1)

احداث باغ انگور

(1)

پرورش ماهیان سردآبی

(1)

پرورش گوسفند

(1)

کشت سیب زمینی

(1)

1

فست فود و رستوران

(2)

تهیه رشته آشی و پلویی

(2)

احداث کشتارگاه دام

(1)

پرورش کبک

(2)

احداث باغ زردآلو

(2)

پرورش ماهی در قفس

(2)

بز گوشتی

(1)

کشت گندم

(1)

2

تولید لباس کردی

(2)

تولید کیک و کلوچه

(2)

فرآوری پوست و پشم دام (2)

پرورش بوقلمون

(2)

احداث باغ آلوچه

(2)

پرورش بز سانن

(2)

کشت نخود

(1)

3

فرآوری انگور

(2)

پرورش بلدرچین

(3)

احداث گلخانه توت فرنگی و گوجه

(2)

پرورش زنبور عسل

(2)

کشت کلزا

(2)

4

فرآوری توت فرنگی

(2)

پرورش قارچ دکمه ای

(3)

پرورش گاو

(2)

کشت ذرت دانه ای

(2)

5

تولید لبنیات (2)

پرورش قارچ صدفی

(3)

کشت آفتابگردان

(2)

6

تولید و بسته بندی ترشیجات و خیارشور (3)

احداث باغ سیب

(3)

کشت کنجد

(2)

7

تولید سوسیس و کالباس (3)

احداث باغ توت فرنگی

(3)

کشت گلرنگ

(2)

8

کاشت صیفی جات

(3)

کشت زعفران

(2)

9

کاشت هویج

(3)

کشت یونجه

(2)

10

کشت چغندرقند

(3)

11

کشت عدس

(3)

12

راهنما:

(1): مزیت‌هایی که در اولویت اول قرار دارند. (2): مزیت‌هایی که در اولویت دوم قرار دارند. (3): مزیت‌هایی که در اولویت سوم قرار دارند. در انتهای تحلیل یک لیست مزیت‌سنجی 46 تایی در جدول زیر ارائه‌شده‌است. این جدول مشاغل فوق را در کنارهم نشان می‌دهد.

شغل

مزیت

کشت سیب زمینی

1

کشت گندم

2

پرورش گوسفند

3

کشت نخود

4

بز گوشتی

5

پرورش ماهیان سردآبی

6

احداث باغ انگور

7

پرورش شترمرغ

8

بسته بندی حبوبات

9

فرآوری سیب زمینی

10

کشت کلزا

11

پرورش زنبور عسل

12

احداث کشتارگاه

13

کشت ذرت دانه ای

14

پرورش بز سانن

15

کشت آفتابگردان

16

پرورش گاو

17

احداث باغ زردآلو

18

کشت کنجد

19

پرورش ماهی در قفس

20

کشت گلرنگ

21

احداث باغ آلوچه

22

احدث گلخانه

23

کشت زعفران

24

پرورش کبک

25

گیوه بافی

26

کاشت یونجه

27

پرورش بوقلمون

28

تهیه رشته آشی و پلویی

29

تعمیرات مبلمان

30

فرآوری پوست و پشم دام

31

راه اندازی رستوران و فست فود

32

کاشت صیفی جات

33

پرورش قارچ دکمه ای

34

تولید کیک و کلوچه

35

فرآوری انگور

36

کاشت هویج

37

فرآوری توت فرنگی

38

بسته بندی ترشیجات و خیارشور

39

پرورش بلدرچین

40

احداث باغ سیب

41

پرورش قارچ صدفی

42

کشت عدس

43

احداث باغ توت فرنگی

44

کشت چغندرقند

45

تولید لباس کردی

46

* این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره)تهیه و تدوین شده است.