۴۸۱ میلیارد تومان موز در سال 96 وارد کشور شد


با وجود پتانسیل بالای کشور در زمینه تولید موز، طبق آمار تجارت خارجی در دوازده ماه سال گذشته بالغ بر ۴۸۱ میلیارد و ۸۸۸ میلیون و ۳۴۰ هزار تومان صرف واردات موز به کشور شده است.


به گزارش «میدون»، موز میوه ای گرمسیری که در عرض های 30 درجه شمالی و جنوبی جهان کشت و پرورش می یابد. این میوه مخصوص مناطق گرم و مرطوب جهان است بطوریکه در نواحی با دمای 10 تا 40 درجه و متوسط دمایی 27 درجه به خوبی رشد می کند. در دمای بیش از 35 درجه و کمتر از 20 درجه رشد موز کاهش می یابد.

صفر فیزیولوژیک موز حدود 11 درجه سانتیگراد است. دمای پایین تر از 10 درجه سبب شوک دمایی به گیاه شده و می تواند سبب از بین رفتن آن می گردد. البته برای ارقام مقاوم به سرما دمای 2 تا 3 درجه بحرانی حساب می شوند و دماهای زیر صفر کشنده بشمار می آیند. بهترین دما برای ایجاد برگ های جدید 30 درجه، برای رشد ساقه 26 تا 28 درجه و برای رشد و نمو میوه حدود 29 درجه می باشد.  

موز به رطوبت نسبی هوا بیش از سایر درختان گرمسیری نیاز دارد. رطوبت نسبی مناسب جهت رشد موز 75 تا 85 درصد و کمترین میزان رطوبت نسبی قابل تحمل برای موز 45 درصد می باشد. موز در نواحی هم سطح دریا تا ارتفاع 1500 متر در نواحی گرمسیری رشد مناسبی دارد.

وزش باد شدید به دلیل پاره کردن برگ ها، شکستن ساقه و از ریشه درآوردن گیاه، یکی از محدودیت های کشت موز بخصوص برای ارقام پابلند است. برای ارقام پابلند سرعت باد نبایستی بیش از 40 کیلومتر در ساعت و برای ارقام پاکوتاه نبایستی بیش از 70 کیلومتر بر ساعت باشد. 

موز به رطوبت و نور کافی خورشید (علی رغم مقاوم بودن به 50% سایه) نیز نیاز دارد. مناطق جنوبی بلوچستان ایران یکی از مهمترین مناطق مستعد پرورش موز محسوب می شوند چراکه  نور، رطوبت و گرمای کافی در این مناطق به خوبی وجود دارد.

طبق آخرین آمار سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، کشورهای هند، اوگاندا، چین، فیلیپین و اکوادور از جمله عمده ترین صادرکنندگان این محصول در جهان هستند و حدود 40 درصد از موز جهان در این پنج کشور تولید می شودو

در ایران نیز کشت و پرورش موز در نواحی جنوبی استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کرمان انجام می گیرد. البته کشت و کار گلخانه ای موز چندین سال قبل در مناطق شمالی کشور و جنوب استان کرمان نیز گسترش پیدا کرد که متاسفانه به دلیل مشکلات متعدد (عدم رقابت قیمت با موزهای وارداتی، عدم تسهیلات لازم برای توسعه گلخانه ها، عدم تخصص کافی در کشت گلخانه ای این محصول و غیره) با عدم استقبال گلخانه داران این منطقه روبرو گردید.

طبق آمار تجارت خارجی کشور در سال 96 بالغ بر 148 هزار و 546 تن موز از گمرکات مختلف به کشور وارد شده است. بر این اساس در 12 ماه سال گذشته بالغ بر 481 میلیارد و 888 میلیون و 340 هزار تومان معادل 192 میلیون و 951 هزار و 466 دلار صرف واردات موز به کشور شده است.

گفتنی است این میوه گرمسیری در سال 96 از کشورهای اکوادور، هند، فیلیپین، ترکیه، امارات و سریلانکا به کشور ایران وارد شده است.

انتهای پیام/

نظرات (0)

ثبت نظر جدید

logo-samandehi