رعایت اصول کشاورزی و افزایش تولید کیوی


برداشت اقتصادی کیوی معمولاً از سال پنجم به بعد شروع می‌شود و میانگین عملکرد کیوی در هر هکتار از باغات ایران، حدود 40 تن بوده اما با رعایت اصول کشاورزی و داربستی نمودن درختان و استفاده از رقم مناسب، میزان عملکرد تا 70 تن افزایش می‌یابد.


کیوی مقاوم به سرما

کشت کیوی در ایران با توجه به نیاز آب‌وهوایی خاصی که دارد، فقط در سه استان شمالی گیلان، مازندران و گلستان کشت می‌شود. با در نظر گرفتن سرمازدگی زمستانه، بسیاری از محصولات باغی کشاورزان این منطقه از بین می‌رود اما کشت کیوی از این قاعده مستثنا بوده و مقاومت بیشتری نسبت سرما و همچنین آفات و بیماری‌ها دارد. به همین علت این محصول با داشتن بازار مناسب، یک میوه استراتژیک محسوب می‌شود.

 

راندمان تولید بهتر با رعایت اصول کشت

کاشت درخت کیوی به صورت سنتی علاوه بر تولید کمتر میوه، درخت‌ها بیشتر دچار بیماری و آفات شده و آب بیشتری برای آبیاری مصرف می‌شود. اما با توجه به مدل پیشنهادی کاشت توسط کارشناسان «میدون»، علاوه بر افزایش چند تنی میزان تولید در هر هکتار، میزان آب مصرفی نیز به‌شدت کاهش‌یافته و همچنین با توجه به کشت داربستی، تاک‌ها با برخورداری از هواخوری مناسب، دچار آفات و بیماری‌ها نمی‌شوند.

کلیاتی از تولید کیوی

پس از آماده‌سازی زمین و مشخص نمودن محل کاشت و خرید نهال مناسب از مراکز معتبر، نهال‌ها کشت می‌شود و تاک‌ها را بایستی با استفاده از سیم‌های گالوانیزه و پایه‌های فلزی تربیت و هدایت نمود تا با افزایش ارتفاع آن‌ها و افزایش میزان هواخوری، میزان آفات و بیماری‌ها را کاهش داد و از مصرف سم و آفت‌کش پرهیز کرد. در مرحله برداشت کیوی نیز بایستی دقت نمود که آسیبی به میوه وارد نشود، زیرا باعث افزایش فسادپذیری محصول شده و کیفیت آن را کاهش می‌دهد. درنهایت باردهی درختان کیوی از سال سوم آغاز شده و در سال پنجم به باردهی اقتصادی خواهند رسید.

هزینه و درآمدها

در کل حدوداً با 138 میلیون تومان می‌توان باغ کیوی را به محصول رساند.

برای کاشت کیوی در سطح یک هکتار با حدود 126 میلیون تومان سرمایه ثابت و حدود 23 میلیون تومان هزینه جاری و در کل حدوداً با 138 میلیون تومان (بدون در نظر گرفتن هزینه خرید یا اجاره زمین)، می‌توان باغ کیوی با مساحت یک هکتار را به محصول رساند. به‌طور میانگین از سال پنجم سالانه 70 تن کیوی تولید می‌شود و در صورت فروش مناسب، سالانه حدود 255 میلیون تومان سود ویژه، نصیب کشاورز خواهد شد.

ریسک‌های پیش رو در ...

شروع به هر کسب‌وکاری علاوه بر مزیت‌ها، مشکلات خاصی دارد که در تولید کیوی مواردی شامل؛ نبود سردخانه کافی جهت انبارداری و بالا بودن حق اجاره‌ بها بابت ماندگاری محصول در سردخانه، کمبود صنایع تبدیلی، شپشک توت، حضور دلالان و... را می‌توان نام برد که هر تولیدکننده موفقی با در نظر گرفتن تمامی جوانب کار و راه‌حل‌های ارائه‌شده از سوی مشاوران میدون، می‌تواند با ریسک کمتری وارد کار تولیدی مورد نظر ‌شود.

 

یک توصیه کارشناسانه

بر اساس مطالعات میدانی صورت گرفته از سوی سامانه میدون و سؤالات صورت گرفته از کشاورزان، استفاده از کود شیمیایی تا قبل از باردهی درختان کیوی توصیه نمی‌شود و از سال پنجم که باردهی اقتصادی درختان شروع می‌شود، استفاده از 600 گرم پتاس، 600 گرم سولفات آمونیوم و 500 گرم سوپر فسفات تریپل پیشنهاد می‌گردد، که البته این مقدار مصرف کاملاً بستگی به بررسی‌های خاک دارد و بر اساس آن می‌تواند تغییر نماید.

 

بادشکن یک محافظ مناسب برای حفظ درختان کیوی

وزش بادهای شدید یکی از عوامل محدودکننده تولید و پرورش کیوی است و با توجه به ترد بودن شاخه‌ها، موجب بروز خسارت سنگینی به تاج گیاه می‌شود که با ریزش گل‌ها و میوه‌ها و همچنین سایش شدید در سطح میوه‌ها همراه است. بنابراین در حاشیه باغ‌های کیوی، به‌ویژه در مناطق بادخیز که سرعت باد در بهار تا 30 کیلومتر در ساعت می‌رسد، درختانی به عناون بادشکن کشت می‌شود که با توجه به توصیه کارشناسان میدون و دوره‌های آموزشی ارائه شده در این سایت، بهتر است کشت درختان بادشکن دو تا سه سال قبل از غرس نهال‌های اصلی باغ انجام شود. البته مطلوب‌ترین درختان برای ایجاد بادشکن در شمال ایران گونه‌هایی هستند که پر رشد بوده و تاجی بلند و کشیده داشته باشند و درعین‌حال استحکام فیزیکی تنه آن‌ها نیز زیاد بوده و میزبان آفات و بیماری‌های زیادی نیز نباشند. عدم گلدهی درختان بادشکن در زمان گل‌دهی درختان کیوی یکی از شرط‌های اساسی برای انتخاب نوع درخت می‌باشد. با این اوصاف می‌توان درختان همیشه‌سبز مانند سروها و کاج‌ها را برای این منظور مناسب دانست.

پست های مرتبط

نظرات (0)

ثبت نظر جدید

logo-samandehi