>

شهریار

شهرستان شهریار به مرکزیت شهر شهریار در غرب استان تهران قرار گرفته است. این شهرستان با جمعیتی بالغ بر ۷۴۴٬۲۱۰ نفر دوازدهمین شهرستان پرجمعیت ایران محسوب می‌شود. شهرستان شهریار از شمال و شمال شرق با شهرستان کرج، قدس و تهران، از شرق و جنوب شرق با شهرستان اسلامشهر و بهارستان، از جنوب با شهرستان رباط کریم و از غرب با شهرستان ملارد همسایه است. این شهرستان دارای اقلیم آب و هوایی معتدل می‌باشد.

مزیت های منطقه

تعیین کسب و کارهای مزیت‌دار شهرستان

مبنای اولویت‌بندی زیر، فراوانی و میزان اشاره افراد کارشناس به کسب‌وکارهای رایج در هر شهرستان و اولویتی که این مشاغل در لیست مزیت‌سنجی است. در هر رسته کسب‌وکارهای رایج به ترتیب اولویت مشخص شده‌است. در تحلیل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلی که هنوز در شهرستان راه‌اندازی نشده و پتانسیل ایجاد آن‌ها در شهرستان وجوددارد، اشاره شده‌است. مزیت‌های شغلی به ترتیب اولویت در ادامه آورده شده‌است.

  1. باغداری

  2. دامداری

  3. صنعت

  4. طیور

  5. صنایع غذایی

  6. صنایع تبدیلی و تکمیلی

  7. زراعت

  8. شیلات

  9. صنایع دستی

  10. خدمات

  • باغداری

باغداری یکی از مشاغل موجود در شهرستان شهریار است که قابلیت توسعه دارد. افزایش باغداری، علاوه‌بر اشتغالزایی، به اقتصاد و فضای کسب و کار شهرستان رونق می‌بخشد. کشاورزی و ازجمله باغبانی در توسعه ملی و افزایش رفاه عمومی، فقرزدایی، تنوع بخشیدن و پایدار کردن الگوی توسعه شهری، توزیع درآمد و عدالت اجتماعی موثر است.

پرورش انگور:

زیبایی، تنوع رنگ، طعم و مزه، ارزش غذایی، خواص دارویی و وجود فرآورده‌‌های تبدیلی چون کشمش، شیره انگور، روغن هسته انگور، کنسانتره، آب انگور، سرکه، آبغوره، دارو‌های تقویتی و مواد آرایشی ‌بهداشتی، همچنین توصیه‌‌های دینی و مذهبی، انگور را به یک میوه استثنایی و بی‌نظیر تبدیل کرده است؛ بنابراین در بین مردم طرفداران زیادی دارد و بازار مصرف این محصول به صورت محصولات فراوری شده و تازه خوری فراهم است. پرورش انگور علاوه بر اشتغال‌زایی، یکی از محصولات ارزآور کشور است و می‌تواند در توسعه صادرات غیرنفتی در بخش کشاورزی، سهم بسزایی داشته باشد.

پرورش سیب:

سیب میوه بسیار مهمی است و نسبت به سایر میوه های درختی خاصیت ماندگاری زیادی دارد؛ بنابراین مدت زیادی می تواند انبار شود. درختان سیب نسبتاً به شرایط خاک بی‌تفاوت هستند و در دامنه گسترده‌ای از مقادیر PH و سطوح حاصلخیزی رشد می کنند. این درختان حتماً باید در مقابل باد مراقبت شده و نباید در مناطق پست که در معرض آخرین سرماهای بهاری می باشند کاشته شوند.

کاشت گردو:

کاشت گردو از جمله مشاغل مزیت‌دار شهرستان در حوزه باغداری است. گردو، درختی چندساله و مقاوم است که پس از رشد کامل، هر درخت تا 18 کیلوگرم تولید محصول خواهد داشت. محصول نهایی این درخت قیمت بالایی دارد که هم در داخل کشور طرفداران زیادی داشته و هم قابلیت صادرات دارد. در صورت احداث باغ گردو، تا سال های سال نیاز به سرمایه گذاری و کشت دوباره وجود ندارد، زیرا درخت گردو دارای عمر طولانی است و تا ده‌ها سال قابلیت برداشت دارد. میوه گردو هم جزء معدود میوه هایی است که هیچ گونه نیازی به هزینه انبار در سردخانه ندارد و به دلیل ماندگاری طولانی، می‌تواند چند ماه و حتی چند سال مورد مصرف قرار گیرد. در ضمن چوب درخت گردو هم برای منبت کاری، خراطی و کنده کاری، ساخت مجسمه و اشیاء دکوری، ساخت آلات موسیقی و همچنین در دکوراسیون داخلی منزل و ساخت روکش های چوب بسیار پرکاربرد است. این چوب نیمه سنگین و نیمه سخت بوده و مقاومت مناسبی در برابر فشار، خمش، رطوبت و کشش دارد.

پرورش قارچ:

پرورش قارچ در شهرستان به صورت خانگی در حال انجام است و افزایش تولید آن مزیت دارد. میزان مصرف قارچ در سال های اخیر رشد خوبی داشته و سرانه مصرف بالا رفته است. مشتری داشتن این محصول از یک سو و غنی از پروتئین و ویتامین بودن آن از سوی دیگر، باعث شده که جایگزین مناسبی برای گوشت باشد. پرورش قارچ از شغل هایی است که می توان با سرمایه اولیه کم و محیط کوچک شروع کرد. یک دوره کامل پرورش قارچ 60 روز طول می کشد که قابلیت کاهش به 35 روز را دارد

خرمالو، گوجه سبز، آلبالو، زردآلو، آلو و گیلاس از جمله محصولاتی هستند که به دلیل سازگاری با شرایط شهرستان و تولید محصولات با کیفیت، قابل کشت می‌باشند.

احداث گلخانه:

گلخانه داری از جمله کسب و کار هایی است که در حال حاضر انجام می‌شود و با توجه به سازگاری با شرایط شهرستان، قابلیت توسعه و سرمایه گذاری را دارد. گلخانه های فعال در این شهرستان بیشتر صیفی جاتی مانند خیار، گوجه و همچنین گل و گیاه زینتی را پرورش می‌دهند. البته استقبال از گلخانه گل و گیاه زینتی کمتر است؛ لذا در اولویت های بعدی قرار می‌گیرد. همچنین کاشت صیفی‌جات و سبزیجات در فضای آزاد نیز انجام می‌شود و قابلیت توسعه دارد.

  • دامداری

دامداری به عنوان یکی از حوزه های بخش کشاورزی، در سطح گسترده ای در شهرستان شهریار انجام می شود و در نتیجه انجام این حرفه، سود اقتصادی خوبی را نیز نصیب مردم این منطقه کرده است. از آن جایی که حوزه دامداری با یکی از مهم ترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و خصوصا منابع پروتئینی مرتبط می‌باشد، توجه به آن امری ضروری است. فعالیت در این حوزه شغلی و افزایش بهره وری در آن، می تواند عاملی برای توسعه صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی در این شهرستان محسوب شود.

در شهرستان شهریار فعالیت در زمینه پرورش دام‌های سنگین نسبت به دام های سبک بیشتر است و علاوه بر اینکه به صورت سنتی این فعالیت انجام می شود؛ واحد های صنعتی و نیمه صنعتی نیز فعال هستند.

پرورش دام سنگین:

از جمله دام‌های سنگینی که در شهرستان پرورش داده می‌شود می‌توان به گاوهای بومی، دورگ و هلشتاین اشاره کرد که پرورش آن‌ها در شهریار مزیت دارد. امروزه به منظور بهره برداری بهینه از دام سنگین، از گاو های دورگ استفاده می‌شود. این دام‌ها، حاصل تلقیح نژاد اصلی و نژاد بومی هستند. گوساله ای که از طریق آمیخته گری متولد می شود هم برخی خصوصیات ارثی گاو نر اصیل و هم برخی خصوصیات ارثی گاو ماده بومی را دارا است. در نسل های بعدی به تدریج صفات منتقل شده از گاو های اصیل در گوساله ها ظاهر می شود و تولیدات شیر و گوشت اغلب آنها نیز به نحو قابل توجهی بیشتر می شود. گاو هلشتاین که به نام هولشتاین هم شناخته می شود جزء سنگین وزن ترین گاوهای شیری در جهان است. این نژاد که از نظر تولید شیر بهترین نژاد در میان گاوهای شیری است حدودا ۷۲۴۰ لیتر شیر در سال تولید می کند. درصد چربی این شیر 65/3 درصد  و درصد پروتئین آن ۳ درصد است.

پرورش دام سبک:

پرورش دام های سبک معمولا به صورت سنتی انجام می شود. دام های سبک پرورش داده شده در این شهرستان از نژاد های بومی، شال، بختیاری و مهربان هستند. پرورش همه این دام ها به دلیل همخوانی با شرایط محیطی و وجود مراتع کافی مزیت دارد.

  • گوسفندان نژاد شال دارای گوشت مرغوبی هستند و تولید شیر خوب و باکیفیتی دارند از این رو در دسته ی گوشتی- شیری تقسیم‌بندی می‌شوند. با توجه به خصوصیات ظاهری و فیزیولوژیکی نژاد شال، این گوسفند برای زیست در محیط‌های معتدل و کوهستانی مناسب است و می توان نسبت به پرورش آن اقدام نمود.

  • گوسفند لری بختیاری گونه‌ای از نژادهای گوسفندان ایرانی است که در مناطق لرنشین و به خصوص منطقه‌ی چهارمحال و بختیاری پرورش داده می‌شود. به طور کلی این گوسفند را در دسته گوسفندان گوشتی قرار می‌دهند. تمایز گوسفند لری بختیاری نسبت به دیگر نژادهای گوسفندان ایرانی در این است که در پشت دست و پا، حتی جلوی پوزه، دور چشم ها و روی گوش های آن لکه هایی به رنگ قهوه ای تیره یا مشکی دیده می شود.  

  • گوسفند نژاد مهربان، بومی بخش وسیعی از استان همدان و قسمت‌های هم‌مرز بین استان‌های زنجان و کردستان ‌است. این گوسفند گوشتی است، همچنین می تواند شیردهی خوبی داشته باشد. گوسفند نژاد مهربان با شاخصه هایی نظیر کم توقع بودن نسبت به غذا، تحمل در برابر کم آبی و گرسنگی، مقاومت در برابر امراض و آفات منطقه، راهپیمایی های طولانی در کوه و دشت، ضریب تبدیل غذایی بالا، سازگاری با شرایط آب و هوایی سرد و سخت زمستان، از جمله گزینه های پیشنهادی برای پرورش می‌باشد.

به طورکلی بز به‌عنوان یک حیوان اهلی نشخوارکننده جهت تولید شیر و گوشت در مناطق مختلف پرورش داده می‌شود. جثه کوچک، کم توقع بودن و مقاومت در برابر بیماری‌ها و شرایط سخت محیطی، باعث شده تا بز به‌عنوان حیوانی محبوب در بین دامداران تلقی شود. در نقاط مختلف از این حیوان علاوه بر تولید شیر و گوشت، جهت تولید پوست و الیاف مویی نیز استفاده می‌شود. پرورش بز نیز به میزان کمی در حال انجام است و بزهای موجود غالبا از نوع بومی یا پاکستانی هستند. طبق بررسی‌های صورت گرفته فعالیت در زمینه پرورش بز مزیت دارد که در اولویت‌های آخر این حوزه قرار می‌گیرد.

پرورش زنبور عسل:

زنبورداری از جمله مشاغلی است که در شهرستان شهریار به دلیل داشتن اقلیم سرد و کوهستانی مزیت دارد. به صورت کلی پرورش زنبور عسل از جمله مشاغلی است که می تواند سود خوبی به همراه داشته باشد. باردهی گل ها و میوه ها با گرده افشانی توسط زنبور عسل افزایش می یابد. این مسئله باعث شده ارزش اقتصادی پرورش زنبور عسل بسیار بیشتر از ارزش ریالی حاصل از تولید عسل باشد. در طی فرآیند پرورش و نگهداری زنبورعسل، با ازدیاد کندوها می توان به فروش کندو نیز فکر کرد و به سود خوبی دست یافت. در ضمن محصول مزرعه پرورش زنبور عسل صرفاً کندو و عسل نیست، بلکه موم، زهر و ژل آن نیز قابلیت فروش دارد؛ بنابراین توسعه این فعالیت صرفه اقتصادی خوبی به دنبال دارد.

  • صنعت

مشاغل صنعتی از مهم ترین عوامل توسعه اقتصادی کشور است. اما در کشور ما آن گونه که باید به آن توجه نشده است و لازم است از پتانسیل های هر شهرستان در این حوزه برای پیشرفت اقتصادی کشور استفاده شود. در شهرستان شهریار، تعدادی واحد صنعتی در زمینه های مختلف وجود دارد اما پتانسیل های شهرستان نشان دهنده این موضوع است که همچنان برای ایجاد واحدهای صنعتی جدید ظرفیت وجود دارد.

در این شهرستان تعدادی معدن در زمینه تولید گچ، شن و ماسه، سنگ و ... وجود دارد و فراوری معادن ازجمله ظرفیت‌های مهم اقتصادی منطقه است که فعال سازی کامل آن‌ها با در نظر داشتن اصول زیست‌محیطی می‌تواند نقش مهمی درتوسعه درآمدهای اقتصادی شهرستان شهریار و همچنین سرعت یافتن روند تولید و اشتغال استان داشته باشد.

تولید مصنوعات چوبی مانند مبل و کابینت در شهرستان جایگاه ویژه ای دارد و با توجه به تقاضای زیاد این محصولات، می توان جهت احداث کارگاه در این زمینه سرمایه گذاری کرد.

باتوجه به اینکه تولید پوشاک و کفش در شهرستان انجام می‌شود و زمینه صادرات آن به شهرستان‌های مجاور فراهم است، فعالیت در این زمینه مزیت دارد.

مشاغلی مانند تولید قطعات خودرو و ظروف یکبارمصرف نیز زیر ساخت های توسعه را دارند.

تولید مصالح ساختمانی نیز از جمله پیشنهاداتی است که به دلیل رونق ساخت و ساز در شهرستان، پتانسیل های سوددهی را دارد.

کارگاه های فعال شهرستان عبارتند از: کابینت سازی و تولیدMDF، تولید ظروف یکبار مصرف، تولید انواع مصالح ساختمانی و تولیدی پوشاک.

  • طیور

پرورش طیور یکی از مشاغل سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار است و سود سرشاری دارد.

گوشت بوقلمون:

گوشت بوقلمون دارای خواص غذائی ویژه ای است، محدودیت مصرف خاصی نیز ندارد و می تواند جایگزین مناسبی برای گوشت قرمز علی الخصوص در بیمارانی که مصرف گوشت قرمز برای آنها با محدودیت هایی همراه است، مطرح گردد. از دیگر امتیازات گوشت بوقلمون وجود هر دو نوع گوشت سفید و قرمز در یک لاشه است. گوشت سفید 65 درصد و گوشت قرمز 35 درصد وزن یک لاشه 8 کیلوئی را تشکیل می دهد. تولید بوقلمون گوشتی به دلیل به صرفه بودن تولید، در دسترس بودن نهاده‌های مصرفی بوقلمون، نیاز بازار داخلی و نیز امکان انجام صادرات به کشورهای منطقه حائز اهمیت است.

شترمرغ:

شترمرغ در گروه پرندگان طبقه بندی شده و گوشت آن جزء گوشت‌های قرمز محسوب می‌شود که نسبت به دیگر گوشت‌های قرمز کم چرب‌تر و سالم‌تر است به طوری که ۹۰ درصد آن قابلیت هضم داشته و بعد از گوشت ماهی در رتبه دوم قرار دارد. پوست این پرنده از بهترین نوع چرم بوده، مقاومتش3 برابر چرم گاو است، ظرافت خاصی دارد و در تولید کیف و کفش با قیمت بالا به کار می رود. علاوه بر آن، از پر و تخم شترمرغ، ناخن و قرنیه چشم آن برای مصارف صنعتی، دارویی، زینتی و نیز تولید نخ بخیه استفاده می شود. همچنین با استفاده از پوکه تخم این پرنده در زمینه صنایع دستی و خلق آثار هنری، می توان اشتغال زایی کرد.

بلدرچین:

بلدرچین پرنده ای با جثه کوچک، در برابر بسیاری از بیماری ها مقاوم است. پرورش بلدرچین به دلیل هزینه های جاری پایین، اشباع نبودن بازار فروش، کوتاه بودن دوره پرورش(40 روز) و عدم پرورش انحصاری توسط شرکت های بزرگ دارای مزیت است. محصولات این پرنده شامل گوشت، تخم بلدرچین و کود است. گوشت و تخم این پرنده دارای ارزش غذایی و دارویی و همچنین سرشار از پروتئین است.

همچنین تعدادی مرغداری صنعتی در شهرستان در زمینه پرورش مرغ گوشتی و مرغ تخمگذار فعال هستند و قابلیت گسترش دارند.

پرورش مرغ تخمگذار:

پرورش مرغ تخمگذار علاوه براینکه به تامین منابع غذایی طبیعی و رونق تولید کمک می کند نقش به‌سزایی در امر اشتغالزایی، بهبود وضع اقتصادی و خودکفایی در تولید محصول ارگانیک و طبیعی ایفا می‌کند. در صورتی که شخص بخواهد مشغول به پرورش مرغ تخم‌گذار به صورت محدود شود نیاز به تکنولوژی پرهزینه‌ای ندارد و با بهره گیری از امکانات کم و موجود در روستا یا محل زندگی خود می تواند شرایط اجرای طرح را فراهم کند. پرورش مرغ تخم‌گذار حتی به صورت صنعتی و با تمام تجهیزات مدرن می‌تواند در صورت پیدا کردن بازار مناسب، سالیانه حدود 20 تا 30 درصد سودآوری داشته باشد که رقم مناسبی است. همچنین پیدا کردن بازار فروش با حاشیه سود بالا از امور مهم درمورد این کسب و کار است که با تبلیغات مناسب مخصوصا در فضای مجازی امکان پذیر است.

گوشت مرغ:

گوشت مرغ به سبب مزیت‌های فراوانی که دارد به عنوان منابع تامین پروتئین می تواند مطرح و نیاز عمومی منطقه و کشور را در این زمینه مرتفع نماید. ارزش غذایی بالای گوشت طیور، کم بودن افت پس از کشتار، سالم وبهداشتی بودن گوشت طیور، قابلیت هضم و جذب بالا، سرعت رشد سریع، صرفه جویی در جایگاه و زمین و برگشت سریع سرمایه از فواید پرورش مرغ گوشتی است.

  • صنایع غذایی

راه‌اندازی کسب و کار فرآوری محصولات کشاورزی مهم ترین روش برای ایجاد اشتغال و عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی محسوب می‌شود که کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع را تا حد امکان ممکن می‌کند. تاکنون در حوزه صنایع غذایی فعالیت‌هایی در سطح شهرستان انجام شده؛ اما همچنان ظرفیت برای افزایش فعالیت وجود دارد.

علی‌رغم اینکه میوه جات در این شهرستان به اندازه کافی تولید می‌شود؛ اما واحدهایی در زمینه فراوری این محصولات به صورت صنعتی وجود ندارد. با توجه به موقعیت شهرستان، راه‌اندازی کسب و کار فراوری محصولات باغی و تولید چیپس میوه، میوه خشک، آبمیوه و سایر فرآورده های میوه مانند مربا، لواشک، کمپوت، کنسانتره و... پتانسیل لازم برای سرمایه گذاری را دارد. لازم به ذکر است که فراوری این محصولات در حال حاضر به صورت خانگی و سنتی در حال انجام می‌باشد.

1- خشک کردن میوه‌جات، یکی از روش‌های جلوگیری از فساد میکروبی آن‌ها است. در این روش، در اثر کاهش میزان رطوبت، امکان فساد میکروبی بسیار کم شده و سرعت دیگر واکنش‌های مضر نیز، به مقدار قابل توجهی کاهش می‌یابد. خشک کردن، ضمن اینکه روی محصول اثر حفاظتی دارد، وزن و حجم آن را نیز به میزان چشمگیری کاهش می‌دهد، در نتیجه از هزینه‌های حمل و نقل و ذخیره‌سازی نیز می‌کاهد. با توجه به اینکه بخشی از بازار میوه خشک ایران، سهم محصولات وارداتی است، با تولید مشابه داخلی این میوه‌ها (از نظر نوع و کیفیت)، می‌توان مانع واردات و خروج میلیون‌ها دلار ارز از کشور شد. همچنین نیاز بیش از حد برخی از کشورها به این گونه محصولات (به دلیل شرایط ویژه اقلیمی آن‌ها، هزینه بالای حمل و نقل سبزیجات و میوه‌های تازه و محدود بودن زمان نگه‌داری آن‌ها)، فرصت مناسبی برای رونق تولید و صادرات چیپس میوه فراهم آورده است.

2- کنسانتره میوه ها از یک فرایند مرتب و متوالی تولید و این فرآیند در نهایت به تغلیظ منتهی می شود که امکان جابجایی را تسهیل می کند. فایده تولید کنسانتره در میوه ها این است که با حذف آب، وزن ماده غذایی کاهش یافته و حمل و نقل آن راحت تر و با صرف هزینه کمتر صورت می گیرد. به علاوه کنسانتره را به راحتی در هنگام مصرف با اضافه نمودن حلال (معمولا آب) به حالت اول برگردانده و استفاده می کنند. کنسانتره میوه در تولید آبمیوه، پاستیل های میوه ای، بستنی میوه ای و شیرینی مغزدار به صورت مستقیم کاربرد دارد.

3- صنعت تولید رب گوجه فرنگی دارای کاربردهای فراوانی از قبیل چاشنی و بهبود دهنده رنگ و طعم انواع غذا، ماده اولیه سس‌ها و کنسروها است. پودر گوجه‌فرنگی محصولی است که زمان زیادی از تولید آن در کشور نمی گذرد و در همین مدت هم توانسته جای خود را در بازار باز کند. این پودر به دلیل داشتن وزن و حجم کمتر نسبت به سایر فراورده‌های گوجه‌فرنگی، باعث سهولت و صرفه‌جویی در حمل‌ونقل و بسته‌بندی شده و ماندگاری و عمر مفید بیشتری دارد. از طرفی برخی آنتی ‌اکسیدان‌های موجود در گوجه‌فرنگی طی فرایند تولید رب از بین می رود اما این مواد در پودر گوجه حفظ شده و از بین نمی روند. مزیت دیگر این پودر نداشتن مواد نگهدارنده در ترکیبات آن نسبت به رب است چرا که رب، ماندگاری کمتری دارد و برای جلوگیری از این حالت از مواد نگهدارنده بیشتری در ترکیب آن استفاده می‌ شود. پودر گوجه فرنگی در صنایع غذایی و دارویی دارای کاربردهای متنوعی است. از جمله کاربردهای گسترده این محصول می‌توان به کاربرد آن در مواد غذایی منجمد شده و نیمه آماده، سوپ‌های آماده، اسنک‌ها (شامل پفک، چیپس،...) و... اشاره نمود. به طور کلی می توان گفت از این محصول به عنوان چاشنی در تولید محصولات مختلف استفاده می‌شود.

4- ترشی و شور، بیشتر به‌عنوان یک چاشنی در کنار غذا مصرف می شود و به دلیل خاصیت اسیدی که دارد، باعث افزایش اشتها و میل به غذا خوردن در افراد می‌شود. این محصول یکی از فرآیندهای نگهداری طولانی‌ مدت صیفی‌ و سبزیجات  است. در جوامع امروزی به دلیل افزایش مشغله افراد و شاغل بودن بسیاری از زنان، فرصت کافی برای تهیه آن در منزل و توسط خود افراد وجود ندارد و اکثر خانواده‌ها تمایل دارند ترشی و شور موردنیاز خود را به‌صورت آماده تهیه نمایند. بنابراین راه اندازی کسب‌ وکار تهیه ترشی و شور می‌تواند راهی برای پاسخ به این نیاز افراد جامعه و کسب درآمد باشد. همچنین یکی از محصولاتی که از گردو می توان تولید کرد، ترشی گردو است. این ترشی خوشمزه علاوه بر خواص بی نظیر در کاهش سطح کلسترول نیز مفید است.

با توجه به میزان سبزیجات تولیدی در شهرستان، راه‌اندازی کسب‌وکار فراوری سبزی جات شامل پاک کردن، خشک کردن، سرخ کردن و بسته بندی دارای مزیت است. این حرفه را می‌توان در سطح خانگی و یا به صورت گسترده‌تر در سطح کارگاهی انجام داد.

5- تولید محصولات مشتقی از گوشت‌های فرآوری شده، در هر زمانی سوددهی دارد و از شغل‌های آزاد پردرآمد محسوب می‌شود. در بین فراورده های عمل آوری شده از گوشت، سوسیس و کالباس به دلیل آماده سازی سریع و همچنین طعم و مزه مطلوب، مصرف بیشتری دارد. سوسیس و کالباس حاوی پروتئین های حیوانی کافی، چربی، کربوهیدرات و ویتامین است و می توان آن‌ها را از جمله غذاهای آماده در سفره خانواده ها نام برد. برای حفظ این جایگاه و افزایش تقاضای این محصولات، علاوه بر انتخاب روش های مناسب تولید و فراوری، باید به نوع و شکل بسته بندی آنها نیز توجه نمود. باتوجه به رونق دامداری در شهرستان شهریار، راه‌اندازی این کسب‌وکار مزیت دارد.

6- در انتها نیز می‌توان به مزیت هایی مانند تولید نان، رشته آشی و شیرینی اشاره کرد که در صورت وجود تقاضا و بازار مصرف، ظرفیت های توسعه را خواهند داشت. رشته فرآورده‌ای است که از مخلوط کردن آرد گندم، آب و نمک پس از طی مرحله عمل آوردن به وسیله ماشین‏های مخصوص، تهیه و پس از خشک کردن به بازار عرضه می شود. رشته آش، رشته ای است که دارای رنگ سفید متمایل به شیری می باشد و از آرد ستاره که 21 درصد از سبوس خود را از دست داده است، تهیه می شود.

7- پخت شیرینی در ابعاد وسیع و کارگاهی و حتی در محیطی کوچک (در خانه) امکان پذیر است.شیرینی محصولی است که در انواع متفاوت و با طعم های متنوعی تهیه می شود. به علاوه این که با تغییر در مواد تشکیل دهنده آن می توان برای افراد رژیمی هم شیرینی تهیه کرده و این افراد را نیز به بازار هدف خود اضافه کرد.این کسب و کار را می توان با تجهیزات کم و سرمایه پایینی شروع کرد و در زمان کوتاه با فروش محصول به سود بالایی رسید. پخت شیرینی یکی از مشاغل زودبازده بوده و یک فرصت شغلی مناسب مخصوصا برای زنان خانه دار محسوب می شود.یافتن بازار فروش محصول یکی از ضروریات این حرفه بوده که با تبلیغات مناسب مخصوصا در فضای مجازی می توان به آن دست یافت . توجه به این نکته ضروری است که یکی از لازمه های موفقیت در این شغل گذراندن دوره های آموزشی مرتبط با پخت شیرینی است.

  • صنایع تبدیلی و تکمیلی

با وجود تنوع تولید محصولات کشاورزی، بررسی‌ها نشان می‌دهد که سالانه مقداری از آن در مراحل کاشت، داشت و برداشت به ضایعات تبدیل می‌شوند. از سوی دیگر برداشت و یا تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در یک بازه زمانی مشخصی رخ می‌دهد؛ اما مصرف آن‌ها در طی سال صورت می‌پذیرد. لذا صنایع تبدیلی می‌تواند زمان استفاده را افزایش دهد و از میزان ضایعات آن بکاهد. همچنین گسترش این صنایع موجب اشتغال‌زایی، ایجاد درآمد و جلوگیری از اتلاف و ضایع شدن محصولات می‌گردد.

میزان میوه های تولید شده در شهرستان زیاد است و معمولا به صورت فله ای به فروش می رسند، در صورتی­ که می توان آن ها را سورت و بسته بندی کرد. در واقع هدف از سورتینگ میوه، دسته بندی و درجه بندی انواع میوه بر اساس سایز و کیفیت است؛ به طوری که بتوان محصول نهایی را به صورت یک دست و یک اندازه در بسته بندی های مختلف در بازار ارائه نمود و مشتری نهایی در طول زمان از یکنواختی خرید خود با برند مورد نظر مطمئن باشد. بسته بندی نهایی میوه و سبزی پس از عملیات سورتینگ به منظور جابجایی آسان و همچنین حفاظت از محصول نهایی سورتینگ شده صورت می گیرد.

با افزایش جمعیت، رشد تکنولوژی و افزایش سطح استانداردهای زندگی در جوامع امروزی، مصرف محصولات با محتوای بسته بندی های کوچک افزایش یافته است. جامعه مصرفی نیازمند محصولاتی با اندازه‌ها و بسته بندی های متفاوت است و اهمیت صنعت بسته بندی به تدریج برای بنگاه ها و برنامه ریزان اقتصادی در حال آشکار شدن می‌باشد. باتوجه به اهمیت بسته‌بندی و غلات و حبوبات تولیدی در شهرستان، راه‌اندازی کسب و کار بسته‌بندی غلات و حبوبات مزیت دارد. البته در صورت کافی نبودن مواد تولیدی در شهرستان، می‌توان مابقی نیاز این واحد ها را از سایر مناطق تامین کرد.

ویژگی مهم عسل آن است که این ماده طبیعی به دلیل نداشتن آب، به شرط دوری از رطوبت، در مدت طولانی فاسد نمی‌شود. این ماده فقط در صورتی ارزش غذایی خود را از دست می‌دهد که بیش از ۶۰ درجه، حرارت ببیند. البته برای حفظ قدرت ضد میکروبی عسل باید آن را در مکانی تاریک و یا در ظرف شیشه ای مات یا تیره خارج از یخچال نگه داشت. نگهداری عسل در ظروف فلزی برای مدت طولانی مناسب نیست. بدین منظور امروزه بسته بندی عسل به شکل های جذاب، خلاقانه و مناسب جهت نگهداری رو به افزایش است. بسته‌بندی های شکیل، باعث جذب بیشتر مشتری و همچنن تسهیل در حمل و نقل عسل می‌شود؛ لذا کار کردن در حوزه بسته بندی عسل تولیدی شهرستان علاوه بر سودآوری باعث ایجاد اشتغال پایدار می‌شود.

باتوجه به تولید قارچ در سطح شهرستان، راه‌اندازی کسب و کار بسته‌بندی قارچ ارزش افزوده بالایی را به همراه خواهد داشت.

به دلیل رونق دامداری در شهرستان، کشتارگاه دام و کشتارگاه طیور از جمله نیازهای شهرستان است که قابل سرمایه‌گذاری می‌باشد. کشتارگاه‌های صنعتی نقش مهمی در حفظ محیط زیست دارند؛ به دلیل اینکه ضایعات حاصل از کشتار دام نظیر خون و اجزای گوشتی غیر قابل مصرف، در محل تبدیل ضایعات به پودر گوشت که خوراک دام است، تبدیل می شود و علاوه بر قرار گرفتن مجدد در چرخه اقتصادی، از آلودگی محیط زیست نیز جلوگیری می‌کند. فاضلاب حاصل از کشتار در تصفیه خانه های مجهز تصفیه شده و پساب حاصله به مصرف کشاورزی می رسد. البته در کشتارگاه ها باید فضای مناسب برای کشتار دام سبک و سنگین به صورت همزمان وجود داشته باشد و همچنین باید آب مورد نیاز در زمان کشتار نیز تامین شده و تجهیزات و امکانات لازم برای رعایت مسائل بهداشتی و زیست محیطی فراهم شود.

احداث واحد تولید خوراک دام و طیور از دیگر مزایای شهرستان است. با اجرای پروژه های صنعتی که از ضایعات کشاورزی و… خوراک دام تولید شود، هم غذای مورد نیاز دام‌ها تأمین می شود و شهرستان را به خودکفایی سوق می دهد و هم استفاده از مواد اولیه ارزانتر در تولید این محصول سبب خواهد شد تا قیمت تمام شده آن پایین تر و در نتیجه قیمت فروش آن نیز پایین باشد. تولید خوراک دام و طیور می تواند زمینه اشتغال خوبی را به طور مستقیم و غیر مستقیم برای افراد ایجاد کند.

طبق بررسی‌های صورت گرفته فرآوری پوست دام در شهرستان جواب می‌دهد. فراوری پوست دام شامل استفاده از پوست گاو در صنعت چرم دوزی  و همچنین  استفاده از پشم و کرک گوسفند و بز در صنعت ریسندگی، ضمن ایجاد درآمد مناسب برای سرمایه گذار، سود خوبی هم نصیب دامدار می‌کند؛ زیرا در حال حاضر پوست دام فراوری نمی‌شود.

لازم به ذکر است در صورت دقت نکردن به بازارفروش و ظرفیت شهرستان، تمام مشاغلی که در این حوزه نام برده شد با مسئله اشباع روبه رو خواهند شد. بنابراین در نظر گرفتن نیاز و ظرفیت شهرستان و همچنین بازارفروش در شهرستان های اطراف در زمینه راه انداری این مشاغل مهم است.

  • زراعت

بخش زراعت در روند رشد و توسعه اقتصادی نقش‎های متعددی بر عهده دارد که از جمله مهم‎ترین آن‎ها می‎توان تامین مواد خام و اولیه مورد نیاز صنایع بالادستی، تامین نهاده‎هایی مانند نیروی کار، مصرف تولیدات سایر بخش‏های صنعتی از قبیل کودها و سموم شیمیایی و ماشین‌آلات کشاورزی، ارزآوری برای کشور و تامین مالی سایر بخش‎های زیربنایی را نام برد.

  1. گندم و جو از جمله محصولات عمده و استراتژیک این شهرستان هستند که تاکنون عملکرد خوبی داشته اند و با توجه به سازگاری با شرایط شهرستان، پتانسیل های سرمایه گذاری را دارند. در میان محصولات کشاورزی، کاشت گندم نسبت به بقیه کم دردسرتر است. گندم در بازه زمانی حدودا هشت ماهه به ثمر نشسته و به مرحله سود دهی می رسد و در دو نوع بهاره و پاییزه کشت می شود که محصول دهی پاییزه آن بیشتر است. علاوه بر خود گندم، کاه آن نیز مشتری خاص خودش را دارد.  بعد از برداشت محصول، زمین آن هم چراگاه گوسفندان می‌شود. همچنین مورد حمایت های دولت واقع شده و کود شیمیایی و بذر نیز به شکل یارانه ای در اختیار کشاورزان قرار می گیرد؛ بنابراین توسعه این کشت توجیه اقتصادی دارد. جو از دیرباز در سبد تغذیه دام جایگاه ویژه داشته و به صورت دانه و علوفه سبز مورد استفاده قرار می‌گیرد. از جو برای تهیه نان و پخت سوپ نیز استفاده می شود و در تهیه غذای کودک کاربرد دارد. جوشانده جو داروی خوبی برای مبتلایان به تب و کم خونی و سوء هاضمه بوده و پایین آورنده کلسترول است.

  2. کشت کلزا باعث از بین رفتن چرخه زندگی آفات، بیماری ها و علف های هرز گردیده و با کاهش جمعیت آنها موجب صرفه جویی در مصرف سموم و کاهش آلودگی های زیست محیطی می گردد. با توجه به آنکه زمان کشت کلزا در فصل پاییز است، نیاز گیاه به آب کم می‌باشد و با استفاده از نزولات جوی می توان به کشت آن اقدام نمود. کلزا با تولید مقادیر قابل توجهی علوفه می تواند در تغذیه دام های منطقه نقش موثری داشته باشد. همچنین برگردان بقای کلزا به خاک باعث افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود ساختمان خاک خواهد شد. کشت کلزا به عنوان یک دانه روغنی بسیار مهم در تولید محصولات حوزه صنایع غذایی و یا تولید انواع نهاده‌های خوراکی دام و طیور متداول است. روغن کلزا ازجمله مشتقات این گیاه است که امروزه به دلیل سالم بودن و داشتن کمترین کلسترول و اسیدهای چرب اشباع ‌شده مورد استقبال قرارگرفته است. تحقیقات دانشمندان نشان می‌دهد که دانه کلزا 40-30 درصد روغن و کنجاله‌اش50-40 درصد پروتئین دارد.

  3. ذرت با هر آب و هوایی سازگاری دارد، در برابر خشکی مقاوم است و میزان ثمردهی آن در هکتار بالا می‌باشد. دولت برای تشویق به کشت این گیاه، اقدام به خرید تضمینی ذرت از کشاورزان می کند. روغن ذرت، کنسرو بلال و دانه ذرت به مصارف انسانی می رسد و کاکل ذرت نیز در داروسازی به کار می رود. از ساقه و برگ ذرت در صنایع کاغذ، مقوا سازی و تولید کاغذ دیواری استفاده می کنند. نشاسته ذرت در صنایع رنگرزی، دارو سازی و پلاستیک سازی کاربرد دارد.

  4. با توجه به اهمیت تولید حبوبات در اقتصاد کشاورزی و مستعد بودن شرایط اقلیمی از نظر نوع خاک که سبک و غیر اسیدی است و آب و هوای معتدل این شهرستان، توسعه کشت حبوباتی مانند عدس و لوبیا، از جمله مواردی است که ارزش افزوده زیادی را به دنبال دارد.

  5. اقلیم شهرستان شهریار یکی از اقلیم‌های مناسب برای پرورش گیاهان دارویی مانند گل گاو زبان، شیرین بیان، شاتره و ... است. امروزه افراد زیادی به استفاده از گیاهان دارویی متمایل شده اند. خواص بی نظیر این گیاهان و نداشتن عوارض جانبی ناشی از مصرف باعث شده تا افراد زیادی به گونه‌های مختلف از آن ها استفاده کنند. به همین جهت به کشت گیاهان دارویی می توان به چشم یک مزیت پر سود نگریست. از آن جا که این گیاهان برای کشت، مراقبت خاص و شرایط حساسی نیاز ندارند، می توان روی کشت آن ها سرمایه گذاری کرد.

  • شیلات

پرورش ماهی از جمله مشاغلی است که توسط برخی از مردم شهرستان انجام می‌شود. طبق بررسی‌های صورت گرفته چند استخر پرورش ماهی قزل آلا و ماهیان گرمابی در شهرستان وجود دارد. کار کردن در این حوزه در صورت تامین منابع آبی مزیت داشته و سود خوبی را به دنبال دارد.

  • ماهیان سردآبی در محدوده دمایی 18-12 درجه سانتیگراد بهترین رشد را دارند. ماهی قزل آلا یکی از معروف ترین گونه های ماهیان سردآبی است.  قزل آلا یکی از منابع خوب آهن است، آهن در خونسازی و همچنین در حفظ مقاومت بدن در برابر میکروبها نقش مهمی به عهده دارد. علاوه بر آن، آهن موجود در قزل آلا، جذب آهن منابع گیاهی را هم افزایش می دهد؛ بنابراین نقش مهمی در پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن به عهده دارد. نتایج مطالعات نشان می دهند امگا ۳ ماهی قزل آلا می تواند فشار خون و ضربان قلب را در بیماران صرع تنظیم کرده و از تعداد تشنج های آن به طور قابل توجهی بکاهد؛ بنابراین این نوع ماهی با توجه به قیمت و طعم مناسب طرفداران زیادی در بین مردم دارد؛ لذا راه اندازی پرورش آن، علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار، سوددهی خوبی را خواهد داشت.

  • ماهیان گرمابی در محدوده دمایی 27-20 درجه سانتیگراد بهترین رشد را دارند. بزرگ‌ترین خانواده ماهیان آب شیرین، کپورماهیان هستند. این ماهی در مقایسه با سایر گونه‌های پرورشی در آب‌های گرم و معتدل، ارزشمندترین ماهی ازلحاظ اقتصادی است و نیز ارزش‌های تغذیه‌ای فراوانی دارد. ازاین‌رو آموزش توسعه پرورش این ماهی می‌تواند در راستای تأمین غذای جمعیت کشور و نیز افزایش سطح معیشتی مردم مؤثر باشد.

  • صنایع دستی

صنایع دستی به آن گروه از صنایعی گفته می شود که مهارت، ذوق و بینش انسان در آن نقش اساسی دارد و یا اینکه تمام یا بخش اعظم مراحل ساخت فراورده های آن با دست انجام گرفته و در چارچوب فرهنگ و بینش هر منطقه و با دیدگاه های قومی ساخته و پرداخته می شود. صنایع دستی بازتابی از تاریخ تمدن هر ملت و قومی است و می تواند انتشار مؤثری برای فرهنگ و سنن مناطق مختلف باشد.

صنعت قالی‌بافی از جمله فعالیت های پرسود شهرستان شهریار است؛ زیرا بیشتر جوانان و بانوان شهرستان به این فعالیت مشغول هستند و بازار فروش مناسبی دارد؛ بنابراین قابل سرمایه‌گذاری است. قالیبافی از مشاغل خانگی پردرآمدی است که تسهیلات خوبی به آن تعلق می گیرد. بسیاری از زنان خانه دار این هنر را یک فرصت شغلی مناسب می دانند چون در کنار کارهای روزمره می توانند به این کار بپردازند و درآمد خوبی کسب کنند. از آن جایی که قالی انواع مختلفی دارد می توان با آموختن دانش آن، محصولات متنوع و متناسب با ذوق و سلیقه افراد تولید و به بازار عرضه کرد. همچنین با تولید فرش با کیفیت می توان به صادرات در این زمینه فکر کرد. این کسب و کار  را می توان در فضای کوچک و با سرمایه اولیه کم راه انداخت و با فروش محصول و افزایش مشتری، این کار را گسترش داد و زمینه اشتغال بسیاری از جوانان را فراهم کرد.

در کنار انواع فرش ها، گلیم ها و جاجیم هایی که برای زینت کف اتاق‌ها و خانه‌ها استفاده می‌شوند، تابلو فرش‌ها هم برای آراستن دیوارهای منازل کاربرد دارند. با تولید تابلوفرش‌های زیبا و با کیفیت و بازاریابی مناسب می‌توان به سود خوبی دست یافت.

منبت‌کاری و معرق‌کاری از دیگر مشاغل پیشنهادی در حوزه صنایع دستی است که در اولویت‌های پایین‌تر قرار می‌گیرد.

  • خدمات

شهرستان شهریار آثار باستانی و جاذبه های گردشگری چشمگیر و ثبت شده ندارد ولی دارای باغ ها و فضاهای سبز زیادی است که باعث شده افراد زیادی به این شهرستان سفر کنند. احداث هتل و همچنین رستوران بومی از جمله پیشنهادات شغلی در این حوزه است.

رستوران‌های بومی، مکان‌هایی با فضای سنتی و متناسب با آداب ‌و ‌رسوم هر منطقه است که در آن‌ها بیشتر به‌جای استفاده از میز و صندلی‌های مدرن از تخت یا سایر وسایل سنتی استفاده و علاوه بر سرو غذاهای محلی، ترشیجات خانگی، نوشیدنی‌هایی مانند چای و قهوه نیز داده می‌شود. رستوران‌ بومی جزء مهم‌ترین نمادهای فرهنگی محسوب می‌شود و می تواند در خانه های قدیمی موجود در هر منطقه اجرا شود. بسیاری از گردشگران و توریست های غذایی برای امتحان کردن غذاهای مختلف به سفر می روند و این مسئله برای مناطق مختلف قابل استفاده و بهره برداری است؛ بنابراین ایجاد رستوران بومی نیز از کسب و کارهای زود بازده است؛ زیرا هم تمایل مردم به سمت سرو غذا های محلی بیشتر شده و هم معاملات این کسب و کار به صورت نقدی انجام می‌شود.

در انتهای تحلیل یک لیست مزیت‌سنجی 50 تایی در جدول زیر ارائه‌شده‌است. این جدول مشاغل فوق را در کنارهم نشان می‌دهد.

 

کشاورزی

صنایع

خدمات

ردیف

باغداری

دامداری

طیور

زراعت

شیلات

صنعت

صنایع غذایی

صنایع تبدیلی و تکمیلی

صنایع دستی

خدمات

1

احداث باغ انگور

پرورش گاو بومی

پرورش بوقلمون

کشت گندم

پرورش قزل آلا

فرآوری مواد معدنی

تولید چیپس میوه و میوه خشک

سورت و بسته بندی میوه

قالی بافی

احداث هتل و اقامتگاه

2

احداث باغ گوجه سبز

پرورش گاو دورگ

پرورش بلدرچین

کشت جو

پرورش ماهیان گرمابی

تولید مبلمان

تولید آبمیوه و سایر فرآورده های میوه مانند کمپوت و مربا

بسته بندی غلات و حبوبات

بافت تابلو فرش

احداث رستوران بومی

3

احداث باغ گردو

پرورش گاو هلشتاین

پرورش شترمرغ

کشت کلزا

 

کابینت سازی

تولید کنسانتره میوه

بسته بندی عسل

منبت کاری

 

4

احداث باغ سیب

پرورش گوسفند بومی

پرورش مرغ گوشتی

کشت ذرت دانه ای

 

تولیدی پوشاک

تولید رب گوجه فرنگی

بسته بندی قارچ

معرق کاری

 

5

احداث باغ هلو

پرورش گوسفند شال

پرورش مرغ تخمگذار

کشت حبوبات

 

تولید کفش

تولید پودر گوجه فرنگی

احداث کشتارگاه دام

   

6

احداث باغ خرمالو

پرورش گوسفند مهربان

 

کشت گیاهان دارویی

 

تولید قطعات خودرو

تولید انواع ترشیجات و شوریجات

احداث کشتارگاه طیور

   

7

احداث باغ آلبالو

پرورش گوسفند بختیاری

     

تولید ظروف یکبار مصرف

فرآوری سبزیجات

تولید خوراک دام و طیور

   

8

احداث باغ زردآلو

زنبورداری

     

تولید مصالح ساختمانی

تولید سوسیس و کالباس

فرآوری پوست دام

   

9

احداث باغ آلو

پرورش بز بومی

       

تولید نان

     

10

احداث باغ گیلاس

پرورش بز پاکستانی

       

تولید رشته آشی

     

11

احداث گلخانه صیفی جات

         

شیرینی پزی

     

12

احداث گلخانه گل و گیاه زینتی

                 

13

کاشت سبزی جات

                 

14

کاشت صیفی جات

                 

15

پرورش قارچ

                 

16

احداث نهالستان میوه

                 

مشاغل

مزیت

احداث باغ زردآلو و گوجه سبز

1

پرورش گاو بومی و دورگ

2

فرآوری مواد معدنی

3

پرورش بوقلمون

4

تولید چیپس میوه

5

سورت و بسته بندی میوه

6

کشت گندم

7

پرورش ماهی قزل آلا

8

قالی­بافی

9

احداث هتل و اقامتگاه

10

احداث باغ گردو و سیب

11

پرورش گاو هلشتاین

12

مبلمان سازی و کابینت سازی

13

پرورش بلدرچین

14

تولید آبمیوه وسایر فرآورده های میوه

15

بسته بندی عسل

16

کشت جو

17

احداث باغ هلو و خرمالو

18

پرورش گوسفند بومی و شال

19

تولید پوشاک و کفش

20

پرورش شترمرغ

21

تولید کنسانتره میوه

22

بسته بندی قارچ

23

کشت کلزا

24

پرورش ماهیان گرمابی

25

تولید تابلو فرش

26

احداث رستوران بومی

27

احداث باغ آلبالو و زردآلو

28

پرورش گوسفند بختیاری و مهربان

29

تولید قطعات خودرو

30

پرورش مرغ گوشتی

31

تولید رب گوجه فرنگی

32

احداث کشتارگاه دام و طیور

33

کشت ذرت دانه ای

34

احداث باغ آلو و گیلاس

35

زنبورداری

36

تولید ظروف یکبارمصرف

37

پرورش مرغ تخمگذار

38

تولید پودر گوجه فرنگی

39

تولید خوراک دام

40

کشت حبوبات

41

احداث گلخانه صیفی جات

42

پرورش یز بومی و پاکستانی

43

تولید مصالح ساختمانی

44

تولید انواع ترشیجات و شوریجات

45

فرآوری پوست دام

46

کشت گیاهان دارویی

47

احداث گلخانه گل و گیاه زینتی

48

فرآوری سبزی جات

49

کاشت صیفی جات در فضای آزاد

50

*این فایل با همکاری کمیته امداد خمینی (ره) تهیه و تدوین شده است.