>

رباط کریم

شهرستان رباط کریم در جنوب غربی استان تهران واقع شده و دارای وسعتی معادل 275 کیلومترمربع می باشد و ارتفاع آن از سطح دریا 1050 متر است. این شهرستان از شمال به شهرستان شهریار، از جنوب به شهرستان ری، از شرق به شهرستان بهارستان و از غرب به شهرستان زرندیه از استان مرکزی محدود می‌شود. جمعیت این شهرستان مطابق با آخرین سرشماری در سال 1395 برابر با 291 هزار و 516 نفر بوده است. این شهرستان آب و هوای گرم و خشک دارد.

مزیت های منطقه

تعیین کسب ‌و کارهای مزیت‌دار شهرستان

همانطوریکه در قسمت مقدمه اشاره‌شده مبنای تحلیل، مصاحبه‌ها و لیست مزیت‌سنجی است. از بررسی این دو منبع رسته‌های رایج و اولویت‌دار شهرستان تعیین شده‌ است. مبنای این اولویت‌بندی، فراوانی و میزان اشاره افراد کارشناس به کسب ‌و کارهای رایج در هر شهرستان و اولویتی که این مشاغل در لیست مزیت‌سنجی دارند، است. در هر رسته کسب ‌و کارهای رایج به ترتیب اولویت مشخص شده ‌است. در تحلیل به مشاغل موجود، مشاغل قابل توسعه و مشاغلی که هنوز در شهرستان راه‌اندازی نشده و پتانسیل ایجاد آن‌ها در شهرستان وجود دارد، اشاره شده ‌است. مزیت‌های شغلی به ترتیب اولویت در ادامه آورده شده ‌است.

  1. باغداری

  2. صنایع غذایی

  3. دامداری

  4. خدمات

  5. صنایع تبدیلی

  6. زراعت

  7. طیور

  8. صنعت

  9. شیلات

  10. صنایع دستی

  • باغداری

باغداری یکی از حوزه های رایج بخش کشاورزی در شهرستان رباط کریم است. در این شهرستان با انجام فعالیت های باغداری، ضمن ایجاد اشتغال‌زایی می توان به اقتصاد این شهرستان و فضای کسب و کار رونق بخشید. کشاورزی و از جمله باغبانی در این شهرستان، در افزایش رفاه عمومی، فقرزدایی، تنوع بخشیدن و پایدار کردن الگوی توسعه شهری، توزیع درآمد و عدالت اجتماعی می تواند مؤثر باشد. فعالیت های باغی در این شهرستان به دلیل وجود حوزه های آبی مناسب و همچنین تمایل کشاورزان به این فعالیت، از رونق خوبی برخوردار است.

* گلخانه‌های تولید صیفی جات نیز نظیر خیار، گوجه، بادمجان و فلفل دلمه‌ای در رباط کریم وجود دارد که نیاز شهرستان رباط کریم و شهرستان های اطراف را تامین می کند؛ بنابراین افزایش فعالیت در زمینه احداث گلخانه‌های بیشتر پیشنهاد می‌شود. گلخانه های رباط کریم علاوه بر تولید صیفی جات، گل های زینتی نظیر کاکتوس و درختچه های آپارتمانی نیز پرورش می دهند. گل های پرورش داده شده در بازارهای گل و گیاه عرضه می شوند و سوددهی مطلوبی دارند.

* عمده ترین محصول باغی تولیدی در شهرستان رباط کریم، انگور است. این محصول نیاز استان تهران و استان های مجاور را نیز تامین می کند و افزایش فعالیت در این زمینه مزیت خواهد داشت. انگور از مهم‌ترین محصولات باغی در دنیا بوده که هم به لحاظ سطح زیر کشت و هم ارزش اقتصادی و تغذیه‌ای، مورد توجه کشاورزان و کارآفرینان است. تنوع رنگ، طعم، ارزش غذایی، خواص دارویی انگور را به یک محصول منحصر به فرد تبدیل کرده است. پرورش این محصول علاوه بر اشتغال‌زایی در شهرستان، قابلیت صادرات و ارزآوری را نیز دارد و می‌تواند در توسعه صادرات غیرنفتی در بخش کشاورزی، سهم بسزایی داشته باشد.

* میوه های هسته دار تولید شده در این شهرستان شامل هلو، آلو، زردآلو، گوجه سبز و شلیل می شود. این محصولات می تواند نیاز شهرستان رباط کریم و شهرستان های اطراف را تامین کند و با توجه به شرایط اقلیمی شهرستان، احداث باغات این میوه ها دارای مزیت است. درخت میوه های هسته دار در هوای معتدل گرم بهتر از نقاط دیگر رشد می‌کند و در نقاط سردسیر نیز باید آن ها را رو به آفتاب کاشت.

* از جمله تولیداتی که در سال های اخیر در حوزه باغداری در شهرستان انجام شده است، تولید پسته می باشد. این محصول در شهرستان قابلیت تولید بیشتر را دارد و به دلیل بازار مصرف خوب، باغداران به انجام این فعالیت مشتاق هستند. اصولاً درخت پسته از ۷ تا ۹ سال پس از کاشت نهال و پیوند، شروع به تولید محصول می‌نماید. بهترین خاک برای کاشت درخت پسته، خاک لومی شنی است. کیفیت آب مصرفی برای آبیاری درخت پسته به گونه‌ای است که کاشت سایر محصولات کشاورزی با آن آب، غیر ممکن یا غیر اقتصادی است. شرایط مناسب آب و هوایی برای کاشت نهال پسته اقلیم گرم و خشک در تابستان (گرمای سوزان نباشد) و زمستان سرد و معتدل است. محصول پسته به لحاظ اهمیتی که اندام های مختلف درختان پسته از نظر خوراکی و صنعتی دارد همواره حائز اهمیت بوده و انسان همواره از میوه، پوست، هسته، برگ، ساقه و حتی صمغ آن بهره گرفته است.

* کاشت گل محمدی از جمله فعالیت‌هایی است که در شهرستان قابلیت خوبی برای پرورش و گسترش کاشت دارد. گل محمدی، گیاهی مقاوم به کم آبی، آفات و امراض است که علاوه بر خواص درمانی، دارای مزیت‌های اقتصادی فراوانی مانند ارزش صادراتی، جذب گردشگر و اشتغال‌زایی است. غنچه خشک، مایع گلاب، روغن و اسانس، فرآورده‌های برگرفته از گل محمدی است که علاوه بر عرضه در بازارهای داخلی، قابلیت صادرات به کلیه کشورها را دارا است؛ بنابراین کار کردن در این زمینه مزیت اقتصادی قابل توجهی دارد.

* پرورش قارچ در شهرستان به صورت خانگی و کارگاهی در حال انجام است. میزان مصرف قارچ در سال‌های اخیر در شهرستان رشد خوبی داشته و سرانه مصرف آن نیز افزایش یافته است که می‌توان با تبلیغ و معرفی این محصول، میزان مصرف را بالاتر برد. مشتری داشتن این محصول از یک سو و غنی از پروتئین و ویتامین بودن آن از سوی دیگر، باعث شده که قارچ جایگزین مناسبی برای گوشت باشد. همچنین پرورش قارچ از جمله شغل‌هایی است که می‌توان با سرمایه اولیه کم و محیط کوچک آن را شروع و راه‌اندازی کرد. یک دوره کامل پرورش قارچ 60 روز به طول می انجامد که قابلیت کاهش به 35 روز را دارد که خود به نوعی مزیت محسوب می‌شود.

* پرورش آلوئه ورا در شهرستان به هر دو صورت آزاد در مزارع و گلخانه ای قابلیت انجام شدن دارد. در واقع شرایط اقلیمی و خاکی شهرستان برای تولید این محصول بسیار مناسب است و در صورتی که فرآوری این محصول نیز در شهرستان انجام شود، پرورش آن بسیار سودده خواهد بود. گونه های مختلف آلوئه ورا گیاهانی مقاوم به گرما، خشکی، بیماری‌ها، آفات و حتی شوری هستند. علت مقاومت زیاد آن ها ساختار مورفولوژیکی این گیاه است و بذر آن ها نیز در شرایط اقلیمی مناسب و در دمای 21 درجه سانتی گراد سبز می شوند. 

  • صنایع غذایی

راه‌اندازی کسب و کار فرآوری انواع محصولات کشاورزی مهمترین روش برای ایجاد اشتغال و عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی محسوب می‌شود که کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع را تا حد امکان ممکن می‌کند.

* انگور تولید شده در شهرستان زیاد است و با توجه به حجم تولیدات می توان واحدی برای تولید فرآورده‌‌های تبدیلی مختلفی چون کشمش، شیره انگور، روغن هسته انگور، کنسانتره، آب انگور، سرکه، آبغوره، دارو‌های تقویتی و مواد آرایشی ‌بهداشتی از انگور ایجاد کرد. تولید آبغوره به صورت خانگی در شهرستان انجام می شود و معمولاً این تولیدات در شهرستان و استان بازار فروش دارند.

* میزان تولید آرد در شهرستان رباط کریم زیاد است و دو کارخانه تولید آرد در شهرستان دایر است. معمولاً آردهای تولید شده برای استفاده به سایر شهرستان‌ها ارسال می‌شوند. از جمله فعالیت‌هایی که برای شهرستان می‌توان انجام داد و علاوه بر سوددهی، برای جوانان نیز بازار کار ایجاد کرد، تولید شیرینی، رشته آش، کیک، کلوچه و بیسکویت، نان صنعتی و نان فانتزی است. البته تولید شیرینی و رشته آش به دلیل بازار مصرف بیشتر، مزیت بالاتری نسبت به سایر موارد نام برده شده دارند. شیرینی از دیرباز مورد توجه افراد با ذائقه‌های مختلف بوده و در تمامی مراسم‌ها و جشن‌ها نیز کاربرد دارد. پخت شیرینی در ابعاد وسیع و کارگاهی و حتی در محیطی کوچک (در خانه) امکان‌پذیر است.

* در تولید نان به روش صنعتی، نان با استفاده از تکنولوژی روز دنیا، ماشین‌آلات مدرن، به صورت مکانیزه (تمام اتوماتیک) و بدون دخالت دست و در مقیاس بالا تولید می گردد. از مزایای تولید صنعتی نان، ارتقاء کیفیت نان، ارزش غذایی بیشتر، ضایعات کمتر، تنوع محصول و استفاده بهینه از انرژی است. امروزه شغل نانوایی یکی از مشاغل پایه‌ای و پر رونق است که در طول سال همیشه درآمدزا می‌باشد. نان محصولی است که با توجه به سلیقه یا نوع غذای مصرفی خانواده ها، همواره بر سر سفره‌ها قرار دارد. نان‌ها فقط به صورت نان‌های ساده و معمول مانند لواش، سنگک و... نیستند بلکه نان‌های فانتزی نیز تولید می‌شوند که مشتریان خاص خود را دارند. امروزه راه‌اندازی کسب و کار تولید نان فانتزی بازاری رو به رشد دارد. این کسب و کار با تولید نان‌هایی با اندازه و طعم‌های متفاوت با استقبال مردم مواجه شده ‌است.

* تولید میوه خشک و چیپس میوه از دیگر تولیدات این شهرستان است که به صورت خانگی انجام می شود و با توجه به بازار فروش خوب، تولید آنها مزیت دارد. خشک کردن میوه‌جات، یکی از روش‌های جلوگیری از فساد میکروبی آن‌ها است. در این روش، در اثر کاهش میزان رطوبت، امکان فساد میکروبی بسیار کم شده و سرعت دیگر واکنش‌های مضر نیز، به مقدار قابل توجهی کاهش می‌یابد. خشک کردن، ضمن این‌که روی محصول اثر حفاظتی دارد، وزن و حجم آن را نیز به میزان چشمگیری کاهش می‌دهد، در نتیجه از هزینه‌های حمل و نقل و ذخیره‌سازی نیز می‌کاهد.

* با توجه به تولید صیفی جات در شهرستان احداث واحدهایی برای تولید ترشی، شور و خیار شور دارای مزیت خواهد بود، البته ممکن است این فعالیت ها به صورت فصلی انجام شود. ترشی و شور، بیشتر به‌عنوان یک چاشنی در کنار غذا مصرف می شود و به دلیل خاصیت اسیدی که دارد، باعث افزایش اشتها و میل به غذا خوردن در افراد می‌شود. این محصول یکی از فرآیندهای نگهداری طولانی‌ مدت صیفی‌ و سبزیجات  است. در جوامع امروزی به دلیل افزایش مشغله افراد و شاغل بودن بسیاری از زنان، فرصت کافی برای تهیه آن در منزل و توسط خود افراد وجود ندارد و اکثر خانواده‌ها تمایل دارند ترشی و شور مورد نیاز خود را به‌صورت آماده تهیه نمایند. راه‌اندازی خط تولید خیار شور به دلیل سرمایه نسبتا کم در مقایسه با دیگر خطوط تولید و همچنین مواد اولیه تولید شده در داخل شهرستان، فرصت مناسبی را برای سرمایه گذاری در این زمینه فراهم کرده ‌است.

* میزان تولید سالانه گل محمدی در شهرستان خوب است و احداث واحدهای گلاب گیری هر چند کوچک می تواند سود بیشتری نصیب تولیدکنندگان این شهرستان نماید. گلاب مایعی است که از گل محمدی استخراج می‌شود و یکی از نوشیدنی‌هایی پرمصرف در طب سنتی است و طبع میانه تا حدودی رو به خنکی دارد.

* در شهرستان رباط کریم تولید شیر بسیار زیاد است و علاوه بر اینکه نیاز این شهرستان را رفع می کند، برای استفاده به شهرستان ها و استان های دیگر نیز ارسال می شود. تولید لبنیات در این شهرستان به صورت خانگی و سنتی انجام می شود و یک واحد تولید لبنیات به صورت نیمه صنعتی نیز در شهرستان دایر است. تولید روزانه شیر در شهرستان رباط کریم به حدی است، که ظرفیت ایجاد واحدهای نیمه صنعتی و صنعتی تولید لبنیات در شهرستان وجود دارد و با توجه به نیاز مردم شهرستان، فعالیت بیشتر در این حوزه مزیت دارد. البته باید توجه داشت که برای موفقیت در زمینه کسب و کار تولید لبنیات باید به افزایش توانایی در زمینه رقابت با نشان‌های تجاری معروف نیز توجه کرد.

* در اولویت های پایین تر احداث واحدهایی برای تولید بستنی و پنیر پیتزا دارای مزیت خواهد بود. بستنی یک فرآورده شیری و یا از آب میوه لذیذ، مطبوع و خوشایند ذائقه است که در تمام فصول سال مخصوصا بهار و تابستان مصرف کنندگان فراوانی دارد. بستنی علاوه بر ایفای نقش یک فرآیند تفننی، منبع سر شاری از مواد انرژی زا جهت سوخت و ساز بدن می باشد. بستنی در انواع مختلف به قشر خاصی از جامعه محدود نبوده و کلیه افراد بخصوص طبقات جوان تر مصرف کنندگان عمده آن محسوب می شوند. با توجه به افزایش علاقه‌ مردم به مصرف غذاهای آماده یا همان فست فود؛ در نتیجه مصرف پنیرهای پیتزا در غذاهای روز دنیا تنوع و افزایش یافته است. اصلی ترین نوع پنیر پیتزا از شیر بوفالو تهیه می شده است، ولی در حال حاضر تکنولوژی تولید آن بر اساس شیر گاو می باشد. این پنیر سفید رنگ است، ولی گاهی اوقات بر اساس رژیم غذایی دام رنگ آن زرد هم می شود. پنیر پیتزا از نظر بافت یک پنیر نیمه جامد می باشد. کیفیت شیر به عنوان تنها ماده اولیه پنیر موزارلا تاثیر بسیاری بر روی طعم و عطر پنیر دارد. شیر تازه با کیفیت بالا سبب تولید پنیری خوش طعم و معطر می‌شود. همچنین مقدار آب و مقدار چربی موجود در پنیر دو عامل مهم در تعیین تمام خصوصیات پنیر موزارلا از جمله طعم و عطر می باشند.

* تولید دانه های روغنی نظیر کلزا در شهرستان به حدی است که احداث یک واحد روغن کشی برای کاهش هزینه های حمل این محصولات به مناطق دیگر، ضروری است. روغن کشی از دانه های روغنی طی تکنیک پرس سرد صورت می‌گیرد. پرس سرد توسط دو ورقه سرما دیده آهنی و قرار دادن دانه ها بین دو ورقه انجام می شود.

* در شهرستان رباط کریم صنعت تولید گوشت رونق مطلوبی داشته و در این راستا تولید فرآورده‌هایی غذایی و پروتئینی نظیر سوسیس و کالباس، سودآور و پر منفعت است. طبق بررسی‌ها این محصولات در داخل شهرستان و استان‌های اطراف بازار مصرف خوبی دارند اما بهتر است که بازار فروش مناسب و توان رقابتی با کارخانه‌های صاحب برند را در این زمینه در نظر گرفته شود.

  • دامداری

دامداری به عنوان یکی از حوزه‌های اقتصادی مهم و مرتبط با بخش کشاورزی، در سطح گسترده‌ای در شهرستان رباط کریم انجام می‌شود و در نتیجه انجام این حرفه، سود اقتصادی خوبی نیز نصیب مردم منطقه شده است. از آن جایی که حوزه دامداری با یکی از مهمترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و خصوصاً منابع پروتئینی مرتبط می‌باشد، توجه به آن امری ضروری است. فعالیت در این حوزه شغلی و افزایش بهره وری در آن، می‌تواند عاملی برای توسعه صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی در این شهرستان محسوب شود.

* از جمله فعالیت هایی که در شهرستان مزیت دارد و طبق نظر کارشناسان اشتغال شهرستان می توان در این زمینه فعالیت کرد، پرواربندی گوساله است. پرواربندی گوساله در راستای تامین گوشت، می تواند مزیت موفقی باشد. حدود نیمی از گوشت قرمز کشور توسط گاوهای پروار شده تأمین می‌شود؛ بنابراین این بخش از دامپروری و دامداری دارای ظرفیت زیادی برای توسعه و پیشرفت دارد. مزایای ورود به عرصه پرورش گوساله دارای جنبه های مختلف است. از یک طرف، از پوست گاو گوشتی در چرم‌سازی استفاده می‌شود؛ از طرف دیگر از گوشت آن جهت استفاده در تغذیه انسان بهره برداری می شود. همچنین به لحاظ اقتصادی، در درآمدزایی انسان تاثیر گذار است. علاوه بر این موارد، برای جلوگیری از واردات گوشت گوساله از کشورهای دیگر تولید آن اهمیت دارد.

* گاو سمینتال جزء بهترین گاوهای شیری و گوشتی جهان است. افزایش وزن روزانه فوق‌العاده و گوساله دهی با فاصله 365 روز، مقاومت بالا نسبت به بیماری های عفونی و متابولیکی، عمر مفید بالا، مدیریت آسان این نژاد و همچنین سازگاری بسیار خوب و قابل توجه با محیط پرورش همان چیزی است که یک دامدار برای بقاء و پیشرفت به آن نیاز دارد. امروزه با توجه به رشد جمعیت کشور و نیاز روز افزون جامعه به گوشت و مواد گوشتی و نقش مهم این محصولات در تامین پروتئین و غذای افراد جامعه، پرورش دام‌های پر بازده به منظور افزایش تولید و خودکفایی غذایی، امری لازم و ضروری است. در این راستا گاوهای بومی ایران به لحاظ تنوع و اختلاف ژنتیکی، ویژگی‌های خاص نژادی و مقاومت‌های طبیعی ایجاد شده در آن‌ها طی قرن‌ها زیست در شرایط سخت محیطی و آب و هوایی مختلف به عنوان یک منبع عظیم تولید شیر و گوشت می‌تواند نقش موثری در تامین مواد پروتئین حیوانی ایفا نماید.

* در این شهرستان پرورش دام‌های سبک معمولاً به صورت سنتی انجام می‌شود. دام‌های سبک پرورشی شهرستان از نژادهای شال، مهربان و افشاری هستند. پرورش همه این دام‌های سبک بخصوص گوسفندان افشار و شال به دلیل سازگاری بیشتر با شرایط محیطی مزیت بالاتری نسبت به یک مورد دیگر دارد و می‌توان در این زمینه‌ها به دلیل وجود مراتع کافی، فعالیت کرد. گوسفندان نژاد شال دارای گوشت مرغوبی هستند و تولید شیر خوب و باکیفیتی دارند؛ از این رو این نژاد را در دسته  گوشتی و شیری دسته بندی می کنند. گوسفندانی که از نژاد شال هستند عموماً دارای زیست بومی در منطقه بوئین زهرا هستند و این منطقه به عنوان زادگاه اصلی این نژاد از گوسفندان محسوب می شود. با توجه به خصوصیات ظاهری و فیزیولوژی نژاد شال، این گوسفند برای زیست در محیط‌های معتدل و کوهستانی مناسب است و می توان نسبت به پرورش آن ها اقدام نمود. گوسفند نژاد مهربان یکی از نژادهای گوسفند بومی ایران است. این گوسفند گوشتی است، همچنین می تواند شیردهی خوبی داشته باشد. گوسفند نژاد مهربان با شاخصه های منحصر به فرد نظیر کم توقع بودن نسبت به غذا، تحمل در برابر کم آبی و گرسنگی، مقاومت در برابر امراض و آفات منطقه، راهپیمایی های طولانی در کوه و دشت، ضریب تبدیل غذایی بالا، سازگاری با شرایط آب و هوایی سرد و سخت زمستان، تولید 56 لیتر شیر در یک دوره 110 روزه که دارای 9/7 درصد چربی است از جمله گزینه های پیشنهادی برای پرورش می‌باشد. گوسفند افشاری جزء گوسفندان سنگین ‌دنبه محسوب می‌گردد. سرعت رشد بالا، تولید شیر خوب و پرچرب و بهترین گوشت قرمز (که باعث ‌شده است که جزء گوسفندان دو منظوره گوشتی – شیری قرار بگیرد)، بهبود  کمی و کیفی پشم گوسفند، سازگاری و عادت‌پذیری با شرایط آب و هوایی مناطق سردسیر، قدرت راهپیمایی و کوه‌پیمایی بالا، توان چند قلوزایی، مقاومت در برابر امراض و بیماری‌ها و بالا بودن ضریب تبدیل غذایی و داشتن بازده اقتصادی مطلوب از جمله مزایای پرورش گوسفند افشاری است.

* علاوه بر اینکه دامداری در این شهرستان به صورت سنتی نیز قابلیت توسعه دارد؛ ولی فعالیت در حوزه دامداری صنعتی برای پرواربندی بره و همچنین پرورش بزهای سانن، آلپاین و مورسیا در اولویت های کمتر، برای شهرستان مزیت دارد. بز سانن یک نژاد شیری پرتولید بوده که نسبت به بزهای بومی تولید شیر بسیار بیشتری دارد و می‌تواند بخشی از نیاز کشور به شیر و پروتئین حیوانی را تأمین نماید. نرخ تبدیل مواد خوراکی به شیر در بزهای سانن بالاتر بوده که این امر موجب افزایش بازدهی بز سانن از خوراک مصرف شده توسط آن می‌شود. بزهای آلپاین به دلیل زندگی در شرایط کوهستانی، مقاوم، چالاک و دارای قدرت پیاده روی و کوهپیمایی مثال زدنی هستند و می‌توانند از صخره‌های شیب‌دار کوه‌های بلند بالا رفته و از مراتع آن استفاده کنند؛ به همین دلیل برخی فکر می‌کنند چون منشأ نژاد آلپاین از کوهستان های سرد منطقه آلپ است، نمی تواند در مناطق گرمسیر زندگی کند، اما مشاهدات میدانی نشان داده است که این نژاد علاوه بر شرایط آب و هوایی سرد، قابلیت مناسبی برای زنده ماندن در شرایط گرم و خشک را داشته و تقریباً با هر نوع شرایط آب و هوایی سازگار است؛ ضمن اینکه این بز تولید شیر بسیار خوبی نیز دارد.

* بز مورسیای اسپانیایی یکی از مشهورترین انوع نژاد بز در جهان است. این بزها دارای ویژگی های با ارزشی چون پرورش آسان، توان بالا برای زندگی در شرایط سخت محیطی و شیردهی بالا هستند. این خصوصیات موجب شده است که بزهای مورسیا از بهترین انواع نژاد بز برای پرورش در مناطق گرمسیر باشند. این بزها به دلیل زندگی در مناطق گرمسیری و نیمه بیابانی گرم و خشک جنوب شرقی اسپانیا توان زیادی برای تحمل شرایط سخت محیطی پیدا کرده اند و تولید شیر قابل توجهی دارند.

* زنبورداری در شهرستان رباط کریم به صورت کوچرو انجام می شود، در واقع در فصل های بسیار گرم، کندوها به بخش های شمالی استان و کشور برده می شوند، از این رو تعداد فعالان در حوزه ی زنبورداری کم است، اما می توان با ایجاد اتحادیه ای برای زنبورداران، این فعالیت را رونق بخشید. باردهی گل ها و میوه ها با گرده افشانی توسط زنبور عسل افزایش می یابد. این مسئله باعث شده ارزش اقتصادی پرورش زنبور عسل بسیار بیشتر از ارزش ریالی حاصل از تولید عسل باشد. در طی فرآیند پرورش و نگهداری زنبورعسل، با ازدیاد کندوها می توان به فروش کندو نیز فکر کرد و به سود خوبی دست یافت. در مناطق گرمسیری از هر کندو یک بچه کندو گرفته می شود. در ضمن محصول مزرعه پرورش زنبور عسل صرفاً کندو و عسل نیست؛ بلکه موم، زهر و ژل آن نیز قابل فروش است.

  • خدمات

از جمله فعالیت هایی که در شهرستان رباط کریم می تواند ایجاد شغل کند، فعالیت های خدماتی می باشد. احداث واحدهایی در جهت تعمیرات موبایل، آرایشگری، خیاطی، تعمیرات خودرو، جوشکاری، آهنگری و قالیشویی می تواند سوددهی مطلوبی برای شهرستان به همراه داشته باشد و اشتغالزایی مناسب و پایداری در شهرستان ایجاد کند. موارد نام برده شده به ترتیب اولویت بیان شده اند.

شهرستان رباط کریم دارای قدمت تاریخی زیادی است. به دلیل واقع شدن رباط کریم بر سر راه جاده ابریشم و راه زیارتی خراسان به بغداد و همچنین انتخاب تهران به عنوان پایتخت توسط آغا محمد خان قاجار، کهن ترین و بی نظیر ترین کاروانسراهای ایران مانند کاروانسرای سنگی و کاروانسرای حاج کمال (متعلق به خواجه کمال خواجه حرمسرای فتحعلی شاه قاجار) در این منطقه ساخته شده است. شهرستان رباط کریم در مجموع دارای 43 اثر فرهنگی و تاریخی و 17 اثر ثبت ملی می باشد که شامل کاروانسراها، بقاع متبرکه، امامزادگان، تپه های باستانی، یخدان، آسیاب آبی، قلعه نظیر امامزاده عمادالدین، تپه یقه، تپه ده حسن، پل بازارک و… می باشد که همگی مبین سابقه کهن این منطقه بوده است. در این شهرستان ایجاد اقامتگاه بومگردی و مجتمع های تفریحی-سرگرمی و رفاهی-خدماتی می تواند از لحاظ گردشگری رونق خوبی برای شهرستان ایجاد کند.

مجتمع تفریحی-سرگرمی به تاسیساتی گفته می‌شود که مجموعه ای از واحدهای گردشگری ساخته شده و هر کدام به صورت خود پذیرایی کار می‌کنند. فروشگاه ها، رستوران ها، اغذیه فروشی ها، تسهیلات ورزشی، فضای بازی و تفریحی، اقامتگاه ها، مراکز توریست گردانی و ... از جمله امکاناتی است که این مجتمع ها ارائه می‌دهند. اقامتگاه های بوم گردی فرصت مناسبی است تا مسافران ضمن گردشگری در هر منطقه و بازدید از جاذبه های توریستی، حس ایرانی زیستن به سبک سنتی را تجربه کنند. همچنین طبخ غذاهای محلی در برخی اقامتگاه ها، مصداق دیگری از مهمان نوازی ایرانی است. چند سالی است که احداث مجتمع های خدماتی رفاهی بین راهی در جاده های کشور به منظور ساماندهی خدمات بین راهی و افزایش رفاه رهگذران جاده ها مورد توجه قرار گرفته است، لیکن قابلیت های بالقوه بسیاری در این مجتمع ها نهفته است که می توان از آنها در جهت نیل به اهداف بزرگتری همچون توسعه و توازن منطقه ای بهره برد.

  • صنایع تبدیلی و تکمیلی

ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی یکی از پرسودترین ارتباطات بین صنعت با بخش‌های کشاورزی و دامداری است که ارزش افزوده و اشتغال زیادی برای هر شهرستانی ایجاد می‌کند. با توجه به این که در شهرستان رباط کریم نیز سالانه حجم زیادی از انواع محصولات زراعی و باغی تولید می‌شود؛ بنابراین فرآوری این محصولات می‌تواند باعث ایجاد اشتغال‌زایی و افزایش سطح درآمد مردم منطقه شده و در نهایت موجبات توسعه اقتصادی بیشتر را فراهم آورد.

میزان گوشت قرمز و سفید (مرغ) تولید شده در شهرستان زیاد بوده و علاوه بر تامین نیاز اهالی شهرستان و استان به استان‌های همجوار نیز به صورت فله‌ای ارسال می‌شود و در این بین رنگ و طعم گوشت ممکن است تغییر پیدا ‌کند؛ لذا نیاز به بسته‌بندی برای این محصولات حس می‌شود. از طرفی بسته‌بندی نیز باید طوری باشد که گوشت را در مقابل نفوذ طعم، بو، رنگ و سایر عوامل خارجی محافظت کرده و از خشک شدن و تبخیر سطحی گوشت جلوگیری کرده و بتواند خواص حسی و ظاهری و سایر ویژگی‌های گوشت را حفظ و در برابر آلودگی‌های میکروبی و سایر آلودگی‌ها نگهداری کند؛ بنابراین با توجه به رونق دامداری و پرورش ماهی در این شهرستان، بسته‌بندی گوشت قرمز و مرغ دارای اولویت یکسان و امکان ارسال این محصولات را به سایر نقاط راحت‌تر می‌کند.

با افزایش جمعیت، رشد تکنولوژی و افزایش سطح استانداردهای زندگی در جوامع امروزی، مصرف محصولات با محتوای بسته بندی های کوچک افزایش یافته است. جامعه مصرفی نیازمند محصولاتی با اندازه‌ها و بسته بندی های متفاوت بوده و اهمیت صنعت بسته بندی به تدریج برای بنگاه ها و برنامه ریزان اقتصادی در حال آشکار شدن است. بسته بندی باید تا حد امکان ساده و ارزان باشد، ضمن اینکه اهداف اولیه بسته بندی یعنی خاصیت حفاظتی و جذابیت را نیز دارا باشد. در نتیجه پرداختن به این موضوع دارای توجیه مناسب اقتصادی بوده و با اجرای این طرح، می توان بستر مناسبی را برای اشتغال نیروهای ماهر و نیمه ماهر فراهم آورد. در شهرستان رباط کریم پرورش قارچ به حدی است، که واحدی برای بسته این محصول مزیت خوبی داشته باشد.

فرآوری پوست دام شامل استفاده از پوست گاو در صنعت چرم‌دوزی و همچنین استفاده از پشم و کرک گوسفند و بز در صنعت ریسندگی، ضمن ایجاد درآمد مناسب برای سرمایه گذار، سود مناسبی را نیز نصیب دامدار می‌کند زیرا در حال حاضر پوست دام در این شهرستان فرآوری نمی‌شود.

از دیگر پیشنهادهای کسب و کاری در حوزه صنایع تبدیلی و تکمیلی شهرستان رباط کریم، بسته‌بندی عسل بوده که به نوبه خود ارزش افزوده قابل ملاحظه‌ای به همراه دارد. تولید عسل در شهرستان رباط کریم به اندازه‌ای است که بتوان آنها را بسته بندی کرد. راه‌اندازی خط تولید و بسته‌بندی عسل یکی از بهترین راهکارهایی است که می‌توان به کمک آن یک منبع درآمد پایدار برای ساکنین شهرستان ایجاد کرد. خوشبختانه عسل از محصولات غذایی است که امکان فاسد شدن آن وجود ندارد و می‌توان آن را برای مدت زمان نسبتاً طولانی بسته‌بندی کرد. از طرف دیگر روند تولید این محصول پیچیدگی چندانی ندارد و فرد می‌تواند با سرمایه کم حجم بالایی از آن را تولید کند. وجود یک دستگاه بسته‌بندی عسل مناسب می‌تواند به فرد کمک زیادی کند. فراوانی عسل تولید شده در سطح استان و شهرستان امکان راه‌اندازی این کسب و کار را به افراد می‌دهد و می‌تواند سود خوبی را عاید شخص کند.

در حوزه صنایع تبدیلی و تکمیلی، تولید خوراک دام و طیور از جمله پیشنهادات شغلی در شهرستان است که با توجه به رونق دامداری و پرورش طیور در این شهرستان، جوابگو خواهد بود. لازم به ذکر است در حال حاضر یک واحد تولید خوراک دام و طیور در شهرستان دایر است. با اجرای پروژه‌های صنعتی می‌توان از ضایعات کشاورزی و... خوراک دام تولید کرد. این امر به نوبه خود غذای مورد نیاز دام‌های پرورشی را تأمین می‌کند و شهرستان را به خودکفایی سوق می‌دهد. همچنین استفاده از مواد اولیه ارزان‌تر در تولید این محصول سبب خواهد شد تا قیمت تمام شده آن پایین‌تر و در نتیجه قیمت فروش آن نیز پایین باشد. تولید خوراک دام و طیور می‌تواند زمینه اشتغال خوبی را به طور مستقیم و غیر مستقیم برای افراد ایجاد کند.

میوه های تولیدی در شهرستان معمولا به صورت فله ای به فروش می رسند، در صورتی که می توان آن ها را سورت و درجه بندی کرد. در واقع هدف از سورتینگ میوه، دسته بندی و درجه بندی انواع میوه بر اساس سایز و کیفیت است؛ به طوری که بتوان محصول نهایی را به صورت یک دست و یک اندازه در بسته بندی های مختلف در بازار ارائه نمود و مشتری نهایی در طول زمان از یکنواختی خرید خود با برند مورد نظر مطمئن باشد. بسته بندی نهایی میوه و سبزی پس از عملیات سورتینگ به منظور جابجایی آسان و همچنین حفاظت از محصول نهایی سورتینگ شده صورت می گیرد.

تولید زعفران در شهرستان رباط کریم به حدی است، که بتوان واحدی برای بسته بندی این محصول ایجاد کرد. زعفران در شمار گران‌قیمت‌ترین ادویه‌ها جای دارد. گیاهی که خواص مختلف درمانی داشته و تنها در تعداد معدودی از کشورها از جمله ایران به عمل می‌آید. ایران چه از نظر تولید و چه از نظر صادرات این ادویه خوش عطر و طعم و البته گران، مقام اول را دارا است اما متأسفانه به دلیل ضعف در زمینه فرآوری، بازاریابی و ارائه محصول به شکل امروزی، زعفران اغلب به‌صورت فله و عمده به کشورهای دیگر فروخته شده و در آنجا بسته‌بندی می‌شود و نهایتاً به قیمتی بسیار بالاتر عرضه می‌گردد. با توجه به این‌که اراضی زیر کشت زعفران در این شهرستان زیاد است، راه اندازی صنعت بسته بندی زعفران صرفه اقتصادی بسیار ایده‌آلی خواهد داشت.

تولید پودر خون پیشنهاد دیگری در حوزه صنایع تبدیلی است. پودر خون محصول فرعی حاصل از ذبح انواع دام می‌باشد و بعد از خشک کردن به عنوان منبع پروتئین و اسیدهای آمینه برای تغذیه و خوراک دام، طیور و آبزیان استفاده می‌شود. خون حاصل از کشتار دام در صورتی که بازیافت نشود برای طبیعت مشکل ساز خواهد شد. چرا که آلودگی‌ها را سریعا به خود جذب کرده و سبب گسترش انواع بیماری‌ها می شود. از طرفی به دلیل این‌که درصد نیتروژن بالایی دارد، اکوسیستم محل را تغییر می‌دهد. با توجه به ظرفیت بالای دامداری در این منطقه و وجود دو کشتارگاه صنعتی و بزرگ، فعالیت در این زمینه دارای مزیت خواهد بود.

احداث سردخانه از دیگر مزیت‌ها و پتانسیل‌های شهرستان مورد نظر می‌باشد. در حال حاضر دو نوع سردخانه داریم. یکی سردخانه‌های بالای صفر درجه و دیگری زیر صفر درجه است. سردخانه‌های بالای صفر درجه برای نگهداری میوه، سبزی، گل و خشکبار به کار برده می‌شوند و در سردخانه‌های زیر صفر درجه نیز مواد پروتئینی از جمله گوشت مرغ، ماهی و خرما نگهداری می‌شود. البته نکته‌ای که در این خصوص وجود دارد این است که احداث یک یا دو مورد از چنین واحدهایی می تواند نیاز شهرستان را رفع کند و به وجود واحدهای بیشتر نیازی نباشد.

لازم به ذکر است در صورت دقت نکردن به بازار فروش و ظرفیت شهرستان، مشاغلی که در این حوزه نام برده شد با مسئله اشباع روبه رو خواهند شد؛ بنابراین در نظر گرفتن نیاز و ظرفیت شهرستان و همچنین بازار فروش در شهرستان های اطراف در زمینه راه انداری این مشاغل مهم است.

  • زراعت

فعالیت‌های زراعی شهرستان به دلیل رونق و استقبال خوب از حوزه باغداری، دامداری و طیور به میزان کمتری انجام شده است. از جمله محصولات عمده تولید شده در شهرستان رباط کریم می‌توان به گندم و جو اشاره کرد، که این محصولات در سیلوهای بزرگ شهرستان ذخیره می شوند و در استانهای اطراف نیز از این گندم و جو استفاده می شود. در میان محصولات کشاورزی، کاشت گندم نسبت به بقیه محصولات آسان‌تر است. گندم در بازه زمانی حدوداً هشت ماهه به ثمر نشسته و به مرحله سوددهی می‌رسد. کود شیمیایی و بذر نیز به شکل یارانه‌ای در اختیار کشاورزان قرار می گیرد؛ بنابراین گسترش تولید گندم از طریق افزایش سطح زیر کشت، ارزش افزوده زیادی را به دنبال دارد. جو نیز از دیرباز در تغذیه دام جایگاه ویژه داشته و به صورت دانه و علوفه سبز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در زمینه زراعت، کشت و پرورش گیاه اقتصادی و ارزشمند کلزا نیز در شهرستان مدنظر قرار گرفته است. طبق بررسی‌ها کشت کلزا در چند سال اخیر در شهرستان انجام شده است و سال به سال به سطح زیرکشت این محصول افزوده می‌شود. کشت کلزا باعث از بین رفتن چرخه زندگی آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز گردیده و با کاهش جمعیت آنها موجب صرفه جویی در مصرف سموم و کاهش آلودگی‌های زیست محیطی می‌گردد. با توجه به آن که زمان کشت کلزا در فصل پاییز است، بنابراین نیاز گیاه به آب کم بوده و با استفاده از نزولات جوی می‌توان به کشت آن اقدام نمود. کلزا با تولید مقادیر قابل توجهی علوفه می‌تواند در تغذیه دام‌های منطقه نقش موثری داشته باشد. همچنین برگرداندن بقایای کلزا به خاک باعث افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود ساختمان خاک خواهد شد. کشت کلزا به عنوان یک دانه روغنی بسیار مهم در تولید محصولات حوزه صنایع غذایی و یا تولید انواع نهاده‌های خوراکی دام و طیور در بسیاری مناطق متداول است.

همچنین در اولویت های پایین تر کشت کنجد و آفتابگردان روغنی نیز در شهرستان دارای مزیت است. کنجد از آن دسته گیاهانی محسوب می‌شود که با هر بار کشت و پرورش، محصول و بار قابل توجهی را به ارمغان می‌آورد. یکی دیگر از مزایای کاشت کنجد، صرفه جویی در منابع آب است. این گیاه قادر است تا با جذب رطوبت باقیمانده در خاک رشد کند. همین امر موجب سازگاری کنجد با آب و هوای گرم می‌شود. ریشه‌های کنجد در بهبود ساختمان خاک و افزایش نفوذپذیری آن نقش موثری داشته و به عنوان یکی از گیاهان مناسب برای تناوب‌های زراعی در نظر گرفته می‌شود. همچنین در بعضی از مناطق این گیاه به عنوان کود سبز کاشته می‌شود. گل آفتابگردان نیز گیاهی یک ساله است که پرورش آن در هر شرایطی ممکن است و فرآورده‌های حاصل از آن دارای مزیت اقتصادی فراوان است. این گیاه، یکی از نباتات روغنی مهم جهان است که از نظر تولید روغن، بعد از سویا در مقام دوم قرار دارد و بیش از 14 درصد از کل روغن نباتی را تولید می‌کند؛ از این رو توسعه کشت و پرورش آن نیز سودآوری قابل توجهی به همراه خواهد داشت.

از جمله گیاهان علوفه ای کشت شده در شهرستان می توان به ذرت علوفه ای و یونجه اشاره کرد، که این محصولات به دلیل استفاده گسترده در دامداری مزیت کشت دارند، البته آب مصرفی برای این محصولات زیاد است و بهتر است از روش های آبیاری نوین برای این محصولات استفاده کرد. در میان گیاهان علوفه‌ای، یونجه به دلیل ارزش غذایی بالا و عملکرد خوب از اهمیت اقتصادی خاصی برخوردار است. همچنین یونجه به علت وجود باکتری‌های ریزوبیوم در ریشه های خود قادر به تثبیت نیتروژن هوا بوده که این نیتروژن برای کشت بعدی قابل استفاده است و می‌توان حداقل تا سه سال محصول برداشت نمود. گیاه یونجه را به دلیل دارا بودن انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی و پروتئین‌ها سلطان گیاهان می‌نامند.

کاشت ذرت در خاک هایی که دارای عمق کافی، نرم و قابل نفوذ باشند امکان پذیر است. همچنین لازم است تهویه در خاک به خوبی انجام شود و خاک از نظر آهک و هوموس غنی و حرارت کافی داشته باشد. زمین های خیلی سبک و خیلی سنگین برای کاشت ذرت مناسب نیستند. ذرت بر خلاف گندم و جو احتیاج به گرما و حرارت زیاد خورشید دارد. ذرت در مناطقی که تابستان گرم و تابش نور خورشید کافی و پاییز خشک دارند بهترین عملکرد را از نقطه نظر تولید دانه دارد.

کشت زعفران یکی از محصولات زراعی استراتژیک و قدیمی محسوب می شود و این محصول یکی از مواردی است که درآمدزایی مطلوبی را برای کشاورزان رباط کریم به همراه دارد. در واقع برای کشت زعفران در هر منطقه ای نیاز به شرایطی مانند خاک شنی-رسی، آب و هوای گرم و خشک و همچنین زمین‌هایی که قبلاً در آن کشت زعفران انجام نشده باشد، است. همچنین به غیر از مصرف زیاد داخلی این محصول، همه ساله مقدار قابل توجهی ارز با صادرات زعفران وارد کشور می شود. از سویی با توجه به قیمت بالای‌ این گیاه ارزشمند و امکان ارزآوری‌ بسیار زیاد آن برای اقتصاد کشور و از دیگر سو به دلیل تولید قریب به 90 درصد زعفران جهان در ایران، این طلای سرخ در زمینه درآمدزایی و اشتغال آفرینی از اهمیت به سزایی برخوردار است و افزایش کشت آن دارای مزیت است.

  • طیور

پرورش طیور یکی از مشاغل نسبتاً سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار بوده و سود نسبتاً مناسبی برای تولیدکنندگان دارد. در شهرستان رباط کریم پرورش مرغ گوشتی و تخم گذار در واحدهای صنعتی انجام می شود. از آنجایی که نیاز به گوشت سفید و تخم مرغ در داخل استان تهران و همچنین سراسر کشور زیاد است، فعالیت در حوزه  ایجاد واحدهایی برای پرورش مرغ های تخم گذار و گوشتی دارای مزیت است. پرورش مرغ تخمگذار علاوه بر اینکه به تامین منابع غذایی طبیعی و رونق تولید کمک می کند نقش به‌سزایی در امر اشتغالزایی، بهبود وضع اقتصادی و خودکفایی شهرستان در تولید محصول تخم مرغ ایفا می‌کند. با توجه به میزان تولیدات تخم مرغ در کشور و ظرفیت های موجود جهت صادرات آن، ایجاد واحد مرغ تخمگذار می تواند سودده باشد.

با افزایش روزافزون جمعیت و در راستای تأمین نیازهای غذایی جامعه، فعالیت در زمینه تولید گوشت سفید و پرورش مرغ گوشتی الزامی می باشد. ارزش غذایی بالا، بازده مناسب لاشه پس از کشتار، سرعت رشد سریع، صرفه جویی در هزینه های تولید و برگشت سریع سرمایه از فواید پرورش مرغ گوشتی است. با توجه به دلایل فوق ایجاد واحد پرورش مرغ گوشتی در شهرستان مزیت دارد.

پرورش شترمرغ، بلدرچین و بوقلمون از جمله مواردی است که در شهرستان قابلیت انجام و رونق دارد. در این میان بازار فروش بهتر بوقلمون و بلدرچین، باعث شده تا مزیت بالاتری نسبت به شترمرغ برای پرورش داشته باشد. در طی چند سال گذشته توجه به پرورش و نگهداری بوقلمون موجب شده تا پرورش آن به مرز قابل قبولی برسد تا جایی که امروزه شاهد افزایش روز افزون مصرف گوشت و سایر فرآورده‌های آن هستیم. از آنجا که گوشت بوقلمون دارای خواص غذایی ویژه‌ای بوده و محدودیت مصرف خاصی نیز ندارد می تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای گوشت قرمز علی‌الخصوص در بیمارانی که مصرف گوشت قرمز برای آنها با محدودیت‌هایی همراه است، مطرح گردد. از دیگر امتیازات گوشت بوقلمون وجود هر دو نوع گوشت سفید و قرمز در یک لاشه است.

بلدرچین پرنده‌ای با جثه کوچک بوده که در برابر بسیاری از بیماری‌ها مقاوم است. پرورش بلدرچین به دلیل هزینه‌های جاری پایین، اشباع نبودن بازار فروش، کوتاه بودن دوره پرورش (40 روز) و عدم پرورش انحصاری توسط شرکت‌های بزرگ دارای مزیت است. کسب و کار در زمینه پرورش شترمرغ پرواری نیز قابلیت و استعداد پیشرفت فراوانی دارد زیرا منطقه چهار فصل بوده و شرایط طبیعی پرورش شترمرغ در آن فراهم است. شترمرغ در گروه پرندگان طبقه بندی شده و گوشت آن جزء گوشت‌های قرمز محسوب می‌شود که نسبت به دیگر گوشت‌های قرمز کم چرب‌تر و سالم‌تر است به طوری که ۹۰ درصد آن قابلیت هضم داشته و بعد از گوشت ماهی در رتبه دوم قرار دارد.

  • صنعت

با اینکه در حوزه های کشاورزی و دامداری شهرستان رباط کریم وضعیت مناسبی دارد، اما وجود شهرک صنعتی در این شهرستان باعث شده تا در حوزه صنعتی نیز رونق خوبی مشاهده شود و با توجه به نزدیکی این شهرستان به استان های مرکزی و همدان و تامین مواد مصرفی مورد نیاز از این استانها، فعالیت های صنعتی رونق خوبی خواهد داشت.

در شهرستان بسته به نیاز مردم، می توان در حوزه تولید کفش و پوشاک فعالیت کرد. این قبیل فعالیت ها را به صورت کارگاهی نیز می توان انجام داد و به دلیل بازار مصرف مطلوب در داخل شهرستان و استان های اطراف، می توان به سوددهی خوبی رسید.

با توجه به فعالیت های ساخت و ساز در شهر پرند، تولید مصالح ساختمانی نظیر تیرچه، بلوک، بتن و سیمان می تواند از جمله فعالیت های پرسود برای شهرستان رباط کریم تلقی شود.

در شهرستان رباط کریم واحدهای تولید مبل وجود دارد و با توجه به اینکه استفاده از این مصنوعات چوبی در شهرستان و استان رونق خوبی دارد، احداث واحد های تولید مبل دارای مزیت خواهد بود.

تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی و نایلون از جمله فعالیت های پرسود در شهرستان رباط کریم خواهد بود. ظروف یک بار مصرف بیوپلیمری با پایه گیاهی، قدمت زیادی ندارند اما اکنون استفاده از آنها به سرعت در حال گسترش است. تولید پلاستیک‌ها با استفاده از منابع ‌طبیعی مختلف، باعث سهولت تجزیه آنها توسط تجزیه کنندگان طبیعی می گردد. برای این منظور و با هدف داشتن صنعتی در خدمت توسعه پایدار و حفظ زیست بوم‌های طبیعی، تولید این ظروف مقرون به صرفه خواهد بود. البته ایجاد بازار فروش خارج از استان به سوددهی بیشتر کمک می‌کند.

در شهرک صنعتی این شهرستان واحدهای فعال شامل تولید صندلی اداری نیلپر، نان سحر، صنایع چوبی بناچوب، شرکت فناوری پرستو، خمیربازی آریا، مبل سازی، واحد مونتاژ هود و اجاق گاز و تولید شیشه سکوریت می شوند.

  • شیلات

شیلات از حوزه‌های شغلی سوددهی است که ظرفیت بسیار خوبی برای آن وجود دارد که اگر از این ظرفیت‌های شیلاتی استفاده شود سودآوری بسیار خوبی ایجاد خواهد شد. پرورش ماهی در شهرستان رباط کریم انجام می شود اما به دلیل کمبود حوزه‌های آبی و عدم تمایل مردم شهرستان به فعالیت در حوزه شیلات این فعالیت به صورت محدود انجام می شودد. از جمله ماهیان پرورش داده شده در این شهرستان می‌توان به قزل‌آلا، کپور و ماهیان زینتی اشاره کرد. برای پرورش بیشتر این ماهیان می‌توان از استخرهای دو منظوره استفاده کرد. از آب این استخرها برای آبیاری باغات و مزارع می‌توان بهره گرفت و بخشی از نیاز خاک به نیتروژن را نیز تامین کرد.

ماهی قزل‌آلا یکی از معروف‌ترین گونه های ماهیان سرد آبی است. ماهیان سردآبی در محدوده دمایی 18-12 درجه سلسیوس بهترین رشد را دارند. قزل‌آلا یکی از منابع خوب آهن بوده؛ بنابراین نقش مهمی در پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن بر عهده دارد. ماهیان گرمابی در محدوده دمایی 27-20 درجه سلسیوس بهترین رشد را دارند. بزرگ‌ترین خانواده ماهیان آب شیرین، کپور ماهیان هستند. این ماهی در مقایسه با سایر گونه‌های پرورشی در آب‌های گرم و معتدل، ارزشمندترین ماهی از لحاظ اقتصادی است و نیز ارزش‌های تغذیه‌ای فراوانی دارد؛ از این‌رو آموزش توسعه پرورش این ماهی می‌تواند در راستای تأمین غذای سالم و نیز افزایش سطح معیشتی و درآمدی مردم شهرستان مؤثر باشد. شاید سال‌ها قبل نگهداری و پرورش ماهیان زینتی، موضوع چندان شایعی نبود و تنها عده معدودی در خانه‌های خود، آکواریوم  و ماهی زینتی نگهداری می‌کردند اما در سال‌های اخیر، با توجه به رواج آپارتمان‌نشینی و دور افتادن انسان از طبیعت، شرایط به‌گونه‌ای رقم خورده است که بازار ماهیان زینتی رونق گرفته و زمینه‌ساز ایجاد مشاغل مختلف شده است. به‌طوری‌ که شاهد آن هستیم در بسیاری از شهرها، چندین مغازه به خرید و فروش این آبزیان مشغول هستند. در این کسب و کار میزان سودی که به دست می‌آید، نسبت به سرمایه‌ای که در ابتدا گذاشته می‌شود، زیاد است. پرورش ماهیان زینتی نیاز به آب کم‌تری دارد و از آب‌های شهری نیز می‌توان برای تولید و پرورش استفاده کرد.

  • صنایع دستی

صنایع دستی چکیده و ثمره ذوق و هنر هنرمندان و صنعتگرانی است که با دستان پرتوانشان روح و جان فرهنگ و هنر به یادگار مانده از نیاکان خویش را جاودانه می‌سازند. صنایع دستی در شهرستان رباط کریم شامل قالی بافی و بافت تابلو فرش است. البته نکته ای که در خصوص این صنایع وجود دارد این است که به دلیل عدم وجود بازار فروش کافی و قیمت پایین صنایع دستی و همچنین عدم تمایل بانوان و جوانان به این فعالیت ها، تمایل به بافت آنها کمتر شده است و رونق چندانی در بخش صنایع دستی در شهرستان وجود ندارد.

در انتهای تحلیل یک لیست مزیت‌سنجی 50 تایی در جدول زیر ارائه ‌شده ‌است. این جدول مشاغل فوق را در کنار هم نشان می‌دهد.

 

کشاورزی

صنایع

خدمات

ردیف

باغداری

دامداری

زراعت

طیور

شیلات

صنایع غذایی

صنایع تبدیلی و تکمیلی

صنعت

صنایع دستی

خدمات

 

1

کاشت سبزیجات و صیفی‌جات

پرورش گاو هلشتاین

کشت گندم

پرورش مرغ گوشتی

پرورش ماهی قزل آلا

فرآوری انگور

بسته بندی گوشت قرمز

احداث واحد تولید پوشاک

قالیبافی

تعمیرات موبایل

 

2

احداث گلخانه صیفی‌جات

پرورش گاو سمینتال

کشت جو

پرورش مرغ تخم گذار

پرورش ماهی کپور

شیرینی پزی

بسته بندی مرغ

احداث واحد تولید کفش

بافت تابلو فرش

آرایشگری

 

3

احداث گلخانه ی گل و گیاه زینتی

پرورش گاو بومی

کشت کلزا

پرورش بوقلمون

پرورش ماهی زینتی

تولید رشته آشی

بسته بندی قارچ

تولید مصالح ساختمانی

 

احداث واحد خیاطی

 

4

احداث باغ انگور

پرورش گوسفند افشاری

کشت کنجد

پرورش بلدرچین

 

تولید کیک، کلوچه و بیسکوئیت

فرآوری پشم و پوست دام

احداث واحد مبل سازی

 

احداث واحد تعمیرات خودرو

 

5

احداث باغ هلو

پرورش گوسفند شال

کشت آفتابگردان روغنی

پرورش شترمرغ

 

تولید نان صنعتی

بسته بندی عسل

تولید ظروف یکبار مصرف گیاهی

 

احداث واحد جوشکاری

 

6

احداث باغ شلیل

پرورش گوسفند مهربان

کشت ذرت علوفه ای

   

تولید نان فانتزی

تولید خوراک دام و طیور

احداث واحد تولید نایلون

 

احداث واحد آهنگری

 

7

احداث باغ آلو

پرورش بز سانن

کشت یونجه

   

تولید میوه خشک و چیپس میوه

درجه بندی میوه

   

احداث واحد قالیشویی

 

8

احداث باغ زردآلو

پرورش بز آلپاین

کشت زعفران

   

تولید ترشی و شور

بسته بندی زعفران

   

احداث اقامتگاه بومگردی

 

9

احداث باغ گوجه سبز

پرورش بز مورسیا

     

تولید خیارشور

تولید پودر خون

   

احداث مجتمع تفریحی-سرگرمی

 

10

احداث باغ پسته

زنبورداری

     

گلابگیری

احداث سردخانه

   

احداث مجتمع رفاهی-خدماتی

 

11

کاشت گل محمدی

پرواربندی گوساله

     

تولید لبنیات

         

12

پرورش قارچ

       

تولید بستنی

         

13

کاشت آلوئه ورا در فضای آزاد و گلخانه

       

تولید پنیرپیتزا

         

14

         

احداث واحد روغن کشی از دانه‌های روغنی

         

15

         

تولید سوسیس و کالباس

         
                         

مشاغل

مزیت

کاشت سبزیجات و صیفی‌جات

1

احداث گلخانه صیفی جات

2

شیرینی پزی

3

پرورش گاو هلشتاین

4

فرآوری انگور

5

تعمیرات موبایل

6

کشت گندم و جو

7

احداث واحد تولید کفش

8

احداث باغ انگور

9

تولید رشته آشی

10

پرورش گاو سمینتال

11

احداث گلخانه ی گل و گیاه زینتی

12

بسته بندی گوشت قرمز

13

بسته بندی مرغ

14

پرورش مرغ گوشتی

15

احداث واحد تولید پوشاک

16

پرورش مرغ تخم گذار

17

پورش ماهی قزل آلا

18

قالی بافی و بافت تابلو فرش

19

احداث باغ هلو

20

تولید نان صنعتی

21

تولید نان فانتزی

22

پرورش گاو بومی

23

آرایشگری

24

بسته بندی قارچ

25

احداث باغ شلیل

26

احداث باغ زردآلو

27

تولید کیک، کلوچه و بیسکوئیت

28

احداث واحد خیاطی

29

پرورش گوسفند افشاری

30

پرورش گوسفند شال

31

فرآوری پشم و پوست دام

32

پرورش بلدرچین

33

کشت کلزا

34

پرورش بوقلمون

35

تولید مصالح ساختمانی

36

پرورش ماهی کپور

37

احداث باغ آلو و گوجه سبز

38

احداث باغ پسته

39

تولید ترشی، شور و خیارشور

40

تولید میوه خشک وچیپس میوه

41

کاشت گل محمدی

42

پرورش گوسفند مهربان

43

احداث واحد تعمیرات خودرو

44

احداث واحد جوشکاری

45

کشت آفتابگردان روغنی

46

بسته بندی عسل

47

کشت کنجد

48

پرورش شترمرغ

49

تولید خوراک دام و طیور

50

*این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی (ره) تهیه و تدوین شده است. 


پست های مرتبط