>

پارسیان

شهرستان پارسیان یکی از شهرستان‌های استان هرمزگان در جنوب ایران است که شهر پارسیان مرکز آن است. پارسیان یکی از بخش‌های تابع شهرستان بندرلنگه بوده‌ که در سال ۱۳۸۳ به شهرستان ارتقاء پیدا کرده است. این شهرستان از شمال به استان فارس، از شمال شرق و شرق به شهرستان بستک و بندرلنگه، از جنوب به خلیج فارس و از غرب به استان بوشهر محدود می‌شود. جمعیت شهرستان پارسیان طبق سرشماری در سال ۱۳۹۵، برابر با ۵۰٬۵۹۶ نفر گزارش شده‌است. با توجه به اینکه این ناحیه گرم و مرطوب است، اما آب و هوای آن از سایر نقاط استان معتدل‌تر می‌باشد.

 

مزیت های منطقه

مزیت‌سنجی و اولویت‌بندی مشاغل موجود در هر شهرستان براساس یک روش تحقیق صورت می‌گیرد. در روش مذکور، برای هر شهرستان و همچنین برای هر کسب و کار یک شناسنامه تدوین می‌شود. این شناسنامه‌ها به عنوان ورودی به نرم‌افزار داده‌ می‌شود و خروجی نرم‌افزار هم‌پوشانی این دو شناسنامه و تعیین مشاغل مزیت‌دار شهرستان است. اولویت‌بندی‌های انجام‌شده توسط کارشناسان و افرادخبره هر شهرستان بازبینی و اصلاح می‌گردند. لیست مزیت‌سنجی اصلاح‌شده و مصاحبه با کارشناسان و متخصصین حوزه اشتغال هر شهرستان منابع مورد استفاده در تحلیل هستند. در هر شهرستان با حداقل 3 نفر از این افراد مصاحبه انجام شده و این مصاحبه‌ها پیاده‌سازی و ارزیابی می‌شوند. در صورتی که بین این 3 مصاحبه و لیست مزیت‌سنجی تناقض و ابهامی وجود داشته‌باشد، مصاحبه‌های تکمیلی و حتی مصاحبه بیشتر هم صورت می‌گیرد تا تیم تحلیل به نتیجه نهایی مطلوب دست‌ پیدا کند. در ادامه تحلیل شهرستان پارسیان ارائه‌شده‌است.

 

تعیین کسب‌وکارهای مزیت‌دار شهرستان

از بررسی منابع تحلیل (که در قسمت مقدمه به آن اشاره شد) رسته‌های رایج و اولویت‌دار شهرستان تعیین شده‌اند. مبنای این اولویت‌بندی، فراوانی و میزان اشاره کارشناسان به مشاغل رایج در هر شهرستان و اولویتی که این مشاغل در لیست مزیت‌سنجی دارند، می‌باشد. در هر رسته کسب‌وکارهای رایج به ترتیب اولویت مشخص گردیده‌اند. در تحلیل به کسب و کارهای موجود، کسب و کارهای قابل توسعه و کسب و کارهایی که هنوز در شهرستان راه‌اندازی نشده‌اند ولی پتانسیل ایجاد آن‌ها وجوددارد، پرداخته شده‌است. در ادامه مزیت‌های شغلی به ترتیب اولویت ذکر شده‌اند.

 

1. صنایع غذایی
2. شیلات
3. باغداری
4. صنایع تبدیلی و تکمیلی
5. دامداری
6. خدمات
7. صنایع دستی
8. طیور
9. صنعت
10. زراعت

 

· صنایع غذایی

راه‌اندازی کسب و کار فراوری محصولات کشاورزی مهم ترین شیوه برای ایجاد اشتغال پایدار و کاهش وابستگی به درآمد های نفتی و عاملی مهم در توسعه پایدار امنیت غذایی کشور محسوب می‌شود. ایجاد صنایع غذایی، علاوه بر اشتغالزایی، ارتقای سطح درآمد ارزی را نیز به دنبال دارد و کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده از منابع را تا حد زیادی امکان‌پذیر می‌سازد.

پرورش شیلات در شهرستان پارسیان با قابلیت بسیار خوبی در حال انجام است؛ با توجه به اینکه فرآورده‌های حاصل از ماهی و میگو در داخل کشور و کشور های اطراف از بازار مصرف خوبی برخوردار است و امکان تامین مواد اولیه مورد نیاز نیز به آسانی وجود دارد، لذا احداث واحد های فراوری ماهی و میگو جهت تولید محصولاتی مانند چیپس میگو، میگو سوخاری، فیله ماهی، ماهی دودی، ماهی شور و کنسرو ماهی در این شهرستان توجیه اقتصادی دارد، البته با درنظرگرفتن نیاز مردم و همچنین احداث واحدهایی با هزینه های کمتر، می توان گفت تولید میگو سوخاری، فیله ماهی و ماهی دودی مزیت بیشتر و بازار فروش بهتری نسبت به سایرین دارد.

 گوجه فرنگی، خیار و انواع صیفی جات به مقدار زیادی در این شهرستان تولید می‌شود و فرآوری این محصولات معمولا به صورت خانگی صورت می‌گیرد؛ از این رو ایجاد واحدی جهت تولید رب، پودر گوجه فرنگی و ترشی و شور دارای مزیت اقتصادی است، البته تولید رب و پودرگوجه فرنگی به دلیل بازارفروش گسترده‌تر، دارای مزیت بیشتری نسبت به ترشی و شورمی‌باشد. رب گوجه فرنگی دارای کاربردهای فروانی از قبیل چاشنی و بهبود دهنده رنگ و طعم انواع غذا، ماده اولیه سس‌ها و کنسروها است.

پودر گوجه‌فرنگی به عنوان محصولی که زمان زیادی از تولید آن در کشور نمی‌گذرد، توانسته جای خود را در بازار باز کند. وزن و حجم کمتر این پودر درمقایسه با دیگر فرآورده‌های حاصل از گوجه‌فرنگی، موجب سهولت و صرفه‌جویی در حمل و نقل و بسته‌بندی می‌شود. از دیگر مزایای پودر گوجه‌فرنگی این است که برخی آنتی ‌اکسیدان‌های موجود در گوجه‌فرنگی طی فرایند تولید رب از بین می رود، اما این مواد در پودر گوجه حفظ شده و از بین نمی‌روند.

تولید ترشی و شور یکی از فرآیندهای نگهداری طولانی‌ مدت صیفی‌ و سبزیجات  است. این محصول به‌عنوان یک چاشنی در کنار غذا مصرف می شود و به دلیل داشتن خاصیت اسیدی، باعث افزایش اشتها در افراد می‌گردد. در جوامع امروزی به دلیل شاغل بودن بسیاری از بانوان، فرصت کافی برای تهیه این محصولات توسط خود افراد وجود ندارد و اکثر خانواده‌ها تمایل دارند ترشی و شور موردنیاز خود را به‌صورت آماده تهیه کنند.

 میزان تولید گیاه آلوئه ورا در شهرستان پارسیان زیاد است و با توجه به ارزش افزوده ای که مواد فرآوری شده ی این محصول دارد، راه‌اندازی واحدی برای فراوری آن پیشنهاد می‌شود. این گیاه معجزه ای در صنعت دارویی و آرایشی است که امروزه کشت و پرورش آن نیز بسیار مقرون به صرفه و پر سود است. از ماده ژلاتینی که درون برگ این گیاه وجود دارد، برای مصارف بهداشتی آرایشی (ژل.کرم .شامپو و...) هم استفاده میشود. استفاده از موارد گوناگون گیاه آلوئه ورا باعث شده است که کشت و پرورش الوئه ورا مورد توجه کشاورزان شهرستان قرار بگیرد.

در شهرستان پارسیان تولید هندوانه زیاد است و احداث واحدی برای تولید محصولات فراوری شده ی آن نظیر آب و کنستانتره ی هندوانه، اسانس هندوانه، مربا، مارمالاد و پکتین هندوانه ( فیبر های موجود در داخل هندوانه که خشک شده و در خوراک دام و طیور مصرف می شود.) باعث می شود تا سوددهی خوبی عاید کشاورز شود.

از دیگر فعالیت هایی که در شهرستان قابلیت انجام شدن دارند، تولید نان های صنعتی و فانتزی است. آرد مورد نیاز این فعالیت از داخل استان یا استان های همجوار تامین می شود و استقبال مردم از این نان ها، چنین فعالیت هایی را سودده می کند. در تولید نان به روش صنعتی، نان با استفاده از تکنولوژی روز دنیا، ماشین‌آلات مدرن، به صورت مکانیزه (تمام اتوماتیک) و بدون دخالت دست و در مقیاس بالا تولید می گردد. از مزایای تولید صنعتی نان، ارتقاء کیفیت نان، ارزش غذایی بیشتر، ضایعات کمتر، تنوع محصول و استفاده بهینه از انرژی است. امروزه شغل نانوایی یکی از مشاغل پایه‌ای و پر رونق است که در طول سال همیشه درآمدزا می باشد. نان محصولی است که با توجه به سلیقه یا نوع غذای مصرفی خانواده ها، همواره بر سر سفره ها قرار دارد. نان‌ها فقط به صورت نان های ساده و معمول مانند لواش، سنگک و... نیستند، بلکه نان های فانتزی نیز تولید می شوند که مشتریان خاص خود را دارند. امروزه کسب و کار تولید نان فانتزی بازاری رو به رشد دارد.

در شهرستان تولید کلوچه های سنتی خرمایی و رنگینک در شهرستان به صورت خانگی انجام می شود. این محصولات غذایی در استان ها و کشور های اطراف بازار فروش خوبی دارند و همین امر باعث می شود تا برای این تولیدات به صورت خانگی یا کارگاهی مزیت وجود داشته باشد.

یکی از بخش‌های مهم در حوزه صنایع غذایی تولید انواع لبنیات می‌باشد که در شهرستان به صورت سنتی انجام می‌گیرد. با توجه به نیاز این شهرستان به محصولات لبنی و بازار مصرف خوب، می‌توان این کسب و کار را به صورت سنتی یا نیمه صنعتی گسترش داد. شیر و فرآورده‌های آن از مهمترین اجزای تشکیل دهنده جیره غذایی انسان است که از لحاظ ارزش غذایی از کلسیم، فسفر، ویتامین‌های مورد نیاز و پروتئین، غنی می‌باشد و همیشه استقبال بسیار خوبی از این نوع محصولات می شود. البته باید توجه داشت برای موفقیت در زمینه تولید لبنیات باید به بالا بردن توانایی رقابت با نشان‌های تجاری معروف نیز تمرکز کرد تا بتوان سود مناسبی بدست آورد.

در شهرستان پارسیان تولید گوشت قرمز به اندازه ایست، که بتوان برای فراوری آن و تولید سوسیس و کالباس فعالیت کرد. تولید محصولات مشتقی از گوشت‌های فرآوری شده، در هر زمانی سوددهی دارد و از شغل‌های آزاد پردرآمد محسوب می‌شود. در بین فراورده های عمل آوری شده از گوشت، سوسیس و کالباس به دلیل آماده سازی سریع و همچنین طعم و مزه مطلوب، مصرف بیشتری دارد. برای حفظ این جایگاه و افزایش تقاضای این محصولات، علاوه بر انتخاب روش های مناسب تولید و فراوری، باید به نوع و شکل بسته بندی آنها نیز توجه نمود. البته تولید این محصول علاوه بر ایجاد بازار مصرف در داخل استان، باید خارج از استان نیز بازار فروش مناسب را ایجاد کرد.

 

· شیلات

در شهرستان پارسیان به دلیل نزدیکی به دریا، فعالیت در حوزه ی ماهی و میگو به صورت گسترده انجام نشده است و شیلات مورد نیاز این شهرستان از طریق صیادی انجام می شد؛ اما در سال های اخیر طرح هایی برای پرورش ماهی و میگو در شهرستان توسط نهاد های گوناگون ارائه شده است و قابلیت چنین فعالیتی را به دلیل بازار مصرف خوب در داخل و خارج از کشور نشان می دهد. از جمله ماهیانی که در شهرستان قابلیت پرورش داده شده اند، میتوان به ماهیان آب های گرم نظیر سی بس و هامور اشاره کرد که به صورت پرورش ماهی در قفس می توان این فعالیت را انجام داد و در حوزه ی پرورش میگو نیز می توان انواع میگو های آب های شور را در استخر ها پرورش داد.

ماهی سی بس آسیایی در زمره ماهیان مهم پرورشی در کشورهای آسیایی جنوب شرقی است. این ماهی از زمره پرطرفدارترین و گرانترین ماهیان در کشورهای استرالیا، تایلند، مالزی و تایوان است. ماهی سی بس در خلیج فارس و دریایی عمان بخصوص سواحل جنوب شرقی ایران نیز موجود می باشد و دارای تقاضا در بازارهای داخلی و خارجی است. هر ۱۰۰ گرم گوشت ماهی سی بس آسیایی دارای تقریبا ۱۹/۵ گرم پروتئین و 0.1گرم چربی می باشد. کلسیم، فسفر، آهن و پتاسیم از جمله مواد معدنی موجود در گوشت ماهی هستند.

هامور ماهیان استعداد بالقوه ای در پرورش داشته و از این رو رشد سریعی دارند. غذاهای پلیت شده را به آسانی می پذیرند و با موفقیت می توانند در اسارت تخم ریزی نمایند. آن‌ها همچنین از ارزش بازاری بالایی برخوردارند. ماهی هامور به طور معمول از ضایعات ماهی ها به عنوان یک منبع غذایی استفاده می کند.

طبق نظر کارشناسان اشتغال شهرستان پارسیان، پرورش ماهیان خاویاری برای شهرستان دارای مزیت خواهد بود. عمده ی خاویار ایران صادر می شود که در سال های گذشته به دلیل برنامه ریزی نامناسب و کم کاری تولید کنندگان کاهش یافته است. همچنین کمبود این محصول در بازار جهانی، توسط چین تامین می شود. بازدهی محصول مذکور پس از 3 سال با فروش گوشت ماهیان نر شروع شده که سود سرشاری را عاید تولید کننده می کند. پرورش این ماهی با حداقل یک نفر قابل انجام است که با توجه به بالا رفتن فضای تولید تعداد افراد مورد نیاز افزایش می یابد؛ بنابراین ایجاد این کسب و کار ارزش افزوده زیادی دارد که باعث بالا رفتن انگیزه سرمایه گذار می‌شود. توجه به این نکته ضروری است که پرورش ماهی خاویاری به سرمایه اولیه بالایی نیاز دارد.

 

· باغداری

باغ داری از جمله رسته های شغلی است که در شهرستان می تواند تولید اشتغال زیادی داشته باشد و در اقتصاد و رونق کسب و کارهای وابسته مؤثر باشد. کشاورزی و ازجمله باغبانی در توسعه ملی و افزایش رفاه عمومی، فقرزدایی، تنوع بخشیدن و پایدار کردن الگوی توسعه شهری، توزیع درآمد و عدالت اجتماعی کمک می‌کند و مؤثر است. نکته مهم در زمینه باغداری، توجه به مدیریت منابع آبی و استفاده از روش های آبیاری قطره ای است تا از هدر رفت آب جلوگیری گردد و میزان عملکرد در واحد سطح را افزایش داد. عمده ترین محصول باغی این شهرستان خرما است. خرما های تولید شده در شهرستان بیشتر برای تامین نیاز داخل پارسیان و شهرستان های اطراف مورد استافده قرار می گیرد و با توجه به اینکه محصول باکیفیتی تولید می شود و بازار مصرف خوبی دارد، فعالیت در این حوزه دارای مزیت است. خرما از جمله محصولات باغی است که با آب و هوای گرم و اقلیم جغرافیایی کویری سازگاری دارد. نخل خرما یکی از بهترین انواع درخت برای سرمایه گذاری است و هیچ چیز بیهوده ای ندارد، برگ آن خوراک گوسفند و برای هنرهای جارو بافی، سبد بافی وحصیر بافی کاربرد  فراوان دارد و به دلیل فواید بی شماری که دارد، علی رغم افزایش قیمتی که داشته، بازار فروش خوب خود را در بین مردم کشور ما حفظ کرده است و احداث باغات خرما برای پارسیان دارای مزیت است.  از جمله تولیدات اصلی این شهرستان می توان به تولید گوجه فرنگی، در فضای آزاد و باغات اشاره کرد. با اینکه شهرستان جزو مناطق کم آب محسوب می شود؛ اما برای این محصول بازار فروش خوبی وجود دارد و در فصل های سرد سال که بیشتر بخش های کشور، برای تامین گوجه فرنگی دچار مشکل هستند، گوجه فرنگی مورد نیاز کشور و همچنین کشور های اطراف از این شهرستان تامین می شود و کشاورزان به کاشت آن تمایل دارند، در نتیجه فعالیت بیشتر دارای مزیت است، البته بهتر است به دلیل مشکلات کم آبی الگو های آبیاری تغییر کند و آبیاری به صورت مکانیزه انجام شود.

در شهرستان پارسیان گلخانه های تولید صیفی جاتی نظیر خیار، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای و بادمجان در شهرستان دایر است. با توجه به اینکه گلخانه محیطی است که به راحتی می توان در داخل آن شرایط محیطی را تحت کنترل درآورد و به سمت رشد مطلوب گیاه سوق داد. امروزه، با توجه به نیاز روزافزون بازار، از نظر تولید صیفی جات خارج از فصل، تولیدات گلخانه ای، به یکی از سود آورترین بخشهای کشاورزی تبدیل شده است؛ لذا ایجاد گلخانه صیفی جات  ارزش افزوده زیادی را به دنبال دارد و در شهرستان پارسیان مزیت خوبی برای احداث این واحد ها و تولید صیفی جات نام برده شده وجود دارد.

پرورش آلوئه ورا در شهرستان به هر دو صورت آزاد در مزارع و گلخانه ای تولید می شود، در واقع شرایط اقلیمی و خاکی شهرستان برای تولید این محصول بسیار مناسب است و در صورتی که فرآوری این محصول نیز در شهرستان انجام شود، پرورش آن بسیار سودده خواهد بود. گونه های مختلف آلوئه ورا گیاهانی مقاوم به گرما، خشکی، بیماری‌ها، آفات و حتی شوری هستند. علت مقاومت زیاد آن ها ساختار مرفولوژیکی این گیاه است و بذر آن ها نیز در شرایط اقلیمی مناسب و در دمای 21درجه سانتی گراد سبز می شوند. البته این گیاهان به سرمابسیار حساس هستند به طوریکه در دردمای زیر 10درجه سانتی گراد رشد آن ها متوقف می شود. آلوئه ورا به رطوبت بالا، آب ایستایی و آبیاری زیاد حساس است. از این رو آبیاری گیاهان باید زمانی انجام شود که خاک آن ها کاملا خشک شود. چنانچه این گیاه در مناطق گرم و خشک کاشته شود باید تحت آبیاری به موقع قرار بگیرد. آلوئه ورا را در هر نوع خاکی می توان کاشت، ولی خاک های سبک که از زهکشی مناسبی برخوردار باشند برای کاشت این گیاه توصیه می شود.

میوه های جالیزی پارسیان شامل هندوانه و دستنبو است که به میزان زیاد تولید و در داخل استان یا استان های اطراف مصرف می شود، در واقع با اینکه شهرستان از لحاظ منابع آبی غنی نیست؛ ولی بازار فروش خوبی برای این محصولات وجود دارد و تمایل کشاورزان به تولید بیشترآنهاست در صورتی که شرایط آبی شهرستان بهتر شود یا از روش های آبیاری مکانیزه استفاده گردد، می توان این محصولات را بیشتر تولید کرد.

پرورش قارچ در این شهرستان به صورت خانگی در حال انجام است. میزان مصرف قارچ در سال های اخیر رشد خوبی داشته و سرانه مصرف بالا رفته است. مشتری داشتن این محصول از یک سو و غنی از پروتئین بودن آن از سوی دیگر، باعث شده که جایگزین مناسبی برای گوشت باشد و می‌توان با تبلیغ و معرفی این محصول، میزان مصرف را بالاتر برد .پرورش قارچ از شغل‌هایی است که می‌توان با سرمایه اولیه کم و محیط کوچک شروع کرد. یک دوره کامل پرورش قارچ 60 روز طول می‌کشد که قابلیت کاهش به 35 روز را دارد. در نتیجه فعالیت در این حوزه سودآور و مقرون به صرفه خواهد بود.

در شهرستان پارسیان تولید مرکبات انجام می شود، در واقع  این شهرستان دارای عرض جغرافیایی 23 درجه است.  این بخش فاقد زمستان های سرد و تابستان های بسیار گرم است. از این رو برای تولید همه ی انواع مرکبات محدودیت وجود دارد. از جمله مرکباتی که در شهرستان قابلیت تولید دارند، میتوان به لیمو ترش و شیرین اشاره کرد و به دلیل بازار فروش خوب در داخل کشور و همچنین کشور های اطراف مزیت احداث باغ دارند، البته باغات مرکبات معمولا دچار آفت می شوند و باید از این حیث رسیدگی های لازم صورت بگیرد.

از جمله فعالیت هایی که طبق نظر کارشناسان اشتغال شهرستان قابلیت انجام دارد، می توان به پرورش گیاه اکالیپتوس و گل محمدی اشاره کرد که باتوجه به بازار فروش مطلوب برای این محصولات، مزیت افزایش فعالیت دارند. درخت اکالیپتوس از درختان عظیم و سریع الرشد اقیانوسیه است که به صورت گسترده در نواحی گرمسیری، نیمه گرمسیری و معتدل دنیا کشت می‌شود. اکالیپتوس‌ها که امروزه به صورت عمده به عنوان منبع تولید چوب کاغذسازی، هیزم، ذغال‌چوب، تیرهای تونلی، تخته خرده چوب و اسانس‌های روغنی کاشته می‌شوند، به عنوان یکی از منابع عمده جهانی مولد فیبر جهت ساخت کاغذ سفید کرافت و در نهایت، تولید کاغذ چاپ و تحریر با کیفیت عالی شناخته شده‌اند. کاشت اکالیپتوس در خاک‌های شور و کم‌بازده شهرستان بسیار ارزشمند است و توصیه می‌شود.

گل محمدی، گیاهی مقاوم به کم آبی، آفات و امراض است، که علاوه بر خواص درمانی، دارای مزیت‌های اقتصادی فراوانی مانند ارزش صادراتی، جذب گردشگر و اشتغال زایی است. غنچه خشک، مایع گلاب، روغن و اسانس، فرآورده‌های برگرفته از گل محمدی است که علاوه بر عرضه در بازارهای داخلی، قابلیت صادرات به کلیه کشورهای جهان را دارا است.

در شهرستان پارسیان، تولید میوه های گرمسیری تاکنون انجام نشده است؛ اما به دلیل همخوانی باغات این میوه ها با شرایط آب و هوایی منطقه و بازار فروش خوب برای آنها، احداث باغات انبه، تمر هندی، کنار، فیسالیس و گواوا دارای مزیت است، البته تولید انبه، تمر هندی و کنار به دلیل بازار فروش بهتر در کشور های اطراف، اولویت بالاتری نسبت به سایرین دارد. کُنار درختی گرمسیری است که به نام های عناب هندی، سیب چینی و رملیک هم شناخته می شود و میوه ای از تیره ی عنابیان است، حدود 40 گونه کنار وجود دارد که دو نوع کنار آفریقایی و کنار کازرونی یا ایرانی آن معروف تر هستند. لازم به ذکر است درخت کنار در عربی و گاهی در فارسی نیز سدر نامیده می شود که در ایران معمولا به برگ های کوبیده آن سدر می گویند اما درخت کنار با درخت سدر متفاوت است.

گواوا از میوه های بومی مناطق گرمسیری نظیر آمریکا و برزیل است. میوه ی گوآوا در حالتی که رسیده باشد، بسیار خوشمزه و خوش طعم‌است. مزه میوه ترش و شیرین (ملس) و عطر مطبوعی دارد. از پوست میوه ی گوآوا جهت تهیه ی سالاد و دسر بهره‌گیری می‌نمایند. مصرف میوه در مراکز تولید یک گونه تازه خوری بوده، ولی در تهیه ی ژله، مارمالاد، کنسرو، و پاره‌ای از مشروبات غیرالکلی هم کاربرد دارد.

انبه درختی است زیبا که ارتفاع آن تا ۱۰ متر می رسد و جزء محصولات باغبانی گرمسیری است که در شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب رشد کرده و حداکثر تولید را خواهد داشت. مناطق جنوبی کشورمان باوجود داشتن شرایط مناسب بعضی از گونه های درخت انبه به خوبی رشد کرده و عملکرد بسیار بالایی دارد .

تمبر هندی میوه ای شیرین و خوشمزه است که دارای مقدار متنوعی از خواص آشپزی و سلامتی است. این میوه از درخت بوته ای حاصل می شود که دارای برگ ها و میوه های همیشه سبز است و دارای یک پوسته قهوه ای بلند و سخت در قسمت بیرونی است. درون این پوسته میوه قرار دارد که کاملاً چسبنده و شیرین است.

فیسالیس تقریبا در تمام دنیا طرفدار دارد و به عنوان میوه ای خاص و پر خاصیت دیده می شود و در ایران و حتی بسیاری از کشور ها میوه ای جدید و لوکس است. به همین دلیل با قیمت بالایی در ایران بفروش می رسد. همچنین بسیاری از کشور ها، از جمله کشور های حوزه خلیج فارس خواستار واردات فیسالیس از ایران هستند و می توان محصولات تولیدی را صادر کرده و کمک شایانی به ارز آوری و پیشرفت اقتصادی کشور داشت. چون فیسالیس بعد از برداشت در فضای آزاد ماندگاری طولانی مدتی دارد از این جهت صادرات این محصول ریسک کمی دارد و می توان محصول سالمی را به مقصد رساند.

 

· صنایع تبدیلی و تکمیلی

با وجود تنوع تولید محصولات کشاورزی در شهرستان پارسیان، بررسی‌ها نشان می‌دهد که سالانه مقداری از محصولات تولید شده در شهرستان در مراحل کاشت، داشت و برداشت به ضایعات تبدیل می‌شوند. از سوی دیگر برداشت و یا تولید بسیاری از محصولات کشاورزی در یک بازه زمانی مشخصی رخ می‌دهد؛ اما مصرف آن‌ها در طی سال صورت می‌پذیرد؛ لذا احداث صنایع تبدیلی در این شهرستان می‌تواند زمان استفاده از محصولات کشاورزی را افزایش دهد و از میزان ضایعات آن بکاهد. همچنین گسترش این صنایع موجب اشتغال‌زایی، ایجاد درآمد و جلوگیری از اتلاف و ضایع شدن محصولات کشاورزی در این شهرستان می‌گردد.

در شهرستان پارسیان، علاوه بر ماهی ها و میگو های صید شده، پرورش ماهی و میگو نیز انجام می شود، در واقع میزان تولید ماهی و میگو به حدی است که واحدی برای بسته بندی این محصول در شهرستان ایجاد شود و به صورت فروشگاهی بسته بندی را انجام دهد، در واقع این فعالیت علاوه بر سوددهی به شهرستان، بخشی از معضل بیکاری را نیز حل می کند. یکی دیگر از تولیداتی که در شهرستان به دلیل وجود میزان زیاد ماهی قابلیت انجام دارد، تولید پودر گوشت ماهی است. پودرگوشت ماهی به عنوان منبع پروتئین و اسیدهای آمینه در تغذیه دام، طیور و آبزیان دارای حساسیتهای بسیاری در ایران و جهان است. در حال حاضر این محصول در صنعت دامداری و مرغداری و پرورش شیلات که دومین صنعت کشور می باشند، مصرف دارد. گوشت ماهی و فضولات حاصل از آن پس از پودر و خشک شدن مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به اینکه فعالیت در حوزه ی شیلات در این شهرستان رونق خوبی دارد، احداث واحدی برای این تولیدات دارای مزیت است.

در مراتب پایین تر تولید کمپوست از پوست و سر میگو برای شهرستان مزیت دارد. عملیات کمپوست­ سازی باعث کاهش وزن، کاهش محتوای رطوبتی کودهای اولیه مورد استفاده و کاهش فعالیت­های زیستی در آن می­شود. کمپوست به­راحتی قابل جا­به­ جا کردن بوده و بدون بو و مشکلات ناشی از مگس­ها است. قابلیت بسته­ بندی کردن، از هدرروی نیتروژن کاسته و قابلیت استفاده از آن در هر زمان را فراهم می­آورد. در اثر تولید کمپوست مشکلات مربوط به دفع کودهای اضافی در مزارع، بوی بد و شیرابه آنها و در نهایت، آلوده­ سازی منابع آب زیرزمینی کاهش می­یابد و می توان در این زمینه ها اشتغال زیادی ایجاد کرد.

با اینکه تولید خرما در شهرستان زیاد است؛ اما واحدی برای بسته بندی این محصول وجود ندارد و فعالیت در این خصوص می تواند برای شهرستان سودده باشد. با توجه به اینکه می توان از ضایعات حاصل از خرما و چوب درخت نخل، برای فعالیت در حوزه ی تولید نئوپان استفاده کرد، ایجاد واحدی در جهت تولید نئوپان برای شهرستان دارای مزیت است، در واقع نئوپان در بیشتر صنایع چوبی استفاده می شود و از این حیث، بازار فروش تضمین شده ای دارد.

احداث واحد های پرورش گاو بومی و تولید گوشت بیشتر از نیاز شهرستان باعث شده تا بسته بندی این مورد برای پارسیان مزیت داشته باشد. مصرف گوشت های قطعه بندی شده‌ای که در ظرف های یکبار مصرف ارائه می شوند و حاوی برچسب‌هایی هستند که نشان دهنده رعایت شرایط بهداشتی و نظارت دامپزشکی است، توصیه می شود. گوشت سالم و بهداشتی دارای رنگ، بو و شکل فیزیکی طبیعی، عاری از هر گونه فضولات و کاملاً تمیز و بدون آثار خون مردگی است. یکی از روش‌های تازه ماندن گوشت، بسته‌بندی مناسب است. بسته بندی باید به گونه‌ای باشد که گوشت را در مقابل نفوذ طعم، بو، رنگ و سایر عوامل خارجی محافظت کرده و از خشک شدن و تبخیر سطحی جلوگیری کند. همچنین بسته بندی باید خواص حسی و ظاهری و سایر ویژگی‌های گوشت را حفظ و همچنین گوشت را در برابر آلودگی های میکروبی و سایر آلودگی ها نگهداری کند.

کشتارگاه‌های صنعتی نقش مهم بازیافت ضایعات ناشی از کشتار دامها دارند، زیرا ضایعات حاصل از کشتار دام نظیر خون و اجزای گوشتی غیر قابل مصرف در واحد تبدیل ضایعات کشتارگاه ها، به محصولاتی مانند پودر گوشت (در خوراک دام و طیور مصرف دارد) تبدیل می شوند که علاوه بر قرار گرفتن مجدد در چرخه اقتصادی از آلودگی محیط زیست نیز جلوگیری به عمل می آید. در کشتارگاه‌های سنتی، عملیات کشتار دام در وضعیت کاملاً غیر بهداشتی صورت می گیرد و مصرف گوشت حاصل از این کشتارگاه‌ها به هیچ وجه توصیه نمی شود. راه‌اندازی کشتارگاه‌های صنعتی در این شهرستان با توجه به بالا بودن تعداد دامداری‌ها می‌تواند مزیت خوبی محسوب شود.

در شهرستان پارسیان برای نگهداری، ماهی و میگو سردخانه به میزان کافی هست؛ اما برای نگهداری خرما های تولید شده سردخانه وجود ندارد و نیاز به وجود سردخانه های جدید حس می شود. از مهمترین مزایای استفاده از سردخانه میوه و سبزی می توان به جلوگیری از فساد محصول اشاره کرد. روند انواع فسادها از قبیل فساد فیزیکی، فساد شیمیایی یا تغییر رنگ محصول، فساد ناشی از وجود میکروارگانیسم ها و غیره با نگهداری در سردخانه ها به شدت کند شده و حفظ کیفیت محصول در زمان طولانی تر حاصل می گردد. از دیگر مزایای با اهمیت احداث سردخانه میوه، کنترل قیمت بازار است. ذخیره کردن میوه در سردخانه موجب می شود در ماه هایی که مصرف میوه بسیار است و فصل برداشت آن محصول خاص نیست، بازار با کمبود مواجه نشده و حباب قیمت ایجاد نگردد.

لازم به ذکر است در صورت دقت نکردن به بازارفروش و ظرفیت شهرستان، مشاغلی که در این حوزه نام برده شد با مسئله اشباع روبه رو خواهند شد. بنابراین در نظر گرفتن نیاز و ظرفیت شهرستان و همچنین بازارفروش در شهرستان های اطراف در زمینه راه انداری این مشاغل مهم است.

 

· دامداری

دامداری یکی از مشاغل رایج در شهرستان پارسیان است و با یکی از مهم ترین نیازهای انسان، یعنی نیاز به منابع غذایی و خصوصا منابع پروتئینی مرتبط می‌باشد، که توجه به آن امری ضروری است. فعالیت در این حوزه شغلی و افزایش بهره وری در آن، می تواند از راهکارهای توسعه اقتصادی و عاملی برای توسعه صنایع غذایی، تبدیلی و تکمیلی محسوب شود. بسیاری از مردم این شهرستان در کنار سایر کارها، به دامداری نیز مشغول هستند. دامداری در این شهرستان عمدتا به هردو صورت سنتی و صنعتی انجام می شود.

شهرستان پارسیان با داشتن مناطق کویری و نیمه کویری وسیع، آب‌وهوای گرم و مرطوب و گونه‌های خاص گیاهی از دیرباز یکی از نواحی مستعد زیست و پرورش شتر بوده است. این دام به مشخصات زیستی و صفات پرورشی و تولیدی مختص به خود، از انواع مناسب برای نگه‌داری و تولیدات محصولات دامی با بازده اقتصادی مطلوب در شرایط اقلیمی و جغرافیای استان است. قدرت زیستی در شرایط بیابانی، مقاومت بیشتر در مقابل اغلب بیماری‌های عفونی و عوامل بیماری‌زا با توجه به نکات مذکور می‌توان با نگهداری و پرورش شتر، در جهت اشتغال‌زایی و ارتقاء سطح اقتصادی و درآمدی مردم محروم شهرستان پارسیان و تأمین بخشی از پروتئین موردنیاز جامعه قدم‌های اساسی برداشت، در نتیجه برای شتر داری با توجه به اینکه در استان های اطراف و همچنین کشورهای حاشیه ی خلیج فارس از گوشت این دام استقبال زیادی می کنند، قابلیت خوبی برای پرورش در شهرستان وجود دارد.

فعالیت در حوزه ی دام های سبک شامل گوسفند و بز بومی و در حوزه ی دام های سنگین شامل گاو بومی می شود و این دام ها قابلیت افزایش فعالیت دارند. پرورش گوسفند نسبت به سایر حیوانات، بیشتر مورد توجه دامداران قرار گرفته؛ زیرا توان گوسفند برای تحمل اقلیم های متفاوت بیشتر است، جیره غذایی کمتر و در نتیجه هزینه کمتری نیاز دارد، تمامی فرآورده های دامی مانند گوشت، شیر، ماست، کره و حتی پشم و پوست دام پرکاربرد هستند و فروش این فرآورده ها در تمامی روزهای سال انجام می‌شود. به طورکلی بز به‌عنوان یک حیوان اهلی نشخوارکننده جهت تولید شیر و گوشت در مناطق مختلف دنیا پرورش داده می‌شود. جثه کوچک، کم توقع بودن و مقاومت در برابر بیماری‌ها و شرایط سخت محیطی، باعث شده تا بز به‌عنوان حیوانی محبوب در بین دامداران تلقی شود. در نقاط مختلف از این حیوان علاوه بر تولید شیر و گوشت، جهت تولید پوست و الیاف مویی نیز استفاده می‌شود. با توجه به رشد جمعیت کشور و نیاز روز افزون جامعه به گوشت و مواد گوشتی و نقش مهم این محصولات در تامین پروتئین و غذای افراد جامعه، پرورش دام های پر بازده به منظور افزایش تولید و خودکفایی غذایی کشور، امری لازم و ضروری است. گاوهای بومی به لحاظ تنوع و اختلاف ژنتیکی، ویژگی های خاص نژادی و مقاومت های طبیعی ایجاد شده در آن ها طی قرن ها زیست در شرایط سخت محیطی و آب و هوایی شهرستان به عنوان یک منبع عظیم تولید شیر و گوشت می تواند نقش موثر در تامین مواد پروتئین حیوانی و اقتصاد جامعه ایفا نماید. در اولویت های پایین تر، پرورش گاو هلشتاین در جهت تولید شیر بیشتر مزیت دارد، البته این دام ها باید به صورت دورگ گیری با گاو های بومی، پرورش داده شوند، تا با شرایط اقلیمی شهرستان همخوانی داشته باشند.

طبق نظر کارشناسان اشتغال شهرستان، پرواربندی گوساله و پرورش گاومیش دارای مزیت است. گاومیش دامی است که نسبت به بیمارهای دام بسیار مقاوم است و شیر تولیدی آن از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است. گاومیش برخلاف گاو که هر علوفه‌ای را نمی‌خورد و انتخابی عمل می‌کند، همه نوع علفی می‌خورد و حتی از بقایا و پسماندهای کشاورزی و جلبک های موجود در آب هم تغذیه می‌کند. یکی از مهم‌ترین مزیت‌های پرورش گاومیش بالا بودن درصد چربی موجود در شیر این دام است. در حالی که هر لیتر شیر گاو بطور میانگین 4 تا 5 درصد چربی دارد، چربی موجود در شیر گاومیش بین 8 تا 12 درصد است.

مزایای ورود به عرصه‌ی پرورش گوساله دارای جنبه های مختلف است. از یک طرف، از پوست گاو گوشتی در چرم‌سازی استفاده می‌شود؛ از طرف دیگر از گوشت آن جهت استفاده در تغذیه انسان بهره برداری می شود. همچنین به لحاظ اقتصادی، در درآمد زایی تاثیر گذار است. علاوه بر این موارد، برای جلوگیری از واردات گوشت گوساله از کشورهای دیگر تولید آن اهمیت دارد. در کشور ما در حال حاضر پرورش گاو به دو صورت صنعتی و سنتی انجام می گیرد. در پرواربندی علمی و صنعتی از دام‌های نر جوان نژادهای گوشتی استفاده می‌شود. استفاده از ظرفیت ژنتیکی دام‌های گوشتی و کاهش کشتار دام‌های شیری و مولد از دیگر محاسن پرواربندی با روش‌های نوین است. در شهرستان پارسیان در اولویت های پایین تر پرورش گوساله دارای مزیت می باشد.

 

· خدمات

ساحل زیبای بندر بوستانو، ساحل نیرم، بندرطِبِن، چشمه تنگه بردول، چشمه تنگه سریدون (سی رودان)، چشمه شمس، چشمه تنگ آب دبه، چشمه فاریاب، چشمه بنوسرکوه، گاله مزرو و زاخر در برکه دوکاء آبدان و آبشارچله، طبیعت سرکوه شنبه در ارتفاعات روستای فومستان، طبیعت تمبو، آسیاب­های آبی فاریاب و آسیاب فومستان از زیبایی­های چشم نواز و دیدنی شهرستان پارسیان هستند. با وجود این همه زیبایی طبیعی نباید از سواحل زیبا، بسیار بکر، تماشایی و آرامش بخش منطقه غافل ماند. در این شهرستان مجتمع های رفاهی-خدماتی وجود دارد؛ ولی در سایر حوزه های خدمات گردشگری نظیر احداث اقامتگاه بومگردی، رستوران بومی، خانه بازی کودک، شهربازی، رستوران کترینگ  و مجتمع تفریحی-سرگرمی می تواند علاوه بر رونق گردشگری این شهرستان، برای بخشی از جوانان شهرستان نیز اشتغالزایی کند.

اقامتگاه های بوم گردی فرصت مناسبی است تا مسافران ضمن گردشگری در هر منطقه و بازدید از جاذبه های توریستی، حس ایرانی زیستن به سبک سنتی را تجربه کنند. همچنین طبخ غذاهای محلی در برخی اقامتگاه ها، مصداق دیگری از مهمان نوازی ایرانی است.

رستوران‌های بومی، مکان‌هایی با فضای سنتی و متناسب با آداب ‌و ‌رسوم هر منطقه است که در آنها بیشتر به‌جای استفاده از میز و صندلی‌های مدرن از تخت یا سایر وسایل سنتی استفاده می‌شود و علاوه بر سرو غذاهای محلی، ترشیجات خانگی، نوشیدنی‌هایی مانند چای و قهوه نیز داده می‌شود. رستوران‌ها جزء مهم‌ترین نمادهای فرهنگی برای هر کشوری در جهان محسوب می‌شوند و می تواند در خانه های قدیمی موجود در هر منطقه اجرا شود. بسیاری از گردشگران و توریست های غذایی برای امتحان کردن غذاهای مختلف به سفر می روند و این مسئله برای مناطق مختلف ایران قابل استفاده و بهره برداری است؛ بنابراین ایجاد رستوران بومی نیز از کسب و کار های زود بازده است؛ زیرا هم تمایل مردم به سمت سرو غذا های محلی بیشتر شده و هم معاملات این کسب و کار به صورت نقدی انجام می‌شود.

امروزه زندگی شهری و آپارتمان نشینی باعث شده تا کودکان برخلاف گذشته نتوانند به راحتی با هم‌سن‌وسال‌های خود در کوچه‌ها مشغول بازی شوند. این امر علاوه بر ایجاد نگرانی برای والدین، تاثیرات منفی روی سلامت کودکان می‌گذارد. این روزه خانه بازی کودک یکی از مراکزی است که با توجه به عدم دسترسی آسان به شهربازی‌ها، از گزینه‌های تفریحی مناسب محسوب می‌شود که جای کوچه‌های خاکی قدیمی را برای کودکان پرکرده است. اگر به دنبال تاسیس یک کسب و کار در حوزه کودک هستید، تاسیس خانه بازی با توجه به نیاز موجود شهرستان، یک گزینه کارآفرینی بسیار مناسب است.

شهربازی مجموعه‌ی گسترده‌ای از وسایل بازی و سرگرمی است که در مکانی روباز یا سرپوشیده، برای لذت بردن و تفریح مردم ساخته شده است. شهربازی کودکان هم معمولا به صورتی برنامه‌ریزی می‌شود که افراد در هر رده‌ی سنی بتوانند از تجهیزات موجود در شهربازی استفاده کنند و از سرگرمی‌های موجود لذت ببرند. در اکثر کشورهای پیشرفته، راه‌اندازی شهربازی‌ها به عنوان یکی از مشاغل پرسود تلقی می‌شود و سرمایه‎گذاران توجه زیادی به این صنعت نشان می‌دهند و با توجه به ظرفیتی که برای این فعالیت در شهرستان پارسیان وجود دارد، احداث آن دارای مزیت است.

مجتمع تفریحی-سرگرمی به تاسیساتی گفته می‌شود که مجموعه ای از واحد های گردشگری ساخته شده و هر کدام به صورت خود پذیرایی کار می‌کنند. فروشگاه ها، رستوران ها، اغذیه فروشی ها، تسهیلات ورزشی، فضای بازی و تفریحی، اقامتگاه ها، مراکز توریست گردانی و ... از جمله امکاناتی است که این مجتمع ها ارائه می‌دهند.

 

· صنایع دستی

صنایع دستی چکیده و ثمره ذوق و هنر هنرمندان و صنعتگرانی است که با دستان پرتوانشان روح و جان فرهنگ و هنر به یادگار مانده از نیاکان خویش را جاودانه می‌سازند. صنایع دستی نماد فرهنگ اصیل، تاریخ کهن و هنر بی‌مثال مردم این سرزمین اسطوره‌ای است، گوهرِ پاکیزه و قیمتیِ مردمی که نه به وسیله صنعت بلکه به دستِ پرتوان صنعتگران، هنرمندان و بافندگان این دیار کهن تولید شده است.

فعالیت های صنایع دستی در شهرستان شامل گلدوزی، خوسف بافی، دوخت لباس محلی، گلیم بافی، زری بافی و حصیر بافی می شود. از بین موارد گفته شده حصیر بافی، گلدوزی و دوخت لباس محلی دارای مزیت تولید بیشتر نسبت به سایرین است زیرا بازار فروش در داخل شهرستان و استان برای آن ها بسیار مناسب است. البته فعالیت های صنایع دستی در شهرستان خیلی رونق ندارد؛ زیرا جوانان مایل به چنین کارهایی نیستند و آموزش های لازم نیز به آنها داده نشده است. همچنین در اولویت های پایین‌تر از جمله صنایع دستی که در شهرستان قابلیت انجام شدن دارند، می توان به تولید گل های مصنوعی اشاره کرد، این فعالیت ها در صورت ایجاد بازار فروش مناسب و آموزش های کافی قابلیت انجام دارند.

 

· طیور

پرورش طیور یکی از مشاغل سخت و پرکاری است که به دلیل نیاز جامعه به منابع غذایی، از اهمیت بالایی برخوردار است و سود سرشاری دارد. عمده پرورش طیور در این شهرستان به مرغ های گوشتی اختصاص دارد و با توجه به نیاز شهرستان به استفاده از گوشت سفید ، فعالیت در حوزه ی پرورش مرغ گوشتی دارای مزیت است.

با افزایش روزافزون جمعیت در راستای تامین نیازهای مردم، ایجاب می‌کند در زمینه تولید گوشت سفید و پرورش مرغ گوشتی فعالیت کرد. ارزش غذایی بالای گوشت طیور، کم بودن افت پس از کشتار، سالم و بهداشتی بودن گوشت طیور، قابلیت هضم و جذب بالا، سرعت رشد سریع، صرفه جویی در جایگاه و زمین و برگشت سریع سرمایه از فواید پرورش مرغ گوشتی است. بدیهی است گوشت مرغ به سبب مزیتهای فراوانی که دارد به عنوان منابع تامین پروتئین می تواند در کشور مطرح و نیاز عمومی را در این زمینه مرتفع نماید. نسبت ضایعات در گوشت مرغ در مقایسه با سایر دام ها کمتر است، به طوری که در گوشت گوسفند ضایعات حدود 50 % و در مرغ حدود 25 % است. ضریب تبدیل جیره غذائی به گوشت در مرغ نسبت به سایر دام ها بالا بوده به طوری که در مرغ های اصلاح شده این ضریب 2 تا 2/2 و در گوساله و گاو بین 6 تا 9 % متغیر است. با توجه به دلایل فوق ایجاد واحد پرورش مرغ گوشتی در شهرستان مزیت دارد و تنها باید بازاریابی کرد تا بتوان محصول را با قیمت مناسب به فروش رساند.

همچنین میتوان برای تامین نیاز شهرستان از پرورش مرغ های بومی نیز استفاده کرد. این فعالیت را می توان به صورت خانگی یا در واحد های نیمه صنعتی کوچک نیز انجام داد. یکی از دلایل استقبال از پرورش مرغ بومی، سوددهی بسیارخوب پرورش مرغ بومی یا محلی است. مرغ بومی یا همان مرغ های محلی ایران، نوعی نژاد بسیار مقاوم به شمار می آیند که در مقابل بیماری ها، گرما و سرما تحمل بالایی دارند و این مزیت باعث می شود که ایجاد واحدهای تولیدی مرغ بومی برای تولید کنندگان سوددهی داشته باشد. یکی دیگر از مزیت های پرورش مرغ بومی این است که این کار نیاز به تجهیزات ندارد. هرچند اگر در پرورش مرغ بومی یا همان مرغ محلی از تجهیزات مدرن استفاده شود، سود بیشتری نصیب پرورش دهنده می شود. منظور از تجهیزات مواردی مانند آبخوری، دان خوری ، لانه تخم گذاری و... است.

از جمله طیوری که در شهرستان پرورش داده می شود، می توان به بلدرچین، بوقلمون و کبک اشاره کرد، این طیور به صورت خانگی و در مقیاس کم پرورش داده می شوند و بازار فروش خوب برای این ماکیان باعث می شود تا بتوان پرورش آنها دارای مزیت باشد.

بلدرچین پرنده ای با جثه کوچک، در برابر بسیاری از بیماری ها مقاوم است. پرورش بلدرچین به دلیل هزینه های جاری پایین، اشباع نبودن بازار فروش، کوتاه بودن دوره پرورش(40 روز) و عدم پرورش انحصاری توسط شرکت های بزرگ دارای مزیت است. محصولات این پرنده شامل گوشت، تخم بلدرچین و کود است.

کبک پرنده‌ای است وحشی، که در کوهستان‌ها زندگی می‌کند. این پرنده از قدرت پرواز کمی برخوردار بوده و در دنیا گونه‌های متعددی از آن وجود دارد. محصولات کبک نسبت به دیگر طیور به دلیل طعم و کیفیت مناسب قیمتی بیشتر و مشتریان خاص خود را دارند و از جهت دیگر به دلیل مقاومت نسبتاً بالای این پرنده در مقابل بیماری‌ها، تلفات آن نسبت به دیگر پرندگان کمتر است.

در طی چند دهه گذشته توجه به بوقلمون و محصولات آن موجب شده تا پرورش آن به صورت صنعتی در ایران و جهان آغاز و طی چند سال اخیر نیز به مرز قابل قبولی برسد تا جائیکه امروزه شاهد افزایش روز افزون مصرف گوشت و سایر فرآورده های آن در سراسر جهان هستیم. از آنجا که گوشت بوقلمون دارای خواص غذائی ویژه ای بوده و محدودیت مصرف خاصی نیز ندارد؛ می تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای گوشت قرمز علی الخصوص در بیمارانی که مصرف گوشت قرمز برای آنها با محدودیت هایی همراه است، مطرح گردد. از دیگر امتیازات گوشت بوقلمون وجود هر دو نوع گوشت سفید و قرمز در یک لاشه است.

طبق نظر کارشناسان اشتغال شهرستان پارسیان فعالیت در حوزه ی پرورش شتر مرغ برای شهرستان دارای مزیت خواهد بود. کسب و کار در زمینه پرورش شترمرغ پرواری در شهرستان قابلیت و استعداد پیشرفت فراوانی دارد؛ زیرا شهرستان پارسیان چهار فصل بوده و شرایط طبیعی پرورش شترمرغ در بسیاری از مناطق مختلف آن فراهم است. شترمرغ در گروه پرندگان طبقه بندی شده و گوشت آن جزء گوشت‌های قرمز محسوب می‌شود که نسبت به دیگر گوشت‌های قرمز کم چرب‌تر و سالم‌تر است به طوری که ۹۰ درصد آن قابلیت هضم داشته و بعد از گوشت ماهی در رتبه دوم قرار دارد.

 

· صنعت

مشاغل صنعتی از مهم ترین عوامل توسعه اقتصادی است، اما آن گونه که باید به آن توجه نشده است و لازم است از پتانسیل های هر شهرستان در این حوزه برای پیشرفت اقتصادی استفاده شود. در شهرستان پارسیان، تعدادی واحد صنعتی در زمینه های مختلف وجود دارد، اما پتانسیل های شهرستان نشان دهنده این موضوع است که همچنان برای ایجاد واحدهای صنعتی جدید ظرفیت وجود دارد.

از جمله پیشنهادات حوزه ی صنعت در شهرستان پارسیان، می توان به تولید پلاستوفوم و لنج سازی اشاره کرد، این فعالیت ها به ترتیب اولویت برای شهرستان مزیت دارند و علاوه بر تامین نیاز شهرستان پارسیان و استان هرمزگان می توانند برای جوانان نیز اشتغالزایی کنند.  بلوک پلی‌استایرن در واقع نوعی پلاستوفوم تحت عنوان پلی استایرن منبسط شده با علامت اختصاری EPS می باشد. بلوک های پلی استایرن به دلیل سبکی وزن، باعث کم شدن وزن نهایی ساختمان و در برابر زلزله ایمن هستند به همین دلیل در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند. اکثر کارگاه های لنج سازی سنتی چـوبی دارای ابزارهـای سـاده ماننـد اره هـای بـرش چـوب عمودی یا افقی و ابزار بالا بر و میخ و اتصالات هـستند و بـه سـادگی بـا یـک اسـتاد کـار و چنـد کارگر مشغول به کار می شوند. اساس کار این کارگاه ها بصورت سنتی و فاقد نقشه های طراحی مـی باشـند، ولـی تـاکنون بـا همین روشها نیاز کشور برآورده شده است، ولی با پیشرفت تمام دنیـا و اینکـه بایـستی شـناورها از لحاظ استاندارد به استانداردهای جهانی نزدیک باشند بایستی بـا همکـاری سـازمان شـیلات –بنادر کشتیرانی و موسسات رده بندی به این مهم پرداخته شود. در کنار این کارگـاه هـا، کارگـاه های ساخت لنج فایبرگلاس موجود می باشد که همگی در حال ساخت شـناورهای بـا نقـشه هـای طراحی و روی اصول می باشند و تمامی استانداردها رعایت می شود، ولی این کارگـاه هـا نـسبت

به کل کارگاه ها در اقلیت می باشند.

در شهرستان پارسیان واحد های شن شویی و تولید شن وجود دارد و این فعالیت ها انجام می شود؛ ولی با توجه به اینکه مصالح ساختمانی قابلیت تولید دارد و همچنین می توان مواد اولیه را از شهرستان ها و استان های دیگر تامین کند، تولید مصالح ساختمانی دارای مزیت است و می توان در این حوزه ها فعالیت کرد.

با توجه به اینکه در شهرستان پارسیان تابستان های گرم و آفتاب سوزان وجود دارد، این منطقه می تواند در حوزه ی ایجاد واحد هایی برای ساخت و استفاده از پنل های خورشیدی فعالیت کرد.

شهرستان پارسیان یک شهرک صنعتی دارد و واحد های فعال شامل بلوک زنی، نجاری، فوم سازی، جوشکاری، سنگ شکن و تولیدظروف یکبار مصرف و ایرانیت می شود.

 

· زراعت

در شهرستان پارسیان تولیدات زراعی سهم کمتری را در حوزه ی فعالیت های کشاورزی به خود اختصاص می دهد. در واقع در شهرستان به دلیل فعالیتی که در حوزه های شیلات و صیادی، باغداری و دامداری می شود، زراعت بسیار کم شده است. عمده ترین محصولات زراعی شهرستان گندم، جو و تنباکو است، این تولیدات به دلیل تامین نیاز شهرستان پارسیان وشهرستان های اطراف، همچنان مزیت افزایش تولید را دارند.

در میان محصولات کشاورزی، کاشت گندم نسبت به بقیه کم دردسرتر و کم آفت تر است.گندم در بازه زمانی حدودا هشت ماهه به ثمر نشسته و به مرحله سود دهی می رسد. کود شیمیایی و بذر نیز به شکل یارانه‌ای در اختیار کشاورزان قرار می گیرد؛ بنابراین گسترش تولید گندم ارزش افزوده زیادی را به دنبال دارد.

جو بعد از گندم بیشترین سطح زیر کشت را در شهرستان به خود اختصاص داده است. در شهرستان اراضی وسیعی وجود دارد که بدلیل شوری و عمق کم خاک و شور بودن آب زراعی صرفا برای تولید جو مناسب است.

کشت توتون و تنباکو از دیگر مزیت‌های شهرستان است که به شرط اخذ مجوز از سازمان دخانیات قابل کشت می‌باشد.

در شهرستان پارسیان کشت کلزا به تازگی انجام شده است و با توجه به اینکه به صورت تضمینی توسط دولت به فروش می رسند، مزیت افزایش کشت دارند. کشت کلزا باعث از بین رفتن چرخه زندگی آفات، بیماری ها و علف های هرز گردیده و با کاهش جمعیت آنها موجب صرفه جویی در مصرف سموم و کاهش آلودگی های زیست محیطی می گردد. با توجه به آنکه زمان کشت کلزا در فصل پاییز است، نیاز گیاه به آب کم می‌باشد و با استفاده از نزولات جوی می توان به کشت آن اقدام نمود. کلزا با تولید مقادیر قابل توجهی علوفه می تواند در تغذیه دام های منطقه نقش موثری داشته باشد. همچنین برگردان بقای کلزا به خاک باعث افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود ساختمان خاک خواهد شد. کشت کلزا به عنوان یک دانه روغنی بسیار مهم در تولید محصولات حوزه صنایع غذایی و یا تولید انواع نهاده‌های خوراکی دام و طیور در بسیاری از کشورهای دنیا متداول است.

همچنین در اولویت های پایین تر، کشت کنجد و آفتابگردان روغنی نیز در شهرستان دارای مزیت است. کاشت کنجد به دلیل سازگاری محیطی، بازدهی بالا، مفید بودن برای خاک، نیاز به سرمایه اولیه کم و بازاریابی آسان، گزینه شغلی مناسبی است. کنجد از آن دسته گیاهانی محسوب می شود که با هر بار کشت و پرورش، محصول و بار قابل توجهی را به ارمغان می آورد. یکی دیگر از مزایای کاشت کنجد، صرفه جویی در منابع آب است. این گیاه قادر است تا با جذب رطوبت باقیمانده در خاک رشد کند. همین امر موجب سازگاری کنجد با آب و هوای گرم شهرستان پارسیان می شود. ریشه های کنجد در بهبود ساختمان خاک و افزایش نفوذ پذیری آن نقش موثری داشته و به عنوان یکی از گیاهان مناسب برای تناوب‌های زراعی در نظر گرفته می شود. همچنین در بعضی از مناطق این گیاه به عنوان کود سبز کاشته می شود. کنجد در روغن کشی (کنجد و ارده)، نانوایی و آجیل فروشی ها، تهیه عطرها، به عنوان حلال در داروسازی و... مورد استفاده قرار می‌گیرد. صادرات ارزش افزوده و فرآوری های کنجد، می تواند هدف تولید انبوه کشاورزان باشد. از همین رو نگرانی ها برای بازاریابی این محصول نسبت به سایر محصولات کاهش پیدا می کند. عمده مشکل کنجدکاران عدم وجود ماشین‌آلات کاشت و برداشت دانه های روغنی بوده ودرصورت تامین این ماشین آلات، تولید کمی وکیفی محصول درسطح منطقه میتواند از رشد قابل توجهی برخوردار شود.

گل آفتابگردان گیاهی یک ساله است که پرورش آن در هر شرایطی ممکن است و فرآورده های حاصل از آن دارای مزیت اقتصادی فراوان است. این گیاه، یکی از نباتات روغنی مهم جهان است که از نظر تولید روغن، بعد از سویا در مقام دوم قرار دارد و بیش از 14% کل روغن نباتی جهان را تولید می کند.

حبوبات کشت شده در شهرستان پارسیان شامل عدس، نخود، ماش و لوبیا ی محلی  می شود، که به صورت آبی کشت می‌شوند. این محصولات فیبر بالایی دارند و در چند سال اخیر نیز به میزان بیشتری در غذاها مورد استفاده قرار گرفته‌اند. همچنین می‌توان این محصولات را در تناوب با گندم و جو قرار داد و بخشی از نیتروژن مورد نیاز خاک را تامین کرد و از کاه تولید شده نیز برای خوراک دام و طیور بهره برد. لذا با توجه به نکات ذکر شده کشت و زراعت این محصولات برای شهرستان مزیت دو چندان دارد.

کشت پنبه در گذشته به میزان زیادی در شهرستان انجام می شد، ولی در حال حاضر به دلیل عدم وجود بازار فروش مناسب، برای این محصول توسط کشاورزان رغبتی برای تولید وجود ندارد و تولید آن کمتر شده است. در صورتی که بازار فروش کافی و شرایط مناسب از لحاظ تامین آب برای این گیاه فراهم شود، توانایی کشت بیشتر این محصول در شهرستان وجود دارد. این محصول به ‌صورت گیاهی یک‌ساله مورد زراعت قرار می‌گیرد. بسته به شرایط آب و هوایی، در اکثر ارقام معمولاً 35 تا 45 روز بعد از سبز شدن پنبه، در هر شاخه به‌طور متوسط 5 تا 6 گل ظاهر می‌شوند. این گیاه گرمادوست بوده و رشد و نمو آن بستگی زیادی به دما دارد و هرگز نباید با یخبندان و سرمای شدید در دوران رشد مواجه گردد. البته این گیاه به شوری مقاوم است و در اغلب خاک‌های زراعی می‌توان آن را کشت نمود، اما خاک‌های رسوبی و جلگه‌ای عمیق با مواد آلی کافی و زهکشی طبیعی مناسب‌تر هستند. این شرایط در شهرستان پارسیان مهیا بوده و از این رو برای کاشت گیاه پنبه مکان مناسبی است.

طبق نظر کارشناسان اشتغال شهرستان پارسیان کشت پیاز و سیر از جمله مواردی است که برای شهرستان قابلیت دارد. پیاز محصولی است که به صورت یک‌ساله کشت می‌شود. این گیاه متعلق به فصل خنک است و بهترین دما برای جوانه زدن بذر پیاز 18 درجه سانتی‌گراد و حداقل و حداکثر دما برای این مرحله از رشد به ترتیب 7 و 29 درجه سانتی‌گراد است. این محصول از مهم‌ترین محصولاتی است که در سطح وسیعی در تمام دنیا کشت می‌گردد و به‌عنوان چاشنی و طعم‌دهنده در اکثر غذاها استفاده می‌شود. سیر گیاهی است که نیاز کمی به آبیاری دارد و در طول زمستان آب مورد نیاز آن از نزولات جوی تأمین می شود. همچنین نسبت به سایر محصولات آفت و بیماری کمتری دارد و از محصولاتی است که راحت‌تر و زمان طولانی تری انبار می‌شود.

 

در ادامه تحلیل، مشاغل در 10 رسته، ذیل سه حوزه کشاورزی، صنعت و خدماتی دسته‌بندی شده‌است. در هریک از این رسته‌ها عناوین شغلی، بر اساس مزیت راه‌اندازی، از شماره 1 تا 6 اولویت‌بندی شده‌اند(مزیت‌ها براساس اهمیت رسته‌ها و تعداد مشاغل پیشنهادی در هر رسته، شماره گذاری شده اند.).

 

 

کشاورزی

صنایع

خدمات

ردیف

شیلات

باغداری

دامداری

طیور

زراعت

صنایع غذایی

صنایع تبدیلی و تکمیلی

صنایع دستی

صنعت

خدمات

 

1

پرورش ماهی سی بس

(1)

احداث باغ خرما

(1)

پرورش شتر

(1)

پرورش مرغ گوشتی

(1)

کشت گندم

(1)

فرآوری میگو

(1)

بسته بندی میگو

(1)

حصیر بافی

(1)

احداث واحد تولید پلاستو فوم

(1)

احداث اقامتگاه بومگردی

(1)

 

2

پرورش ماهی هامور

(1)

کاشت گوجه فرنگی

(1)

پرورش گوسفند بومی

(1)

پرورش مرغ بومی

(1)

کشت جو

(1)

فرآوری ماهی

(1)

بسته بندی ماهی

(1)

گلدوزی

(1)

احداث واحد لنج سازی

(2)

احداث رستوران بومی

(2)

 

3

پرورش میگو

(2)

احداث گلخانه صیفی جات

(2)

پرورش بز بومی

(1)

پرورش بلدرچین

(2)

کشت تنباکو

(1)

تولید رب و پودر گوجه فرنگی

(1)

تولید پودر گوشت ماهی

(2)

دوخت لباس محلی

(1)

احداث واحد تولید مصالح ساختمانی

(3)

احداث خانه بازی کودک

(3)

 

4

پرورش ماهی خاویاری

(3)

کاشت آلوئه‌ورا

(2)

پرورش گاو بومی

(2)

پرورش کبک

(2)

کشت کلزا

(2)

تولید ترشی و شور

(2)

تولید کمپوست میگو

(2)

خوسف بافی

(2)

احداث نیروگاه خورشیدی

(4)

احداث شهربازی

(4)

 

5

 

کاشت میوه های جالیزی

(2)

پرواربندی گوساله

(3)

پرورش بوقلمون

(2)

کشت کنجد

(3)

فراوری آلوئه ورا

(2)

بسته بندی خرما

(3)

گلیم بافی

(2)

 

احداث رستوران کترینگ

(5)

 

6

 

پرورش قارچ

(3)

پرورش گاو میش

(3)

پرورش شتر مرغ

(3)

کشت آفتابگردان روغنی

(3)

فرآوری هندوانه

(2)

تولید نئوپان

(3)

زری بافی

(2)

 

احداث مجتمع تفریحی-سرگرمی

(6)

 

7

 

احداث باغات مرکبات

(3)

   

کشت حبوبات

(4)

تولید نان صنعتی

(3)

بسته بندی گوشت قرمز

(4)

ساخت گل های مصنوعی

(3)

     

8

 

کاشت اکالیپتوس

(4)

   

کشت پنبه

(4)

تولید نان فانتزی

(3)

احداث کشتارگاه دام

(4)

       

9

 

کاشت گل محمدی

(4)

   

کشت سیر

(5)

تولید کلوچه خرمایی

(4)

احداث سردخانه

(5)

       

10

 

احداث باغ انبه

(5)

   

کشت پیاز

(5)

تولید رنگینک

(4)

         

11

 

احداث باغ تمر هندی

(5)

     

تولید لبنیات

(5)

         

12

 

احداث باغ کنار

(5)

     

تولید سوسیس و کالباس

(6)

         

13

 

احداث باغ فیسالیس

(6)

                 

14

 

احداث باغ گواوا

(6)

                 

راهنما: (1): مزیت‌هایی که در اولویت اول قرار دارند. (2): مزیت‌هایی که در اولویت دوم قرار دارند. (3): مزیت‌هایی که در اولویت سوم قرار دارند. (4): مزیت‌هایی که در اولویت چهارم قرار دارند. (5): مزیت‌هایی که در اولویت پنجم قرار دارند. (6): مزیت‌هایی که در اولویت ششم قرار دارند. در انتهای تحلیل یک لیست مزیت‌سنجی 50 تایی در جدول زیر ارائه‌شده‌است. این جدول مشاغل فوق را در کنارهم نشان می‌دهد.

مشاغل

مزیت

پرورش ماهی سی بس

1

فراوری میگو

2

احداث باغ خرما

3

بسته بندی ماهی

4

فرآوری ماهی

5

پرورش ماهی هامور

6

کاشت گوجه فرنگی

7

پرورش شتر

8

پرورش گوسفند بومی

9

تولید رب و پودر گوجه فرنگی

10

پرورش بز بومی

11

احداث اقامتگاه بومگردی

12

حصیر بافی

13

پرورش مرغ گوشتی

14

گلدوزی

15

پرورش مرغ بومی

16

دوخت لباس های محلی

17

احداث واحد تولید پلاستو فوم

18

کشت گندم وجو

19

کشت تنباکو

20

تولید ترشی و شور

21

پرورش میگو

22

احداث گلخانه صیفی جات

23

کاشت آلوئه‌ورا

24

فرآوری هندوانه

25

فراوری آلوئه ورا

26

کاشت میوه های جالیزی

27

تولید پودر گوشت ماهی

28

پرورش گاو بومی

29

احداث رستوران بومی

30

تولید کمپوست میگو

31

خوسف بافی

32

پرورش بلدرچین

33

پرورش کبک

34

زری بافی

35

گلیم بافی

36

پرورش بوقلمون

37

احداث واحد لنج سازی

38

کشت کلزا

39

تولید نان صنعتی

40

تولید نان فانتزی

41

پرورش ماهی خاویاری

42

پرورش قارچ

43

بسته بندی خرما

44

تولید نئوپان

45

احداث باغات مرکبات

46

بسته بندی گوشت قرمز

47

پرواربندی گوساله

48

پرورش گاو میش

49

پرورش شترمرغ

50

*این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره) تهیه و تدوین شده است.