>

عجب شیر

عجب شیر با وسعت 44.738 کیلومتر مربع یکی از شهرستان های استان آذربایجان شرقی می باشد که به شهرستان های زیر محدود می شود:

  1. از شمال شهرستان های اسکو و آذرشهر

  2. از شرق به شهرستان مراغه

  3. از غرب به دریاچه ارومیه

  4. از جنوب به شهرستان بناب

فاصله عجب شیر به مرکز استان برابر 98 کیلومتر است. این شهرستان بر اساس آخرین تقسیمات کشوری دارای 2 شهر، 2 بخش (مرکزی و قلعه چای) و 4 دهستان و 48 آبادی است.

شهرستان شهر عجب شیر جزء شهرهای زیر 50 هزار نفر می باشد که بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395، جمعیت این شهرستان 70,852 نفر بوده است که 50 درصد آنها در نقاط روستایی ساکن هستند. نقش غالب اقتصادی شهر، بازرگانی است.

عجب شیر در منطقه کوهستانی واقع شده و دارای تابستان‌های معتدل و زمستان‌های سرد و برفی می‌باشد. ارتفاع این شهرستان از سطح آزاد دریا 147.8 متر بوده و دارای زمین‌های حاصلخیز و پرمحصول و مستعد کشاورزی می‌باشد.

همچنین این شهرستان به دلیل سابقه تاریخی، ویژگی طبیعی و وجود دو منطقه نمونه گردشگری قلعه چای و رحمانلو، دارای جاذبه های گردشگری مناسبی است ولی به دلیل نبود زیرساختهای مناسب گردشگری استفاده مناسبی صورت نگرفته است.

مزیت های منطقه

در زیر قصد داریم به مزیت‌سنجی و اولویت‌بندی کسب‌وکارهای موجود در این شهرستان  بپردازیم.

تعیین کسب ‌وکارهای مزیت‌دار شهرستان عجب شیر

کسب و کار های رایج و اولویت‌دار عجب شیر براساس مصاحبه‌ها و لیست مزیت‌سنجی تعیین می شود. مبنای این اولویت‌بندی با توجه به لیست مزیت‌سنجی براساس فراوانی و میزان اشاره افراد کارشناس به کسب‌ و کارهای رایج در این مشخص می شود.

  1. باغداری

  2. دامداری

  3. زراعت

  4. صنایع غذایی

  5. صنایع تبدیلی و تکمیلی

  6. طیور

  7. خدمات

  8. صنایع  دستی

  9. صنعت

  10. شیلات 

در زیر مزیت های فوق را با ذکر مثال توضیح خواهیم داد:

  • باغداری در عجب شیر

شهرستان عجب شیر در حوزه باغداری، تولید قابل توجهی دارد. گردو، بادام و پسته محصولاتی هستند که با توجه به کاربرد های فراوانی که دارند بسیار تولید می شوند. به طور مثال با کاشت درخت گردو می توانید از مغز، پوست سبز، برگ و چوب های این درخت استفاده نمایید.

در زیر به دیگر محصولات باغی که در عجب شیر کاشته می شود، می پردازیم:

  1. انگور

  2. سیب

  3. گیلاس

  4. زردآلو

  5. آلبالو

  6. آلوچه

  7. رب گوجه فرنگی

  8. خیار

  9. توت فرنگی

  10. کدو

  11. بادمجان

  12. هندوانه

  13. خربزه

  14. پرورش قارچ

از میان محصولاتی که گفته شد، تولید میوه جات مانند گیلاس، آلبالو، سیب، زردآلو و آلوچه با توجه به وجود کارخانه آبمیوه‌ی نوش ایران در این شهرستان، با مشکل بازار فروش مواجه نخواهند شد.

همچنین گوجه فرنگی در این شهرستان به مقدار خوبی تولید می شود که با توجه به کارخانه تولید رب ظرفیت بالایی برای کاشت این محصول وجود دارد.

خربزه و هندوانه از گذشته مورد توجه بوده و خربزه قبادلو که متعلق به شهرستان عجب شیر است نیز معروف است.

باغداران به تازگی در عجب شیر روی به در یک الی دو واحد گالخانه آورده اند. گل رز نیز بازار فروش خوبی پیدا کرده وبرای تولید مربا به تبریز فرستاده می شود. سرمایه گذاری در زمینه تولید گل رز سوددهی خوبی خواهد داشت.

  • دامداری در عجب شیر

آب و هوای مناسب منطقه و وجود شرایط لازم برای دامداری، باعث شده که دامداری از کسب و کارهای پرطرفدار و با مزیتی بالا برای سرمایه گذاری باشد. در شهرستان عجب شیر به پروش دام های زیر می پردازند:

  1. دام سنگین (گاو)

  2. دام سبک (گوسفند)

  3. زنبور داری

  4. پرورش اسب

  1. این شهرستان در حوزه پرورش دام سنگین (گاو) و دام سبک (گوسفند) به ظرفیت های نسبتا بالایی رسیده است. البته در حال حاضر میزان پرورش دام سبک در شهرستان بیشتر است. در بین دام های سبک بز گوشتی نیز وجود دارد ولی تعداد آن زیاد نیست و مزیت پرورش آن در اولویت های بعدی قرار می گیرد. در مجموع بسته به منطقه های مختلف در شهرستان، قابلیت پرورش هر نوع دام (سنگین یا سبک) وجود دارد، مثلا در منطقه ی کوهستانی پرورش گوسفند و در منطقه ای که کشت جو انجام می گیرد گاو پرورش می یابد.

  2.  در رابطه با دام های اصلاح نژادی نیز لازم به ذکر است که نژادهای هلشتاین و سمینتال در بین دام های سنگین و نژاد رومانف و افشاری در بین دام های سبک وجود دارد و پرورش این نژاد ها در شهرستان جواب داده است و قابلیت گسترش در زمینه پرورش این نوع دام ها وجود دارد اما در اولویت پایین تری نسبت به دام های بومی قرار می گیرند. 

  3.  زنبورداری شاخه دیگری از دامداری است که در سطحی عالی انجام می شود و سرمایه زیادی نیز برای راه اندازی این حرفه نیاز نیست و درآمد بسیار خوبی هم دارد.  اما بهتر است که مردم شهرستان با اصول مدرن در رابطه با زنبورداری برای افزایش بهره وری آشنا شوند

  4. در روستاهای شهرستان عجب شیر تاحدودی به پرورش اسب نیز توجه شده است. گسترش واحدهای پرورش اسب با توجه به قیمت بالای این دام صرفه اقتصادی خوبی دارد.

  • زراعت در عجب شیر

زراعت در شهرستان عجب شیر به میزان خوبی انجام می شود و گسترش کشت محصولات زراعی از مزیت های این منطقه شمرده می شود.

در زیر به محصولاتی که در این شهرستان کشت می شود اشاره می کنیم:

1- سیب زمینی و پیاز

 عمده محصولات زراعی شهرستان سیب زمینی و پیاز هستند که از نیاز های اساسی مردم محسوب می شوند و در تمام فصول بازار فروش دارند. کشت دو محصول گفته شده ارزش افزوده بسیار خوبی را برای کشاورزان ایجاد می کند و این موضوع باعث شده که اکثر مردم شهرستان، کشت این محصولات را به سایر محصولات زراعی ترجیح دهند. علی رغم اینکه در چند سال اخیر به دلیل مشکلات کم آبی رخ داده، جهاد کشاورزی هرساله از کشت پیاز ممانعت می کند ولی به دلیل ارزش افزوده بالایی که کشت این محصول دارد، مردم باز هم پیاز می کارند. درست است که کشت پیاز در این شهرستان مزیت بالایی دارد ولی به دلیل اینکه ممکن است کم آبی مشکل ساز شود، بهتر است در کشت آن زیاده روی نشود.

2- سیر

سیر نیز از محصولاتی است که به تازگی (دو یا سه سال) کشت می شود و کشت آن به خوبی با شرایط شهرستان سازگاری دارد و افزایش تولید آن به دلیل سازگار بودن این محصول با اقلیم شهرستان و مصرف آب کمتر، پیشنهاد می شود.

3- گندم و جو

گندم و جو هم از محصولاتی هستند که سطح کشت زیادی دارند، خصوصا که اخیرا کشت آن ها به دلیل کم آبی به عنوان کشت جایگزین مورد تاکید است.

4- گیاهان دارویی

گیاهان دارویی به صورت خود رو در کوه ها وجود دارند و تا اندازه ای هم کشت می شوند. بعضی از انواع این گیاهان عبارتند از کاکوتی، نعناع، بیدمشک و... . به هرحال توسعه کشت گیاهان دارویی با توجه به بازار فروشی که امروزه پیدا کرده است صرفه اقتصادی خوبی دارد و برای شهرستان عجب شیر مزیت محسوب می شود.

5- حبوبات

در بین حبوبات، نخود از سطح کشت نسبتا وسیعی برخوردار است و حتی به خارج از شهرستان نیز ارسال می گردد. این محصول در اکثر نقاط به صورت دیم کشت می شود. انواع نخود تولید شده شامل نخود مناسب برای تولید نخودچی، لپه و نخود آبگوشتی است. البته نخود مناسب برای تولید نخودچی میزان بیشتری دارد. افزایش کشت نخود به عنوان محصولی که به آب زیادی نیاز ندارد و فروش آن سود خوبی را نصیب کشاورز می کند توصیه می شود. حبوبات دیگر مانند عدس و لوبیا نیز کشت می شوند اما مقدار کمتری نسبت به نخود دارند و افزایش تولید آن ها در اولولیت های بعدی قرار می گیرد.

6- کشت زعفران

کشت زعفران به تازگی در شهرستان انجام شده است و زعفران کاران از کشت این محصول، راضی و درحال توسعه آن هستند. زعفران گران ترین محصول کشاورزی جهان و مهم ترین محصول صادراتی کشاورزی ایران است. به غیر از مصرف زیاد داخلی، همه ساله مقدار قابل توجّهی ارز با صادرات زعفران وارد کشور می شود.

7- تولید دانه های روغنی

دانه های روغنی مانند کلزا، کنجد، آفتابگردان و سیاه دانه در شهرستان عجب شیر کشت می شوند واز آن جایی که فروش دانه های روغنی سود بسیار خوبی دارد و ظرفیت کشت آن ها نیز در شهرستان وجود دارد،گسترش کشت این محصولات پیشنهاد می شود.

8- تولید علوفه

یونجه و شبدر نیز از گیاهان بومی منطقه هستند و در بعضی از مناطق شهرستان خصوصا مناطقی که دامداری در آن انجام می شود کشت می شوند. با وجود این حجم از دامداری انجام شده در شهرستان و بازار فروشی که برای این محصولات وجود دارد افزایش کشت آن ها برای شهرستان مزیت دارد و پیشنهاد می شود.

  • صنایع غذایی در عجب شیر

صنعت غذا یکی از تکیه‌گاه‌های درآمدی‌ کشور به شمار می آید به همین دلیل توسعه این صنعت از اهمیت بالایی برخوردار است.

شهرستان عجب شیر با داشتن ظرفیت های بسیار بالا، می تواند در قسمتی از این فرآیند توسعه سهیم باشد. در زیر به تعدادی از محصولات کشاورزی که در این صنعت بسیار پرسود هستند می پردازیم:

1- سیب زمینی

همانطور که در بالا به آن پرداخته شد، سیب زمینی یکی از مهمترین محصولات تولیدی این استان است که برای تولید چیپس سیب زمینی و خلال سیب زمینی مورد استفاده قرار می گیرد.

2- گردو و بادام

گردو و بادام جزء محصولاتی هستند که میزان تولید زیادی دارند و تولید فرآورده های حاصل از آن ها مانند روغن گردو و بادام از مشاغل پیشنهادی در این حوزه است. ایران وضعیت بسیار خوبی در زمینه صادارت گردو دارد، اما خام فروشی این محصول باعث شده آن طور که باید و شاید به پتانسیل این محصول توجه نشود. با توجه به ظرفیتی که در شهرستان عجب شیر برای تولید روغن بادام و گردو وجود دارد، احداث واحدهای تولید این دو لازم است و صرفه اقتصادی بسیار خوبی را نیز به همراه دارد.

3- انگور

از انگور کاشته شده در شهرستان می توان برای تولید کشمش، روغن هسته انگور، سرکه و شیره انگور استفاده کرد. تولید زیاد انگور این امکان را به وجود آورده است که بتوان واحدی در این خصوص احداث کرد. در حال حاضر تولید محصولاتی مانند کشمش، شیره انگور و سرکه انگور به صورت سنتی وجود دارد. البته این محصولات میزان تولید خوبی نیز در کشور دارند. اما میزان تولید روغن هسته انگور در کشور ما، قابل توجه نیست و لازم است توجه بیشتری به توسعه این نوع صنعت غذایی شود. این روغن از جمله روغن‌های گیاهی برشمرده می‌شود که با بالا بردن کلسترول خوب بدن و پایین آوردن کلسترول بد به پاکیزگی رگ‌های خونی و شست‌وشوی آنها کمک می‌کند و از بیماری‌های قلبی- عروقی و سکته قلبی و مغزی جلوگیری می کند. با توجه به این که تعداد رقبای موجود نیز در تولید این محصول کم است،سرمایه گذاری در این حوزه می تواند صرفه اقتصادی بسیاری داشته باشد.

4- پیاز

پیاز نیز از محصولاتی است که تولید عمده آن در شهرستان، شرایط را برای احداث واحد صنعتی تولید فرآورده های حاصل از آن مانند کنسرو پیاز سرخ شده و پودر پیاز فراهم کرده است. فرآورده های نام برده شده با توجه به مدرن شدن زندگی های امروزی بازار فروش خوبی دارند و تولید آن ها مقرون به صرفه است. البته لازم به ذکر است که ممکن است برای فرآورده های حاصل از پیاز بازار فروش مناسبی در داخل شهرستان وجود نداشته باشد که در این صورت باید روی ارسال آن به خارج از شهرستان کارکرد.

5- شیر

در عجب شیر تولید شیر با ظرفیت بالایی در حال انجام است. شیر تولید  شده به ۳ کارخانه ی تولید لبنیات در تبریز، بناب و مراغه فرستاده می شود. در صورتی که می توان برای تولید لبنیات در همین شهرستان اقدام کرد و به جای فروش شیر خام می توان با فروش فرآورده های متنوع حاصل از آن، درآمد بیشتری کسب کرد.

6- چیپس میوه و میوه خشک

در شهرستان عجب شیر کارخانه نوش ایران در زمینه تولید آبمیوه و کنسانتره وجود دارد که پیشرفت خوبی را برای شهرستان رقم زده است و کشاورزان ترغیب شده اند که محصولات باغی بیشتری تولید کنند. به نظر می رسد با وجود چنین کارخانه ای ظرفیت برای احداث واحد جدید دیگری وجود نداشته باشد. اما برای تولید فرآورده های دیگر حاصل از محصولات باغی ظرفیت بسیار خوبی وجود دارد. فرآورده هایی مانند میوه خشک و چیپس میوه از این دست هستند.

7- تولید گوشت

گوشت تولید شده در شهرستان مقدار خوبی دارد و برای تولید سوسیس و کالباس مناسب است.  امروزه الگوی مصرف غذا در جهان به سرعت رو به تغییر است و با توجه به اشتغال زن و مرد در بیرون از خانه، تمایل به مصرف غذاهایی که به سرعت آماده می شوند، بیشتر شده است. به همین دلیل تاسیس کارخانه های مختلف مواد غذایی مانند کارخانه تولید سوسیس و کالباس صرفه اقتصادی خوبی دارند. البته باید در نظر داشت که ممکن است بازار فروش خوبی برای این محصولات در شهرستان عجب شیر وجود نداشته باشد که در این صورت باید روی ارسال آن به خارج از شهرستان کار کرد.

8- گندم

برای فرآوری گندم تولیدی در شهرستان که مقدار کشت زیادی نیز دارد، چند کارخانه تولید آرد وجود دارد. اما آرد تنها فرآورده ای نیست که می توان از گندم تولید کرد. بلکه محصولات دیگری مانند نان (صنعتی و سنتی)، رشته آشی و پلویی، شیرینی، کیک، کلوچه و بیسکوییت نیز قابلیت تولید دارند. با استفاده از چنین ظرفیت هایی در شهرستان عجب شیر و سایر شهرستان های کشور می توانیم ایران را به قطب تولید چنین محصولاتی،حداقل در منطقه تبدیل کنیم.

  • صنایع تبدیلی و تکمیلی در عجب شیر

صنایع تبدیلی و تکمیلی از صنایعی است که وجود آن در شهرستان لازم است و عاملی برای افزایش تولیدات آن شهرستان محسوب می شود. اگر صنایع تبدیلی و تکمیلی مربوط به محصولی که در شهرستان تولید می شود وجود داشته باشد، تولید آن محصول قابلیت گسترش بیشتری دارد و سود بیشتری نیز نصیب فرد تولید کننده می شود. همچنین میزان واردات بعضی از کالاها نیز کاهش پیدا می کند. با اینکه شهرستان عجب شیر تولیدات بسیار خوبی را در زمینه کشاورزی و دامداری دارد و مواد اولیه برای بعضی از صنایع تبدیلی و تکمیلی به راحتی فراهم است اما متاسفانه فعالیت زیادی در این زمینه انجام نشده است.

در زیر به تعدادی از مواردی که این شهرستان نیاز جای کار دارد می پردازیم:

1- بسته بندی

بسته‌بندی‌های شکیل و مناسب باعث می شود نحوه عرضه، نگهداری، دوام و فروش کالا آسان‌تر شود. خشکبار تولیدی در شهرستان مانند گردو و بادام را می توان به صورت بسته بندی شده فروخت. خشکبار های بسته بندی شده از جهت رعایت بهداشت نسبت به خشکبار فله ای مورد اعتماد تر هستند. از این جهت خشکبار بسته بندی شده امروزه بازار فروش خوبی در بین مردم دارد.

در زمینه سورتینگ و بسته بندی پیاز و سیب زمینی که محصول اصلی این شهرستان هستند واحدی در حال راه اندازی است. اما از آن جایی که تولید این محصولات بسیار زیاد است، نیاز به واحدهای سورتینگ و بسته بندی نیز بیشتر می شود. سیب زمینی و پیاز از محصولاتی هستند که نمی توان آن ها را از چرخه صادرات کشور خارج کرد. سورتینگ و بسته بندی از فرآیند هایی است که بر میزان صادارت تاثیر دارد. بسته بندی محصولات همچنان که ضریب ایمنی محصولات کشاورزی را بالا می برد مانع آلودگی، کاهش ضایعات و افزایش پایداری محصولاتی مانند سیب زمینی و پیاز می شود. عرضه محصولات بسته بندی شده باعث بالا رفتن شاخص حقوق مصرف کنندگان گردیده و انگیزه رقابت در بین تولیدکنندگان و عرضه کنندگان محصولات را بالا می برد.

یکی دیگر از صنایع مربوط به بسته بندی در شهرستان عجب شیر، بسته بندی گوشت قرمز است.

انجام بسته بندی گوشت مرغ نیز با وجود تعداد مرغداری های زیاد و بسته بندی گوشت بوقلمون با توجه به تولید انبوه این پرنده، برای این شهرستان مزیت دارد. البته امکان نبود بازار فروش در شهرستان عجب شیر برای گوشت بسته بندی شده وجود دارد که در این صورت می توان آن را به خارج از شهرستان ارسال کرد.

2- سردخانه

برای محصولات کشاورزی در شهرستان عجب شیر سردخانه وجود دارد اما با توجه به میزان محصول تولیدی باز هم به سردخانه نیاز است و احداث آن پیشنهاد می شود. احداث سردخانه‌ها ارتباط مستقیمی با رونق کشاورزی دارد. سردخانه دست دلالان را کوتاه می‌کند و هرچقدر شهرستان از این جهت غنی تر باشد کشاورزان ناچار نیستند که به علت خراب شدن محصولات خود،آن ها را با قیمت بسیار پایین به دلال بفروشند.

3- کشتارگاه

تعداد دام و طیوری که در شهرستان وجود دارد یک کشتارگاه صنعتی دام و طیور را می طلبد.  وجود کشتارگاه در این شهرستان از فرستادن دام ها به شهرستان های دیگر برای کشتار جلوگیری می کند و باعث می شود که دامداران برای کشتار دام های خود هزینه های حمل و نقل را نپردازند. نبود کشتارگاه صنعتی، مانع ایجاد ارزش افزوده در دامداری و پرورش طیور می شود. وجود کشتارگاه دام امکان تولید پودر گوشت از ضایعات کشتارگاه را نیز فراهم می کند.

4- زنبور داری

زنبورداری به میزان نسبتا خوبی در شهرستان انجام می شود و برای بسته بندی عسل واحدی صنعتی وجود دارد که در آن دو نوع عسل موسوم به شیره و عسل های مومی در بسته بندی های کریستال یا در قوطی های حلبی به آذر کندوی مراغه یا تبریز فرستاده می شود. این فعالیت را می توان در داخل شهرستان انجام داد و سودی را که نصیب شهرستان مراغه می شود را نصیب خود کرد.

 5- فرآوردی پوست دام

فرآوری پوست گوسفند به منظور تولید نخ از آن برای شهرستان مزیت دارد. زیرا قالیبافی یکی از مشاغل اصلی مردم شهرستان است و نخ نیز مواد اولیه اصلی مورد نیاز برای بافت قالی است. پوست گاو نیز در شهرستان عجب شیر تولید می شود اما فرآوری آن به منظور تولید چرم دارای مزیت به نظر نمی رسد. زیرا شهرستان تبریز در استان آذربایجان شرقی قطب تولید چرم در کشور است و تولید چرم در سایر شهرستان ها مانند عجب شیر بازار فروش خوبی نخواهد داشت. بهتر است پوست های گاو تولید شده به شهرستان تبریز برای فرآوری فرستاده شود. تولید کمپوست (افزودن مقدار مشخصی از کودهای شیمیایی به کود حیوانی) نیز با وجود کشاورزی گسترده در این شهرستان، استفاده زیادی برای تقویت زمین های کشاورزی دارد و دامداری موجود در شهرستان قابلیت تولید این محصول را فراهم کرده است.

6- خوراک دام

وابستگی شدید کشور به واردات خوراک دام باعث شوک‌های قیمتی در بازار داخلی و افزایش مکرر قیمت محصولات دامی می‌شود، دولت به‌ دنبال راهبردهای تولید محصولات جایگزین برای خوراک دام وارداتی است تا وابستگی کشور به این محصولات وارداتی کاهش یابد. خوراک دام و طیور از محصولاتی است که می توان در شهرستان تولید کرد. البته در حال حاضر واحد تولید خوراک دام و طیور وجود دارد اما بازهم ظرفیت برای ایجاد واحدی دیگر وجود دارد.

  • طیور در عجب شیر

پرورش طیور در شهرستان عجب شیر میزان قابل توجهی دارد. مرغداری های زیادی در این شهرستان وجود دارد که به جز دو مورد تخم گذار بقیه آن ها گوشتی هستند. هدف اصلی از راه اندازی مرغداری تامین بخشی از سرانه مصرف پروتئین کشور است.

  1. بوقلمون در این شهرستان به میزان زیادی پرورش داده می شود. با توجه به اینکه بوقلمون ترکیبی از گوشت قرمز و سفید است و با گران شدن گوشت قرمز، طرفداران بیشتری نسبت به قبل پیدا کرده است، پرورش آن به میزان بیشتر در شهرستان از مزیت بالایی برخوردار است.

  2. کبک، بلدرچین و اردک نیز در شهرستان عجب شیر  پرورش داده می شوند که البته تعداد زیادی ندارند. بلدرچین و کبک مقاومت زیادی در مقابل بیماری ها دارند و این ویژگی مزیت پرورش آن ها را بیشتر کرده است. اردک نیز پرنده ای با سرعت رشد بالا، راندمان غذایی بالا و سهولت در نگه داری است. موارد گفته شده انگیزه را برای پرورش این پرنده بیشتر می کند.

  3. در این شهرستان بیشتر از 20 راس شترمرغ نیز وجود دارد که به صورت سنتی پرورش می یابند و می توان در خصوص پرورش آن به صورت صنعتی اقدام کرد. شترمرغ پرنده ای است بسیار مقاوم، با قابلیت سازگاری بالا با شرایط محیطی جدید و علی رغم اینکه زیستگاه آن مناطق گرم و حاره ای است اما پرورشش حتی در برخی نواحی سردسیر نیز صورت می گیرد. شترمرغ پرنده ای است با سودآوری بالا زیرا از تمام اجزای آن برای تولید نوعی فرآورده استفاده می شود.

  • خدمات در عجب شیر
  1. شهرستان زیبای عجب‌ شیر یکی از مناطق بکر گردشگری آذربایجان شرقی است که روستاهای زیبای آن سالهاست مقصد گردشگری خیل عظیمی از مردم کشورمان بوده است. این شهرستان به دلیل نزدیکی به مرکز استان از امتیازات ویژه ای برخوردار است.

  2. همانطور که گفته شد عجب شیر از سمت غرب به نمک زار دریاچه ارومیه محدود می شود. وجود این شوره زارها سبب شده که مسافران زیادی برای درمان و شفا بخشی به ساحل دریاچه بیایند و دستها و پاهای خود را در شوره زار نمک دفن کنند و باعث درمان بیماری های خاص عضلانی، استخوانی و آرتروز خود شوند. قلعه چای عجب شیر، بندر رحمانلو، مساجد چوبی عجب شیر، آبشار هرگلان، پل قیزیل کورپی خانیان، کویر کبودان، امامزاده سیدابوالقاسم (ع) وقلعه ضحاک عجب  شیر از جاذبه های گردشگری این شهرستان هستند.

  3. با توجه به ظرفیت ها گردشگری شهرستان فعالیت در این زمینه لازم است و درآمد های مربوط به گردشگری را چند برابر می کند. منظور از فعالیت های مربوط به حوزه گردشگری احداث اقامتگاه های بومگردی و رستوران های بومی است. این موارد از مشاغل خدماتی هستند که درآمد زایی بسیاری برای شهرستان دارند.

  • صنایع دستی در عجب شیر

صنایع دستی در واقع قالی بافی در عجب شیر به یکی از مشاغل اصلی مردم تبدیل شده است. 90 درصد قالی های تولیدی به تبریز فرستاده می شوند. توسعه ی قالی بافی در این شهرستان درآمد خوبی دارد. البته بهتر است از طرح و نقشه های به روزتر استفاده شود تا بازار فروش بهتری برای آن ها وجود داشته باشد.

حکاکی روی فلز، معرق کاری، منبت کاری، عروسک دوزی، گلیم بافی و جاجیم بافی از صنایع دستی دیگری هستند که در این شهرستان انجام می شوند. موارد گفته شده امکان گسترش دارند اما نسبت به قالی بافی مزیت بسیار پایین تری دارند.

  • صنعت در عجب شیر

مشاغل صنعتی از عوامل مهم توسعه اقتصادی هر کشوری است و ظرفیت های بسیار خوبی نیز در کشور ما برای ایجاد مشاغل صنعتی وجود دارد.

شهرستان  عجب شیر یک شهرک صنعتی و یک ناحیه صنعتی دارد که از شهرک های صنعتی فعال استان آذربایجان شرقی است. 

صنایع فعال شهرستان عجب شیر در حال حاضر عبارتند از:

  1. واحدهای تولید انواع آب میوه و کنسانتره نوش ایران

  2. رب گوجه فرنگی

  3. آرد

  4. کمپوت سیب

  5. پرده ساختمانی

  6. میلگرد و آهن

  7. کارتن

  8. بازیافت پلاستیک

  9. قطعات کوچک آلومینیوم

  10. گونی های نخی

  11. تراکتورهای کوچک برای شخم زدن باغات

  12. باطری اتومبیل و موتور

  13. خوراک دام و طیور

  14. چوب (مانند تولید ام دی اف)

  15. دستمال کاغذی

  16. کارخانه آذر غلتک در زمینه تولید قطعات ماشین

  17. کوره آجر پزی

  18. کارگاه سنگ بری برای سنگ های زینتی

  19. سرامیک و کاشی

  20. بازیافت زباله

  21. بسته بندی خشکبار

کارگاه های سنتی و مشاغل خانگی شهرستان نیز عبارتند از:

  1. کارگاه روغن گیری از دانه های روغنی

  2. کارخانه تولید مبل

  3. بسته بندی میوه ها و سبزیجات

  4. تولید ترشیجات، لواشک، میوه خشک، مربا، شربت توت فرنگی، خیارشور

  5. عرق گیری گیاهان دارویی

 

خدمات

صنایع

کشاورزی

 

خدمات

صنعت

صنایع دستی

صنایع غذایی

صنایع تبدیلی و تکمیلی

شیلات

طیور

دامداری

باغداری

زراعت

ردیف

احداث اقامتگاه بومگردی

فرآوری مواد معدنی

قالی بافی

فرآوری سیب زمینی

بسته بندی گردو و بادام

پرورش ماهی سردابی

پرورش مرغ گوشتی

پرورش گوسفند

احداث باغ انگور

کشت پیاز

1

احداث رستوران های بومی

تولید سبد پلاستیکی

حکاکی روی فلز

فرآوری گردو وبادام

سورتینگ و بسته بندی پیاز و سیب زمینی

پرورش ماهی زینتی

پرورش بوقلمون

پرورش گاو

احداث باغ گردو

کشت سیب زمینی

2

 

تولید مبل

معرق کاری

فرآوری انگور

احداث سردخانه برای محصولات کشاورزی

پرورش ماهی گرمابی

پرورش بلدرچین

زنبورداری

احداث باغ بادام

کشت سیر

3

   

منبت کاری

فرآوری پیاز

احداث کشتارگاه دام

 

پرورش کبک

پرورش دام های اصلاح نژادی

احداث باغ سیب

کشت گندم

4

   

عروسک دوزی

تولید لبنیات

احداث کشتارگاه طیور

 

پرورش اردک

پرورش اسب

احداث باغ گیلاس

کشت جو

 

 

   

گلیم بافی

تولید چیپس میوه و یموه خشک بسته بندی عسل

 

پرورش شترمرغ

پرورش بز گوشتی

احداث باغ آلبال

کشت گیاهان دارویی

 

   

جاجیم بافی

تولید سوسیس و کالباس

فرآوری پوست گوسفند

 

پرورش مرغ تخم گذار

 

احداث باغ آلوچه

کشت نخود

7

     

تهیه نان

تولید کمپوست

     

کاشت گوجه

کشت لوبیا و عدس

8

     

شیرینی پزی

تولید خوراک دام و طیور

     

کاشت خیار

کشت زعفران

9

     

تولید رشته آشی و پلویی

بسته بندی گوشت قرمز

     

کاشت بادمجان

کشت یونجه

10

     

تولید کیک، کلوچه و بیسکوییت

بسته بندی گوشت مرغ

     

کاشت کدو

کشت شبدر

11

     

فرآوری گوجه فرنگی

بسته بندی گوشت بوقلمون

     

کاشت خربزه

 

12

     

تولید خیارشور

بسته بندی تخمه کدو،آفتابگردان و بادام زمینی

     

کاشت هندوانه

 

13

     

فرآوری گیاهان دارویی

بسته بندی غلات

     

احداث گلخانه صیفی جات

 

14

     

فرآوری سیر

       

احداث گلخانه تولید گل رز

 

15

     

تولید سایر فرآورده های حاصل از محصولات باغی

       

کاشت توت فرنگی

 

16

     

تولید سایر فرآورده های حاصل از گندم

       

پرورش قارچ

 

17

                   

18

  • شیلات در عجب شیر

نیاز به مواد پروتئینی سالم و کمبود منابع آبی در ایران باعث شده است بهره‌برداری دو یا چند منظوره از منابع آب همواره مورد توجه قرار گیرد. یکی از این بهره‌برداری‌های چند منظوره نیز پرورش ماهی است. پرورش ماهی و خصوصا ماهی قزل آلا سود و بازار بسیار خوبی در کشور ما دارد که در شهرستان عجب شیر نیز جواب می دهد و درحال حاضر نیز چند واحد پرورش این نوع ماهی در شهرستان وجود دارد. البته سال گذشته نیز یک واحد برای پرورش ماهی سالمون (نوعی دیگر از ماهی سردآبی) شروع به کار کرده است. توسعه واحدهای پرورش ماهی سردابی در شهرستان عجب شیر گزینه شغلی بسیار خوبی است.

همچنین دو یا سه واحد کوچک پرورش ماهی زینتی نیز در شهرستان فعالیت می کنند. پرورش ماهی زینتی نیز از جمله طرح های اشتغالزایی است که نیاز به سرمایه اولیه زیادی ندارد و با کمترین سرمایه و فقط با چند آکواریوم می‌شود به کار پرورش ماهیان زینتی در خانه پرداخت.

پرورش ماهی گرم آبی نیز در پشت سد در شهرستان عجب شیر انجام می شود. پرورش این نوع ماهی به عنوان یکی از مزیت های شغلی این حوزه پیشنهاد می شود که در اولویت آخر راه‌اندازی قرار می‌گیرد.

در انتهای تحلیل یک لیست مزیت‌سنجی 50 تایی در جدول زیر ارائه‌شده‌است. این جدول مشاغل فوق را در کنارهم نشان می‌دهد.

 

مشاغل

مزیت

احداث باغ انگور

1

احداث باغ گردو

2

احداث باغ بادام

3

پرورش گوسفند

4

پرورش گاو

5

زنبورداری

6

کشت پیاز

7

کشت سیب زمینی

8

کشت سیر

9

فرآوری سیب زمینی

10

فرآوری گردو و بادام

11

فرآوری انگور

12

احداث باغ سیب

13

احداث باغ گیلاس

14

احداث باغ آلبالو

15

تولید لبنیات

16

فرآوری پیاز

17

کاشت گوجه فرنگی

18

فرآوری گوجه فرنگی

19

کشت گندم

20

کشت جو

21

کشت گیاهان دارویی

22

کشت نخود

23

تولید چیپس میوه و میوه خشک

24

سورتینگ و بسته بندی سیب زمینی و پیاز

25

احداث گلخانه صیفی جات

26

پرورش دام های اصلاح نژادی

27

کشت زعفران

28

کشت یونجه

29

کشت شبدر

30

بسته بندی گردو و بادام

31

بسته بندی عسل

32

کاشت خیار

33

تولید کمپوست

34

تولید خوراک دام و طیور

35

پرورش بوقلمون

36

پرورش مرغ گوشتی

37

احداث اقامتگاه بومگردی

38

احداث سردخانه برای محصولات کشاورزی

39

احداث کشتارگاه دام و طیور

40

فرآوری پوست گوسفند

41

پرورش بلدرچین

42

پرورش کبک

43

تولید نان

44

تولید رشته آشی و پلویی

45

قالی بافی

46

احداث رستوران های بومی

47

فرآوری مواد معدنی

48

پروش ماهی سردابی

49

پرورش اسب

50

*این فایل با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره) تهیه و تدوین شده است.